Středa 9. června 1926

Nejhezčí je důvod, že v důsledku cel, zvláště obilních, nenastane žádné zdražení. Prosím vás, pánové, všechno je možno říkati, jenom ne to, že v důsledku cel nenastane žádné zdražení. Stát má vybrati asi 500 milionů, celá veliká vrstva držitelů velké půdy má dostati také pár set milionů a nemá nastati zdražení? Kdo to vlastně zaplatí? (Hlas: Meziobchodníci sleví!) Pane kolego, pan dr Brdlík ve své brožuře vytkl obchodu, že prý obchod ztopil asi 3 miliardy, které slevilo zemědělství a které konsum měl dostati. Pan kol. Najman řekl mu formou méně zdvořilou, ale více rozhodnou, že tomu nerozumí, - on, předseda ústavu zpravovědného a hlavní světlo naší zemědělské vědy! To sice nebude vaditi oběma pánům - ani tomu, který tomu rozumí, ani tomu, který tomu nerozumí, aby hlasovali pro stejnou předlohu, ale o této stránce věci nebylo řeči.

Skutečně nemůže býti jinak, než že tato věc bude míti jediný důsledek: dopadne na konsumenta. Jedná se o to pouze, jakou měrou, zdali zplna a hned, zdali po částkách a ponenáhlu, co z toho si nechá obchod, co případné pustí a co za to zaplatí konsument, ale rozhodně nebude to suma, která by zde padala na váhu. Pan kol. Najman se bude starati jistě o to, aby páni živnostníci a obchodníci neslevili nic. To je konečně jeho životní povolání. (Hluk. - Posl. Najman: To dělá spíš váš Lustig!) Velectění pánové, kdo takto mluví, je povinen přinésti doklady. Račte si vzíti ceny, za které prodávají naše konsumy, a shledáte, že konsum prodává dnes v detailu za ceny velkoobchodu. Vy to neděláte, následkem toho nemáte práva do této věci něco mluviti, pořád ještě zůstaly naše konsumy jedinou ochranou konsumujícího obyvatelstva. (Posl. Macek: Váš už je za roben!) Pane kolego, o tom, za koho stát už platil, když zkrachoval, mohli bychom mluviti poněkud více, naše konsumy své dluhy v Obilním ústavě si zaplatily do posledního haléře, ale kdybychom se podívali na položky jiných pánů a skupin, našli bychom tam položky neobyčejně interesantní. (Výkřiky.)

Pánové, mluví se o tom, že se nebude zdražovati. (Hlas: Vy jste bojoval proti zemědělcům v ministerstvu zásobováni!) Velectěný pane kolego, doufám, že se mi podařilo chrániti konsumenta a neškoditi zemědělci. Kdybyste v této politice pokračovali, byla by na tom republika lépe. Mluví se, že cla nebudou zdražovati. Cla zdražují už teď. Račte se podívati, od pouhého předložení předlohy, jak stoupají ceny na burse! (Výkřiky.) Velkonákupní družstvo potravní nemá v této době zásob na více než 8 dní a musil to býti ministr zásobování, který je požádal, aby si opatřilo nějaké zásoby. (Hlas: To je zvláštní věc, že pan ministr zásobování upozorňuje najednou velkonákupny, to je zvláštní!) Jsou různé názory o povinnostech úřadu, ale je zase druhý ministr, který považuje za svou povinnost, povolení k dovozu nedávati.

Tedy, pánové, ono se prý nezdražuje! Z mlýnů se prodávala mouka žitná v měsíci březnu za 170 až 180 Kč za 100 kg, dnes je prodávána za 190 Kč. Při tom však mlýny neprodaly více mouky, než měly zakoupeno žita, ježto se očekává další stoupání obilí. V měsíci květnu v druhé polovině, poněvadž se považují cla již za odhlasovaná, stoupla žitná mouka na 205 až 215 Kč, takže vzestup se jev v měsíci květnu až o 30 Kč. To je důsledek cel, ač ještě nejsou odhlasována. Tu je anticipováno to, že budou odhlasována. Dnes na začátku června se už žádá až 220 Kč. To je vzestup o 25%. Pšeničná mouka hrubá v měsíci únoru a březnu stála 335 až 340 Kč, v měsíci dubnu již 360 Kč, v měsíci květnu 370 a dnes žádají mlýny 380 Kč. Dnes se prodávají žitné otruby za 103 až 105 Kč. Až budou za 120, jak budou drobní zemědělci nadšeni tímto důsledkem cel, dovedete si představiti... (Výkřiky.)... následkem toho, že budou cla na obilí, rozhodně asi tyto otruby klesnou, že ano?

Ještě větší je vzestup u zadních druhů pšeničné mouky, které stouply z 240 na 270 Kč, a dnes mlýny žádají 310 Kč, takže během dvou měsíců stoupla tato pšeničná chlebová mouka o 20%. (Výkřiky.) V tomtéž poměru pohybovaly se ceny obilí. (Výkřiky.) Nemluvme tedy, že by toto clo nepřevalilo se do cen, že by toto clo někdo zachytil, že by to byl ten polštář obchodní, nebo některý jiný, nebo třebas cizí dovozci. Toto clo se projeví v plné míře a projevuje se ihned u zboží importovaného, u pšenice. Pouze u věcí, které v přebytku produkujeme doma, snad by se clo nemusilo v plném rozsahu hned projeviti. (Posl. Najman: Starobní a invalidní pojišťování nám také zdražuje!)

Pánové, velice mne těší, že pan kol. Najman ráčil přijíti s nápadem, že zde neobyčejně zdražuje starobní a invalidní pojištění. Já vám o tom něco řeknu. Vždy se mluví o tom, že byla učiněna nějaká milost obyvatelstvu tím, že byla provedena ochrana nájemníků, že se zavedly nějaké chlebenky nebo moučenky, nebo že se provedlo pojišťování. To není naprosto podpora zaměstnanců, nýbrž zaměstnavatelů. Porovnejme mzdy v zemích, kde tohoto pojištění není, se mzdami, které platíte vy zde, kteří jste lidu sice toto pojištění ještě nedali, ale pořád o něm mluvíte. (Tak jest!) Jak to vypadá, prosím? Nedávno přednášel váš přívrženec, přívrženec cel, pan dr Hotowetz v Praze, a co tam uváděl? Pravil: "Týdenní mzda zedníka v Praze činila v únoru r. 1926 235 Kč, ale v Londýně 705 Kč, a ve Filadelfii v Americe 2460 Kč. Týdenní mzda tesaře u nás činila 252 Kč, ale v Anglii, kde mají plné pojištění, 705 Kč a v Americe 1890 Kč. U montérů činila mzda, dosti vysoko počítáno, 265 Kč, v Anglii 516 Kč a v Americe 1640 Kč. U knihařů u nás 223 Kč, v Anglii 664 Kč a v Americe 1470 Kč." - Ale, pánové, vezměme si zemědělské dělnictvo. Pan dr Hotowetz, přímluvčí agrárních cel, konstatuje, že u zemědělského dělnictva byly mzdy ve Spojených Státech asi 10kráte vyšší než v Československu a v Anglii 2kráte až 3kráte vyšší. Vy, pánové, neustále mluvíte o světových cenách výrobků. Vy máte u nás ceny obilí amerického plus doprava do Evropy. Když máme světové ceny, kde máme světové mzdy? Americký dělník nevyučený, řekli jsme vám to několikráte, může si nakoupiti za svoji denní mzdu 1 q pšenice. Americký dělník vyučený může si nakoupiti 1 q mouky. U nás si může koupiti toto množství tak za 7 až 14denní mzdu. Toto je ohromné rozpětí mezi vašimi světovými cenami a mzdami, které platíte dělníkům. A když mluvíte, že dáváte něco tím sociálním pojištěním průmyslu i zemědělství, tedy ten krejcar, který dáváte dělníku a který mu vyčítáte, vzali jste si několikráte nízkou mzdou a nízkou životní úrovní dělnictva. A je hanba, desetkrát hanba, že se může najíti čestný člověk, který tomu nešťastníkovi, kterému nedá najísti, vytýká kousek toho sociálního pojištění. Styďte se, pánové! (Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců.)

Je tu skutečná brutalita názorů, která může v takové situaci takto mluviti. Vezměte si brožurku redaktora Marka a tam se dočtete, že ve Švédsku deputátník má 6300 Kč hotově a 6300 Kč deputátu. Ve Švýcarech ženatý 700 Kč měsíčně, světlo, otop, byt, brambory a ovoce. Nádeníci ke stravě mají 27-39 Kč denně. Porovnejte platy u nás a vezměte Anglii, kde je plné sociální pojištění, a pak mluvte o tom, zdali něco berete nebo dáváte.

Pánové, u nás se mluví z jedné strany jménem všeho zemědělského obyvatelstva. Když čtu ty brožury a odůvodnění, tak tam nacházím vždycky: Mluvíme jménem 40% zemědělského obyvatelstva tohoto státu. - Pánové. pojem zemědělského obyvatelstva je neobyčejně pružný podle toho, oč se právě jedná. Když se jedná o cla, mluví se jménem 40% obyvatelstva, to jsou všichni dělníci, domkáři, jednokozáci, dvoukozáci, ty všecky stejně objímá vaše agrární láska. Když se dělají kolektivní smlouvy, nemluví se jménem všeho zemědělského obyvatelstva. Mluví se proti části toho zemědělského obyvatelstva, které je zemědělské dělnictvo, a to mluvení jménem zemědělského dělnictva ponechává se našim odborovým organisacím.

Když se jedná o Zemědělskou radu a jedná se o to, aby se vymezili ti, kteří jsou zemědělci, v návrhu, který připravil dr Viškovský před dávnými lety, se dokazuje, že zemědělec, který nemá nejméně hektar půdy, není žádným zemědělcem. Když se vezme brožura p. prof. dr Brdlíka, druhého mluvčího naší agrární strany, stojí tam: "Poněvadž ve skupině pod 2 ha zemědělské půdy zaujímají velkou část také zahrádky při domovním majetku a jsou tu malé parcely, které představují jen jakýsi naturální doplněk pro domácnost osoby, jichž hlavní zaměstnání je jiné (řemeslníci, obchodníci a pod.), lze mluviti o zemědělském podnikání průměrně od velikosti obhospodařované půdy závodů okolo 2 ha."

Tedy ty domkáře, malorolníky do 2 ha vůbec za žádné zemědělce nepovažujete tam, kde jim máte poskytnouti právo v některých zemědělských organisacích. A také, pánové, když se podíváte do spisů odborných národohospodářů, konstatuje se tam, že teprve od 20 ha začíná silnější zájem na výrobě obilní a teprve ještě výše začíná skutečná převaha. Vezmu-li si brožuru p. Marka, zase najdu tam, že v zemích, o nichž píše jako o zemích vzorného zemědělství, drobný zemědělec vyhrává situaci pouze produkcí masnou při volném dovozu krmiv a bez celní ochrany na obilí.

Včera tady byl president zemědělské rady slezské p. Zíka, kterého jsem prosil za odpuštění, když budu citovati z jeho vlastní brožury proti jeho straně. Pan president Zika ostatně je zde nahoře v loži a může dosvědčiti, že jsem ho slušně požádal o prominutí, když budu citovati proti agrární straně jeho vlastní brožuru, kde p. Zika pojednává o zemědělství ve Švédsku a Dánsku z r. 1923 a tam na straně 4. a 5. konstatuje, že je tam převaha drobných zemědělců do 40 ha, tedy, prosím, konstatuje - za drobné počítá do 40 ha - že na příklad v Dánsku, v tomto státě úplné bezcelnosti, má i ten nejmenší chalupník své obydlí zařízeno s úplným pohodlím, pohovky, koberce, knihovnu, psací stůl a pod., "u větších rolníků jsme viděli nádherně zařízené přijímací pokoje, salony, jídelnu, pracovnu a jiné. Všude pořádek, čisto a spousta květin." A praví dále výslovně: "Přímo zamrazí u porovnání s našimi poměry, když navštívíme malého domkáře v Hammersgardu, který vlastní 2 ha půdy, chová 2 dojnice, 1 tele, 1 kance, 5 prasnic a 50 slepic a nikoli na cizí útraty, nýbrž většinu krmiva poctivě kupuje. Absolvoval zemědělský kurs, odebírá 2 politické a 3 odborné časopisy, ukazuje nám odborné knihy ze své knihovny, mezi nimi nauku o krmení domácích zvířat." To je situace zemědělce v zemi, která volně dováží krmiva a nezná cel na obilí. Pan Zika uvádí dále příklad, že rolník se 60 ha tam ještě přikupuje velmi mnoho krmiva a praví, že se tam dováží hlavně americká kukuřice a rumunský ječmen a "tedy z ječmene, který jde kolem nás, produkuje dánský rolník máslo i maso, kterým zaplavuje naše trhy a při tom žije v blahobytu, ač jeho výrobek na našich trzích je zatížen dvojím dovozným oproti naší tuzemské výrobě"

Aby se to u nás nestalo, proto jsme na ten ječmen a kukuřici udělali cla. (Posl. dr Juriga: Však kukuricu nebudete jesť!) Pane kolego, v této věci souhlasím úplně s některými pány z agrární strany, že brambory jsou pro prasata a prasata pro lidi.

Tam ovšem nezachraňují zemědělce obilními cly a také ne průmyslovými, takže každý větší rolník má své osobní auto. Při tom je daňové zatížení dánského zemědělství podle Ziky více než dvojnásobné u porovnání s naším zemědělstvím. Podle téhož agrárního autora převažuje produkce rostlinná teprve při usedlostech přes 100 ha.

Když mluvíme o Dánsku, Holandsku a Švýcarsku, můžeme také slyšeti pravdu i s vaší strany, která má zde mínění jiná. V debatě ve výboru zemědělském kol. Chalupa, kterému pánové nebudou upírati zemědělské znalosti, poněvadž myslím, že mnohý se s ním setkal jako s ekonomem v minulých letech, přednesl řadu výpočtů, mezi nimi výpočty dvou domkářů na Českobrodsku, tedy v krajině jistě úrodné. Prvý z nich, který má 4 ha polí a luk, osil řepou 2 1/2 korce, žitem 3 1/2, pšenicí 2 1/2, ječmenem 2 1/2, bramborami 1 1/4, jetelem 1/2, luk bylo 1 1/4 korce. Má tři kusy hovězího dobytka, jednoho vepře, 12 slepic, 3 husy. Všimněte si toho ohromného nepoměru ve srovnání s bezcelným Dánskem. Má tři dospělé členy rodiny a 4 děti. Z obilí neprodal nic, přikoupil 2 q pšeničných otrub a 3 q kukuřice, mimo to žito nechal vymílati na 50%, peněžní příjem měl pouze za řepu. Druhý malorolník, který měl 7 ha polí, osil řepou 2 ha, žitem 1 ha, pšenicí 1 ha, ječmenem 1 1/2, bramborami 1/2, jetelem 1. Má 5 kusů dobytka hovězího, 4 vepře mimo selata, 20 slepic, 10 husí. Rodina čítá 6 členů, z nich jedno dítě. Prodal 5 pšenice, 7 q ječmene, koupil 9 q otrub, 2 q krmné mouky. Lze si představiti, kolik tento může vydělati na zdražení obilí v době, kdy otruby žitné čítají se již za 103 Kč a po uzákonění cel stoupnou na 110 nebo 115 Kč? Mohl bych uvésti takových výpočtů více z praxe, žádné výpočty theoretické, neboť máme příležitost, abychom spravovali své statky. Naše západočeské družstvo má také vlastní statek. Konstatuji, že skutečný interes na obilní výrobě... (Posl. Mašata: Vy máte také statky a zájem na clech!) Pane kolego, kdybychom měli logiku, že budeme považovati za pravdu to, co nám nese do vlastní kapsy, mohli bychom mluviti také jinak. Pravdou je to, co skutečně pravdou jest a ne to, co si kdo přeje. (Posl. Mašata: Kolik prodal cukrovky?) Řekl jsem, kolik osil cukrovky. Konstatuji, že peněžní příjem byl z cukrovky. Pokud se týče cukrovky, to je historie svého druhu. Jak se to dělalo? Vždycky jeden rok, když je cukr drahý a řepa laciná, přijdou zemědělci a řeknou: Prodejte akcie, budeme porolničovati, to nejde, abyste snad vydělávali na cukru a my na řepě prodělávali. Prodají se akcie a následujícího roku je řepa drahá a cukr laciný a na to se řekne: my, kteří jsme koupili akcie a vydělali na cukrovce, máme dopláceti na zatracený cukr? Zase to panu Mandelíkovi prodáme. Ovšem dnes už to není pan Mandelík, který má akcie cukrovarů, a řepa klesá. Ne všichni zemědělci, kteří dodávají řepu, jsou mezi akcionáři, kteří mají podíly cukrovarů. (Výkřiky posl. dr Jurigy.)

Když se snažíme roztříditi těch 40% zemědělského obyvatelstva, jehož jménem mluvíte a jež chce prý zavésti cla, shledáme podle statistiky z r. 1910, o niž se opírá také pan dr Voženílek z pozemkového úřadu ve svém díle o Pozemkové reformě - jak vidíte, já se s oblibou opírám jen o vaše autority - a která je pro Čechy, Moravu a Slezsko dosti podrobná a jen pro Slovensko a Podkarpatskou Rus nikoli, že u nás je z celkového počtu zemědělců 2,142.601, tedy 39% všeho obyvatelstva, samostatných podnikatelů pouze 632.863. Pachtýřů je 29.715 a pomocných členů rodiny 693.570, čili 1,356.148, počítáme-li všechny pomáhající členy rodiny k samostatným podnikatelům. Úředníků a zřízenců bylo 10.017, dělníků 559.287, nádeníků 217.149. Můžete mluviti jménem všech těch 40%, jménem všech těch dělníků a deputátníků? To nemůžete, poněvadž zdražení živobytí postihne také zemědělské dělnictvo a vy mu budete musiti přidati, aby mělo to, co dosud. Doufám a přeji si, abyste mu přidali, aby měl to, co dosud. Deputátníkovi zůstane jedno, jestli brambor stojí korunu nebo dva haléře, když ji musí sníst, ale má-li hotové výdaje, musíte mu přidati, aby měl to, co dosud.

V tom však ještě nevězí celé jádro věci, to vězí v rozdělení pozemkové držby. Podle názoru pana dr Viškovského a pana prof. Brdlíka je těch nezemědělců, kteří, nemajíce více než dva hektary, nejsou zemědělci, 1,049.457. Z toho je do jedné poloviny hektaru 667.526 případů, od jedné poloviny hektaru do jednoho hektaru 201.389, od jednoho do dvou hektarů 180.542. Tito držitelé půdy v celkovém počtu 1,049.457 se za zemědělce výdělečné vůbec nemohou počítati.

To bylo před pozemkovou reformou. Ta přidělila průměrně 1,18 ha na jednu osobu, ale těch 1,18 ha neudělalo z těchto lidí žádné zemědělce. Také to nepřidala jen těm, kteří mají jeden hektar, nýbrž celé řadě lidí, kteří měli více. To neznamená žádné značné rozmnožení skutečně velkých zemědělců, až snad na případy zbytkových statků. To jsou všechno dělníci s kouskem půdy, kteří tím doplňují svoje živobytí. Nemůžete také tvrditi, že ti, kteří mají 2 až 5 ha, kterých je 176.826 anebo ti, kteří mají 5 až 10 ha, kterých je 103.497, celkem 280.323, by měli na obilí větší zájem. Ti mají zájem leda na produkci masné. O tom nemůže býti řeči. Teprve od 20 hektarů se může mluviti o tom, že majitel může dostati za zdražené obilí ty ztráty, které bude míti v důsledku zdražení produkce vůbec. Máme asi 10.000 lidí, kteří budou míti skvělý zisk. To jsou všichni ti, kteří dostali zbytkové statky. Těch je asi 2000, kteří mají kolem 100 hektarů, a dále je 500.000 hektarů těch, které vyvlastňujeme a které dáváme těm starým šlechticům, proti kterým vedeme zápas nacionální, politický a hospodářský, je zde jmění mrtvé ruky, to všechno jsou ti, kteří budou míti ve zvýšených clech skutečně veliký a značný výtěžek. A ptám se, zdali smyslem této věci má býti, abychom pomáhali těm, kdož mají dosti, a brali těm, kteří mají málo, nebo zdali tyto vrstvy jsou v takové krisi, že jsme povinni jim pomáhati? Kdyby ti pánové vyráběli obilí za náklady, které jsou pod výrobními náklady obilí, musili bychom hledati cesty, abychom jim pomohli, poněvadž se nejedná jen o ně, jedná se o národní hospodářství. Ale když stojí pšenice na 230 a vy se nechcete spokojiti s klouzavými cly, která měla zakročiti, kdyby ceny klesly, můžete zde mluviti o politice spravedlivé a záchraně drobného zemědělce? Vrstva, která zde skutečně bude míti veliký zisk, je vrstva velkostatkářů od 100 ha výše. Já jsem pozoroval vaši statistiku, která je dělána s neobyčejným důvtipem. Řekne se: Zemědělci mají tolik a tolik půdy, z toho drobných zemědělců je tolik a tolik, oni mají 1/3 nebo 1/2 ha půdy a zásobují tedy konsum polovinou či třetinou produkce. Zapomíná se říci, že zásobují sebe a ne obilní trh a že ještě přikupují. Nechte si dáti od kol. Remeše zprávy a já vám také mohu přinésti nákupní statistiku na Pardubicku a Plzeňsku našich zásobovacích konsumů. Od měsíce března stoupá rapidně odbyt chleba a mouky v našich venkovských místech, poněvadž drobní zemědělci jsou se svými zásobami u konce a začínají kupovati u nás. (Výborně!) Tedy, pánové, kdybych chtěl koncedovati ten interes všem těm, kteří jsou zde s 10 až 20 ha, nepřijdete než na nějakých 10% zemědělského obyvatelstva, při čemž jeden dostane z té politiky 100 korun, druhý dostane 1000 korun a třetí statisíce. Řekl jsem, že by bylo lépe, jako v celé řadě jiných věcí, dáti těm zemědělcům, kteří toho potřebují, přímo peníze do kapsy, než je zachraňovati tímto způsobem. Co je špiritusové hospodářství? Špiritusové hospodářství je založeno morálně na tom, aby se pomohlo zemědělcům, pěstujícím brambory, které by jinak nemohli prodati, a to se pomáhá tím, že zemědělec dostane šesták a špiritusník 10 Kč. To by bylo lepší dáti zemědělci 2 šestáky hotově hned a tomu špiritusníkovi nedati nic.

Pánové, kteří sdělávali tento celní sazebník, jsou si vědomi, že touto věcí potrefí a musí potrefiti drobné zemědělce. Proto dali do tohoto celního sazebníku také ochranná opatření, t. zv. cla na produkci živočišnou, vědouce ovšem velmi dobře, že také zde přijdou sami na svůj vlastní účet. Ale, pánové, živočišné produkci se u nás pomáhá tím, že zavádíme cla na krmiva. Původní cla, se kterými jste přišli, byla až 22 Kč na kukuřici. Po zápasech, které jsme vedli a které vedl pan kol. Tománek, který si vzpomněl, že je ze Slovenska, proti svým pánům kolegům celní koalice, na konec se podařilo sraziti ta cla na ječmen a kukuřici, takže se řeklo, na ječmen krmný bude 8 korun a že aspoň na krmnou kukuřici nebudou činiti, tuším, více než 6 Kč. Proč se má vůbec zdražovati nějakým způsobem plodina, které, říkáte sami, že máme dost, že ji ještě vyvážíme, jako ječmen, a když máte tu logiku, proč se má zdražovati plodina, které nemáme dost a kterou dovážíme, jako kukuřice? Kde je vnitřní logika této celní politiky? Někdo může chrániti domácí produkci nadbytečnou, aby neklesla pod světovou úroveň, a říká, že to dělá cly. Někdo může chrániti živočišnou produkci, ale nemůže říci, že ji chrání dovozem krmiv. To je jen snaha nějakým způsobem tuto výrobu zdražiti. Jaký bude efekt, když bude 1 kg ječmene o 8 hal. dražší? K výrobě 1 kg masa se počítá 5 kg ječmene. 5 X 8 je 40, na mrtvé váze se to projeví ještě výše. Vezmete-li kukuřici, vidíte stejně, že 4 kg stačí. 4 X 6 je 24, a objeví se to as 40 hal. Pomůžete drobným zemědělcům tím, že jim zvýšíte výrobní náklady a abyste je odškodnili, uděláte cla na dobytek? Od importu si nepomůžete, poněvadž dočasné poklesy valuty jsou větší než jakákoli cla, která by mohla chrániti, nehledě k tomu, že věc zůstává stejná, když je zde krise odbytová, poněvadž konsumenti od drobných zemědělců nemohou kupovati, poněvadž nemají na to peněz. Zvýšiti kupní sílu konsumenta nebo snížiti náklady anebo odstraniti všechny zbytečné zprostředkující síly mezi producentem a konsumentem, odstraniti všecky nemorální zisky obchodu, tuto politiku dělati nemůžete a mluvíte-li o konsumech, račte si vzpomenouti na svoji Zemku, která kupovala polský dobytek a která kupovala od vás váš vlastní dobytek, nedávala vám za to více nežli kdokoliv jiný a prodávala tak draho jako každý jiný. (Tak jest!)

Pánové, já jsem řekl, že je velký rozdíl pro živnostníka, dostane-li tisíc lidí drobných o 500 Kč více, nebo dostane-li Schwarzenberg těch 500 tisíc Kč, které z toho resultují. To je neobyčejně nebezpečná politika. Pánové, to, co děláte, bude míti podle mého přesvědčení pro drobné zemědělce důsledky katastrofální. Nemůžete jim zaručiti odbyt, dokud úroveň průmyslového obyvatelstva je tak neobyčejně snížena jako dosud, a když nemůžete zaručiti odbyt, tedy zejména zvýšení cen nemůže míti u nich platnosti. (Posl. dr Zadina: Cizí dobytek má odbyt.) Cizina má nepatrný odbyt proti dřívější době. Škrtněte těch 200 tisíc kusů z Polska a situace se nezmění ani o haléř, poněvadž ta spotřeba, která je doma, je daleko větší než ty věci. Vy to uvidíte, pánové, vždyť máme zkušenosti z nedávné doby. Kdo si pomohl ve válce? Ti domkáři nebo malorolníci? Pomohli si jen velkostatkáři a sedláci. Chodím mezi malorolníky od obce k. obci a vidím, že jsou stále tam, kde byli, poněvadž to, co vyrobili, snědli a spotřebovali a celou řadu věcí musili přikupovati. Ten, kdo prodává ze svého nadbytku, může míti zisk ze zvýšených cen, ale ten, kdo musí přikupovati, nemůže míti žádného zisku, nýbrž ztrátu. A těch 2- a 5hektarových majitelů je více než těch, kteří mohou míti zisk. Tedy jednáte proti ohromné většině zemědělského obyvatelstva politikou, která může míti výhodu a zisk jen pro velké producenty, kteří mají nadbytek ať produktů nebo vlastních výrobků k prodeji. (Posl. dr Zadina: To je rabulistika, pane kolego!) Pane kolego, rabulistika se ciframi neděje. (Posl. Machník: To je věc názoru!) To je věc názoru, to je věc cifer a skutečnosti. Jen si jděte do těch zemí vzorného zemědělství a budete mluviti, jako mluví vaši vlastní páni, kteří tam odtud přijeli. Kdyby měli doma možnost mluviti tak, jak je to jejich přesvědčení, mluvili by jinak, ale tato politika, která je v zájmu jiných interesentů než zemědělství, ta ovšem tato fakta nemůže přiznati. (Posl. dr Zadina: Ty země mají moře a na blízku Anglii! Dejte nám sem také moře a Anglii!) Pane kolego, Švýcary také nemají moře a přečtěte si ve vlastních brožurách, co se tam praví o zemědělství, a je to stát stejně vnitrozemský jako my. Jádro vězí v názoru, na kterou část obyvatelstva, na kterou produkci se položí váha, a my jsme povinni bráti zřetel na produkci živočišnou jako produkci racionelní a tato produkce znamená pro drobného zemědělce bezcelný dovoz toho, co potřebuje.

Pánové, vy nemůžete dáti drobnému zemědělci žádné další pozemky vyjma to, kdybyste provedli ještě jednou pozemkovou reformu a kdybyste rozdělili také statky nad 100 ha, pak budete moci dáti ještě drobnému zemědělci půdu, ale nechcete-li tuto novou pozemkovou reformu dělati a nechcete-li připustiti nové rozdělení půdy po venkově, pak můžete dáti drobnému zemědělci jen možnost, aby rozšířil svou živočišnou produkci pro sebe i pro konsumenty, a to jen tehdy, když svou politikou na jedné straně umožníte lacinou výrobu, bezcelný dovoz krmiv a na druhé pomůžete druhé polovici obyvatelstva, aby bylo schopno zaplatiti a spotřebovati, co vyrobí drahý zemědělec.

Slyšel jsem a vím, jak některé daleko vidoucí hlavy v našich agrárních kruzích soudí o výsledku celé této věci. Soudí takto: zvýší se pozemková renta, vzrostou obtíže pro drobného zemědělce, a během nějakých 10, 20 let, co jsme dali drobným zemědělcům na přídělech půdy, zase ti velcí, kteří hospodaří za docela jiných podmínek, skoupí a pozemková reforma octne se teprve tam, kde si ji páni přejí míti. Vy znesnadňujete hospodaření těm drobným, kteří z toho budou musiti utíkati a budou prodávati půdu těm, kteří na ni budou míti. U drobných jen první nabyvatelé půdy budou míti z této politiky nějaký zisk, ale druzí budou musiti každý kousek půdy draho platiti. Drobný zemědělec, který potřebuje půdy, jí nedostane, nebude s to ji koupiti a skoupí ji ten, kdo má prostředky. To je hlubší smysl celé reformy.

Už jsem viděl ty národohospodářské zásady, které takto pomáhají drobnému zemědělci při jiných příležitostech v drobném. Sdělil jsem jednomu národohospodáři, aby uvedl, že praktická hlava drobného člověka přijde snadno na velkou národohospodářskou poučku, která se uplatňuje v našem národním hospodářství.

Mezi Smíchovem a Císařskou loukou je malé říční rameno a v zimě, když řeka zamrzla, chodili lidé ze Smíchova na Císařskou louku bez nesnází. Jednoho dne jsem shledal, že bylo přes led, který byl vysekán, položeno prkno a u toho stál muž, který vybíral krejcar. Řekl jsem: to je nová národohospodářská praxe, která udělá nejdříve řeku, pak postaví most a potom vybírá krejcar. Ten zemědělec bez vašich cel mohl choditi volně, vy mu však zdražíte výrobní náklady - vysekáte tu řeku pak mu dáváte celní ochranu - to prkénko a vaši páni vybírají ten krejcar.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP