Pátek 11. června 1926

Začátek schůze v 9 hod. 34 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: inž. Dostálek, Slavíček, dr Spina, Stivín.

Zapisovatelé: Petrovič, Rýpar.

264 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Černý; ministři dr Haussmann, dr Peroutka, inž. Roubík, dr Říha, dr Slávik, dr Schieszl, za ministerstvo financí odb. přednosta dr Vlasák.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 30. schůzi poslanecké sněmovny.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. taj. dr Mikyška (čte):

Do výboru rozpočtového vyslal klub poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu posl. Molíka za posl. dr Jos. Černého, klub poslanců čsl. národní demokracie posl. dr Matouška za posl. Ježka.

Do výboru branného vyslal klub poslanců komunistické strany posl. Jílka za posl. Kreibicha.

Do výboru soc. politického vyslal klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické posl. V. Beneše za posl. Kleina.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. taj. dr Mikyška (čte):

Dotazy:

posl. Koška, Petra a druhů ministru zemědělství, že se nedodržují ustanovení zákona ze dne 3. dubna 1925, č. 65 Sb. z. a n., v zemědělských a lesních podnicích státních;

posl. Roudnického a druhů ministru školství a nár. osvěty:

o úpravě vyučování katolickému náboženství:

ve školním okrese novobydžovském,

ve školním okrese čáslavském,

ve školním okrese pardubickém,

o protizákonné úpravě vyučováni náboženství římsko-katolickému ve školním okrese poděbradském;

posl. Roudnického, Hintermüllera a druhů ministru vnitra o pomoci postiženým krupobitím na Českobudějovicku;

posl. Knejzlíka:

ministru financí ve věci poskytnutí denaturovaného nezdaněného cukru pro nouzové krmení včel,

ministru pošt a telegrafů o znovupřijetí provinivšího se poštovního oficiála Kuchynky u poštovního úřadu v Přerově 2.

Předseda: Došly odpovědi. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. taj. dr Mikyška (čte):

Odpovědi:

min. školství a nár. osvěty na dotaz posl. Sladkého o přetěžování žactva na občanských školách;

min. soc. péče:

na dotaz posl. Patzela o důchodu Marie Müllerové, znovu provdané Kuhnové ze Šmídeberku,

na dotaz posl. Simma a druhů o zákonné úpravě kolektivních smluv,

na dotaz posl. inž. Kalliny o invalidním důchodu Adolfa Riedla ze Zelené Hory č. 20 u Kraslic;

min. nár. obrany na dotaz posl. Bolena o zranění Josefa Magyara od železničního pluku v Pardubicích.

Předseda: Počátkem schůze byla tiskem rozdána zpráva.

Zástupce sněm. taj. dr Mikyška (čte):

388. Zpráva výboru ústavne- právneho o usnesení senátu k vládnemu návrhu zákona (tisk sen. 68 a 81) o pohladávkach zo záväzkov vzniklých bývalému Rakúsku, bývalému Uhorsku, bývalému mocnárstvu Rakúskouhorskému, ríši Nemeckej a nemeckým štátom (tisk sen. 316).

Předseda: Výboru imunitnímu přikazuji tuto žádost:

Zástupce sněm. taj. dr Mikyška (čte):

Žádost okr. soudu v Nuslích ze dne 9. května 1926, č. T. 496/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Dědiče pro přestupek podle §u 3, §u 19 zákona shromažďovacího ze dne 17. listopadu 1867, č. 135 ř. z., jichž se dopustil pořádáním schůze v ulici Horkách v Nuslích dne 5. března 1926 (č. J 203-II).

Předseda: Zápis o 26. schůzi byl ve sněmovní kanceláři po 48 hodin vyložen, a poněvadž nebyly proti němu podány písemné námitky, jest schválen podle §u 73 jedn. řádu a bude podle téhož paragrafu vytištěn.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jimž jest:

1. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o návrhu (tisk 320) posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr Zadiny, Adámka, Koška, dr Noska, Tománka, dr Polyáka, Pavlačky a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se částečné mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360).

Budeme pokračovati v povšechné rozpravě. Další dosud přihlášení řečníci jsou: "proti" pp. posl. Alb. Chalupa, Leibl, Sedorjak, "pro" pp. posl. Petrovický, Tayerle, Burian, dr Dérer, Mikulíček.

Dávám slovo prvému přihlášenému řečníku na straně "proti", panu posl. Alb. Chalupovi.

Posl. A. Chalupa: Slavná sněmovno! To, co poslední dobou odehrává se na půdě parlamentu, opravňuje mne říci, že se jedná o cynismus oněch představitelů této osnovy, jakého jsme byli svědky pouze za války, kdy život dělníka, kdy demokracie a spravedlnost byla naprosto neznámou pevninou. Já v dalším dokáži číselně, jsou-li lidé z jejich řad oprávněni napadati, i třeba slušnou formou, mne jako praktického hospodáře, že páchám zradu na zemědělství.

Je to, pánové, mírně řečeno cynismus, který vleče se celým jednáním a který snad opravňuje tyto pány k tomu, že myslí, že náhodná většina, náhodné volební vítězství - pánové prominou, když řeknu, že se toto vítězství podařilo jenom na podkladě hlouposti národů - jak se také mylně domnívají "Národní Listy" - bude trvati na věky. Ale dělnická třída nedá si dlouho líbiti tento omyl, který byl spáchán tím, že došlo k takovémuto seskupení. Klamal by se každý, kdo by se domníval, že tento cynismus a způsob jednání za války, agrární stranou provozovaný, za let se v republice změnil. Přesvědčili jsme se, že tam, kde není srdce, ale kámen v těle, ten kámen vždy zůstane.

Druhdy a i při zahájení zemědělského výboru bylo jako chvála na naši adresu řečeno, že jsme uznali, že cla pohyblivá nepřinesla zemědělství žádných výsledků. Potvrzujeme, že cla pohyblivá neměla pro zemědělství těch výsledků, jaké jste očekávali, ale za to nemůžeme my, nýbrž zase vy, když jste připustili, že cena dobytka u producentů 4 až 6 korun rozepjala se v obchodě u těch pánů, kteří dnes dělají společně s vám drahotu, až na 16 korun ceny krámské. Za to však neneseme viny my, nýbrž vy, neboť my jsme vás často vyzývali, abyste se společně s námi postavili proti lichvě a znemožnili ji.

Důvody, které snesl jak pan referent, tak i pánové se strany agrární, jsou naprosto nesprávné a vědomě klamné. Všechna fakta, která tam jsou uvedena, jsou vědomě podvodná, poněvadž se nejedná v žádném případě o argumenty správné. Kdepak, pánové, na kterém ha půdy u nás pěstují se v zemědělství hlemýždě, na které louce máte slanečky, kde pěstujete rýži, kde u nás vyrábíme potřeby anglického textilního průmyslu, které jste zdražili? Proč jste zamítli náš návrh na zvýšení cel na zlato, perly a drahokamy, když mluvíte o bídě zemědělského proletariátu a i domkářů? Což chcete, aby tito měli laciné koberce, aby měli perly, zlato a drahokamy? Proč jste se bránili proti našemu návrhu, aby byla zavedena cla na tyto předměty, aby tak byly postiženy, jistě že ne neprávně, ony osoby, o něž v tomto případě jde, které si tyto věci mohou dovoliti koupiti? Který zemědělec u nás dělá rámy na obrazy a který chudák v zemědělství používá motorových letadel? Neříkejte tedy, že se jedná zde o záchranu zemědělství. Tato osnova je jenom několika číslicemi zemědělská, to ostatní je smluvený komplot té nové koalice, která tuto drahotu a vydírání státu ve svůj prospěch zaviní.

My jsme vám často dokázali, že zemědělství je možno pomoci jinak, říkali jsme, že vám umožníme - a je to možné ještě dnes - aby výrobní náklady zemědělcovy byly nižší, co jste však učinili vy? Tímto celním sazebníkem dáváte clo na kukuřici a umělá hnojiva a při tom mluvíte, že vám jde o zlevnění provozovacích nákladů, že jde o pomoc zemědělcům, zejména chudým. Pánové, je zde všeobecná antipatie a oprávněný stesk vůči celní koalici a jejím jednotlivým složkám. Většina národa bude touto drahotou postižena. Není pravda, co říkal p. referent, že se nebojí plebiscitu, že 80% národa souhlasí s tímto roztočeným kolem drahoty. Pánové, to se ještě ukáže. Nato zapomínají pánové ze strany živnostenské, jak jsem včera to slyšel na veřejné schůzi od jejich zástupců, že jejich lidé, kteří mají krámky jen se zeleninou a bramborami, na něž agrárníci uvalili tak ohromná cla proti veškerému zvyku u každého státu, tito lidé, kteří omylem volili stranu živnostenskou, která nemá se socialismem a cítěním lidským žádného spojení, přiznávají: jsme živi od těch továrních dělníků, kteří nám svůj poslední haléř přinesou. Tito pánové zapomínají, jak dokáži potom, že znehodnocení mzdy, úbytek mzdy v tomto poměru způsobí u samých živnostníků, že nebudou moci prodávati, co za nynější doby by mohli prodávati.

Podívejme se na stranu druhou! Dnešní noc, dnešní ráno a dnešní cynické psaní časopisů této povedené celní koalice nám dává znáti, že národní demokracie, která tímto způsobem a snad ještě 6. července t. r. bude míti tolik odvahy, tolik cynismu a tolik drzosti, že bude opěvovati Husa, nestydí se dnes zašpiniti si ruce povedenou hordou Jesuitů, aby hlasovala pro kongruu. Mají tito pánové, kteří šilhají stejným okem do Říma dvakrát, jednou k papeži a jednou k Mussolinimu a nechtí pohlížeti na Hradčany, dnes odvahu ještě mluviti o pokrokářství o husitismu? Ti pánové plijí na Bílou Horu, plijí na Lipany a mají ještě tolik odvahy z vlastenectví sjednati takový nemravný kšeft, jaký udělala tato celní koalice nyní.

Řekl jsem v úvodu, co si myslím o straně této, která za války prokázala, že je hydrou, v níž není ani trochu citu společenství a lidství, a pánové, nebudou mně upírati tyto zkušenosti. (Hlas: My si obstojíme!) Myslím, že ano, kde není svědomí, tam se všechno unese. To na adresu celní koalice.

Pánové, řekl jsem své mínění o stranách, o nichž myslím, že dalšího rozhovoru není třeba, poněvadž celá většina národa pozná za půl roku, zda jsme měli pravdu my, či ne. Celní sazebník, jak je touto osnovou dán, a jak je vytržen jako část z úpravy veškeré celní sazby, to jest obchod, při němž se ohřeje průmysl representovaný národní demokracií, při němž se přiživí živnostníci, o agrárnících ani nemluvě, a při němž se přiživí i strana ľudová, i když ne sazebníkem samým, tak tím, k čemu ještě přijdu, totiž tou nezaslouženou kongruou, kterou plným právem budou odmítati i ti lidé, kteří dnes v jejich matrikách jsou zapsáni.

Když pánové argumentovali, tož argumentovali třemi důvody, a nejen p. referent, nýbrž také se strany pánů mluvčích, se strany celní koalice se prohlašovalo, že tento celní sazebník pomůže ohromné většině malých domkářů, neboť, jak pravili, když se nám povede lépe, povede se lépe i našim zaměstnancům. My, jak říkali, máme také lásku k dělnictvu. Já vám, pánové, něco připomenu, co se vám nebude líbiti, ale pravdou to je. Ve válce jste prodávali pšenici až za 1000 K pod rukou a platili jste zemědělským dělníkům 1.80 K až 2 K. (Slyšte!) A nebýti popřevratového hnutí zemědělského dělnictva, vaším svědomím by bylo dělnictvo nepohnulo. (Posl. Janalík: To jsou pohádky!) To nejsou pohádky, jestli se za to stydíte, nemohu za to, ty kůrky, které ležely ve vašich síních, které odložily vaše děti, jste sbírali, ale nedali jste tomu zemědělskému proletariátu, nýbrž ženám z průmyslových středisk, zejména pražských a jiných jste je za jejich košile prodávali, dále vejce a všechno ostatní. Ve vašich domácnostech blahobytných je mnoho prodaných skvostů, prádla a slzí dělnického lidu, ať již je to zemědělský nebo průmyslový. My přijdeme ještě k věcem, které nejsou vzaty ze vzduchu a které dokazují, jak jste jednali, když se vám dobře dařilo, a jak se to srovnává s vaším svědomím.

Pánové mají prý lásku k zemědělskému dělnictvu. Tato láska se objevila v tom, co jsem řekl, když zemědělské dělnictvo se spojilo a musilo se několik set hodin práti s Vámi v tak zv. zemském poradním sboru, abyste mu nějaké mzdy dali. Vy dnes mluvíte o tom, že mzdy zemědělské nebo mzdy vůbec participují velkou částku na provozovacím kapitálu, a že jej zatěžují. Vaše tabulky cituji! I když přiznáváte, že na zemědělské výrobě participují zemědělské mzdy pouze 11%, kde máte oprávněnost k tomu, abyste mohli říci, že jsou to právě výrobní náklady, zatížené dělnickou mzdou? Snad v tomto případě zatíženy vaším svědomím. Domníváte se, že vaši voličové, kteří patří vlastně do dělnických řad, zůstanou na tak dlouho hloupí, aby věřili, že dělnické mzdy zatížily výrobní náklady? Pánové, to je tenor všech vašich řečí. Když zde podle pana prof. Brdlíka bylo by poškozeno zemědělství o 3 1/2 miliardy a když ani vy sami nevíte a nedovedete vypočítati a odhadnouti, bude-li pravda, že stát získá z těchto cel půl miliardy a snad producenti také půl miliardy, a když víte, že tím máte býti saturováni, když vedle toho kolidují zde dvě miliardy korun, tím přiznáváte jedno, že buďto ty 2 miliardy se octnou v kapse producentů na úkor konsumentů, nebo se octnou v kapsách pánů živnostníků, zejména řezníků, kteří po této stránce nekonají takového poslání, aby se o nich mohlo říci, že zákonný zisk se naprosto rozlišuje od krádeže. (Posl. Najman: Jako socialistická družstva!) Pane kol. Najmane, vám tato družstva a ty konsumy nevylezou z krku. (Posl. Najman: My máme již dosti toho vašeho socialistického diktátu! - Hlučné výkřiky posl. Najmana a Srby.)

Předseda (zvoní): Prosím pány poslance, aby nevyrušovali řečníka. (Stálé výkřiky posl. Najmana.)

Prosím pana posl. Najmana, aby nevyrušoval řečníka. (Stálé výkřiky posl. Najmana a Srby.)

Prosím o klid.

Prosím pana řečníka, aby pokračoval. (Trvalé výkřiky posl. Najmana a Srby. - Předseda zvoní.) Prosím o klid. Pana řečníka žádám, aby pokračoval.

Posl. A. Chalupa (pokračuje): Řekl jsem těžké obvinění, které se dotklo pánů se strany živnostenské, když jsem užil tohoto porovnání. Já vám podám důkaz tohoto nařčení. (Výkřiky posl. Jiráčka a Srby.) Kdyby konsument přišel do obchodu pánů živnostníků a měl dvě koruny a kdyby mu živnostník přímo jednu z kapsy vzal, může onen zavolati nejbližšího strážníka, poněvadž byl okraden. Ale, pánové, když řezník na jatkách koupí za 3 až 4 Kč mrtvou váhu, přinese to do krámu a prodává za 12 až 16 Kč, tomu říkáte, pánové ze stran živnostenských, zákonný zisk? V jakém porovnání je ta koruna vzatá přímo z kapsy proti 16 Kč vzatým nepřímo v zisku zákonném. Po této stránce neoddisputujete nerovnost konsumentů. Konsumy dělnické nemohou jako malý atom v celé této lichvářské distribuci, provozované stranou živnostenskou, dělati divy, jako nemohou dělati divy dělnická družstva po stránce ekonomické v zemědělství samém. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. A. Chalupa (pokračuje): Pánové, strany celní koalice stále ubíjejí svědomí v dělnických zástupcích stran socialistických tvrzením, že každý, kdo vlastní nějakou výměru půdy, bude míti z cel zisk. Pánové, v tomto případě poukazuji na nesprávnost tvrzení tohoto. Pan dr Viškovský, který je jistě osobou povolanou, aby o zemědělství řekl své názory... (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. A. Chalupa (pokračuje):... v brožurce, kterou vydal, tuším r. 1898, řekl: Domkáři, vlastníci pěti měr pole, jsou nebezpečným elementem pro zemědělství samo, poněvadž nemají zájmu na tom, aby cla zemědělská byla uplatněna, poněvadž tento drobný zemědělec není producentem, který prodává, ale který pouze kupuje. Dnes... (Hluk. - Výkřiky posl. Bolena a Jiráčka.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. A. Chalupa (pokračuje):... tvrdí, že tito domkáři nejenom jako voličové, nýbrž jako počtáři z cel měli by vykonstruovati pro sebe nějakých příjmů. Pánové, já vám přečtu několik číslic, na nichž nic nezměníte, na kterých vám dokáži, jaký bude efektní zisk vaší celní politiky, a komu přinese zisk, jestli to budou drobní domkáři nebo lidé jiného druhu. Osnovu celního sazebníku přinesl na stůl sněmoven pan předseda senátu Donát, pán, který representuje ony chudáky od jedné měřice až do 5 ha půdy, kteří ovšem z celního sazebníku nebudou míti nic. Ten pán, který má 200 ha půdy a je továrníkem, milionářem, má odvahu tvrditi, že cla přinesou prospěch chudým domkářům. Nechte si sloužiti pánové... (Výkřiky poslanců republikánské strany zeměděl. a malorol. lidu. - Posl. Adámek: Zbytkovým statkům snad přece!) K tomu ještě přijdeme, pane kolego, když si o to říkáte. Prohlašuji vám tedy, pokud vytýkáte nám zradu na sobě samých, že, kdybych byl tak sobeckým jako vy, přiznal bych, že máte pravdu, že naše zbytkové statky družstevní z celního sazebníku by měly úspěchy desetimilionové, ale zde se bude jednati o několik set dělníků. Kolo drahoty rozemele a postihne nejméně 12 až 13 milionů obyvatelů. Nejsme tak cyničtí, abychom tomuto náporu drahoty nepodrobili svou vlastní sobeckost. Přiznávám, že bychom měli zisk, ale tento zisk musí ustoupiti ohromnému nebezpečí, které se žene na dělnickou třídu a také na ony domkáře. Tak vypadá věc.

Arcibiskupství pražské (Slyšte!) vlastní dnes 23.069 ha. Pánové, jdu podle vašich ekonomických znalostí, které nevyvrátíte, počítám pouze s 1/3 osevní plochy. A tu jistě neřeknete, že je mnoho, že je to nesprávné, když budu průměrnou sklizeň obilní počítati 17 q, poněvadž to je podle tabulek p. dr Brdlíka, a zejména p. Staněk, ještě k tomu dojdu, nebude tvrditi, že by na svých pozemcích na bohaté Hané nesklidil 17 q, ale by se velmi pozastavoval nad tím, kdyby nesklidil 25 nebo 30 q. Když oseje 8 tisíc ze 23 tisíc, ať to osívá pachtýř nebo arcibiskupství samo v režii, pak sklidí 136 tisíc q, a kdyby bylo pravda, co pánové tvrdí, že hospodaření individuelní v malém je produktivnější a seje více obilí, pak by tato číslice musila býti daleko větší. Ono sklidí, počítaje 17 q z 1 ha, 136 tisíc q obilí. (Posl. Krejčí: Vraťte sobotáles, nevyznáte se v zeměpisu!) U vás se učiti nebudu. Vy máte mapu na nebi a nepleťte se do pozemských věcí.

Z této sklizně musí prodati aspoň 100.000 q obilí a počítáme-li v to 36 tisíc na krmení, objeví se skrmená dávka zaplacená u dobytka. Nedá-li se to dobytku, pak tato číslice čistého zisku z arcibiskupských statků objeví se zase někde jinde. A vy byste se poděkovali, kdyby to mělo takovou malou odezvu u producentů - jen 30 Kč na 1 q - když počítám jen málo, a vy již dnes máte 12, co potřebujeme, abychom došli dalších 18? Když 36.000 skrmí a 100.000 prodá, jaký je čistý zisk tohoto "malého" zemědělce? A kde máte toho "malého zemědělce", pro něhož tolik plaidujete?

Svatovítská kapitola vlastní 10.891 ha a když oseje 3500 ha obilninami, sklízí 59.000, a když prodá jen 48.000, získává zde tato chudá domkářská kapitola 1,440.000 z cel ročně.

Když páni premonstráti, kteří mají 11.000 ha, osejou 4000 ha, sklidí 68.000, prodají 58.000, jejich zisk je 1,740.000 Kč. Církev sama vlastní dnes 99.596 ha půdy a tu platí zase totéž. Poněvadž církevní statky mají nejvíce rozpachtovány židovští nájemci - na tom ovšem nezáleží, kdo tam hospodaří musí bezpodmínečně osíti 30.000 obilninami - tedy z toho sklidí 510.000 q, když počítáme 110 tisíc na skrm, na výživu, na deputáty, k nimž se ještě vrátím, má tato církev 1,200.000 Kč čistého zisku.

Nadace vlastní dnes 51.000 ha, je to ona půda, kterou zástupci kléru, ať se již jmenují ľudáci, lidovci, vynutili si skoro na zákonu samém, když osejou 15 tisíc ha... (Výkřiky.). My k tomu ještě přijdeme, kdo je větším vyžíračem. Když tedy osejou 15 tisíc ha, je sklizeň 250 tisíc q, a když prodají jednu polovinu, i když prodají 200 tisíc, bude zisk 6 mil. (Posl. Košek: nezlobte se, není Vám to nic platné!) Pane kolego, vím, že mně to není nic platné, poněvadž vaše svědomí se vůbec nemůže zváti svědomím, vy máte hroší kůži proti všemu, jenom ne proti penězům.

Nemluvím o clech autonomních, ačkoliv autonomní cla se také ledakdes projeví, přiznáte, že když na dobytek je sazba 360 Kč na 1 q, že není přehnaná číslice, když řeknu, že (Posl. Krejčí: Přečtěte si to lépe!) byste se poděkovali, pánové, kdyby na něm nebylo 100 Kč. (Výkřiky posl. Krejčího.) Pánové, když jde o dobytek, o sádlo, když pánové na církevních statcích počítají na 5 ha půdy 1 kus dobytka - já myslím, že nepřeháním, když domkář, který má 10 ha půdy, musí míti pár potahu, ať jsou to krávy či voli, - nemůžete říci, že tato číslice je veliká, pak na tomto majetku musí chovati nejméně 19.800 kusů dobytka. Mluví se o domkářích, že oni také prodávají, ovšem oni prodávají buď za rok jedno nebo dvě telata nebo za 2 roky jednu krávu, to pak znamená jednu čtvrtinu nebo jednu polovinu dobytčího chovu. Byl by to špatný hospodář, kdyby z tohoto chovu neodprodal 5 tisíc kusů - a na kus počítám 5 q, nemůžete říci, že je to přehnaná věc, - a pak se dostavuje na trh 20 tisíc metrických centů hověziny ať už názvu nebo druhu jakéhokoliv a k těm 6 mil. za dobytek budou míti pánové 2 mil. dalších celních zisků. Když řeknete, my to obilí nedáme dobytku, my ho budeme živiti něčím méně cennějším, pak tato číslice 6 mil. korun musí v té odbourané 155.000 q, které počítám na výživu a skrmení, se také objeviti. Kde je, pánové, to motto, které jste si nadepsali jako falšování zákona nad vaším časopisem "Domovina": Jen ten, kdo chce půdu musí býti členem Domoviny? Zákon o tom neříká nic, že agrárníci nemají právo na příděl půdy. A nyní my, kteří jsme se stavěli... (Posl. Mašata: Nedostanete půdu do vlastnictví, nýbrž jen do družstva!) Pane kolego Mašato, i vy máte zatížené svědomí, ale dojde k tomu také, že poznáte, že mám pravdu. Podívejte se latifundisty, proti nimž se nyní brojí, a co má za nebezpečí tento celní sazebník pro ty drobné zemědělce, které vy hájíte. Naši latifundisté ještě dnes vlastní 591.660 ha půdy. (Posl. Krejčí: To si ještě zaokrouhlíte!) To jsou úřední číslice, my to tak nezaokrouhlujeme, jako to děláte vy! Když se oseje 150.000 ha, sklidí se 2,550.000 q obilí, a když se zkonsumuje jakýmkoli způsobem 550.000 q, přinese na trh 2 miliony q a těmto latifundistům, o nichž se říká, že v zájmu drobných zemědělců jsou přivedeni na mizinu, že neexistují, přináší celní sazebník 60 milionů Kč zisku čistého. To jsou také ti chudí domkáři, o nichž mluvíte, že jim celní sazebník přináší prospěch?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP