Pátek 7. května 1926

Ale upozorňuji ještě na jednu důležitou věc. V německé říši, všímajíce si těchto různých otázek, odhlasovali si svůj "Reichsgesetz gegen die Ausnützung der wirtschaftlichen Machtstellung", tedy zákon proti využívání hospodářského mocenského postavení, čili, jak mu krátce říkají, "Kartellgesetz", zákon kartelový. A tu je zajímavo, že valná většina případů, kterými se jejich "Kartellgericht", kartelový soud, zabýval, netýkala se nějakých rozporů nebo porušování norem tohoto kartelového zákona, kterého by se byli dopustili činitelé mimo kartel stojící, nýbrž že to byli většinou činitelé právě uvnitř kartelu samého. Zde máme neklamný důkaz, že sebe lepší zákonná úprava a sebe vyspělejší hospodářské formy samy o sobě ještě nemohou býti dostatečnou zárukou, že by zde již opravdu všechny tyto intence také musily býti zajištěny, není-li dostatečných ohledů mravních. Po této stránce je nutno docela otevřeně vysloviti, že se společnosti evropské ve všech jejích složkách z valné části zmocnil úžasný mamonismus, který potom má za následek bezohledné vykořisťování druhého, jistá nespokojenost s tím, čeho se mně samému dostává - a že se to potom děje bez ohledu na spoluobčana, to je věc všeobecně známá.

Již tyto kartely samé ve svém dalším vývoji chovají v sobě takové určité nebezpečí, přes všechnu svou možnost sociálních tendencí. Je to na snadě a jaksi to leží v povaze věci samé, že když právě zmíněný zde mamonismus začíná účinkovati, že kartelu, tedy útvaru, který spojil stejné stupně výroby, se zdá, že potřebuje, aby přičlenil k sobě ještě předchozí stupně výroby, a dochází potom k útvaru dalšímu, koncernu, který byl jedním sociálním pracovníkem v Německu označen známým okřídleným slovem, že je to struktura, která má shromážditi, zkoncentrovati v sobě veškerou výrobu "von der Kohle bis zur Glühlampe" - od suroviny, od uhlí až ke konečnému továrnímu výrobku, žárové lampě. Je pochopitelno, a praxe nám ukázala, že takový koncern železářský, ocelářský snaží se, aby měl své vlastní doly, aby měl ve svých rukou dopravní prostředky, atd. Četl jsem dokonce kdesi takový frapantní příklad, že jedna velká dopravní společnost, která již měla železnice, doly, železárny, ocelárny, a která se také zmocnila dopravních prostředků zámořských, cestovních lodí, šla tak daleko ve svých snahách koncentračních, že, pozorujíc, že pasažéři jejich loďstva konsumují čokoládu, snažila se také o to, aby i čokoládovny dostala do své majetkové, mocenské sféry.

Určitá nenasytnost těchto hospodářských útvarů musí býti jasně a určitě konstatována a musí to býti učiněno s tím větším důrazem, poněvadž některé výstřelky těchto forem moderního nadkapitalismu začínají býti sociálně velmi závadnými. Jest zde zejména podstatný rozdíl proti dobám dřívějším, kdy zámečník Krupp nebo zámečník Škoda zakládali své podniky, ve kterých osobní svou zdatností, a vydělávajíce a získávajíce, rozmnožovali investice. Z toho, co vydělali - ovšem také za účasti dělnictva v podnicích zaměstnaného, ale přece jen z vlastní produkce - rozmnožovali a investovali. V dobách moderního podnikání velkokapitalistické vedení a zmíněný již v mamonismus nestarají se, aby z vlastní produkce zvýšily hospodářskou kapacitu a hospodářskou základnu, nýbrž jim záleží na tom, aby získáním většiny hlasů na valné hromadě akciových společností, získali si možnost dalšího hospodářského rozšiřování, a vidíme, že zrovna tak jako v akciových společnostech, tak také v různých hospodářských podnicích na úkor ostatních drobných kapitalistů v těchto podnicích snaží se skoupiti za ceny stlačené také ostatní podíly a tím způsobem na ty veliké ohromné hromady kapitálu hromaditi ještě další, aby tímto naprosto antisociálním způsobem celá řada lidí byla zproletarisována, aby způsobem, který musí býti se stanoviska sociálního označen za naprosto závadný, hromadilo se národní jmění v rukou několika podnikatelů, kteří potom svou potencí prostředků výrobních a mezinárodní finanční organisací ovládají veškerou výrobu.

Po této stránce nutno upozorniti ještě na další zhoubné zjevy, které z těchto vývojových tendencí se jeví. Je pochopitelno, že začínají se potom tyto převalující hospodářské moci přenášeti i na pole politické. Při poskytování úvěru, při velkých státních dodávkách stává se stát odvislým na dobré vůli nebo odmítavém stanovisku těch, kdož jsou držiteli těchto hospodářských prostředků a ovládají mezinárodní finanční trh, poněvadž oni také každou státní zápůjčku, každý finanční počin činí závislým na svém prospěchu. Tím dostává se moderní evropská společnost do nebezpečných poměrů plutokratisace státu, tedy něčeho, co na trvalou dobu ve spořádaných zdravých poměrech nemůže býti trpěno.

Po této stránce považoval jsem za svou povinnost velice zřetelně a důtklivě i na tento moment upozorniti, aby se všech hledisek ta velká, dalekosáhlá, ve svých důsledcích dnes ještě nedocenitelná otázka celkové zemědělské produkce byla osvětlena.

Abych stručně rekapituloval a shrnul: Důsledně od počátku, a proto i dnes, zastáváme stanovisko, že je nejen nutným příkazem sociální spravedlnosti, nýbrž i naprostým příkazem hospodářské spravedlnosti a spravedlivé sociální politiky, zejména i vůči průmyslovému dělnictvu, poskytnouti úměrnou ochranu také zemědělství, neboť za těchto okolností je potom možno očekávati, že národní hospodářství jako celek bude prospívati, že nebude žádné vrstvy, která by o sobě důvodně a právem mohla tvrditi, že stát vůči ní počíná si nespravedlivě a že jakmile by nebylo možno něco takového spravedlivě tvrditi, také po té stránce bude pro státní konsolidaci a bezpečnost dána nejlepší základna. Ku prospěchu všech složek národa a se stanoviska sociálně spravedlivé a demokratické republiky je možno vždycky vyžadovati, aby všechny tyto složky národní v cílevědomém snažení se vždycky sešly, jsouce si vědomy, že vždycky prospěch celku projevuje se náležitým úspěchem všech složek a že je nemožna jakákoli politika, která by trvale chtěla protežovati jen stav jeden, poněvadž by v sobě chovala zárodek smrti, neboť zvratné účinky ať dříve nebo později se ukáží.

S tohoto hlediska spravedlnosti hospodářské a sociální opakuji po třetí: Jak od počátku, tak i dnes stavíme se jednomyslně za celní zemědělskou ochranu, jsouce vždy ochotni o každém námětu, který v této věci bude přednesen, jen věcně se raditi, v přesvědčení, že výsledek nemůže býti jiný, než konečné správné a na všechny strany vyhovující vyřešení tohoto těžkého problému. (Potlesk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke v slovu přihlásil se pan posl. de Witte. Dávám mu slovo.

Posl. de Witte (německy): Slavná sněmovno! Vláda se zde dnes opět prohlásila za "vykonavatele programu pana Švehly", a jako svůj první úkol slíbila upraviti platy státních úředníků a prohlásila, že chce zaplatiti směnku, kterou kdysi tak zřetelně podepsal pan Švehla. Místo toho však vidíme, že vláda provádí hanebný čachr. Již v roce 1922 bylo prohlášeno státním zaměstnancům, že s restrikcí ihned se zlepší platy státních zaměstnanců, nedojde-li k předpověděnému zlevnění živobytí. Nuže, o nějakém zlevnění nelze skutečně mluviti. Naopak: v oněch 4 letech, která od té doby uplynula, živobytí se zdražilo a výsledek toho všeho, co dnes vidíme jako facit smlouvání, jest, že byl podán nezpůsobilý vládní návrh, návrh, podle něhož sice mají býti zvýšeny platy vysokých úředníků, že však pro střední a drobné zaměstnance jest úplně bez ceny. Vláda zde provádí nebezpečnou hru. Přece sama měla by vlastně považovati úřednictvo za základ státní budovy. Avšak způsob, jak se nakládá se státními zaměstnanci, svědčí jen o tom, že se vláda snaží otřásti svým vlastním základem.

Vláda tedy prohlásila, jak jsem již řekl, že bude "vykonavatelem programu Švehlova", avšak tento program nemohla vyříditi bez přispění nečeské strany, neboť pytel peněz všenárodní koalice není stále ještě dosti silným, aby prorazil. Vláda se musí ohlížeti po jiné pomoci. Prohlašuje, že jest pro agrární cla, a míní, že "cla nic nezdraží". Pokládá nás tedy za tak mimořádně naivní lidi, kteří se netáží: Nuže, jestliže zemědělská cla nepřivodí zdražení, proč tedy chtějí agrárníci tato cla? Vláda prohlašuje, že si přeje veřejnou diskusi o této otázce. V době všenárodní koalice nebyla naprosto nakloněna veřejné diskusi. Dnes jest ovšem třeba veřejné diskuse, ale jejím účelem je pouze starati se o to, jak sehnati většinu a jak nejlépe odstraniti odpor oposice. Prohlašuje se nám, že budou dosazeny komise, které budou vystupovati proti lichvě, bude přísně dbáno, aby potraviny nebyly padělány. Tuto písničku známe již dávno. Jest to vždy opět totéž: Účelem toho všeho jest opět jen veliký a surový manévr k oklamání a nic jiného.

Pan kol. inž. Dvořáček dnes prohlásil, že jest pro přiměřená cla, a odůvodnil to do jisté míry také tím, že na příklad daň z obratu zdražuje potraviny mnohem více než cla. Avšak on sám byl kdysi pro daň z obratu. Kdybychom se chtěli zabývati tím, co prohlásil, prosím, navrhli bychom, abyste vy, kteří máte většinu, zrušili nejprve daň z obratu a pak budeme jednati o otázce cel!

Vláda učinila dnes velmi nejasný projev. Byli bychom si skutečně přáli aby byl býval učiněn poněkud s větší zřetelností. Co si představujete pod tím, pane předsedo vlády, když prohlašuje, že ještě během rozpravy učiníte konkretní prohlášení o clech? Rozprava, při níž jest lhůta vyměřena - to jest také příznačné při tak nesmírně důležité otázce, zasahující tak hluboko do života veškerého obyvatelstva, že se jednotlivým řečníkům vyměří jen 30minutová řečnická doba - rozprav a jest téměř již skončena a vláda nemůže říci, že neví, oč vlastně jde. Návrh podala interesovaná strana, strana, která chce způsobiti zdražení. Vláda to ví velmi dobře a byla by lépe udělala, kdyby se nebyla této věci vyhýbala.

Jediný důvod byl uveden ve prospěch cel: vždy se nám zdůrazňovalo, že jest jich třeba k ochraně hospodářsky ohroženého zemědělství. Při tom jsme však z rozpravy zjistili tolik - jest to stará pravda, která se vždy potvrzuje - že celní ochrana jest jen ochranou velkovýrobců, avšak těžkou škodou pro drobné rolníky. K tomu, co zde již kolega Schweichhart v této věci uvedl, chtěl bych jen jako doplněk připojiti, že máme velké množství drobných rolníků, kteří musí své syny odevzdati průmyslu, jejichž synové musí si vydělávati svou výživu jako stavební dělníci, jako dělníci tovární, jako dělníci maloživnostenští, jejichž synové jsou zařazováni do velké armády průmyslového proletariátu a že tito jejich synové budou zavedením cel a zdražením životních potřeb vydáni na pospas hladu. Drobní rolníci, kteří se dají chytiti na cla, aby podporovali stranu, která žádá zavedení cel, slepě vydávají na pospas bídě a nouzi své vlastní lidi, své vlastní děti.

Pan kol. Hanreich prohlásil zde dnes, řekl bych, spodním tónem výsměchu, k sociálním demokratům: "U drobných rolníků nemáte nic anebo jen velmi málo co hledati." Otázal bych se však, proč tedy, když jest pan Hanreich tak jistý, že mu mezi drobnými rolníky nezačíná kolísati půda pod nohami a sociální demokracie nemůže zde vůbec nic poříditi proti svazu zemědělců, proč tedy tento zuřivý boj, který vede svaz zemědělců proti mé straně, sociálně-demokratické, proč tedy tento křik, aby nás rolníci, až o volbách přijdeme na venkov, přivítali vlčími jámami a pastmi? Drobné zemědělské obyvatelstvo pozoruje přece jen, když je poučíme o skutečných poměrech, na čem je, takže svaz zemědělců nebude již brzy u těchto drobných rolníků míti co hledati. (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.)

Včera zde mnoho mluvili o zisku překupníků, a to jak kol. Patzel, tak také několik pánů ze Svazu zemědělců. Nestačí však, jestliže se člověk vzchopí a nadává na překupníky, nýbrž dlužno také učiniti něco praktického, aby se vyloučilo překupnictví a členové Svazu, kteří bouří proti konsumním družstvům, kteří nemohou nalézti dosti nadávek na spotřební družstva, cestu k tomu jistě neukáží. Domnívám se, že kdyby se začala studovati otázka, zda by nebylo možno spojiti družstva výrobců a spotřebitelů, že by se zde skutečně dalo učiniti něco účinného pro zemědělství, aniž by tím bylo obyvatelstvo jako celek zatíženo. V popředí všech věcí stojí však nejen pro nás, nýbrž domnívám se i pro celek, otázka, totiž: snesou-li dělníci, zaměstnanci, živnostníci zdražení potravin, které se musí nezbytně dostaviti se zavedením cel? Dnes jest již situace taková, že dělníci tam, kde jsou plně zaměstnáni, vydělávají nejvýše tři čtvrtiny mírových mezd. Vedle toho máme ještě částečně nezaměstnané dělníky v širokých oblastech. Pocházím ze západních Čech. Tam žije tisíce a tisíce horníků, kteří jsou po léta bez práce a jichž se nikdo, ani vláda, nezeptá, z čeho vlastně žijí se ženou a dětmi. Stokráte volali jsme ze západních Čech do Prahy o pomoc, žádali jsme, aby se našim revírům vyšlo vstříc, aby se změnou nákladních sazeb a snížením uhelné daně umožnilo, aby tento revír dostal opět práci. Odpověď na to jsme však nedostali. Rodiny mohou zajíti, nikdo se o to nestará, je-li tisíce rodin vydáno na pospas hladu. Nedávno jsme slyšeli výkřik o pomoc z horního Rudohoří. V okrese Horní Blatná a v hořejší části okresu nejdeckého jest taková nouze, že nezaměstnaní z této krajiny chtěli požádati vládu, aby prostřednictvím zahraničního úřadu vymohla pro tyto lidi povolení, aby mohli choditi žebrati do Saska, poněvadž v našem vlastní, západočeském území nelze již žebráním vůbec nic vydělati, ježto jest již žebráky přeplněno. Následkem hospodářské krise v Sasku naši obyvatelé docházející do Saska na práci, upadli v hroznou nouzi. Našim lidem hrozí doslovně smrt hladem. Zde toto slovo není přeháněním, zde je slovo "hlad" hroznou skutečností. Tito lidé zmírají hlady. Jeden výkřik nouze za druhým zaniká neslyšen. Nedávno vylíčil jsem stav těchto lidí a chtěl jsem při tom zesíliti volání o pomoc města Horní Blatné, ale v ministerstvu soc. péče, kde jsem zakročil, pokrčili prostě rameny, že "není úvěru", aby se těmto lidem pomohlo, ať tedy klidně zajdou, to nemá žádného významu.

Před nedávnem slyšeli jsme zprávy ze Šumavy, kde týdenní výdělek činí 40 Kč, a při tom ti lidé půl roku jsou vůbec bez práce. Táži se vás, páni: Což mají naši dělníci bez odporu zmírati hlady? Domníváte se, že se nepostavíme na odpor všemi parlamentními a mimoparlamentními prostředky, kdybyste se snad pokusili naše obyvatelstvo skutečně vháněti ve smrt hladem!

Nechci mluviti jen o dělnících za mzdu, nýbrž chtěl bych se zmíniti také o živnostnících. Slyšel jsem, že živnostenská strana hlasovala již v senátě pro cla. Příslušníci živnostenské strany jsou tedy ochotni za několik mandátů, které dostali, vydati živnostníky prostě na pospas lichvaření se cly. A při tom musí drahota životních potřeb právě drobné živnostníky určitě zničiti. Dělníci, učitelé, zaměstnanci již dávno nejsou s to, aby se řádně oblékali. Již dávno si nemohou koupiti nové kalhoty. Celá spousta živností, jako na příklad živnost lakýrníků, čalouníků atd. jsou prohlašovány za luxusní živnosti. Nejsou nikterak s to provésti, co se jim tak často doporučuje, totiž přesunouti vyšší mzdové a hmotné náklady a náklady na živobytí na své zákazníky, poněvadž tito zákazníci jich pak jednoduše nevyhledávají.

Vidíme, že nejširší vrstvy obyvatelstva to prostě nevydrží, aby se uskutečnily všechny záměry, které dnes probíhají hlavou vládě a agrárním stranám. Co musíme především od vlády žádati, jest, aby "studium", které slíbila, prováděla před veškerou veřejností, pod veřejnou kontrolou. Musíme žádati, aby byl opatřen řádný statistický materiál o zemědělské produkci odděleně podle držebnostního poměru, musíme žádati, aby pracovní výdělek ve všech povoláních a okresech státu byl pevně zjištěn. Musíme žádati, aby byla předložena přesná data o stupni zaměstnanosti dělníků ve všech okresech, aby byly ve všech okresech svolány porady, aby byly pozvány všechny stavovské vrstvy a aby byly opatřeny lékařské posudky - řekněme jen úředních a obvodních lékařů - o stavu výživy obyvatelstva a především dětí. Až to všechno budete míti, budeme mluviti i dále. Tak si představujeme studium, o němž se zde mluví. Povinností státu není jen hájiti zájmu jedné malé vrstvy, i když tato malá vrstva dovede dělati sebe větší křik a v dané chvíli má sebe větší vliv. Jeho povinností jest hájiti zájmu celého národa. Avšak vláda, kterou dnes máme dnes se to zase ukázalo na prohlášení pana předsedy vlády - nemá zájmu, nemá pochopení a jest přímo nepřátelská ke všem životním otázkám dělnictva. Co jest - tážeme se v této chvíli - se zaopatřením osob 60 let starých, co jest s otázkou péče o nezaměstnané? Příklad, který jsem zde uvedl o Horní Blatné, jest v tom směru výmluvný. Co jest se zprostředkováním práce, s otázkou zákonné úpravy kolektivních smluv? Nic! Vláda se vyhýbá otázce uznání sovětského Ruska, vláda nechce přejíti k tomu, aby svou smluvní politiku utvořila tak, abychom sjednali obchodní smlouvy, které by mohly dáti obyvatelstvu zaměstnání. Jedním slovem: Velké vrstvy obyvatelstva, všichni pracující lidé, nemohou očekávati od této vlády nijaké účasti. Jestliže se za toho strašlivého postavení, v němž se pracující lid octl, přichází mu s touto provokací cel na potraviny, znamená to ovšem podrobovati trpělivost tohoto lidu těžké a kruté zkoušce.

Pan předseda vlády, pan místodržitel všenárodní koalice, vychloubá se dnešními mocenskými poměry, vypíná se tím, že již má většinu pro tato cla téměř jistou a dnes dopoledne jsme slyšeli řeč, řeč kol. dr Hanreicha, která byla již jaksi naladěna zodpověděti otázku: "Jak vyložím svému dítěti, že zde jdu společně s vládou Černého? Dílo německého zemědělského svazu, na které zde pomýšlí, začal provázeti a maskovati výtkami českým agrárníkům. Pokusil se dnes zastříti, co svaz zemědělců chce učiniti v nejbližší době. Řekneme to veřejně: Nechť obyvatelstvo venku povolá pány řádně k odpovědnosti. Situace jest dnes taková, že německé strany jsou ochotny hlasovati dnes pro vládu, která se nyní připravuje vyhoditi na dlažbu poslední německé zaměstnance. Situace jest dnes taková, že němečtí členové svazu jsou ochotni hlasovati pro vládu, která jako pokračování vlády "pozemkové reformy" počešťuje německou zemi a německé zemědělské dělníky hromadně připravuje o chleba. Němečtí křesťanští sociálové připravují se učiniti totéž, ti křesťanští sociálové, kteří zapomínají, že dosud vždy se důrazně hlásili k "německému lidu", kteří zapomínají i na Otčenáš: "chléb náš vezdejší dejž nám dnes". Zde máme německou jednotnou frontu, jak v říjnu minulého roku byla hlavním heslem právě našich členů svazu zemědělců. Dnes slaví své triumfy. Právo sebeurčení, samospráva, "křesťanská národní myšlenka", všechno a všechno se bezmyšlenkovitě obětuje zájmům kapsy. Cesta k národnímu vyrovnání, jíž by se bylo musilo jíti, kdyby byli křesťanští sociálové a členové svazu zemědělců nebyli přistoupili na plány Švehlovy, jest rozkopána. Hlasovati pro cla znamená, že Černý bude moci převézti Švehlovu káru přes kopec, že spravedlivému řešení národní otázky má se znovu na dlouhou dobu zabrániti, že německé pracovní místo zůstane dále bez ochrany, že bída a nouze lidu má se stupňovati ještě více až do nesnesitelné míry. Avšak hlasování pro cla bude míti také za následek, že bouře rozhořčení zavane celým národem a přispěje k tomu, že nové statisíce lidu pocítí moc měšce jako nesnesitelnou. Pak však nezapomeňte na jednu věc: Každým rozmnožením bídy národa revolucionujete tento národ! Dnes může Černý zvítěziti proti národu, zítra může pan Švehla vítězství tohoto systému zapsati do knih, pozítří, které vyjde z tohoto vítězství, může vypadati podle toho, že jednou pro vždy se udělá konec se všemi Černými a Švehly!

Pan předseda vlády také něco naznačil o stavebním ruchu. Mám dotaz k panu předsedovi vlády a nepřál bych si, aby se tomuto dotazu vyhnul. Jest pravda, co slyšíme v poslední době, že vláda zamýšlí zavésti zároveň zvýšení činže a stavební dávku? Je-li to pravda, řekl bych hned panu předsedovi vlády, že se může na to připraviti, že ozve se výkřik celé země. Chcete-li drobné nájemníky, dělníky a zaměstnance, kteří dnes beztoho prožívají hroznou situaci, ještě tímto způsobem vydati na pospas domovnímu kapitálu, chcete-li jim znemožniti, aby si opatřili ještě přístřeší, pak nelze to odbýti několika řečnickými obraty. Boj proti zvýšení činží jest sám o sobě úplně podmíněn dnešním životním stavem obyvatelstva a dožijete se bouře, o jaké se vám snad dodnes ještě nezdálo, přijdete-li s těmito ideami.

Ostatně pan předseda vlády si věc velmi zjednodušil. Přešel přes ni jako přes vedlejší věc. Zástupce "kulturního státu", který zapomíná, že veškerá kultura začíná přístřeším! A jak vypadá tato "kultura" v Československu? Chci uvésti jediný případ, avšak mluví za celé svazky. Chebská okresní správa ustanovila sestru pro sociální péči. Ta si řádně prohlédla bytové poměry na Chebsku a přišla domů se zprávou, že člověku vstávají vlasy na hlavě. "Krysy ohlodávají děti!" takové jsou bytové poměry na Chebsku. (Různé výkřiky.) Úřední lékař pro chebský okres prohlásil: "Vyrůstá nové lidské pokolení, pokolení chudokrevných, slabých, nedostatečně vyživených, zakrnělých lidí, a to pro strašlivé bytové poměry, jaké zde máme." To jest obraz "kulturního státu" a přál bych si, aby pan ministr pro věci zahraniční nezapomněl, až nechá psáti v cizině, posloužiti také takovýmito obrazy, aby cizina poznala ten "ostrov blažených" také s této stránky!

Přesunul-li se pan předseda vlády tak rychle přes tuto věc, nelze smazati se světa, co pan ministr dr Engliš před několika týdny - dne 25. února - prohlásil ve schůzi soc.-politického výboru, kde řekl: "Máme drahotu nejen v číslech, nýbrž i v blahobytu, jsme chudší a žijeme hůře a jsme více utlačováni než v míru, vyděláváme méně a tlak veřejných břemen jest větší." Přes to však týž ministr pan dr Engliš snaží se hůře žijícímu lidu uložiti nová nepřímá břemena a mimo to prohlašuje v téže schůzi ještě, že "veškerý hospodářský komplex bytové otázky musí býti vrácen opět volné soutěži". A při této bytové nouzi, nedostatku náležité podpory bytových staveb, nedostatku jakéhokoliv stavebního ruchu - volná soutěž na bytovém trhu! Máme býti ještě chudší, ještě více utlačeni. (Výkřiky.) Neboť volná soutěž není přece nic jiného, než vydání na pospas lichvě s byty.

Jestliže vládní list "Prager Presse" správně otiskl, co vyšlo z ministerstva sociální péče stran nového zákona o stavebním ruchu, pak prohlašujeme: Musíme očekávati zákon o stavebním ruchu, který ani z polovice neplní to, co bychom mohli slušně žádati. Tu se prohlašuje: vyvlastňovací lhůta pro nabytí stavebních míst do 31. prosince 1926. Sto milionů korun z losové půjčky na stavbu domů pro státní zaměstnance - nazývejme věci pravým jménem - na vyloženou počešťovací akci, státní podpora na stavbu malých bytů v té či oné formě atd.

Jak vypadala dosavadní podpora stavebního ruchu? Dosud, do července 1925, bylo vystavěno se státní podporou 54.404 bytů. Počítáme-li s tím, že se ročně uzavře 100.000 sňatků, že jest tedy přírůstek 100.000 nových domácností, jistě připustíte, že v 5 letech 50.000 bytů není o mnoho více než nic. Celkový náklad na to uvádí se 4029 milionů korun, z toho 3,3 miliardy státně zaručené půjčky a 700 milionů z vlastních prostředků stavebníků. Skutečné výdaje na stavební ruch činily do konce července 1925 467,378.622 Kč 84 h. Tedy ani ještě půl miliardy. Naproti tomu v téže době bylo vydáno na militarismus asi 18 miliard. Tedy na vražednou kulturu 36krát tolik, jako na bytovou péči! 54.000 bytů a ještě nejsou rozděleny podle skutečné potřeby! Stačí, půjdete-li jen do našeho německého území - pardon, zněmčeného území - a hned vám napadne tento nedostatek nových bytů proti stavebnímu ruchu v českém území. A tato almužna není ještě ani podle poměru potřeby řádně rozdělena! Jestliže podle zkušeností vypočítáme potřebný k tomu náklad a srovnáme s tím, co nás stojí militarismus, můžeme říci, že moloch militarismu v 7 letech nepohltil méně než asi 2 miliony bytů!

Se vzrůstem kapitalistického vlivu ve vládě každoročně se dostavilo zhoršení zákona na ochranu nájemníků. Od ledna 1925 nemáme již žádného zákona o stavebním ruchu. Teď se opět slibuje pro pozdější dobu. Byly ztraceny dvě stavební sezony, a při tom návrh nového zákona o stavebním ruchu od počátku až do konce jest přímo nekulturní. Neboť především prohlašuje za oprávněné k podpoře malá obydlí od 20 do 40 m2. Takové obydlí 20 m2 jest obytná kuchyně 5 metrů dlouhá a 4 metry široká. V tom mají bydleti a spáti lidé, ženy a děti, dohromady velké i malé děti a rodiče. To jest nebezpečné nejen pro bytovou kulturu, nýbrž i pro veřejnou mravnost. Při tom ještě - to jest na celé věci nejzajímavější - musí stavebníci opatřiti z vlastních peněz 30% a zaručiti splacení podpory, což se projeví ovšem také ihned na nájemném v těchto bytových dírách, které jsou paškvilem všech mravů a nejprimitivnější bytové kultury.

Taková jest tedy celková situace. Lid hladoví. Lid nese strašlivé břemeno špatné hospodářské politiky v tomto státě. Davy lidu jsou bez práce a bez ochrany. Davy lidu nemají vlastního přístřeší. Vláda nemá pro pracující a hladovějící lid nic než drahotu. Z nezaměstnaných tropí si žerty almužnou gentského systému. Zamýšlí předstoupiti před lid s několikanásobným nájemným. Nelze ji získati pro velkolepou podporu stavebního ruchu. Vláda jest vládou měšce, jest to vláda proti lidu.

Naším heslem musí tedy býti nyní zde ve sněmovně a zítra, bude-li toho třeba, na ulici: Boj proti této vládě, boj proti všenárodní koalici, boj proti dnešní zastřené koalici, boj proti všem stranám, které tuto soustavu nějakým způsobem podporují. (Souhlas a potlesk něm. soc. demokratických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP