Pátek 11. června 1926

A teď se podívejte do Maďarska na ty pány, kteří do nedávna ohrožovali republiku a kteří mají lásku k vlasti o něco horší než páni z celní koalice české. Pánové, z historie známe jméno Pálffy, Hunyady, Károlyi, Kálnoki, Andrássy. Podívejme se na číslice. Rod Pálffyho má dnes 13.000 ha půdy. Když z toho oseje jenom 4000 ha, sklidí 68.000 q. Když prodá 50.000 q, má zde zisk 1,500.000. Firma Hunyady je přece známá v historii velmi dávno. Vlastní dnes 6.000 ha půdy. Když oseje 2.000 ha, sklidí 34.000 q, prodá 25.000, je zde zisk u tohoto jména 750.000 na cle. Károlyi totéž, na číslicích stejně tak. Kálnoki má 4.500 ha. Když oseje 1.200 ha, sklidí 20.000 q, když prodá 15.000 q, jest jeho celní zisk 450.000. Andrássy, o němž přece nebudou pánové chtíti nějak tvrditi, že je to nějaký přítel republiky, má ještě dnes 3.000 ha půdy. Když oseje jenom 1.000 ha, sklidí 17.000 q, prodá 13.000 q, jeho zisk bude 390.000. A pánové, teď se podívejte do jejich vlastních řad. Pan místopředseda, nemýlím-li se, agrárního klubu pan Staněk, který je též zástupcem těchto chudáků, sám vlastní šikovným rozdělením svého bývalého majetku, dříve v záboru, na rodinu, 400 ha půdy. Když tento pán oseje 120 ha, sklidí 2.040 q, ponese na trh 2.000, bude jeho celní zisk 60.000 a u dobytka 10.000. To je, prosím, pan Staněk. U pana Donáta je to právě o 50% menší. Obilní cla mu vynesou 30.000 a dobytek 5.000. To jsou pánové, kteří mají odvahu mluviti jménem chudáků a zapomínají, že celním sazebníkem porážejí všechny zákony osvobozovací v pozemkové reformě. Podívejme se na zákon, v kterém se říká, že půda přidělená nemá býti do 10 let zcizena. 10 let budou pobírati tito latifundisté a tito osvobození Schwarzenbergové a Fürstenbergové stamilionové zisky z celních sazeb, budou obohaceni a po 10 letech budou vašemu chudákovi, na kterého se odvoláváte, znovu skupovávati půdu ne zákonem zcelovacím, aby se půda harmonicky a odborně zcelila, nýbrž půda se dostane do rukou těch, kterým vy nemravným způsobem a, řekl bych, způsobem člověka nedůstojným, odvoláváním se na bídu domkáře, rozmnožujete majetek.

Jeden z pánů vaší strany mně odůvodňoval zájem cel pro domkáře takto: Když přijdu mezi domkáře, postavím jim otázku takto: Chcete, aby se vám vedlo dobře? - A všichni řeknou unisono: Ano! Jaká je to hluboká a nebezpečná nesvědomitost! Kdybychom se my obrátili takto vůči dělnickým třídám, abychom řekli: Chcete se míti dobře?, pak žádný dělník, kterému se jistě vede daleko hůře nežli všem pánům, kteří stojí v koalici, mimo ty naivní osleplé voliče, kteří patří do dělnických řad a volili tyto pány, by neřekl: Já nechci. Takto se politika dělati nemůže, je to hazardování s bídou, to jest věc, která se zase vrátí.

Jak vypadají, vážení pánové, poměry u domkáře a jaký bude jeho celní efekt, když domkář vlastní 7 ha půdy a když osel řepou 2 ha, pšenicí 1 ha, ječmenem 1 ha, brambory 1 1/2 ha, pícninami 1/2 ha, když má 5 kusů dobytka, 2 vepře a 20 slepic? Tento domkář, když prodal 5 q mouky a 7 q ječmene, získá 360 Kč z cel. Koupil oproti tomu 1 q otrub a 2 q krmné mouky, a když beru to nejmenší clo, vydal na krmivo 198 Kč, čili získal z celého svého hospodářství na celní politice 168 Kč. Žádný dobytek se nedá živiti jen tím, co se semele doma a co se jen jako jadrné krmivo koupí. Každý ekonom potřebuje k ozdravění svého dobytka pícniny, květ, pokrutiny, melasu atd., což daleko převyšuje 168 Kč, které na tyto předměty vydá. A kde má to zvýšené vydání, o kterém mluvíte a které se kryje příjmem jen v řepě nebo snad v tom kousku dobytka? Kde má tento domkář vydáni na obuvnika, krejčího, kováře, koláře, sedláře? Ovšem, když všichni budou musiti platiti zdražené poživatiny, zdraží i on, jak to živnostnici musejí dělati, své výrobky tím, že musí toto zvýšené vydání přičísti ke své režii. Vlastník téže oblasti, mající 4 ha půdy oseto, 2,5 korců řepy, 3,5 korců žita, 2 1/2 korce pšenice, 2 1/2 korce ječmene, 1 1/4 brambor, 1/2 korce jetele, 1 1/4 louky, chová 3 kusy dobytka, 1 vepře, 12 slepic, 3 husy, neprodal nic a přikoupil 3 q kukuřice, 2 q otrub a žito, aby měl čím krmiti, vymílal na 50%, mohl to vydání však učiniti z příjmu za řepu, čímž doplatil na krmivo 125 Kč. Ale řekněme, že se mýlím a že on nekupuje nic, nýbrž jen prodává. V tom případě získal 360 Kč. A pánové jsou tak cyničtí, že pro 360 Kč tohoto jistě již bohatšího domkáře zapřahují do káry, aby firmy, které jsem citoval, měly milionové a milionové zisky celní. Nestydíte se, pánové, mluviti pro domkáře, když pro několik set korun málo znamenajících zapřahujete je do káry, aby se tu milionové zisky nahrabaly? (Výkřiky posl. Kaňourka.) Pánové, na tom nezměníte nic, kdybyste dělali cokoliv.

Pánové také říkají, že je potřeba pomoci domkářům, zejména nově narozeným z pozemkové reformy. Mají odvahu mluviti o osvobození národa pozemkovou reformou. Nebudu jmenovati žádné pány Křemeny a mnoho jiných pánů poslanců, kteří zde sedí na té straně a pomohli si k větším zbytkovým statkům, které vyčítají dělníkům tím, že nám dali několik ha na směnu, třeba 120 a 100 dostali zpět. Tak se to dělalo s pozemkovou reformou. A jestli myslíte, že to není pravda, já vám to dokáži.

Pánové mluví o osvobození zemědělských chudáků na půdě. Kdo na té půdě pracoval? Nemyslíte, že jste klamali zákon tím, když říkáte, že půda patří těm, kteří na ní pracovali? A kolik je vás těch, kteří jste půdu dostali a na té zabrané půdě pracovali? Nechtějte na mně vynucovati, abych vám dokázal, že pracovalo sluníčko, měsíček dával a ve stodolkách vašich politických příslušníků se to mlátilo. Kde pracovali na zabrané půdě všichni pánové zbytkových statků, profesoři atd.? Ti na zabrané půdě nepracovali.

A nyní k věci. Pánové nebudou chtíti popříti, že největším výrobcem v zemědělství byli zemědělský dělník a domkář, pokud ho neuživil jeho vlastní kousek pozemku, který za nějakou malou mzdu chodil do továrny nebo byl řemeslníkem nebo aspoň jeho děti chodily do dvora pracovati. Tito lidé měli největší zásluhu a nejvíce nároků na příděl půdy, a když zemědělská družstva dostala 2 1/2% vší půdy, která se u nás rozparcelovala, dělníkům nedali nic na podkladě §u 17, který praví, že kdo nemá náležitosti pro hospodaření samo, nemůže nic dostati. Odstranili každého, a kdo neměl signum zelené legitimace, ten nedostal nic. Pánové, kteří litují těch 30 dvorů, které agrární strana přeměnila na 40, a 4.000 ha přeměnila na 40 tisíc, mají tolik odvahy, že posílají rozbíječe z vlastních peněz živené, aby otrávili dělníky, aby znovu těch několik zbytkových statků, které patří zemědělským dělníkům (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.) dostali zpět. Pánové, 750 dělníků se živí na této půdě. Spočítejme třebas jen předsednictvo strany agrární. Mám za to, že v tomto předsednictvu, čítajícím 10 osob, najde se daleko více půdy, než u těch 750 dělníků. Páni mají odvahu vytýkati nám subvence. Pánové, nám Pozemkový úřad vyplatil přes 4 mil. korun (Slyšte!), a vy při tom mluvíte o subvencování? Strana lidová napsala v sobotním Večerníku: "Vyžírači státu." Ale zapomněla na jedno, kol. Knejzlík by jim mohl říci, jak se hospodaří subvenčně na Moravě. V rozpočtu mají páni pro zemědělství - nikoli však pro všeobecné zemědělství - položku 100 mil. Kč, ale těchto 100 mil. Kč se ztrácí docela někde jinde, naprosto ne u domkářů. Co mají na př. chudí domkáři z chovu koní, na něž je preliminováno 30 mil. Kč? Co mají z těch zvěrolékařů a očkovacích látek? Ve výboru mně přímo řekl zvěrolékař, nejbližší příbuzný vašeho ministra: "My kašleme na tu všechnu pomoc zvěrolékařskou, když nesmíme na vesnici, kde je mor drůbeže, dáti injekce jinak než za 17 Kč." Výrobní náklad této injekce ve státní továrně stojí 2 Kč. (Slyšte!) Selka to zvíře nechá raději pojíti, než by si nechala zvíře očkovati. To je všeobecné. Ale nedělají to všichni, je mezi nimi dosti seriosních pánů, kteří říkají: "Jsme rádi, že to máte, abyste viděli, jak se v zemědělství těžko hospodaří." My jsme to věděli již dávno, poněvadž jsme pracovali manuelně, ale strana lidová má nejméně práva, aby nás nazývala "vyžírači státu", když dnes za 1.000 stříbrných jako Jidáš prodává existenci dělnictva za kongruu, ať je to 100 nebo 150 mil. To jsou ti, kteří se povalují na úkor státu a vyžírají stát. Ale není jim to naprosto nic platné, poněvadž většina toho je na úkor kultury, na úkor všeho rozumného ve státě. (Výkřiky.)

Teď, pánové, neříkejte, že máte důvody nám něco vyčítati. Páni řekli, že jim vždy záleželo na lásce k dělnictvu. Já vám ukáži na číslech, jak celkem ta láska vypadá. Řekl jsem vám, že jednání o kolektivních smlouvách se táhne celé tři roky, nehledě k otázce bytové, kdy váš dobytek, zejména vepřový, je daleko lépe umístěn, než mnozí dělníci a deputátníci. Podívejme se na ten první argument, kde jste tvrdili, že se lidu povede okamžitě lépe, bude-li míti producent. Páni se strany producentů nás chtěli míti zapřaženy v té káře, abychom šli do parlamentu a znásilňovali své kluby, řekli, že nám upraví smlouvy, budou-li zvýšena cla, jinak ne, že při vyrovnání disparity půjdou průmyslová cla dolů. Ale přistihli jsme je v zákulisí, že tomu rozuměli tak, že cla průmyslová neodbourají, nýbrž vyrovnají cla zemědělská s průmyslovými. Už zde kol. Koudelka svého času řekl, jak vypadají dělnické mzdy. Až do války se rovnala mzda dělníka, deputátníka, pakli ji snad nepřevyšovala, ceně 1 q pšenice. Podívejme se, jak to vypadalo. Budete-li chtíti pochybovati, pak vám to dokáži ve své vlastní knížce. Roku 1898, kdy pšenice stála 18 až 24 K - jak víte, při tom variace jsou každého roku samozřejmé - měli jsme jako deputátníci 24 K měsíčně. Naturálie mimo poloviční kvantum dnešního topiva jsou jedny a tytéž. Tenkráte, pánové, stál jeden oblek - já to vědomě nadsazuji - 10 korun, ale žádný dělník si oblek za 10 korun nekoupil, poněvadž pracovní halenu bylo možno koupiti za 1 zl. 20 kr. a nedělní za 6 K. To byla největší vymoženost dělníka, když si to mohl dovoliti. Jedny boty stály 6 K, a na to potřeboval deputátník pracovati 19 dnů, aby si mohl koupiti 1 q obilí. R. 1921, kdy pánové tvrdí, že není pravda, co bylo za války, a že není pravda, že by bylo nějaké rozpětí, a dedukují z toho lásku k dělnictvu, to vypadá takto: obilí stálo 380 Kč, měsíční služné deputátníků, kteří se vždy dělili na dvě části, v chudých oblastech 90 Kč a v bohatých, v řepařském kraji 180 Kč, nestály boty 120 korun jako dnes a přece zůstávám u těchto číslic, deputátník potřeboval na oblek pracovati místo 40 dnů 150 dnů v té bohaté oblasti, 45 dnů místo 5 dnů v chudé oblasti, na jedny boty místo 6 dnů 40 dnů a na 1 q obilí 120 dnů místo 19 dnů.

R. 1922, kdy stálo obilí 320 Kč a když služné bylo stejné jako r. 1921, pro dělníka poměrně se to zlepšilo. Místo 150 dnů potřeboval na oblek pracovati 115 dnů, na boty 35 dnů a na 1 q obilí 100 dnů.

R. 1923, kdy obilí nejvíce kleslo - stálo 170 Kč - a když dělnické mzdy byly 70 Kč, v nejlepším případě 120 Kč měsíčně, pracoval na oblek 115 dnů, na boty 35 dnů a na 1 q obilí 100 dnů. Tak to jde nepřetržitě až do letošního roku, kdy v porovnání k 19 dnům potřebuje na 1 q obilí pracovati 75 dnů, na 1 oblek zase 150 a na boty 40 dnů. Tedy není pravda, že se tu měří podle příjmu zaměstnavatelova, nýbrž měří se podle síly, jakou může producent dělníkovy nároky na život stlačiti. V tom kotví ten hřích, který dělají nejen nabyvatelé zbytkových statků, nýbrž který zaviňuje celý systém v produkci zemědělské, změna systému deputátního na denní, a v tom je také nebezpečí hladu zemědělského dělnictva. Pro producenta-domkáře neznamená naprosto nic 1 q obilí, leda tenkráte, že by jej měl přebytečný a mohl jej prodati za 300 Kč. Ale když jej musí snísti, jest jeho hodnota, co se týče finančního efektu, pochybná. To bylo tedy pro dělníka, pokud byl deputátníkem, stejné, a pokud se týče bramborů, obilí a částečně sádla není také zatížen, ale je zatížen ve většině svých poživatin, kterých jako deputátník nepobírá.

Pánové, jak vypadá hodnota dělnické mzdy denní? U průmyslového dělníka je rozpětí 60%. R. 1898, jímž jsem začínal, měl dělník muž 1 korunu, žena 60 haléřů. Za tuto korunu tehdy - a nebudete chtíti říci, že sahám k číslicím ze vzduchu, můžete se o tom přesvědčiti - mohl zemědělský dělník koupiti buď 25 vajec nebo půl kilogramu másla, 1 1/4 kg sádla nebo 12 kg tvarohu nebo 5 kg mouky, za desetidenní mzdu mohl si pak koupiti oblek, za 6denní mzdu boty. R. 1921, kdy měl dělník v I. třídě 8 Kč a v poslední třídě 4,80 Kč, nekoupil za svoji mzdu již 25 vajec, nýbrž jenom 6, místo půl kilogramu másla pouze 1/4 kg a místo 1 1/4 kg sádla pouze 1/5 kg. Místo 12 kg tvarohu jenom 60 dkg, místo 5 kg mouky pouze 2 kg a na jeden oblek místo 8 dnů potřeboval pracovati 60 dnů. A při tom nestál oblek 500 Kč, nýbrž byl dražší. Na boty, které stály 300 Kč, které však klasifikuji jenom 120 Kč, potřeboval pracovati 20 dnů, na 1 q obilí místo 24 dnů 47 dnů. R. 1922, kdy byla mzda 10 Kč, koupil za tuto mzdu 7 vajec, 1/4 kg másla, 1/3 kg sádla, 80 dkg tvarohu, 2 1/2 kg mouky a potřeboval na jeden oblek pracovati 60 dnů, na boty 18, na 1 q obilí 33 dnů. A tak to jde dále až po rok nynější, kde nastává zase ohromné znehodnocení kupní síly mzdové. V tom kotví ohromné nebezpečí pro veškeru produkci ať zemědělskou či průmyslovou. Když vidíme, že neláska producenta k dělníkovi jeví se v honorování dělníka mzdou pouze takovou, že se dá dělníkovi jen tolik, aby nemohl hlady pojíti, ale aby také nezbujněl, seznáváme, že zde nejde o uplatnění toho, čím nás pánové krmili v zemědělském výboru, říkajíce, že drahota nenastane, že nám za to ručí, že se s dělníkem dohodnou, že nechtí nic jiného než záruky životního minima pro zemědělce. Když jsme jim však řekli, aby přijali náš návrh, aby vláda okamžitě podala osnovu, jíž se zaručuje minimální mzda dělníka, tu pánové, kteří pro sebe požadují existenční minimum, hodili náš návrh pod stůl, zapomínajíce, že tím oslabují jedinou fysicky platnou a významnou sílu v zemědělské produkci a že tím padají sami, poněvadž většina těch, kteří se staví za cla, patří mezi ty, kteří - ne že by toho nedovedli ani pole nevidí. Tak vypadá ve skutečnosti láska jejich k dělnictvu.

Vaše láska k dělnictvu se odráží také v tom, že jste nám vytýkali sociální a starobní pojištění a stále a stále to vytýkáte a stále nejste rozhodnuti, zdali se nemáte vzepříti ještě placení starobních a invalidních příspěvků na dělníky. Těžce se probíjelo zemědělské dělnictvo k vydobytí nemocenského pojištění. Co jste vy pro ně udělali? Tam, kde jste měli moc a také možnost přiskřípnouti zemědělské dělníky proti zákonu, zavedli jste si zemědělské nemocenské pokladny, tvrdíce, že zemědělský dělník a producent samozřejmě má hospodařiti na tom, co si sám splatil. Pánové, jak jste to udělali? Většinou proti §u 12 nedali jste zastoupení dělnickým třídám v těchto pokladnách a stornovali jste výdělkovou schopnost ve příspěvcích na nejmenší minimum. Ba dokonce v Chotěšově se uzavřela smlouva mezi zaměstnavateli a pokladnou, že nebudou vůbec nic platiti, poněvadž si toho dělníci nepřejí, a zaměstnavatelé měli odpovědnost za to, když dělník onemocněl, a když dělník zemřel, pak majitel nejen že nechtěl nic dáti, ale žalobou jsme ho k tomu donutili, aby zaplatil těmto poškozeným 1900 Kč.

Tak vypadá ta pravá láska k dělníkovi! Nemáte žádného důvodu k tomu, abyste, až na málo případů patriarchálního života rolníka s čeledínem, které se musí ovšem se svíčkou hledati, mluvili o lásce k dělníkům. Kdybyste měli svědomí, o čemž pochybuji, že je máte, pak byste nepřipustili, aby dělník v zemědělství, který se může zmrzačiti kopnutím koně, spadnutím se žebříku atd., byl vyhozen ze dveří. Vy, agrárníci, tento cynismus provádíte v praksi. A u lesnického zaměstnance je to ještě horší, neboť na něho může padnouti nějaká ta kláda a zmrzačiti jej. Když jsme přišli s vyzkoušením vaší lásky k dělníkům, co jste udělali s úrazovým pojištěním? Hodili jste je pod stůl, poněvadž jste řekli, že má dojíti k nějaké komisi, o níž předem víme, že to dopadne tak, jako s hlasem marně volajícího na poušti. Pánové mluví o lásce. Kdyby měli svědomí, ať jsou to pánové čeští nebo němečtí, nemohli bychom býti svědky toho, čeho jsme byli svědky v zemědělském výboru, kde páni s německé strany mluvili tolik o lásce k Vídni a žádali, aby se zemědělský výbor usnesl, aby do Vídně mohlo býti z Moravy vyváženo mléko.

Pánové, nezdá se vám, že v tomto se rýsují růžky germanismu a lhostejnost k dělnictvu a národu samému? Vy to dobře víte, jak žije žena zemědělského dělníka. Kde žena na pole smí si vzíti dítě a tahá je po mezi a na zádech, když vidí na vašich očích, že ta práce neodpovídá vaší chuti, a když nechce, aby jí dítě zdržovalo, dá mu napíti odvaru z makovic, na Slovensku kořalky, a u nás taky, aby to dítě neuráželo ten sobecký mamon, že dělník také smí odskočiti k svému vlastnímu dítěti, které je přece jen příští generací těch, které budete znovu a znovu vykořisťovati, dokud se nezmění forma společenského řádu. To nedělají jenom soukromí producenti, to dělají státní statky, které násilím, pravím: násilím, vynucují na všech zaměstnancích, že musí býti členy agrární organisace, počínaje od dělníka a konče úředníkem. Tam jste provedli totéž násilí, jako v pozemkovém úřadě a v pozemkové reformě.

Není žádnou zvláštností, že ministerstvo zemědělství, ne nynější, nýbrž jeho předchůdci, jsou pravými sploditeli této osnovy. My víme, jak to dělalo ministerstvo zemědělství na Moravě před volbami. Nechtějte, abych vám řekl, komu byla půda slibována, když šel voliti v Hodoníně a Holiči. Proti našemu návrhu, aby mzdy byly zvýšeny, jste se postavili, a před volbami chodili úředníci státních statků k dělníkům a dávali jim až 120 Kč zvýšené mzdy s doprovodem: To vám vymohla agrární organisace, a proto ji musíte voliti.

Takovým způsobem státní statky, které mají býti jistě neutrálními, vám pomáhaly dělati volby. Pánové, státní statky měly tolik lásky pro své dělníky, že když na Třeboňsku do naturalií měly jim dáti vyžinky v lese, přiřkly jim vyžinky 10 km od jejich bydliště. V Kardašově Řečici státní statky bez jakékoliv úřední asistence urazily zámek od dělnického bytu, vyvezly nábytek ven a nechaly ho 3 dny na dešti a nic se nepozastavilo srdce těch, kteří jsou odpovědni za státní majetky. Neříkejte, pánové, po takových zkušenostech, že v produkci zemědělské je nějaká láska k dělnictvu.

Pánové, vy mylně říkáte, že chcete pomoci státu. Kdybyste mu chtěli pomoci, dělali byste to formou jinou. V prvé řadě postavili byste se s námi proti lichvě, ať ji provádí kdokoli, třeba váš spojenec, kdyby vám šlo o stát, nedělalo by se to těmi stamilionovými subvencemi. Kdyby vám šlo o stát, tvořili byste národní hodnoty a pečovali o zvýšení zemědělské produkce jinou formou, a nebudete klamati nás i národ, a říkati, že čím bude obilí dražší, tím bude zvýšena jeho produkce. To není pravda, že by bylo obilí více, když bude drahé. To ukázal již minulý život, že to není pravda. Zemědělec si nedá diktovati, aby pěstoval to, co stát potřebuje a co ta vaše opěvaná láska ke státu měla udělati. Zemědělec, jakmile poklesne řepa, vrhne se na to, co mu bude vynášeti. Když bude dražší obilí, vrhne se na pěstování obilí a pšenice, které se k nám dováží mnoho tisíc vagonů, poněvadž pozemkovou reformou jste zmenšili osevnou plochu nejméně o 30 tisíc ha půdy, která se propadla a odpadla v meze, meliorace, cesty, pastviny a stavební místa. Naše půda není Baťova továrna, kde se může zvyšovati produkce a boty lítat po stotisících, naše půda nebude rozmnožována, nýbrž zmenšována. A když zemědělec se vrhne na pěstování pšenice a zkrátí, ošidí tu plodinu, která nebude rentabilní, na př. řepa, pak jsme tam, kde nechceme býti, pak nebudeme už říkati, že má stát své sladké zlato v cukru, poněvadž příjmy poklesají tam, kde plodinu zkracujeme. Jestliže chcete pomoci. zemědělství, nesmí se to dělati stamilionovými subvencemi podle vzoru moravského výboru, jak to zde citoval kol. Knejzlík, nýbrž musí to býti ve prospěch zemědělství, a do zemědělství patří, i když to pan dr Viškovský r. 1898 popíral, domkáři. Pánové, umožněte každému z nich, aby mohli své hospodářství zlepšiti, a pak zvítězíme. Pánové, nezapomínejte, že argumenty všechny, kterých jste užili, že děláte ty výhody pro stát, nejsou pravdivé. Ať si páni vzpomenou, co nám udělala cla r. 1906, ať si vzpomenou na ten malý národ, kterému se to zase nelíbí, že nenasytnost agrární bude nasycena jenom jednostranně, poněvadž jedněm to vynese statisíce, kdežto druzí z toho nebudou míti nic. Páni zapomínají, že zatarasují cestu obchodním smlouvám, že se Maďarsko a okolní státy budou na nás dívati nepřátelsky, páni zapomínají, že roztáčejí se snížením mezd kolo drahoty, proti kterému se musí postaviti dělník, páni zapomínají, že se dostaneme do menších příjmů a větších vydání. Pánové, uvědomte si, že pášete veliký hřích na veliké většině národa, patřící k dělnické třídě, na malých zemědělcích, a že neprospíváte státu a že za tento cynický omyl, který byl spáchán proti národu, bez jeho vědomí, vám národ jednou předloží účet, který se na vás samých bezpodmínečně musí vymstíti. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Další slovo má p. posl. Petrovický.

Posl. Petrovický (s místa zpravodajova): Vážená sněmovno! Snaha zemědělských kruhů po zavedení pevných cel obilních byla prohlášena akutní, když zkušenost ukázala, že systém klouzavých cel při způsobu, jakým byl u nás prováděn, se neosvědčil (Posl. Bechyně: Dodržujte jednací řád a mluvte s řečnické tribuny!) a svému účelu nevyhověl. Myslím, že mám tutéž volnost jako váš kolega. (Posl. Bechyně: Ale jednací řád stanoví, že máte mluvit s tribuny!) Který pak je to paragraf, pane kolego? (Posl. Bechyně: To já nevím!) Tak vidíte! Napomínejte své!

Ale hlavní závadou klouzavých cel byla jejich těžkopádnost přizpůsobování se cenovým pohybům světového trhu, na druhé straně naprosto nedostatečné rozpětí mezi cly z obilí a mlýnských výrobků. Místo aby cla co možná rychle sledovala pohyb světového trhu, stanoví se clo u nás podle vyhlášky ministerské z 13. srpna r. 1925, č. 179 Sb. z. a n., předem na celý měsíc na základě více než šestinedělního průměru v předcházejících dvou měsících, což má za následek, že obchod, zejména spekulace, si může s velkou pravděpodobností předem vypočítati, bude-li v příštím měsíci clo čili nic a podle toho může dovozy dirigovati. Proto důsledky tohoto systému neprojevily se ani ne tak ve fluktuaci cen, jako v nerovnoměrnosti dovozu z ciziny v jednotlivých měsících. Rozpětí mezi clem na obilí a na mouku činí u dosud platných cel u pšenice 58.73%, resp. 74.60%, u žita 37.93%. Toto rozpětí je příliš nízké a má za následek, že zamýšlená celní ochrana je nejen pro mlynářský průmysl, ale i pro zemědělství ilusorní, poněvadž nedostatečně odstupňovaná cla na mouku vedla zase jen k většímu dovozu mouky místo obilí se všemi důsledky i pro obilní produkci. Tentokrát shodly se všechny koalované strany na výši klouzavých cel, a to jak zástupci zemědělců, tak i zástupci konsumentů. A nebylo to stejně věcí tak lehkou, jak dnes se jeví dokonce samotným oponentům cel pevných, o které v přítomné době se právě jedná.

R. 1925 byla klouzavá cla stejně nepopulární, jako se nyní jeví nepopulárnost cel pevných, zejména když pánové z proticelních stran sami sobě jejich nepopulárnost ještě zvyšují zbytečným rozčilováním, přenášeným z parlamentárního jednání do denního tisku a iniciativně vydupávaných protestních schůzí.

O nucené proticelní animositě byl veřejnosti nejlépe podán důkaz na různých táborech lidu, svolaných porůznu v poslední době, kde páni řečníci mluvili proti clům. A ze všech řečí referentů bylo lze vyčísti doznání na zanedbání jich právě v době, kdy se začalo o clech závažně jednati.

Jestliže pánové všech tří socialistických směrů dnes protestují, hubují a bouří proti projednávaným clům a zejména proti jejich výši, činí tak neprávem, neboť měli příležitost několikráte změniti své umíněné stanovisko, které v této věci narazilo na neočekávaný pro ně odpor. Bylo zde již řečeno, že strana národně-demokratická neuzavírala se a také nemohla před jednáním a před nutným zkoncováním této těžké hospodářské otázky. Uznávala celní ochranu našeho zemědělství, jako uznává celní ochranu našeho průmyslu, a proto pustila se zodpovědně do jednání. A veřejnost zejména konsumentská uzná, že podařilo se národně-demokratické straně slušně snížiti dřívější požadavky zemědělských kruhů, jež s české strany trvaly neústupně na šestinásobcích a s německé strany dokonce na osminásobcích.

Socialistické strany a zejména česká sociálně-demokratická strana zašla ve svém "vetování" příliš daleko, odkud nechtělo se jí k návratu, ač měla k němu dosti času i příležitosti. Ať již tak učinila z důvodů politických čistě třídních, nesmí zapomenouti, že pro jednání o pevných clech mluvily nejenom důvody hospodářské, výrobní, obchodní a hlavně vývozní, avšak také slib a čestný závazek daný všemi koalovanými stranami o uzákonění požitkového systému, jehož další oddalování mělo by aneb mohlo by míti škodlivé důsledky pro republiku. A toho jistě si nepřeje žádná strana t. zv. státotvorná, aby nebylo konečně splněno dané slovo vůči veřejnému zaměstnanectvu, které bylo a je stejně státotvorným elementem v republice a jež potřebuje aspoň svého minimálního hospodářského zajištění pro účelnou a klidnou práci.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP