Čtvrtek 6. května 1926

A promluvme si, velectění pánové, několik slov o podpoře drobného zemědělce jako konsumenta. Slyšeli jsme zde, co máte vy z velkého rozpětí cen mezi producentem a konsumentem. Tu je díra, o tom není pochyby, ale zdaž to není právě tato buržoasní německo-československá koalice, žádající vysoká pevná cla, která nechce dělati v tomto státě konsumentskou politiku, aby neohrozila veliké zisky výrobců, obchodníků a různých spekulantů? Promluvte jen o této věci společně s pány z politické strany živnostenské, s nimiž jste v nejužším politickém kontaktu. Řekněte nám, zdali chcete s námi zakročiti proti neodůvodněným ziskům překupníků, zdali chcete kontrolu výroby a kontrolu cen? (Výborně!) Velectění pánové, ne na naší, nýbrž na vaší straně je vina těchto velikých, lichvářských zisků meziobchodu. A chcete-li malému zemědělci pomoci, my jsme tu ochotni k spolupráci, neboť stejně tak, jako na tomto poli trpí malý zemědělec, trpí i dělník, živnostník, malý úředník a každý jiný konsument. (Výkřiky.)

Velectění pánové, v Lysé asi před 14 dny konala se manifestace agrární strany, na níž mluvil bývalý pan ministr zemědělství, dále pan kolega Dubický, pan sen. Hybš a jiní, na níž ujal se slova také pan kolega dr Samek, generální tajemník obchodní a živnostenské komory v Praze jako zástupce této ústředny průmyslu a obchodu. A jeho vývody? To bylo vyslovení vřelého souhlasu s vaším požadavkem. Pan kol. dr Samek objevil novou národohospodářskou teorii, že cla zemědělská jsou na prospěch průmyslu a obchodu. (Výkřiky.) Mám za to, že příčinu tohoto záhadného a neobyčejného národohospodářského objevu lze hledati v tom, že se páni podnikatelé z obou velikých výrobních oblastí, průmyslové a zemědělské, dohodli, a to o kůži těch ostatních. (Tak jest!) Vzpomínám si, že klub agrárních poslanců učinil asi r. 1922 usnesení, že nežádá cel zemědělských (Hlas: Paritu jsme žádali!), ale žádá zrušení cel průmyslových. (Výkřiky. - Místopředseda Stivín zvoní.) Pánové, kde je váš návrh v tom směru, kde je vaše usnesení z tehdejší doby? (Výkřiky.) Dohodli jste se, vy ponecháte průmyslu jeho vysokou ochranu a průmysl bude tolerovat vysokou celní ochranu vám, to je to tajemství. A my máme býti těmi třetími, na jejichž zádech se to bude odehrávati a jejichž účet to bude platiti. (Výkřiky.) Já se tomu nedivím. (Posl. inž. Novák: Obchodní smlouvy!) Uzavírali jsme velmi mnoho obchodních smluv, pane kolego inženýre Nováku, a neměli jsme cel, a najednou to bez nich nejde? Najednou bychom smlouvy neuzavřeli? Odpusťte, to se může napovídati někomu, ale ve sněmovně to nejde. (Výkřiky. - Posl. Johanis: Zeptej se, jestli páni zvýší také mzdy!) Prosím. (Výkřiky.)

Velectění pánové, kdo předstírají, že je propast mezi výrobou průmyslovou a zemědělskou, nemají pravdu. Agrární kapitál pracuje dnes v průmyslu větší měrou, než kdykoliv jindy a i kapitál průmyslový pracuje v zemědělství více, než kdy jindy.

Z "Československého Kompasu", sborníku peněžnictví našeho, vytáhl jsem si interes České banky agrární, a to je velmi zajímavé. Vy naříkáte na drahotu, zejména hospodářských strojů, mlátiček, odstředivek, bran, pluhů atd., a víte, kdo má tuto výrobu, tento obchod v rukou? Je v rukou vašich! Prosím, abyste laskavě poslechli. Jsou to údaje z Agrární banky samé: Oddělení strojní dodává stroje.... (Různé výkřiky.) Jen malé strpení, velectění pánově, nerozčilujte se! Oddělení strojní dodává stroje a hospodářské nářadí ze své vlastní továrny. "Strojírny agrární banky v Praze VII.", utvořené z Gottwaldovy továrny, kterou Agrární banka r. 1918 pro své oddělení zakoupila, vyrábějí železný a mosazný nábytek a hospodářské stroje. (Různě výkřiky.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Prosím, pánové, o klid.

Posl. Koudelka (pokračuje): Agrární banka je finančně zúčastněna na strojírnách a slévárnách dříve firma Antonín Dobrý, akciová společnost v Mladé Boleslavi....(Posl. Dubický: Která musila odepsati celý základní kapitál, poněvadž prodělávala!) Já nevím, je-li to zásluhou toho, že jste tam vy, ale celní ochrana toho odvětví průmyslového vinna není. Mimo to svěřily Agrární bance zastoupení zejména tyto domácí i cizí firmy: F. R. Melichar, akc. továrna na stroje, Brandýs n. L., J. Kaub, továrna na stroje, Domažlice, Rudolf Bächer, továrna na orné nářadí, Roudnice n. L., Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttle-worth, Praha, Svenska Centrifung Aktie Bolaget-Stokholm (švédské odstředivky "Dalia"), International Harvester Company, Amerika, Karel Vacek, továrna na orné nářadí, Lysá n. L., K. a R. Ježek, továrna na stroje, Blansko, Černovský a spol., továrna na stroje, Čes. Brod, V. Ot. Dejl, továrna na stroje, Vinoř u Prahy, Josef Suchý, továrna na stroje, Pečky na dráze, Battista a Schultz, nyní Josef Schultz, továrna na stroje, Pečky na dráze, Václava Schmidta syn a spol., továrna na stroje, Hořovice.

Velectění pánové! Není tu tedy jenom výroba, tu je také obchod. Výroba hospodářských strojů je v rukou Agrární banky a obchod také. (Hluk a výkřiky poslanců strany republikánské.) Já jsem si to nevymyslil, tu to máte, jak si to Agrární banka napsala.

Naříkáte-li na vysokou celní ochranu na hospodářské stroje a nářadí, prosím, tu nalehněte na tyto interesenty výroby a obchodu hospodářských strojů a nářadí, ať se o to zasadí, a my oběma rukama budeme pro jejich návrh hlasovati. Dosud nevím, že by bylo z této strany co podobného přišlo.

Vy hubujete na drahotu uhlí a vaše agrární banka má doly, zaměstnává se všemožnou výrobou a obchodem v průmyslových odvětvích, má stroje, líh, má škrob, má cukr, má pivo, prosím, má vše možné, a to budete mluviti o rozporech mezi průmyslovou a zemědělskou výrobou? Velectění, odpusťte, byly doby, za pánů Kubra, Práška atd., že tehdejší agrární strana rostla pod hesly boje proti kartelům. A dnes? Teď strana vaše kartely tvoří, a nechť se, prosím, ohlédněte do kteréhokoliv výrobního podnikání v našem hospodářské, životě, všude narazíte na agrární kapitál, poněvadž jsou ty tam doby, kdy sedlák ze svých zisků ukládal do punčochy nebo do truhlice. (Hluk. Výkřiky. - Místopředseda Stivín zvoní.)

A podíváte-li se do plodinových burs a přehlédnete-li členy bursovních rad, vidíte, že tu jsou opět lidé z agrárních vrstev. Nehrajme si se slovy, neříkejte "zemědělství a průmysl", když je to všechno hluboce prostoupeno a když je tu jen zájem podnikatelů na jedné straně, průmyslových i zemědělských, a zájem pracovních lidí, kteří jsou živi ze své vlastní práce na straně druhé. Tyto zájmy navzájem se nekryjí. To není naší vinou ani vaší zásluhou, to je pak podle železných zákonů hospodářského vývoje, které nezbytně vedou tam, kam ukazují naše postuláty a naše idee.

Kde je jaká vaše konsumentská politika? Vy ukazujete na vysoké rozpětí cen masa. Jest v "Zemce" na Václavském náměstí maso lacinější než u Chmela nebo u Beránka? (Výkřiky.)

Když budete chtíti dělati rozumnou konsumentskou politiku, sejdete se s námi, poněvadž to bude nejen ku prospěchu dělnictva, nýbrž i malého zemědělce, který, čím je kulturnější, čím více se vzdaluje naturálního hospodaření, tím více je konsumentem a méně výrobcem.

Bez této politiky, zdravé politiky výrobní a konsumentské, politiky demokratické a socialistické, neváhám to říci, nebude zemědělství pomoženo. Máte-li většinu, zaveďte si cla podle své libosti. Za půl roku, za rok setkáme se zde anebo venku a pak se vás zeptáme před tváří veřejnosti a malých zemědělců, zdali je už jejich postavení lepší, zdali jste jim pomohli. (Hluk.) Pak se ukáže, že máme pravdu my, kteří chceme nové hodnoty, zdravou organisaci zemědělské výroby, a nikoliv umělou drahotu, která učiní bídu malých zemědělců ještě větší než je dnes. Chcete-li tuto demokratickou politiku zemědělskou s námi dělati, jsme k ní ochotni, ale nebudeme dělati politiku, která velké většině obyvatelstva (Výkřiky.) tohoto státu bere, velké části zemědělského obyvatelstva nic nedává a prospívá jen velkým zemědělským producentům. Takovou politiku dělati nebudeme.

Zemědělství, opakuji, pomůže jen demokratická a socialistická politika, jak ji hájí sociální demokracie. Vy máte, vážení pánové, možnost - opakuji - prosaditi si svou, ale pravím, u Filippi se sejdeme. Za půl roku budete zde skládati účet z toho, jak jste pomohli našemu zemědělství. Jestliže jej nepoložíte na zdravý hospodářský základ, pak bude každá umělá ochrana cel málo platna, pak bude stav našeho zemědělství ještě horší, nežli je dnes. A protože k této politice pracovati nechceme, proto také budeme hlasovati proti vašemu návrhu, který zde stejně jako v senátě jste předložili. (Potlesk čsl. soc.-demokratických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Slovo dále má pan posl. Schweichhart.

Posl. Schweichhart (německy): Dámy a pánové! Zraky celého světa jsou dnes obráceny k událostem v Anglii. Anglie nám ukazuje rychle se zaostřující krisi kapitalistické výroby. Potvrzuje se výrok Karla Marxe, že moderní měšťácká společnost, jež vyčarovala násilné prostředky výroby a obchodu, podobá se čaroději, který již nemůže ovládnouti podzemní síly, které vyvolal. Strašlivé následky krise kapitalistického nepořádku postihují plnou vahou proletariát v podobě nesnesitelných břemen daňových, snížení životní úrovně, dlouho trvající nezaměstnanosti, neslýchané nouze. Se vzdornou zlobou brání se proletariát proti společenskému řádu, v němž devět desetin soukromého vlastnictví výrobních prostředků je ve skutečnosti zrušeno. Samozřejmě trpí i československý proletariát vládnoucí anarchií boje všech proti všem, avšak také nedostatkem rozumné, velkorysé hospodářské politiky vládní. Vybudování silného vnitřního trhu bylo promeškáno, protože vedoucí kapitalistické kruhy oproti vládnoucímu názoru ve Spojených Státech Severoamerických viděly spásu výroby v nízkých mzdách. Průmysl československé republiky utrpěl v posledních letech na světovém trhu těžké škody. Odbytiště v nástupnických státech starého Rakouska byla z části ztracena a i v západní Evropě utrpěli jsme citelné ztráty.

Kdo dívá se na nynější stav průmyslu, shledá, že vedle výroby uhlí řada jiných odvětví výrobních trpí těžce krisí odbytovou, že desetitisíce pilných dělníků musí zaháleti a statisíce lidí upadá v bídu a nouzi. V okresu děčínském, jenž patří k hospodářsky nejvyvinutějším v republice, zahálí nyní již 1600 dělníků úplně a 1800 občas. Jsou-li odbytiště ztracena trvale, znamená to pro desetitisíce proletářů zničení existence, a poněvadž nesmějí se vystěhovati, mohou doma zahynouti hladem!

Proti vládě vznášíme obžalobu, že zanedbává svou povinnost vůči dělníkům. Na podporu nezaměstnaných je letos zařazeno jen 28,000.000 Kč, jen na opatření vojenských koní 26,000.0000 Kč! Pro militarismus, tuto neblahou překážku kulturního a hospodářského vývoje států, jsou i u nás stále otevřeně ruce. K neblahým hospodářským poměrům přispívá ještě, že vítězi z 15. listopadu 1925 chtějí míti nyní svůj účet zaplacen. Páni duchovní, kteří od státu dostávají ve formě kongruy ročně 70,000.000 Kč přidáno, jsou prohlašováni za chudáky, stejně jako páni důstojníci. Nejhorší nebezpečí pro národní hospodářství ve státě a pro proletariát hrozí však se strany agrární.

Agrárníci všech jazyků v tomto státě, zelená internacionála, je na cestě k tomu, aby vzrůst moci proměnila ve zvonivou minci. Před několika hodinami slyšeli jsme jednoho bojovníka velkoagrárníků za ceny v osobě p. kol. Windirsche. Možno ovšem říci, že on a jeho strana patří k oněm, kteří otázku agrárních cel popoháněli, kteří české strany a zvláště stranu agrární nutili k tomu, aby jednaly tak jak oni, aby se otevřeně prohlásily pro zavedení pevných a vysokých agrárních cel. Mohlo by se poukázati na to, že nehledě k návrhu Mayerovu dlouho před nynější dobou, již 8. prosince 1925 pan kol. Windirsch v "Landpostu" žádal, aby na místo pohyblivých cel, jež nazval nešťastným socialistickým experimentem, zavedena byla pevná vysoká cla obilní a jiná, a členové Svazu zemědělců stále a stále agitovali, aby konečně otázka agrárních cel stala se aktuelní. Nyní stojíme před touto důležitou otázkou. Pro zdrcující většinu obyvatelstva v republice má býti koš s chlebem pověšen výše. Při celkové roční spotřebě přes 7,000.000 q pšeničně mouky, z čehož 2,000.000 pochází z ciziny, činilo by při cle na pšenici 90 Kč za 1 q vyšší zatížení 639,000.000 Kč. U žita činilo by vyšší zatížení 548,000.000 Kč. Celkové zatížení jde nezbytně do miliard. Není jistě přehnáno, počítá-li se, že toto vyšší zatížení činí na osobu a rok nejméně 100 Kč. Již pouze z tohoto titulu stoupá vyšší zatížení obyvatelstva, jež za osobu a rok průměrně platí na státních daních alespoň 700 Kč, okrouhle o 15%. K tomu přistupují ještě zamýšlená zvýšení daní z jiných titulů. Vzpomínám, že podle posledních zpráv mají býti osobní tarify na železnicích zvýšeny neméně než o 33%.

Který normálně myslící člověk vážně myslí, že v nynější době zlého hospodářského útisku dělnické třídy v tomto státě může národní hospodářství vůbec vzíti na sebe tak nesmyslné zatížení? Chcete, aby československý pracující lid vehnán byl do podobných bojů, jako je tomu v Anglii? Je zajímavo zkoumati, co tomu říkají zástupci průmyslu, tak zv. kapitáni průmyslu. 3. května zasedala v Praze konference obchodně politického výboru Ústředny obchodních komor. Tam bylo důrazně poukázáno na to, že celý stav obchodu a hospodářství má býti důkladně se všech stran projednán, jak se to při této otázce nezbytně sluší, a že všechny otázky musejí býti řešeny s věcných hledisek, při čemž průmyslníci ovšem by si mohli zajistiti také svou kořist na clech.

Jasně a zřetelně vyslovil se bývalý ministr obchodu inž. Dvořáček 2. května na zemském sjezdu národně-demokratické strany v Praze. Dosti zřetelně pozdvihl tam varující hlas proti agrárním clům. Pravil: "Pokud přichází v úvahu věcná stránka agrárních cel. znamenal by známý návrh Donátův šestinásobně zhodnocení předválečných cel. Provedení tohoto návrhu bylo by se zřetelem na celkovou hospodářskou situaci nesnesitelným. Cena mouky stoupla by na př. o celou čtvrtinu." Míní pak, že celá otázka musila by se důkladně uvážiti, že ta věc musila by býti odpolitisována. Poslední události v senátě na př. ukazují, že spěch, se kterým chtějí agrárníci odnésti svou kořisť jako zloděj v noci, nebude přece schvalován všemi měšťáckými stranami, zvláště pokud jde o výši celních sazeb, a že vyskytují se v kruzích průmyslových a také v živnostenských určitě obavy. Konečně však přece byla dnes přiznána návrhu Donátovu naléhavost 74 hlasy proti 57 hlasům a mezi německými stranami, jež hlasovaly s agrárníky, byli také křesťanští sociálové. To je zvláštní! V klerikálním "Volkspostu" v Teplicích píše hlavní redaktor dr Keiner proti clům a právem velmi zdůrazňuje, že jen větší majitelé pozemků mají z toho prospěch. V senátě naproti tomu hlasují páni dr Ledebur a Stolberg, velkostatkáři, s několika věrnými pro cla. A poslanci německého svazu venkova tleskali jinak tak nenáviděnému českému klerikálovi Kroiherovi, jenž nemá pro Němce dosti úsměšků. Zelenočerná internacionála se nalezla. Silnější než všechny národnostní boje a obavy jsou hospodářské zájmy, jsou zájmy kapitálu! Otázka cel je namnoze považována za rozhodný obrat v politice této země. Svaz zemědělců a křesťanští sociálové myslí pravděpodobně, že jsou již u vládního koryta, ať hledí, aby se nedožili ostudného zklamání. Nezdá se, že česká veřejnost by již dnes klidně snesla českoněmeckou vládu. Národnostní zášť je v jistých kruzích vybičována na nejhorší stupeň. Nadává-li se Němcům a židům ve fašistickém listě dobytků, píše-li se tam, že každému se má dáti 10 facek přes hubu, pak je to jistě pro pana Windirsche velmi nepříjemná hudba. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.)

My němečtí sociální demokraté vítáme tento vývoj, který činí hospodářské zájmy středem politiky. Ovšem páni křesťanští sociálové a páni ze Svazu zemědělců, kteří dnes táhnou spolu za vládní provaz, mohou si asi sotva dovoliti mluviti na venkově o právu sebeurčení a podobných věcech. Pan Windirsch prohlásil spolupráci německých a českých agrárníků za samozřejmou. Nemáme opravdu proti tomu žádných námitek. Podporu v nezaměstnanosti, sociální pojištění atd. srovnával se cly. To se hodí jako pěst na oko. Při agrárních clech jde o to, aby česká vláda byla vyvedena z velkých nesnází. Hospodářsky znamenají cla zvláštní zisk pro malou menšinu všeho obyvatelstva. Při sociální reformě je to přece zcela obráceně. Zde platí zájemníci několik milionů, při sociálním pojištění pro dělníky 21/2 mil., při samostatných 5/4 mil. Tu je snad možno také říci: Sedláci, to je opět něco zcela jiného!

Věcná hlediska žádá bývalý ministr obchodu Dvořáček a jiní činitelé jako zmíněný obchodně-politický výbor Ústředny obchodních komor. Dobře! Jedině správné tvrzení agrárníků, pokud jde o celní politiku, jest, že mezi agrárními a průmyslovými cly je veliké rozpětí. To otázka ochranných cel vůbec řeší. Žádný národní hospodář nebude se vyhýbati nutnosti, aby připustil za zcela zvláštních okolností výjimečně tak zv. cla výchovná. Co však my sociální demokraté příkře odmítáme, odmítati musíme, jsou cla vysoké ochrany, jež zřejmě mají prospívati některé skupině výrobní, které, je lhostejno. Tvrzení agrárníků, že jsme jednostranně zaujati pro průmysl, jako řekl také pan senátor Luksch, jest úplně nesprávné. Vzpomínám na sjezd strany rakouské sociální demokracie, konaný od 30. září do 4. října 1907 ve Vídni, jenž vzhledem k rostoucí drahotě - mouka stoupla v jednom roce z 24 na 34 K - odmítl nejen agrární cla, nýbrž i žádal zrušení cel na železo a zestátnění uhelných dolů. V oné době Pražská železářská společnost vyplácela 42,5% dividendy. Dnes to pravděpodobně není o mnoho méně. Poukázal bych ještě na knihu Karla Kautského: "Obchodní politika a sociální demokracie". Na str. 70 píše: "Kdo volá: "Pryč s obilními cly" - nesmí se hroziti volání: "Pryč se cly na železo"! Omezení boje za jediný kus systému ochranného je prakticky stejně tak nedostatečné, jako theoreticky neodůvodněné.

Naše chování je tedy úplně korektní. Jako odmítáme, aby provozovací prostředky zemědělcovy byly zdražovány uměle cly na železo atd., odmítáme také umělé zdražování potravin ve prospěch skutečně jen malého počtu kapitalistických zájemníků. V Zemědělské jednotě činí inž. Knespel československému průmyslu předhůzku, že by chtěl levně vyráběti na útraty zemědělců, místo aby myslil na lepší organisaci výroby a zvýšení výkonnosti dělníků. Naproti tomu musí se přece říci, že průmysl v Československu je hlavní oporou národního hospodářství, že veliká většina obyvatelstva je činnou v průmyslu, v obchodu a živnosti, jakož i ve svobodných povoláních a že sotva třetina obyvatelstva patří zemědělství a lesnímu hospodářství. Počet osob činných v polním a lesním hospodářství stále klesá. Průmysl a zemědělství musí se vzájemně doplňovati. To je samozřejmé. Avšak také pro zemědělství je nutně potřebí levné výroby a zvýšení organisace provozu, ovšem nikoliv na útraty dělníků zemědělských a lesních. Problém však se nevyřeší zvýšením příjmů více než pochybnými, při tom pomíjejícími prostředky, nýbrž snížením nákladů výrobních. I dřívější ministr zemědělství dr Hodža poukázal jednou na to, že možno zastávati se svobodného obchodu v tom smyslu, že i průmyslová cla, jež zatěžují zemědělství, padnou, a že v důsledku menšího tlaku na zemědělství byla by možnou levnější výroba. To je druhá cesta, kterou se však bohužel nejde. Falešná politika agrárníků zvyšovala uměle cenu pozemků, zvyšovala následkem toho břemena a úroky, ztěžovala tím výrobu. K tomu přistupují tíživé daně a dávky. Kdo chce pozvednouti zemědělství, musí v prvě řadě bojovati proti militarismu, kartelům, půjčkám a meziobchodu. To všechno čeští zemědělci a jejich druzi nedělají. Na škodlivý význam meziobchodu poukázal již dostatečně pan kolega Patzel. Podle zkušeností neprospěla agrární celní politika zemědělství nic. V době od r. 1878 do r. 1899 zvýšilo se v Čechách nové zatížení exekutivními vklady o 192,000.000 K, ač v této době cla vzrostla pětinásobně. Od r. 1900 do r. 1910 poklesl počet dobytka v Rakousku o 3,74%, což prof. dr Rauchberg právem označuje za úpadek zemědělství. Přes ochranná cla bylo v Rakousku r. 1911 neměně než 77.000 zamořených dvorů.

V úplném souhlasu s nezaujatými zástupci vědy, kteří se stejně jako my vyslovili pro mezinárodní snížení cel - vzpomínám tu Sehringa a jiných - avšak také v souhlase s muži praxe můžeme říci, že ochranná cla nejsou a nemohou býti lékem zemědělství. V Anglii trval boj o cla na obilí desetiletí. Teprve r. 1842 zmizela víra v samospasitelná cla obilní. Když r. 1846 byla odstraněna obilní cla, nebylo ve Velké Britanii téměř žádných rolníků. Dokonce připustíme-li, že nynější majitel pozemku získá agrárními cly, tu nástupce, který musí převzíti prodražený pozemek, stojí právě tam, kde jeho předchůdce stál před vybudováním cel vyhánějících ceny do výše. (Odpor.) Statek má snad vyšší hodnotu, obilí má vyšší cenu, avšak břemeno úrokově je také vyšší a prospěch má věřitel. To praví, abych jmenoval původce tohoto tvrzení, kol. Wollschack, který v jednom spise před více než 20 lety pod jménem "Teifen" to dokázal.

Říšsko-německý národohospodář Areboe napsal, že uměle agrárními cly vyvolaný blahobyt zemědělství, nebo částí jeho, působí jako omámení opiem nebo silnými nápoji, povzbudivě pro okamžik, avšak oslabením pro život, a právem se poukazuje na to, že vždy musí vystoupiti nové požadavky na zvýšení cel, jestliže to tak půjde dále. Je to tedy šroub bez konce.

Proti čemu se musíme postaviti se vší vášnivostí, to jest zcela nestoudně zneužívání malozemědělců a domkářů agrárníky. Žádáme podrobně prozkoumání celé otázky celní, jak to žádá bývalý ministr obchodu Dvořáček. Nemůžeme se spokojiti s paušálními tvrzeními, jak je přednesl také posl. Windirsch, s nimiž operují agrárníci. Nikdy nepřijdou ti pánové s jasnými a nezávadnými čísly, řeknou pouze: Sedláku se daří špatně! Kterému sedláku, velkému, střednímu, nebo malému sedláku, chmelaři, bramboráři, nebo vinaři? (Německé výkřiky: Všem sedlákům!) Jak to je s okruhem celních zájmů? Zde dává nám statistika určitou oporu. Máme v Čechách, na Moravě a ve Slezsku podle starší statistiky, myslím z roku 1920, 1,483.000 majitelů statků a půdy. Jen nesmíme si mysliti, že jsou to samí sedláci. Většina z nich, totiž 1,226.000, jsou malorolníci, kteří v průměru mají něco přes 1 ha vlastního pozemku, a jestliže se praví, že hranice zájmu o agrární cla počíná teprve při 5 ha, pak musí se připustiti, že největší část, zdrcující část zemědělců, skutečných majitelů půdy, nemůže míti naprosto žádného zájmu na agrárních clech. O chmelařích, pěstitelích cukrovky a brambor nechci vůbec mluviti. Část zemědělců ovšem počítá s vývozem. Vzpomínám zájmů chmelařů, kteří jistě nejsou příliš potěšeni, jestliže v Anglii nebo v Německu nebo někde jinde by měla býti zavedena dovozní cla na český chmel. Možno ovšem říci, že nejvýše 17% všech majitelů půdy má zájem na agrárních clech, musí s však také opět zkoumati, jakou měrou. Náš přítel se strany, dr Rener, později kancléř Rakouska, dokázal, že ve skutečnosti má velký užitek z agrárních cel jen 5% všech majitelů, zvláště z cen obilních. 20% má menší, pochybný prospěch a 75% malých zemědělců a domkářů mají skutečnou škodu. Tak asi se zde mají tyto věci. Před zdrcujícím počtem obyvatelstva republiky vůbec umlká zdvořilost agrárního pěvce. Zda je to 80 nebo 90% spotřebitelů, kteří trpí agrárními cly, o tom se nemluví. Zcela zřejmě provádějí agrárníci v otázce cel vyloženou dvojí hru, při čemž malí zemědělci trpí pro prospěch velkých zemědělců.

Těžké postavení v otázce cel připouštějí i lidé, které bych cenil výše než jisté kolegy, kteří se tak důrazně zasazují o agrární cla. Poukázal bych na dílo vrchního rady Ondřeje Meissnera z německého odboru české zemědělské rady "Agrární celní politika", kde musí otevřeně přiznati, že zvýšením cel na zemědělství trpí drobní zemědělci. Na str. 85 píše: "Okolnost, že ochranná cla obilní mají za následek jistě zdražení obilí a z něho získaných výrobků (mouky, tluče, otrub atd.) v tuzemsku, a že tedy i tuzemští pěstitelé dobytka musí zaplatiti množství obilí, mouky, tluče, otrub atd., jež musí býti zakoupeny dráže, než kdyby nebylo obilních cel, nemůže a nemá býti popíráno. Rovněž je správno, že cla na dobytek mají za následek pro ony tuzemské zemědělce, kteří musí dobytek nebo dobytčí produkty (maso, máslo a pod.) pro dům a hospodářství kupovati, určitě zdražení těchto potřeb, jež však opět zpravidla značně zůstane za výší cel. Zástupci zájmů zemědělců", praví Meissner, "ocitají se téměř ve všech agrárních clech v těžkém postavení, poněvadž ve svém dobrozdání o této věci musí míti na zřeteli nejen zájmy oněch zemědělců, kteří příslušný výrobek vyrábějí a proto potřebují ochranného cla, nýbrž i zájmy oněch zemědělců, kteří tento výrobek musí kupovati a proto jsou tímto ochranným clem postiženi."

Kol. Windirsch však žádal nejen šestinásobné zvýšení cel, nýbrž líčil, že je třeba osminásobného. Tu bych uvedl jeden výrok Meissnerův. Praví.... (Posl. dr Hanreich [německy]: "Čtěte vše, čtěte tendenci této knihy!") Poslouchejte všechno, dojdu již také v řeči na tendenci. Meissner praví: "Agrární cla nesmějí tedy již s ohledem na různě vlivy, které mají v okruhu i jen zájmově oblasti zemědělců, podle toho, zda zemědělci přicházejí v úvahu jako výrobci či jako spotřebitelé v nejširším slova smyslu, nikdy býti určena nadmíru vysoko." To by si měl pan kol. Windirsch pamatovati. Pak bych ještě rád poukázal na to, že Meissner, obrácen přímo k nám, praví, a to na str. 89-90: "Odpůrci agrárních cel, k nimž namnoze patří i političtí vůdcové domkářů, poukazují na to, že domkáři nemohou provozovati ani chov dobytka, ani pěstění obilí takovou měrou, že by mohli prodávati značnější množství." Dále praví, že pro domkáře to není naprosto žádnou výhodou, jestliže kráva, kterou má v chlévě, představuje vysokou hodnotu peněžitou, že vyšší hodnota nemůže jím býti realisována, že však zvyšuje velikost ztráty v případě nucené porážky nebo zcepenění krávy. Pro domkáře je prý hlavní věcí, že kráva dává hodně mléka. Na vysoké ceně mléka nemá také zájmu, poněvadž potřebuje přece mléko získané ve své stáji pro domácí potřebu a případně pro svou vícečlennou rodinu musí ještě mléko přikupovati. Rovněž prý domkář může si jen přáti, aby ceny obilí byly pokud možno nízké, poněvadž mu z jeho vlastní sklizně obilí nejen ničeho nezbude na prodej, nýbrž musí kupovati obilí na krmení, otruby, a většinou dokonce i chleboviny, nebo chléb a mouku. Ze všech těchto okolností se dovozuje, že domkáři nemají ani na clech z dobytka, ani na clech obilních aktivního zájmu, nýbrž že by musili taková cla odmítnouti jako sobě škodlivá. Meissner praví dále: "Ačkoliv toto vylíčené hospodářské postavení domkářů je nesporně správně, je přesto závěr na tom vybudovaný jen klamným závěrem." Co má říci mám, domkářům, kteří jsme proti ochranným clům? Praví jim: "Bez agrárního cla není chovného dobytka, bez cel není státního statku, hospodářství upadne". - To je ovšem směšná výmluva. Citoval bych jiný hlas, jenž jest jistě pánům ze Svazu zemědělců znám. Hlavní pokladník Svazu zemědělců, pan Ikert z Kozel u České Lípy, prohlásil v únoru 1922 při sjezdu celně- a obchodně-politickém v Teplicích doslova: "Veliká část drobných zemědělců a domkářů má jen málo zájmu na vysokých cenách obilí, poněvadž sama ještě musí obilí kupovati. V zásadě stojíme my drobní zemědělci na stanovisku volného obchodu."

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP