Úterý 27. února 1923

Je na bíledni, že mlynář může prodávati přední druhy mouky laciněji, může-li zpeněžiti lépe zadní druhy.

Vývoz zadních druhů mouky, který jest ministerstvem obchodu přísně kontrolován, nezpůsobil u nás také žádného zvýšení cen, spíše naopak.

Ačkoli stanovení cen státem není za volného obchodu nejúčinnějším prostředkem ke zlevňování, nutno přece ve výjimečných případech ojediněle k tomuto prostředku sáhnouti, aby konsumenstvo nezůstalo bez ochrany.

Úřady sledují ve spolupráci se Státním úřadem statistickým neustále pohyb cen nejdůležitějších životních potřeb všeho druhu, a to jak cen, jež požaduje výrobce nebo importér, tak i cen, které platí spotřebitel v drobném.

Na podkladě cenové evidence, která bude v nejbližší době rozšířena na všechny důležitě životní potřeby, je také možno srovnávati ceny v různých oblastech republiky a tak poznávati nejlevnější nákupní prameny.

Cenové kalkulace a jednotlivé jejich cenotvorné složky podrobují se postupně přezkoušení, a kde kalkulace není odůvodněna nebo kde jednotlivé složky zboží zbytečně zdražují, zasahuje ministerstvo buď samo nebo prostřednictvím příslušného resortu. (Posl. Mlčoch: Co je s cukrem, pane ministře?) Prosím o trpělivost, přijdu k tomu.

Nesníží-li zájemníci ceny na podkladě přezkoušené kalkulace, zakročují úřady podle lichevního zákona.

Roku 1922 bylo lichevními úřady učiněno 25.000 oznámení soudům a přes 3000 politickým úřadům.

Přezkoušení kalkulací jest snadné, pokud jde o zboží, jež přichází do oběhu v původním stavu, jako na příklad obilí.

Naproti tomu je kalkulace zboží, jež potřebuje zpracování, než se dostane do oběhu, na příklad obuv, železné výrobky, látky, tím nesnadnější, čím více výrobních procesů musilo zboží prodělati.

Při takových kalkulacích je potřebí důkladných odborných znalostí, aby přiměřenost jednotlivých položek mohla být správně posouzena.

Jelikož odborníci bývají současně zájemníky, je velmi obtížno opatřiti si objektivní kalkulace.

Vláda však doufá, že také tyto překážky budou za součinnosti ústavu pro technické hospodářství průmyslu při Masarykově akademii práce, s kterým vyjednává, v nejbližší době překonány.

V zlevňovací akci bylo mezi jiným docíleno úspěchu v cenách potravin, které do prosince 1922 v poměru k září 1922 klesly o 21%, v textiliích, které klesly o 22% kůže, které klesly skoro o 20%, kovy, které klesly o 27%.

Úřady vynasnažily se, aby také ceny detailní přizpůsobily se sníženým cenám velkoobchodním a sníženým výrobním nákladům.

Z větších akcí zmiňuji se jen o zlevnění cen lihu, zejména lihu denaturovaného, cen piva, cen pokrmů v nádražních restauracích. Jednání o další snížení cen piva a snížení cen zápalek jsou v proudu. Ke snížení cen piva chce přispěti vláda úpravou daně.

Vláda po provedené revisi kalkulace výrobních nákladů a zisku při cukru (suroviny i rafinády) zaujme stanovisko k ceně cukru.

Na výslovný dotaz posl. Dietla zdůrazňuji, že jsem ke zvýšení cen cukru svolení nedal a nemohl dáti, už proto ne, že cukr jak známo, je úplně uvolněn, cukrovarnický kartel stanovil jak jeho původní cenu 400 (405), tak i zvýšenou 430 úplně autonomně.

Kapitolou pro sebe je otázka snížení cen pracovních výkonů.

Ministerstvo upozornilo již hned na počátku zlevňovací akce politické úřady, aby působily vzhledem k snížení cen surovin dělnických mezd na příslušná společenstva, aby snížila své požadavky za pracovní úkony.

Společenstva se většinou s počátku každému snížení bránila, případně poskytla naprosto nedostatečné slevy. Usnesení těchto organisací, týkající se obligatorních sazeb byla úředně zrušena.

V poslední době, kdy bylo znovu nařízen politickým úřadům, zejména na venkově, provésti snížení cen výkonů kovářských, kolářských, truhlářských a sedlářských, lze zaznamenati jakýsi úspěch.

Místy byly sníženy ceny pracovních výkonů o 25 až 50%, melné o 30% atd.

Jinde brání se společenstva dosud houževnatě přiměřenému snížení.

Vyjednávání o zlevňování cen pracovních výkonů jest ztíženo tím, že nemůže se zakročiti proti zdražovatelům pracovních výkonů podle lichevního zákona, jako při předražování zboží.

Již z tohoto stručného pracovního přehledu jest zjevno, že ministerstvo pro zásobování lidu nemůže prováděti zlevňovací akci samo, nýbrž že je odkázáno na součinnost druhých resortů, tak na př. při clech na ministerstvo financí, při vývozu a dovozu na ministerstvo obchodu a zemědělství, při železničních tarifech na ministerstvo železnic a p.

Je samozřejmo, že se zájmy těchto resortů vždy neshodují; kdežto ministerstvo pro zásobování lidu má v prvé radě zájem snížiti všechny ceny, mají druhé resorty hlavně z rozpočtových důvodů pochopitelné potíže při snížení dávky z uhlí, státních a veřejných dávek a poplatků, snížení železničních a poštovních tarifů a pod.

Přes tyto obtíže provedeny byly i zde značné slevy. O snížení železničních a poštovních tarifů jsem se již zmínil; také dávka z uhlí poklesla dle revírů až na 15 až 24% původní výše; na nové úpravě této dávky se pracuje.

Přední starostí vlády musí býti, aby to, co vláda slevila, objevilo se také v cenách detailních ve prospěch konsumentů.

Ministerská rada se usnesla, aby veškerá zlevňovací akce soustředěna byla v poradách hospodářských ministrů.

Účinný kontakt se zúčastněnými resorty sprostředkuje dále meziministerská komise se zástupci zúčastněných ministerstev u ministerstva pro zásobování lidu; kontakt s konsumenty sprostředkuje stálá anketa konsumentů.

Jelikož ministerstvo povede také evidenci o konečném vyřešení všech zlevňovacích akcí, bude na příště možno prováděti zlevňovací akci z jednoho ústředí soustavně podle jednotného plánu a tudíž s lepší čákou na příznivý výsledek.

Pro nejbližší dobu má vláda tento program:

1. Další snížení dopravních tarifů železničních;

2. opatření proti vyhánění cen koží při kožních aukcích;

3. opatření proti zdražení textilií;

4. opatření proti kartelům a ochranným vazům průmyslu, pokud zabraňují zlevnění;

5. zřízení mrazíren a chladíren v prvé řadě v Praze.

6. snížení lékařských, lékárnických, notářských a advokátních sazeb;

7. novelisace lichevního zákona.

Budiž mně dovoleno několika málo slovy zmíniti se o akci, kterou vláda podniká v Podkarpatské Rusi.

V Podkarpatské Rusi provádí vláda prostřednictvím Červeného kříže stravování dětí osob nezaměstnaných, ke kterémuž účelu přikázán byl této korporaci obnos 1 milion korun.

Pro nedostatkem trpící obyvatelstvo Vrchoviny v počtu 27 tisíc osob přiděleno bylo dosud 200 tun žita a zbytky zboží z ošacovací akce civilní správy pro Podkarpatskou Rus za 50 tisíc korun. Dále připravuje se příděl kukuřice pro hladovějící obyvatelstvo v Podkarpatské Rusi.

Na konec dovoluji si připomenouti, že se provádí vládní akce stravování dětí nezaměstnaných. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo panu ministru veřejných prací Srbovi.

Ministr Srba: Slavná sněmovno! Dotazy podané o tom, pokud vláda prováděním investičního programu přispěla k omezení nezaměstnanosti, dotýkají se v prvé radě ministerstva veř. prací a ministerstva železnic, menší měrou i ministerstva pošt a zemědělství. Stavební program ministerstva veř. prací obsažen je podrobně ve finančním zákoně na r. 1923 a nebudu proto o něm zvláště mluviti. Podle rozpočtu státních investic pro tento rok mohlo by ministerstvo veřejných prací, předpokládaje, že dostane se mu k tomu příslušných finančních prostředků, provésti v oboru vlastním a v oboru ministerstev jiných různých prací za 1.268,000.000 Kč. Mohu říci s nejlepším svědomím, že ministerstvo veř. prací a úřady jemu podřízeně s největším napětím sil učinily vše možné, aby investičním rozpočtem stanovený program mohl býti včas proveden. Jsem také přesvědčen, že úkol svůj splníme.

Úmyslem mého výkladu je právě ukázati, co bylo z programu již splněno anebo je bezprostředně před splněním, poněvadž pouhým výpočtem toho, co chceme učiniti, nebylo by vyčerpáno to, co si interpelace přejí vědět. Ačkoliv rok 1923 teprve se počíná a stavební podniky pochopitelně potřebují přípravy co nejpečlivější, kterým se žádným způsobem nelze vyhnouti, a ačkoliv těžce zápasíme s nedostatkem školených technických sil, jest množství prací pro rok 1923 zahájeno a ještě větší množství připraveno. Důkaz toho podává tento co nejstručnější přehled:

V oboru staveb pozemních provádí se právě 71 staveb škol menšinových, státních, obecních a občanských, středních, odborných, vysokých a humanitních. Dále 86 staveb pro státní úřady a průmyslové závody. 7 staveb pro účely veř. zdravotnictví, 41 staveb pro účely vojenské, úhrnem 205 staveb za celkovou sumu 323,437.000 Kč. K zadání je již připraveno, je teď právě zadáváno nebo v nejkratší době bude zadáno 47 staveb školských a humanitních, 25 staveb pro státní úřady a průmyslové závody, 2 stavby zdravotnické a 13 staveb vojenských, celkem 87 staveb za 201,559.000 Kč. Podotýkám, že v ministerstvu veř. prací je pouze 24 vlastních nebo odjinud vypůjčených sil pro tuto ohromně rozsáhlou agendu a že státní správa trpí nyní vůbec nedostatkem úředníků s vysokoškolským vzděláním, také technickým.

Co se týče staveb vodních, byl v důsledku provolání vlády z 9. září 1922 neprodleně sestaven program naléhavých prací a provedena dohoda s ministerstvem financí o způsobu úhrady. Tyto stavby mají velký význam pro potírání nezaměstnanosti, ježto při nich může býti používáno nejvíce dělnictva nevyučeného, nezaměstnaností zvláště trpícího. Z prací od nastoupení nové vlády započatých nebo zadaných uvádím: Stavby prvého a druhého losu zdýmadla u Střekova, přípravné práce v přístavu mělnickém a stavba přístavu mělnického, stavba skladiště v přístavu holešovickém, pokračování stavby povltavské silnice Zbraslav-Štěchovice, stavba horní zdi nábřežní na Smíchově nad Palackého mostem, 1 los úpravy Labe u Brandýsa, úprava Labe nad Kolínem, práce sondovací pro průplav dunajský a oderský na Moravě, stavba vodovodu a domu pro přístavní zřízence v přístavě bratislavském a různé práce v přístavě v Komárně za 57,412.000 Kč. Vypsáno je dále 6 různých vodních staveb a prací za 51,700.000 korun. Během nejbližších měsíců budou vypsány další rozsáhlé vodní práce, mezi nimi také úprava Vltavy u Štěchovic, vzhledem k tomu, že dobrozdání komise o štěchovické přehradě vyznělo pro stavbu hráze 20timetrové, k níž všechny přípravy jsou již hotovy, takže bychom ještě během jara se stavbou započali. Také veliký průkop v Praze na Maninách, jenž zaměstná asi 700 nevyučených dělníků vedle dělníků vyučených, je těsně před vypsáním. Zemská správa politická byla již zplnomocněna, aby jej vypsala. Stejně blíží se uskutečnění vodní a elektrárenské projekty v Podkarpatské Rusi (Tereblja-Rika). Vedle těchto investičních staveb pokračuje se s největším napjetím na říčních úpravách, kde bylo v posledních týdnech povoleno nových staveb asi za 4 miliony Kč a kde jest již připraveno a projednáno s hlavními zájemníky projektů v Čechách asi za 47 milionů Kč, na Moravě pokračuje se ve schválených a rozestavěných pracech asi za milionů Kč, ve Slezsku bylo vzhledem k nezaměstnanosti v ostravském revíru dáno svolení k okamžitému zahájení prací na Ostravici, Odře, Olši a Lučině, na něž stát přispívá 3 miliony Kč a ostatní zájemníci asi 2 miliony Kč, na Slovensku pracuje se na úpravě reky Hronu v Bánské Bystrici, na Váhu na různých stavbách v částce přes 4 miliony Kč; na Podkarpatské Rusi bude se provádět asi 14 vodohospodářských staveb, takže do rozpočtu zařazená částka 2 miliony Kč bude pravděpodobně překročena. Řada jiných projektů blíží se svému dojednání a proto prosím, aby se nezapomínalo, že jsme teprve v měsíci únoru a že jednání ve věcech vodních staveb je právně i technicky často velmi zdlouhavé a obtížné. (Místopředseda inž. Botto převzal předsednictví.)

V oboru bytové péče bylo v ministerstvu veřejných prací od nastoupení nové vlády do 1. ledna 1923 posouzeno žádostí o 1737 domů s 3771 byty o celkovém nákladu 303,297.000 Kč. To znamená značnou zaměstnanost stavebního dělnictva. Další žádosti, jichž je této doby asi 3000, vyřizují se s největším napětím sil, čímž však trpí kolaudace staveb již hotových. Ministerstvo veř. prací považuje za povinnost schvalovati co nejrychleji všechny přípravné projekty a ježto nemá dostatek sil, aby stačilo prováděti i kolaudace, musí tyto sečkávati, ač to má v zápětí mnoho nesnází a oprávněných stížností. Od 1. ledna do 1. února 1923 bylo v celé republice vyřízeno dalších žádostí o 754 domy s 1287 byty o nákladu 108,115.153 korun (navržená subvence činila 88,758.980 korun), z toho připadá a) na vlastní vnitrní Prahu 4 domy s 28 byty o nákladu 3,471.300 korun, navržená subvence 2,722.300 Kč, b) na ostatní obvod Prahy 46 domů se 119 byty o nákladu 18,497.300 Kč, navržená subvence 15,552.500 Kč. Od 1. června 1921 do 31. prosince 1922, tedy od prvé doby účinnosti zákona o stavebním ruchu, bylo projednáváno v ministerstvu veř. prací projektů na postavení 6147 domů o 11.993 bytech rozpočteným nákladem 1059,524.066 korun, pro něž byla navržena subvence částkou 846,169.922 Kč. Z toho připadá na vnitrní Prahu (bez předměstí) 60 domů o 790 bytech rozpočteným nákladem 91,182.182 korun (navržená subvence 81,034.880 Kč), na ostatní části Prahy 467 domů o 1317 bytech rozpočteným nákladem 160,229.465 Kč (navržená subvence 130,968.906 Kč), na celkový obvod Velké Prahy tedy 527 domů o 2107 bytech rozpočteným nákladem 251,411.647 Kč (navržená subvence 212,003.786 Kč). Pokud se týče státních staveb obytných domů, je této doby již zadáno anebo již ve stavbě v různých místech republiky 26 budov za 23,650.000 Kč a vypsáno je nebo k vypsání bezprostředně připraveno 17 domů nebo domovních bloků za 27,275.000 Kč. Dokončují se projekty a v nejbližší době bude vypsáno 24 domů a domovních bloků asi za 70,000.000 Kč.

V oboru staveb silničních pro vádí se anebo bylo již povoleno a v nejkratší době bude se prováděti státních staveb za 22,512.000 Kč, na nestátní stavby bylo jenom na subvencích povoleno 34,275.000 Kč. Konstatují, že, ačkoli máme teprve únor, suma, která pro celý rok je povolena na subvence, blíží se svému vyčerpání. Dlužno konstatovati, že v tomto oboru pracuje se u nás zvláště intensivně, neboť od r. 1919 jen do konce dubna 1922 bylo pouze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zahájeno celkem 729 silničních staveb v délce 1783 km, na něž bylo rozpočteno 210 milionů Kč; stát přispěl 69 miliony a zaměstnáno bylo asi 26.000 dělníků.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP