Sobota 28. února 1920

"Návrh

členů Nár. shromáždění dra O. Srdínka. dr. Viškovského a soudr. na změnu § 1. zákona, jímž se stanoví zásady jazykového práva v republice Československé.

První věta § 1. mějž toto znění:

Jazyk československý jest státním, oficiálním jazykem republiky (článek 7. smlouvy mezi čelnými mocnostmi spojenými a přidruženými a mezi Československem, podepsané v St. Germain en Laye dne 10. září 1919).

V Praze dne 27. února 1920."

Podpisy.

"Návrh

dra Kramáře a soudruhů k § 1. jazykového zákona. Ad 3. navrhujeme následovné znění:

3. jehož používá branná moc při velení a jako jazyka služebního. Ve styku s mužstvem jazyka československého neznalým lze užíti vedle jazyka služebního také jazyka mateřského."

Podpisy.

"Pozměňovací návrh

dra Kramáře a soudr., kterým se odvolává návrh dra Herbena ohledně § 8. jaz. zákona a nahrazuje novým.

§ 8. Úředníci a zřízenci státní, jakož i úředníci a zřízenci ústavů a podniků státních musí býti znalí jazyka československého. Podrobnější provedení této zásady se zřetelem na povahu a potřeby jednotlivých odvětví státní služby, jakož i přípustných výjimek o zřízencích, kteří služebně nepřijdou ve styk s obecenstvem, rovněž o úřednících a zřízencích, kteří slouží déle 20 let, upraví se nařízením.

V Praze, dne 28. února 1920."

Podpisy.

"Pozměňovací návrh

členů Národ. shromáždění Buřívala, Tučného, Brodeckého a spol. k § 12. osnovy zákona o složení a pravomoci senátu:

Odst. 3. § 12. budiž vypuštěn.

V Praze, dne 28. února 1920."

Podpisy.

"Resoluce

ke článku II. řádu volení do poslanecké sněmovny (tisk č. 2374) odst. prvnímu.

Odstavec ten obsahuje ustanovení, že prvé volby konati se budou s vyloučením volebního kraje druhého, totiž Těšínska. Území to tvoří nesporně nedělitelnou součást republiky Československé, a jen plebiscit oddálil na čas trvalé a úplné splynutí Těšínska s ostatním územím naší republiky. Plebiscit byl nám vnucen proti vůli obyvatelstva, které by těžce neslo, že zůstane na čas bez zastoupení v zákonodárných sborech. Obyvatelstvo považovalo by to za křivdu tím větší s ohledem na skutečnost, že Poláci z Těšínska mají ve sněmu varšavském své zastoupení. Z té příčiny navrhují podepsaní následující resoluci: Budiž podána předloha zákona, kterým by se obyvatelstvu území, ve kterých se prozatím nebude voliti, umožnilo, vyslati své zástupce do zákonodárných sborů Československé republiky současně se zvolenými zástupci.

V Praze, dne 27. února 1920."

Dr Lukavský, Nobel, Hatlák, dr. Brabec a soudruzi.

"Návrh

členů Národního shromáždění V. Němečka a soudr. na změnu návrhu řádu volení do poslanecké sněmovny, tisk 2374, § 30. a 58., čl. II., bod 4.:

V § 30. budiž v první řádce slovo "knih tiskařskou" zaměněno za slovo "grafickou", takže bude míti tento paragraf následující znění:

Osoby, provozující živnost grafickou, nebo v ní činné, jsou povinny vyhověti příkazům krajské volební komise, směřujícím k tomu, aby kandidátní listiny byly v čas rozmnoženy. Bližší ustanovení bude určeno nařízením. V § 58., čl. II., bod 4., nechť jest v druhé řádce vynecháno slovo "tiskem" a nechť bod tento zní: "žádá za rozmnožení kandidátních listin (hlasovacích lístků) ceny nepřiměřeně vysoké."

Podpisy.

"Pozměňovací návrh

členů N. S. dra Jar. Brabce, dra Fr. Lukavského a spol. na změnu § 40. osnovy řádu volení do poslanecké sněmovny, tisk 2374.

Cit. § 40. mějž toto znění: Obsah hlasovacích lístků.

Volič smí odevzdati buď kandidátní listinu jedné strany, aneb může některé kandidáty škrtnouti bez připsání jiného kandidáta, aneb může namísto škrtnutého jiného kandidáta zařaditi, aneb může - použiv prázdného hlasovacího lístku - z úředně ohlášených kandidátních listin sestaviti hlasovací lístek volný; neplatný jest však hlas, daný občanu, který není uveden na žádné z úředních kandidátních listin.

V Praze, dne 28. února 1920."

Podpisy.

"Pozměňovací návrh

členů N. S. J. Nohela a soudruhů ke článku I. řádu volení do poslanecké sněmovny.

Volební kraj dvacátýdruhý budiž zařazen jako kraj patnáctý.

V Praze, dne 27. února 1920."

Podpisy.

"Resoluční návrh

členů N. S. dra Jar. Brabce, dra Fr. Lukavského a spol. k osnově řádu volení do poslanecké sněmovny, tisk 2374.

Podepsaní členové N. S. navrhují, aby Národní shromáždění se usneslo, že vláda se vyzývá, přepracovati rozdělení území Československé republiky pro volby do poslanecké sněmovny na volební kraje tím způsobem, aby do budoucnosti bylo znemožněno odnárodňování československých občanů a obyvatelů vůbec a aby zejména národnostní československé menšiny byly všude bráněny.

V Praze, dne 28. února 1920."

Podpisy.

Pozměňovací návrh

členů Národního shromáždění Tučného, Buřívala, Dědice, dra. Hnídka, dra. Dolanského a soudruhů na změnu 3. odstavce § 10 zákona o zřízení župních a okresních úřadů v republice Československé.

§ 10 tohoto zákona v 3. odstavci buď změněn v toto znění:

"Jsou-li dosavadní stálé požitky (služné), příbytečné, nebo místní přídavek jako náhrada za příbytečné, jež převzatým zaměstnancům z jejich služebního poměru podle úprav nejpozději dnem 28. února 1920 usnesených příslušejí, vyšší nežli stálé požitky u státních zaměstnancův, budiž jim ona částka, o kterou požitky ty překračují stálé požitky státních zaměstnancův, placena, pokud jde o zaměstnance zemské, z prostředků dotčeného zemského župního svazu, pokud jde o zaměstnance ostatních zrušených korporací, z prostředků onoho okresu, do jehož území zrušená korporace náleží".

V důsledcích toho budiž i v odst. 6. termín 15. února 1920 změněn v termín 28. února 1920.

Podpisy.

Pozměňovací návrh

Tučného, Buřívala, Dědice a spol. na změnu § 10 zákona o zřízení župním. "odstavec 4. § 10 budiž vypuštěn"

Podpisy.

Návrh

poslance dra. Vaňka a soudruhů k § 10 návrhu zákona o zřízení župních a okresních úřadů v republice Československé. Podepsaní navrhují:

1. V § 10 zákona o zřízení župních a okresních úřadů v republice Československé budiž škrtnut odstavec 4.

2. V poslední větě odstavec 6. téhož § 10 buďte škrtnuta slova: "a 4" tak, že tento odstavec by zněl: "Ustanovení odstavce 3. má platnost i co do nároků zaopatřovacích".

V Praze, dne 28. února 1920.

Podpisy.

Návrh

členů Národního shromáždění dr. Jarosl. Brabce a soudruhů stran změny § 10 osnovy zákona o zřízení župním (Tisk 2422).

Navrhujeme, aby § 10 osnovy zákona o zřízení župním zněl takto:

§ 10. "Zaměstnaní, úřednictvo i zřízenectvo zrušených autonomních korporací, ústavů, fondů a podniků budou převzati do státní služby. Podmínky toho o převzetí buďtež stanoveny zákonem. Pro posouzení právních a hmotných poměrů jest rozhodným den 1. března 1920".

Důvody.

Otázka je tak důležitá a řešení její bez statistického materiálu mohlo by způsobiti takovou řadu nesrovnalostí, že doporučuje se, aby otázka ta byla znovu podrobena rozboru a pak řešena zákonem samostatným.

Podpisy

Návrh

členů Národního shromáždění dra. Th. Bartoška, V. Johanise a soudruhů na změnu § 129 ústavní listiny.

§ 129 nechť zní: "Zásady jazykového práva v republice Československé určuje zvláštní zákon, tvořící součást této ústavní listiny".

V Praze. dne 28. února 1920.

Podpisy.

Resoluční návrh

dra. Brabce, dra. Fr. Lukavského a soudruhů o osnově zákona o zřízení župních a okresních úřadů v republice Československé. (Tisk 2423.)

"Podepsaní navrhují, aby Národní shromáždění se usneslo, že vláda se vyzývá, přepracovati přílohu A. k § 2 takovým způsobem, aby účelným rozdělením na župy a vhodným stanovením sídel žup byl živel československý do budoucnosti chráněn před odnárodněním expansivními živly jinonárodními a aby zejména byly všude ve hranicích Československé republiky zabezpečeny národnostní československé menšiny"

V Praze, dne 28. února 1920.

Podpisy.

Místopředseda poslanec Udržal: Debata jest skončena. Přicházejí ke slovu páni zpravodajové. Prvním je zpravodaj minoritního vota o jazykovém zákoně, p. dr. Kramář. Prosím, aby se ujal slova.

Posl. dr. Kramář: Slavné Národní shromáždění!

Bylo by mně velmi příjemno, kdybych měl čas odpověděti na řeč pana kolegy Kloudy. Nechci však býti nemilosrdným. Já myslím, že to není také příliš potřebí. Některé věci musím beztoho vyvrátiti, abych se však podrobně tím zabýval, není snad ani potřebí. Jen jedno bych prosil: aby pan dr. Klouda byl tak laskav a netvrdil zde věcí, kterých snad přece jen trochu nezasluhujeme. Říkáte, že my mluvíme s okna, když hájíme jazykových práv. Já nevím, jak jest kdo zvyklý dělat politiku, ale pan dr. Klouda nemá práva, aby řekl, že já jsem kdy mluvil s okna, a, když se jedná o nejsvatější věci národa, pak to považuji přímo za urážku, když se takového něco řekne. (Výborně! Potlesk. Též na galerii)

Místopředseda Udržal: Prosím, aby galerie zdržela se každého míšení se do debaty.

Posl. dr. Kramář (pokračuje): Co mám říci o tom, když nám pan dr. Klouda vykládá, že "státní" jest také cizí slovo? Možná, že jest to také cizí slovo, ale konečně aspoň víme, co to státní jest. Jestli to zrovna ví pan dr. Klouda, co jest "officielle", pak mu závidím a on dostane za to cenu, poněvadž to ještě nikdo nerozřešil. (Posl. dr. Viškovský: Ale vy jste to podepsal v Saint Germainské smlouvě!)

Pane dr. Viškovský, prosím, abyste byl tak laskav a chvíli počkal. Já vám všechno vysvětlím. Jest dost na tom, že o tom již 2 juristi mluvili. Není třeba, aby o tom mluvil třetí. (Dr. Klouda: Zrovna teď o tom mluví třetí!) Já o tom jistě budu mluvit. Jest dost, že mluvili o tom dva juristé. Pan ministr justice a pan dr. Klouda, a není potřebí, aby o tom mluvil třetí. (Dr. Klouda: To byl pan ministr justice, potom dr. Klouda a třetí jest pan dr. Kramář!)

Rozumí se samo sebou. Já také konstatuji, že co se týče té langue parlée a těch překladů, pan dr. Klouda neměl úplně pravdu. Ta langue parlée byla do usnesení mezinárodního statistického kongresu vědomě dána; vždyť to byl německý podvod, na který šli, aby nebyla konstatována mateřská řeč. Langue parlée nemůže se přeložiti jako mateřská řeč. Teprv na druhém kongrese byla "langue maternelle", ale ovšem Rakousko se neřídilo tímto usnesením, nýbrž prvým, kde se mluvilo o tom, co bylo mu příjemno: "langue parlée". Pokud se týká slova "oficielle", nebudu se hádati o to, je-li "úřední" správný překlad či ne, ale konstatuji, že za překlad nebéřu já nijakou zodpovědnost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP