Středa 24. listopadu 1920

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr. Vrbenský (pokračuje): Zdali to Svozil vytrhne či ne, na tom nezáleží. Socialisace půdy musí býti provedena. Jestliže jsme došli v agrární reformě až tam, že byla provedena t. zv. parcelační teorie a že byly dány bezzemkům nebo domkářům bývalé dlouhodobé pachty a přidělena část půdy z velkostatků, myslíte, že jest konec s touto parcelační teorií? Myslím, že musí nastati po velké míře jiný směr vývojový. My nejsme žádní dogmatikové. Musíme si uvědomiti, že se z těchto statků bude děliti dále, ale že musí zůstati velké zbytkové statky, aby dělnictvo a úřednictvo na těchto statcích mohlo pracovati pro zdravý národohospodářský rozvoj našeho státu. Musíme mysleti na zásobování obyvatelstva. A v tom je záruka toho, poněvadž kdybychom jen forsírovali parcelační teorii, mohli bychom se pro nejbližší dobu dostati do poměrů velmi zlých.

Pánové! My socialisté nejsme pro potní hospodářství. Socialismus znamená pokrok a strojní v prvé řadě. Abychom se vraceli tam, odkud naši dědové vyšli před 50 nebo 60 lety, to znamenalo by zaspání těch zcelovacích plánů na venkove a zapomenutí ohromného vývoje strojové výroby. Ty věci pro nás rozhodují a jsou nejdůležitější. Nejsme pro jednostranné řešení. Vidíme, že v pozemkovém zákoně je dostatečně pamatováno na to, aby obojí forma znárodnění půdy mohla býti provedena. Ovšem jest třeba, aby vláda pro nejbližší dobu vydala směrné ceny pro prodej pozemků, aby pozemkový úřad reformu půdy mohl pokud možno rychle prováděti a nemusil se obraceti na banky a podobné ústavy, které by mu pomohly při parcelaci.

Druhá věc, která nám leží na srdci a kterou musíme provésti v příštím roce, jest znárodnění dolů. Ta otázka jistě dotýká se každého občana v tomto státě, dotýká se průmyslu a všech ostatních konsumentů. Vidíme velmi jasně, kdyby poměry měly zůstati tak, jak jsou, že bude poškozeno celé národohospodářství v tomto státě, neboť je-li takové nejistotě ponechán velký průmysl jako dosud sám sobě a neví na čem je, takový průmysl upadá, nekoná ani dostatečných investicí strojových, ani dostatečně se nestará o produkci. Myslím, že i v té věci návrhy, které byly podány ve sněmovně sociálními demokraty a naší stranou, budou tímto slavným Národním shromážděním v příštím roce také skutečně provedeny.

A nyní dovolte mi, abych se zmínil trochu o jiných věcech zahraniční politiky se týkajících. Máme u nás velkou krisi průmyslovou, krisi jen proto, že trvá světová krise vůbec. Nám socialistům jest zřejmo, že jest dosud vyřazeno Rusko z politiky světové, že tím trpí úžasně celý svět. A politika, která je dělána od měšťanstva západních států Francie, Anglie, Ameriky, nemůže nám dostačiti, nemůže nám vyhovovati. Dokud tato politika bude vedoucím činitelem v zahraniční politice, dotud nebude míru a klidu v Evropě. Měšťanstvo naše i v ostatní Evropě přímo tone ve svých touhách a i ti křesťanští na pravo, jako by bylo po pětileté válce zaníceno jen tím, jak uštvat kulturní národ, který něco chce a dělá, jak vyběsnit lítici války ve všech zemích proti Rusku. Ta snaha měšťanská vede ke krisi světa, která může končiti velmi zle i v ostatních státech Evropy. To si musíme uvědomiti velmi dobře. Loni v zahraničním výboru a v parlamentě přijali jsme stanovisko, že náš stát zůstane neutrální a bude se starati také o to, aby byly navázány s Ruskem styky normální, politické i hospodářské. Pánové, mluví se z řad měšťanských o krutosti ruské revoluce. Dovolte, abych pověděl, že před sto lety ve Francii revoluce si počínala neméně krutě, a byla to měšťanská revoluce, byla krutější než-li revoluce ruská. Nikdo z nás není tak naivní, aby si nevzpomněl, co znamenal Marat, Danton, Robespierre a celá francouzská revoluce.

Socialistické massy průběhem 20tého století utrpěly od měšťanstva tolik, co jen může býti myslitelno. Vzpomeňte si, jakým způsobem měšťanstvo mstilo se, když vyhrávalo někdy v průběhu 20tého století na poražených svých ideových odpůrcích. Jmenuji veliký příklad komuny pařížské. Tehdá měšťanstvo nechalo postřílet 45 tisíc nevinných proletářů u zdi federovaných pro nic. Měsťanstvo nemá práva mravního kárati jiných. Jestli nesouhlasíme my a říkáme, že si přejeme konec těch krvavých hrůz v Rusku, že to jest proti duchu socialismu, pak jsme v právu. Pánové, přestaňte již štvát na ten nešťastný ruský národ celý svět. Přestaňte štvát. (Výborně! Potlesk. Výkřiky. - Předseda zvoní.) Přestaňte štvát polskou křesťanskou zemi a ostatní! (Posl. Myslivec: To nejsou zástupci ruského národa, to jsou usurpátoři, ti rozehnali Národní shromáždění!) Pánové, každá revoluce má svá práva, i naše revoluce měla svá práva, žádná sofismata neplatí v dějinách. Tedy pánové, v té věci my bychom si přáli při této příležitosti, aby československé Národní shromáždění a také naše ministerstvo zahraničních věcí řídilo se usnesením, která byla učiněna již v revolučním Národním shromáždění, abychom měli těsné hospodářské i politické styky s Ruskem. Můžeme-li míti konsulát v Maďarsku, v zemi reakce, která nám posílá avanturisty na Slovensko, aby nám rozbili říši, není žádné příčiny proti tomu, abychom také mohli míti své zastupitelstvo u velkého ruského národa. Nemůžeme schvalovati politiku měšťanstva, která se domnívá, že prospěla slovenskému a ruskému národu. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. dr. Vrbenský (pokračuje): Nemůžeme schvalovati tu politiku našeho měšťanstva, které se domnívá, že pomáhá slovanské idei, že pomáhá konsolidaci světa, jest-li se připojuje k proudu ostatních měšťanských stran v Evropě. My máme také k Rusku velkou povinnost jako k slovanskému národu. Je to náš interes, interes Československé republiky, by tento stát se brzy skonsolidoval, aby se tam brzy navrátily normální poměry (Hluk.) a demokracie. Ale to nebude se díti tím, jestliže celý svět bude tam posílat své tanky a svá vojska, nýbrž když se nechá revoluce vykvasit a dopřeje se jí času k demokracii. (Posl. Myslivec: Tam jsou židi!) O tom není sporu, že i Kristus byl žid a že Kristus znamenal něco pro rozvoj světa. (Velký hluk.)

A, pánové, nám nezáleží na tom a nemůže záležet, kdo tam vede, naprosto ne, hlavní věcí je, oč my se tu musíme starat, aby byla konsolidována Evropa. Nebude-li konsolidována záhy, pak, pánové, musíte si docela jasně uvědomit, kam poměry spějí. My dneska nejsme schopni a jsme průmyslovým státem, máme 80% industrie bývalého Rakouska, my nejsme schopni dnes vyvážet svoje stroje. A domnívá-li se někdo z vás, že můžeme vyvážet do Ameriky, která má průmyslovou krisi, nebo do Anglie a do Francie, pak se úžasně mýlíte, pak se křivě díváte na hospodářský vývoj světa a svého státu. My nemůžeme nikam jinam vyvážet, než-li na východ. A proto naší snahou musí býti... (Hluk. Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Poslanec dr. Vrbenský (pokračuje): ... abychom v zájmu vlastního svého národa pokud možno záhy měli již spojení s Ruskem a abychom tam dováželi. Chce-li dovážet Anglie a bude, můžeme tím spíše my u vědomí, že ruský národ skutečně trpí, že je hladov, že nemá dosti strojů, aby obdělával půdu. (Výkřiky.) Prosím, pánové, vy jste nenávistníci, vy nemáte trochu křesťanského ducha ve svém těle, toužíte po krvi a ničem jiném.

Tedy v této věci je naše stanovisko jasné. Ve vnitřní politice (Hluk. Předseda zvoní.) socialisace, a já sám apeluji na naše strany socialistické, na všecky, aby si uvědomily, že není čas k negativní politice, neboť z toho by měli jenom velkou radost pánové z měšťanských stran. My dneska máme docela jinou situaci, nežli jsme měli v revolučním Národním shromáždění a my dnes nemůžeme dělat žádné koalice, podle mého mínění osobního, žádné koalice se stranami, které svých slov nedrží, které nám znemožňují situaci ve státě, které uvrhují do hospodářských krisí náš stát. Dneska je doba, aby byla tvořena podle mého mínění čistě socialistická vláda, aby svým způsobem organisovala tento nový stát, tuto novou říši a aby všecky socialistické strany, ať české neb německé, podaly si vědomě ruce. (Hlas: Také maďarské?) Ano, také maďarské! Naši dělníci mezi sebou klidně žijí, nesou stejně těžký osud v této přechodné době, trpí stejnými bolestmi a musí si také podat společně ruce, aby strašlivé poměry, ať vyživovací, ať bytové a ostatní byly překonány. Socialistické strany musí si zvolit nějaké výkonné výbory, které by se o to řádně staraly, aby příští rozpočet byl dělán jinak, než dělán jest rozpočet tento, aby tam bylo pamatováno na družstevnictví a ostatní velké věci, které interesují nejen dělnický svět, ale i ostatní strany, aby velké ideje, přetvořující tento svět z kapitalistických řádů v socialistický našly podpory, aby na ně bylo pamatováno v tomto rozpočtu, protože všechno, co tam vidíme, finanční prostředky, plyne z práce lidu, a na něm jest zřejmo, kdo u nás pracuje. Říkalo se... (Hluk. Výkřiky. Hlas: Jen vy ne!) Ne, pánové, já myslím, že tolik seriosnosti byste mohli mít, abyste přiznali, že národ náš, pokud má suroviny, pilně pracuje. To jest vidět všude a chlubí-li se nějaká vrstva prací - (Hlas: Rolníci.), vy asi mnoho ne! tedy jistě mají k tomu plnou oprávněnost i strany socialistické. O to běží příštího roku, abychom se my, socialisté, v plné míře dohodli, abychom si uvědomili, co jest naší přední povinností, jak tento stát zbudovat. Běda národu, který nepochopil doby, který si neuvědomil, že jest konec měšťanských kapitalistických řádů. (Výborně!)

Pánové! Když chcete mluviti o krvi, řekněme si jasně, vy tam i na oné straně, když jste hlasovali v parlamentech vídeňských, když ostatní vaši spolubratři měšťané hlasovali v Paříži, Londýně, všude, že nevěděli jste, že z toho bude moře krve? Byli jste děti? Myslíte, že dopustíme, aby nastala obnova těch starých tendencí a společností, jaké byly. Mluvíte-li vy, pánové, o vybíjení lidstva nějakými revolucemi, pak se bijte v prsa; měšťanstvo je vinno touto strašlivou válkou, všechny strany, které jste měšťanské, jste hlasovaly pro to při rozpočtech státních a nejste přec žádné děti. Tedy, pánové, tyto řády společenské jsou dozrálé. Jedno století utrpení proletářského světa, práce myslitelů socialistických po celé století připravily půdu novým ideím a vy jste se přičinili, abyste dokázali lidem, že měšťanské ideály jsou zlé, které vedou jen k bratrovraždě a ani křesťanství nemohlo nic zmoci, jen věda to může. Křesťanství žehnalo všem armádám. (Odpor. Velký hluk.) Nový společenský a socialistický řád bude spočívati na docela jiných ideích.

Pánové! Měšťanský ideál spočívá na starých názorech, říká se také přírodovědeckých. Váš Adam Smith, národohospodář, nebyl těchto špatných názorů manchestráckých jako jste vy, ten dovedl ceniti práci, ten nehájil soukromý majetek jako hájíte vy. Vás, pánové, vede jedna idea a vede celý měšťanský svět: boj o zisk! (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid! Slovo má pan dr. Vrbenský.

Posl. dr. Vrbenský (pokračuje): Nás vede idea solidarity, která má býti pěstována uvnitř jednotlivého národa a solidarity, která má býti pěstována mezi národy. Tato veliká idea je na vítězném pochodu, pánové, ať vy chcete nebo nechcete. Křesťanství dnes je překonáno absolutně (Veliký hluk.), poněvadž se ukázalo, že nedovedlo zabrániti těm strašlivým zjevům, jak jsme viděli v poslední době.

Já, pánové, končím své vývody. Řekl jsem na začátku, že my posuzujeme střízlivě tento rozpočet, který má rovnováhu, že jsme si vědomi nutnosti finančních nákladů na veškerý život státu i za nynějšího řádu, i když ještě jej diktují právě soukromokapitalistické řády. My nemáme nenávisti, my nedovedeme nenáviděti, my strpíme všecky ty vaše nadávky a insinuace, které proti nám máte. Ale, pánové, my jsme si vědomi, že za námi stojí moc, na kterou jste všichni příliš krátcí (Veliký hluk.), a že my budeme v tomto státě prováděti i velké moderní idee, idee socialismu, jaké se zrodily před sto lety, kterým plně dává za pravdu to, co jsme viděli před 5 lety, čemu plně dává za pravdu to, co vidíme dnes. V krisi je svět a jedině socialismus obrodí společnost. (Výborně! Potlesk. Veliký hluk.)

Předseda: Ke slovu je dále přihlášen pan poslanec Szentiványi.

Posl. Szentiványi (maďarsky): Ctěné dámy a pánové! Všechny útoky proti Němcům obracely se mnohonásobně proti nám. Když si přeji promluviti o těchto otázkách, o politické situaci a o umístění nečeských národů v tomto státě, jsem nucen opět a opět mluviti o zřízení tohoto státu, neboť toto zřízení tvoří jediný právní pramen, na kterém mohou býti založeny všechny části vašeho státu, vnitřní zařízení, zahraniční i vnitřní politika a z kterého jste povinni zajistiti všem zde žijícím a sem přiděleným národům úplnou a čestnou národní svobodu.

Když pravděpodobně z hospodářských příčin vzniklá evropská válka - jak se praví - skončila, rozděleny byly národy Evropy na vítězné a porazené. Vás ještě s mnoha jinými vzaly k sobě mocnosti dohody a jmenovaly Vás vítězi a odměnily Vás titulem vedoucího a státoprávního národa za vykonané i nevykonané služby. (Hluk.)

Oprávněně mohli jsme doufati, že chytrostí vyvážíte omyl "velikých" původců míru, kterým tuto zem uskutečnili. Právem mohli jsme věřiti, že jako národ povýšený na vítěze zařídíte vaše nové Rakousko tak, jak toho zájem vašeho státu vyžaduje. Právem věřili jsme, že se naleznou mezi bystrými českými státníky tací, kteří budou věděti, že politika revanche vedená ad absurdum rovná se zániku jejich státu.

Nezapomínejte, že tento stát jest dítětem hltavosti západu a západní mocnosti uskutečnily jej proto, poněvadž měly potřebí postaviti sem stát, který by, bude-li zapotřebí, zápasil a krvácel za jejich zájmy a za jejich imperialistické snahy. Proto máte povinnosti, přes které nelze přejíti a proto postavil pan zahraniční ministr prudce do akce tajnou diplomacii, proto spěchal hledati spojence, neboť tento stát jest násilné dílo, které může udržeti jen rovnováha tak zv. průměru sil, budovaná na bodácích, místo toho, aby byla budovaná na demokracii a sebeurčovacím právu národů při tvoření tohoto státu tak často připomínaného. (Výkřiky.) Toto jest jediný právní pramen k zařízení státu a k soužití různých národů. To jest morální částí vaší politiky, to jest otázkou vaší politické cti, neboť mimo již zmíněné dokazuje známý III. memoir a ještě další, které budou uveřejněny, že vy, když jste vyintrikovali vaši úlohu vedoucího národa, dali jste tehdy nikdy neslyšené sliby na oblažení všech národů. (Místopředseda dr. Hruban převzal předsednictví.)

Místo toho utiskujete ostatní národy, mimo to vysmíváte se jejich národním citům, které jsou jim, tak jako u Vás, nade vše svaté. Nebudeme podobně odpláceti, ale odmítáme útoky, kterých se dopustil ministr pro Slovensko v Košicích společně s vysokými politickými osobnostmi. Ministr nazýval Košice, toto prastaré maďarské město, československým. Šrobár měl ve Zvoleni úspěšnou řeč o tom, jak možno maďarsky mluvící chodce odnaučiti políčky užívati svého jazyka. Úřední a neúřední maffie zabývají se vymýšlením a organisováním vlastizrádných procesů a ohlašují je na plakátech, aby užívání maďarského jazyka bylo všemi prostředky zabráněno. Ve školství zřízují se v čistě maďarských obcích slovenské nebo československé školy s odůvodněním, že obyvatelstvo obce jest slovenského typu a vzdor tomu, že obyvatelstvo obce proti slovenským školám protestuje. (Výkřik: Která to byla obec?) Byla to Rimatamásfalva. (Výkřik maďarský: Tomašovce jest slovenská obec. Proč nemluvíte slovensky?) Proto ne, poněvadž na tomto místě nechci ukazovati ani zdáni porozumění nebo loyality, pokud v dnešní politice budete pokračovati. (Výkřiky. Velký hluk.)

I počešťování hospodářského života jest těžkým příkořím Maďarstva. Spoutání zemědělství dotýká se v první řadě a hlavně maďarských rolníků a hospodářů. Maďarští malorolníci jsou pronásledováni. V poslední době byli tři lidé vzdor sprošťujícímu rozhodnutí vyšetřujícího soudce a radní komory soudního dvora držáni neprávem 10 dní ve vazbě českým návladním, pracujícím v českém nacionalistickém duchu a živícím i privátní ambice, proto, že udánlivě prodali 4 páry volů za lichvářské ceny. Jistě proto, že jednalo se o tři maďarské malorolníky. I družstevní život jest vydán politice. Neobmezená vláda bratislavského Ústředního družstva jest jen potupením družstevní ideje a nevážení družstevní svobody, které jest jen k tomu způsobilé, aby obyvatelstvo, připojivší se k družstevní myšlence, bylo od ní odvráceno a zaviňuje zkázu družstev. Při tom pracuje tak realisticky, že při základním kapitálu 500.000 K má odvahu vykázati se ziskem půldruhého milionu.

Toto jsou jen načrtnuta a velice málo vypodrobněna naše příkoří; plánovitá taktika proti naší rovnoprávnosti poskytovala by obrovsky materiál, kterým nemohu se zabývati se zřetelem na vyměřenou dobu řečnickou a poněvadž nemohl jsem se na svoji řeč připraviti, nemohl jsem obstarati ani část materiálu k řeči.

Ale jděme dále. Posuzujme tento od světových západních státníků tak moudře vytvořený stát, toto mistrovské dílo z jiného hlediska.

Z ohledů zeměpisných shromáždili takové národy, které mají jinou historii, jiný jazyk, jiné náboženství, jiné mravy a nic společného.

Z hlediska geografického vytvoří tento stát umělce v technice a ve stavitelství cest a železnic, neboť transversální stavby zajišťují tu široké pole této působnosti.

Jak vynikající hospodářská střediska jsou Bratislava a Praha a jak vynikající, cenná jest okolnost, že v této zemi jsou produktivní místa, kde za dovoz vagonu uhlí se platí i 5.600 korun. Ve státě malých i velkých vzdáleností jest hraniční čára tak dlouhá, že její udržení vyžaduje jen k zajištění celního výtěžku obrovský personál a tím i obrovský náklad.

Konečně ani strategické hledisko není poslední otázkou. V tomto ohledu svěřuji vám rozhodnutí, jakož sami posuďte i to, zda-li jest možno za těchto okolností pokračovati v dnešní neudržitelné politice, jak uvnitř, tak i za hranicemi, a je-li možno udržeti za těchto poměrů, vámi tak se zálibou provozovanou celní válku, je-li to účelné a hlavně je-li to demokratické?

V rozpočtu není polní hospodářství dostatečně dotováno, nepomáhá se mu, ačkoliv uvolnění polního hospodářství jest jediným prostředkem ku zvýšení produkce. Rád bych viděl zrušení Obilního ústavu a použití jeho vykázané spotřeby v částce 156 milionů k zvýšení produkce polního hospodářství. Zvláště nevidím v rozpočtu obnos, směřující k obnovení maďarských odborných škol.

Poměrně velkou sumu činí položka, rozvržená pro veřejnou správu Slovenska. To dává Čechům důvod k tomu, aby Slovensko prohlašovali za kolonii, na kterou materská zem doplácí. Skutečností jest, že Slovensko jest způsobilé samo sebe zásobiti a že Slovenska využívají k tom, aby v Čechách úplně nezpůsobilá individua nalezla umístnění ve správě - a čest výjimkám - kde zabývají se rozšiřováním korupce.

Krátké dějiny státu ukazují na to, že zákony jsou snad zúmyslně vydávány tak, aby mohly býti vykládány rozmanitým způsobem. Státní ústavu a tak celou stavbu zhotovující revoluční shromáždění diktovalo tento systém výroby zákonů a hle, vláda se stala jeho věrným následovníkem, neboť i zákon rozpočtový přeje si vyříditi na tomto podkladě. Jeden z paragrafů rozpočtového návrhu úplně nulifikuje výhradné kontrolní a řídící právo pléna, neboť dává v určitých případech zmocnění finanční komisi, ba i ministru financí ke změně položek. Nejsem nikterak ochoten toto někde podporovati, nejméně vůči této vládě, ku které mám největší nedůvěru.

A nyní dovolte, abych učinil projev, co se týče našeho politického umístění. Po budapeštské ratifikaci trianonského míru přichází naše zdejší politika k nové stanici. Dříve však, než-li bych se zabýval touto otázkou, považuji za nutné, abych své zásadní stanovisko objasnil. Nikdy neuznáme, že národní shromáždění oklestěného Maďarska bylo samo oprávněno k ratifikaci míru. Lid, žijící v částech země, násilně vytržených z těla Maďarska, ten lid, který vržen byl za obět libovůli zaslepené moci, usurpatorské moci, jest v prvé řadě oprávněn rozhodovati nad svým osudem. My k tomuto míru jsme nikdy nesvolili a nikdy tak neučiníme. Byli jsme oloupeni o svá nejobecnější lidská práva a nikdy nezřekneme se řízení svého osudu.

Když objasňuji to, jako naše zásadní stanovisko, chci posouditi situaci naši i prakticky. Dnes jsme v důsledku silnější moci, než jest naše, občany republiky. Na tomto území jest nutno zajistiti naši existenci. Chci a budu hledati, jak bylo by možno tímto reálním smýšlením nalézti poctivé cesty sebeochrany. Vy, kteří máte této doby - avšak jen proti nám - moc v ruce, upíráte nám všechny předpoklady našeho národního bytí a naší svobody, já přes to pokusím se parlamentními prostředky dosáhnouti cíle a zajistiti svobodu a bezpodmínečnou rovnoprávnost Maďarů. Vy šlapete po naší národní cti, ale já přes to pokusím se, maje v úctě vaše národní city, získati vaše uznání. Buďte však připraveni na to, že když toto všechno znemožníte a budete pokračovati v dosavadní politice své, že nebudeme vybíraví ve volbě zbraní. (Výkřiky.)

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Dávám slovo dalšímu řečníku "pro" panu posl. dr. Dérerovi.

Posl. dr. Dérer: Ctená snemovňa! Pan predrečník priebehom svojej reči s istou povýšenosťou, vlastnej jeho historickemu triednemu duchu, spomenul a označil československú republiku ako republiku, užívam jeho vlastného slova -"vašu" - a tým chcel zdôrazniť, že táto republika nepatrí tým, ktorých on u nás zastupuje.

Vážené Národné shromaždenie! Táto trieda, v mene ktorej hovoril pán predrečník, bola tá, ktorej slovenský pracujúci ľud mohol ďakovať to najväčšie ubiedenie, to najväčšie hospodárske vykorisťovanie, sociálne a národne potlačenie.

Vážené Národné shromaždenie! Jestliže táto republika chce ostať vernou tomu účelu, z ktorého vznikla, tedy táto republika nikdy sa nemôže stať republikou tých, ktorí pracujúci ľud v tejto republike vykoristovali (výkrik: Vykořisťují!), potlačovali a ubiedňovali, ale musí sa stať republikou pracujúceho ľudu tejto republiky. (Tak jest!)

Pan predrečník nemá práva hovoriť takým tónom, akým hovoril, on veľmi priezračne prezradil, kam ho vedie jeho srdce, keď povedel, že geografické utvorenie tohoto štátu je nemožné, leboť všetky rieky, všetky hory, všetky vrchy a komunikačné prostriedky smerujú tam, kam ho jeho srdce tiahne. (Tak jest!)

Vážené Národné shromaždenie! Práve prítomná doba ukazuje, že tie historické triedy, ktoré zapričinily svetovú válku a všetky následky tejto svetovej války, tie historicke triedy, ktoré tam, kam ho jeho srdce volá, dnes, vážene shromaždenie panujú, ukazujú, že sa z tejto války a z tejto katastrófy, ktorá ich zastihla, ničoho nenaučili. (Tak jest!)

Vážené Národné shromaždenie, pozrime sa, ako Slováci v tom súsednom maďarskom štáte môžu uplatňovať svoje právo sebaurčovacie, že nemajú dnes v tamojšom parlamente ani jednoho zástupcu. Akým spôsobom, vážené Národné shromaždenie uplatňujú sa tam práva pracujúceho ľudu, keď je to jediný parlament na celom svete, kde robotníctvo nemá žiadneho zástupcu. (Výkřiky.)

Hlasy, které odznely dnes a včera z úst niektorých rečníkov s tejto tribúny, dokazujú, že politika jednotlivých strán a národov v tejto republike začína sa pohybovať a snaží sa pohybovať v smere inom, než dosiaľ. Miesto toho, aby politiku jednotlivých strán a národov určovala nenávisť jednoho proti druhému, nesnášanlivosť a náruživosť, na brány politického života mohútnym spôsobom klepe a zvučne žiada o svoje práv a konečne zdravý rozum. (Místopředseda Buříval převzal předsednictví.)

Vážené Národné shromaždenie! Naša československá republika je produktom, výsledkom svetovej války a výsledkom tých sil politických, hospodárskych a morálnych, ktoré priebehom tejto války sa uplatňovaly. Od samého prvopočiatku vzniku veľkého svetového požáru doprevádza priebeh války otázka malých národov. Podnet k vypuknutiu války dalo malé Srbsko, malý národ srbský. Malé Belgicko zavdalo podnet k tomu, aby zasiahla Anglia do války a aby evropský požiar sa premenil na požiar svetový. A už v druhom roku svetovej války vyskytol sa problém poľský a v ďalšom priebehu války vždy mohutnejšie ozýva sa hlas, ozýva sa túžba malých v Evrope žijúcich národov o osamostatnenie. A na západe v kapitalistickej Evrope formuluje celú otázku prezident tejto republiky súčasne s veľkou proletárskou revolúciou na východe v Rusku v požiadavky samourčovacieho práva malých národov. A, vážené Národné shromaždenie, keď sa dívame, z akých pohnútok táto válka vypukla, z akých pohnútok a za akými cieľami bola vedená, a vidíme, že bola výronom kapitalistického poriadku a usporiadania hospodárskeho a spoločenského života, pak nemožno zavreť oči, že ona bola vedená v znamení oslobodenia malých národov, v znamení uplatnenia a vydobytia samourčovacieho práva malých národov. Táto myšlienka konečne i zvíťazila.

Vážené Národné shromaždenie! Zakončila sa tým epocha, kde malé národy boly v službách a boly nútené slúžiť národom veľkým, národom s vyvinutými a bohatými hospodárskymi triedami. Víťaztvom myšlienky samourčovacej samozrejme zvíťazila i ašpirácia týchto malých národov a teraz, keď po válke svetovej robila sa nová mapa Európy, tie nové útvary boly založené a musely byť založené na základe národne myšlienky týchto maľučkých národov voči tým veľkým. (Předseda Tomášek ujal se opět předsednictví.) Včera spomenul tu jeden rečník so strán buržoasných, že on vidí situáciu tak, že za svetovej války a po svetovej válke nastalý rozvrat znamená počiatok likvidácie myšlienky národnej. Iste má v tom pravdu, že válka znamená likvidáciu toho, že celý život národov točí sa jedine okolo myšlienky národnej. Aby táto myšlienka mohla byť zlikvidovaná, bolo potreba, aby sa uskutočnily národné štáty tých malých, poneváč jedine vyplnením a uskutočnením samourčovacieho práva malých nastala etapa, po ktorej možno isť o krok ďalej, po emancipácii národnej hospodárskej a sociálnej malých národov.

Vážené shromaždenie! Prestali tedy tí malí slúžiť tým veľkým a nastala epocha druhá, že tí velkí resp. časti tých veľkých sú postavené do služieb malých. A to je veľká morálna pravda, ktorá zvíťazila vo svetovej válke, a tí pánovia, ktorí ustavične hlásajú, že naša československá republika bola utvorená jedine následkom porážky nemeckého a maďarského národa, ktorí ustavične cítia sa byť v situácii tých porazených, nemali by zabúdať na to, že oni sú nielen účastníkmi porážky, ale že boli i účastníkmi víťazstva veľkej morálnej pravdy, že poslanie veľkých národov nemôže byť jedine v tom, aby si podrobily malé národy ku svojim egoistickým cieľom, ale, že pozostáva hlavne v tom, aby napomáhaly existenciu malých národov, aby hľadely s nimi spolupracovať a spoluúčinkovať pri uskutočnovaní cieľov tých malých, ktoré sú cieľami i celého človečenstva. (Výborně!)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP