Pondělí 21. prosince 1925

Jsme, slavná sněmovno, malým národem a jako malý národ nemůžeme si dovoliti luxu těch excesů a extravagancí, kterých jsme zde byli svědky. Jako malý národ musíme vynikati svojí kvalitou, poněvadž v soutěži s ostatními národy nemůžeme se odvolávati ani na svůj počet, ani na své bohatství. My jako národ nejsme národem kapitalistickým. Do toho máme ještě daleko a když už mi dovolíte, obrátím se k vám ještě jednou, poněvadž se začínáme už dorozumívati. Řeknu vám, že se vám divím, jak vy, protikapitalisté, můžete se takovým klidným způsobem dívati na to, jak Sověty ucházejí se v Americe, v tom nejkapitalističtějším podle vás státu, o uznání.

Chci se vrátiti, slavná sněmovno, k těm zjevům, jichž jsme zde byli svědky. Vím, že mnoho řečníků přede mnou již o té věci se zmiňovalo, ale myslím, že po tom, co jsme viděli, není možno dosti často se o tom zmíniti, poněvadž přáním nás všech je, aby podobné zjevy se neopakovaly. Páni příslušníci německé národnosti zde demonstrovali. A demonstrovali zde způsobem, který mne vede k tomu, že jim chci připomenouti slova velikého jejich filosofa Schopenhauera, který řekl: "Es ist ein eingentümlicher Fehler der Deutschen, daß sie, was vor ihren Füßen liegt, in den Wolken suchen". - Ale nechci zůstati jenom u toho Schopenhauera. Podle mé skrovné vědomosti a znalosti německé literatury byl ještě jeden spisovatel, jehož pilnou četbu bych některým vřele doporučil. Byl to Knigge, který napsal krásnou a poučnou knihu "Umgang mit Menschen". (Potlesk.) Já, drazí přátelé, negeneralisuji a vím, že mezi německými poslanci jsou mnozí, kteří se za to, co se zde stalo, do duše stydí.

"Svornost je oprávněné heslo" napsal náš veliký president Masaryk. A na ta jeho slova jsem si vzpomněl, když jsem viděl, jak němečtí nacionálové aplaudují slovenskou hymnu "Hej Slováci". Slovům té písně vůbec nerozuměli a víme všichni dobře, že při melodii té písně - není to ještě dávno - dostávali husí kůži a ztráceti rozčilením hlavu. Luďáci aplaudovali německým nacionálům, když oni zde zazpívali píseň, která těm luďáckým poslancům měla svým textem připomenouti, že není to ještě dávno, co pro realisaci textu této písně miliony mladých lidí a synů slovenského národa bylo hnáno na smrt. (Výborně! Potlesk.) Při tom jsem si vzpomněl, že ten Masaryk napsal, že svornost je oprávněné heslo, ale že také napsal: Může býti svornost v omylu, může býti svornost v neprávu, ba i svornost ve lži. (Potlesk.) U luďáků, doufám pevně, že snad to byl omyl.

U těch pánů na druhé straně sněmovny nechci to předpokládati. Myslím, že se v nich ani svědomí neozvalo. Byl to náš opat Zavoral, který mi nedávno řekl: Víte, svědomí se ozývá jenom u těch lidí, kteří jsou ho ještě hodni. (Potlesk.)

Slavná sněmovno! Při absolutní a nade vší chválu povznesené korektnosti vedení říšskoněmecké zahraniční politiky jsem přesvědčen, že se Meistersängři na těch lavicích zde velmi zklamali jak co do ocenění dojmu, tak i co do hodnocení účinku té své demonstrace. Tím považuji tuto záležitost za vyřízenu - pro sebe.

Vládní prohlášení správně navazuje na to, že lid dne 15. listopadu vykonal svoji povinnost a že teď je na poslancích, aby konali povinnost svoji. Vláda ve svém programu vytýčila si úkoly mnohé a za stávajících poměrů nesnadné. Vládě bylo by daleko lépe a pohodlněji, kdyby mohla seděti na svých poslaneckých místech a kdyby odtamtud mohla se dívati na naši oposici, která by zaujala místo ve vládě, jak ona se tuží. Ale vláda naše byla nucena zasednouti na tato místa proto, poněvadž nikdo z oposice nevytvořil program, poněvadž nikdo nepoužil téže možnosti, kterou měly všechny strany stejně jako vládní, aby sestavil koalici; a ještě teď nemáte nic snadnějšího, než tu koalici sestaviti, potřebujete míti jen o jeden hlas více a vláda je vaše. Říkali jste doma, že jste vyhráli volby. Ale ani jedna oposiční strana neučinila nejmenšího pokusu o utvoření majority. A teď se vás ptám, vrátíte se domů s tím, že když jste vyhráli, že splnili jste svůj úkol tím, že jste mlátili pulty o lavice? Já nechci souditi ty voliče, kteří vás sem poslali, z těch činů, kterých jste se zde dopouštěli. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Naše vláda nevyhnula se odpovědnosti, převzala ji v těžké chvíli, a za to má naši důvěru. My zde v Československé republice žijeme v malém státě, je nás zde příliš mnoho, jeden druhého příliš dobře známe a proto máme tendenci, maličkosti přeceňovati, dávati jim veliká bombastická jména, a proto ten fakt, že ustavení vlády trvalo déle, než jest obvyklé, zavdal některým příležitost mluviti o něm jako o krisi, ve které se nalézá náš politický život. Každá strana měla ve volbách své šance, měla je oposice právě tak jako koalice, ale protože se oposici nepodařilo dosáhnouti majority, není to ještě důvodem, aby majoritě nadávala. Naše vláda mohla hrdě prohlásiti, že navazuje svůj program na program vlád předchozích a kdyby nemohla naše vláda poukázati na nic jiného než na ústavu, na pozemkovou reformu (Výkřiky), na sociální pojištění, na valutu, (Výkřiky posl. Mikulíčka.) pokud jde o politiku vnitřní, a na Malou Dohodu, na Ženevu, (Výkřiky.) a Locarno, pokud jde o politiku zahraniční, bylo by to každému soudnému člověku důkazem její tvůrčí síly a píle. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Za 7 roků stalo se mnoho, stalo se více, než-li se stalo v jiných státech. Není to dávno, co anglický premiér Baldwin v Aberdeenu řekl, že uplynulých sedm let bylo pravým očistcem pro Evropu - a při tom ten anglický státník myslil jen na poměry anglické. U nás k těm poměrům poválečným přistoupilo ještě to, že jsme neměli jenom co dělati s odčiňováním války, ale že jsme musili ještě současně klásti základy pro svůj mladý stát.

V Americe, ve které se všechno děje poněkud rychleji, než se vám o tom jenom zdálo, potřebovali 130 roků k tomu, aby se tam vláda konsolidovala. Naše vláda prohlašuje skromně ve svém prohlášení, že nemá odstupu od zdejších poměrů, že ten odstup má cizina. Já jsem prošel za posledních pět roků hezký kus světa a mohu vám říci, že jsem neslyšel nikde a od nikoho, od žádného cizince, třeba i proti nám zaujatého a kterému přece by na našem státě nemusilo záležeti, ani toho nejmenšího, ničeho, co by se mohlo srovnati s tím, co jsem o svém vlastním státě musil slyšeti od našich státních příslušníků, když jsem se vrátil domů.

Resultáty naší zahraniční politiky mluví za sebe, mluví za celé knihy a je mně proto upřímnou radostí, že mohu konstatovati, že naše vláda trvá na dosavadní linii středoevropské politiky. Locarno znamená mír na západě a těším se, že se dožijeme i Locarna východního.

Na adresu poslanců luďáckých chci říci, poněvadž tak často odvolávají se na své americké bratry, s nimiž jsem se v Americe stýkal, že by bylo dobře, kdyby jim američtí Slováci řekli, jaké těžké boje prodělala Amerika, dříve než si dala svou ústavu, i mnohá desetiletí potom; jak také tam byl spor o tu velkou otázku centralisace a decentralisace. Chtěl bych jen zdůrazniti, že teď není naprosto třeba, abychom se v těchto počátcích ještě hádali o to, zda centralisace nebo decentralisace. My musíme v prvé řadě společně pracovati o konsolidaci našeho státu. (Výborně! Potlesk.)

Dostalo se mi cti, že jsem byl do sněmovny zvolen s tím úkolem. abych v prvé řadě staral se o dobro našich chudých horských zemědělců, o kterých v sobotní schůzi tak výstižně mluvil přítel dr Zadina. V těch horách, drazí přátelé, kde práce zemědělská není žádnou zábavou, ale strašlivým zápasem s přírodou, je třeba, abychom konali svoji povinnost. A já se dnes zde obracím k poslanecké sněmovně a prosím ji, aby nás vždycky podporovala všude tam, kde se k ní obrátíme v zájmu našich chudých horských okresů. (Výborně!) Doba pokročila a musím končiti. Nechceme nic, nežli aby i ten chudý horský zemědělec za těžkou svoji práci a za tu skrovnou žeň, které svou těžkou prací dosahuje, dostával spravedlivou cenu, tak jako spravedlivou cenu přejeme práci každé. (Hluk. - Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Naším programem je úplná parita zemědělství s průmyslem a soběstačnost našeho zemědělství. Řekl to již náš zemědělský filosof Šťastný: Programem zemědělské strany musí v prvé řadě býti program selský. K dosažení tohoto programu nemáme jiných prostředků nežli prostředky zákonodárné a užijeme jich vždy a všude, abychom našemu zemědělství pomohli. (Hluk.)

Zemědělství naše je nejlepší a nejspolehlivější ochranou státu a má také právo na ochranu státní. Tam, kde je dostatek chleba, jest postaráno o mír uvnitř i za hranicemi.

Do voleb jsme šli s tím, že z ní vyjde koaliční vláda. My jsme se nezklamali a nyní nezklameme vládu.

Mám čest prohlásiti jménem největšího poslaneckého klubu v této sněmovně, že náš klub bude hlasovati pro vládní prohlášení, a nejen to: náš klub vládu při provádění vládního programu do poslední chvíle a do posledního muže bude podporovati. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. dr Gagatko. Dávám mu slovo.

Posl. dr Gagatko (rusky): Slavná sněmovno! "V Podkarpatské Rusi je třeba dívati se vážně na všecky problémy, nechati tam všech experimentů a vší mlhavé politiky, která jde jednou tak a po druhé onak a neví kam."

Tak charakterisoval politiku vlády na Podkarpatské Rusi pan posl. dr Kramář v předešlé schůzi a tato charakteristika jest velice zdařilá a věrná, neboť kdo byť jen málo sledoval vše, co se dělo na Podkarpatské Rusi v minulém sedmiletém období, nemůže nepřiznati, že Podkarpatská Rus a její obyvatelstvo jest neustále podrobeno politickým experimentům různých přívrženců již dávno přežilé soustavy centralisační. Naše území vždy bylo a jest také i dnes doménou té nebo oné politické strany podle toho, kdo stojí v čele naší administrativy.

Nejprve vládl u nás tak zvaný rusofilský systém Brejchův. Po něm přišel četnicko-policejně-ukrajinský režim Ehrenfeldův, dnes pak vládne na Podkarpatské Rusi korupční režim Rozsypalův.

Nejsympatičtějším a nejpříjemnějším byl zajisté režim první, a to nejen proto, že byl rusofilský, ale hlavně proto, že tehdy úřady měly větší pochopení pro potřeby našeho lidu a zbytečně neprolévaly krve. Veškeré konflikty se tehdy ještě vyřizovaly mírně, bez zakročení policie a četnictva. Avšak tento vřelý poměr Brejchův k potřebám ruského lidu neschvalovali nepřátelé našeho národa a republiky a na jejich usilování Brejcha byl odvolán a nahrazen sociálním demokratem Ehrenfeldem.

Ehrenfeld najednou obrátil svou politiku na druhou stranu, uživ vůči ruskému obyvatelstvu staré proslulé rakouské zásady "divide et impera", a za to hleděl dosíci půdy mezi inteligentními vrstvami bohatých Maďarů a židů. V důsledku takové politiky nastal takovýto obraz: Veškeré ruské obyvatelstvo ocitlo se v oposici a všichni kapitalisté a spekulanti se postavili na stranu Ehrenfelda. Ztrativ takto půdu pod nohami, Ehrenfeld byl nucen odejíti a postoupiti své místo exponentovi agrární strany, nynějšímu viceguvernérovi Rozsypalovi.

Můžeme-li předcházející Ehrenfeldův režim nazvati nikoliv naprosto zdařilým a také chybným vůči slovanské většině Podkarpatské Rusi, pak nynější agrární režim na Podkarpatské Rusi dlužno považovati přímo za skandální. (Různé výkřiky.) Teror, korupce, agrární diktatura, hle, to vše jest obsahem dnešního režimu, zavedeného viceguvernérem Rozsypalem. Státní zaměstnanci, ať byli bíločervení nebo červení nebo černí nebo bezbarevní, musejí pod nátlakem zezelenati, poněvadž jsou nuceni přizpůsobiti se panujícímu poměru, neboť jen jako tací mohou spoléhati na milost a shovívavost užhorodských vládnoucích vrstev. Nevím, zdali ústřední správa agrární strany v Praze ví, že "podkarpatská agrární mafie", chtíc zachrániti své rozviklané postavení a ospravedlniti prolitou krev, pustila se v posledních volbách do sněmoven do boje se všemi a proti všem. Poněvadž však mezi rostoucí oposicí neměla žádné sympatie, agrární mafie se rozhodla zachrániti svůj prestiž třebas na účet koaličních stran a na účet židů, užívajíc při tom nejneslýchanějších a nejnepřípustnějších způsobů politické války, jako zneužití úřední moci, násilí, podplácení a také zřejmé krádeže hlasů. Na adresu lidu, kupců, úředníků a duchovenstva sypaly se všemožné hrozby útiskem, neodevzdají-li svých hlasů agrární straně.

Hlasy se kupovaly nejen za stranické, nýbrž i za státní peníze. Celé dílce lesů v obvodu rahovského a buštinského lesního ředitelství byly zpustošeny proto, aby se lesním materiálem, rozdávaným polozdarma, podplatili agrární agitátoři.

Stát utrpěl při tom ztráty na několik milionů korun. Stížnosti a rozklady koaličních stran vládě proti podobnému rozhazování státního majetku na stranické účely byly marné.

Pozemková reforma se stala prostředkem agitace, tato nešťastná pozemková reforma, na které vydělali jenom někteří lidé, kteří takřka zprostředkovali při této pozemkové reformě. Pozemková reforma jest u nás monopolním podnikem téže agrární strany a provádí se především tehdy, když se blíží volby.

Agrární agitátoři nechodí pěšky, neplatí za jízdu povozy, automobily, poněvadž lesní ředitelství a civilní správa dodává jim státní automobily a rozumí se samo sebou, že pak s nimi nelze konkurovati. Okresním náčelníkům a notářům byly dány rozkazy, aby činně podporovali agrární stranu, neboť jen ona jediná jest "státotvorná" a všechny jiné nejsou státotvorné, i sociální demokraté i klerikálové i národní socialisté, ovšem že i oposice. Jedině agrární strana na Podkarpatské Rusi nese celé břímě, abych tak řekl, státotvornosti.

Avšak jistě vrcholem všech těchto přímo hnusných zneužití byla nestydatá krádež hlasů při volebním aktu a padělání volebních protokolů v oněch mnoha vesnicích. kde do volebních komisí nebyli připuštěni důvěrníci jiných stran, nebo kde agrární volební komisaři je přímo koupili.

Vždyť i sám viceguvernér Rozsypal osobně kupoval pro agrárníky sympatie a hlasy židovských rabínů proti sionistům. Aby rozbil sionistickou stranu, zaplatil stotisíc korun jakémusi Ungerovi - fotografický snímek kvitance na tuto částku jest v rukou veřejnosti. V poslední chvíli se dovídám, že tento Rozsypal byl pozván do Prahy a z Prahy bylo telegrafováno do Užhorodu jeho přívržencům, vydržovaným znovu státními prostředky, že se Rozsypalova posice v Praze silně upevnila. Pánové, myslím si, že jest zde jakási mýlka. Snad si vláda myslí, že on získal těch stotisíc korun od židů pro státní pokladnu, snad vláda neví, že on asi dostal zpátky peníze, jimiž kupoval hlasy i že tento příjem potvrdil, nevím, zdali ze své prostoduchosti nebo z nějaké jiné příčiny.

Proto agrární strana a užhorodská vláda stojí na Podkarpatské Rusi v osamocené a již rozhodně v citelné menšině. Mimo komunisty, autonomní svaz a sionisty vyslovují nedůvěru panu viceguvernérovi Rozsypalovi a jeho režimu také jiné koaliční strany, zvláště sociální demokraté a karpatoruská trudová strana, jménem které mám čest zde vystupovati. Proti tomuto člověku, jenž takto surově porušil základní zákony, svobodu projevu mínění, nemůžeme nebojovati a budeme tak dlouho s ním bojovati, dokud neodejde do archivu, tam, kam odešli a kam odcházejí starci k ničemu neschopní. (Potlesk.)

Tedy značná většina obyvatelstva Podkarpatské Rusi bez rozdílu národnosti, bez rozdílu víry vytrvale žádá, aby neprodleně byli odstraněni z Podkarpatské Rusi všichni, kdož korupcí a demoralisací lidu podkopali mezi občany důvěru ve spravedlnost a zákony.

Na Podkarpatské Rusi jest naléhavě potřebná jak v zájmu obyvatel tak také i v zájmu dobrého jména naší republiky neodkladná a radikální očista. A proto nemůže nás uspokojiti prohlášení vlády, učiněné s tohoto místa, v té jeho části, která se týká Podkarpatské Rusi. Jestliže někde, tak zvláště u nás nelze pokračovati v politice předcházejících vlád, o kterémžto pokračování se zde zmínil pan předseda vlády Švehla. Diktatura jedné strany, agrární strany, nemůže déle na Podkarpatské Rusi trvati.

Chci věřiti, že vláda, nejsouc snad informována o trvajícím stavu věcí, nepovažovala za možné a účelné počítati s vůlí místního obyvatelstva, avšak nyní musí vystoupiti s nejrozhodnějšími prostředky k uzdravení našich poměrů.

Nestačí také říci, že stav Podkarpatské Rusi jest určen mírovou smlouvou a ústavní listinou a mělo by se přejíti od písemných a ústních slibů k praktické organisaci toho, co se má uskutečniti podle předpisů platných zákonů. Kdyby i ve skutečnosti byly důležité příčiny, aby se území Rusínů jižně od Karpat - tak saint-germainská smlouva nazývá autonomní území - nedala autonomie, to není a nemůže býti ospravedlněním rozmáhajícího se centralismu právě v těch oborech správy našeho kraje, v nichž nám jmenovaná smlouva zaručuje plnou samosprávu.

Mám na mysli naše věci školní, jazykové a týkající se vyznání, tudíž otázku místní správy. Bylo by si nutně přáti a bylo by účelným ponechati guvernéru Podkarpatské Rusi právo, míti vliv na běh věcí týkajících se správy země a lidu poskytnouti v jakékoliv formě možnost účasti a kontroly. Pak by i odpovědnost nespadala výlučně jen na exponenty vlády. Tak reorganisovaná civilní správa Podkarpatské Rusi mohla by mnohem úspěšněji pracovati pro blaho obyvatelstva a republiky a mnohem rychleji mohlo by se dosáhnouti konsolidace poměrů v našem kraji.

Podle mírové smlouvy administrativní a úřednický aparát má se vybírati především z lidí místního původu a pouze v nedostatku těchto také z cizích osob, které však znají místní jazyk. Toto ustanovení mírové smlouvy nemůže zůstati jen na papíře. Se zřetelem na katastrofální nezaměstnanost v našem kraji jest nutno, aby se přijímalo na práci ve státních podnicích i do služby při policii, četnictvu, finanční stráži, poště, železnicích atd., t. j. tam, kde se nevyžaduje zvláštní kvalifikace, výlučně domácí obyvatelstvo. Tak bylo by možno mnohem více udělati pro upevnění svazků mezi Podkarpatskou Rusí a ostatní částí republiky, než sliby a rozličnými krutými opatřeními vzhledem k neuspokojenému lidu.

Mnoho neklidu a nespokojenosti vnáší se k nám nerovnoměrnými platy úřednického aparátu. V době, kdy vyšší exponenti, exponovaní úředníci, jsou situováni přímo knížecky, státní zaměstnanci nižších kategorií bez rozdílu, zda české či jiné národnosti, v pravém slova smyslu trpí nouzi. Aby se zlepšil jich osud, není zapotřebí hledati nová zřídla příjmů, a měly by se jen omeziti rozličné výdaje jako jsou: nepotřebné financování rozličných novinářských hadrů, rozsévajících pouze nesvár a nenávist, dále udržování četných automobilů, na nichž se naši pánové vesele baví a projíždějí se v neděli a ve svátek, dále zastavení hanebných četnických výprav do vesnic a konečně vydržování koní pro tak zvané "zemědělské instruktory" Podkarpatské Rusi, kteří nezřídka spojují své úřední povinnosti s funkcemi agrárních tajemníků. Také přísná kontrola v rozličných jiných odborech, zvláště trvalá kontrola hospodářství lesních ředitelství, přinesla by státní pokladně desítky milionů ročně a těmito penězi bylo by možno pomoci těm nouzi trpícím bílým Negrům, kteří za vedoucí činitele, za pány, stojící v čele, táhnou administrativu v Podkarpatské Rusi a přijímají na se veškerou nenávist za svinstva, která se tam páší. Omlouvám se, že jsem užil toho slova, ale ono se právě hodí pro charakteristiku toho režimu, který tam vládne.

Kdyby se administrativa v naší zemi prováděla rozumně a provoz státních podniků, solných dolů a lesního hospodářství intensivněji a kdyby se spravedlivě rozdělovaly a vymáhaly daně, příjmy Podkarpatské Rusi uhrazovaly by skorem úplně veškeré výdaje na její správu.

Nespokojenost ukazující se u nás občas v dosti ostrých formách jest následkem různých chyb a nedopatření ve správě naší země, a hlavní její příčinou jest nedostatek země, nedostatek výdělku, daně nad síly obyvatelstva a hlad v pravém slova smyslu, jenž vládne v horských územích Karpat.

Hlad podporují těžkosti sezonního vystěhovalectví do maďarské roviny a nemožnost vystěhovati se do Ameriky. Proto industrialisace naší země a péče o sociální potřeby našeho obyvatelstva přinesly by nesporně uklidnění a přispěly by ke konsolidaci poměrů u nás.

Vláda naší republiky musí na celé čáře obrátiti, pokud jde o politiku v Podkarpatské Rusi, nepřeje-li si jednou provždy odpuditi od sebe Podkarpatskou Rus.

Jest již nejvyšší čas, aby se pohlíželo na Podkarpatskou Rus nikoliv jako na kolonii, nýbrž jako na rovnoprávnou část republiky. Vláda nesmí zapomínati, že jest hříchem a zločinem užívati v Podkarpatské Rusi vůči ruskému obyvatelstvu po válce a po mírové revoluci těch method, jichž se užívalo ve starém Rakousku vůči všem národům, zvláště vůči národům slovanským.

Přiznávám se. že nevidím žádného smyslu pro politiku Československé republiky míchati se do takových čistě vnitřních věcí druhého, slovanského, v tomto případu ruského národu, jakými jsou nesporně otázky jazyka ruského lidu, jeho názvu, jeho národopisné jednoty a konečně i jeho politického uspořádání. Pro mne jest nepochopitelným fakt, že tato vláda tak mnoho horlivosti, tak mnoho času, energie a peněz ztrácí na to, aby se u nás vytvořil nový ruský separatismus. Pro koho a proti komu? Tvoří se proti Rusku, nebo proti ruskému národu? Proti kterému Rusku? Proti sovětskému Rusku nebo vůbec proti Rusku, ať by bylo jakékoliv nebo proti ruskému národu jako takovému? Když se vměšování týká jazyku, jeho názvu, pak to nesměřuje především proti státu, to směřuje především proti národu jako takovému a myslím, pánové, že není účelným, abychom my zde, v Československé republice, dělali nějakou frontu proti ruskému národu, neboť se to může v budoucnosti velice vymstíti na nás i na našich budoucích zájmech.

Myslím, že dnes, v době všeobecného pokroku, v době, kdy se spojují státy ve větší celky, kdy se spojují lidé a národy také ve větší skupiny, my nemůžeme přispívati k rozdrobování sil, my naopak musíme napomáhati k jejich spojení, poněvadž víme ze zkušenosti, že čím větší jest celek, tím jest schopnější života, tím více může poskytnouti lidstvu a sobě samému a také těm, mezi nimiž se v dané chvíli tento celek nalézá.

Přál bych si, aby se uznalo, že jest nejvyšší čas přikročiti k realisaci samosprávy Podkarpatské Rusi. Bude to účelné a výhodné i pro naše obyvatelstvo, bude to výhodné i pro celou republiku a zvláště to bude výhodné pro ústřední vládu. Ústřední vláda zbaví se odia, že tak dlouho váhá a odsunuje otázku rozřešení samosprávy na Podkarpatské Rusi. Tím způsobem přenese se těžiště do podkarpatoruského sněmu, jenž bude vládnouti tak, jak vládnouti dokáže, a bude spokojen tím, co sám pro sebe učiní.

I postavení vlády v Praze bude velice výhodné. Vláda bude hráti roli arbitra v případě nějakých sporů a bude, abych tak řekl, potvrzovati a míchati se tu a tam do těch neb oněch otázek, a konečně i v této sněmovně bude více místa, poněvadž podkarpatoruští poslanci nepolezou do všestátních otázek a výlučně se budou zabývati svými věcmi, a konečně bude více spokojenosti a bude více předpokladů pro kladnou mírovou a klidnou práci.

Doufaje, že tato realisace bude provedena nikoliv letošního roku, poněvadž jsme v poslední desítce dnů letošního roku, ale v nejbližších měsících roku příštího, prohlašuji, že vůbec my na Podkarpatské Rusi, straníci podkarpatoruské trudové strany, máme na tom zájem, aby i naše užší vlast i Československá republika prospívala, kvetla a rozvíjela se, poněvadž s jejím rozkvětem, s jejím rozvojem bude kvésti, rozvíjeti se a mohutněti náš národ, proto i v té důvěře budu hlasovati pro vládní prohlášení. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Slovo má dále p. posl. Śliwka.

Posl. Śliwka (polsky): Pánové! Již přes pět let patří české těšínské Slezsko k Československé republice a teprve nyní, po pěti letech, může zástupce pracující třídy této země promluviti s této sněmovní tribuny.

Tento fakt nejlépe charakterisuje, jak pokrytecké jsou fráze o t. zv. demokracii. Tento paškvil demokracie je dokonalým doplňkem podvodu s právem sebeurčení národů a s plebiscitem, jenž se tam měl provésti roku 1920.

Říkalo se o plebiscitu, že to je právo sebeurčení národů a byl to obyčejný podvod a trh na dobytek. (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Volám pana řečníka za tato slova k pořádku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP