Středa 9. června 1926

Nové zdražení životních potřeb a lichvu s potravinami pocítí konečně velmi těžce i nemocní, ať v domácím ošetřování nebo v nemocnicích, a pro mnohé, kteří už dnes trpí podvýživou a tuberkulosou, znamená návrh celní koalice rozsudek smrti. Také úmrtnost dětí stoupne. Celní koalici možno označiti za moderního Herodesa, který se chystá vražditi novorozeňata.

Budeme vás vždy znovu a znovu volati k odpovědnosti za vše to, co přivodíte uskutečněním vašeho celního návrhu, zejména čl. VI., tohoto monstra bursovního pirátství, tohoto důkazu zrůdnosti kapitalismu a nedosycenosti agrárních velmožů.

Vaše a vašich časopisů zmatené povídání, že se nesmí brojiti proti usnesení umělé parlamentní většiny, je k smíchu, když vy sami téměř denně brojíte proti zákonům o osmihodinové době pracovní a proti všem drobným vymoženostem dělnickým, které byly po převratu uzákoněny.

Spoléháte-li na policajty jízdní a pěší, pak, pánové, vám říkám s tohoto místa úplně klidně: sebe ostřejší zbraně zůstanou tupými, nebudou-li nošeny nadšenýma rukama, a až i ti jízdní a pěší policisti pocítí ve svých domácnostech tíhu tohoto zločinného vašeho návrhu, rozmyslí si, aby s nadšením nesli zbraň sami proti sobě. (Tak jest! - Potlesk komunistických poslanců.)

Je více než samozřejmé, že trvání nebo odstranění každého zákona je pouze otázkou moci. (Tak jest!) Vy dnes máte moc učiniti návrh vaší celní většiny zákonem. Záleží jen na pracující třídě v Československu, aby již zítra či pozítří, za měsíc nebo za rok toto vaše usnesení anulovala. (Tak jest! Výborně! - Potlesk komunistických poslanců.)

Nutno jenom, aby všichni za mzdu pracující dělníci rukou i duchem šli v boj proti tomuto uzákoněnému okrádání společně. (Tak jest!) Vyhlašujeme válku bídě a hladu, vyhlašujeme válku zdražovatelům a řetězovým obchodníkům! Voláme do pohotovosti celou pracující třídu! Dělníci, drobní zřízenci, živnostníci, domkáři, malorolníci, gážisté, pryč z vašich řad s vlasteneckými frásemi, dejte stranou také zájem kapitalistického státu a dejte v popředí zájem pracující třídy! (Výborně! - Potlesk komunistických poslanců.) Do boje za zvýšeni životní úrovně všech pracujících v městech i na venkově! Vše pro vymanění pracující třídy z područí městské i venkovské buržoasie! Vše pro společný postup všech vykořisťovaných! Kdo nepracuje, ať nejí, a nemá právo ve státě rozhodovati! (Výborně! - Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Uděluji dále slovo p. posl. dr Viškovskému.

Posl. dr Viškovský: Slavná sněmovno! Ocitáme se v posledním rozhodujícím stadiu velkého zápasu za celní ochranu zemědělské práce. (Výkřiky posl. Mondoka, Šafranko, Mikulíčka, Jílka a Kreibicha. - Místopředseda Stivín zvoní.)

Pane kolego Kreibichu, v klidu vyslechli jsme vašeho řečníka a budeme také poslouchati dále, nechte tedy také mluviti nás. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Hospodářské poměry, silnější než jsou lidé, vytvořily novou konstelaci politickou a způsobily nové seskupení politických stran. Zemědělská krise prudká, hluboko zasahující, vyžádala si živelní silou řešení problému zemědělské ochrany. A tak ocitáme se znovu tváří v tvář problému, který jsme před rokem řešili, ale nevyřešili proto, poněvadž tento problém byl řešen pouze polovičatě. Byla zavedena klouzavá cla a ukázalo se, že ani výše těchto cel ani tato metoda se nemohly osvědčiti. Vytýká se nám, že klouzavá cla byla zavedena také spolu s naším souhlasem a pomocí našich hlasů. Je to jenom důkazem, že my využili jsme všech prostředků, abychom dokázali svoji dobrou vůli, a bylo třeba provésti důkaz ad absurdum, dříve nežli se přistoupilo k úpravě trvalé. To ukazuje naši vytrvalost a trpělivost. Učíme se z chyb a škod, jako, bohužel, v naší republice ve velmi mnohých případech se dálo a také děje. (Trvalý hluk komunistických poslanců.) Nemám-li já pravdu, pak odpovídejte. (Potlesk poslanců strany republikánské.) Pánové, příroda dala člověku lidský rozum a dala mu artikulované hlásky, aby mohl také své myšlenky uplatňovati. Ale, co vy tam děláte? Vy neužíváte artikulovaných hlasů, mluvíte rukama a nohama, a napodobujete zvířecí zvuky. To je, pánové, ideový boj, tak se bojuje za idee? Nechte tedy alespoň nás, kteří se odvoláváme na argumenty rozumu, mluviti, když vy chcete mluviti argumenty rukou a nohou. (Potlesk poslanců strany republikánské.) Musila, pánové, přijíti těžká zemědělská krise, nesoucí v zápětí zárodky krise průmyslové, aby se pochopilo, že to, co se stalo s klouzavými cly, nedostačuje na ochranu zemědělské práce. A celé národní hospodářství v naší republice je tímto nedostatkem ochrany práce zemědělské ohroženo, neboť nelze zájmy zemědělství a průmyslu navzájem isolovati, to jsou spojité nádoby, a není možno, aby na ubohém, chudém sedláku byl postaven silný a zdravý stát se zdravým hospodářstvím. (Výborně! - Potlesk poslanců strany republikánské.) Je to, pánové, přímo bolestná ironie, že jest ještě třeba v demokratickém státě a mezi lidmi, kteří stále mají na jazyku pracujícího člověka, dokazovati potřebu ochrany zemědělské práce, ve státě, který je obklopen vysokými cly průmyslovými... (Hlučné výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Žádám o klid.

Posl. dr Viškovský (pokračuje):... který jest obklopen vysokou zdí ochrany, téměř prohibicí celní, a že tu musíme teprve probojovávati myšlenku celní ochrany zemědělské, a že musilo dojiti k těžkým krisím, k rozpadu koalice, že musí se k tomu ztráceti čas a síly pracovní v parlamentě. A jestliže jste si přáli, aby také zájmy zaměstnanců státních byly hájeny, aby předloha zaměstnanecká byla co nejdříve projednána, pánové, před půl rokem se tak mohlo státi, půl roku mohli již státní zaměstnanci míti tuto ochranu. A vy jste mařili tyto věci tím, že jste mařili dohodu o věci celní. Ať státní zaměstnanci zúčtují s vámi a ne s námi!

Slavná sněmovno! My litujeme rozpadu koalice pracovní většiny, protože jsme do této koalice investovali velmi mnoho práce, dali jsme jí veškerou svoji loyalitu, protože přinesli jsme ochotu, řešiti veškeré problémy státu a lidu, a také jsme řešili loyálně napřed veškeré otázky sociální, tak významné věci, jako je sociální pojišťování. (Potlesk poslanců strany republikánské. Trvalý hluk socialistických poslanců.)

Jestliže dnes část bývalé pracovní koalice nachází se v táboře jiném, proticelním, pak nemáme dnes v této věci a z těchto příčin ani co vymlouvati, ani co omlouvati. (Potlesk. - Trvalý hluk.)

My jsme, pánové, nenechali nikoho na pochybách o našem stanovisku v celní ochraně. My jsme proklamovali plnou paritu zemědělské a průmyslové výroby a práce. (Stálý hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.)

To byla jedna ze zásadních součástí programu koaličního. (Výkřiky a pískot na levici.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Žádám o klid. (Výkřiky a pískání trvají.)

Posl. dr Viškovský (pokračuje): Pánové, se zvířecími zvuky já nepolemisuji. (Potlesk poslanců strany republikánské.)

Náš koaliční program byl postaven proto, aby se prováděl a ne aby zůstal neproveden na papíře. (Potlesk poslanců strany republikánské.)

Co by si pomyslili naši lidé, ale co by si mohli pomysliti rovněž naši spojenci, kdybychom se ukázali tak slabými a kdybychom nežádali a nevymohli si provedení vlastního programu a vlastních požadavků? (Potlesk poslanců strany republikánské. Stálý hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.)

My jsme zůstali koaličnímu programu věrni až na konec. (Potlesk.) Koalice, to nejsou osoby, koalice to jsou myšlenky, to je program. Pokud stojí program, stojí také koalice. Padl-li program, musela padnouti také koalice.

Parlamentní vláda není pro to, aby obsazovala křesla, ale aby obstarávala potřeby lidu. Kdo chce říditi osudy státu, musí míti vůli řešiti všechny problémy státu a potřeby lidu, ne vybírati populární věci. My jsme ukázali tuto vůli řešiti všechny otázky tohoto státu, otázky všeho lidu. (Ustavičný hluk a výkřiky na levici.)

Otázka většiny, to je otázka dohody a spolupráce pro všechny tyto společné úkoly státní a nikdo není z této většiny pro budoucnost vyloučen, kdo sám neuzavírá se těmto potřebám a kdo se nevylučuje sám. (Potlesk poslanců strany republikánské, stálý hluk oposice.)

Trváme nezlomně na stanovisku celní ochrany, poněvadž běží o návrat k rovnocennosti zemědělství s ostatními vrstvami a ostatní výrobou, poněvadž toho vyžaduje životní zájem zemědělského lidu a celého státu. (Výborně! Potlesk poslanců strany republikánské.)

Dovedli jsme býti - a ukázali jsme to při tolika předmětech - kompromisními - více než kterákoli jiná strana a zatížili jsme si tímto kompromisním stanoviskem často účet své strany u voličstva. (Hluk. Vřava. Výkřiky posl. Bolena.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Vyzývám pana posl. Bolena, aby nerušil jednání. (Výkřiky. Trvalý hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.) Žádám pány poslance o klid. Nepřerušujte jednání! (Hluk. Výkřiky. Dupáni a pískot na levici. - Hlučné výkřiky. - Posl. Horpynka buší do stolku.) Volám p. posl. Horpynku k pořádku.

Posl. dr Viškovský (pokračuje): Pravil jsem, že dovedli jsme býti kompromisními, ale tam, kde běží o životní zájmy zemědělství, kde věci dotýkají se životních kořenů tohoto stavu, tam kompromis, který by ustoupil od požadavků ochrany zemědělství, byl by nejen slabostí, nýbrž zradou. A toho, pánové, od nás nemůže žádati nikdo. My jsme zůstali věrni celému koaličnímu programu, i když některé strany koaliční selhaly při celní ochraně. Jestliže odmítají onu celní směnku, která je dána v koaličním programu, chceme my přece plniti dále ostatní součásti tohoto programu, (Výborně! Potlesk poslanců strany republikánské.) a my chceme také, jak svého času ohlásil náš předseda, plniti a honorovati velikou směnku platového zákona úřednického, (Výborně!) Potlesk poslanců strany republikánské.) neboť my víme, že ve státě musí býti jistá politická bezpečnost, že musí býti důvěra lidu ve vedoucí politické kruhy. (Výborně!) Jdeme za svým cílem pevně a odhodlaně. My neznáme nenávisti a rekriminací. Potřebujeme celní ochranu a ne politické sensace a politické spory. Byla-li potřeba boje, pak bojujeme čestnými zbraněmi, a tato věc celní ochrany našeho zemědělství stojí za ten čestný boj. (Potlesk.)

Litujeme upřímně demagogie, které se zde používá v tomto celním zápase. Litujeme matení veřejného mínění. Jestliže jisté strany, i ty, které byly dříve ve vládní většině, nemohly nebo nemohou pro cla hlasovati, pak to mohly a měly říci včas, měly to říci upřímně, ale ne dělati nyní z nouze ctnost a jiti spolu s ostatními, kteří nutí a ženou je do tohoto zápasu. Jak je tomu dlouho, kdy pan dr Meissner s tohoto místa při debatě o vládním prohlášení zde mluvil apologii demokracie, parlamentarismu, positivní práce ve státě - a hle, nyní muži, který byl po léta strážcem parlamentarismu v tomto domě, připadl úkol, aby vyzkoušel obstrukční taktiku na základě onoho jednacího řádu, který on tak přísně hájil.

Nemáme chuti následovati někdy tohoto příkladu, ale upozorňuji jen na nebezpečí tohoto používání obstrukční taktiky, které může se jednou obrátiti proti nim, a volám: Principiis obsta!

Totéž platí také o používání prostředků demagogie. Demokracie má největší zájem na pravdě, lid má býti vychováván pro pravdu. Máme-li zákon na ochranu republiky, pak bych řekl, kdyby to bylo možné, (Neustálý hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.) že první paragraf měl by zníti na ochranu re publiky proti demagogii politické. To by byla nejsilnější ochrana republiky.

Demagogicky dá se ledačeho využíti. Chápu, že celní otázka přináší mnoho argumentů pro ulici, ale já se ptám, jaký prospěch mají tyto demagogické argumenty pro republiku? A konec konců myslím, že my všichni, (obrácen k lavicím strany komunistické) mimo ono křídlo, s republikou to smýšlíme dobře, protože tuto republiku potřebujeme a bez ní nemůžeme existovati. (Místopředseda Stivín zvoní.) Ale aranžováni stávkové demonstrace proti celní ochraně zemědělské práce? (Místopředseda Stivín zvoní.) Stávka, pánové, nedokazuje nic a nikdy nic nedokáže. Je to věcí dělnictva, pokládá-li za vhodné, zejména po zkušenostech s Anglií, stávkovati proti svým zaměstnavatelům, to ponecháváme posouditi jemu, ale jestliže má vyvzdorovávati stávkami průmyslové dělnictvo proti zemědělské práci a její ochraně, pak to pokládám přímo za absurdní. (Potlesk poslanců strany republikánské. - Výkřiky na levici a bušení do lavic. - Místopředseda Stivín zvoní.)

Nová konstelace politická, nová t. zv. celní většina, je předmětem prudkých útoků oposičních stran. Toto seskupení stran, které stojí za celní předlohu, není žádnou věcí rozmaru politického, ani nějakým úspěchem kuloární diplomacie. Tato většina vyrostla ze síly poměrů, vyrostla z tlaku a bídy zemědělského lidu. A jestliže slovenský sedlák a jeho zástupce bez ohledu na politické zabarvení a jestliže zástupce německého zemědělského lidu stojí také v této většině, je to proto, že tento člověk cítí také tu zemědělskou bídu a také on cítí, že jedině celní ochranou může si zlepšiti své postavení. Socialisté hájí svoji internacionálu a své styky s celým světem socialistickým, a společný postup českého, slovenského a maďarského zemědělstva by měl býti hříchem anebo závadou?

Není také naší vinou, když místo socialistických stran, které nechtějí hlasovati pro předlohu tuto, nastupují strany jiné. My nemáme práva je odmítati, aby hlasovaly pro životní zájmy svého lidu, právě jako socialistické strany nebudou nikdy odmítati ony strany a hlasy, které budou se angažovati pro potřeby dělnictva průmyslového. Mám úctu i k názorům opačným, (Trvalý hluk, bušeni do pultů a hvízdání některých komunistických poslanců. Potlesk poslanců strany republikánské.)... ale nechápu jednu věc: když socialisté jsou pro celní ochranu jdoucí až do prohibice ve věcech průmyslu, jak mohou býti proti ochraně zemědělské práce? Jestliže princip, pak princip všude, a to bylo heslo, které jsme vždy hájili, hájili jsme stanovisko: buďto cla pro všecky nebo pro žádného. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.)

Chápu stanovisko komunistů, poněvadž oni potřebují hospodářský rozvrat a bídu, která je živnou půdou komunismu... (Hluk komunistických poslanců.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Viškovský (pokračuje): ... ale jestliže ostatní strany socialistické stojí dnes proti zlepšení poměrů zemědělského pracovnictva... (Výkřiky posl. Kirpalové.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Paní posl. Kirpalovou volám k pořádku.

Posl. dr Viškovský (pokračuje): ... pak mimoděk padají komunistům do léčky. (Výkřiky posl. Kirpalové a Blatné.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Paní posl. Blatnou volám k pořádku a po druhé volám k pořádku pí. posl. Kirpalovou.

Posl. dr Viškovský (pokračuje): Platí o nich: Incidit in Scyllam, qui vult vitare Charybdim, jestliže chceš se vyhnouti jednomu úskalí, padáš do druhého, a jestliže sociální demokraté a českoslovenští socialisté chtěli se vyhnouti clům zemědělským, pak upadli mimoděk, snad proti své vůli, přímo do náruče komunistů. (Výkřiky posl. Kirpalové.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Paní posl. Kirpalovou volám po třetí k pořádku.

Posl. dr Viškovský (pokračuje): Bylo zde mým p. předřečníkem praveno, že cla jsou hlad a podvýživa. To jest jedno z hesel, kterými se pracuje. Pánové a dámy! Máme a budeme míti v republice vždycky účinnou zbraň proti hladu, a tato zbraň je práce. Za práci v naší republice vždycky bude chleba jakožto výsledek tvrdé práce rolníkovy. Za více práce více chleba. (Potlesk poslanců strany republikánské.) Pánové, práci za práci. To jest spravedlivá a poctivá výměna. Kdybyste takto, pánové, soudili, pak se vždycky sejdeme, pak se vždycky pochopíme a znovu se sblížíme.

Pan posl. Bolen vyhlašoval zde jménem své strany válku hladu. Ano, hlásejte práci a zvýšenou práci a pak provedete tuto válku nejúčinnějším způsobem! (Potlesk poslanců strany republikánské. - - Komunističtí poslanci buši do pultů.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Viškovský (pokračuje): Pan posl. Bolen maloval zde čerta na stěnu. On mluvil o zkrácení komisárků vojákům, mluvil o nedostatku potravin v nemocnicích. Protestuji proti tomu, aby tento boj šel tak daleko, aby se mluvilo okny do kasáren a vnášela tam třídní zášť. Vojáci konají svou těžkou povinnost k své vlasti, ale také my známe svou povinnost a povinnost státu k vojákům. Jestliže spekulujete na to, aby se vojáci poštvali proti státu hladem, pak se ve své spekulaci velmi mýlíte, neboť nepřipustíme, aby vojsku byl zkracován jeho chléb.

Pan posl. Stříbrný mluvil nedávno obsáhlou řeč o celní otázce a vyhlašoval boj proti zdražovatelům a proti potravinové lichvě. Chci říci k tomu: Ano, my jdeme s sebou proti těm, kteří bezdůvodně zdražuji chléb a kteří s potravinami provozuji lichvu. (Výborně! Potlesk poslanců strany republikánské.) Cla však jsou ochranou práce, práce toho nejchudšího a nejubožejšího dělníka na půdě, a ne lichvou. Celní hranice je stanovena zákonem, tato hranice jest o mnoho nižší než u celní ochrany práce průmyslové. (Hluk neustává.) A není tu ani záruky plného využiti a uplatnění těchto cel, neboť zkušenost národohospodářská ukázala, že jenom z malé části cla plně se využívají. Já o tom ještě promluvím.

Také zemědělec nemá oněch prostředků, aby mohl cla plně vykořisťovati, poněvadž nemá jako malý člověk možnosti tvořiti kartely, syndikáty a podobné spekulační prostředky. On musí počítati jenom s tím využitím cel, které objeví se jako výsledek konkurence mezi jeho prací a mezi dovozem ze zahraničí.

Pan posl. Stříbrný nabízel nám také součinnost ke snížení cel průmyslových místo úpravy cel zemědělských. Jestliže teď přichází pan posl. Stříbrný s tímto návrhem, pak musím říci: "Pozdě přicházíš, hrabě Isolani." Snad přichází s tímto návrhem proto, že je pozdě. My jsme již po několik let propagovali myšlenku parity celní ochrany průmyslové se zemědělskou buď na nízké nebo na vysoké úrovni, ale mluvili jsme marně, mluvili jsme k hluchým uším. Nehrozili jsme, nestávkovali, to nejsou naše metody, a proto snad nebyl tenkrát náš hlas oceněn, ale my jsme vytrvali a vytrváme také dnes ve svém zápasu. (Pískání. Bušení na stolky a neustálá vřava na levici.)

Pan posl. Stříbrný také poukázal na to, že celní osnova znemožňuje nebo znesnadňuje nám obchodní smlouvy s cizinou a pravil: "Nevěřím, že se nám podaří, aby celní sazby na průmyslové výrobky v sousedních státech agrárních, jako je Polsko, Maďarsko, Rumunsko a Jugoslavie, byly nám sníženy, když jim nemůžeme poskytnouti žádných mimořádných výhod povolením dovozu agrárních výrobků."

Předně poukazuji k tomu, že v osnově máme dvojí sazby, z nichž nižší sazby má býti použito pro státy, které s námi mají smlouvu anebo které nenakládají s našimi výrobky hůře než s výrobky jiných států. Tedy tomuto požadavku je vyhověno.

Ale ptám se: Co jsme my mohli až dosud při dosavadním stavu celního zákonodárství jiným státům vůbec nabízeti za výhody? (Obrovská vřava. Posl. Kirpalová tluče zásuvkou do stolu.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Paní posl. Kirpalovou volám opět k pořádku.

Posl. dr Viškovský (pokračuje): Maďarsko dováželo k nám za sta milionů svých hospodářských výrobků a nedalo nám za to žádné koncese. (Souhlas.) To byla naše celní politika a řezali jsme a řezali jste do svého vlastního masa a do masa průmyslové výroby a průmyslového dělnictva. Naše strana má smysl pro negociační cla a nebude dělati pštrosí politiku obchodní, ani pokud jde o zájmy průmyslu. Jsme dobrými agrárníky, ale víme také, co značí pro tento stát průmysl a co znamená jeho vývoz pro naši republiku. Právě v zájmu našeho průmyslu měli jsme míti negociační cla a budeme je také důsledkem nového celního tarifu míti. (Hluk.)

Mluví se o účincích cel ochranných a celních sazeb na ceny plodin hospodářských a potravin, na produkci zemědělskou a na konsum. (Vřava. Bušení na stolky a pískáni na levici neustává.)

Pravil jsem již dříve, že tento účinek celních sazeb není mechanický (Hluk.) a že věc není tak jednoduchá, jak si někteří představují, že prostě celní sazba připočte se k ceně cizího výrobku a že to tvoří tak cenu místní ve státě clem chráněném. Ty věci vypadají úplně jinak, a ten, kdo vědecky touto věci se zabýval, musí býti informován o tom, jak působí celní ochrana na tvoření cen ve chráněném území. (Trvalý hluk.)

Tento proces je závislý předně na tržním tlaku zásob domácího obilí a domácích potravin vůbec, dále na vlastní regulaci konsumu, a to jak co do kvanta, tak i co do směru konsumu, volby druhů obilí, kvality atd.

Dále závisí tento proces také na vlivu celní ochrany na produkci, která celní ochranou je povznášena a zvelebována. (Bušení na stolky a hluk na levici trvá.) Zejména jsou to změny v osevných plochách obilnin a dále je to zvýšení intensity zemědělské produkce. Kromě toho mají cla i vliv na exportní ceny v cizích státech, které jsou odkázány na exportování a které musejí následkem cel případně i své ceny snížiti, aby mohly soutěžiti se státy jinými. (Stálé bušeni a hluk na levici.) Všecky tyto okolnosti ve svém celku pak tvoří ocenění plodin ve státě clem chráněném. Jak jsem již pravil, není tu žádná mechanika.

Staré Rakousko za svého původního celního režimu od r. 1888 do r. 1906 při clu na pšenici 3,57 korun předválečných vykořisťovalo průměrně pouze 1,69 kor. cla na zvýšené ceně pšenice oproti státům celně nechráněným. (Bušení na stolky a hluk na levici trvá.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP