Pondělí 21. prosince 1925

Posl. Śliwka (pokračuje): Jménem pracujícího lidu českého těšínského Slezska vyhrazuji si právo veta proti té potupě a žádám rozhodně našich práv, rozhodovati o našem osudu.

Nemáme důvěry k nynějšímu systému šlechtické republiky Polské, která hanebně pošlapala právo na sebeurčení milionů Ukrajinců, Bělorusů a Němců a také mnoha tisíc volyňských Čechů - té republiky, která brutálně utiskuje celou pracující třídu všech národností republiky Polské.

Než přikročím k jádru věci, dovolte mi, pánové, abych jménem polské pracující třídy ze Slezska zaslal s tohoto místa revoluční pozdrav vykořisťované, v krvi se brodící pracující třídě a komunistické straně polské, zvláště hrdinovi dělnické třídy soudruhu Laňcuckému, bezprávně uvězněnému a zbavenému imunity. (Potlesk komunistických poslanců.)

Jsem pevně přesvědčen, že práva sebeurčení nedosáhneme nikdy ve spojení s buržoasií polskou a českou, nýbrž pouze ve spolku s proletariátem všech národů republiky Československé a republiky Polské.

Na spolek československé a polské vlády, na nějž se pomýšlí k pošlapání národů, na jednotnou frontu české a polské buržoasie, v jejichž řadách stojí zde polský poslanec klerikální dr Wolf, předseda Svazu slezských katolíků, jako lokaj vládní koalice vedle československých socialistů a sociálních demokratů bez vyznání - na tuto frontu buržoasie odpovídáme jednou všemocnou frontou dělníků Polska a Československa, svazem solidárnosti dělnické internacionály. (Potlesk komunistických poslanců.)

Pánové! Před plebiscitem a po něm slibovaly se nám hory a doly. (Výkřiky komunistických poslanců.) Koalice slibovala nám svobodu tak jako Slovákům a Rusínům. Ale nedala nám nic, jen pokoření. Slezsko a jeho lid se stalo kolonií republiky. Po stránce hospodářské zavedly místní a vyšší úřady politické a civilní v tiché dohodě s celou internacionálou kapitalistickou, s uhelnými barony, přímo středověký stav otroctví a útisku, který dosáhl nejvyššího napětí v nespravedlivé, tendenční a umělé restrikci horníků, která se dotkla jak českých, tak i polských dělníků a zvláště měla silný ráz protipolský, nechávajíc díky gentské soustavě desítky tisíců lidí bez chleba a práce v nouzi a útisku. Přes devět tisíc horníků bylo propuštěno.

Ze železných hutí bylo vyhozeno sto dělníků i s rodinami, a na jejich místo, jak to předpisuje koaliční systém, uvádějí se lidé z hloubi Moravy a Čech. Je to krutý výsměch nad lidmi přivedenými k zoufalství, výsměch nad bezmeznou bídou, která může dovésti k osudným, katastrofálním výsledkům. A vina padne na vládu, která to trpí a která úředně toto bezpráví podporuje.

A to je právě ten krásný, ideální obraz bratrské solidarity, o němž tak pěkně mluvil pan posl. dr Wolf. (Výkřiky posl. dr Wolfa.)

Naše družstva, naše dělnické domy jsou vydány v šanc šikanování úřadů, jako na př. v Třinci, Starém Městě a Stonavě, kde jim obecní správní komise bezprávně odňaly po plebiscitu kinematografické licence a hmotně je dovedly k úpadku, jak ostatně o tom ví dobře také soudruh ministr Hampl. Ve Starém Městě byla Dělnickému domu úplně odňata v dohodě s okresním hejtmanstvím a se zemskými úřady hostinská licence. Ve Třinci a Stonavě byly odňaty družstvům biografy a odevzdány soukromým osobám, českému Sokolu a Matici Osvěty Lidové. A to je ten společný život slovanské rodiny, kde se jeden pere a druhý leží.

Parcelace je doménou bohatých sedláků nebo spolehlivých našinců. Kdo není státotvorně koaliční, ten nedostane země, i kdyby pošel, neřád!

Tímto způsobem, pánové, nezískáte nikdy lidu ve Slezsku. Získáte pouze jediného dr Wolfa, ale nikdy lid. Ostatně, kdybyste slyšeli, jak pan dr Wolf o vás mluvil, o Češích vůbec, nabíhala by vám husí kůže.

Věc státní příslušnosti, to je ohromná epopej trýznění bratrského národu. Desetitisíce občanů Poláků, bydlících v českém Slezsku od narození, po 20 i 30 let marně čeká na tato práva, poněvadž bez státní příslušnosti podnikatelé vyhazují lidi z práce. Není to týrání? Jest to vyumělkovaná surovost koalice, s kterou se prohlašuje solidárním zástupce polského Slezska.

A to je snad slovanské bratrství? (Výkřiky posl. dr Wolfa.) Pane doktore, jen poslouchejte! Já si s vámi ještě pohovořím. Prázdné sudy nejvíce duní.

Pravou ostudou kulturní ve Slezsku a zároveň pro republiku jsou ohavné zjevy v oboru školství, při nichž stydne krev v žilách. Podle posledního soupisu lidu v Československé republice napočetlo se Poláků asi 60.000 a volby vykázaly 80%ní opravu ve prospěch domácího lidu. V obcích čistě polských, kde se ukázalo sotva 10 % voličů vládních stran a ostatní všichni volili oposiční komunistickou stranu nebo stranu p. Wolfa, tam přesto staví vláda nádherné bohaté paláce, školy bez dětí, jako na př. v obcích Nebory, Guty, Jablunkov, Oldřichovice, Hradiště. (Posl. dr Wolf [polsky]; Já jsem řekl totéž!) Hlavním inspirátorem tohoto školství není ani český sociální demokrat, ani endek fašista, ale švehlovec, člen agrární strany, do které vstoupil i vážený pan Wolf. Děti polských rodičů, svou existencí závislých na státní službě, železničářů, násilím se nutí, aby chodily do české školy.

My nejsme proti českému školství, chraň nás osud! Jsme pro ně, ale tam, kde je ho potřebí jako nástroje osvěty, dědictví Komenského, ale ne jako nástroje násilí, které jest hanbou veškeré osvěty. Místo toho dělají vyšší i nižší úřady při zakládání polských škol ohromné překážky a sabotují. Tak na příklad v Doubravě již tři léta čekají do dneška na otevření polské školy.

Učitelé jsou překládáni. Nikoliv komunisté, neboť tam je vymetli, ale překládáni jsou i tací socialisté, kteří se nezabývají politikou, nýbrž lidumilnou prací, jako na př. polský socialista Guziur z Karvinné, vůči němuž bezprávně užito zákona o restrikci. To jsou zřejmá trýznění.

Vrcholem potupy a pošlapání nejzásadnějších pojmů demokracie jsou atavistické správní komise. V obcích čistě polských neb na polovic polských, jako na př. v Karvinné, v středisku polského proletariátu, zuří již 6 let správní komise. Tam, kde volby roku 1923 dopadly zle pro koalici, tam ustavena znovu komise.

Tento divoký útok proti trpělivému lidu slezskému má ráz vysloveně protidělnický, třídní a děje se pod patronátem koalice. Pomáhají jí v tom ochotně polští klerikálové, strana dr Wolfa a vůdcové koaličních socialistů. Polská klerikální reakce křičí sice zdánlivě o pomoc, ale zde se líbá s násilníky z touhy po korytu, žlabu a kariéře.

Resumuje zdůrazňuji, že jak jedna, tak i druhá buržoasie a vláda česká nebo polská jsou neschopny rozseknouti gordický uzel národnostní.

A teď dovolte, abych řekl několik slov se stanoviska republiky Polské. Tam se nepostupuje jinak, pane doktore Wolfe! Stačí zmíniti se o Západní Ukrajině, o krvavě potlačených spiknutích vězňů ve Šv. Krzyžu, o zneužití a mukách politických vězňů a národních menšin, Ukrajinců, Bělorusů a konečně volyňských Čechů. (Posl. dr Wolf [polsky]: A byl jste tam?) Byl jsem tam, ale vy jste tam nebyl. Stačí zmíniti se o událostech v Bialymstoku, v Přemyšlu, ve Lvově, kde otráven strychninem soudr. Krajc, bestiálně utýráno mladé děvče, Steinová, utýrán Ukrajinec inž. Melnyk a St. Zyblikiewicz ve vězení Brygidkách ve Lvově. Stačí zmíniti se konečně, jak šlechtická republika Polská plní své poslání na poli osvětovém. Vrcholem cynismu jest zde nabízeti Ukrajincům cosi jako parodii university, t. zv. "ruský ústav vědecký" v Krakově.

Česká vláda utlačuje polskou menšinu ve Slezsku a za to dává hr. Lasocki ministrovi Udržalovi řád "Polonia restituta". Polská vláda utlačuje volyňské Čechy a česká vláda udílí polským státníkům řád "Bílého lva".

To dokazuje, že.se páchá toto násilí na obou stranách ve vzájemné dohodě, neboť buržoasie nemůže klidně vládnouti tam, kde není sporu mezi národy. Heslem "divide et impera" vládlo Rakousko, heslem "divide et impera" vládnete vy.

Žádná reakce ani polská ani česká nemůže poskytnouti vysvobození dělnickému lidu. My Slezáci, dělnický lid Slezska, dosáhneme svého vysvobození jen pod praporem komunistické strany za vlády dělnicko-zemědělské, jak to vidíme v sovětském Rusku. Proto jen od něho očekáváme pomoci a v něm jest jediná naše naděje na lepší zítřek.

Slibujeme... (Výkřiky posl. dr Wolfa.) Vy rozhodně již nebudete v té koalici, neboť ručím, že při nejbližších volbách nedostanete ani jeden hlas.

Slibujeme slavnostně a tvrdíme, že osud našeho polského dělnického lidu ve Slezsku bude osudem celého proletariátu Československé republiky a že tento svazek bude svazkem doživotním, který nám přinese hospodářské a politické osvobození, svazkem bezohledné, ukázněné solidarity v dobrém a zlém, svazkem na smrt, život a vítězství. Pryč s kolonisací Slezska! Pryč s hospodářským a kulturním útiskem! Ať žije svoboda a bratrství proletariátu všech národností! (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. inž. Nečas. Dávám mu slovo.

Posl. inž. Nečas: Slavná sněmovno! Za řeči o vládním prohlášení vynikla veliká důležitost otázky slovenské a podkarpatoruské pro naši republiku. Jako poslanec za Podkarpatskou Rus považuji za svou povinnost zmíniti se o některých událostech, které se odehrály v poslední době na Podkarpatské Rusi a které znemožňují konsolidaci a zdárný vývoj nejvýchodnějšího koutu naší republiky. Sociálně-demokratická strana je činěna oposicí a zvláště komunisty spoluodpovědna za to, co se na Podkarpatské Rusi děje a zvláště za to, co se tam dělo za voleb. Neprávem, neboť na Podkarpatské Rusi vládne se bez nás, ba vládne se proti nám. (Tak jest!) Žádáme s důrazem změnu režimu na Podkarpatské Rusi, který upomíná v mnohém až nápadně do podrobností na vládu Stambolijského. Ježto přes četné protesty a zakročení naše nebyla zjednána na Podkarpatské Rusi v mnohém směru náprava, bylo mi uloženo soc. demokratickou stranou v Podkarpatské Rusi, abych přednesl naše hlavní stížnosti v parlamentě.

První z nich týká se nepřístojností, které na Podkarpatské Rusi páší se proti státnímu majetku lesnímu. Strana soc. demokratická vznáší rozhodný protest proti zneužívání státního lesního majetku v této zemi k agitačním účelům jedné strany, republikánské. V této věci nestojí strana ve svém protestu sama. Již za voleb podaly všechny 4 ostatní strany, na Podkarpatské Rusi působící, strana soc. demokratická, československá strana socialistická (trudová), strana lidová a strana národně demokratická protest předsedovi vlády i ústředním úřadům proti tomu, co se děje s lesy na Podkarpatské Rusi, a žádaly nápravu. (Hlas: A co se stalo?) Ještě za posledních dnů minulého parlamentu podala naše strana v této věci také dotaz předsedovi vlády a v zemědělském výboru zabývali jsme se také těmito smutnými zjevy, jejichž projednávání náleží vlastně jen z menší části do parlamentu, z větší části však do soudní síně. Nedostalo se nám však nikdy odpovědi od p. ministra zemědělství. Nebyla... (Výkřiky posl. Mikulíčka.)... počkejte, pane kolego!... také zjednána náprava předsedou vlády. (Hluk. - Předseda zvoní.) Od pana min. předsedy Švehly nedostalo se nám na naše zakročení všech 4 koaličních stran vůbec žádné odpovědi. Naopak, poslední dny před volbami byla agitace se státním dřevem na Podkarpatské Rusi vystupňována. Tisíce kubických metrů bylo prodáno agitátorům politickým za značně snížené ceny. Mám zde jen část prodejů, které jsou realisovány lesním ředitelstvím v Rahově, část, kterou se mi tam podařilo za několik dní pobytu zjistiti, a činí zde cenové rozdíly mezi dřívím prodávaným agrárním agitátorům a mezi dřívím, jaké se prodává chudině v huculském kraji a kupcům za běžné ceny, statisícové sumy. (Výkřiky.) Státní pila ve Svidovci v huculském kraji byla zadána cizímu bohatému státnímu příslušníku, témuž, který dostal také za značně snížené ceny několik tisíc kubických metrů dříví, na 10 let bez licitace za směšně nízkou cenu tři tisíce korun ročně. (Předsednictví převzal místopředseda inž. Dostálek.) Dostalo se nám ujištění v zemědělském výboru, že není druhé státní lesní pily, ale ve Svidovci je státní lesní pila, která byla pronajata za 3.000 Kč ročně. V Lazyščíně u Jasiny bylo vykáceno a prodáno 8.000 ks dřeva bez označení atd. Nadarmo jsme protestovati, nadarmo ujala se věci i část řádné, nestranné žurnalistiky. Jako odpovědi dostalo se nám naopak zvýšeného teroru se strany lesních úřadů. Hrozilo se podnikatelům pracujícím v lesích, že nedostanou práci, nebudou-li agitovati mezi dělnictvem a získávati je pro agrární stranu. Hrozilo se konvencionelním dělníkům a státním zaměstnancům ztrátou místa, nebudou-li hlasovati a pracovati pro republikánskou stranu. Hrozilo se odnětím polonin a ztrátou pastvin atd. (Výkřiky.) A při tom, kdy rozhazují se statisíce státních peněz na Podkarpatské Rusi k agitačním účelům (Staly hluk.) jedné strany, je trestán chudý lid přísně za to, když béře z lesu klestí nebo kus dřeva. U samého hlavnoslužného úřadu rahovského je dnes několik set případů drobného lesního pychu, který má býti projednáván a já jsem měl sám několikrát příležitost intervenovati - bez úspěchu ovšem - za plačící rusínské ženy z té bídné Verchoviny, které měly několik dětí doma a musily seděti týden nebo ještě déle proto, že si odnesly trochu dřeva nebo suchého klestí z lesa. (Slyšte! Slyšte! Výkřiky.)

Já jsem také v této sněmovně již 4. září minulého roku ukázal na řadu případů, jak vysoké pokuty ukládají se lidu podkarpatoruskému za to, když odnese si kus dřeva z lesa, jak trestán je vysokými pokutami lid, když pase na nedovolených místech, třebaže se to stalo jen jednou, svoji krávu nebo kozu. (Výkřiky: To je strašné!) Chudá úroda verchovinského lidu je ničena dravou zvěří a nepodařilo se nám přes četné intervence vymoci ani dovolení k nošení zbraní, ani získati náhradu těmto lidem za škodu, kterou utrpěli. Ba, proti starému režimu v lesích Podkarpatské Rusi nastalo do jisté míry i zhoršení v tom směru, že lidu je dovoleno sbírati jahody, maliny a ty lesní plody za horších podmínek než dříve a chudým lidem také na Verchovině rozšlapávají se hrnky s lesními nasbíranými plody, když se nemohou vykázati paletou. (Výkřiky.) To jsou na první pohled pro nás maličkosti, ale pro lid Podkarpatské Rusi, kde lesy zabírají více než polovinu vší lesní plochy, jsou to otázky dalekosáhlého významu. Vláda Československé republiky nesmí - a jsme o tom přesvědčeni, že také v budoucnosti určitě nebude přihlížeti klidně k takovému hospodářství v lesích Podkarpatské Rusi. Místo užitku a požehnání pro lid jsou lesy Podkarpatské Rusi, největší to bohatství země, za nynějších poměrů pramenem velikých deficitů a příčinou roztrpčení lidu proti lesní správě i proti Čechům, jež lid v Podkarpatské Rusi pochopitelně identifikuje s lesními orgány, jež ho utiskují. (Různé výkřiky.)

Lesní hospodaření na Podkarpatské Rusi buď ihned důkladně zreorganisováno tak, aby přinášelo zemi užitek a ne deficit a škodu, jak se dosud děje. Ze dvou cest zde možných ať se zvolí rychle jedna, která bude příznivější, buď ať se přitáhne cizí kapitál, nebude-li míti stát dostatek prostředků vlastních, ať se spoutá tento kapitál s prostředky nutnými pro zájmy lidu Podkarpatské Rusi a státu a pak ať se přikročí ihned ku plánovité industrialisaci Podkarpatské Rusi ve větším měřítku. A získají-li se prostředky domácí, pak buď přikročeno ihned k reorganisaci státní lesní správy podle zákona 404/22, a to tak, aby ředitelstvím byla dána větší pravomoc, ale současně aby od nich byla vyžadována větší odpovědnost za hospodaření se státními statky. Dnešní praxi při prodávání dřeva považujeme za nešťastnou a neprospěšnou státu.

Pokládáme za neudržitelný nynější stav, kdy deficit státních lesů činil v některých poválečných letech tolik, co všechny daně z Podkarpatské Rusi dohromady, placené největšími chudáky v republice. Lesní bohatství Podkarpatské Rusi namnoze hnilo a propadalo zkáze, dřevorubský lid neměl stálého zaměstnání a stát při tom doplácel na toto hospodářství ročně miliony. Je tu třeba přísné revise a veřejného účtování. Žádáme proto - je to v zájmu Podkarpatské Rusi i celé republiky - aby generální ředitelství státních lesů a statků vydávalo podrobné bilance z každého lesního ředitelství tak, jako se to dělo dříve v Rakousku v V. oddělení rakouského ministerstva zemědělství. Na Podkarpatské Rusi pak žádáme, aby vzhledem k mimořádným poměrům panujícím na Podkarpatské Rusi se lidu vycházelo všemožně vstříc a zejména bylo dovoleno bráti z lesa beztrestně chrastí a klestí, aby dřevo na stavbu bylo dáváno lidu buď za sníženou cenu nebo zadarmo, aby tam, kde se dá dokázati válečná škoda nebo živelní nehoda, za sníženou cenu nebo za práci bylo dáváno lidu dříví jako palivo, aby lid ve státních lesních podnicích byl zaměstnáván podle zákona o 8hodinové době pracovní a byl lidsky placen, a aby byly placeny škody způsobené divokou zvěří, aby mohl lid sbírati beztrestně jahody a maliny a ostatní lesní plody.

S plánem, jak státní lesní správa míní naložiti s lesním bohatstvím Podkarpatské Rusi, buďtež seznámeni poslanci, protože tato věc je životní otázkou Podkarpatské Rusi, a postavení poslanců před fait accompli považovali bychom za věc netaktickou a nesprávnou. Zneužívání státního lesního majetku za voleb, jak se stalo za poslední doby na Podkarpatské Rusi, buď přísně vyšetřeno a potrestáno, má-li býti Československá republika státem právním. (Výborně! Tak jest!)

V hospodaření se státním lesním majetkem na Podkarpatské Rusi a ve způsobu, jakým se dosud na Podkarpatské Rusi prováděla pozemková reforma, vedle ovšem řady jiných okolností, hlavně sociálního a hospodářského rázu, vidíme hlavní vysvětlení toho, proč při posledních volbách 15. listopadu komunisté měli na Podkarpatské Rusi tolik hlasů, co všechny koaliční strany dohromady; vedle toho máme tam ještě druhé velmi silné skupiny oposiční, Autonomní zemědělský sojuz, stranu Korláthovu a jiné.

Za voleb prováděla se pozemková reforma, zvláště v posledním týdnu před volbami, na Podkarpatské Rusi takovým způsobem, proti kterému máme mnoho stížností. Již v minulém parlamentu několikráte jsem volal po uspíšení pozemkové reformy na Podkarpatské Rusi a plaidoval jsem zde pro to, aby pozemková reforma nebyla agitačním heslem v rukou jedné politické strany na Podkarpatské Rusi. Nepodařilo se nám však zjednati nápravu; až těsně před volbami byla prováděna najednou pozemková reforma v některých místech a ku podivu zrovna tam, kde měli před tím v parlamentních volbách většinu sociální demokraté nebo čeští socialisté - strana trudová - a ovšem bez účasti naší i jiných stran, ale zato za účasti jen agrárních kandidátů. Když jsem protestoval proti tomuto zneužívání pozemkové reformy k politicko-stranickým účelům a když jsem posílal telegram do Užhorodu do Státního pozemkového úřadu, byl ten telegram zfalsifikován a v orgáně, který je blízkým civilní správě, byl tento telegram stylisován tak, jako kdybych ho byl poslal gubernátorovi, a bylo naznačeno, že jsem protestoval proti provádění pozemkové reformy na Podkarpatské Rusi vůbec. Tento časopis byl potom ve velikém počtu rozšířen po Verchovině a v místech, kde jsme měli většinu. (Hluk. Výkřiky.)

Tento malý detail slouží k charakteristice poměrů na Podkarpatské Rusi, k charakteristice toho, jak postupovala civilní správa přímo i nepřímo proti socialistickým stranám, aby mohla republikánská strana na Podkarpatské Rusi nésti celé břímě vlády sama. Jsem jist, že s tímto postupem exponentů republikánské strany na Podkarpatské Rusi nemohou se ztotožniti ani vedoucí členové republikánské strany v Praze. Jsem jist, že až ty poměry vyšetří, budou se snažiti o jejich nápravu. (Různě výkřiky.)

Třeba jsme si vědomi toho, že pozemková reforma na Podkarpatské Rusi i při svém nejideálnějším a úplném provedení neodstraní úplně bídu v zemi a nepostačí v nynější době k ukojení hladu obyvatelstva po půdě, protože orné půdy na Podkarpatské Rusi je sotva 20 %, považujeme přece jen vedle provedení industrialisace a práce pro povznesení kulturní úrovně lidu práci za urychlené provedení pozemkové reformy za otázku nejaktuálnější. Proto se jí v každé parlamentní řeči znovu řečníci sociálně-demokratičtí zabývají.

Znovu zdůrazňujeme, že neschvalujeme úmysl, odložiti provádění pozemkové reformy v těch obcích, kde neměli při volbách strany státotvorné většiny, zejména v těch obcích, které měly většinu komunistickou. Pozemková reforma je veliké sociální dílo, je to zákon Československé republiky, s jehož prováděním nesmí býti otáleno. Lid volil právě namnoze komunisticky nebo oposičně proto, poněvadž nedostal půdy, po níž panuje na Podkarpatské Rusi takový hlad.

Zejména provádění pozemkové reformy na státních pozemcích na Podkarpatské Rusi dosud vázne, jde tempem neuvěřitelně pomalým, což jest jednou z hlavních, a to oprávněných příčin nespokojenosti lidu, jemuž dává svůj politický význam. Bez ohledu na to, jak lid volil, ať šel s komunisty, se sociálními demokraty nebo s Kurťakem nebo s jinými, žádáme urychlené ukončení pozemkové reformy na zabraných státních pozemcích, rusínských a maďarských státních pozemcích.

Platí-li kde oprávněná zásada o odpolitisování pozemkové reformy, platí nejdříve o Podkarpatské Rusi. Otálení s pozemkovou reformou se vymstí konec konců, a to neoprávněně na těch, kdo z důvodů vždy ne čistých otálejí s prováděním tohoto díla.

Považuji za svou povinnost zmíniti se ještě v souvislosti s těmito otázkami o jedné věci, o níž hovořil sen. dr Heller v senátě. Je to otázka židovská a postup vůči Židům na Podkarpatské Rusi za voleb. Na Podkarpatské Rusi, jak známo, žijí židé v masách a žije jich tam daleko více než v Palestině samé. Za voleb postavili si židé svou kandidátku, viceguvernér Rozsypal zajel však do Prahy k obchodníku Marku Ungárovi a zde za pomoci orthodoxních rabínů snažil se postaviti protikandidátku. Pracoval s velikými peněžními prostředky. Jak dalece šly peněžité prostředky, ukazuje fotografie potvrzenky, (ukazuje sněmovně), z níž je zřejmo, že v tomto jednom případě užilo se úplatku 80.000 Kč. (Hlas: Za to dostane nejvyšší uznání. - Jiný hlas: Jako soukromá nebo úřední osoba?) K tomu ještě přijdu.

Proti židovské straně se udeřilo celou silou vládního aparátu. Jak z doložených stížností k volebnímu soudu je zřejmo, hrozilo se odnětím koncesí a licencí těm, kdo budou podporovati sionisty. Političtí úředníci vyslovovali hrozby proti židům i v synagogách. Pracovalo se se strany úřadů penězi, hrozbami a sliby, pracovalo se i machinacemi za volebního dne, kdy političtí úředníci prohlašovali, že kandidátka sionistická je stažena. Stížnost židovské strany, předložená volebnímu soudu, je dokumentem tak vážným a bolestným, že není možno přejíti přes ni mlčením. Možno míti o židech a o řešení židovské otázky mínění jakékoliv, možno míti sympatie k židům, sionistům, orthodoxům nebo asimilantům, t. j. těm, kteří splynuli s národy obývajícími tuto republiku, možno býti antisemitou, není však možno a přípustno porušovati zákon ani vůči židům, kteří jsou podle ústavy našimi rovnoprávnými občany. A to, co se dělo vůči židům na Podkarpatské Rusi, byl jediný řetěz porušování zákona na ochranu čistoty voleb. (Výkřiky.) Cíle bylo dosaženo. Židé docílili na Podkarpatské Rusi 19.000 hlasů, nedosáhli však volebního čísla, následkem toho ztratili všech 100.000 hlasů odevzdaných pro kandidátku číslo 28 v celé republice. (Výkřiky: Odhlasujete vládě důvěru?) Odhlasujeme, a hned vám povím proč. (Veselost na levici. - Posl. Harus: Protože jste politické prostitutky! - Výkřiky poslanců čsl. strany soc. demokratické.)

Strana sociálně-demokratická protestuje co nejrozhodněji proti tomuto postupu, považuje jej za protizákonný a nemůže za něj nésti odpovědnost, a to tím spíše, že židé - sionisté představují zvláště na Podkarpatské Rusi mezi židovstvem tu část, která vede židy k světu a produktivní práci, kdežto část židovstva, kterou postavila civilní správa k rozražení židovských řad... (Hluk. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.) se stanoviska státního a celorepublikánského znamená připravení sto tisíc židů o jejich občanská práva, ztrátu 100 tisíc loyálních občanů, kteří budou ve svém rozhořčení zahnáni namnoze do stran nejen koalici, nýbrž i republice nepřátelských. Zmínky zasluhuje při tom ta okolnost, že kandidáti sionistů, proti nimž viceguvernér Rozsypal a civilní správa vyvinuli na rozkaz ministerstva vnitra takovou energii, zavázali se reversem hlasovati pro státní nezbytnosti.

Končím s tím, že sociálně-demokratická strana Podkarpatské Rusi považuje za hlavní úkoly své v zemi urychlení v provádění pozemkové reformy na zabraných a státních pozemcích v rusínských oblastech Podkarpatské Rusi, industrialisaci Podkarpatské Rusi, hospodářské povznášení země a zejména přeměňování extensivního hospodářství na Podkarpatské Rusi v zemědělství intensivní, což ovšem také předpokládá ve velké míře odpolitisování nynějšího referátu zemědělství v Užhorodě, jakož i stavbu základů autonomie Podkarpatské Rusi, v níž sociální demokracie vidí jen přirozenou a zdravou decentralisaci.

Žádáme-li změnu režimu na Podkarpatské Rusi a zvláště nahražení viceguvernéra Rozsypala objektivním a korektním úředníkem, činíme tak v zájmu země i v zájmu republiky. Považujeme nejen za své koaliční právo, nýbrž i za svoji koaliční povinnost, všímati si chyb a nedostatků v administrativě a pracovati k jich odstranění.

Při této příležitosti zdůrazňujeme a chci tu reagovati na to, co bylo psáno v "Rudém Právu" o té naší sobotní srážce, o vzpouře Podkarpatoruské kolonie v pražském parlamentě, totiž že chceme, aby byla vedena ostrá demarkační čára mezi námi a komunisty na Podkarpatské Rusi, neboť existují ještě principielní rozdíly mezi námi, platné v celé republice. Vítáme každý záblesk k věcné oposici kteréhokoliv tábora v tomto parlamentě, neboť nedostatek věcné oposice je hlavní vadou našeho parlamentu. Vítali bychom proto i výroky Šmeralovy o parlamentarismu jako pomocném prostředku v bojích proletariátu, vítali bychom jeho výroky v debatě o vládním prohlášení jako zlepšení v komunistické straně proti dosavadní pouze destruktivní politice, kdybychom současně několik dní před tím nečetli v libereckém "Vorwärtsu", že komunisté půjdou do parlamentu jen proto, aby ho zdiskreditovali, a kdybychom vedle Šmerala neslyšeli jiné řečníky komunistické, jichž slova kryjí se spíše se zmíněnými ve "Vorwärtsu", než s těmito zmíněnými slovy Šmeralovými.

Na Podkarpatské Rusi pak soc. demokracie je zvláště ještě na rozdíl od komunistů přesvědčena o dobrých úmyslech vlády jako celku pomáhat lidu Podkarpatské Rusi, i když nemůžeme naprosto souhlasiti s linií Hodžovou k oposičním i koaličním poslancům na Slovensku a Podkarpatské Rusi.

Kdyby nebylo jiné okolnosti, pak stačí již sám fakt, že stát doplácí ročně na Podkarpatskou Rus přes 300 mil. Kč; za těžkých hospodářských poměrů, v nichž žijeme, je tato suma sama o sobě důkazem lásky lidu československého k lidu podkarpatoruskému, je také důkazem, že vláda jako celek snaží se pomoci našemu nejvýchodnějšímu koutu republiky.

Proto budu hlasovati pro vládní prohlášení v pevném přesvědčení, že bude učiněn konec předneseným nezákonnostem a že bude zjednána náprava. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Za řeči p. posl. inž. Nečase vykřikl p. posl. Harus na řečníka "politické prostitutky", což jest neparlamentární výraz. Volám tedy p. posl. Harusa pro tento výkřik k pořádku.

Dalším řečníkem je p. posl. Jílek. Prosím, aby se ujal slova.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP