Čtvrtek 11. března 1926

Místopředseda Slavíček (zvoní): Ke slovu již není nikdo přihlášen, rozprava je tudíž skončena.

Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1. Návrh posl. Roschera a druhů: Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti, aby návrh byl vrácen soc.-politickému výboru, aby jej přepracoval a podal zprávu.

2. Pozměňovací návrh posl. Roschera a druhů:

V §u 2, odst. 1. buďtež slova "vydáním knížky podomní" nahrazena slovy "vydáním živnostenského listu".

3. Pozměňovací návrh posl. Fischera, Böllmanna a soudr.: § 2, odst. 2., lit. b) nechť zní: "dosáhly věku 30 let a jsou svéprávné". (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

4. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

V §u 2, odst. 2, lit. e), budiž škrtnut konec od slov "a byly" až do slova "neštovice".

5. Pozměňovací návrh posl. Fischera, Böllmanna a soudr.: V §u 2, odst. 2, lit. e) buďtež škrtnuta slova "a byly v posledních 5 letech očkovány anebo v téže době přestály pravé neštovice".

6. Pozměňovací návrh posl. Tichiho, Stenzla, Eckerta a soudr.: V §u 2, odst. 2 budiž lit. f) škrtnuta.

7. Pozměňovací návrh posl. Fischera, Böllmanna a soudr.: V §u 2, odst. 2, lit. f) budiž na konci připojeno: "Předchozí ustanovení nevztahuj í se na podomní obchodníky podle §§ 16 a 17".

8. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

V §u 3, odst. 1, druhá řádka budiž škrtnuto slovo "vůbec" za slovem "zločin".

K odst. 1 §u 3 budiž připoj en dodatek: "Podmíněné odsouzení nepovažuje se po uplynutí zkušební lhůty za trest podle tohoto zákona."

9. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

§ 3, odst. 2 nechť zní:

"Není přípustno, aby jedna osoba nebo několik příslušníků rodiny, žijících ve společné domácnosti, provozovali zároveň podomní obchod a kočovné trhovectví nebo kupeckou živnost se zbožím podobného nebo příbuzného druhu se stálým stanovištěm. Naproti tomu osoby, které se zabývají výrobou zboží, také pokud jde o zboží, které samy vyrobily, nejsou vyloučeny z dosažení povolení k podomnímu obchodu."

10. Eventuální pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

Bude-li zamítnut pozměňovací návrh k §u 3, odst. 2, navrhujeme:

Po slovech "nebo jejichž příbuzní" v §u 3, odst. 2, řádek 3, buďtež vložena slova "žijící s nimi ve společné domácnosti".

11. Pozměňovací návrh posl. Roschera a druhů:

§ 3, odst. 2 nechť zní:

"Rovněž nemohou nabýti povolení k podomnímu obchodu osoby, které buď samy nebo jejichž manželky (manželé) provozují již živnost se stálým stanovištěm nebo živnost trhoveckou.

Toto ustanovení neplatí pro osoby uvedené v §u 17." 12. Pozměňovací návrh posl. inž. Kalliny a soudr.: K §u 3, odst. 2 buďtež připojena slova "postačí-li příjem z výkonu této živnosti k úhradě nutného živobytí."

13. Pozměňovací návrh posl. Fischera a soudr.:

§ 3, odst. 2 nechť zní:

"Rovněž nemohou nabýti povolení k podomnímu obchodu osoby, které buď samy nebo jejichž manžel nebo jejichž příbuzní v pokolení přímém vůbec a do druhého stupně v pokolení pobočném a osoby sešvagřené s nimi do druhého stupně mají povolení k podomnímu obchodu."

14. Doplňovací návrh posl. Böllmanna a soudr.:

K §u 3 budiž připojen tento 3. odstavec:

"Předchozí odst. 2 neplatí pro podomní obchodníky podle §u 17."

15. Pozměňovací návrh posl. Roschera a druhů:

V §u 4 buďtež škrtnuta slova "na jeden rok".

16. Pozměňovací návrh posl. Böllmanna, Fischera a soudr.:

V §u 4, odst. 1 buďtež slova "na jeden rok" nahrazena slovy "na tři léta".

17. Pozměňovací návrh posl. Roschera a druhů:

§ 6 budiž škrtnut.

18. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

Odst. 4 §u 6 má zníti:

"Ustanovení tohoto paragrafu nevztahují se na podomní obchodníky uvedené v §§ 16 a 17."

19. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

V §u 9, odst. 5, lit. c) buďtež škrtnuta slova!za soumraku nebo".

20. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

V § 10 budiž odst. 6 škrnut.

21. Pozměňovací návrh posl. Tichiho, Stenzla, Eckerta a soudr.:

V §u 10, odst. 2, č. 12 buďtež škrtnuta slova "prádlo a ložní prádlo, pokud jsou tyto předměty obnošeny".

22. Pozměňovací návrh posl. Roschera a druhů:

V §u 12 budiž odst. 1 škrtnut.

23. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

V §u 14, odst. 1 buďtež škrtnuta slova "ručních vozíků".

24. Pozměňovací návrh posl. inž. Kalliny a soudr.:

V §u 15 budiž odst. 2 škrtnut.

25. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

§ 17 má zníti: "(1) Se zřetelem na trvalý nedostatek výdělku hospodářsky chudých krajů buďtež jejich obyvatelé, kteří vyhovují jiným zákonným podmínkám a jsou tam nejméně 5 let usedlí, po ukončení 21. roku připuštěni k podomnímu obchodu s výrobky domácího průmyslu oněch krajin nebo jiným zbožím, s kterým se tam provozuje podomní obchod, a to v celém státním území bez místního omezení.

(2) Tato výhoda se týká:

a) obyvatelů obcí ležících v českém Rudohoří v politických okresech kraslickém, jáchymovském, kadaňském, chomutovskén, nejdeckém a přísečnickém, pokud jde o vyrobené tam krajky, výšivky a pletené zboží;

b) obyvatelů župy podtatranské, povážské a zvoleňské, pokud jde o podomní obchod se zbožím drátěným a plechovým, jakož i s krajkami, zbožím pleteným a dřevěným vyrobeným v tamějším domácím průmyslu;

c) obyvatelů politických okresů Rychnov nad Kněžnou, Nové Město nad Metují a Žamberk, co do tamních výrobků ze dřeva a textilií. (3) Vláda se zmocňuje, aby v případě zvláštní hospodářské nouze poskytla tuto výhodu také obyvatelům jiných krajin."

26. Pozměňovací návrh posl. Roschera a druhů: § 24 budiž škrtnut.

27. Pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

Lit. c) v odst. 1 §u 26 budiž vypuštěna.

28. Eventuální pozměňovací návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

Bude-li zamítnut pozměňovací návrh k §u 26, odst. 1, lit. c), buďtež tam za slovo "osoby" vložena slova "žijící s nimi ve společné domácnosti".

29. Pozměňovací návrh posl. Kunze a druhů:

Odst. 4 v §u 27 nechť zní:

"Povolení k podomnímu obchodu (podle §u 6) viduje v jednotlivých obcích, kde se provozuje podomní obchod, obecní starosta nebo starosta města."

30. Doplňovací návrh posl. Fischera, Böllmanna a soudr.:

K §u 27, odst. 4 budiž připojen dodatek:

"Povolení k podomnímu obchodu podle §u 17, udělené příslušným úřadem se souhlasem okr. finančního úřadu a v němž jest výslovně poznamenáno, že platí pro pohraniční okres, netřeba vidovati finančním úřadem."

31. Pozměňovací návrh posl. Roschera a druhů:

§ 31, odst. 1 nechť zní:

"Osoby, které v době, kdy tento zákon nabude účinnosti, podomní obchod již provozují, mohou jej provozovati dále. Toto povolení budiž prodlouženo, je-li to přípustno podle dosud platných předpisů."

32. Resoluční návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů:

Vláda se vybízí, aby provádějíc nový zákon o podomním obchodě poučila politické úřady, že kupování starých věcí dům od domu, jakož i přinášení zemědělských plodin zemědělci a jejich příslušníky nemá se považovati za podomní obchod.

33. Eventuální resoluční návrh posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, bude-li zamítnut návrh na nové znění §u 17:

Vláda se vybízí, aby podle dosavadního právního stavu sestavujíc seznam chudých krajů, jimž podle §u 17 mají býti uděleny výhody, přihlížela především k obyvatelům okresů kraslického, jáchymovského, kadaňského, chomutovského, nejdeckého a přísečnického v Českém Rudohoří, jakož i k obyvatelům žup oravské, trenčínské, turčanské a zvoleňské na Slovensku.

34. Resoluční návrh posl. inž. Kalliny a soudr.:

Vláda se vybízí, aby vydávajíc nařízení podle §u 17 návrhu zákona pamatovala zvláště na obyvatelstvo krušnohorských okresů, které žije za nesmírně těžkých životních podmínek, a aby mu k provozování podomního obchodu poskytla všechny příslušné úlevy.

Předseda (zvoní): Tyto všechny návrhy jsou dostatečně podepsány a jsou předmětem jednání.

Žádám zpravodaje, p. posl. Náprstka, aby se ujal slova k doslovu.

Zpravodaj posl. Náprstek: Slavná sněmovno! Zdůraznil jsem ve svém referátě, že podaný návrh zákona je dílem kompromisu, což také bylo zdůrazněno v debatě, která se o této osnově rozpředla. Jedno bylo jasno z debaty, že totiž namnoze zaměňují se pojmy podomního obchodu s pojmem trhovectví, po případě kočovných živností. To jsou tři rozličné druhy živností: podomní obchod, který je upravován podaným zákonem, pak trhovectví, které je svobodnou živností, podrobenou živnostenskému řádu, a konečně kočovné živnosti, které jsou na základě určitého výnosu místodržitelského povolovány.

Byly zde vysloveny obavy stran určitých chudých krajů; zdůrazňuji, že zákon je pokrokem proti bývalému císařskému patentu, neboť v tomto byly určité kraje jmenovány, kdežto podle vládního návrhu zákona, který dnes budeme schvalovati, má právo vláda, aby vládním nařízením sestavila seznam takových krajů a tento seznam podle daných okolností měnila, doplňovala, nebo po případě určité kraje z něj škrtala.

Bylo tu také řečeno, že zákon ten je bojem proti malým, slabým jedincům. Zdůrazňuji, že tomu tak není. Zákon ten naopak umožňuje právě nejchudším, aby dosáhli povolení podomního obchodu, a na druhé straně ruší soutěž, která po případě právě sociálně nejchudším, nejslabším je činěna výrobky, které pocházejí z těch velkokapitalistických kruhů, o kterých zde bylo mluveno.

Pan posl. Hvozdzík zde vyslovoval pochybnosti, zda bude lze určitá ustanovení také praktikovati na Slovensku. Zdůrazňuji jen, že právě v ustanoveních, kterých se dotkl pan posl. Hvozdzík, není psáno, že jsou vyloučeni příbuzní, kteří mají podomní obchod, nýbrž že výslovně v těch ustanoveních stojí, že vyloučeni jsou ti, jichž příbuzní mají živnost se stálým stanovištěm, po případě trhovectvím. Pan posl. Hvozdzík zdůraznil, že zákon jest kompromis m a že kompromis má býti spravedlivý. Nevím v čem by mohl býti spravedlivější kompromis, nežli ten, který jest právě obsažen v předloze, kterou schvalujeme.

Také vyslovoval p. posl. Hvozdzík obavy stran válečných poškozenců. Zdůrazňuji, že právě u válečných poškozenců jest třeba, aby měli určité výhody, ale je třeba, aby to byli právě ti váleční poškozenci, kteří jsou skutečně potřební. A nyní se obracím ke kritice, kterou zde přednesl pan kol. Muna. Pan kol. Muna prohlásil, že tento zákon jest jeden z nejpochybnějších. Zdůrazňuji, pane kolego Muno, že považuji váš způsob, kterým jste mluvil o tomto zákoně, za hodně pochybený, a to proto, poněvadž z vašeho referátu vyšlo jasně na jevo, že jste osnovu zákona buď vůbec nečetl, anebo jí nerozuměl. Neboť pakliže zde pan kol. Muna mluvil, že se zabraňuje roznášeti výrobky hospodářské, že se zabraňuje roznášeti máslo, vejce a podobně, tedy pan kolega patrně nečetl § 33, odst. 3, kde se výslovně praví, že ustanovení §u 60 živn. řádu, který právě o těchto věcech jedná, zůstávají nedotčena. Kdyby si to byl přečetl, nebyl by mohl podobným způsobem mluviti.

Také prohlásil, že osnova zákona je reakcionářská, že jest protisociální. Nevím, v čem bychom viděli tu reakcionářskost a ustanovení protisociální, když právě touto osnovou zákona se nechrání jen legitimní obchodník, nýbrž právě ti, kdo byli válkou poškozeni, obyvatelé chudých krajů, kteří provádějí domácky průmysl. Tedy nelze mluviti o protisociálním, reakcionářském působení při sdělávání tohoto zákona.

Pan posl. Muna také prohlásil, že osnova zákona je ústupkem živnostenské straně. Prohlašuji, že živnostnictvo a obchodnictvo, nechť patří ke kterékoliv naší straně, nepotřebuje, aby se mu dělaly určité ústupky, poněvadž jeho požadavky jsou jen požadavky spravedlivé a nic jiného. (Potlesk.)

Byly zde také vysloveny určité pochybnosti, co se týče ustanovení o vidování a o kontrole podomních knížek. Zdůrazňuji jedno: Pakliže ministerstvo obchodu dalo do ustanovení zákona, že viduje se u okresní politické správy, jest to lepší pro podomního obchodníka proto, že nemusí si dáti vidovati podomní knížky v každé obci, čímž by ztráta času byla daleko větší, než budou-li knížky vidovány u dotyčné okresní správy politické, kde obchodník bude míti vidovánu knížku pro celý obvod okresní politické správy.

Byla podána celá řada pozměňovacích návrhů, které byly čteny. Jest to v prvé řadě návrh p. posl. Roschera a druhů, který žádá, aby návrh zákona byl vrácen soc.-politickému výboru. Navrhuji, aby tento návrh byl zamítnut z důvodu soc. politického, poněvadž by osnova zákona nemohla z něho vyjíti zase jinak, nežli vyšla z výboru pro průmysl, živnosti a obchod. Navrhuji také zamítnutí druhého návrhu týchž pánů poslanců, ve kterém žádají, aby byla slova "vydáním knížky podomní" nahrazena slovy "vydáním živnostenského listu", poněvadž slova "knížka podomní" lépe charakterisují obchod podomní nežli výraz "živnostenský list".

Taktéž pozměňovací návrh pp. posl. Fischera, Böllmanna a soudr., kteří žádají, aby snížena byla hranice věku na 30 let, navrhuji zamítnouti, poněvadž účelem zákona jest, aby podomní obchod byl vyhrazen osobám starším a potřebným.

Pozměňovací návrh pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, kteří žádají, aby v §u 2 škrtnut byl konec litery e) v odst. 2, navrhuji zamítnouti, poněvadž ustanovení ta byla dána do zákona z důvodů zdravotních. Z téhož důvodu navrhuji zamítnouti shodný pozměňovací návrh pp. posl. Fischera, Böllmanna a druhů.

Pozměňovací návrh pp. posl. Tichiho, Stenzla, Eckerta a druhů, aby v §u 2, odst. 2, byla lit. f) škrtnuta, nemohu doporučiti ku přijetí, poněvadž jest nutno, aby právě u podomního obchodníka byla jeho spolehlivost zachována, aby chráněno bylo konsumentstvo. Navrhuji, aby ustanovení toto bylo v zákoně ponecháno.

Návrh pp. posl. Fischera, Böllmanna a soudr. na dodatek k §u 2, odst. 2, lit. f): "Předchozí ustanovení nevztahují se na podomní obchodníky podle §§ 16 a 17" navrhuji zamítnouti, poněvadž i u válečných poškozenců a obyvatelů chudých krajů musíme spolehlivost požadovati.

Pozměňovací návrh pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby v §u 3, odst. 1, druhá řádka bylo škrtnuto slovo "vůbec" za slovem "zločin", doporučuji z téhož důvodu zamítnouti.

Doplňovací návrh pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby k odst. 1 §u 3 byl připojen dodatek: "Podmíněné odsouzení nepovažuje se po uplynutí zkušební lbůty za trest podle tohoto zákona", navrhuji zamítnouti.

Pozměňovací návrh pp. posl. Patzela, Wenzela a druhů, aby odst. 2 §u 3 zněl: "Není přípustno, aby jedna osoba nebo několik příslušníků rodiny žijících ve společné domácnosti provozovali zároveň podomní obchod a kočovné trhovectví nebo kupeckou živnost se zbožím podobného nebo příbuzného druhu se stálým stanovištěm. Naproti tomu osoby, které se zabývají výrobou zboží, také pokud jde o zboží, které samy vyrobily, nejsou vyloučeny z dosažení povolení k podomnímu obchodu", navrhuji zamítnouti.

Dále navrhuji zamítnutí eventuálního návrhu pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby v případě zamítnutí právě uvedeného jejich návrhu byla do §u 3, odst. 2 vložena slova "žijící s nimi ve společné domácnosti" za slova "nebo jejichž příbuzní".

Navrhuji zamítnutí pozměňovacího návrhu pp. posl. Roschera a druhů, kteří žádají, aby odst. 2 §u 3 byl změněn takto: "Rovněž nemohou nabýti povolení k podomnímu obchodu osoby, které buď samy nebo jejichž manželky (manželé) provozují již živnost se stálým stanovištěm nebo živnost trhoveckou. Toto ustanovení neplatí pro osoby uvedené v §u 17."

Pozměňovací návrh pp. posl. inž. Kalliny a druhů, aby k §u 3, odst. 2 byla připojena slova: "postačí-li příjem z výkonu této živnosti k úhradě nutného živobytí", navrhuji zamítnouti, poněvadž by se to dalo těžko zjišťovati.

Pozměňovací návrh pp. posl. Fischera a druhů, aby § 3, odst. 2 zněl: "Rovněž nemohou nabýti povolení k podomnímu obchodu osoby, které buď samy, nebo jejichž manžel nebo jejichž příbuzní v pokolení přímém vůbec a do druhého stupně v pokolení pobočném a osoby sešvagřené s nimi do druhého stupně mají povolení k podomnímu obchodu", navrhuji zamítnouti, ježto výborem pro průmysl, živnosti a obchod byla slova "a osoby sešvagřené" škrtnuta, aby co nejméně bylo zabraňováno podomnímu obchodu.

Taktéž navrhuji zamítnutí doplňovacího návrhu pp. posl. Böllmanna a druhů, který žádá, aby k §u 3 byl připojen nový třetí odstavec: "Předchozí odst. 2 neplatí pro podomní obchodníky podle §u 17." Důvody jsem již řekl při druhých návrzích.

Navrhuji dále zamítnutí pozměňovacího návrhu pp. posl. Roschera a druhů, aby v §u 4 byla škrtnuta slova "na jeden rok".

Taktéž navrhuji zamítnutí pozměňovacího návrhu pp. posl. Böllmanna, Fischera a soudr., aby v §u 4, odst. 1, byla slova "na jeden rok" nahrazena slovy "na tři léta". Důvody byly uvedeny v debatě. Taktéž navrhuji zamítnutí dalších pozměňovacích návrhů, a to návrhu pp. posl. Roschera a druhů, aby § 6 byl škrtnut, dále návrhu pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby odst. 4 §u 6 zněl: "Ustanovení tohoto paragrafu nevztahují se na podomní obchodníky uvedené v §u 16 a 17", dále pozměňovacího návrhu pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby v §u 9, odst. 5, lit c), byla škrtnuta slova: "za soumraku nebo", dále pozměňovacího návrhu pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby v §u 10 byl odst. 6 škrtnut, dále pozměňovacího návrhu pp. posl. Tichiho, Stenzla, Eckerta a druhů, aby v §u 10, odst. 2, č. 12, byla škrtnuta slova: "prádlo a ložní prádlo, pokud jsou tyto předměty obnošeny", dále pozměňovacího návrhu pp. posl. Roschera a druhů, aby v §u 12 byl odst. 1 škrtnut, dále pozměňovacího návrhu pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby v §u 14, odst. 1, byla škrtnuta slova: "ručních vozíků", dále návrhu pp. posl. inž. Kalliny a druhů, aby v §u 15 byl škrtnut odst. 2, dále návrhu pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů na nové znění §u 17, pozměňovacího návrhu pp. posl. Roschera a druhů, aby § 24 byl škrtnut, pozměňovacího návrhu pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby lit. c) v odst. 1 §u 26 byla vypuštěna, jakož i dalšího eventuálního pozměňovacího návrhu týchž pánů poslanců k §u 26, odst. 1, lit. c).

Navrhuji dále, aby byly zamítnuty pozměňovací návrh pp. posl. Kunze a druhů k §u 27, odst. 4. aby bylo povolení k podomnímu obchodu vidováno v jednotlivých obcích, pozměňovací návrh pp. posl. Fischera, Böllmanna a druhů na dodatek k §u 27, odst. 4, a konečně pozměňovací návrh pp. posl. Roschera a druhů k §u 31, odst. 1. Co se týče návrhů resolučních, doporučuji k přijetí toliko resoluční návrh výboru živnostenského, otištěný ve zprávě výborové. Resoluční návrhy, které byly podány zde v plenu, nemohu doporučiti k přijetí, nýbrž navrhuji, aby byly zamítnuty, a to: resoluční návrh pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů o tom, že kupování starých věcí, jakož i přinášení zemědělských plodin zemědělci a jejich příslušníky nemá se považovati za podomní obchod, poněvadž je to již vyřízeno §em 60 živn. řádu, dále eventuální resoluční návrh pp. posl. Patzela, L. Wenzela a druhů, aby se přihlíželo k obyvatelstvu určitých okresů. Ta otázka je vyřízena tím, že vláda, dříve než vydá nařízení vládní, kterým se určují chudé kraje, bude slyšeti zájmové korporace, a konečně resoluční návrh pp. posl. Kalliny a druhů, aby vláda, až bude vydávati nařízení podle §u 17, pamatovala na obyvatelstvo krušnohorských okresů, které žije za nesmírně těžkých životních podmínek. K tomuto resolučnímu návrhu dodávám, že proň platí, co jsem již řekl.

Vzhledem k tomu, že debata ukázala účelnost navrhovaného zákona, navrhuji slavné sněmovně schválení této osnovy a zároveň navrhuji, aby byly zamítnuty veškeré pozměňovací návrhy, které k zákonu tomu byly podány. (Souhlas.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP