Pátek 11. června 1926

V rozpravě byly také opětovány útoky na konsumy. Jeden z pánů předřečníků uvedl tu konsum "Včelu" nebo také družstvo hostinských pomocníků. Ale zapomněl uvésti podmínky, za kterých musí takové družstevní podniky pracovati. Zapomněl také srovnati mzdovou úroveň v těchto podnicích, jejich zařízení sociální s obdobným sociálním zařízením v podnicích ostatních, v podnicích soukromých. Družstva nedávají zisk jedinci, ale celku. Zde netrpí 99% pracovníků, aby 1% mělo blahobyt, nýbrž zde se uplatňuje zásada: každému odměnu podle práce. I když pan předřečník tu chtěl operovati s číslicemi, že snad tyto podniky jsou v určitých případech dražší nežli jiné podniky obdobné, zapomněl ukázati na celkový účinek spotřebních a výrobních družstev dělnických. Zapomněl zejména také srovnati účinky plzeňského konsumu dělnického nebo moravsko-ostravského, na úroveň cenovou a na ochranu, které tu poskytují před dalším jejím zvyšováním. Ale pan předřečník neviděl také účinky kartelu, trustů, neviděl a nevidí, jak ničí svým postupem existence tisíců a tisíců. Neviděl zvyšování cen a diktátu cenového, které tyto podnikatelské formy provádějí.

Naše poměry hospodářské trpí mnohými vlivy nezdravými, také nedostatkem výchovy a zájmu o domácí výrobu. Ale kdo je to, který přímo vychovává k nákupu cizího zboží? Podívejme se na předměty, které uvádí na trh zemědělství nebo hospodářské průmysly nebo na různé výrobky průmyslové. Reklama dělá se často tím, že se domácí zboží vydává za cizí, a titíž vlastenci, kteří kaceřují dělníky pro jejich mezinárodní spojení, pomalu vymýtí jakékoli české slovo tam, kde rozhodují, aby udělali místo cizím etiketám, jež podle jejich názoru mohou lépe prospěti jejich kapsám.

Na tento zjev ukázali své doby již mnozí naši národohospodáři. Nebyl to nikdo jiný než nynější p. ministr financí dr Engliš a bývalý p. ministr financí prof. Horáček, kteří poukazovali na nevážnost k naší domácí výrobě, ale marně. Stále se plýtvá penězi na cizí výrobu a odvádí za přepychové zboží do ciziny velmi značné procento našeho národního jmění.

Důsledky pak vedou logicky i k těmto zjevům: Podporujeme často zakládání a rozvoj našich průmyslových podniků, které pak, když vyrostou, jsou v prvé řadě nositeli cizích zájmů, po případě dokonce přenášejí svoji výrobu do ciziny, jakmile se jim hodí příležitost a přináší to větší zisk.

S tím souvisí také nezdravé poměry v našem hospodářském životě i po jiné stránce. Dělníkům, kteří vydělávají 150-250 Kč týdně, úředníkům, kteří vydělávají 800 až 1500 Kč měsíčně, v rozpravě zde i jinde předhazoval se nedostatek šetření. Ale právě v kruzích, které volají po celní ochraně, ať průmyslové či zemědělské, uplatňuje se způsob, který nelze nazvati nutnou mírou životní. Ti, co žijí na venkově lopotně a těžce, nejsou zastanci cel, to jsou dělníci, drobní rolníci a chalupníci, pro něž cla budou znamenati zhoršení životní úrovně. Poplynou tudíž cla opět jen ku prospěchu bohatých vrstev zemědělských, které k svému obohacení nerozpakují se tu užíti prostředku, jenž povede k dalšímu zhoršení celkového našeho hospodářství. Před válkou dovolávali se zemědělských cel hlavně velkostatkáři, nyní se jich dovolávají velcí rolníci a statkáři.

Ostatně by bylo nutno zasáhnouti i na jiném místě. Je dávno známo, že i když se konstatoval pokles cen dobytka, nemohli jsme pohříchu potvrditi pokles cen masa. Každý z vlastní zkušenosti pozoruje, že naše zásobování je zdražováno také zprostředkovatelským obchodem, který si přisvojuje nepřiměřené zisky. Zde se uplatňuje spekulace, která právě nalézá podporu v nezdravé ochranářské politice, neboť při svobodném obchodu byla by velmi účinně mařena.

Varuji před tím, aby se tyto hospodářské problémy posuzovaly čistě politicky, aby zneužíváno bylo dočasné a při tom přece jen velmi nepatrné většiny mechanické. Zdůrazňuji také, že i odborovým organisacím musí se dostati zastoupení při projednávání obchodních smluv a celních otázek, jak toho zájem věci vyžaduje. Teprve potom budeme moci říci, jak končil pan ministr inž. Dvořáček, že politika naše bude sociálně spravedlivá, když bude brán opravdový zřetel na zájmy širokých vrstev, a to nejen pěknými slovy, ale také činy, když bude brán ohled na potřeby sociálně slabších. Ne nadarmo zde upozorňuji, že je potřebí učiti se z dějin. Máme v dějinách již doklady, kam to vedlo, když se jich nedbalo. Katastrofa bělohorská a potomní úpadek vzešel jen, jak všeobecně známo, z nesociálního jednání šlechty, která jako majitelka půdy úplně přehlížela zájmy lidu a tím ho odcizila i vyšším zájmům státu a národa. Dnešní majitelé půdy zapomněli také, jak se zdá, tohoto naučení a opět chtějí zneužívati svého vlastnictví ke škodě celku, místo aby podřídili svůj zájem zájmu státu a národa. To, co činí obhájci zemědělských cel ať dobrovolní či nedobrovolní a oč usilují, toť vlastně je vyhraněná sobecká politika třídní, jež vědomě ubíjí společný zájem národa a státu. Politika, která vede ke snížení hospodářské úrovně, nemůže přinésti prospěch celku, nanejvýše jedincům, a to ještě prospěch jen dočasný, za to tím horší budou její účinky na celkovou hospodářskou úroveň celého našeho národa. (Potlesk soc. dem. poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Dále ke slovu přihlásil se pan posl. Burian. Uděluji mu slovo.

Posl. Burian: Ctěná sněmovno! Při posuzování návrhu celní koalice na zavedení pevných zemědělských cel nemůže strana pracujícího lidu vycházeti jen s hledisek hospodářských, nýbrž musí vzíti v úvahu také hlediska politická. Z vybírání celních poplatků bude míti vláda obrovské příjmy. A tak vzniká otázka, zdali je možno svěřiti mnoho set nových milionů vládě těch vrstev, které dnes v Československu panují. Budeme hlasovati proti pevným clům nejen proto, že zdražují nemajetnému lidu životní potřeby, nýbrž budeme proti nim hlasovati i z důvodu naší nedůvěry k dnešní i ke každé jiné vládě měšťáctva.

Příjem z cel bude pro vládu novým zdrojem k útlakům pracujícího lidu. Nových sta milionů bude použito ve prospěch kapitalistů a v neprospěch dělnictva. Že tomu tak bude, ukazuje dosavadní prakse kapitalistického režimu v Československu vládnoucího. Ptáme-li se, možno-li vládě poskytnouti dalších nových peněžních prostředků k rozvinutí její moci, musíme se podívati, jak až dosud bylo v Československu s pracujícím lidem zacházeno orgány dosavadních vlád. Ať bychom se zabývali kterýmkoliv odvětvím vládního mocenského aparátu, všude bychom viděli, že celý vládní aparát jde proti dělnictvu, ba, že ho není proti pracujícímu lidu používáno prostě jen třídně, nýbrž přímo stranicky.

Chci to prokázati aspoň na některých příkladech československého soudnictví, z nichž jasně vynikne, že stanovisko naše k tomu, aby vláda z cel vyzískala nových příjmů a nové moci, musí býti úplně zamítavé. Na poměrech v československé justici chci prokázati, že vládě příjmů z celních poplatků povoliti nelze.

V pondělí dne 3. května t. r. byl vynesen zemským trestním soudem v Brně rozsudek nad dělníkem Prokopem, obviněným ze srážky se strážníkem. Prokop dostal 10 měsíců nepodmíněně. Před časem byl souzen vůdce pražských fašistů dr Zástěra pro týž delikt - třebaže juristická kvalifikace je v podstatě jiná, ale rovněž pro výstup s policií - a byl osvobozen. (Slyšte!) Již tento jediný krvavý rozsudek nad dělníkem Prokopem a osvobozující rozsudek nad fašistickým vůdcem nutí nás, abychom jednou si řádně posvítili na poměry v justici a vytáhli na světlo ony pány, kteří na rozkaz vlády vynášejí takovéto rozsudky.

Zejména nejvyšší soud v Brně proslul svými drakonickými rozsudky proti komunistům. Je zbytečno uváděti celou řadu rozsudků, jimiž nejvyšší soud jménem práva a spravedlnosti ničil sta a tisíce dělnických existencí, rozsudků to, které jsou výsměchem ne socialistických zásad, nýbrž demokratických zákonů a principů, na nichž aspoň podle tvrzení budovatelů tohoto státu je prý republika vybudována. S našeho hlediska je ovšem justice stejně jako kterákoli jiná část aparátu státní moci nástrojem třídního násilí. Soudcovská neodvislost je naivní ilusí. V boji tříd stojí soudce oběma nohama v táboře kapitalistů. Vláda československá v tomto směru však učinila znamenitý pokrok. Až do zákona o přesaditelnosti soudců byl soudce sice nástrojem kapitalistického společenského řádu, jeho ochranou a oporou, ale sloužil přece jen určité společenské organisaci a určité, třeba kapitalistické idei. Vláda zdegradovala soudce pomocí zákona o přesaditelnosti na pouhého nádeníka vlády nebo ministerstva spravedlnosti. Pomocí tohoto zákona a pomocí odměňování spolehlivých soudců způsobila v justici hotovou spoušť. Soudcové charakterní byli přesazováni na Podkarpatskou Rus, povolní a k politické persekuci ochotní soudcové byli odměňováni a povyšováni.

Ostré světlo na tyto poměry vrhá interpelace posl. Staňka a Nejezchleba-Marchy. Poněvadž oba poslanci náležejí agrární straně, z jejichž řad byl poslední koaliční ministr spravedlnosti, nelze pochybovati, že tvrzení v interpelaci obsažená jsou správná. Obsah její možno shrnouti v tato tři hlavní obvinění justiční správy: 1. že vedoucí místa u soudů byla obsazována příslušníky klerikální strany bez ohledu na kvalifikaci, 2. že byl vykonáván na soudce nátlak, aby rozhodovali podle přání ministra spravedlnosti, resp. kruhů klerikálních, a 3. že druhý president nejvyššího soudu dr Prouza...... (Hluk. - Posl. Mikulíček: Toho chlapa měli hned zavřít!)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Volám pana posl. Mikulíčka za tento výrok k pořádku.

Posl. Burian (pokračuje):... nebyl ničím jiným, než výbojným exponentem lidové strany. Případ Prouzův jest ojedinělým případem v dějinách justice. Již to, co interpelace o tomto druhém presidentovi Nejvyššího soudu zjišťuje, stačilo by v každém spořádaném státě k tomu, aby dr Prouza byl okamžitě zatčen a obžalován ze zločinu zneužití úřední moci. Vždyť případy, které interpelace uvádí, jsou vyloženým zneužíváním úřední moci se strany dr Prouzy. Je tvrzeno v interpelaci, že dr Prouza vyhrožoval soudcům, kteří nechtěli se ohnouti podle jeho pokynu. Je tvrzeno v interpelaci, že na jeho nátlak referent změnil svůj referát a hotové již své rozhodnutí ve prospěch strahovského kláštera. To je strašná věc! Strana, která tímto způsobem svůj spor s klášterem prohrála, je v takové situaci, v jaké se nachází člověk, jenž byl za bílého dne o svůj majetek oloupen. Ovšem lupič, který loupí s revolverem v ruce, jest odsuzován na těžká léta do kriminálu. President nejvyššího soudu, který s revolverem vyhrůžky vynucuje rozhodnutí, které znamená ztrátu majetkových hodnot, je pouze pensionován. Jaký je podstatný rozdíl mezi takovým lupičem a druhým presidentem nejvyššího soudu? Nanejvýše ten, že zločinec jde na svou oběť přímo, kdežto president Nejvyššího soudu dr Prouza jednal zákeřně. Opakuji: v každém spořádaném státě musil by býti za tento čin souzen a odsouzen. Dr Prouza proslul za svého působení u Nejvyššího soudu zejména krutými rozsudky proti komunistům. Byl to člověk bez smyslu pro spravedlnost, jenž nerespektoval ani zákonů státu.

K tomuto dotazu z interpelace agrárních poslanců můžeme dodati o činnosti dr Prouzy několik dalších dokladů. Na projednávání jistého případu, na němž záleželo politickým kruhům, měl Prouza veliký zájem. Byl v té době na dovolené. Obával se, že by za jeho nepřítomnosti mohl Nejvyšší soud vynésti rozsudek zákonu odpovídající a spravedlivý. Proto poslal z dovolené důtklivý dopis, v němž jesuitským způsobem dává pokyn, jak má býti sestaven specielní senát k projednávání tohoto případu, aby rozsudek dopadl podle přání kruhů, jichž exponentem Prouza byl. Stalo se dokonce u Nejvyššího soudu, že referentovi v poslední chvíli byla vzata věc a že referent musil náhle odejíti, jen aby se mohl případ odkázati člověku, jenž zaručoval spolehlivý rozsudek. Prouzův výkon ve sporu sociálně-demokratického redaktora Krňanského proti posl. páteru Roudnickému je znám. Zpráva o něm byla v naší "Rovnosti" zkonfiskována podle zásady, že "pravda vítězí". Prouza tehdy vynesl rozsudek nepříznivý Krňanskému a příznivý ovšem páteru Roudnickému. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Pánové, prosím o klid. (Výkřik posl. Mikulíčka: Lump!) Pana posl. Mikulíčka volám pro učiněný výrok k pořádku podruhé. (Výkřiky komunistických poslanců.) Prosím o klid. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Posl. Burian (pokračuje): Počkejte, bude to ještě lepší. Po vynesení rozsudku oproti Krňanskému Prouza obřadně svlékl svůj soudcovský talár a šel páteru Roudnickému, jenž byl v soudní síni přítomen, demonstrativně ke svému vlastnímu rozsudku gratulovati. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Za to, že jsme to napsali v "Rovnosti", jsme stíháni státním zástupcem Lorkem pro urážku Nejvyššího soudu. (Výkřiky posl. Bolena.)

Jiný doklad Prouzovy činnosti je tento případ: Asi r. 1924 byl veden spor mezi firmou Asfalton a Moravskou agrární bankou. Firma Asfalton prohrála svou věc ve dvou instancích. Aby si pomohla, přišla na originelní nápad. Napsala si stížnost k Nejvyššímu soudu. Tuto stížnost předala advokátní kanceláři p. dr Dolanského.(Výkřiky komunistických poslanců.) Substitut dr Dolanského dr Žáček stížnost podepsal. Když stížnost přišla k Nejvyššímu soudu, vzniklo nebezpečí, že bude zamítnuta, poněvadž odporovala zákonu. Kancelář dr Dolanského telegrafovala pro svého věrného pomocníka Prouzu, jenž byl tehdy mimo Brno. Kterýsi úředník u Nejvyššího soudu, jemuž tyto manipulace již byly protivné, upozornil ohroženou stranu, tato intervenovala pak, aby stížnost byla urychleně vyřízena, takže když Prouza přijel, bylo již pozdě. Rozhodnutí bylo učiněno ve smyslu zamítavém. Tenkráte tedy Prouzova intervence přišla pozdě. Prouza zuřil a vytýkal, že nebylo vyčkáno, až přijede, a prohlásil doslovně: "Vždyť jsem přece psal, aby se ta věc zadržela!" (Výkřiky komunistických poslanců.)

Konečně bylo řádění Prouzovo některým členům Nejvyššího soudu již tak odporným, že se vzepřeli. Tak na př. ve státním soudě, jehož předsedou byl Prouza, našel senátní president Jelínek tolik odvahy, že dvakrát hlasoval - proti názoru Prouzovu - pro osvobození. Tuto svou odvahu odpykal.

Případ senátního presidenta Jelínka je daleko drastičtější než případ vrchního rady Čížka v Marchově a v Staňkově dotazu zmíněný. Senátní president Jelínek je jedním z charakterních soudců, kteří se řídí zákonem. Je jistě člověkem, jenž slouží plně kapitalistickému společenskému řádu, poněvadž soudí podle kapitalistických zákonů. Nepodléhal však Prouzovým nápadům a klerikálnímu teroru a proto dvakráte jako člen státního soudu hlasoval pro osvobození. V jednom případě šlo o komunistického obžalovaného, ve druhém případě o nějakého Němce. Za to byl Jelínek zbaven členství státního soudu a Prouza mu pak výslovně prohlásil, že proto byl zbaven tohoto členství, poněvadž hlasoval dvakráte pro osvobození. (Výkřiky posl. Bolena.)

Na tom však nebylo dosti. Senátní president Jelínek stěžoval si na tento (Výkřiky.) postup Prouzův ministerstvu spravedlnosti, vůči němuž zdůraznil, že mu jako soudci jsou směrodatny pouze zákon a svědomí. Byl však odbyt a ministerstvo spravedlnosti neuznalo ani za hodno, zahájiti proti Prouzovi disciplinární vyšetřování, ačkoli v daném případě se dopustil Prouza nejen disciplinárního, nýbrž i trestného činu.

Pomsta Prouzova senátního presidenta Jelínka neminula. Před několika týdny byl nynějším ministrem Haussmannem povolán do Prahy a byl tímto ministrem Haussmannem, příslušníkem to klerikální strany, jenž, jak známo, byl na pouti v Římě, aby si vymohl odpustky, donucen k podání žádosti o pensionování pohrůžkou, že by jinak byl pensionován z úřední moci ještě dříve, než bude uzákoněna požitková úprava. Podá-li žádost "dobrovolnou", bude prý vyčkáno s jeho pensionováním, až vstoupí v platnost požitkový zákon. Pod tímto tlakem Jelínek žádost o pensionování podal, byv donucen dokonce do žádosti výslovně napsati, že jest jeho žádost neodvolatelná.

To jest několik ukázek. Poměry jsou ovšem mnohem horší, poněvadž jen nepatrná část těchto věcí vyjde na jevo. Justice je dnes podobná temné Africe. Vedlo by to daleko, kdybychom všechny případy, které jsme zjistili, chtěli vypočítati. Jen k ilustraci justičních poměrů konstatuji: (Výkřiky komunistických poslanců.) Pomocí zákona o teroru, pomocí zákona o spoutání tisku byla suspendována občanská práva. Když jsme o těchto věcech v Brně psali ve volební kampani 1925, byli jsme konfiskováni. Za každou kritiku těchto zlořádů jsou naši referenti krutě persekvováni a odsuzováni. Přirozeně původci těchto odporných zjevů se cítí bezpečnými a páchají své zločiny docela nestydatě, poněvadž vědí, že každá kritika bude konfiskována.

Cituji v tomto ohledu některá místa článků "Jak koalice budovala chrám spravedlnosti", které vyšly v "Rovnosti" v listopadu loňského roku, byly však ihned zabaveny: "Na přední místa dosazeni klerikálové, většinou ad hoc se přiorganisovavší. Byli to lidé odborně mnohdy neschopní, podprůměrní právníci a lidé, proti nimž byla vznesena dokonce obvinění z trestních činů. Kariéra stala se odměnou ne za práci a za schopnosti, nýbrž za politickou příslušnost nebo povolnost nebo konečně za osvědčenou persekuční způsobilost. Tak byl prováděn prazvláštní koaliční výběr: - "nahoru" přicházel "výkvět" co do neschopnosti a bezcharakternosti.

Na politické procesy tento "výkvět" měl ovšem blahodárný vliv. Koalice se jim zabezpečila proti kritice a proti oposici velmi důkladně, ač bezúspěšně. Tento "výkvět" suspensoval demokracii a zrušil občanská práva, zrušil svobodu tisku, slova, ba i vědy. To vše za účinné spolupomoci bystrých právníků z generální prokuratury, jichž vývody byly prostě přejímány do rozsudků. Pokud to šlo proti komunistům, radovaly se socialistické strany a jejich tisk. Brzy však "výkvět" šel dále. Nastal nářek v pokrokové části vládních stran. Byl odsouzen Havlíček, Hus, Tolstoj, Masaryk, byla odsouzena husitská tradice, duch českého národa. Za to jesuitský řád a námořní lupič papež Jan XXIII byli vzati v ochranu podle zákona na ochranu republiky. (Veselost na levici.) Při tom nescházelo přímých zásahů justiční správy. Tak na př. v případě Kovaříkové, čsl. socialistické učitelky, není veřejnosti neznámo, že tato byla obžalována pro čteni Havlíčka ve škole a že byla původně osvobozena. Na rozkaz ministerstva spravedlnosti (Slyšte!) byla provedena obnova řízeni a pak byla odsouzena, což nejvyšší soud ovšem na návrh generální prokuratury potvrdil.

Tyto koaliční metody měly však i v civilním, nepolitickém soudnictví škodlivé následky. Úroveň soudů hluboko poklesla. Vynášejí se rozsudky, svědčící o neznalosti zákona, nastala právní nejistota, soudí se pokaždé jinak, nikdo neví, co je právo a co není, protože výklad zákonů jde klikatými a záhadnými cestami. Věci dospěly tak daleko, že měšťácký advokát dr Dušek v "Československé advokacii" napsal: "Nedokonalost jejich" - totiž rozsudků - "a někdy úplný opak skutkové a právní pravdy vzbuzuje v občanstvu oprávněný strach a obavy svěřiti své sporné záležitosti třetímu, jímž jest soud, aby rozhodl..." Na jiném místě praví: "ta tam je jistota práva..."

Že byl zesílen protidělnický kurs i v soukromých sporech dělníků - mzdové spory, úrazové spory atd. - na to máme spousty dokladů. Dělník, jenž přijde i v nepolitické věci k soudu, má často dojem, že se ocitl v nepřátelském ležení. V politických věcech je odsouzen dříve, než řekne svá rodná data.

Rovnost před zákonem - to je další základní zásada demokratického právního řádu. Buržoasie touto zásadou napaluje dělníky již více než sto let. Vládní socialisté ji převzali a mluví k dělníkům: "Vede se ti špatně? Máš malou mzdu? Nuže, to vše je vyváženo tím, že jsi před zákonem roveň třeba presidentovi." Proletář sice z takové papírové rovnosti nic nemá, neškodí však, když ukážeme praksi této zásady na několika typických případech, z nichž většina je veřejnosti známa.

Dělník Mlčoch byl odsouzen zemským trestním soudem v Brně pro podvod, spáchaný vylákáním podpory v nezaměstnání, na 6 měsíců do těžkého žaláře, a rozsudek byl odůvodněn předpisem, který neexistuje, který nebyl nikdy vydán. Případ byl podrobně vylíčen v "Rovnosti".

Daleko větší zločiny spáchali tito nedělníci: 1. Bergmann podvedl erár o více než milion, byla podána žaloba, avšak po podání žaloby bylo trestní řízení na rozkaz ministerstva spravedlnosti zastaveno. Obhájcem byl poslanec a zeť bývalého ministerského předsedy. 2. Rigby byl ředitelem panství známého Angličana De Foresta. Byl zatčen při pokusu přepašovati za hranice hodnoty milionové ceny. Trestní řízení proti němu bylo zastaveno. De Foresta zastupovala advokátní kancelář bývalého ministra spravedlnosti. 3. Kračmera, zvaný v tisku veřejně "hostivařský zloděj, okradl záložnu v Hostivaři a ještě jinou korporaci o mnoho milionů. Před svým zatčením, byv informován o nebezpečí, unikl za hranice a není stíhán. Je švagrem bývalého ministerského předsedy. 4. Lihoví korupčníci brali úplatky od lihovarníků, avšak soudní i parlamentní vyšetřování bylo zmařeno. Mezi korupčníky byli totiž zákonodárci. 5. Farář Stromer byl odsouzen v Brně pro prznění dětí do žaláře na 18 měsíců. Nejvyšší soud však rozsudek zrušil a při novém přelíčení byl obžalovaný osvobozen. 6. Mičura byl obviněn z trestných činů soudr. Tausikem a tajemníkem soudr. Kršiakem. Důkaz pravdy byl nabídnut, avšak Kršiak byl odsouzen. Mičura byl totiž ministrem pro Slovensko, je předákem lidové strany a nyní presidentem soudního dvoru. 7. Posl. Mazanec, "potupil" státní znak slovy, že "ve znaku je divoká zvěř". Jeho stíhání bylo celou koalicí zamítnuto. Zato byl stíhán posl. Haken pro "potupení státní vlajky". Vysvětlení: Mazanec je klerikálním a Haken komunistickým poslancem. 8. Slovenští biskupové a kněží vydali a přečítali pastýřský list, jenž vyzývá kněze přímo k porušování celé řady státních zákonů. Trestní řízení bylo na rozkaz koalice zastaveno.

To jsou všeobecně známé případy v tisku uveřejněné a nikým nevyvrácené. Koalice zavedla takto nový druh imunity a doplnila trestní zákon. Imunitu oposičních poslanců, opřenou o ústavu, zrušila a zavedla jinou imunitu, opřenou o politickou legitimaci a funkci v koalované straně.

Tímto "koaličním právem" byl doplněn §2 trestního zákona, který vypočítává důvody vylučující zlý úmysl. Koaliční pachatelé trestních činů liší se totiž od obyčejných zlodějů a podvodníků tím, že zásadně mají dobrý úmysl: prospěti vlasti, národu a republice, nebo církvi a bohu. Proto je u nich trestnost činu vyloučena.

Nullum crimen sine lege. Česky znamená tato věta: Není trestného činu bez zákona. Čili: jen to je trestné, co zákon za trestné prohlašuje. I v tomto směru provedla koalice za pomoci vždy věrné generální prokuratury dalekosáhlé reformy. Po sedmileté činnosti koalice je situace této právní zásady taková: Dělník Mlčoch, jak jsem shora uvedl, byl odsouzen z toho důvodu, že jednal proti předpisu, který vůbec vydán nebyl. Soud zamítl návrh obhájce, aby předpis byl vyžádán od ministerstva, s odůvodněním, že svědek potvrdil, že předpis existuje, že byl vydán a že podle něho postupuje. Dělník byl odsouzen na 6 měsíců těžkého žaláře a v rozsudku bylo výslovně řečeno, že předpis určitě stával a že jej dělník musil znáti. Po rozsudku bylo úřední zprávou ministerstva zjištěno, že předpis takový vůbec vydán nebyl, poněvadž by vlastně odporoval zákonu. Rozsudek byl ovšem Nejvyšším soudem na návrh generální prokuratury potvrzen. V oboru politického trestního práva byla zásada: "Nullum crimen sine lege" předělána na zásadu: "Trestné je to, co považuje koalice za trestné." Názor koalice sděluje se pomocí instrukcí a pokynů ministerstvem spravedlnosti státním zástupcům, kteří pak o tomto názoru a vůli všemohoucích pánů informují "neodvislé" a přesaditelné soudce. Taková informace je neobyčejně účinná. Výsledek je ten, že se praksí vytvořila řada "právních statků", kterých žádný zákon, nevyjímaje zákon na ochranu republiky, nezná a nechrání. Stačí vzíti do rukou úřední sbírky rozsudků Nejvyššího soudu ve věcech trestních, aby mohla býti zjištěna tato právnická rovnice: Vláda - kapitalismus - koaliční strana - "pětka" - sv. Jan z Nepomuku papež Jan XXIII - jesuitský řád atd., podle potřeby - i republika. Půjde-li to tak dále, stane se takovým právním statkem i Stříbrného závodní kůň, který má také určitý vztah ke koalici. (Veselost.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP