Sobota 28. února 1920

Co pan dr. Kramář proti této ústavní listině má, to, že tento senát bude volen šestadvacetiletými a ne třicetiletými, jaký to rozdíl, 26 a 30 let! - to, co pan dr. Kramář má proti tomu, že máme vázané, nikoliv volné kandidátní listiny, to věru jsou maličkosti oproti těm velkým věcem, které máme my a které jsme chtěli, aby byly vloženy do této ústavní listiny.

Ale pan dr. Kramář přišel sem a mnoho a mnoho výtek měl oproti nám. Pan dr. Kramář snažil se nám znázorniti, jak jsme my a naši voliči duševně ubozí, jakými jsme věru pravými idioty. To byl tenor včerejší jeho řeči. Dovolte mně tedy, abych některé z jeho vývodů uvedl zde poněkud na pravou míru.

Pan dr. Kramář je proti tomuto senátu, ale je pro senát, který by byl jinak složen, jinak sestaven. My jsme, proti senátu vůbec prostě proto, poněvadž suverenita poslanecké sněmovny, jak jsem pravil, má býti nedílná a poslanecká sněmovna má býti takovou svrchovanou institucí, že nemá se o tuto svou moc a o svůj vliv s nikým dělit, jen ona má býti rozhodujícím činitelem, ba jest dokonce možno, - a tu přicházím na novou myšlenku - že budeme dělat jednou ústavu, kde přijdeme k tomu poznání, že bude potřebí, práva poslanecké sněmovny podstatně rozšířiti. Mně zdá se býti anachronismem, že máme takový rozpor mezi zákonodárnou mocí a mezi výkonnou mocí. Ten poslanec má právo dělat zákon, ale nemá žádného práva, přihlížeti k tomu, jak tyto zákony jsou praktikovány, co s těmi zákony, které zde zpracujem, se stane. O tom nemáme žádného tušení, na to nemáme naprosto žádného vlivu a tu domnívám se, že bude museti doba jednou vytvořiti takový stav, aby poslanecká sněmovna měla také nějakým způsobem právo na výkonnou moc, aby také v tomto ohledu poslanci měli možnost uplatňovat svůj vliv a uplatňovat své zásady.

Pánové, místo toho chce pan dr. Kramář kontrolovati poslaneckou sněmovnu. Já bych si přál, aby poslanecká sněmovna měla právo, kontrolovati všecko, co ve státě je, nejen dělat zákony, ne aby byla poslanecká sněmovna někým kontrolována, ale naopak, aby poslanecká sněmovna kontrolovala, a tu pan dr. Kramář zastává podivné stanovisko, které jest naprosto v rozporu - proto to uvádím - s jeho stanoviskem ohledně vázaných, či nevázaných listin. Tolik nám zde horoval proti té svrchovanosti politických stran, jaký jest to nerozum, ty vázané listiny. Ale prosím, co sám doporučuje v ohledu volby senátu? Aby to byly určité korporace, které si ten senát ustanoví, které si mohou voliti, které si mohou jmenovati. Tedy těm korporacím, politickým stranám, pokud se týče poslanecké sněmovny upírá všechno právo, všechen rozhled, všechen rozum, vše, ale na druhé straně právo, volit do senátu, chce dávati určitým korporacím, které přece by pak stejně tak cejchovaly všechno, - a jiná slova, kterých on použil, mohl bych opakovati - stejně by cejebovaly ty členy tohoto senátu, poslance senátu. To jest tedy nesrovnalost v jeho výkladech, v jeho prudkých útocích proti vázaným listinám.

Pánové, ohledně těchto vázaných listin bych si dovolil několik poznámek: Podle mého soudu tyto vázané listiny mají svou určitou stránku věcnou a svou určitou stránku politickou. Věcnou stránku: Já nepopírám, že tyto vázané listiny nejsou žádným ideálem, nejsou také mým ideálem a myslím, že nejsou také ideálem naší strany. Uznávám, že proti těmto vázaným listinám možno uvésti celou spoustu námitek a já se nerozpakuji říci, že celou spoustu z těch věcných námitek, které pan dr. Kramář, či kdokoliv jiný proti vázaným listinám pronesl, bych beze všeho podepsal. On ale zabíhá dále, on nesetrval při věcných námitkách, nýbrž on útočí stranicky, ba snad více než stranicky útočil včera. Věcné námitky mohou býti proti vázaným listinám pronášeny a mohou býti naprosto oprávněné. Na příklad nelze popírati, že to, co zde bylo řečeno ohledně malých stran, že to má svůj význam. Vždyť my jsme také vyšli z malé strany a proto musíme pořáde míti na mysli svou vlastní minulost, my nemůžeme a nechceme nikterak zavrhovati malé strany. Jest to jistá pravda, že malé strany mohou znamenati v politickém životě hodně mnoho, ba já nerozpakuji se tvrditi, že mohou býti chvíle a mohou býti doby v politickém životě národů, kdy může to býti jednotlivec, který má pravdu, a všichni ostatní, celý národ a celí národové nemusí míti pravdu. V Německu vypukla válka a všechen národ a všechen lid Německa šílel a byl opojen těmi myšlenkami válečnými, které tam byly a jen jediný měl pravdu, která byla nejvíce zavrhována, Karel Liebknecht. (Hlučný potlesk.) A takové, pánové, doby v životě národa mohou býti vždy. V každé jednotlivé straně mohou se vyskytnouti původně jen jednotlivci, jen malá skupina lidí, kteří mají pravdu proti té většině, která stojí proti nim, a musí se probíjeti s tou pravdou, musí jí raziti cestu. V tomto tedy směru jest jisto, že nelze zavrhovati nějakým způsobem malé strany. Ale ovšem, pánové, zdá se mi, že pokud se týče malých stran, musíme činiti vždy určité rozdíly mezi takovými malými stranami.

Jsou malé strany, které teprve vznikají, z nich rodí se strana větší, snad později z nich mohou býti strany veliké. Ale jsou naopak strany malé, které nemohou pro sebe reklamovati to, co mohu přiznati takovýmto malým stranám, kterým patří budoucnost. Jsou malé strany, které odumírají, které jsou v rozkladu, které jsou jen ještě zbytky starého světa. (Hlas: Je to národní demokracie?) Já nejmenuji nikoho, já mluvím všeobecně, že takové možnosti jsou.

Snad i takové malé strany, které jsou jen zbytky starého světa, jsou s vysokého hlediska historického a filosofického potřebný lidstvu a politickému vývoji, neboť snad mají ten úkol, aby brzdily ten vývoj, který by snad jinak šel příliš překotně, snad je to jejich politický úkol, ale ony musejí si býti vědomy, že jsou to právě jen strany konservativní, že nejsou to již strany tvůrčí, kterým patří budoucnost a svět. Jejich úkol jest jen již zadržovati, ale jejich úkol není ten, který mají druhé strany, popoháněti ku předu a novým myšlenkám raziti cestu. (Post. Špaček: Modráčkovci!) Jsou také odpadky větších a velkých stran! Ale nyní má tato věc vázaných listin také svou stránku ještě jinou. V tomto ohledu politickém bych si dovolil říci, že bych souhlasil s tím, co se uvádí proti vázaným listinám: že nejsou žádným ideálem, že by nám mohlo býti milejší, kdybychom měli něco jiného, něco lepšího. Ale já bych si řekl, že v této chvíli, v tom okamžiku, jakmile jsme přijali poměrné hlasovací právo, nezbylo nám naprosto nic jiného, než sáhnouti k tomuto systému vázaných listin. Je to nový systém, který musí býti vyzkoušen, a my teprve můžeme přemýšleti o tom, abychom věci zařídili, abychom technicky umožnili to, co jest nevýhodné v těchto vázaných listinách. To okamžitě provésti a uskutečniti nelze.

Nedovedu si ani představiti s hlediska technického, jak by to bylo obtížné, kdybychom neměli takových vázaných listin.

Představte si tu složitost s hlediska technického, co by bylo toho škrtání, toho sčítání a počítání, jak nesmírná jest tato komplikace, jak tato jediná věc by úplně zastínila všecky ty výhody toho, kterých bylo docíleno, kdybychom sáhli k nějakému jinému systému. Ale jest možno, že volební technika přinese nám průběhem času nějaký vhodnější systém, abychom mohli setrvati při poměrném hlasovacím právu a mohli při tom přece jen popřáti každému voliči určitou možnost, snadným způsobem voliti nejen politickou stranu nýbrž také případně určité osobnosti. Prozatím myslím, že tak daleko nejsme. To jest podle mého názoru otázka odborná, otázka techniky volební, a není to po mém názoru otázka, kterou bychom dnes mohli řešiti politicky, a není to otázka, pro kterou bychom měli vésti takový urputný politický boj. Ostatně strana národní demokracie, jak jsem byl informován, to byla, která sama vystoupila a sama přišla s tím nápadem, aby politické strany byly takovým rozhodujícím činitelem v Československé republice. Když vznikalo toto Národní shromáždění, pak prý to byla strana národní demokracie, která přišla s tím nápadem, aby nebyly žádné volby, nýbrž, aby to byly strany, které by vytvořily toto Národní shromáždění.

Pánové, tedy vy sami jste v tomto ohledu dali podnět do jisté míry tomu, co nyní pan dr. Kramář tak mnoho a mnoho kárá. (Hlas: Tak se mohlo volit!) A dále račte vzpomenout politického života našeho, kdy tak často bylo si stěžováno na mnoho politických stran a kdy toužili jste po tom, abychom měli jen dvě-tři strany, kdy toužili jste po takovém anglickém nebo americkém systému politického stranictví i u nás, kde výlučně jsou to jen dvě až 3 strany, které úplně rozhodují a naprosto diktuji a kde také ten volič v té demokratické Americe nemá naprosto žádné jiné možnosti, než voliti buď tu neb druhou stranu, a nemá absolutně žádné jiné možnosti, chce-li prakticky působiti v politickém životě, než rozhodnouti se pro jednu anebo druhou stranu. Vzpomeňte, pánové, jak tento systém dvou politických stran a volební mechanika a systematika v Anglii a Americe byly nesmírnou překážkou vytvoření socialistických, dělnických stran. V těchto zemích bylo nemožno i dělnickým organisacím v politickém životě se uplatniti a jak dlouho organisace dělnické pokládaly to za nejlepší dát svůj hlas jedné anebo druhé straně podle toho, jak se to zdálo dělnictvu v dané chvíli a okamžiku býti lepším a výhodnějším!

Prosím, není zapotřebí u nás, v naší Československé mladé republice činiti ty velké výtky vázaným listinám, když vidíme, jak velký politický aparát politických stran působil v zemích, kterým nemožno upříti, že by nebyly demokratickými. Nemůžete tvrditi, že byla demokracie deformována v Americe a Anglii, jak aspoň to včera tvrdil pan dr. Kramář, odvolávaje se na ten systém vázaných listin. A konečně, co by se docílilo, kdybychom přistoupili na ten systém, jak jej navrhuje zde pan dr. Brabec? Mnoho by tím v politickém složení této poslanecké sněmovny nebylo docíleno; snad v těch, neb oněch lavicích zmizela by ta neb ona tvář, ten neb onen by nebyl zvolen, vyškrtnutí jednotlivců voličům by se podařilo, ale na celkovém rázu této sněmovny a jednotlivých politických stran by to nezměnilo naprosto ničeho, ten efekt by byl naprosto chudobný, ale námaha technická by při tom byla nesmírně veliká. Ten efekt, který by tím byl docílen, nestál by tolik za tu námahu.

Ostatně, pánové, my aspoň jsme u nás naše voliče a stoupence vychovávali vždycky tak, aby volili stranu, a vždycky jsme je vychovávali tak, že, když volí, nevolí tu neb onu osobu, nýbrž že volí stranu a že také volí stranou určitý světový názor, a myslím, že to není nic špatného a pohanlivého, když učíme voličstvo tímto způsobem: Nepřihlížejte k jednotlivé osobě a osobnostem, ale přihlížejte k velkým světovým názorům!

Pánové, nyní mně dovolte, když mluvím o světovém názoru, reagovati poněkud na včerejší výklady p. dra Kramáře, které se mne nesmírně mnoho dotkly, a na vývody, které byly vámi aklamovány, kde vy jste s ním souhlasili velmi hlučně, když velmi posměšným způsobem mluvil vůči našemu min. Habrmanovi. Ale tyto vývody právě vás, pánové z národní demokracie, měly se dotknouti nejhlouběji vás, kteří ve svých řadách máte tolik lidí inteligentních, kteří ve svých řadách máte tolik zástupců vědy. Je-li některá věta v naší ústavní listině, která jest krásná, která opravdu každého vzdělaného člověka musí těšit, pak jest to ta věta, která nám praví: "Veřejné vyučování budiž zařízeno tak, aby neodporovalo výsledkům vědeckého bádání". Pánové, ta zásada, myslím, každého, kdo vědecky pracuje, kdo o vědě má nějaké ponětí a potuchu, kdo raduje se a těší se z vědy, musila každého potěšiti. Jestliže jest něco, co vás jako zástupce vědy by se mělo dotknouti v této ústavní listině, pak byl by to paragraf předcházející, který mluví o tom, že vědecké bádání a hlásání jeho výsledků, jakož i že umění jest svobodné, pokud neporuší trestního neb jinakého zákona. (Potlesk.)

Pánové, toto jest ustanovení, které jest nehorázné. Toto jest ustanovení, které nemohu pochopiti, toto jest ustanovení, o kterém nemohu si představiti, jak někdo, kdo studoval universitu, který přece při nejmenším stylisticky na ústavní listině pracoval, mohl to dát do naší ústavní listiny, neboť, pánové, věda nezná žádného obmezení, věda je něco tak krásného a velkolepého, že jest absolutní, nezastavuje se před žádným zákonem, má vlastní zákony, ona bádá volně a musí naprosto volně bádat. (Výborně! Potlesk.)

Tu, pánové, přišel p. dr. Kramář pak a vysmíval se tomu paragrafu, kde my poprvé v naší ústavě dáváme našim dětem tu možnost, aby také ony měly podílu na výsledcích vědy. Pánové, jak byly staré poměry, jak byly smutné, jak byly trapné! My měli jsme ve vědeckém bádání již Darwina, ale v našich čítankách vyučovalo se stále ještě o Mojžíšovi. My měli jsme u nás, - abych z vašich řad někoho jmenoval my měli jsme u nás našeho básníka Machara, Herbena, jejich krásné spisy, jejich krásná díla a mohl bych jmenovati z těchto pánů různých, mnohem více jiných a jiných, ale v našich čítankách byly lidé ze starých a prastarých dob, a těmito věcmi pradávnými a prastarými byly krmeny naše děti, kdežto o tom, co bylo nejkrásnějšího v naší vědě, v našem umění, o tom našim dětem nedostalo se naprosto ničeho, (Výborně. Potlesk) ani z historie, ani z vědy, ani z umění, z ničeho. A nyní má býti zjednán průlom. Pan dr. Kramář se ptal, jak jest to možné provést, vždyť věda se stále vyvíjí, každý měsíc jsou nové objevy. Ano, to jest to právě, že má to vyučování jít s pokrokem vědy, to je věda, ne ztrnulost na určitém místě, nýbrž stále ten pokrok míti na mysli. A není to věcí ministra vyučování, nýbrž věcí mužů vědy, aby ten pokrok dali také dětem, aby ten pokrok dali také do čítanek všude a přiměřeným a vhodným způsobem to upravili. Jest to, pánové, možno? Již naše nové čítanky nasvědčují, že tyto možnosti zde jsou a naši muži vědy svedou více a proto svedou také takovouto věc.

Ale, pánové, tato věc má v sobě něco jiného: Vidíte, pánové, pan dr. Kramář se stále dotýkal posměšně těch našich 21tetých, těch 45letých i těch 60letých. Stále a stále bil do nás, posměšně mluvit o idiotismu těch našich voličů, těch 21letých, těch 45letých i těch 60letýcb. (Posl. Petrovický: Kde to mluvil?) Mám zde "Národní Listy" a je zde stenografický protokol. (Posl. Petrovický: Přečtěte to!) Je zde stenografický protokol! (Posl. Petrovický: Kde řekl idiotismus?) Já netvrdím... (Posl. Petrovický: Vy jste to řekl!) Ne, pánové, já netvrdím, že pan dr. Kramář použil slova "idiotismus" (Posl. Petrovický: No, tak vidíte!) ne, pánové, (Posl. Stivín: Surově mluvil včera Kramář!) každý z nás, ne já sám, ale každý z nás to vycítil a vy jste také všichni ostatní to velice dobře vycítili a mnozí z vás se tomu potměšile smáli a byli těm výkladům velice rádi. Já jsem proto poněkud nucen na ně reagovati, neboť ten výsměch jeho, který platil té nezralosti, - říkám tedy jiné slovo, kterého on použil- té nezralosti našich 21letých, 45letých a 60letých, pánové, má totiž svou velice vážnou stránku, tu totiž: Vy, pánové, kteří jste navštěvovali střední školy, kteří jste byli tak šťastni a mohli jste navštěvovati vysoké školy, vy, kteří jste poznali všechna bohatství vědy i umění, vy zajisté jste vyškolenější, než takový 21letý, nebo mladší, nebo starší mnohý a mnohý dělník, nebo většina dělníků. Ale proč? Právě proto, že tohoto paragrafu, který zde dáváme do ústavy, nikde nebylo, ani v ústavě, ani v životě, a že dělníkům všechno to na vědě, na umění, co vám bylo plně a hojně popřáno, bylo ubráno. (Potlesk.) Tito dělníci byli systematicky, pánové, olupováni o ty výsledky vědy a o ty výsledky umění, a nyní se jim má toho dostati. Již to nás těší. Pánové, tito naši dělníci byli olupováni o všecko, co je nejkrásnější: o vědecké výsledky bádání a umění. Byli olupováni, pánové, z toho důvodu: jejich mozek musil zůstati poněkud pozadu, poněkud méně pěstován musil zůstati, aby vyvinulo se jejich tělo, aby mohli pracovat, aby našim fabrikantům českým a německým mohli narobit to bohatství, které tito fabrikanti mají. (Hlučný potlesk.) A nyní přichází pan dr. Kramář a odváží se s tímto posměchem vůči našim mladým, 45 a 60letým. (Hlasy: O 60letých ani nemluvil! Odpor.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP