Pondělí 21. prosince 1925

Čo sa dialo počas tejto volebnej kampane? Myslím, že by vám toto postačilo (ukazuje číslo časopisu "Slovák"). Každé číslo tohoto časopisu, pánovia moji, láskave zbadal cenzor. Každé číslo je tuto cenzurované. Ja som pred voľbami 14. novembra napísal článok "Národe, ideš pred urnu, národe, máš súdiť nad hriešnikom!" Tu ho máte! (ukazuje konfiskovanou úvodní stránku časopisu "Slovák".) Celý článok cenzor vymazal. (Výkřiky ľudových poslanců slovenských. - Výkřiky posl. dr Štefánka.)

To sú faktá, to nie sú sofistické dizertácie Štefánkovské. To sú faktá. Toto nás búri, toto nás uráža; a predsa v ústavnej listine je rečené: bude sloboda tlače, bude sloboda shromaždenia, bude každý môcť svoju mienku prejaviť. Tu ju máte, ako ju môžeme prejaviť (ukazuje znovu konfiskovanou úvodní stránku "Slováka". - Posl. dr Dérer: Pastierske listy prečítajte!). Na vás pastiersku palicu! (Veselost.)

Pánovia moji, iné vám vaše pastierske listy ukazujú, a to (ukazuje červené letáčky) počujte: "Hlinka je mrtvý." - To je sloboda? - "Všetci voľte 22!" Lebo vraj moja strana sa rozpadla. (Výkřiky.) - Ďalej: (ukazuje leták s nadpisem telegram). "Telegram! Katolíci, ľudáci! - nie sme katolíci Čechmi, sme ľudáci - naša strana je zradená, rozdvojená, hlasujte na 20 = "Hlinka" to je Kramářova strana. - (Výkřik: Hlinku podpísali!) A Hlinku podpíšu!

Myslíte, slávna snemovňa, že československá agrárna strana alebo aké je vaše meno, že títo páni, ktorí na Slovensku pracujú, že sú vám uprimní? Pánovia moji! Či Štefánek, či Šrobár, či dr Hodža sú rovnakí? Oni na Slovensku úplne tak hovoria ako Hlinka. Len vás zavádzajú a klamú. Pozrite len číslo 22 na tomto letáku (ukazuje leták). Počujte program agrárnej strany (Čte.) "Za slobodu náboženstva, za vieru a národ s božou pomocou do práce, slovenský národe!" Tu je "československý". "Bratia a sestry slovenské! Naša republikánska strana zemedelského a maloroľníckeho ľudu bojuje - počujte, slávna snemovňa - aby... škoda, že tu nie je pán ministerský prezident Švehla, aby vedel, aké on tu má vojsko... 1. Slovensko patrilo Slovákom (Veselost a potlesk ľudových poslanců slovenských). 2. Aby Slováci boli úradníkmi a nikto iný. 3. Aby Slovák netrpel biedu, ale aby sa mu dobre viedlo. 4. Aby dane boly úplne snížené a spravodlivé a nie také ako dnes. A kto ich urobil? To ste videli, pánovia moji, v sobotu, čo robili s cukrom. (Souhlas slovenských ľudových poslanců.) 5. Aby naša viera - počujte, pánovia moji - bola slobodná, aby sa tak v kostole ako aj v škole slovensky vyučovalo a kázalo slobodne, aby sa kríže nevyhadzovaly a náboženstvo nebralo, ale chránilo. 6. Aby deputát pánom farárom platil štát a nie chudobný slovenský ľud. 7. Aby - socialisti počujte, Dérer, je tu? - krankasy boly zrušené. 8. Aby nás nepokutovali, ale žiadame slobodu! 9. Aby sa slovenskému ľudu dalo chleba, aby mohol byť vo svojej zemi spokojný. 10. Aby sa staväly fabriky a Slováci boli všetci zamestnaní tak vo fabrikách, ako aj v úradoch. (Hlas: My máme také nezaměstnané!) Ja čítam agrárny program. Čo je mňa do toho? Ja som ten ľudový nepredniesol. Ten agrárny teraz prednášam. (Veselost.) 11. Aby, čo predávame, bolo drahé, čo kupujeme lacné. 12. Aby roľník, keď zabije kus dobytka, neplatil žiadnu daň. 13. Aby Pittsbourgská dohoda bola Pittsbourgskou dohodou. (Veselost u slovenských ľudových poslanců.) 14. Aby sa ďalej ešte silnejšie parcelovaly pre vás zbytkové majetky a prideľovala sa pôda lacno pre roľnicky a vôbec slovenský ľud. 15. Sme za autonomiu roľníctva slovenského.

Slávna snemovňa! Tak to robia! (Hlas: A v Maďarsku by to bylo lepší?)

Pôjdem teraz ad fortissimum. Hovoria, že my sme za návrat k Maďarom, aby sme sa navrátili k Maďarom, že Hlinka to chce. Hlinka je natoľko úprimný, otvorený politik, že hovorí: máte mierovými smluvami zabezpečené minoritné práva - Hlinka mohol 27. novembra 1918 ísť do Pešti, ale nešiel. Išiel Bella, Makovický a iní Čechoslováci keď budete nadobudnuté práva rešpektovať. Každému pravda prísluší, ale vernosť ku štátu svojmu požaduje. (Výkřiky.) To je náš program (Souhlas ľudových poslanců slovenských.), totižto agrárov. Počujte páni moji, čo strana pána min. predsedu hovorí. (Hlas: To je Maďarů!) Pozrite trikolóru maďarskú (ukazuje jiný leták). Keby to vzalo školské dieťa alebo keby to vzala na seba nejaká skromná služka, hneď by ju četníci zavreli. Keď to ale má vládna strana (Hluk. Výkřiky.)... tej se nestane nič. (Hlas: Čo na tom stojí?) Dvacet dva. (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.)

Slávna snemovňa! Dali sme my tlačiť, roznášali sme my cenzurovaný výťah z jedných novín: "Právo a povinnosť voliť"? Minulý týždeň môjho kaplána na 200 Kč pokutovali, že ho rozširoval. Keď ktorýkoľvek náš volič prilepil plakáty necenzurované, každého chytili a súdili, plakáty četníci pikami odriapali, ale tento stál tam ďalej, a to tam ho nikde netrhali. (Hlas: To je falsifikát!) Prečo ho nedriapali četníci, keď je to falzifikát? (Hluk. Výkřiky. - Řečník ukazuje leták s trikolorou maďarskou.) Ubohá naša vlasť je vraj v nebezpečenstve - hovorí sa tam a dr Okánik Lajoš, starosta v Bratislave, prosí Maďarstvo, aby hlasovalo na Maďarom priateľskú stranu Hodžovu s 22 listinou. (Výkřiky. Hluk.)

Ďalej hovoriť nebudem. (Výkřiky: Kto to písal?) Nech si to hľadajú četníci alebo vy. (Posl. Remeš: Je tam tiskárna?) Niet.

Pánovia moji, čo mám povedať k tomu, ako kritizovať tú vec, keď máme v ústavnej listine zabezpečené 61 mandátov a koľko ich má Slovensko, páni moji? (Výkřiky.) 57. Kde sú naše štyri mandáty? (Výkřiky ľudových poslanců slovenských.) Aké je to počínanie? Slovensko má zabezpečené 61 mandátov a má ich dnes len 57. Ale preto, keď o svojráznosti, o smluvách, o kontraktoch nevedia, nedivme sa, keď sa také veci stávajú. Potom nedivte sa, že zjavy, ktoré sa dialy minulý týždeň, budú sa opakovať do tých čias, kýmkoľvek tú krivdu a neoprávnenosť budete chrániť, ktorá sa na slovenskom národe pácha.

Preto, pánovia moji, my sme vám dali čas, čakali sme do 27. novembra, že predsa len československá vláda sa opýta, aký má program tá slovenská strana ľudová, čo chcú tí páni? Minul mesiac a na to prišla odpoveď: My ľudákov do vlády nepustíme. Páni moji, my vás zase tu uisťujeme, že my do vlády takej, ktorá slovenský národ, jeho charakter, jeho svojráznosť neuznáva, nikdy nevstúpime. My do takej vlády, ktorá len osobné výhody dáva, nevstúpime, my sme na programe zákonitom, zastupujem slovenský ľud a slovenský národ, jeho rečové, chlebové i náboženské práva! (Výborně!) Vy si myslíte, že rozpor s Rímom je už vec skončená, ale nie je to tak. Ten proces pôjde ďalej. Počujte, od náboženských otázok až do chlebových na celej čiare nás vyzývate a urážate. Sme si toho vedomí, čo z tejto republiky odišiel zástupca Svätej stolice a vy ani nedbáte, že je to pre nás katolíkov nesmieriteľná urážka, urážka 85% kat. obyvateľstva.

Vyzývame vládu menom katolíkov, aby ihneď naviazala styky so Svätou stolicou a nuncia Marmaggiho nazpäť povolala. My Slováci žiadame, aby sa pitsbourgská dohoda ihneď do ústavnej listiny vtelila a protestujeme, aby na Slovensku slovenskí úradníci boli reštringovaní. Náš program je otázkou náboženskou, je otázkou politickou, národnou a chlebovou a preto my k tejto vláde nijakej dôvery nemáme a proti vláde hlasovať budeme. (Potlesk poslanců slovenské strany ľudové.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Další slovo má pan posl. dr Meissner.

Posl. dr Meissner: Slavná sněmovno! Kdyby strana, jejímž jménem tu mluvím, potřebovala vůbec hledati argumenty, proč po volbách vstoupila opět do vládní většiny a do vlády, pak by je byla našla ve výjevech, jež se odehrávaly v prvých dnech této sněmovny. Kdo viděl a slyšel ony scény a kdo si uvědomil, že byly z největší části namířeny proti státu a jeho parlamentu, tomu bylo jasno, že na břehu, na kterém se nalézala oposice, tyto výjevy vyvolavší, není místa pro československou sociální demokracii, že její místo je na břehu jiném.

Oposice tvrdila, že koaliční strany, jež až do rozpuštění sněmovny tvořily většinu, nenalezly při volbách důvěry voličstva a že to prohrály. Jaký jest v jiných státech důsledek takovéhoto projevu voličova? Že, když posavadní většina stane se menšinou a menšina většinou, odpovědnost spadá s beder dřívější většiny a přechází na novou většinu. Podle parlamentárních zvyklostí států s tradicí demokratickou bylo povinností dřívější oposice, aby byla ona pokusila se o sestavení většiny a utvoření vlády. K tomu strany oposiční neměly nejen chuti, ale také ne schopnosti. Je pravda, že porod s novou vládou trval poněkud déle, byl to těžký porod a bylo třeba operativního zasáhnutí osvědčeného gynaekologa ve věcech politických. Ale byl to porod se šťastným výsledkem, při kterém se narodilo dítě živé a života schopné. Kdyby se byly oposiční strany pokusily utvořiti vládu, byl by však porod býval velice rychlý, ale byl by skončil potratem. Oposici spojuje toliko moment negativní. Oposici spojuje toliko kritika. To nestačí v parlamentárním životě. V parlamentárním životě je také třeba uměti se sdružiti a shodnouti se ve tvořivé práci. Práce politická... (Hluk.)

Místopředseda Slaviček (zvoní): Prosím o klid, páni poslanci.

Posl. dr Meissner (pokračuje): ... v československém parlamentě, úkol utvořiti většinu, jest neobyčejně ztížena pro každého. Vždyť my nemáme systému dvou až tří stran, nebo velkých bloků, jako tomu je v Anglii nebo ve Francii, nýbrž naše voličstvo je rozvrstveno na veliký počet malých stran nejen podle národnostního složení, nýbrž také podle politických, třídních a stavovských názorů a potřeb. A utvořiti při tomto neobyčejně velkém rozvrstvení občanstva a voličstva majoritu schopnou vlády a práce, je velmi obtížno. Oposiční strany nebyly s to utvořiti vládní většinu již proto, poněvadž jsou mezi nimi veliké rozdíly v nazírání na stát. Jinak se dívají na stát dřívější oposiční strana středostavovská a ľudová strana a jinak krajně nacionalistické strany německé. Tento rozdílný názor na stát, na jeho existenci, jeho uspořádání by naprosto znemožnil, aby oposiční strany se byly sešly na společné platformě konstruktivní práce parlamentní. Mezi nimi byly také veliké rozpory rázu sociálního a hospodářského, prostě mezi nimi nebylo žádného společného pojítka. Je nanejvýše pojila nespokojenost k dřívější koalici, nebo s některými administrativními opatřeními, a snaha kritisovati a potírati vládní většinu. Ale schopnost, postaviti místo dřívější koalice něco nového, konstruktivního, tu oposiční strany neměly. (Výkřiky posl. dr Hanreicha.) Proto ne, poněvadž jim schází jedno důležité pojítko, jedna společná idea, která sdružovala dřívější koaliční strany a sdružuje nynější: To je snaha zachovat a zvelebit tento stát.-Toto pojítko pomáhalo často překlenovat nejtěžší rozpory v otázkách politických, církevně-politických, v otázkách hospodářských a sociálních.

Nepotřebuji shledávati naprosto žádných argumentů, proč čsl. soc. demokracie opět vstoupila do vlády. A řeknu vám: Kdyby české dělnictvo bylo bývalo přítomno při prvých schůzích a vidělo tu jednotnou frontu, zpívající "Deutschland, Deutschland über alles", bylo by dalo za pravdu nám, bylo by řeklo, že zástupci dělnictva v tyto řady nepatří. (Výborně! Potlesk.)

Z oposičních stran zajímá mne jako zástupce čsl. strany soc. demokratické v prvé řadě projev, který tu učinil mluvčí komunistické strany. Projev ten je v několika směrech neobyčejně zajímavý. Nejprve tím, že byl učiněn ve stejném znění v poslanecké sněmovně i v senátu, že byl učiněn osobami, o nichž je známo, že jsou různého politického odstínu; proto projev ten nemohu a také nechci posuzovat jako projev osobní, nýbrž jako projev kolektivního mínění, oficielního nazírání komunistické strany. (Různě výkřiky.) Tento projev obsahuje dva neobyčejně důležité momenty, hlavní stěžejní momenty. Jeden týkající se otázek sociálních a stanoviska komunistické strany k parlamentu a parlamentarismu. A druhý, který vyjadřuje stanovisko komunistické strany k problému národnostnímu. (Posl. dr Juriga: Toto stanovisko je dobré! - Veselost!)

V prvé části pokud jde o stanovisko k parlamentarismu, nezazlí mi snad komunistická strana (Různě výkřiky. Místopředseda Slavíček zvoní.), jestliže zkonstatuji s našeho hlediska potěšitelný pokrok. Praví se tam, že "parlamentární činnost je jedním z prostředků boje za osvobození pracujících ze jha kapitalismu". To je věc, kterou chci s povděkem kvitovati. Není tomu dlouho, kdy komunistická strana prohlašovala parlament za pouhou žvanírnu, za instituci, která nemůže sloužiti jako prostředek pro osvobození pracujících ze jha kapitalismu, kdy prohlašovali za jediný prostředek k osvobození revoluci. To už je, promiňte, ústup. To znamená, jak silný vliv na rozhodnutí komunistické strany vykonalo poznání, že je třeba rozlišovati mezi periodou krajně revoluční a mezi obdobím jsoucím mezi body největšího revolučního vypětí. To je to, co způsobilo, že nás desetitisíce dělníků v roce 1920 opustilo, poněvadž se domnívali, že je doba revoluční, že nastává doba sociálního převratu a že je věcí dělnictva, aby v tomto okamžiku chopilo se jediného prostředku, který považovalo za účelný a vhodný. To byl důvod, proč sociálně-demokratické dělnictvo z velké části tehdy nedbalo demokratických vymožeností a prostředků demokratických, nýbrž prostě ve velkých masách obrátilo se nejprve k tak zvané levici, a pak ke komunistické straně. Ale tyto masy byly ochotny dělati tuto krajně revoluční politiku a revoluční strategii jenom potud, pokud se domnívaly, že jsou v revoluční válce, a pokud viděly před sebou bezprostředně možnost násilným převratem zmocniti se vlády. V tom okamžiku, kdy následkem vývoje poměrů v okolních státech, kdy následkem zvýšené útočné síly kapitalismu dělnictvo poznalo... (Hluk. Různé výkřiky.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Prosím o klid!

Posl. dr Meissner (pokračuje): ... že není doba revoluce, v tom okamžiku masy dělnictva zase obrátily své zraky k prostředkům jiným než revolučním, k prostředkům demokratickým. Jest to onen ideový rozpor v komunistické straně, zdali cesta revoluční jest jediná, zdali v dobách zdánlivého klidu a v mezidobí má býti úkolem komunistické strany toliko připravovati dělnické masy na nové období revoluce, anebo zda má se pracovati na půdě parlamentární prostředky demokratickými k zlepšení hospodářského a sociálního postavení dělnictva. A tu dělnictvo sociálně-demokraticky vychované vykonalo svůj vliv na rozhodování komunistické strany a způsobilo velmi podstatný a zásadní odklon od toho, co hlásala komunistická strana ještě před několika měsíci.

V onom prohlášení praví se dále: "Podepřeme svými hlasy v parlamentě všechny návrhy, ať je podá kdokoliv, když jejich obsah bude skutečně k dobru dělníků a pracujících rolníků." (Výkřiky komunistických poslanců.) To se čte nyní jinak, když ještě před docela krátkou dobou všechny návrhy vládní byly špatné; komunistická strana nesměla hlasovati pro žádný vládní návrh, kdežto nyní již projevuje ochotu hlasovati, ať přijde návrh od kohokoliv, třeba od té nenáviděné vlády, (Hlas: Třeba i od vás!) - třeba náš - jen když ty návrhy budou k dobru dělnictvu a malým rolníkům. Jaká to hluboká propasť zeje mezi tímto stanoviskem a stanoviskem, které před dobou několika málo měsíců zaujala v této sněmovně komunistická strana, když šlo o odhlasování předlohy o sociálním pojištění. Tehdy komunistická strana odmítla hlasovati pro tuto předlohu, ačkoliv byla ve prospěch dělnictva, dnes však ve svém prohlášení o této osnově se nezmiňuje, nevytýká, že by byla špatná a musila býti reformována, nýbrž žádá toliko doplnění její vdovským pojištěním. Jestliže předloha ta byla tehdy tak špatná, že dělnictvu nepřinesla nic, ptám se, proč komunistická strana ve svém projevu nežádala důkladnou a úplnou novelisaci zákona?

Ona tímto mlčením dává na jevo, že předloha přinesla dělnictvu dobro a že bylo nesprávné její stanovisko tehdejší, které jsme tehdy odsuzovali my a které dnes komunistická strana svým projevem odsuzuje sama. (Výborně!)

V prohlášení se praví dále, že "strana bude s největší vážností v parlamentě zastávati se všech denních požadavků a potřeb dělnictva a rolnické chudiny." Opět mi dovolte, abych k tomu připojil tuto poznámku: To jest konec ideové bolševisace stran. (Odpor poslanců strany komunistické. Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců.) Já připouštím, že budete prováděti bolševisaci na poli organisačním, že budete proměňovati svůj organisační aparát z buněk místních na závodní, ale řeknu, že to jest tak rozdílno od ideové bolševisace, jako nebe od pekla. Když strana komunistická slibuje, že bude pracovati a zastávat se všech denních požadavků a potřeb dělnických, jest to vlastně přiznáním se ke stanovisku našemu, je to vlastně stanovisko soc.demokratické. (Tak jest!) Já jsem velmi pozorně sledoval diskusi, která byla vedena uvnitř komunistické strany a dovedu si utvořiti v tom směru úsudek - to je vlastně vlivem tlaku mass dělnických, které volily sice komunisticky, ale jsou vychovány sociálnědemokraticky a které jste nebyli a nejste s to ideově přebolševisovati, nýbrž naopak, ony vás donutily k tomu, že místo bolševisace saháte k programu a metodám sociálně-demokratickým. (Veselost komunistických poslanců.)

Bylo tu kol. Pikem poukázáno na to, že v celé republice v československém dělnictvu strana naše má převahu nad československými komunisty, ale pro mne nad tuto mathematickou stránku převahy je důležitější tato ideová. Pravím bez přehánění, že sociální demokracie zvítězila ideově nad komunismem v Československé republice. (Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců. Odpor poslanců komunistických.) Přes veškeré nápory strany komunistické v této sněmovně, přes nápory prováděné venku mezi lidem, nejen že jsme si uhájili početně čestné místo, ale komunistická strana nebyla s to prokázati to, čím se vždy chlubila, že jest předvojem dělnické armády a že ona dělnické massy vede ideově. Nikoli, ideově to prohrála a ideové vedení má sociální demokracie, jak jest dokladem váš projev, učiněný v této sněmovně. (Hluk. Různé výkřiky.)

Nyní přijdu ke druhé části projevu, t. j. ke stanovisku komunistické strany k problému národnostnímu. Ona praví: "Každá národnost má právo sama volně rozhodovati o svém sebeurčení až do odluky prostřednictvím svých zastupitelských sborů, volených pracujícími masami." Toto stanovisko není nic nového. Bylo formulováno jako these na pátém sjezdu komunistické internacionály, bylo tam předmětem velkých rozporů, ale tehdy na tomto sjezdu i ti, kteří stáli na nejradikálnějším stanovisku, tak zv. levice, nijak nemyslili vyjádřiti touto thesí aktivní irredentistickou politiku v Československé republice, nýbrž naopak chápali právo sebeurčení až k volnému odtržení jen jako vedoucí motiv komunistického stanoviska k národnostní otázce. Kdybychom měli se plně vyjádřiti o tomto stanovisku komunistické strany k národnostnímu problému. potřebovali bychom jisté vysvětlení a myslím, že toto vysvětlení určitou částí českého dělnictva bude žádáno. Potřebovali bychom vysvětlení, jak si komunistická strana představuje rozhodování o právu sebeurčení až do odtržení. na příklad v Liberci, Teplicích, Mostě, Lomu atd. kde žijí desetitisíce českých dělníků, zejména horníků, jak si představují jejich osud, kdyby německý národ ve své většině rozhodl se pro sebeurčení ve formě odtržení od Československé republiky a přivtělení k Německé říši? Co by se stalo s českými dělníky na severu Čech? Já odpovědi na tuto otázku. neobyčejně interesující české dělníky, postrádám.

Přiznávám, že tento národnostní program byl poněkud zmírněn proti tomu, jak ho formuloval Manuillský, a to tím, že o právu sebeurčení mají rozhodovati zastupitelské sbory. Jsou to jistě zadní dvířka, jimiž možno uniknouti, poněvadž nejprve by bylo třeba usnésti se na těch zastupitelských sborech na jejich složení, na jejich právech a svolati je a pak teprve o tomto právu mohlo by býti jednáno a rozhodováno.

Ale přece jen nemohu si dáti ujíti, abych nekonstatoval, že tu je velmi značný rozdíl mezi tímto formulovaným programem a i výkladem, kterého se mu dodatečně zde ve sněmovně dostalo, a mezi tím, co 28. září 1924 na schůzi důvěrníků na Kladně o národnostních thesích V. sjezdu vyložil dr. Šmeral, který zejména odmítl praktickou agitaci pro tento program mezi maďarským dělnictvem, poněvadž by měl za následek, že by maďarské dělnictvo dostalo se pod jho Horthyho vlády. A já vám řeknu, že bych byl snad tuto část prohlášení komunistické strany přešel, kdyby k němu nebyl býval dán ve sněmovně komentář, relief, kterým teprve obraz těchto národnostních thesí dosáhl plastičnosti. Tento komentář obsažen byl v řeči pana posl. Neuratha.

Pan posl. Neurath vytkl německým stranám aktivismus jako něco škodlivého, nepřijatelného, jako protichůdný požadavek sebeurčení národa německého. On vytýkal tento aktivismus nejen německé sociální demokracii a Bund der Landwirte, nýbrž označil za aktivisty také německou nacionální stranu a německé národní sociály, čili tak zvané Hackenkreuzlery. Není mým úkolem, abych proti panu posl. Neurathovi bral v ochranu německé národní sociály. Ale kdo sleduje jejich činnost, zejména za hranicemi, ten přece je dalek toho, aby je obviňoval z nějakého aktivismu pro Československou republiku. Jestliže pan posl. Neurath i tuto činnost německých národních sociálů a činnost německých nacionálů, činnost nejkrajnějších šovinistů, považuje za málo úspěšnou pro provádění sebeurčovacího práva, tedy to znamená, že se staví nad německé nacionály, nad německé nár. socialisty, sám se označuje za největšího nacionála a největšího ochránce sebeurčovacího práva německého lidu. Pak to prohlášení komunistické dostává docela jinaký ráz, pak to není jenom platonický projev, nýbrž pak to znamená, že komunistická strana není spokojena ani s tím, co dělají nejkrajnější němečtí nacionálové, co dělají národní sociálové, nýbrž, že ona chce více. Označil-li jsem prohlášení komunistické strany, pokud jde o požadavky denní a nazírání na parlament, za sociálně demokratické, musím část jejich prohlášení, týkající se národního problému, označiti za bolševickou, ale je to bolševismus národní, čili sociální patriotismus, ovšem německo-maďarský. (Výborně! Potlesk.) Německým komunistům se nedivím, ti ať si provádějí svůj nacionální bolševismus z důvodů národnostních, nebo myslí-li snad z důvodů revolučních, ale mám pochybnost, jest-li v otázce národnostní dá se české dělnictvo vésti těmito myšlenkami p. Neuratha. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr Meissner (pokračuje): Výsledek voleb a bouřlivé výjevy, které se tu odehrávaly v prvních dnech, pohnuly ještě jinou otázkou, totiž otázkou správnosti, prospěšnosti a účelnosti našeho volebního řádu, parlamentarismu a demokracie vůbec. (Hluk. Místopředseda Slavíček zvoní.)

Mám za to, že je předčasno, abychom už dnes z výsledku voleb a oněch výjevů činili dalekosáhlé důsledky. Vyčkejme nejprve, jestli výjevy ty byly rázu přechodného, či budou-li trvalým zjevem. Snad se dají vysvětliti nezvyklostí fóra, rozčilením, vyvolaným volbami, a doufejme, že nebude v nich v té míře a v těch formách pokračováno. Myslím, že jménem strany mohu odmítnouti snahy těch, kteří se snaží z těchto výjevů vytloukávat politický kapitál proti demokracii. proti volebnímu řádu. Vždyť jsou mnohé překážky, které je možno odkliditi cestou demokratickou beze změny volebního řádu, a já kvituji, že pan dr Kramář dotkl se na příklad problému slovenského, o němž správně řekl, že vůči němu nesmíme hráti pštrosí politiku.

Snad mám jistou legitimaci tkvící v tom. že jsem byl činnou měrou spoluúčasten při tvoření našich volebních řádů, abych promluvil několik slov na jejich obranu. Nic podle mého přesvědčení nemluví proti našemu volebnímu právu a proti jeho základním principům. Neoprávněný by byl požadavek zvýšiti věk pro aktivní volební právo. Vždyť při volbách do senátu, kde věk rozhodný pro volební právo jest od 26 roků, výsledky volební jsou téměř stejné jako při volbách do poslanecké sněmovny.

Nechť nikdo také nepřichází s výtkami proti volebnímu právu žen a jestli někdo vyčítá tomuto volebnímu právu nějaké nepříznivé politické důsledky, pak si řekněme, že tyto důsledky možno paralysovati uvědomováním žen a politickou jejich výchovou. Nechť také nikdo nepřichází s nějakým útokem proti proporci, proti poměrnosti volebního práva. Já jsem si vědom, jakou poměrné volební právo prodělává dnes krisi, a stojím také na stanovisku, že volební právo nemá býti toliko instrumentem ku projevu smýšlení voličstva, nýbrž že musí býti takové, aby sněmovna na základě jeho zvolená byla schopna práce, aby bylo možno utvořiti většinu a na základě této většiny vládu. Volební řád, který by neumožňoval tvoření většiny, by vlastně ničil základní princip demokratický, že rozhoduje většina. Stačí, když poukáži zde, že na příklad Labour party anglická je vůbec proti poměrnému právu, že Jean Longuet v "Populaire" 10. května 1924 hlásá návrat ke starému systému okresovému, a když poukáži na článek Bedřicha Adlera "Probleme des Proporz", uveřejněný v "Kampfu" z r. 1924 na str. 306 a následující, kde hájí sice princip poměrného volebního práva, ale chce ho upraviti takovým způsobem, aby sněmovna na základě jeho zvolená, mohla založiti dostatečnou většinu a mohlo se vládnouti. Mám za to, že všechny výtky, které byly tu předneseny proti našemu volebnímu řádu, anebo které. i když během debaty tu nebyly tak jasně vyjádřeny, slýcháme denně, čím dále, tím častěji, nejsou odůvodněny a jsem odhodlán hájiti tento volební řád s největší vervou. Ale mám snad právo dodati toto: Volební právo, parlamentarismus bude zachován, když se ukáží býti života schopnými. Na tom má interes nejen majorita, nýbrž také oposice a v tomto směru mají své určité povinnosti nejen majoritní strany, nýbrž také strany, které jsou v menšině. Ba větší interes na zachování parlamentu a parlamentarismu mají strany oposiční, než strany většinové. Pro strany oposiční parlament je důležitou tribunou. Pro ně je místem, kde mohou řečmi a interpelacemi kritisovati různé výhonky administrativy. Parlament je institucí, které by si měla každá oposice vážiti a ji držeti. Já jsem nikdy nechápal na př. stanovisko některých oposičních stran proti instituci Stálého výboru. Představovali jsme si tuto instituci, která se měla scházeti, když sněmovna není svolána, každých 14 dnů, jako parlamentní kontrolní orgán nad vládou. Byly to oposiční strany, které hned při prvním sejití se Stálého výboru v roce 1920 proti němu protestovaly. Tu vládní strany si řekly: Nemají-li na udržení této instituce interesu strany oposiční, vládní strany, které mohou kontrolovati činnost vlády bez parlamentu, které jsou zastoupeny ve vládě, této potřeby necítí. A tím se stalo, že tato s hlediska demokratického neobyčejně důležitá instituce byla hozena pod stůl. Bojím se, by touto nesprávnou taktikou některých oposičních stran jiná zařízení demokratická také nedoznala újmy.

Stojím, a dal jsem to myslím vždy na jevo, na principu demokracie. Dal jsem to nejen na jevo při sdělávání volebních řádů, nýbrž i při jejich obraně. A tu právě s hlediska demokracie se mne neobyčejně těžce dotkyv výjevy, které se zde před několika dny udály za řeči pana min. předsedy Švehly. Proč? V parlamentu musí býti poskytnuta nejen volnost slova oposice, tedy volný projev těch, kteří kritisují, nýbrž také volný projev těch, kteří jsou ve většině a volnost projevů vládních. Mám za to, že by bylo přímo nemožné (Výkřiky posl. Mikulíčka.) v jiných zemích... (Výkřiky poslanců čsl. soc. demokratické strany a komunistické strany.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP