Pátek 27. února 1920

Tedy těch 45 let kombinovaných s vázanými listinami, to jest, pánové, něco, co není žádným darem, žádnou koncesí, kterou nám děláte. To není nic jiného, než jakési útočiště pro vysloužilé předáky stran. Když pak se na některé podíváte a vidíte je ve skutečnosti, - oni mi nezazlí, když to řeknu - nevidím, že by to stáří bylo garancií jejich rozvahy a rozumnosti. (Veselost.)

Budeme míti senát takový, jak s velkou upřímností, za kterou jsem mu velmi povděčen, řekl náš zpravodaj, který sice nejčetnějšími citáty snažil se dovoditi nutnost senátu a který naposledy utěšuje všechny nepřátele senátu tím: Neveliký rozdíl při aktivním právu volebním sotva změní podstatně složení jeho oproti sněmovně poslanecké, leda že při dvojnásobném čísle volebním menší strany budou z něho vyloučeny.

Opravdu, šlechetněji se nemohl k těm menším stranám kolega Bouček zachovati. (Veselost.) Nevím, jaký jest to hřích, být menší stranou. Vždyť z menší strany jste vyrostli vy. Není vždycky menší strana taková, že by nezasluhovala uvážení, nezasluhovala úcty, že by neměla pravdu. (Výborně!) Nové proudy jdou z malých stran. (Posl. dr Bouček: To jsme dokázali vaší straně!) Nevím, co jste naší straně dokázali, o tomto thematu nemohu dnes mluviti, poněvadž by bylo trochu obšírné. (Posl. dr Bouček: Zeptejte se pana dra Herbena!) Račte odpustit, vy, vaše strana jste mně dali velmi málo, poněvadž jedním ze zakladatelů vaší strany byl jsem já. Mojí myšlenkou bylo, vydávati "Čas" jako týdenník, já jsem psal prvý programový článek do týdenníku "Času": Co chceme. Tedy prosím, já snad měl také co dělat se stranou, o které mluvíte a právě proto, že byla taková a kolega Herben sám dobře ví, jakou jsem měl účast ve všem, říkám: nevylučujte malé strany, malé strany mohou býti dobrodiním, když veliké nestojí za nic. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Všecko to jsou zase příčiny, proč s takou rozhodností stavíme se proti vašim 26letým.

Copak je mezi 21 a 26letým člověkem nějaký veliký rozdíl? I když má ženu, jest již rozumný? (Veselost.) Tedy v tom ohledu nedovedu si představiti, jak můžete se postaviti před svět, řekněme, na který tolik hledíte a ukazujete, se svým slovutným "officielle"; to ukazuje, jak se bojíte světa. S takovým senátem, o kterém řekl pan zpravodaj, že ten senát není nic jiného, než druhým vydáním dolní sněmovny, komu chcete házet písek do očí? Proč pak potřebujeme senátu? Potřebujeme senátu nejen pro sebe, poněvadž my to cítíme, ale nezapomeňte, my ho potřebujeme pro cizinu. Co pak myslíte, že ta cizina neví, jaké my tu zákony děláme, jaká je naše zákonodárná práce, a nestojíme my pod kritikou ciziny, a sice velmi přísnou? Račte odpustiti, že se bojím daleko více, nežli neuvedení slova "oficielní" v zákoně jazykovém, té se bojím daleko více, poněvadž od ní závisí něco, bez čeho bohužel nemůžeme býti, závisí totiž od ní náš kredit a celé naše hospodářské postavení za hranicemi. Zrovna v senátě jsme my chtěli míti finanční kontrolu, zrovna v senátě jsme chtěli míti kontrolu bláznivých zákonů, aby nám cizina pak nemusela říkat, že děláme věci, kterým nikdo na světě nerozumí. A teď před cizinu předstoupíte a řeknete: "Ano, my máme senát, a ten je zrovna takový jako dolní sněmovna, jen místo 21letých tam budou voliti 26letí." Což nevidíte, jak tím škodíte našemu prestyži a tomu, co musíme mít, totiž našemu kreditu zahraničnímu? Pan kol. dr. Bouček o tom pochybuje. Nechci o těch věcech mluviti, poněvadž jsou trochu osobní a já nerad o osobních věcech mluvím, ale co jsem slyšel o tom, co je v Americe i v Anglii i ve Francii po jistých věcech, které se zde staly, po změnách osobních atd., to by vám ukázalo, že není to prázdná fráse, co říkám. Buďte ubezpečeni, já nemluvím o osnově se stanoviska stranického. Já nerozumím ani, jak je to možno, o věcech, na kterých závisí budoucnost našeho národa nebo republiky, mysliti se stanoviska stranického. To jest něco, co mně prostě nejde na rozum. Kdybych věděl něco, co jest prospěšné národu, ale škodlivé pro stranu, nemůže býti ani na okamžik pochybností o tom, pro co se rozhodnu. (Výborně!) Co je strana? Strana není nic jiného, nežli prostředek, aby se seskupili lidé, kteří chtějí pracovati ne pro sebe, nýbrž pro blaho republiky, a kdyby byla to strana, která chce pracovati pro své blaho, pak nezasluhuje nic jiného, než aby nebyla! (Výborně!) Tedy ne s toho stanoviska mluvím, nýbrž jen se stanoviska toho, jak se na nás budou dívat lidé za hranicemi, od kterých závisí, jak pravím, celá naše hospodářská budoucnost. A proto se nedivte, pánové, že pro nás tato otázka jest jednou z kardinálních. Jestli v této věci nám nevyhovíte, pak máme vědomí, že vlastně ten senát, který děláte, není žádný senát, nýbrž že je to jen odvar poslanecké sněmovny, který nám není pražádnou garancií, který nám naopak škodí. A proč škodí?

Poněvadž sněmovna poslanecká ztratí poslední zbytek autokritiky, neboť se bude spoléhati na senát, dovolí si všechny extravagance, poněvadž bude věřiti, že to senát napraví. (Posl. dr Bouček: Pojďme tam spolu!) Já nevím, kam vy půjdete, pane kolego, já prozatím půjdu do poslanecké sněmovny! (Výborně! Veselost. Posl. dr. Bouček: Vy se bojíte mé kritiky?) Já se žádné kritiky nebojím, poněvadž když ji zasluhuji, jsem za ni jen vděčen, neboť na neomylnictví jsem si nezvykl. (Výborně!) Kdybych si byl zvykl na neomylnictví, byl bych pro vázané kandidátní listiny ve své straně a já jsem byl proti. (Výborně!) Tedy nutné autokritiky u sněmovny již nebude, a co bude pak váš senát dělati? Ten se nebude moci dobře postaviti proti sněmovně poslanecké, když nebude ničím jiným, nežli výronem týchž vázaných kandidátních listin stranických, a tak proti tomu, co udělají tytéž strany v poslanecké sněmovně, nebude senát moci udělati ničeho. Ztratí všechnu autoritu. Kdybyste aspoň do senátu byli nechali individuální volby, rozuměl bych tomu trochu, ale i tam dali jste tytéž volby, i tam komandujete lidi z týchž stran do jedné i druhé sněmovny, vojáky jednoho komanda a, jak ti vám mají být zárukou dobrého zákonodárství, tomu nerozumím. (Výborně!)

Co jste udělali tímto usnesením, co jste udělali vázanými listinami, to znamená jenom úplné pokažení demokratičnosti naší ústavy. To není stranicky zbarvený úsudek. Já jsem to byl, který jsem navrhoval, aby presidentu bylo dáno jmenování důstojníků. Proč jsem to udělal? Přece ne ze stranických důvodů. Já se naopak bojím toho, aby naše armáda nebyla stranická, já chci, aby byla vlastenecká a republikánská. (Výborně!) Proto se bojím, aby do jmenování důstojnictva nebyly zanášeny stranické momenty.

Pánové! Jednou můžete mít ministra Národní Obrany vy, po druhé zas někdo jiný. Kdyby každý ministr N. O. jmenoval důstojníky podle toho, jak se mu to hodí do strany, pak - račte odpustit - je po armádě.

Proto chci, aby jmenování všech důstojníků dostala do rukou autorita, která musí býti nad námi nade všemi, která musí být nad stranami a která ve všem musí vidět prospěch republiky a ne prospěch jednotlivých stran. (Výborně!) A já tím také chci, aby bylo odstraněno něco úžasného, aby bylo odstraněno strašné hospodaření v ministerstvu N. O., o kterém si ještě promluvíme.

/Chci, aby bylo odstraněno, že člověk vidí jeden den lidi v civilu a druhý den vidí je již v uniformě bůh ví, s kolika štráfky na rukávě. To jsou nemožné věci. Tak se to nedělá, to není žádná armáda. My armády, prosím, budeme velmi potřebovat. Jestli jste slyšeli výrok pana Zamorského o té nejpopulárnější válce s Polskem a jestli nejste dosti věřícími, abyste věřili všem telegramům Lenina a Trockého z Moskvy a jestli nevěříte ujišťování p. Horthyho et consortes, že oni se všemu podrobí, jestli tomu všemu nevěříte, pak víte, že musíme míti velmi silnou armádu, abychom si uhájili svou samostatnost proti každému; a to není možno, když u nás bude rozvrácena armáda stranictvím. Proto chceme, aby nad ní bděly ne strany, nýbrž aby nad ní bděl ten, který má důvěru nás všech - president. (Výborně!) A já doufám, že minoritní votum, které podal pan kol. dr. Bartošek, bude většinou zamítnuto.

To jsem řekl jen tak mimochodem, poněvadž to byl můj návrh, který jsem učinil, a já se vracím ještě k třetí myšlence, kterou jste deformovali, totiž k zdravé myšlence decentralisace, o níž nebude dojista mezi námi sporu, ale spor musí býti a to velmi vážný o to, jak jste tuto zdravou myšlenku ve svém zákoně o župním zřízení provedli.

My ještě před převratem mluvili jsme o otázce ustrojení budoucí naší republiky. Byla to jedna z těch idejí, které jsem měl a s kterými jsem stále chodil, když jsem měl tolik svobodného času k přemýšlení.

Myšlenka malých administrativních celků, administrace okresů, přiblížení státní správy úplně k občanům, starání se státní správy o všechny potřeby malých okresů, je myšlenka, kterou jsem měl již tehdy a kterou skutečně v tomto zákoně velice vítám. Já také vítám myšlenku větších administrativních celků, poněvadž jsem přesvědčen, že není možno, aby byla intensivní státní péče odborná v tak malých celcích administrativních jako byla naše okresní hejtmanství. Na tuto státní odbornou činnost kladu však pro veškerou administrativu a budoucnost největší váhu. Takový státní inspektor živnostenský, agrární, tovární, hygienický, školský ve větším okresu - řekněme v župě - může býti zárukou nejintensivnější práce. Víme, že všechny naše svobodné korporace trpí svou svobodností. Jen pevnou organisací státní, která může dávati orgány i počiny i myšlenky, jen tou se zajistí, aby všecka tato společenstva, všecky ty organisace pracovaly jedním duchem, s velkou intensitou a přizpůsobením se místním poměrům.

Tedy s tím se vším souhlasím. Ale všechno toto jste deformovali, pánové, tou nešťastnou nenávistí k zemím. To jest zase jeden exemplář vašeho starorakouského myšlení. Vy se nedovedete vybaviti ze starorakouských názorů, kde se Vám stále tvrdilo se strany Němců a Vídeňáků, že Čechy jsou tak ohromným administrativním celkem, že nemůže existovati a býti spravován. A tu ne, abyste učinili tuto zemskou administraci lehčí a snadnější, ne, vy prostě zahazujete země. V tom jest jistá tradiční nenávist k našim historickým celkům, zejména ze strany socialistů, kteří v tom byli tolik pod vlivem vídeňských soudruhů. Ale v této věci my nejsme vašeho názoru. Díváme se na věc tak: My milujeme svou českou zem tak, jak jsme ji byli zvyklí milovati po tolik let a jak jsme za ni tolik bojovali. Já jsem přesvědčen, že naši Moravané zrovna tak milují svoji Moravu. (Posl. Juriga: Slováci Slovensko!) My však přes tu lásku k Čechám a Moravě přímo vášnivě milujeme republiku a totéž myslím o Slovácích. (Výborně!) Snad nerozumím dobře poměrům slovenským, ale jedno bych řekl: Slovensko nebylo, byla jedině Maďarie. Vy jste žili v centrálním státě, kde z vás vyháněli s větším úspěchem než u nás lásku k tomu, co bylo vaše. Mně se zdá, že jest něco analogického mezi vámi, jako mezi Rusy a Slovanstvem. Když jsem byl poprvé v Rusku roku 1890 a viděl jsem mnoho lidí, mluvil se všemi stranami, representanty všech směrů, řekl jsem si "Rusko nebude slovanské, dokud nebude ruské", poněvadž v Rusku nacionálně necítili, po mém soudu nemohli býti také Slovany. Nemáme tedy také my nic míti proti tomu, aby se vypěstovala na Slovensku láska ke Slovensku (Výborně!), a touto láskou ke Slovensku láska k republice. (Výborně! Potlesk.)

A proč, pánové? Já vám to řeknu docela upřímně. Láska ke Slovensku jest nemožna bez lásky k republice. Kdyby nebylo republiky, nebude Slovenska. (Tak jest!) Jediná záchrana Slovenska je v republice. (Tak jest!) Když se dostanete k Maďarii, vezmou vám přes všecky sliby všecko, budou vás maďarisovat a vezmou vám vše, co máte, všecku vaši svobodu. (Výborně!) Vaše jediná záchrana, spása vaší samostatnosti, vás i lásky ke Slovensku je v naší republice a nikde jinde. (Výborně! Potlesk.) A proto já pro svoji osobu se vaší lásky ke Slovensku nebojím. Já myslím, že z toho se vyvine skutečně vřelá, upřímná láska k republice. (Tak jest!) Ale ovšem jedno musí býti: jednota republiky ve všech věcech, kterých republika potřebuje ke své síle a moci, musí býti naprosto zachována (Tak jest!), tam nesmí býti v ničem nejmenšího ustupování. Proto nesmí býti u nás žádných zvláštních parlamentů, které by podlamovaly naši jednotu (Výborně!), to bylo by hříchem. Ale to, abychom administrativně dali možnost, aby se země spravovaly a sice, rozumí se samo sebou, pod dozorem centrální vlády, - to, myslím, není žádným nebezpečím, naopak, mně se zdá, že v těchto věcech ten, kdo rozumně a s láskou vyjde druhému vstříc, že si jeho srdce spíše získá, daleko více, než násilnou reglementací nebo vynucováním něčeho, co mu jest odporné. To platí nejenom pro život jednotlivcův, to platí také pro život státu. Proto si myslím, že bylo by dobře, abychom byli zachovali celky historické, jak se vyvinuly, a abychom neměli nic proti tomu, aby se u vás, na Slovensku, vyvinula láska ke Slovensku (Posl. Juriga: Samospráva Slovenska!), neboť budeme-li dělati dobrou politiku, ukážeme-li vám, že všecko, co děláme, děláme z lásky k vám, abychom vám skutečně pomohli, a ne, abychom vás vtěsnali do nějakého centralistického chomoutu, jsem přesvědčen, že sami k nám přilnete (Výborně! Potlesk.), poněvadž uvidíte v nás záruku své vlastní svobody. (Posl. Juriga: Bez centralistického chomoutu!)

Ale rozumí se samo sebou, k tomu jest potřebí něčeho. Tak, jak bylo župní zřízení intendováno, bylo by naprosto nemožné a nemyslitelné. Vy víte, že podle původního vládního návrhu, - říkám to ke cti vlády velmi rád a ochotně to uznávám, protože si vláda stěžuje, že jsme vždy proti ní - že vláda nechtěla mít ze žup korporace politické a její původní návrh byl, aby byla politika ze žup vůbec vyloučena, a to byl jedině moudrý a zdravý názor. To, co se později z toho stalo, že župy měly mít poslance, že župy měly míti právo mluviti o věcech, které se týkají interesů celostátních, to by udělalo ze žup malé parlamenty a my bychom měli v Čechách dva německé parlamenty, kde by snad nebyl žádný aneb jeden Čech, který by jim mohl odpovídati. Co by z toho bylo, můžete si představiti.

V tom ohledu jsem velice vděčný výboru, že přistoupil na moje stanovisko, že župy odpolitisoval. Ale na tom není dosti. My musíme odstraniti vůbec každou myšlenku, že župa jest institutem politickým. Župa není a nesmí býti ničím jiným, nežli orgánem správním, orgánem administrativním. Potom vykoná svůj úkol, jinak není k ničemu. A tu myslím, že to, jak jsme u nás udělali župy, jest věcí naprosto nemožnou. Viděli jsme dnes, co bylo zde před sněmovnou. Když to bude potřebí, přijdou ze všech osadních měst. Vy jste utvořili župu jako jest Praha, která jest monstrum, spojili jste Český Brod, Kolín s Počáteckem a Kamenicí n. Lipou; představte si ty ohromné rozdíly hospodářské a sociální.

Ty mají pracovat dohromady! To je přímo komické. Vy jste zcela zbytečně rozjitřili různá města. (Tak jest!) A proč? Protože jste dělali župy, o nichž jste mysleli, že budou politické, a proto jste je musili zkonstruovat tak, jak jste je zkonstruovali, udělali jste župy, které jsou nepřirozené. Vy jste udělali župu v Jičíně a Mělničtí si naříkají, že se tam nedostanou a, když ji uděláte v Boleslavi, naříkají druzí, že tam nemohou dojet.

Pánové, vždyť, neklamejme se, přes všechnu centralisaci železniční se u nás v Čechách a dojista i na Moravě, kterou méně znám, vytvořily jisté celky hospodářské, komunikační, které mají tytéž sociální podmínky a vytvořily jistý historický celek. Proč nedělati z těchto historicky se složivších útvarů župy, proč nedělati župy dlouhým hospodářským životem zcelené? Udělejte menší župy, jak jsem to navrhoval, tam se bude pracovati intensivně, poněvadž nebude různorodé prostředí, ve kterém bude nutno pracovati. Budete pak moci ukojiti všechna tato historicky oprávněná přání jednotlivých měst, která skutečně si zasluhují, aby jejich přání byla respektována. Já Vám říkám, že snad bylo potřebí, jak říkáte, udělati volební okresy větší. Dobrá, my se tomu podřizujeme, ačkoliv volební okres pražský jest přímo monstrum, ale rozdělení žup je věc, která je naprosto nemyslitelná a neudržitelná.

Nezadržíte živelního odporu jen měst a celých krajin. Vy nemůžete nechati takovou župu pražskou, to jest nemožné. Takový správní nonsens nemůže trvati. Vy musíte to předělati. A tak se mi všechno zdá, že, kdybychom to provedli ještě nyní my, že by to bylo to nejlepší, že bychom skutečně uklidniti rozhořčení v Čechách a prospěli věci, samé župní instituci. Bylo by zdravo a daleko vhodnější pro intensivní správu, vytvořiti župy menší, nežli župy, jaké máte dnes. Vezměte si lidi, kteří tomu rozumí. Vláda má také výtečné odborníky a, když bude vědět, jak to má udělat, dojista to udělá a my budeme moci do všech měst, které historicky tvořily centrum pro celé okolí hospodářské a kulturní, dáti župní sídla - pamatujte na školy, gymnasia a na všechno ostatní - a my budeme moci udělat župy, které budou skutečně života schopným organismem. A pak si udělejte centrální správu v zemi a uvidíte, že půjde naše administrace přes to, co vám říkali ve Vídni Němci, že je to takový ohromný celek, výtečně. Jak? Jedná se o to, abyste odlehčili zemské centrální správě. Pan dr. Meissner po mých vývodech, které jsem měl proti těm velikým župám a proti zničení autonomie zemské, měl velmi dobrý nápad, který já velmi ochotně přijímám, totiž, aby se v každé zemi utvořila smíšená instance ze zástupců vlády a ze zástupců zemského svazu župního, která by byla nejvyšší instancí administrativní justice. Tím by se vlastní politické správě zemské velmi ulehčilo, a ta by mohla i v administrativním celku tak velkém, jak jsou Čechy, pracovati velmi expeditivně. A nepřetrhali byste tím historické kontinuity ve správě, která je tak důležitou. To jest myšlenka, která by mohla uspokojiti, myslím, všechny, kdo jsou pro decentralisaci, i všechny, kteří chtějí centralisaci tam, kde toho potřeba státu nutně vyžaduje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP