Úterý 10. února 1920

To se člověku ani nechce věřit, že připlácíme na vagon, jestli se nemýlím, asi 70.000 K. Nenamane se otázka, co by bylo výhodnější: obohacovati americké farmáře, obchodní mlýny a ty naše přátele, kteří nám tak lacino posílají mouku z Ameriky, anebo spřátelit se s tou myšlenkou, že tomu zemědělci bude se muset přidat, aby napnul síly, aby více vyrobil, vytěžil z půdy i za neblahých okolností, než se dosud dělo.

Já neříkám, plaťte více, já pravím: uvažujme! Myslím, že to bude kratší cesta a také úspěšnější. Naši pánové, soustředěni ve svém spolku, vyzvali zemědělce katolické, aby svou povinnost vykonali plně, aby každý dal a odvedl beze všeho, co jen může a i ti drobní, co mají těch 15 měřic, tuším, i ti se uvolují, že když jim něco nadbude, milerádi ten nadbytek odvedou. (Posl. Merta: Oni neodvádějí ani katolíci, ani nekatolíci!)

Můžeme utvořiti komisi a zjistiti, kolik na tom pravdy a kolik ne. Ale jsou zase jiní, a já to řeknu bez obalu, kteří ponoukají, aby to nedali. Mohl bych uvésti jméno jednoho starosty, který úředně vyzval občany, aby nic neodváděli. To je u nás na Moravě, já ho nejmenuji, aby se neřeklo, že je v tom stranická nepřejnost. Ovšem na takového bych, pánové poslal důkladnou rekvisici, asi takovou, jaké mají na Znojemsku a Kroměřížsku a Kojeticku nezaslouženě, kde obracet všechno vzhůru nohama a nejen stavení. (Hlas: Napřed snědli jalovicu!)

Takového ovšem nemůžeme se zastávati. Jsou také vládě velice blízcí pánové, kteří nemají dokonce tolik ochoty, aby uveřejnili provolání vlastní strany svojí, odepřeli to, že prý atd. (Hlas: Oni nemají místa!)

Je-li to pravá láska a sociální cítění pro společnost naši, já nebudu rozebírati. A kdo má největší vinu na těch zjevech a kdo jest příčinou, že již v únoru pomalu nebudeme míti co jísti? Nevím, smím-li to hlasitě pověděti, kdo to zavinil. Naši zemědělci řeknou: Obilní ústavy, centrály! Přátelé těchto centrál budou dokazovati, že je to nesmysl, že právě ony umožňují výživu a nám pomáhají. Já nechci nikoho z ničeho podezřívati, naprosto ne. Ale dostal jsem včera dopis z Velkých Karlic, kde s velikým žalem se mi sděluje, že zařídili ti a oni konsum, v tom konsumu jest 100 členů, více než se přihlásilo; jest jich však ve skutečnosti méně než na tom papíře v seznamu, a všichni dostávají 2 kg na osobu pšeničné bílé mouky v konsumu, a ti ostatní, nekonsumní, dostávají 80 dkg toho, co jsem řekl, co se sotva hodí za lidskou potravu. Vidíte, pánové, takové obrázky by se teď daly jako ve filmu předvésti. Já jsem to uvedl jako doklad, že je správný požadavek, aby všichni stejně byli poděleni, aby nebylo žádného třídního privilegia. Zrušili jsme všechna privilegia nahoře, musíme je také zrušiti dole. Musíme uplatnit rovnost i v tom zásobování; když jednati demokraticky, tedy demokraticky. (Posl. Sedláček: To by musela býti spravedlnost v republice!)

Ústředny nejsou naším domácím výrobkem. Ústředny jsme převzali jako mnohé jiné pěkné zboží od sousedů z Modré; byl to prý nějaký pán velmi šikovný, vyznání mosaického, který tu věc vymyslil v Německu a převedl ji pak do Vídně, kde se náramně zalíbila. My jsme od počátku, jak vznikly, se oproti nim vyslovili se vším důrazem, poněvadž jsme přesvědčeni, že to nepovede nikdy k dobrému a kdyby, velectění, sebe více se nám dokazovalo, že neštěstím jest svobodný obchod, my cítíme, víme a jsme přesvědčeni, že bez svobodného obchodu není možno, aby nás přestaly ty věci, které nás tolik tlačí, musíme z té otročiny ven. Zemědělství nesnese novodobé roboty, horší, než byla za starých robotářů, kteří alespoň nechali tolik, aby se lid nasytil, a ony jim nenechají ani tolik, aby se mohli najísti. S tím, pánové, republice neposlouží, kdo chce, aby sedlák, zemědělec, venkovan nebyl ničím jiným než pouhým otrokem cizí zvůle. Chcete, aby tak se zvýšila výroba tím otroctvím? To není prostředek účelný, tím karabáčem, těmi bajonety! Ani rozkazy nápravy nezjednáte. My musíme ukázati, že máme také sociální cítění vůči výrobci, že tomu zemědělci přejeme, aby sebe, své milé a své dělníky nasytil, jak náleží, a vytěžil tolik, kolik potřebuje. Volá se: - a u nás jsem to slyšel často - "Dejte nám předválečné ceny za poživatiny a my budeme za předválečné ceny robotiti".

Je to jistě správný názor. Kdybychom stále a stále mzdy zvyšovali a považovali to za jedinou medicínu k nápravě, na konec přijdeme k poznání, že tím nápravy nezjednáme. Dnes už - a právem, řeknu - žádají za šichtu 70 K, a pak přijdou páni za 2 dny, že se to musí znova upraviti a změniti, - páni z Ostravska by k tomu mohli dáti bližší data. Přesvědčíme se, že oni za těch 70 K také nevyžijí a jsme tam, co vám chci naznačiti, že musíme přikročiti k úpravě cen všech a všeho a ne komandovat: "Ty, sedláče, musíš mi dodati, abych mohl žíti, a kde ty to vezmeš, to je tvou starostí".

Nesprávný je názor, že každý sedlák je keťas. To jest křivda. Pšenice stála před válkou nejvýš 24 K, dnes dostane sedlák 80 K. O kolik je to více? To si račte vypočítati. Boty stály před válkou 25 K, to byly již slušné boty. Já jsem platil kdysi za lakýrky 18 K a měl jsem omdleti z oné "drahoty" a dnes stojí pořádné boty až 600 K, takové, jaké sedlák potřebuje, neboť na pole v lakýrkách jíti nemůže a v těch výrobcích našich ústředen, ať se jmenují kožené, nebo nevím jaké, v těch už dokonce ne, nebo ani ne v těch kdysi proslavených Baťových. To se hodí nanejvýš, když v Praze pěkně svítí slunce a to také ne všude, jen na jemném kamení.

Střevíc pro ženské stál 14 K, teď 230 K; oděv 80 K, teď 1200; těžký vůz stál 200 K, nyní 2500 K; postroj pro koně dostal rolník za 100 K, nyní má zaplatiti 1500 K, když ho dostane a k tomu ještě musí dáti nějakou aprovisaci jako přídavek. Bič stál 1 K - a to byl pěkný - teď obyčejný je za 25 K. A když se opravdu po těch volech jednou rozežene, tak se mu rozletí, poněvadž je to válečná "náhražka". Plátno jsme platili nanejvýš 40 h a to již bylo plátno - a nyní lecjaká hadra stojí 25 K i více, tak že košile nás stojí obnosy, že kde kdo šetří a spokojí se již třeba s "náhražkou" košile. Podkova stála 60 h, dnes 12 K a to ne všude, někde stojí 18-20 K. Že žací stroj stál 600 K, nyní, když ho dostane za 4000, to si poskočí, že ho dostal lacino. Tak bychom mohli pokračovati dál a viděli bychom, že není žádného poměru v ceně výrobků, které musí zemědělec kupovati, k té ceně jeho výrobků. On zdražil nebo vláda mu milostivě dovolila zdražiti trojnásobně, řekněme čtyřnásobně. Ale musí za leccos platiti sto a tisícinásobně. Tak na př. umělé hnojivo je zdraženo o 2000 % A kdyby ho dostali, budou rádi. (Hlas: Dostávají ho pouze agrárníci!) Já nechci agrárníky brát v ochranu; ale že se cosi kdesi šustlo, to je pravda, poněvadž leckde jsou nyní hnojiva nejpůsobivějším přesvědčovacím prostředkem na osvícení těch nevěrců, kteří ještě pořád nechtějí se spřáteliti s tím, že jen v agrárnictví jest jejich spása. Jak to přijde, že se nemůžeme zbaviti všelijakých těch obtíží? Musil bych se státi osobním, a musil bych uváděti příklady, proč ti a oni drží se těch centrál. Ale něco přece řeknu. Jak můžeme míti laciné potraviny, když na př. naše obilní ústavy, jak mi bylo sděleno, mají 2860 úředníků? Úřednice bez pochyby v tom nejsou. Pánové, když povážíme, co nyní úředník musí dostati měsíčně, můžeme pochopiti snadno, jak drahá musí býti mouka i ty ostatní potraviny.

Dovedeme si vysvětliti, proč to nemůže býti laciné. Chceme-li míti láci, odstraňme ty příčiny; poněvadž, dokud neodstraníme příčiny, nemáme naděje, že by se nám poměry pozvolna mohly zlepšiti. Uvedu ještě jeden případ: Nyní jest veliký křik a rámus v národě: Bramborů není; proč nám jich nedáváte? Jednoduchá příčina: poněvadž jich není. Pánové, nemylte se! Žádné rekvisice nepomohou. Řekl jsem na počátku, něco zůstalo na poli, to je dosti velká část, a velká část shnila. Takovou odbornou manipulaci s nimi, a konečně jedna část, která ani neshnila, ani nezůstala na poli, zmrzla. A aby se neřeklo, že jen my jsme tak šikovní obchodníci, řeknu vám něco z plebiscitu - z Těšínska. Ta polská plebiscitní komise, poněvadž si prostě nevěděla rady, Poláci tak zvaní - nejsou to Poláci, jsou to naši Moravci, dělali velký rámus, zakoupila jim mrkev a brambory. Ale než došly brambory, byly jako kost. Nezbylo nic jiného, než je odvézti do lihovaru. Jest-li to dělali zúmyslně nebo z vypočítavosti, nebudu rozbírati. Něco podobného děje se také leckde u nás. Velice často se stane, že zemáky expedují právě "náhodou", když je venku tak 6 až 7 stupňů pod nulou. Výsledek je týž. Zemáky zmrzlé se nehodí za potravu, musí se rychle zpracovati na líh. Následkem toho jest sice líh, ale bramborů nemáme a také míti nebudeme. Toto hospodářství s bramborami je opravdu hříchem. Kdo jen trochu rozumí bramborům, ví, že vyžaduje neobyčejné obezřetnosti hospodářovy, aby je neporušeny dochoval do jara a že se to nemá tak dělati, jako ve Vídni to udělali, že skoupili ze západní Moravy, - to by nám mohl blíž vysvětliti náš pan ministr Staněk, který v těchto věcech byl odborníkem - tam hodně vagonů nakoupili, udělali velikánské krechty, přikryli je důkladně hnojem, zaházeli hlínou. Když se pak ukázaly výsledky této práce, přesvědčili se, že všechny brambory - a byly to tisíce vagonů - jsou úplně zničeny. Rychle s nimi do dunajského kanálu. My jsme se tenkráte na to nezlobili, poněvadž jsme měli radost, že ti Vídeňáci nebudou míti co jíst a budou k nám uznalejšími. A ty ceny zemáků!

Ten producent dostane za zemáky 26 K. Slavná ústředna zemáková prodá je, tuším, za 40 K. Dovoz činí nejméně 8 K, takže ten, kdo jich potřebuje, zaplatí, když se mu dobře daří, 50 K a kdy nepřijde k"zákonitým" zemákům, a chce míti brambory, může zaplatiti 100 K - a pak chcete zavírati keťasy a bůh ví koho. Pánové, žaludek, ten na to nedbá, je-li to zákonité nebo nezákonité a jsem jist, že ten největší, nejpřísnější moralista, jak by měl hlady zmírat, nechá morálky a všeho sociálního cítění a vezme tam, kde je dostane. Někteří to berou vyvlastňováním mezi půlnocí a druhou hodinou noční, jíní tím způsobem, že zaplatí. Pak nenadávejte na toho keťasa, ten není hlavním vinníkem, vinníkem jest soustava, která k tomu nutí. Jest žádoucno, abychom již přišli k rozumu a všechny ty výstřelky pochybené soustavy vyživovací odstranili. Nedovedeme-li to, marná naše naděje, že se v dozírné době poměry zlepší.

Nedovedeme-li hospodářství svoje uvésti do normálního chodu, všechno povídání, ať s tohoto, či s jiného místa, všechny ty hrozby nepomohou, poněvadž kde nic není, ani čert nebere. Má-li býti nějaká náprava, musí býti tam, kde se může vykonávati, to jest u producenta. My, kteří toho potřebujeme, poradíme si i bez ústředen. My si to dovedeme koupit i sníst bez předražených prostředníků. Tak na věci pohlížím. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Uděluji slovo ještě panu kolegovi Rudolfu Mlčochovi.

Poslanec Rudolf Mlčoch: Vážené Národní shromáždění!

Při prvním poselstvu našeho velikého presidenta bylo nám řečeno: Dobyli jsme si politické samostatnosti, nyní jest na nás, abychom svůj samostatný, neodvislý stát vybudovali. První podmínkou řádného vybudování státu jest provedení řádné administrativy. Administrativa dává podmínky k řádné existenci státu. Totéž asi jsme slyšeli minulého týdne ve výboru rozpočtovém od našeho ministra zahraničního. A dnes, velectění, první řečník, zodpovědný za nejdůležitější elaborát naší správy, zodpovědný za zásobování, pronesl takovou těžkou obžalobu našeho systému zásobovacího, naší administrativy zásobovací, jaké jsme neslyšeli dosud v těchto síních, ačkoliv padala tato slova a tato obžaloba také na hlavu toho, kdo tu obžalobu pronášel a na hlavu vlády, jejíž řečník tuto obžalobu pronášel. A representant naší vlády, p. ministerský předseda, nemohl vyvrátit, že hlavní příčinou dnešní velké zásobovací krise je z velké části nesprávný, nepořádný administrativní aparát. Na nás jest, abychom hledali příčiny této situace, do které jsme se dostali, té situace, kde nám musel říci p. ministr zásobování, že spějeme k nejtěžším dobám, jaké vůbec jsme zažili v naší republice. V té době, velectění, je nutno hledati příčiny, proč jsme do těchto okamžiků přišli a jaké jsou cesty k nápravě.

Bylo řečeno ústy poslance Zahradníka; presidenta obilního úřadu, že je veliká vina v systému. A já, velectění, také myslím, že je v systému vlastně veliká vina, a myslel bych, že my se zde zvláště musíme zabývat tím, zdali je zdravý systém, na který jsme se dali, který chceme propagovat, který chceme držet, a na němž chceme stavět hospodářskou politiku našeho státu. Kolega Svozil zde deklaroval určitý a jasný systém. Prohlásil, že chyba byla v tom, že dnešní vláda socialisticko-agrární byla příliš slabá, než aby se dala rovnou cestou k zničení samostatného, volného obchodu, a že největší chybu učinila v tom směru, že bezohledně nezcentralisovala, nesestátnila celý zásobovací systém.

Zde bylo řečeno jasně a bezkompromisně jedno stanovisko. Jsem však názoru jiného. Po celou dobu trvání našeho samostatného státu československého zabývám se také poněkud politikou národohospodářskou a zásobovací a přicházím k opačnému názoru, že totiž chybou našeho zásobovacího systému byla právě nezdravá zásobovací politika, nezdravý systém zásobovací, neschopná administrativa zásobovací, že o zásobování rozhodovali lidé a že svěřen byl tento nejdůležitější resort lidem, kteří mu vůbec nerozuměli, kteří jsou pouze příslušníky určité politické strany, která měla politický vliv a podle politického klíče rozdělovala sinekury i do institucí čistě hospodářských, kam patří odborníci, ne politikové. Myslím, že velká chyba v tomto celém systému hospodářském je ta, že jest příliš, že je příliš dána volná ruka lidem, kteří prostě na místa, kde se jedná o zásobování a hospodářskou politiku, vůbec nepatří.

Proč to pronáším? Poněvadž se svěřilo zásobování politickým stranám, a nikoli odborníkům a národohospodářům.

Pravdou jest, že není dosud u nás ještě do krajností vyhraněno to přímé stanovisko ve státní politice hospodářské, jak si ho přál kol. Svozil, že naše národohospodářská politika pořád ještě kolísá, má-li se dáti na státní zásobovací systém a zestátnění veškerého hospodářského a národohospodářského života, anebo má-li se dát snad také místa soukromému podnikání, volnému obchodu, tedy že skutečně v tomto směru u nás ještě vláda není tak rozhodné a pevné ruky, aby byla zahájila určitou a přesnou devisu a přesné směrnice. Proč, přátelé? Proto, poněvadž vláda sama nevěří tomu, že by byla schopna, aby se bezpodmínečně uchopila státního obhospodařovaní veškerými životními potřebami, neboť ona sama ví, že kdyby si to všecko vzala na svá bedra, že by musila s tímto systémem zkrachovat, poněvadž velká většina národa je krajně proti tomuto systému. Veliká většina, zvláště příslušníků středních vrstev, ať již jsou to živnostníci, obchodníci či zemědělci, stojí krajně proti tomuto systému, poněvadž tento systém nejenom že dává nejchoulostivější otázku, totiž zásobování, do rukou aparátu nezkušeného, neschopného, nýbrž současně tímto způsobem, zestátněným obhospodařováním provádí se expropriace čili vyvlastňování, nebo, lidově řečeno, ničení soukromého podnikání ve výrobě a obchodování, čili ničení středního stavu.

Velectění, to nemůže být lhostejno statisícům příslušníkům národa a jejich rodinám. My si máme uvědomiti, že máme dvě povinnosti: těžké doby, v nichž žijeme; překlenout, ale současně také zvoliti takový systém národohospodářský, který by byl opravdu demokratický a dával všem vrstvám občanstva rovné právo na existenci a na slušné hospodářské a sociální postavení.

Následkem toho nemůžeme se postaviti na princip, který by bezodkladně zasáhnutím státu anebo zákonodárné moci jedním škrtem ničil existenci tisíců příslušníků samostatně hospodářsky a výdělečně činných. Proto, velectění, ku příkladu - provedení návrhu, který vážně se projednává v ministerstvu zásobování a v ministerstvu obchodu a byl - pokud jsem slyšel, poněvadž nejsem členem zásobovacího výboru - prý dokonce jednohlasně přijat i v zásobovacím výboru, aby se zavedl monopol zásobovací pro určité distrikty průmyslové, obvody, zásobovací monopol pro konsumy, že tento způsob zásobovací vážně se má provésti a také byl prý přijat, znamenalo by revoluční převrat v dosavadním systému hospodářském, proti němuž by se příslušníci středních vrstev musili postaviti do krajnosti, poněvadž máme právo, jako každý jiný v demokratické republice, také my samostatní podnikatelé menší a střední, tedy živnostníci, obchodníci a zemědělci, žít. Nikdo nemá práva a nejméně vláda, aby dávala zákony, které by nám braly podmínky existence.

Velectění, já také chci přinésti do toho mlýna trošku násypu zase po stránce jiné, o které se dosud zde málo mluvilo, a nemějte mi za zlé, zejména ti, kteří to provádíte. Já nevyjímám z toho systému žádného. Já se stavím ne pouze osobně, nýbrž i jako zástupce živnostnictva a politické strany živnostenské zásadně proti systému státních centrál, proti systému zásobování nuceného a státního prostřednictvím syndikátů, přednostního zásobování prostřednictvím tohoto systém, dobrovolných organisací zásobovacích, t. zv. konsumů, stavím se proti tomu, aby bankám a společnostem velkokapitalistickým byla dává na privilegia na dovoz velkoobchod, po případě i detail. (Posl. Biňovec: Svobodu obchodu nebudete upírat!)

Přátelé! Já docela otevřeně a poctivě své zásadní stanovisko prohlašuji a chci je také podepříti. Živnostnictvo jako stav i jako politická strana nestaví se zásadně proti sdružování konsumentů vůbec, také by mu to jistě nic nepomohlo, kdyby se i proti tomu stavělo a za druhé by to bylo nedemokratické a na nynější pokrokovou dobu naprosto neudržitelné. Proti čem se však staví, jsou privileje, které se poskytují těmto sdružením, ať jsou to potom konsumy kterékoliv politické strany. Těmto konsumům nemá demokratická republika dávati žádných zvláštních výhod na úkor občanstva jiného.

Já ukáži, kde jsou ty výhody na úkor volného obchodu, samostatné existence výrobců a obchodníků. Bylo zde již zmíněno o tom, že existuje třídní zásobování konsumů. Bohužel, musím prohlásiti, že jest to pravda, že u nás existuje třídní čili přednostní zásobování konsumů. Došel jsem k tomuto poznání jako člen kontrolní komise při ministerstvu zásobování nad zásobováním konsumů zřízené. (Posl. Biňovec: to jest neštěstí, že se dělají revise v konsumech, kdežto u stavu živnostenského se to nedělá!) Ta se teprve bude patrně prováděti. (Posl. Biňovec: Proveďte to a budete viděti, že se každý přiživoval, kde jen mohl!)

To konečně může býti pravda, já to nepopírám, poněvadž hlad je zlá věc, ať je to u kohokoliv. Uvedu jenom několik dat, co jsem na př. zjistil, že konsumy udávají z velké části - ne všechny - daleko větší počet členstva, než fakticky mají. Ty věci jdou dokonce tak daleko, že konsumy udávají mnohem větší počet členstva k zásobování prostřednictvím přídělů, nežli v dotyčných místech nebo dokonce okresích jest vůbec obyvatelstva. To jsou přece věci trochu moc křiklavé.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP