Úterý 17. února 1920

3. zpráva státně-zřízeneckého výboru a výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk č. 2231), jímž se zařaďují do úřednických tříd hodnostních a platových státní lesní a státní lesní příručí, příručí při správě statků státních a statků a lesů, které jsou v státní správě (tisk č. 2397).

Zpravodajem jest pan kolega Gustav Navrátil, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. G. Navrátil: Velevážené Národní shromáždění!

Otázka, kterou nám předložila vláda, a kterou státně zřízenecký výbor, jakož i výbor rozpočtový vyřídil a ve smyslu zákona vám předkládá, abyste ji přijali, měla býti vyřízena již dávno, a to u příležitosti, když se upravovaly poměry okresních lesní a lesních příručí zákonem z 25. června 1919 čís. 374 sb. zák. a nař. Je to totéž, co vlastně jest již uzákoněno ohledně okresních lesní a lesních příručí tímto zákonem. Úkoly, které očekávají státní lesní a státní lesní příručí, jakož i příručí při správě statků státních a statků a lesů ve státní správě se nalézajících, jsou dalekosáhlé, a nabudou zvláště významu, jakmile budou lesy sestátněny, což se zajisté v dohledné době stane. Důvody, které mluví pro to, aby byly upraveny služební poměry této kategorie, byly velmi důkladně uvedeny v důvodové zprávě vládního návrhu a není třeba, abych je zvláště ze široka opakoval. Proto navrhuji jménem výboru státně zřízeneckého, jakož i rozpočtového, aby tento zákon byl slavným Národním shromážděním přijat. (Výborně!)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá. Přistoupíme k hlasování a prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Také tento zákon má pouze 5 paragrafů a žádný pozměňovací návrh nebyl učiněn. Dám hlasovati o celém zákonu najednou. (Souhlas.) Námitek není.

Kdo souhlasí s §§ 1., 2., 3., 4. a 5. zákona, jakož i s nadpisem jeho, jak je obsažen ve zprávě výboru státně zřízeneckého a rozpočtového, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen v prvním čtení.

Přeje si pan zpravodaj slova ke druhému čtení?

Zpravodaj posl. G. Navrátil: Nikoliv.

Předseda: Není tomu tak.

Kdo souhlasí se zákonem, právě v prvém čtení přijatým, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen i ve druhém čtení a tím je třetí odstavec dnešního denního pořádku vyřízen.

Přistoupíme k odstavci dalšímu, jímž je

4. zpráva živnostenského výboru o přikázaných peticích (tisk č. 2391).

Zpravodajem je pan kol. Hatlák. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Hatlák: Slavné Národní shromáždění! Živnostenskému výboru byla přikázána řada petic, které se týkají různých ministerstev a různých záležitostí živnostenských, o kterých je nutno rozhodnouti.

Zejména jest to 66 petic, obsahujících protesty živnostenských společenstev proti výnosu ministerstva financí ze dne 24. listopadu 1919 č. 104.322/20.243 o povinnosti zaměstnavatelově, vybírat osobní daně z příjmů za dělnictvo. Proti tomuto výnosu bylo ostatně také v sociálně politickém výboru mluveno a bylo proti němu mluveno také ve všech ostatních výborech, a také tam byl vznesen tento požadavek. Živnostenský výbor se usnesl, doporučiti Národnímu shromáždění, aby petice tyto přikázalo ministerstvu financí k dalšímu úřednímu projednání.

Dále jsou zde petice různých organisací knihtiskařských a knihkupeckých v záležitosti zrušení koncesse knihtiskařské. Tyto petice jsou úplně bezpředmětné, poněvadž v Národním shromáždění v 94. schůzi ze dne 4. prosince 1919 bylo o této záležitosti rozhodnuto a tedy se živnostenský výbor usnesl, doporučiti Národnímu shromáždění, aby tyto petice byly přikázány ministerstvu průmyslu, živností a obchodu k dalšímu jednání.

Dále jest zde petice číslo 1623, jednající o žádosti Zemské jednoty cukrářů, pernikářů, čokoládníků a voskařů pro Moravu a Slezsko se sídlem v Olomouci za vyřadění výrobků cukrářských z jemného pečiva, ze seznamu výrobků přepychových a přepychové dani podléhajících. Živnostenský výbor doporučuje, aby tato petice byla přikázána ministerstvu financí k dalšímu řízení.

Dále jsou zde petice živnostenských organisací ze schůzí ze dne 20. listopadu, jednající o požadavcích živnostnictva, aby zásobován byl obchod zbožím, zrušeny byly komise a ústředny a vrácen byl obchod obchodníkům a živnostníkům legitimním a konečně, aby vláda splnila všechny požadavky hospodářské i organisační. Tyto byly také projednány a doporučeno, aby tyto petice byly přikázány ministerstvu pro zásobování lidu, ministerstvu obchodu, financí, sociální péče atd., všem příslušným ministerstvům, do jejichž oborů tyto petice spadají.

Dále byla zde petice číslo 2014, 1919, 1628 a j., týkající se reformy řádu živnostenského. Živnostenský výbor usnesl se, požádati Národní shromáždění, aby tyto petice byly přikázány ministerstvu obchodu k úvaze při chystané reformě živnostenského řádu.

Konečně jsou zde petice Zemské jednoty živnostenských společenstev v Praze, týkající se žádosti společenstva tkalců v Lomnici nad Pop. za ochranu malých živností tkalcovských. Petice žádá zejména, aby nebylo dovoleno velkoprůmyslníkům tkalcovským, zaměstnávati drobné podomácké dělníky atd. Živnostenský výbor navrhuje, aby tato petice byla předložena ministerstvu obchodu k projednání.

Petice číslo 1944, zaslaná ze schůze občanstva města Kyšperku žádá zamezení vývozu všech produktů naší země, hlavně uhlí, sestátnění dolů a stejnoměrné rozdělování uhlí, uzavření obchodních smluv se státy, které mohou dodávati obilí, oděv, naftu, petrolej, benzín a jiné. Živnostenský výbor se usnesl, žádati Národní shromáždění, aby tato petice byla přikázána ministerstvu obchodu, veřejných prací, zásobování lidu, financí a ministerstvu vnitra.

Živnostenského výboru došla pak řada petic, které vůbec nemají žádného čísla. Zejména jsou to petice živnostenstva z Král. Hradce, ve kterých se žádá:

1. aby obchodníci a živnostníci, na něž nebyl při sprošťování bývalou rakouskou vládou brán zřetel - byli sproštěni vojenské povinnosti vůbec,

2. aby k řádně odůvodněné žádosti živnostníkově byly sproštěny pomocné síly, jichž ve své živnosti potřebuje,

3. nemohlo-li by se vyhověti požadavku odstavce prvého, tedy živnostníci, kteří mají klasifikaci B a C, nechť jsou z vojenské služby hned propuštěni.

Živnostenský výbor doporučuje, aby petice tato odevzdána byla ministerstvu národní obrany ku projednání a podání zprávy.

Druhá petice královéhradecká týká se řádného vybudování živnostenského školství pokračovacího.

Živnostenský výbor doporučuje přikázání petice této ministerstvu národní osvěty s doporučením, aby při reorganisaci živnostenského školství pokračovacího byl na obsah její vzat zřetel.

Petice číslo 2440 týká se požadavku okresní jednoty živnostenských společenstev v Lounech, a žádá živnostenský výbor Národního shromáždění za vyslání řečníka-referenta ke schůzi veřejné v Lounech. Živnostenský výbor usnáší se přes to, že tato věc je úplně bezpředmětná, žádati Národní shromáždění, aby byla přikázána ministerstvu obchodu, aby ministerstvo obchodu svým ústavem pro zvelebování živností poučilo společenstva a korporace živnostenské o tom, jakým způsobem se přednášky odborné a různé kursy ministerstvem obchodu, respektive jeho třetím oddělením pořádané, konati mohou.

Konečně je zde petice číslo 2441 Josefa Jarolímka, ohňostrůjce 8. těžkého dělostřeleckého pluku v Jaroměři, za přikázání panského mlýna na Nových Zámcích. Živnostenský výbor navrhuje, aby žádost tato byla přikázána pozemkovému úřadu.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Míním dát o návrzích, obsažených ve zprávě živnostenského výboru, o příslušných peticích hlasovati najednou. Návrh na oddělené hlasování učiněn nebyl, nebude tedy snad proti mému návrhu nijakých námitek. (Námitek nebylo.) Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s návrhy, obsaženými ve zprávě živnostenského výboru o příslušných peticích, v tom smyslu, jak se za to přimlouval také pan zpravodaj, prosím, aby povstal. (Děje se.).

To jest většina. Návrhy, obsažené ve zprávě živnostenského výboru, jsou schváleny a tím je poslední odstavec denního pořádku vyřízen.

Než přistoupíme k ukončení, jest nám ještě vyříditi:

"Pilný dotaz

členov N. S., dr. Jozefa Budaya, dr. Karola Kmeťku a ich spoločnikov na p. ministra vnitra pre zakázanie shromaždení slovenskej ľudovej strany v zemplínskej župe a pre narušenie immunity poslanca dr. Jána Kovalíka v Michalovciach".

Žádám p. kol. dr. Kmeťku, aby dotaz tento přečetl.

Posl. dr. Kmeťko (čte): Slovenská ľudová strana riadnym spôsobem oznámila patričnej vrchnosti, že v Zemplínskej župe na určitých miestach chce verejné shromaždenia vydržiavať, za rečníka vyslala najprv do Michaloviec svojho poslanca, dr. Jána Kovalíka. Na to 11. února t. r. menovaný poslanec na dr. Jozefa Budaya a dr. Karola Kmeťku následovný telegram zaslal:

"Všetky zemplínské shromaždenia zakázané. Pre zadrženú súkromnú poradu nás četníci pod bodákami na rozkaz politickej vrchnosti zatkli. Moja immuníta narušená. Ostatne obširnejšie. Už sme prepustení. Dr. Kovalík".

Tento najnovší dôkaz úradného násilnestva oproti slov. ľudovej strane vzbudí na Slovensku velké rozhorčenie, lebo ľud vidí v tom strannicku tendenciu úradnych kruhov, znemožnit organizáciu jednej z nejsilnejších politických strán slovenských a považovať bude také udalosti za nesprávne pochopenú konsekvenciu výpovedi p. ministra pre správu Slovenska, dr. V. Šrobára: "Slovenskú ľudovú stranu budeme s celou silou a vehemenciou potierať". (Viď. úvodník "Slov. Denník" a z 5. febr. t. r.) a "na Slovensku budú krvavé voľby". Jestli úradné kruhy bez príčiny takto sa opovážia zakročiti oproti členovi Národného Shromaždenia po výpovediach p. ministra Šrobára, čo bude očekávať jednoduchých voličov slovenskej ľud. strany pri voľbách?

Nasledovne pýtáme sa p. ministra vnítra:

1. Či je ochotný túto poľutovania hodnú udalosť spravodlivo dať vyšetřiť a tých úradníkov, ktorí to zapríčinili, príkladne dať potrestať?

2. Aké zadosťučinenie mieni dať násilne a bez príčiny zatknutému poslancovi, dr. Jánovi Kovalíkovi?

3. Či hodlá radikálne zakročiť, aby sa tomuto podobné prípady na Slovensku už viac neopakovaly a sloboda politického presvedčenia, voľnosť politických porád a shromaždenia nielen v Čechách a na Morave, ale aj na oslobodenom Slovensku pre všetky politické strany zabezpečené boly?

Navrhujeme, aby o tomto dotazu byla zahájena debata podle § 70. jednacího řádu.

Předseda: Prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Budeme hlasovati o tom, má-li býti zahájena debata.

Prosím, kdo souhlasí s tím, aby o dotazu právě přečteném byla zahájena ihned debata, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. (Posl. Sechtr: To by se muselo dříve konstatovat!)

Já uděluji slovo p. ministru vnitra.

Ministr vnitra Švehla: K dotazu členů Národního shromáždění dra Josefa Budaye, dra Karla Kmeťka a společníků pro zákaz shromáždění Slovenské lidové strany v Zemplínské župě a pro porušení imunity poslance dra Jana Kovalíka v Michalovcích, dovoluji si na základě konaného šetření sděliti toto:

Na Slovensku je ve smyslu dosud platných nařízení nutno žádati o povolení všech schůzí 8 dní předem u županského úřadu. V žádosti jest udati místo pořádání a program.

Dne 3. února došlo od ústřední kanceláře Lidové strany k županskému úřadu v Michalovcích oznámení, že míní od 10. do 13. února 1920 v několika obcích Zemplínské župy pořádati schůze lidu.

V oznámení nebyla však ani doba, ani místnost zamýšlených schůzí označena, ani nebyli řečníci udáni; županský úřad vyzval proto téhož dne telegraficky ústřední kancelář Lidové strany, aby své oznámení doplnila. Toto vyzvání zůstalo až do 9. února 1920 ráno bez odpovědi. Hlavní služný vydal na to zákaz schůzí a sdělil to telegraficky ústřední kanceláři Lidové strany. Tato doplnila sice později svoje podání, ale ke změně provedených disposic nebylo už času.

Ač tedy nebyly schůze povoleny, pokusila se strana dne 10. února v Terhovišti před kostelem konati schůzi lidu. Den před tím byly v Terhovišti rozšiřovány letáky, na př. "Pravý Šrobár, alebo kto hovorí nepravdu" a pod. Četnictvo pořádání nepovolené schůze ovšem netrpělo a tu odebrali se účastníci do školy a konali schůzi ve školních místnostech, tvrdíce že jde jen o důvěrnou poradu. Tato "důvěrná" schůze nebyla však omezena, jak zákon předpisuje, výhradně na zvané hosty (s legitimacemi).

Když se po ukončení schůze ve škole účastníci rozcházeli, začali někteří řečníci pod širým nebem znovu mluviti k lidu a tu četnictvo zakročilo a zadrželo několik účastníků. Mezi zadrženými byl i člen Národního shromáždění dr. Jan Kovalík. Četníku, který zadržení dra Kovalíka provedl, nebyla tato vlastnost známa, jakmile se však legitimoval, byl ihned propuštěn. (Hlas: Ale za pět hodin! Hluk.) Jmenovaný však prohlásil, že půjde s ostatními dobrovolně, a doprovodil je skutečně také až do Michalovců.

Poslanecká imunita dra Kovalíka porušena nebyla, poněvadž byl ihned, jakmile se legitimoval, propuštěn na svobodu a do Michalovic se odebral dobrovolně. Schůzím lidové strany nečiní se překážky, jestliže pořadatelé šetří při podání žádostí platných předpisů. Důkazem toho jest, že schůze této strany, které byly 10. února ohlášeny, byly - ježto podání platným předpisům odpovídalo - vesměs povoleny.

Časopisecké články, v dotaze uvedené, ze kterých by se souditi dalo na zaujatost úředních míst proti lidové straně, nejsou přesně podány. "Slovenský Denník" z 1. února 1920, č. 26 přinesl řeč dra Šrobára podle stenogramu. Odstavec, o němž se interpelace zmiňuje, zní takto:

"Stojíme před volbami, které, jak se zdá, budou na Slovensku velmi prudké. Kdyby se dalo z těch několika případů, které už se staly, souditi na další průběh voleb, byly by naše volby volbami krvavými. Dosud vidíme, že, kde se objeví jedna strana, tam jde i druhá a dojde až ke krvavým srážkám. Zvláště se tak děje tam, kde se sejde strana lidová se sociálními demokraty; to třeba co nejdůrazněji odsouditi, poněvadž volby přece nejsou měřítkem síly tělesné, ale jsou to volby, kde přesvědčováním lidským, humanním způsobem má každý tábor volnost získati si stoupence. Musíme odsouditi takový postup a vyzývám všechny naše členy, aby nedovolili nikdy a nikde na našich shromážděních, aby došlo k takovým srážkám". (Výborně! Hluk. Posl. Myslivec: Post festum se to opravuje!). Cituji "Slovenský Denník" z 26. ledna, může se to kontrolovat. (Nepokoj.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP