Pátek 7. května 1926

Místopředseda Slavíček (zvoní): Pan posl. Adámek podal mně návrh na konec rozpravy.

Podle §u 47, odst. 4 jedn. řádu rozhodne o návrhu tomto sněmovna prostým hlasováním bez rozpravy, když promluvili aspoň čtyři řečníci.

Ježto v této rozpravě promluvilo již daleko více než čtyři řečníci, dám o podaném návrhu hlasovati.

Žádám paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Konstatuji, že sněmovna je způsobilá se usnášeti. Kdo souhlasí s návrhem na konec rozpravy, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh na konec rozpravy je přijat.

Ježto bylo usneseno rozpravu skončiti, může podle §u 48, odst. 2 jedn. řádu mluviti jenom hlavní řečník pro návrh a hlavní řečník proti návrhu, kteréžto řečníky ustanoví dohoda zapsaných řečníků obou stran.

Ke slovu jsou přihlášeni ještě tito řečníci: na straně "proti" pp. posl. Neurath, Landová-Štychová, Bechyně, Chalupa, Karpíšková, dr Dérer, Chalupník, Procházka, Bergmann, Knejzlík, Vološin, Stašek, Hintermüller; a straně "pro" pp. posl. Pik, Adámek, Netolický, Kříž.

Žádám vyjmenované pány, aby se shromáždili pod presidiální tribunou poblíže presenčních listin, a to řečníci přihlášení "proti" na straně mé levé ruky a řečníci přihlášení "pro" na straně mé pravé ruky.

Jestliže do 5 minut nebude mi hlášena dohoda, rozhodnou páni zapisovatelé losem podle § 48 jedn. řádu.

Žádám tedy, aby byla předsevzata dohoda o hlavních řečnících.

(Po provedené volbě:)

Jako hlavní řečník "proti" je mi ohlášen pan posl. Bergmann a jako hlavní řečník "pro" pan posl. Pik.

Dávám slovo hlavnímu řečníku "proti", panu posl. Bergmannovi.

Posl. Bergmann: Vzdávám se slova.

Místopředseda Slavíček: Pan posl. Bergmann vzdává se slova.

Uděluji slovo hlavnímu řečníku "pro", panu posl. Pikovi.

Posl. Pik: Slavná sněmovno! Při svém nastoupení prohlásil pan ministerský předseda Černý, že vláda úřednická přejímá program vlády dřívější a že spoléhá na pomoc těch stran, které dříve tvořily vládní majoritu, aby i za nového režimu podporovaly vládu při plnění tohoto programu. Zkoumáme-li výkon nové vlády za dobu dvou měsíců jejího trvání, shledáváme, že z komplexu otázek dřívějšího vládního programu nevyřešila ani jedinou a zůstala nevšímavou k nejožehavějším problémům sociálním a hospodářským. Úřednická vláda převzala sice program vlády dřívější, avšak ani minimum z tohoto programu neuskutečnila.

Dnešní prohlášení pana ministerského předsedy znamená zhoršení situace a rozšíření vládního programu o bod, který v programu dřívější vlády nebyl vyznačen. Máme dojem, že pan ministerský předseda vyjádřil se positivně pro systém pevných cel a že tím odmítl zároveň soustavu cel pohyblivých, která za krátkou dobu svého trvání vlastně ani nebyla vyzkoušena. Tímto svým prohlášením pro pevná cla získává si snad nová vláda sympatií v řadách dnešní nahodilé mezinárodní hospodářské koalice, avšak ocitá se v pochopitelném rozporu se širokými vrstvami lidu všech národů naší republiky, neboť tento lid systémem pevných cel bude nejvíce hospodářsky a sociálně postižen. Je velikou odvahou při dnešní platové mizerii dělnictva a gážistů obhajovati systém pevných a vysokých cel, neboť důchod těchto vrstev nesnese zvýšení vydání rodin, dnes tak těžce drahotou životních potřeb postižených.

Pan ministerský předseda snažil se odůvodniti své prohlášení pro pevná cla tím, že podle cenového indexu jeví se tendence sestupná. To je omyl, neboť pan ministerský předseda pozapomněl opatřiti si informace o všeobecné, anebo místně částečné nezaměstnanosti dělnictva, nepočítal s nedávným zvýšením nájemného, jako nepočítá se známou skutečností, že mzdy a platy daleko nerovnají se poměru zvýšení cen proti době předválečné.

Kladný poměr vlády k požadavku pevných cel nemůže zmírniti prohlášení pana ministerského předsedy o opatřeních vlády proti drahotě. Neznáme takových opatření. Byly snad vydány nějaké oběžníky, byly snad konány nějaké úřední ankety, avšak konkrétního proti lichvě cenové nebylo vykonáno nic nebo velmi málo. V době poklesu cen v prodeji ve velkém a v době poklesu cen dobytka byly drženy abnormální, ano i lichvářské ceny meziobchodní. Vláda i úřady k tomuto zjevu zachovaly nepochopitelnou lhostejnost. Prohlašuje-li dnes pan ministerský předseda, že ve věci celní politiky bude vláda mírniti ostrosti, nemáme valné víry k tomu, poněvadž v boji proti drahotě rovněž žádné ostrosti neprokázala.

Prohlášení pana ministerského předsedy o pevných clech bude uvítáno v řadách hospodářské a protilidové celní koalice, zato však ostatní body prohlášení pana ministerského předsedy nezmiňují se tak otevřeně a konkrétně o lidových potřebách, aby stejně vyvolaly sympatii a ozvěnu v řadách širokých vrstev lidových. Vládní prohlášení je nevšímavé k těžkým problémům bídy a nezaměstnanosti. Zatím co vychází vstříc jedné sféře zájmové, opomíjí řešiti otázky na prospěch těch, kteří celní politikou budou poškozeni.

Prohlášení pana ministerského předsedy ve věci zákona o podpoře stavebního ruchu je neuspokojivé. Praví se tam, že vláda připravuje osnovu a že ji chce předložiti odborným poradám. Předloha zákona o podpoře stavebního ruchu měla býti již dávno podána, jak to bylo při nastoupení této vlády přislíbeno. Stačilo prodloužiti účinnost dosavadního zákona, aby těžká krise bytová mohla býti řešena. Máme-li věřiti zprávám o obsahu chystané vládní předlohy na podporu stavebního ruchu, pak můžeme předem říci, že takový zákon byl by úplně nedostatečným. Pouhá úvěrová problematická výpomoc s krátkodobým desetiletým trváním není s to, aby vyřešila nouzi bytovou. Má-li při tom býti získán úvěrový kapitál na účet nájemníků ve starých domech, pak znamenal by vlastně zákon ten zhoršení dnešních poměrů sociálních. Je smutné, že vláda nemá dosti dobré vůle, aby prodloužila dosavadní zákon a tím usnadnila stavební ruch. Nouze bytová dostupuje již přímo katastrofy. Ve velikých městech je veliká bezpřístřešnost anebo špatné bydlení. Mravní a zdravotní závady při bezpřístřešnosti nebo špatném bydlení ohrožují stav našeho obyvatelstva.

Výkazy o poklesu populace jsou rovněž výstražným znamením. Při tom velmi těžce působí stále se zvyšující nezaměstnanost dělnictva všech stavebních odborů. Desetitisíce stavebních dělníků v pohraničních obvodech našeho státu trpí bídou a bezvýdělečností. Města a zprostředkovatelny práce jsou přeplňovány nezaměstnanými, což je důsledkem netečnosti a průtahů se zákonem o podpoře stavebního ruchu. Letošní stavební sezona jest již zpola zničena a nebude-li zákon o podpoře stavebního ruchu rychle obnoven, bude zničena celá sezona stavební. Nevěříme, že vláda bude v krátké době s to předložiti novou osnovu zákona o podpoře stavebního ruchu. A nevěříme, že by vládou obmýšlená předloha dosáhla svého cíle a uspokojila veřejnost. Musíme tudíž trvati na tom, aby dřívější zákon o podpoře stavebního ruchu byl prodloužen, neboť jen tímto způsobem bude možno rozvinouti stavební ruch ve prospěch bezbytných a nezaměstnaných.

Vcelku možno říci o prohlášení pana ministerského předsedy, že se přiblížilo k ideologii stran, které soustředily své síly a svoji akci na zavedení pevných cel. Pro tuto svoji povahu nemůže vyvolati souhlasu v řadách pracujícího lidu, neboť věcně tomuto lidu nic nepřináší, jeho potřebám se vyhýbá a nemá dosti jasnosti, aby přesvědčilo lid, že tato vláda je s to rozřešiti jeho největší bolesti sociální a hospodářské. (Potlesk čsl. soc.-dem. poslanců.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Debata o tomto předmětu je skončena. Pozměňovací návrhy podány nebyly.

Žádám pana zpravodaje, posl. dr Uhlíře, aby se ujal slova k doslovu.

Zpravodaj posl. dr Uhlíř: Pane předsedo, dámy a pánové! Předmětem jednání posl. sněmovny byla obchodní smlouva mezi republikou Československou a Japonskou, sjednaná v Praze dne 30. října 1925.

Do rámce diskuse o této smlouvě s Japonskem přihlásila se řada pánů řečníků, aby mluvila o všem jiném, jen ne o smlouvě s Japonskem - počítaje mezi tyto řečníky i pana ministerského předsedu. Byly zde jakoby v přehledu, v revui dotčeny skoro všechny otázky vnitropolitické i zahraničně-politické: hornická stávka v Anglii, zemědělská krise a cla, obchodní smlouvy se sousedními státy, Německo a Společnost Národů, při čemž jsme se také dověděli, že Společnost Národů může býti nazývána "ďáblem války" a "rejdištěm nevraživosti kapitalistických států", při čemž nejzajímavějším je, že pánové z nejkrajnější levice citovali nejkrajnějšího italského pravičáka, pokud jde o odsudek Společnosti Národů. Byla zde také na programu otázka uznání sovětské republiky de jure, locarnské úmluvy, smlouva rusko-německá atd. Francouzi mají přísloví: když se dlouho okolkuje a odchází od určité věci, že se vrátí původní věci příslovím: revenons á nous moutons. Platí to i zde, a my jako zpravodajové jsme povinni, abychom slavnou poslaneckou sněmovnu přivedli zase k tomu nejpůvodnějšímu, čeho se slavná sněmovna podle jednacího řádu ovšem také držeti měla.

Při poznámkách, které zde byly učiněny, nijak - až snad na dva případy, pokud jsem pozoroval - nebylo dotčeno meritum smlouvy mezi republikou Československou a Japonskem a já s hlediska zahraničního výboru nemám tudíž, co bych poznamenal k předchozím rozpravám, a žádám jen znovu, aby slavná poslanecká sněmovna usnesla se na formuli:

"Národní shromáždění republiky Československé schvaluje obchodní smlouvu mezi republikou Československou a Japonskem, sjednanou v Praze dne 30. října 1925." (Souhlas.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Žádám druhého zpravodaje, p. posl. Kyncla, aby se ujal slova k doslovu.

Zpravodaj posl. Kyncl: Vzdávám se slova.

Místopředseda Slavíček: Pan zpravodaj posl. Kyncl se vzdal slova.

Přistoupíme k hlasování.

Schvalovací usnesení má toliko jeden odstavec a budeme hlasovati o celém najednou. Námitek proti tomu není? (Nebyly.)

Není jich.

Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Kdo tedy souhlasí se schvalovacím usnesením ve znění doporučeném pp. zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala toto schvalovací usnesení ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím vyřízen je první odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

2. Druhé čtení schvalovacího usnesení, kterým se souhlasí s ujednáním o změně výpovědní lhůty československo-švýcarské obchodní a celní úmluvy, sjednaným výměnou not ze dne 30. září 1925 (tisk 150).

Zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností je p. posl. Geršl, zpravodajem výboru zahraničního p. posl. Světlík.

Žádám p. zpravodaje Geršla, má-li nějaký dodatek, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. Geršl: Není změn.

Místopředseda Slavíček: Má druhý pan zpravodaj nějaké návrhy?

Zpravodaj posl. Světlík: Rovněž ne.

Místopředseda Slavíček: Páni zpravodajové nemají žádných návrhů. Budeme tedy hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém a vyřízen je druhý odstavec pořadu schůze.

Přerušuji další projednávání pořadu dnešní schůze.

Než ukončím schůzi, učiním ještě některá presidiální sdělení a opatření.

Posl. Myslivec žádá o udělení 3měsíční dovolené s platností od 20. května t. r. pro cestu do ciziny.

Budeme o jeho žádosti hlasovati.

Kdo souhlasí s udělením dovolené p. posl. Myslivcovi na 3 měsíce, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolená je udělena.

Přikazuji:

výboru ústavně-právnímu:

254. Vládní návrh zákona, kterým se upravuje soudnictví ve věcech občanských v zemském hlavním městě Brně,

výborům živnostenskému a ústavně-právnímu:

255. Vládní návrh zákona proti nekalé soutěži.

Navrhuji, aby k podání zpráv o těchto vládních návrzích byly jmenovaným výborům uloženy lhůty 8denní.

Kdo souhlasí s navrženými lhůtami, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Došlo oznámení o změně ve výboru. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců "Vereinigter parlamentarischer Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" vyslal do výboru imunitního posl. Hodinu za posl. Platzera.

Místopředseda Slavíček: Došel návrh. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Návrh posl. Hampla, Prokeše a druhů, aby byl zrušen zákon 349/21.

Místopředseda Slavíček: Došly dotazy.

Žádám za přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Dotazy:

posl. Horpynky:

předsedovi vlády a ministrovi vnitra o událostech v obci Dolní Věstonice,

ministrovi financí, že nebyl vyplacen plat za zastupování z roku 1922;

posl. Patzela ministrovi pošt a telegrafů, aby byl vydán německý seznam účastníků poštovního šekového řízení.

Místopředseda Slavíček: Mezi schůzí byly tiskem rozdány naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

248. Naliehavá interpellácia poslanca dr Szüllö a súdr. ministrovi školstva a národnej osvety, aby zabavené cirkevné statky uvoľnené boly zpod sekvestru.

253. Naléhavá interpelace poslanců Bolena, dr Sterna a soudr. ministru spravedlnosti o konfiskaci 3. čísla VI. ročníku časopisu "Landarbeiter" ze dne 10. března 1926.

Místopředseda Slavíček: Iniciativní výbor ve schůzi konané dne 7. května 1926 se usnesl přikázati k řádnému projednání návrhy:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Výboru zemědělskému:

105. Návrh posl. inž. J. Černého, R. Chalupy, inž. Dostálka, inž. Nováka, dr Uhlíře, Václava Vávry, Bolena a druhů ohledně rychlé pomoci krajům v povodí řek na českém severovýchodě postiženým živelními pohromami (současně přikázán výboru rozpočtovému).

114. Návrh posl. Josefa Mayera a druhů, aby byl omezen dovoz dobytka.

115. Návrh posl. Josefa Mayera a druhů na zavedení účinné celní ochrany pro domácí zemědělství.

116. Návrh posl. H. Wagnera, Tichiho a druhů, aby bylo zrušeno uzavření hranic proti Rakousku pro vývoz čerstvé zeleniny a čerstvého ovoce (současně přikázán výboru zahraničnímu).

119. Návrh posl. F. Hodiny, dr Spiny, Platzera, Weissera a spol. o ochranných opatřeních pro lnářství.

145. Návrh posl. Netolického, Srby, Adámka, Pekárka, inž. Nováka a druhů ohledně rychlé pomoci krajům v povodí Labe na českém východě živelní povodní poškozeným (současně přikázán výboru rozpočtovému).

186. Návrh posl. Vojty Beneše, Antonína Remeše, Ludvíka Pika a soudr. ohledně pomoci obci Zvíkovci na okrese zbirožském postižené živelními pohromami (současně přikázán výboru rozpočtovému).

Výborům rozpočtovému a ústavně-právnímu:

106. Návrh posl. Najmana, Anděla a druhů, aby ministerstvo financí učinilo ihned potřebné kroky k převedení vkladů československých státních občanů u vídeňské poštovní spořitelny do Prahy.

Výboru živnostenskému:

109. Návrh posl. Pekárka, Horáka, Najmana, Vávry a druhů na vydání zákona o zajištění stavebních pohledávek (současně přikázán výboru rozpočtovému).

110. Návrh posl. Pechmana, Horáka, Najmana, Anděla a druhů, aby byl vydán nový volební řád pro obchodní a živnostenské komory.

Výborům kulturnímu a rozpočtovému:

176. Návrh posl. Siváka a spol. na vynesenie zákona, ktorým sriaďuje sa slovenská vysoká škola technická (současně přikázán výboru rozpočtovému).

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému:

177. Návrh posl. Szent-Iványho a spoločníkov na vydanie zákona o penzii a odbytnom štátnych úradníkov a zamestnancov a miest so sriadeným magistrátom, ktorí slúžili za bývalej maďarskej vlády, ďalej vojenských gažistov býv. uhorskej a rakúskej brannej moci a obecných i obvodných notárov.

178. Návrh posl. J. Mayera, J. Fischera, E. Eckerta a druhů na změnu císařského nařízení ze dne 15. září 1915, č. 280 ř. z. o poplatcích ze smluv pojišťovacích, smluv o doživotní důchod a zaopatřovacích smluv a prováděcího nařízení ze dne 10. prosince 1915, č. 363 ř. z.

Místopředseda Slavíček:

Iniciativní výbor zamítl návrh:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

161. Návrh posl. Hakena a soudr. na vyšetření katastrofy v Truhlářské ulici vyšetřovacím výborem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP