Čtvrtek 6. května 1926

To je smysl Společnosti Národů a locarnských úmluv. Po schůzkách evropských diplomatů v Locarnu má býti vydrážděna chtivost všech reakčních politiků proti sovětskému Rusku, imperialisté mají býti vábeni nadějí na rozdělení obrovské kořisti, Společnost národů má se státi hracím míčem kapitalistů proti nenáviděnému státu dělníků a rolníků a nespravedlivý postup loupežníků proti němu má býti prohlášen za mezinárodní spravedlnost spasitelů kultury a civilisace, načež všechny evropské kapitalistické státy měly by převzíti závazek postupu proti severské rudé říši, na dané znamení měly by se se všech stran na ni vrhnouti jako dravci. Leč kapitalistické Německo je po válce v situaci, že nemůže se tak lehce odhodlat k takové mezinárodní nepřátelské akci proti Svazu sovětských států. Dostalo ve světové válce tolik bití, že se naučilo své síly poněkud lépe odhadovat. Dospělo k poznání, že by mohlo dostati nový výprask, kdyby se postavilo proti ruskému sovětskému obru a tím také proti uvědomělému dělnictvu svého vlastního národa a všech jiných států. Na podkladě takových chladných výpočtů Německo prohlásilo, že chci sice býti ve Společnosti národů, ale že válku proti sovětskému Rusku vésti nechce. Svaz sovětských republik nechce vésti proti nikomu žádnou válku, a tak došlo k rusko-německé smlouvě o neutralitě. Smlouva tato válečné úmysly proti sovětskému Rusku znesnadňuje a tím do určité míry dává Rusku větší pravděpodobnost delší doby klidného vývoje.

Co však se stalo? Smlouva tato nelíbila se československému ministerstvu zahraničních věcí a pan ministr dr Beneš poslal proti ní západním kapitalistickým státům rozsáhlý rozklad. Veřejnosti československé nebylo sděleno nic, ale vládám cizích států bylo řečeno, že smlouva německo-ruská "nesrovnává" se prý s úmluvami locarnskými.

Chceme-li se však vyjádřiti zřetelněji, stalo se něco zcela neslýchaného: Zahraniční ministr Československa upozornil druhé státy, že jejich nepřátelským plánům proti sovětskému Rusku stojí rusko-německá smlouva v cestě. Cizí kapitalistické vlády byly vybídnuty, aby netrpěly smlouvy, kterou si Rusko a Německo zaručují neutralitu pro určité případy. Ministr zahraničních věcí nestará se o zlepšení poměru Československa k sovětskému Rusku, ale rozpřáhl se pro zhoršení poměru všech evropských států ke Svazu sovětských republik i k Německu. Dodatečně byl celý tento podivný postup vysvětlován tím, že se pan ministr Beneš pletl advokátům do řemesla, že vše bylo pouhým juristickým výkladem, vyžádaným Anglií, nikoli politickým projevem p. ministra zahraničních věcí. Tento výklad dělá sice všechnu čest sofistické dovednosti orgánů pana ministra Beneše, ale opravdového omluvení postupu p. ministra v něm není. Pan ministr zahraničních věcí Československé republiky svým "juristickým" rozkladem učinil docela jasný politický projev: přesvědčil celou veřejnost, že nepřátelské nitky proti sovětskému Rusku byly a jsou spřádány.

Kdyby nebylo žádných úmyslů postupovati proti říši dělníků a rolníků, nebylo by žádných "juristických" námitek proti vzájemné neutralitě Německa a Ruska. Pan ministr Beneš prozradil dále, že také v Československu je mnoho těch, kteří jsou nešťastni, že nástupu proti sovětskému Rusku se přece jen dostatečně nedaří, že je křižován bdělostí sovětské diplomacie.

Ministerstvo zahraničních věcí si však svou "juristickou" horlivostí udělalo obrovskou ostudu. Strčilo prsty do kopřiv a popálilo si je náležitě. Marně dnes orgány p. ministra Beneše snaží se svého šéfa vytáhnouti z bryndy. Projev jeho proti sovětskému Rusku byl tak silným pepřem, že pouhou sofistikou není možno nic napraviti. Dává-li dnes pan ministr Beneš prohlašovati, že není proti sovětskému Rusku, ujišťuje-li, že jeho poměr politický k Rusku je přátelský, musí to projeviti činem, ale ne papírovými frázemi. Radíme p. ministru Benešovi, aby se nestaral o smlouvu rusko-německou, nýbrž aby se staral o ujednání smlouvy rusko-československé. (Výborně!) Žádáme provedení uznání sovětského Ruska. Tak to velí zájem vůčihledě zkomírajícího hospodářství v Československu. Závody v Československu se zavírají, ale přes to pan ministr Beneš nestará se o uznání sovětského Ruska a o smlouvu Československa se Svazem sovětských států.

Nyní právě znovu z Ruska docházejí příznivé zprávy o rozvoji celého tamějšího hospodářství. Hospodářský obraz sovětského Ruska se mění rychle k lepšímu. Všude jsou zařizovány závody, všude přibývá zaměstnanosti dělnictva. Zde několik číslic z poslední doby: Průmyslových výrobků v Rusku bylo v březnu minulého roku zhotoveno za 222.4 mil. předválečných rublů, v březnu letošního roku za 312.6 mil. předválečných rublů. Výroba tudíž za jediný rok vzrostla více než o 40%. Ve všech oborech jeví se podobný dobrý vzrůst. Za jediný rok bylo možno v Rusku zaměstnati o 2 mil. dělníků více. V jediném Baku za několik posledních měsíců bylo postaveno pro dělnictvo 1100 rodinných domků. Celá technická zařízení průmyslových závodů v Rusku se modernisují. Se sovětským Ruskem dalo by se mnohem vydatněji obchodovati, než je tomu dnes, ale předpokládá to jeho uznání de jure.

Pan ministr Beneš sjednává smlouvy s Japonskem, s Albanií, paktuje se politicky s Polskem, mlčí k prostinké smlouvě rumunsko-polské, dělá "juristická" dobrozdání pro Anglii, ale potřeb upadajícího hospodářství Československé republiky nevidí a nezastává. A při tom otevřeně musí býti také jednou řečeno, že tímto stavem není vinen prostě dr Kramář, jak se vždy říká, nýbrž že největší vinu má pan ministr Beneš. Praví-li se o něm, že je důvěrníkem pana presidenta republiky, pak je jasno, že muž jeho ambicí má tolik vlivu, aby uznání sovětského Ruska prosadil. Nepotřebujeme na místě ministra zahraničních věcí juristického znalce pro Anglii či Francii, ale potřebujeme tam znalce a zastance zájmů pracujícího lidu a hospodářství Československé republiky. V této vlastnosti se ministr zahraničních věcí dosud neosvědčil, nýbrž selhal.

Hospodářská krise v Československu, těžká nouze dělníků československých křičí proti dosavadní zahraniční politice československé vlády. Zahraniční politika pracujícího lidu v Československu žádá, aby byl učiněn konec všem dobrodružným plánům určitých reakcionářů, ale stejně tak aby byl učiněn konec všemu hadovitému diplomatickému vykrucování a aby rychle bylo uskutečněno aspoň uznání sovětského Ruska. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Další slovo má pan posl. Koudelka.

Posl. Koudelka: Slavná sněmovno, dámy a pánové! Jest na denním pořádku vládní návrh o schválení obchodní smlouvy s Japonskem. Avšak dík republikánské straně čsl. venkova méně mluví se o této věci, za to však více o t. zv. krisi zemědělské a o úsilí dosíci u nás vysokých pevných zemědělských cel. A toto úsilí provázeno jest methodami v našem parlamentárním životě dosud neobvyklými: nátlakem, ba diktátem.

Což se nechápe hospodářská souvislost v našem národním hospodářství, že se může těmito methodami vnucovati obchodně-politické opatření, směřující k prospěchu části toliko jediné výrobní složky v našem národě a v našem státě bez zřetele na potřeby životní, na otázky existencí obyvatelstva ostatního? Což se nechápe, že tu jde o nás o všechny? O ty, kdož jsou na vesnici, zaměstnávajíce se zemědělstvím, stejně jako o ty, kdož pracují v městech pří jiných povoláních, ale pro zdar zemědělské výroby stejně nezbytných? Což se nechápe, že tu jde o velikost krajíce v rodinách chudého lidu? Patrně nikoli, neboť pak bych musil čekati více porozumění pro stanovisko těch, kteří hájí jiné methody odpomoci obtížím zemědělského stavu.

Především otázku. Je krise zemědělství? (Hlasy: Je!) Prosím, v čem spočívá tato krise? Co je její podstatou? (Posl. Prokeš: Přesycené spořitelny miliardami!) Budeme zkoumati objektivně tuto otázku. Ubezpečuji, že s naší strany nenalezne se v našem jednání ani stínu nepřátelství vůči předůležité výrobě zemědělské. Prosím však, aby stejně objektivně a spravedlivě zkoumáno bylo stanovisko naše, jako objektivně i spravedlivě chceme zkoumati stanovisko vaše.

Vzpomínám básníka, který říká: "Každý má svou pravdu!" Myslím, že tu lze obdobně říci: "Každý má svou bídu." Já rozumím obtížím zemědělského podnikání, vím, že ono zápasí s četnými nedostatky, že v mnohém ohledu právem naříká a stěžuje si. Avšak, velectění pánové a dámy, třeba uvážiti, že obtíže a nedostatky mají nyní v tomto státě i jinaká výrobní odvětví, má je i dělnictvo, má je průmysl, má je obchod. Žijeme po několikaleté těžké válce. Ta nám bohatství nepřidala, ta nás všechny ochudila a bylo by zcela protipřirozené, kdyby těžké účinky válečné katastrofy nedotkly se také zemědělství, kdyby ono chtělo uprostřed trosek hospodářského života, způsobených válkou, zůstati nedotčeno, kvetoucí, jak bylo před válkou.

Velectění pánové, právě liberalismus zdůrazňuje hospodářskou solidaritu. Prosím, abyste si při teto příležitosti vymáhání vysokých pevných zemědělských cel na tuto zcela správnou národohospodářskou zásadu vzpomněli. Nemůže býti v našem národním životě hospodářském kvetoucích složek, vadne-li jedna. My socialisté jsme si velmi dobře vědomi, že bez zdravého zemědělství nemůže býti zdrávo celé národní hospodářství, ale prosím, abyste také vy věděli, že bez zdravého hospodářství ostatního, zejména bez pracujícího lidu, který má dostatečně chleba, dostatečných zdravých příbytků, bez dostatečně vysoké životní úrovně nemůže býti ani zdravého rozmachu výroby průmyslové, jako nemůže býti zdravého rozmachu zemědělství.

Velectění pánové a dámy, odpusťte, nenamluvíte světu, že sociální demokracie jest proti zemědělství a proti zemědělcům. Nikoli, jsme proti těm, kteří žijí z práce druhých, nechť jest tomu tak v průmyslu, obchodu nebo zemědělství, ti pracovníci zemědělští, kteří se nyní v žáru slunce plouží řepnými řádky od slunka do slunka, to jsou naši bratři a sestry, vždyť jsou to lidé z nás, kteří nás pověřili důvěrou, jsou to lidé, z nichž my jsme vzešli a proto je marno vaše úsilí vylíčiti soc. demokracii jako nepřítelkyni pracujícího lidu zemědělského, neboť my a tento lid jest jedno tělo! (Výkřiky. - Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Nuže v čem je krise v zemědělství, která jest vám důvodem k vymáhání vysokých, pevných zemědělských cel? Pan sen. Donát v senátě, odůvodňuje svůj návrh, vykládal, jak velice klesly ceny obilí od r. 1925 do doby nynější. Ve zprávě zpravovědného ústavu zemědělského republiky Československé, kterou nám pánové laskavě poslali, je také obrázek o cenách u zemědělců od druhé poloviny měsíce října 1925 až do března 1926. A jak pan sen. Donát, tak pánové ze zemědělského zpravovědného ústavu dokazují nám značný pokles cen obilí, pšenice, žita a ječmene. Já se jich táži, proč nešli dále ve zkoumání poválečného vývoje cen našeho obilí? Proč teprve od podzimu 1925? Vždyť prostě dotazem na Plodinové burse pražské byly by zjistili zcela jiný obraz vývoje obilních cen, nežli jakým je zde se strany republikánské matena veřejnost.

Velectění pánové a dámy, prosím o malé strpení. Vývoj cen obilních v naší republice byl - počínám od té doby, kdy byl obchod obilím uvolněn - tento: Roku 1921 stála pšenice v červenci 382,50 Kč, v srpnu 399 Kč, v září 413 Kč, v říjnu 433 Kč, v listopadu 449 Kč, v prosinci 425 Kč. Roku 1922 v lednu 322 Kč, v únoru 341 Kč, v březnu 337 Kč, v dubnu 328 Kč, v květnu 333 Kč, v červnu 330 Kč, v červenci 303 Kč - a nyní nastává přelom - v srpnu 1922 stojí pšenice již 191,80 Kč, v září 155 Kč, v říjnu 165 Kč, v listopadu 159 Kč, v prosinci 1922 dokonce 147 Kč. Roku 1923 stála pšenice v lednu 165 Kč, v únoru 170 Kč, v březnu 163 Kč, v dubnu 169 Kč, v květnu 170 Kč, v červnu 167 Kč, v červenci 164 Kč, v srpnu 147 Kč, v září 159 Kč, v říjnu 173 Kč, v listopadu 175 Kč, v prosinci 174 Kč. Takové byly ceny v roce 1923. Jaké byly ceny roku 1924? V lednu stála pšenice 180 Kč, v únoru 182 Kč, v březnu 184 Kč, v dubnu 185 Kč, v květnu 187 Kč, v červnu 178 Kč, v červenci 170 Kč a teprve v srpnu 1924 nastalo stoupání. V srpnu 202 Kč, v září 213 Kč, v říjnu 222 Kč, v listopadu 218 Kč, v prosinci 226 Kč, v lednu 1925 - 264 Kč, v únoru 278 Kč, již v březnu 268 Kč, v dubnu 248 Kč, v květnu 246 Kč, v červnu 245 Kč, v červenci 247 Kč. A nyní uprostřed roku 1925 začíná pokles tohoto překotného vysokého vzestupu obilních cen, takže v srpnu 1925 stála pšenice 206 Kč, v září 204 Kč, v říjnu 200 Kč, v listopadu 196 Kč, v prosinci 204 Kč, nyní v roce 1926 v lednu 210 Kč, v únoru 195 Kč, v březnu 198 Kč parita Praha za 100 kg. Prosím, co nám povídá tento vývoj obilních cen? Že od srpna 1922 až do srpna 1924, po celé dva roky, byly ceny obilí daleko nižší, než jsou ceny obilí nyní. Velectění pánové, proč jste tehdy nevolali o krisi v zemědělství? (Hluk. Výkřiky poslanců republikánské strany. - Místopředseda Stivín zvoní.) Proč jste tehdy nepodávali ultimativní návrhy (Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.), když ceny byly nikoliv několik měsíců, nýbrž celé dva roky nižší, než jsou dnes? Velectění pánové, uvádí se naproti nám, že prý tenkráte byla cena řepy vyšší, než je dnes. Ale i vám bude známo, že v zemědělské výrobě rozhodující jsou ceny obilí již proto, že řepa pěstuje se jen v určitých oblastech. Divím se panu kol. Windirschovi, který zde jménem zemědělců severočeských z horských chudých krajin nyní nalézá tak vřelá slova pro ochranu zemědělství při cenách o mnoho vyšších, nežli jaké byly po celá dvě léta od r. 1922 do r. 1924. Proč nemluvil tehdy tak jako dnes, kdy to bylo věru oprávněnější? Tu nejsou tedy věcné důvody pro váš nátlak a diktát, vymykající se dosavadním parlamentárním metodám spolupráce v tomto domě. Příčiny nejsou v cenách obilí, nýbrž na jiném poli, na poli politickém. Tehdá vás zde bylo méně, sociálních demokratů více a proto také tenkráte jste byli skromnějšími nežli dnes. (Výkřiky. - Místopředseda Stivín zvoní.)

Dámy a pánové! Jde o produkci živočišnou. Pan kol. Mašata naříkal, že na trzích zemědělec není s to prodat. Jsou takové poměry, potvrzuji také, že je veliká disparita mezi cenou u producenta a cenou u překupníka na konsumenta. Ale není třeba uvážiti, nevykonává-li tu velký vliv zlomená konsumní síla chudého lidu? Pro konsum rozhodují široké vrstvy pracujícího lidu, a jestliže od r. 1920 mzdy širokých vrstev pracovního lidu až nelidsky nesnesitelně byly sníženy, musí se to obraziti v konsumu masa, v odbytu našeho dobytka. Poukazuje-li se na dovoz cizího dobytka k nám, pak neprávem. My jsme vždycky dováželi, a prosím, podívejte se na cifry! Doveze se sem necelých 200.000 kusů hovězího dobytka, v dobách normálních jsme dováželi daleko více. Ostatně myslím, že na tomto poli máte po ruce četná veterinární opatření, jsou zde obchodní smlouvy, které jsou instrumentem regulace dovozu dobytka k nám a proto nic neopravňuje republikánskou stranu k postupu těmi metodami, kterými to v této otázce celní dělá.

Stojíme před požadavkem buržoasní koalice česko-německo-maďarské za šesteronásobné zvýšení cel předválečných na obilí a dobytek. To znamená prakticky, že při dovozu 50.000 vagonů pšenice, kterými jsme pasivní v naší produkci pšeničné, při 45 Kč za 1 q jen na cle museli bychom zaplatiti 250 mil. Kč, jenom na poplatcích celních, které by zatížily konsum. Ale poněvadž cena cizího obilí určí také cenu domácího obilí, tu tedy při spotřebě ročních nějakých 130.000 vagonů pšenice musíme počítati se zatížením konsumentů pšeničné mouky a pšenice v částce nejméně 1 miliardy, a to nepočítá se dovoz žita, ječmene a ovsa, který nepadá u nás na váhu. A k tomu ještě cla na dobytek. Tu se pak nedivte, že se z řad těch, kteří jsou odkázáni ne na prodej uměle zdraženého produktu, nýbrž na konsum jeho, ozývá varovné volání, že se tu chce spravedlivější zřetel na lidi, kteří se jakž takž drží nad hladinou lidské existence.

Velectění pánové a dámy! My, sociální demokraté, řekli jsme, že tuto politiku podporovati nebudeme. Nebudeme ji podporovati, neboť máme za to, že pomáhati jednomu na účet druhého není správná politika národohospodářská. (Výkřiky.) Pan kol. Mašata říká, že zvedne-li se cena obilí a dobytka, zvedne se také konsumní síla zemědělcova (Výkřiky mezi poslanci strany republikánské a soc. demokratické. - Místopředseda Stivín zvoní.), ale zapomněl říci, že oč bude v kapse zemědělcově více, o to bude méně v kapse toho chudého konsumenta, dělníka, úředníka a zřízence. Oč zvednete konsumní sílu vaši, o to snížíte konsumní sílu naši. V tom není prospěch, v tom je jen křivda, v tom je škoda. Jen taková politika národohospodářská je zdravá, která hodnoty rozmnožuje a nikoliv umělým způsobem jedné třídě nadlepšuje na účet a na úkor třídy druhé. (Výborně!)

Chce se popírati, že cla zdraží obilí a tím živobytí. Já se táži: Když clo nemá zdražiti obilí a dobytek, proč je tedy předmětem takového úporného vymáhání? Co je cílem vašeho úsilí o vysoká pevná cla? Ceny nižší či vyšší? Ceny vyšší! Kdo tedy chce tvrditi, že cla nezdraží, když je to jejich účelem? Říkáte, že práce domácí musí nám býti přednější než práce cizí. Já se vás táži: Kupujete vy doma zboží dráže, když je můžete dostati v cizině laciněji? (Hlas: Vy je sem nepustíte!) Prosím o malé strpení, také na tuto otázku dojde.

Je nesporno, že cílem cla je zdražení výrobků. (Hlas: Jen ochrana!) Ochrana zemědělské výroby se tomu říká, ale zdražování to je. Možná, že vlivem okolností neprojeví se celé clo v ceně pšenice, že částku ponese importer nebo cizí obchodník. Ale nesmí se zapomínati, že ten, kdo si koupí 1 kg zdražené pšenice, zaplatí nejen to, oč byla zvýšena její cena clem, nýbrž zaplatí také to, oč zdražil jiný, oč zdražil obuvník, krejčí a každý jiný, kdo tuto zdraženou pšenici nebo mouku z ní musil také koupiti a který to přiráží na výrobky své práce. (Hlas: Ale mouka byla laciná a výrobky se prodávaly stejně draho!) Přijdeme také k té kapitole, velectěný pane kolego.

Říkáte, že cla jsou v zájmu zemědělského dělnictva, budete-li míti větší příjem, že budete také lépe platiti. (Výkřiky.) Podívejte se, mám zde po ruce kolektivní smlouvy pro zemědělské dělníky od r. 1919 až do roku letošního. Prosím o malé strpení: sledujte, v jakém poměru jsou ceny obilí ke mzdám zemědělských dělníků.

Roku 1919 stála pšenice 60 Kč, žito 60 Kč, ječmen 55, oves 55 Kč. Mzdy v prosinci, lednu a únoru: Koňák 60 až 70 Kč měsíčně, volák 50 až 60 Kč, v ostatních měsících koňák 70 až 80 Kč, volák 60 až 70 Kč. To znamená, že roku 1919 byla cena 1 q pšenice asi tatáž jako měsíční peněžitá mzda zemědělského dělníka.

Roku 1920 byl již poměr poněkud jiný. Pšenice stála 140 Kč, žito 140 Kč, ječmen 135 Kč, oves 130 Kč. Ale jak bylo s čeledí? Krmič měl 90 Kč měsíčně, koňák 80 Kč, volák 70 Kč, děvečka 60 Kč. (Hlasy: Ale vedle toho celé zaopatření!) Ale to prosím bylo roku 1919 také! Pro srovnání vycházím ze stejného základu. Pravím, že roku 1920 peněžitá mzda čeledi nedělá ani tolik, kolik obnášela cena 1 q pšenice, nýbrž o dobrých 40% méně. Jak bylo roku 1921? Tu jest poměr ještě mnohem horší. Pšenice stála 382 až 449 Kč - největších cen jste tu docílili - a prosím, kolik jste platili zemědělským dělníkům podle smlouvy? V obilnářské krajině krmiči 150 Kč, koňákovi 140, volákovi 130 a děvečce 120 Kč; v bramborářské krajině 110, v pícnářské krajině 110 koňákovi, volákovi 80 atd. Tu již jste platili polovinu ceny 1 q pšenice.

Z toho jest viděti, že cena obilí sice šla do výše, ale že daleko za ní zůstaly mzdy zemědělského dělnictva.

Mohl bych dále na těchto příkladech dokazovati, že mzda zemědělských dělníků neřídí se podle ceny obilí, nýbrž podle síly organisace zemědělského proletariátu. Roku 1919 a 1920 dovedli si zemědělští dělníci vynutiti náležitý respekt a náležité mzdy. Když si pak svojí organisaci rozbili, provedli jste bezohledně snižování mezd a životní úrovně a, pánové, ručím za to, že bude jen málo čestných zaměstnavatelů, kteří by svému zaměstnanci dali více, než kolik musí. Všeobecně jest tu platný zákon, že zemědělskému dělnictvu se dostane jen tolik, kolik si dovede vynutiti.

Vycházíme se stanoviska, že vysoká pevná cla zemědělská nepomohou, zvláště ne dnes. Toto opatření, které sahá na existenci přečetných zemědělců (Výkřiky. - Místopředseda Stivín zvoní.) a které nás všech se těžce dotýká, má býti až poslední v řadě prostředků, jimiž se má povznésti zemědělská výroba, jimiž se má přispěti k jejímu rozvoji. Táži se, komu dnes prospěje sebe větší clo na obílí, když chudý zemědělec nemá, co by prodal, když je má na sýpkách jen spekulant, který čeká ceny vyšší, nežli byly po žních? Clo sebe vyšší nebylo by dnes v zájmu malého zemědělce a zemědělců vůbec, nýbrž v zájmu obilního obchodníka a importérů.

Pravil jsem, že celní opatření, vámi žádané, mělo by býti až v poslední řadě prostředků, jimiž se má pracovati k povznesení zemědělské výroby. Chceme tuto politiku opravdového v povznesení zemědělství dělati jako si přejeme zdar celého našeho národního hospodářství. Zemědělce jest však třeba chápati jako výrobce a jako konsumenta. Pro něho je nutna zdravá, účelná politika výrobní, neměně však zdravá a účelná politika konsumentská. Podívejme se, jaká dosud byla oficielní politika našeho státu a republikánské strany na tomto poli. Co máme na poli zemědělsko-politickém k ochraně zemědělské produkce a k jejímu zvýšení, jest všechno z dob před převratem, z dob starých zemských sněmů českého, moravského a slezského, dědictvím starého politického režimu. Na křesle ministra zemědělství vystřídalo se mnoho příslušníků republikánské strany, ale žádný neměl tu kuráž, aby starou veteš zákonodárnou z oblasti zemědělsko-politické odstranil se světa, aby dal našemu zemědělství zákony, které by malého zemědělce a zemědělce vůbec v jeho těžké práci v chránily a které by jej podporovaly. (Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.)

Velectění pánové! Marně voláme po zdemokratisování zájmových organisací zemědělského stavu. Marně voláme po zmodernisování lesního zákona, po moderním právu vodním a rybářském, po scelování zemědělských pozemků, po reformě práva honebního atd., krátce po nahrazování té staré feudálně-reakcionářské veteše na poli zemědělsko-politického zákonodárství. Tu mají vinu především ti, kteří měli přední povinnost přijíti s iniciativou. Ale jestliže za více než 7 roků se nepřišlo na tomto poli s ničím, pak pochopitelně za to, že dnes zemědělství svírá se ve svírací kazajce starého feudálního a reakcionářského zákonodárství, odpovědnost mají ti, kteří dnes mluví s takovou emfasí o jeho těžkých dobách a o těžkosti jeho práce. (Hluk. - Různé výkřiky.) Bohužel, nemáme zde ani předloh, které ministerstvo zemědělství mělo nám dáti.

Chcete vysoká cla. Táži se, co přinesou silné vrstvě zemědělských pachtýřů? Nic, než zvýšení pachtovného, poněvadž rentu sebere vlastník půdy, proti kterému nedovolíte učiniti žádných opatření, neboť marně jsme dosud vymáhali zákon o ochraně pachtýřů před vykořisťováním vlastníky pozemků.

Provádí se pozemková reforma. Co je důležitějšího pro malého zemědělce, nežli dáti mu půdu, aby na ní mohl hospodařiti? O způsobu provádění pozemkové reformy ke škodě malých zemědělců a na prospěch vysoké agrární buržoasie mohli bychom tu vykládati celé dlouhé kapitoly, z nichž by plynulo nade vši jasnost, jak velmi mnohým, kteří tu dnes mluví o zájmech malého zemědělce, tento zájem byl ničím, když šlo o to, rozhodnouti, kdo má dostati půdu ze zabraných velkostatků, jestli chudák nebo čekatel zbytkového statku. (Hluk. - Místopředseda Stivín zvoní.)

Chce se našemu zemědělství pomoci družstevnictvím a páni navrhovatelé celního zákona rádi poukazují na to, jaké služby jejich družstevnictví prokazuje práci zemědělcově. Nikoli, pro znalce této věci je velmi jisto a jasno, že toto družstevnictví nedemokratické, v němž jednotlivec bohatý může míti až 30 i 40 hlasů, je jenom zakrytou formou kapitalistického podnikání, ve kterém rozhoduje ten, kdo má peníze, a musí mlčeti ten, kdo jich nemá. Jedná-li se s hlediska zájmů malých zemědělců, nesmějí býti vydáni na pospas majoritě několika bohatých jednotlivců, kteří shrabují převážnou většinu užitku z takovéhoto družstevního podnikání.

Dovolte, abych podal k tomu ještě jednu illustraci: Při provádění pozemkové reformy združstevňují se lihovary. Dělají se družstva a říká se tomu demokracie na půdě zemědělství. Přihlédnete-li ke stanovám, vidíte, že to není nic než kapitalistické podnikání pod formou družstevní, při čemž se zájem kapitálu uplatňuje stejně jako v akciové společnosti. A když si pak uvážíme ceny, za jaké se tomuto nedemokratickému, protimalozemědělskému družstevnictví přidělují lihovary, a ceny, za které se přiděluje chudým lidem zabraná půda, uvidíme ihned zase protilidovou podstatu buržoasního agrarismu. Lihovar za 15.000 není žádnou zvláštností, za 15.000, odpusťte, nepostavíte dnes ani kozí chlívek, a tu je celý lihovar se strojním zařízením.

A velectění pánové, se zbytkovými statky je to totéž. Marně ukazujeme, že cena hektaru zbytkových statků je nižší nežli cena přídělová pro malého zemědělce. Mohu vám uvésti desítky případů takovéhoto stavu věci, celý velký fascikl, ze kterého byste seznali, jakým způsobem stará se oficielní zemědělská politika o zájmy malých zemědělců. Tu nezakročí, formou pochybených zemědělských cel se chce pomoci, ale tam, kde by se pomoci mohlo, tam se pomoc odpírá. (Hlas: A co průmyslová cla?) Budeme také o nich mluviti.

Zemědělství a zemědělskému podnikání pomůže se především dostatečným a levným úvěrem. Co se na tomto poli děje dnes? Nic. V okresních hospodářských záložnách leží 2 miliardy 400 milionů Kč. A co z nich má malý zemědělec? Sledujte praksi, která se zde děje. Znám hospodářské záložny, které půjčují na starý porculán, které půjčují na Eden, na kostely, ale které odpírají úvěr na stavbu malému zemědělci, a když jej poskytnou, tedy na vysoký úrok. Velectění pánově, od roku 1921 stouply vklady v hospodářských záložnách o více než 800 milionů korun. Od roku 1921 do roku 1924 stouply vklady u Agrární banky z 82 milionů na 124 milionů. Sledujte jen, kde tento kapitál pracuje. Pracuje ve všech možných podnicích, jenom ne v podnicích malých zemědělců. Mám tu výkaz o činnosti Agrární banky. Z výkazu je viděti, že Agrární banka pracuje v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, kde pracuje v dřevařských podnicích, a že má továrny na nábytek, ale odpusťte, velectění pánové, na poli zemědělského podnikání, zejména malého zemědělského podnikání, na poli umožnění levného, lehko dosažitelného zemědělského úvěru agrární kapitál zklamal nadobro. (Výkřiky posl. Dubického.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP