Úterý 6. prosince 1921

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby usnesena byla rozprava o sdělené právě interpelaci p. posl. dr. Lelleye a soudr., týkající se zatýkání a persekuce na Slovensku, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1248. Naléhavá interpelace posl. Surányiho a soudr. vládě o volbách v Podkarpatské Rusi.

Tážeme se vlády:

Je-li ochotna neprodleně vypsati volby v Podkarpatské Rusi a tím tamější politickou situaci vyjasniti?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o sdělené právě naléhavé interpelaci p. poslance Surányiho a soudr. vládě o volbách v Podkarpatské Rusi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1265. Naléhavá interpelace posl. Toblera a druhů ministrovi vnitra jakož i celé vládě o naléhavém vypsání voleb na Slovensku.

Žádáme pana ministra vnitra, aby se ihned vyjádřil:

1. Jest pan ministr ochoten zachrániti obce a města a odstraniti v demokratické republice hanbu nedemokratické soustavy, jmenování obecních rad?

2. Jest nám pan ministr ochoten říci, proč byl odvolán návrh č. 108?

3. Jest pan ministr ochoten poskytnouti občanům nejzákladnější právo, aby mohli sami voliti své zástupce?

4. Jest pan ministr ochoten ihned vypsati na Slovensku volby obecní?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o naléhavé interpelaci pana posl. Toblera a soudr., týkající se obecních voleb na Slovensku, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1977. Naléhavá interpelace posl. Borovszkého, Daruly, Surányiho, Tausika celé vládě ve věci vypovídání na Slovensku.

Ptáme se celé vlády:

1. Jest ochotna, ihned zastaviti vypovídání?

2. a jest ochotna, dosud vypovězené (také i ty železničáře, kteří se nalézají v Čany) na jejich místa zpět dosaditi a jejich státní občanství uznati?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o sdělené právě naléhavé interpelaci p. posl. Borovszkého a soudr. stran vypovídání na Slovensku, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1247. Naléhavá interpelace posl. Surányiho a soudr. na ministra s plnou mocí pro Slovensko a ministra soc. péče, aby železářské podniky v Kunových Teplicích uvedeny byly v činnost a aby byla poskytnuta podpora v nezaměstnanosti dělnictvu do doby zahájení práce.

Tážeme se:

1. Ministra s plnou mocí pro Slovensko, je-li ochoten postarati se, aby práce v továrně bez průtahu byla zahájena a pokud by to nebylo možné,

2. je-li ministr sociální péče ochoten pro železářské dělnictvo v Kunových Teplicích se zpátečnou platností vyplatiti zákonnou podporu nezaměstnanosti a

3. vypláceti ji nadále až do doby, kdy se v továrně zahájí práce?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o sdělené právě naléhavé interpelaci p. posl. Surányiho a soudr. stran zahájení činnosti železárny v Kunových Teplicích, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1254. Nalehavá interpellácia posl. Svetlíka a Kunsta na ministerstvo zásobovania ľudu a ministerstvo zemedelstva ohľadom rušení kolektivnej zmlúvy zemedelského robotníctva na Slovensku.

Nižejpodpisaní sa opytujú:

Sú páni ministri ochotní hned nápravu zjednať, aby celá smluvná konvencia bola robotníctvu vydatá a len tam, kde su prebytky, aby sa tuto ak robotníctvo je ochotné zásobovaniu oddávaly?

V pádu nezjednania nápravy prenecháváme zodpovednost za následky tým, ktorí zavčas tak nezrobili. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o sdělené právě naléhavé interpelaci p. posl. Svetlíka a soudr. ve věci rušení kolektivních smluv zemědělských dělníků na Slovensku, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava přiznána nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1668. Naléhavá interpelace posl. Tesky a soudr. ministru soc. péče a veř. prací o vyplácení podpor v nezaměstnanosti dělnictvu stavebního odvětví, které stavební podnikatelé vyloučili z práce.

Podepsaní se táží:

Jest pan ministr sociální péče ochoten, zajistiti oprávněný nárok vyloučeného dělnictva za celou dobu výluky a dáti pokyn, aby jim podpora tato též byla ihned vyplacena?

Jakých prostředků hodlá užíti pan ministr veřejných prací, aby zlomil svévolnou sabotáž stavebních podnikatelů a donutil je k smírnému vyřízení sporu, jehož trváním jest bytová krise uměle prodlužována?

Jest ochoten pan ministr nepovolným podnikatelům odejmouti provádění veřejných staveb a předati stavby družstvům? (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Kdo souhlasí s tím, aby o naléhavé interpelaci p. posl. Tesky a soudr. stran vyplácení podpory nezaměstnanému dělnictvu stavební výlukou, byla zahájena rozprava, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, rozprava přiznána nebyla.

Žádám o sdělení dalších.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2161. Naléhavá interpelace posl. Bubníka, Toužila, Kučery a soudr. ministrům vnitra a soc. péče o zadržování a libovolném vyměřování podpory v nezaměstnanosti.

Tážeme se:

1. Jsou vládě nesrovnalosti námi vyšetřené známy?

2. Je vláda ochotna provésti nápravu ve směru jednotné a bez průtahu vykonávané praxe při vyměřování podpory v nezaměstnanosti?

3. Jaké opatření hodlá vláda učiniti k nápravě zlořádů zjištěných v Písku a Sv. Dobrotivé?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o sdělené právě naléhavé interpelaci p. posl. Bubníka a soudr. ve věci zadržování a libovolného vyměřování podpor nezaměstnaných ve Sv. Dobrotivé a Písku, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina, rozprava usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2211. Naléhavá interpelace posl. Pohla, Schäfera, dr. Czecha, Čermaka a druhů vládě, aby se ihned provedla opatření k odstranění nezaměstnanosti.

Podepsaní táží se:

1. Jest vláda ochotna ve velkém rozsahu povoliti státní prostředky na provádění veřejných prací?

2. Jest vláda ochotna obcím a jiným veřejným právním sborům, přiměřeným úvěrem v nejkratší lhůtě poskytnouti přímé stavební půjčky?

3. Jest vláda ochotna čeliti spekulacím výrobců staviv tím, že v průmyslu staviv ihned nařídí nucenou výrobu?

4. Které státní zakázky může vláda ihned zadati průmyslovým oborům, které vyrábějí zboží a výrobky pro stát a jeho podniky?

5. Jest pan ministr věcí zahraničních ochoten, do osmi dnů podati sněmovně poslanců zprávu o všech vyjednáváních týkajících se obchodních smluv se všemi státy a zejména vysvětliti, z jakých důvodů Československá republika dosud oficielně neuznala sovětskou vládu ruskou a zda se již konají neoficielní jednání o navázání obchodních styků se sovětským Ruskem, pokud se týče, jaké výsledky dosud měla?

6. Jest pan ministr pro zahraniční obchod ochoten, do osmi dnů podati sněmovně poslanců přehlednou zprávu o činnosti Úřadu pro zahraniční obchod a zvláště oznámiti, podle kterých zásad se udělují vývozní a dovozní povolení na suroviny a na všechny výrobky průmyslové a obchodní zboží?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby zahájena byla rozprava o sdělené právě naléhavé interpelaci, kterou podali pp. poslanci Pohl, Schäfer, dr. Czech, Čermak a druzi vládě, ohledně potírání nezaměstnanosti, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Naléhavost přiznána nebyla.

Žádám o sdělení další interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1080. Naléhavá interpelace posl. Simma, Patzela a soudr. ministru veř. zdravotnictví, aby vydal nařízení prováděcí a o zkouškách k zákonu o úpravě živnosti zubních techniků.

Tážeme se pana ministra veřejného zdravotnictví:

Kdy zamýšlí pan ministr konečně vydati nařízení o zkouškách a o provádění svrchu zmíněného zákona o zubních technicích?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby byla zahájena rozprava o naléhavé interpelaci, kterou podali pp. poslanci Simm, Patzel a soudr. stran vydání prováděcího nařízení a o zkouškách k zákonu o úpravě živnosti zubních techniků, prosím, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, naléhavost přiznána nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2236. Naléhavá interpelace posl. Hackenberga, Dietla, Čermaka a druhů správci ministerstva pro zásobování lidu, že bylo omezeno vydávání chlebenek a zkrácena moučná dávka nedostatečnými dodávkami mnoha okresům.

Panu správci ministerstva pro zásobování lidu klademe tyto dotazy:

1. Jest ochoten také formálně ihned odvolati výnos ministerstva pro zásobování lidu č. 17.645/21 ze dne 25. března 1921, jenž je nesporně neproveditelný, a slíbiti poslanecké sněmovně, že také napříště nebude vydávati podobná nařízení, odporující zákonu?

2. Jest ochoten ihned učiniti opatření, aby náležitými dodávkami mlýnských výrobků zamezily se účinky toho výnosu a naříditi, aby se dostalo všem osobám chlebenek, jež jim náležejí podle ustanovení Opatření Stálého výboru ze dne 25. srpna 1920 a podle nařízení ze dne 2. září 1920?

3. Jest ochoten podati ihned poslanecké sněmovně podrobnou zprávu o stavu zásobovacích poměrů a předložiti k parlamentnímu projednání zásobovací plán, řešící úpravu zásobování nejen do nejbližších žní, nýbrž i pro příští rok a zajišťující výživu méně majetných tříd obyvatelstva za dosažitelné ceny?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby byla zahájena rozprava o naléhavé interpelaci, kterou podali pp. poslanci Hackenberg, Dietl, Čermak a druzi stran omezeného vydávání chlebenek a zkrácení moučné dávky nedostatečnými dodávkami mnoha okresů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Naléhavost usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2808. Naléhavá interpelace posl. Svetlika, Hakena, Mikulíčka a soudr. ministrům zemědělství, financí, zásobování a vnitra o katastrofální živelní pohromě v hornatých částech republiky najmě pod Tatrami a v pastvinových obvodech Slovenska a Podkarpatské Rusi.

Podepsaní poslanci se táží:

1. Jsou páni ministři ochotni přistoupiti k řešení pomocné akce?

2. Jsou páni ministři ochotni ihned přikročiti k zajištění finanční stránky této akce a i kdyby měla sahati až do výše půl miliardy korun?

3. Jsou páni ministři ochotni ihned podati zprávu, aby vláda měla již nyní na zřeteli opatření proti spekulujícím obchodníkům dobytkem a zajištění masa pro domácí konsum konservováním masa?

4. Jsou páni ministři ochotni zakázati vývoz pícnin a krmiva a otevříti úplně hranice pro jeho dovoz a naříditi spolupůsobení úřadu při výkupu a dovozu pícnin?

5. Je pan ministr zemědělství ochoten ihned lesním správám naříditi, aby nájemné za rok 1921 z pastvin a luk bylo vráceno, anebo tyto příští rok v náhradu samotným občanům bezplatně byly pronajaty?

Předseda: Kdo souhlasí, aby byla zahájena rozprava o této naléhavé interpelaci, kterou podal pan posl. Svetlik a soudr., jež týká se živelních pohrom v hornatých částech republiky, ať zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina, naléhavost přiznána nebyla.

Žádám o sdělení další naléhavé interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2809. Naléhavá interpelace posl. Rud. Berana a soudr. vládě o neudržitelné praxi lichevních soudů.

Podepsaní se táží:

1. Ví vláda o takovéto praxi lichevních soudů a jaké jest její stanovisko v této věci?

2. Jaké opatření hodlá vláda učiniti, aby jednak napraveny byly křivdy způsobené drakonickými a bez provedení důkazů vynesenými rozsudky, jež odporují intencím shora cit. zákonů o lichvě, vytčeným sborem zákonodárným, jednak zabráněno bylo, by podobné případy se více neopakovaly?

3. Hodlá vláda postarati se o to, aby slovům "cena zřejmě přemrštěná" dán byl v praxi výklad odpovídající zákonu, jinak aby připuštěn byl soudy v průvodním řízení důkaz znalecký?

4. Hodlá sděliti normu, dle níž jest "soudně uznána" pro celý okres zbraslavský a v Jílovém s trestní sankcí cena 1 litru mléka na Kč 2·40?

5. Hodlá dáti shora vylíčený případ Hubáčkův vyšetřiti a jemu zajistiti náhradu utrpěné škody nákazou dobytka vzniklou prováděním důkazu soudem nařízeného?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby byla usnesena rozprava o naléhavé interpelaci, kterou podal p. posl. R. Beran stran lichevních soudů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina, rozprava o této naléhavé interpelaci usnesena nebyla.

Žádám o sdělení další interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 2846. Naléhavá interpelace posl. Švehly, Udržala, dr. Blaho, Rychtery, Staňka, Rud. Berana, Bradáče a soudr. vládě o neutěšených hospodářských poměrech v zemědělství.

Podepsaní se táží:

Hodlá vláda:

1. působiti na zlevnění cen průmyslových výrobků potřebných pro zemědělství, vhodnými opatřeními jak v obchodě vnitřním, tak i zahraničním?

2. dovolovati vývoz těch zemědělských výrobků, u kterých domácí potřeba jest uhrazena, a sice vždy včas a bez šikanujících omezení, aby výrobky ty nebyly vysazovány úplnému znehodnocení a zkáze?

3. vhodnými opatřeními čeliti spekulaci zprostředkujícího nesvědomitého obchodu zemědělskými výrobky, zejména u masa?

4. podporovati přímý styk zemědělců a jich organisací s konsumenty a jich organisacemi pro účelnější a levnější dodávání zemědělských výrobků do konsumu?

5. se zřetelem na všeobecnou situaci našeho zemědělství a pronikavé zlevňování cen zemědělských výrobků zastaviti veškerá omezení, šikanování a pronásledování našich zemědělců při zpeněžování těchto výrobků?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby byla zahájena rozprava o této naléhavé interpelaci, kterou podal p. posl. Švehla, Udržal a soudr. o neutěšených poměrech v zemědělství, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina, rozprava o této naléhavé interpelaci usnesena nebyla.

Přikročím k ukončení schůze.

Sděluji, že dodatečně udělil jsem dovolenou na schůze 102. a 103. posl. Hamplovi, na dnešní schůzi posl. Karpíškové, dr. Englišovi, na dnešní a zítřejší schůzi posl. dr. Czechovi, na tento týden posl. Čundrlíkovi, Oktávcovi, Prokešovi, Svobodovi vesměs pro neodkladné zaměstnání.

Nemocí pro tento týden omlouvá se posl. dr. W. Feierfeil.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 7. prosince t. r. v 10 hod. dopol. s tímto

pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního k usnesení senátu (tisk 3018) o vládním návrhu zákona, týkajícím se povolení zcizení několika pozemků města Frýdku (tisk 3223).

2. Zpráva výboru ústavne-právneho o vládnom návrhu zákona, ktorým sa predlžuje doba organizácie riadnych súdov prvej a druhej stolice, určená dla § 99 ústavnej listiny zo dňa 29. února 1920, č. 121 Sb. z. a n., zákonom zo dňa 22. prosinca 1920, č. 691 Sb. z. a n., pre obvody súdnych tabúl v Bratislave a Košiciach (tisk 3171) a o peticii Svazu československých súdcov v Prahe, č. 1805 pet. posl. snem. (tisk 3224).

3. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tisk 3199), kterým se lhůta stanovená v § 21 novely k obecním zřízením (zákon ze dne 7. února 1919, č. 76 Sb. z. a n.) prodlužuje do konce roku 1923 (tisk 3225).

4. Zpráva výboru sociálně-politického o vládním návrhu zákona (tisk 3172), jímž se prodlužuje platnost zákona ze dne 30. června 1921, č. 248 Sb. z. a n., o dalším prozatímním zvýšení zaopatřovacích platů hornických (tisk 3226).

5. Zpráva I. výboru pro průmysl, obchod a živnosti, II. výboru zahraničního o vládním návrhu (tisk 2367), kterým se předkládá obchodní smlouva, uzavřená dne 23. dubna 1921 mezi republikou Československou a královstvím Rumunským, Národnímu shromáždění ke schválení (tisk 3220).

6. Druhé čtení osnovy zákona o pohřbívání ohněm (tisk 3204).

7. Druhé čtení osnovy zákona o zřizování a zařizování vysokých škol (tisk 3206).

8. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění ustanovení § 1164 obč. zákoníka (tisk 2744).

9. Druhé čtení osnovy zákona o zřízení vnuceného likvidátora pro rozvrh bavlny a bavlněné příze, zakoupené na státem zaručený úvěr (tisk 3211).

Je snad nějaká námitka proti mému návrhu? (Nebyla.)

Není námitek. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 35 minut odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP