Úterý 6. prosince 1921

Předseda (zvoní): Slovo má dále pan posl. Burian.

Posl. Burian: Pánové! Ježto jednáno bylo o našem pilném návrhu, dovoluji si jménem klubu komunistických poslanců k vládnímu prohlášení připojiti těchto několik slov. Nebudeme v této chvíli polemisovati s vývody jednotlivých předešlých řečníků, to obstará náš tisk. S vládním prohlášením souhlasiti nemůžeme, poněvadž nebylo dosaženo úplného uspokojení požadavků hornických, poněvadž se vláda nepostarala o definitivní zakřiknutí zpupnosti kapitalistů, naopak nepřímo ji podporovala vysláním vojska a četnictva do hornických obvodů. Řešení sporů vládou nastíněné jest dle našeho názoru jen polovičaté a prozatímní. Budeme proto hlasovati proti vládnímu prohlášení a žádáme, aby uhlobaroni byli učiněni jednou pro vždy neškodnými. Průběh hornické stávky prokázal, že je to věc možná, že reální moc je na straně dělnictva a že se osvědčilo stanovisko komunistů, jak bylo námi formulováno již před půl rokem, stanovisko, že dělnictvo má proti kapitalistům vytvořiti silnou jednotnou frontu na odboj i výboj. Tenkráte však volání po odražení útoku uhlobaronů všemi prostředky, zejména generální stávkou horníků i veškerého dělnictva bylo označováno za přípravu k novému komunistickému puči. Na konec však právě toto stanovisko schváleno bylo veškerým dělnictvem a jen jeho použitím a solidaritou všeho ostatního dělnictva bylo docíleno, že nejhorší zlovůle kapitalistů byla aspoň částečně odražena. Jest to ovšem rozřešení dosud jen problematické a provisorní a z výkladů o něm budou vznikati i dále nejrozmanitější spory, pokud dělnictvem použitím všech prostředků nebudou prosazeny: kontrola výroby a sestátnění dolů jako přechod k socialisaci. (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Slovo dále má pan posl. Čermak.

Posl. Čermak (německy): Slavná sněmovno! Velectění pánové a dámy! Zatím co se projednávala interpelace o hrozící hornické stávce, podával pan ministr pro veřejné práce zprávu o své činnosti sněmovně. Klub poslanců německé sociálnědemokratické strany dělnické béře na vědomí, že se namáhal pan ministr veřejných prací v posledních dnech, aby zažehnal hrozící stávku vyjednáváním. Tyto snahy nemohou arci odčiniti, co dřívější vlády, jmenované Národní shromáždění a většina tohoto sněmu zavinily rozhodováním o návrzích zákonů a vládních opatřeních v oboru národního hospodářství tím způsobem, že společně pomáhaly přivoditi příčiny uhelné krise, jež částečně se jeví v zápasu mezí důlními vlastníky a dělnictvem. Pochybená obchodní a valutová politika státu, nehospodárná úprava tarifnictví a obzvláště uhelná daň těžce spočívající na všem národním hospodářství jsou hlavně na tom vinny, že bylo postiženo dolování nyní těžkou krisí.

Pochopitelno je, že si dělníci nemohou dáti líbiti pokus důlních kapitalistů, aby svalili všechny potíže, které se naskytají za tohoto stavu, na jejich bedra. Důlní kapitalisté náležejí k nejbohatším a nejmocnějším magnátům průmyslu, oni dovedli v každý čas nesmírné milionové zisky tahati z kapes spotřebitelů a z pracovní síly vykořisťovaných horníků. Poněvadž bezohledné, veškeré hospodářství těžce poškozující řádění důlních kapitalistů netoliko od horníků a veškerého dělnictva, nýbrž mimo ně ode vší veřejnosti prohlédnuto a pochopeno je, podařilo se snad vládě neslýchanou zpupnost a drzou provokaci důlních baronů aspoň potud obmeziti, že se dali přiměti k předběžnému vyrovnání.

Ohrožení všeho hospodářství nedávnými událostmi v těžbě uhelné dokazuje, že je nesnesitelno pro veškero obyvatelstvo a pro hospodářský život tohoto státu do budoucna, aby vydána byla na pospas těžba původních výrobků, především uhlí, hrstce kapitalistů lačných zisku. Stále naléhavěji a rozhodněji se bude ozývati volání po socialisaci uhelné těžby, dělnictvo a veškeré obyvatelstvo mu bude vždy lépe rozuměti. Klub poslanců německé sociálně-demokratické strany dělnické bude pokračovati ve svém boji proti oné politice, která zavinila uhelnou krisi, proti uhelné dani proti dosavadní obchodní, valutní a tarifní politice právě tak, jako bude dělnictvo o to usilovati, aby uhájilo holou existenci, aby zlomilo zpupnost kapitalistů a dříve neustane, až dosáhne cíle, socialisace uhelné těžby.

Nehledě k tomu, že klub poslanců německé sociálně-demokratické strany dělnické béře na vědomí prohlášení ministrovo, prohlašujeme, že se tím arci nemění naše principielní, oposiční postavení proti této vládě. Obzvláště protestujeme proti chování ministerstva vnitra, které beze vší příčiny, patrně jen hovíc přáním podnikatelů, poslalo četníky na doly moravsko-ostravského revíru. Víme o tom dobře, že vláda, z níž jeden člen řídil vyrovnávací vyjednávání, byla by zároveň bývala ochotna, pro případ stávky propůjčiti podnikatelstvu mocenské prostředky státu. Proto bereme-li na vědomí prohlášení ministra veřejných prací, neznamená to naprosto snad projev důvěry vládě. (Potlesk na levici.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, debata je skončena.

Přistoupíme k hlasování. Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Podle §§ 69, 65 a 68 má se o odpovědi dotázaného ministra na naléhavé interpelace hlasovati, zda sněmovna odpověď schvaluje čili nic, nebo zda hlasování odkládá.

Návrh na odklad hlasování podán nebyl. Budeme tedy hlasovati o tom, schvaluje-li sněmovna prohlášení, učiněné v debatě se strany dotázaného ministra, čili nic.

Kdo tedy souhlasí, aby sněmovna schválila odpověď p. ministra veřejných prací, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, odpověď je schválena a tím tento předmět jednání je vyřízen.

Teď přikročíme k

hlasování o přiznání rozprav naléhavým interpelacím,

o nichž ještě jednáno nebylo. Je to řada interpelací, pocházejících ještě z dřívějšího zasedání.

Dám přečísti záhlaví a petit každé z těchto naléhavých interpelací a dám o každé hlasovati, zda sněmovna přiznává rozpravu.

Žádám p. tajemníka, aby přečetl petit prvé naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1163. Naléhavá interpelace posl. dr. Hanreicha, Schälzkyho, dr. Keibla, dr. Kafky a druhů ministrovi spravedlnosti o jazykové praksi západoslezských soudů.

Podepsaní táží se pana ministra spravedlnosti:

Jest pan ministr spravedlnosti ochoten, naříditi ihned presidiu vrchního zemského soudu v Brně, aby odvolalo závadný výnos?

Předseda: Kdo souhlasí, aby se naléhavé interpelaci právě přečtené přiznala rozprava ve smyslu § 69 našeho jedn. řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, naléhavost této naléhavé interpelaci přiznána nebyla.

Prosím, aby byl přečten petit druhé naléhavé interpelace.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1239. Naléhavá interpelace posl. Čermaka, Deutschové, Hirsche a druhů min. předsedovi o krvavých událostech v Mostě.

Podepsaní táží se pana ministerského předsedy:

1. Jest ochoten pokud možno ihned podati poslanecké sněmovně přesné objasnění příčin a průběhu krvavých událostí v Mostě dne 14. prosince?

2. Který vojenský funkcionář má vinu na smrti 6 občanů a 20 zraněných?

Předseda: Kdo souhlasí tedy, aby naléhavé interpelaci p. posl. Čermaka a soudr., jejíž petit byl právě přečten, byla přiznána rozprava ve smyslu §u 69 jedn. řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, rozprava o této naléhavé interpelaci usnesena nebyla.

Žádám přečtení třetí naléhavé interpelace.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

Tisk. 1264. Naléhavá interpelace posl. dr. Lodgmana, Böhra, Křepka, inž. Junga, dr. Kafky a druhů ministrovi vnitra a spravedlnosti o rozpuštění Ligy svazu národů v Sudetských zemích v Karlových Varech a jak se při tom zneužilo úřední moci.

Podepsaní podávají vládě pilný dotaz:

1. Ví vláda, že obejítím všech zákonných předpisů byla rozpuštěna Liga svazu národů, německá odbočka se sídlem v Karlových Varech, a že v souvislosti s tím, v místnostech tohoto spolku a v bytech členů spolku byly provedeny domovní a osobní prohlídky neznámými policejními úředníky a úředníkem okresní politické správy v Karlových Varech?

2. Co zamýšlí vláda učiniti, aby ihned zrušila tato nezákonná opatření nepříslušných úřadů, postiženým nahradila škodu a poskytla plné zadostiučinění?

3. Jest vláda zvláště ochotna úředníky, mající účast na spáchání těchto nezákonných jednání vzíti do vyšetřování a potrestati je pro porušení úřední povinnosti?

4. Co zamýšlí vláda činiti, aby umožnila spolku, jehož cíle se mezinárodně a všemi kulturními státy uznávají, pokračovati v další činnosti?

5. Zavede vláda trestní vyšetřování proti všem osobám, jimž vyčítá nějaký trestný čin?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby o této právě přečtené naléhavé interpelaci p. posl. dr. Lodgmana a soudr. zahájena byla rozprava ve smyslu §u 69 jedn. řádu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, rozprava o tom usnesena nebyla.

Žádám přečtení petitu další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1804. Naléhavá interpelace posl. dr. Lodgmana, Křepka, Böhra, inž. Junga, dr. Kafky a druhů vládě, že prý zakázala obyvatelům Hlučínska, aby se účastnili hlasování v Horním Slezsku.

Podepsaní táží se vlády:

1. Jest berlínská zpráva pravdiva? Je-li pravdiva,

2. odvolá vláda ihned úplně neodůvodněný zákaz hlasování?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby přiznána byla naléhavost a zahájena rozprava o této interpelaci p. posl. dr. Lodgmana a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, naléhavost přiznána nebyla. Žádám přečtení petitu další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1740. Naléhavá interpelace posl. inž. Junga a druhů ministrovi železnic pro soustavné stíhání německých zaměstnanců.

Podepsaní táží se:

Jest pan ministr železnic ochoten:

1. Ihned odvolati neoprávněné hromadné přesazování německých úředníků a zaměstnanců do českého území a na příště odstranit překládání z národně-šovinistických důvodů?

2. německé přednosty a úředníky německých stanic, kteří bez viny byli odvoláni, opět dosaditi na jejich stanice, pokud se týče je rehabilitovati?

3. učiniti opatření, aby i němečtí náležitě kvalifikovaní úředníci měli konečně podle jejich počtu účast na vedoucích místech?

4. naříditi plzeňskému ředitelství, aby odvolalo zmíněná nespravedlivá opatření proti německým dělníkům?

5. přiznati všem pensistům, kteří jsou bez platů, odpočivné se zpětnou platností?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby byla o této naléhavé interpelaci pana posl. inž. Junga a soudr. zahájena rozprava, nechť zvedne ruku (Děje se.)

To je menšina, naléhavost jí nebyla přiznána.

Žádám o přečtení petitu další naléhavé interpelace.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1650. Naléhavá interpelace posl. inž. Junga a druhů ministrovi železnic o převzetí košicko-bohumínské dráhy do státní správy.

Podepsaní se táží:

Jest pan ministr železnic ochoten naříditi olomouckému ředitelství státních drah, aby vyhlášku, uveřejněnou v úředním listě č. V. ze dne 29. ledna 1921 změnilo tak, aby lhůta, dle které k setrvání ve službě nutno se přihlásiti do 28. února, byla prodloužena do 31. října 1921?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o přečtené naléhavé interpelaci posl. inž. Junga a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava o této naléhavé interpelaci usnesena nebyla.

Žádám o přečtení petitu další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1805. Naléhavá interpelace posl. inž. Junga a druhů ministrovi železnic o utlačování a pomíjení německých železničních zřízenců.

Podepsaní se táží:

1. Jak může ministerstvo železnic ospravedlniti obsazení místa přednosty topírny a dílen v Krnově, jakož i ustanovení ryze českých dělníků v topírenské dílně v Trutnově?

2. Jest pan ministr ochoten naříditi ředitelství státních drah v Brně, aby 67 hrušovanských průvodčí vlaku bylo ponecháno v dosavadním služebním místě?

3. Jest pan ministr ochoten, dbáti při obsazování míst všech druhů národnostního klíče a vydati i ředitelstvím příslušné pokyny?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby přiznána byla rozprava o přečtené právě naléhavé interpelaci p. posl. inž. Junga a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina, rozprava o té věci usnesena nebyla.

Žádám přečtení petitu další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1812. Naléhavá interpelace posl. dr. Czecha, Čermaka, Hillebranda a druhů min. předsedovi o novém deníku "Prager Presse".

Tážeme se pana ministerského předsedy:

1. V jaké souvislosti jest československá vláda s nově založeným časopisem "Prager Presse"?

2. Jest správné, že vláda tento list vydržuje nebo subvencuje - je-li tomu tak, jakými částkami, a

3. jak vláda ospravedlní, že subvencuje ze státních peněz nebo udržuje list, mající povahu podniku soukromého?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava ve smyslu § 69 jedn. řádu o přečtené právě naléhavé interpelaci posl. dr. Czecha, Čermaka a soudr. v záležitosti "Prager Presse", nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina, rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení petitu další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1811. Naléhavá interpelace posl. dr. Lodgmana, Křepka, Böhra, inž. Junga, Kostky a druhů vládě o založení vládního listu "Prager Presse".

Z těchto důvodů kladou podepsaní tyto dotazy:

1. Bude vláda vydávati nový časopis "Prager Presse", jej subvencovati, nebo v jakém jiném poměru jest tento časopis k vládě?

2. V které rozpočtové položce jsou vykázány výdaje na tento list pokud se týče, ježto při tomto vysoce založeném pokusu o klamání domova i ciziny nastrčena jest

akciová společnost, pod kterou položkou se skrývá subvence tohoto podniku?

3. Co obzvláště říká pan ministr věcí zahraničních na tvrzení v prospektu o dosavadních "nejasných, kusých a zkreslených informacích ciziny", při čemž však sám jest spolupracovníkem memoiru III, který dle tehdejšího tvrzení vlády naprosto objektivně vylíčil poměry státu a kdy dále Československá tisková kancelář pečuje o stálé podávání zpráv do ciziny?

4. Jak obzvláště ospravedlní pan ministr pošt a telegrafů, že prospekt tohoto listu doručují jednotlivým stranám bez pásky a poštovného státní listonoši; bylo-li však příslušné poštovné zaplaceno, kdo tak učinil a kde?

5. Co zamýšlí vláda učiniti, aby zamezila klamání veřejného mínění, o jaké se ještě nikdy nestal pokus v demokratické republice?

Předseda: Kdo souhlasí s přiznáním naléhavosti a zahájením rozpravy o naléhavé interpelaci posl. dr. Lodgmana a soudr. v záležitosti "Prager Presse", prosím, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, naléhavost přiznána nebyla, rozprava nebyla usnesena.

Žádám o sdělení petitu další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2344. Naléhavá interpelace posl. dr. Kafky, Kostky a druhů ministrovi vnitra o výnosu, který vydalo ministerstvo vnitra skupině akciových společností o připuštění k provozování obchodu.

Podepsaní táží se vlády:

1. Má v úmyslu shora zmíněný výnos, který nesporně směřuje proti Němcům, šlape po rovnoprávnosti Němců a porušuje mezinárodní zaručenou ochranu menšin, ihned odvolati a veřejnost uvědomiti o odvolání výnosu, aby se německý obchodní svět upokojil?

2. Učiniti opatření, aby se stejně nakládalo se všemi akciovými společnostmi, poskytuje-li se nebo prodlužuje jejich koncese, či zvyšuje-li se akciový kapitál?

Předseda (zvoní): Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o naléhavé interpelaci, která byla právě přečtena, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Naléhavost nebyla přiznána.

Žádám o přečtení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1896. Naléhavá interpelace posl. dr. Lodgmana, Křepka, Böhra, dr. Kafky, Knirsche a druhů ministru pro věci zahraniční o smlouvách, jež prý byly uzavřeny s Francií.

Podepsaní se táží, zda tato zpráva jest pravdiva a jak se v tomto případě ospravedlní uzavření smlouvy?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o naléhavé interpelaci pana posl. dr. Lodgmana a spol., týkající se smlouvy s Francií, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, naléhavost přiznána nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2164. Súrna interpellácia posl. dr. Medveckého, dr. Hodžu, dr. Šrobára a spol. ministru zahraničných vecí a ministru vnútra ohľadom prepustenia internovaného farára Morháča v Maďarii.

Podpísaní poslanci pýtajú sa pána ministra zahraničia, či je ochotný podniknúť dôrazný krok u maďarskej vlády v Budapešti a pána ministra vnútra, aby v shode s ministrom zahraničia pohrozil represáliami, nebude-li aretovaný farár Morháč na slobodu hneď prepustený?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o naléhavé interpelaci posl. dr. Medveckého, dr. Hodži a soudr. ve věci faráře Morháče, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, naléhavost této naléhavé interpelaci přiznána nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk. 1078. Naléhavá interpelace posl. Kučery a soudr. na ministra spravedlnosti, vnitra a nár. obrany v záležitosti současných nepokojů s požadavkem, aby se zatčenými za generální stávku a při zakládání závodních a zemědělských rad bylo zacházeno jako s politickými vězni.

Tážeme se:

Jsou páni ministři spravedlnosti, vnitra i národní obrany ochotni tyto tři samozřejmé požadavky okamžitě vyplniti?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o právě sdělené naléhavé interpelaci p. posl. Kučery a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1302. Súrna interpellácia posl. Svetlika, Darulu a súdr. na ministra vnútra v záležitosti násilného rozohnania soc. demokratického sjazdu v Lubochni.

Dolupodpísaní sa pýtajú pána ministra vnútra:

1. Či má známosť o tomto pripade, alebo či asnáď už vopred dal rozkaz proti nenávidenej strane bezohľadne zakročovať, kde len možno?

2. Aké opatrenie hodlá učiniť, aby shromaždovacie právo štátnych občanov bolo rešpektované?

3. Či je ochotný zamedziť v budúcnosti každú neodôvodnenú surovosť pri intervenciách verejných orgánov?

4. Či hodlá hlavného slúžneho Skyčáka exemplárne potrestať za jeho nezákonité brutálne rozohnanie sjazdu?

5. Či je ochotný ráz pre vždy rozkázať, aby sjazdy a konferencie politických strán konaly sa bez akejkoľvek assistencie štátnych orgánov, ako tomu je v Česku, na Morave a vo Slezku?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava ve smyslu § 69 našeho jednacího řádu o právě sdělené naléhavé interpelaci p. posl. Svetlika a soudr. ve věci rozehnání sjezdu v Lubochni, prosím, ať zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, rozprava o této věci usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 973. Naléhavá interpelace posl. dr. Lelleye a soudr. celé vládě o hromadném zatýkání v poslední době na Slovensku se vyskytujícím a o nelidském trýznění zatčených i jiných nepřístojnostech.

I. a) Má vláda vědomí o tom, že plakáty s obsahem vylíčeným v I. odstavci vylepeny jsou v jednotlivých městech a obcích na Slovensku?

b) Jestliže ano, jest ochotna zahájiti přísné vyšetřování proti těm, kteří plakáty redigovali, podepsali a vylepili, a jest ochotna zahájiti řízení k potrestání vinníků?

c) Jest ochotna zahájiti vyšetřování v tom směru, zdali úřady nenesou vinu na tom, že nedány byly rozkazy k odstranění těchto plakátů a v případě kladném, jest ochotna postarati se o jejich potrestání?

d) Jest ochotna postarati se o to, aby tam, kde se takovéto plakáty objevily, byly vyvěšeny vývěsky, které, odvolávajíce se na příslušné paragrafy základních zákonů, zdůrazňují úplnou svobodu jazykovou, pro nápravu a ochranu práv zterorisovaného a uraženého maďarského a německého národa?

II. a) Má vláda vědomí o tom, že v jednotlivých větších městech a obcích na Slovensku - v Novém Městě nad Váhom, v Píšťanech atd. - nabádají některé legionářské spolky obyvatelstvo otevřeně, úředním vybubnováním, k neoprávněnému udávání?

b) Jestliže ano, jest ochotna působnost těchto organisací ihned zakázati, a úřadům, jak civilním, tak vojenským, poskytování pomoci zapověděti a poukázati úřady, aby zabránily konání a ohlašování schůzí s podobnými cíli?

III. a) Má vláda vědomost o tom, že jest v Bratislavě tak zvaná propagační kancelář, která vydržuje úředníky a detektivy, zatýká občany; vyslýchá, koná domovní a osobní prohlídky?

b) Jestliže ano, jest ochotna prohlásiti, na základě jakého právního předpisu tato kancelář působí, má-li úřední ráz, aneb je-li pouze podnikem soukromým?

c) Má-li úřední ráz, kterému úřadu je podřízena, kdo ji řídí a zda jest vláda ochotna v tom případě zrušiti její mimořádné postavení a zvláštní práva?

d) Jde-li o podnik soukromý, je-li vláda ochotna vyšetřiti a sněmovně sděliti, kdo a z čeho ji vydržuje, kdo ji řídí a kdo vydává detektivům legitimace?

e) Je-li vláda ochotna tuto kancelář okamžitě zrušiti a zvláště pohnati k zodpovědnosti toho, nebo ty, který nebo kteří umožnili neslýchané bezprávnosti tohoto soukromého podniku tím, že detektivům vydali legitimace?.

f) Je-li vláda ochotna po rozpuštění této kanceláře veškeré její jednání učiniti předmětem soudního vyšetřování a postarati se o soudní odplatu za nepřístojnosti?

IV. a) Je-li vláda ochotna postarati se o příkladné potrestání zvířeckých krutostí Dukesze, alias Gerö, alias Darvas Imre, bývalého sklepníka v Novém Zámku, vojenského vyšetřovatele rudé armády v Budapešti, později člena teroristického oddílu, toho času detektiva propagační kanceláře, vylíčeného ve IV. odst. v bodě 1-6 a jeho soudruhů?

b) Je-li ochotna postarati se o to, aby jmění tak zvané propagační kanceláře - a není-li tu, pak jmění udržovatelů a předáků kanceláře, bylo trestním soudem zabaveno ku krytí odškodného, které mučeným bude přisouzeno?

c) Je-li vláda ochotna všem podřízeným občanským a vojenským úřadům a velitelstvím co nejpřísněji naříditi, aby při omezování osobní svobody občanů a porušení domácího práva neposkytovaly pomoci nikomu, leč příslušným úřadům a řádně legitimovaným jejich orgánům a doví-li se úřady o zneužití, aby okamžitě zatkly svémocně jednající osoby jako nápravu za spáchané porušení práva?

d) Je-li vláda ochotna poukázati tyto úřady, aby pod trestní a disciplinární odpovědností prováděly řízení, dotýkající se osobní svobody občanů nebo domácího práva, jen v případech označených v trestním řádě?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP