Úterý 10. února 1920

Tak na př. v Mladé Boleslavi udávají konsumy, že mají členů 15.609 a obyvatelů jest 16.337. V obci Parníku u Č. Třebové, kde jest obyvatel 2.343, udávají konsumy počet členů 6.783. (Odpor.) Mohu poskytnouti další data. V Písku na př., (Hlas: To je z celého okresu!) to jest nesporně zjištěno, pánové, že se udává mnohem větší počet členů konsumů, já bych vám mohl posloužiti daty také z celých okresů. Nechci z toho dedukovati ničeho pro agitační účele, ale prostě věc jen konstatovati.

V Písku tedy, kde jest 15.499 obyvatel, udávají konsumy 15.593 členů. V Plzni, kde je obyvatel 80.343, udávají konsumy 99.486 členů atd. (Posl. Pik: To je pro celý západočeský kraj!) V Kralupech udávají konsumy 11.614 členů, kdežto obyvatel je tam pouze 5848. V Č. Třebové berou konsumy pro 9948 osob příděly a obyvatelstva jest tam pouze 8707. V Rokycanech dostávají konsumy pro 12184 osob příděly, obyvatel je tam 6492. V Buchlovicích osob v konsumech 7500, obyvatel pouze 1868; v Hnidousech konsum udává 4123 členů, obyvatel však je tam pouze 2728. Mám zde ještě další data, a mohl bych posloužiti podrobnými doklady, kde to je skutečně hodně křiklavé. Úřední revisí zjištěno dle úředních dat za srpen, září, říjen a listopad, že konsumy v Čechách dostaly dle předepsaných přídělů 88.79 %, kdežto obyvatelstvo mimo konsumy pouze 71-60 %. Konsumy dostaly tedy o 17.19 % více, což ve váze mouky dělá 453 vagonů 76 q mouky, o které dostaly konsumy více, než obyvatelé v tomtéž počtu v okresích nezásobení.

To jsou ukázky přednostního zásobování. Konsumy mají však kromě toho ještě jiné výhody, zejména výhody daňové. Tak na př. konsum v Čáslavi nebo Chrudimi, který prodal zboží za víc jak 2 mil. korun, zaplatil daně pouze asi 960 K; na tržbu přes 2 mil. K musil by obchodník platiti při nejmenším 20.000 K daně výdělkové, z příjmu atd. (Posl. Slavíček: Také více vydělají!) Konsumy mají také velké výhody v tom, že na př. konsumy železniční požívají velkých slev dopravného, které jdou do celých tisíců, mají po případě zdarma místnosti k disposici, buď obecní nebo státní, mají po případě i zřízence, kteří dostávají plat od státu, ale jsou zaměstnáni v konsumech. Výhody konsumů jsou tedy značné, takže konsumy mohou pak přirozeně lépe konkurovat a svým členům snad i levnější zboží dodávati.

Velectění pánové! Výhody poskytují se však také velkokapitalistům. U nás bylo zavedeno vedle centrálního systému zásobování potravinami zásobování surovinami prostřednictvím tzv. dovozních a vývozních syndikátů. Tyto syndikáty když zakládal pan ministr obchodu dr. Stránský, odůvodňoval to tehdá tvrzením, že budou zřízeny proto, aby právě těm malým byla umožněna účast na dovozu surovin z ciziny, i poněvadž prý ti velcí bez syndikátů by celý dovoz pohltili pro sebe. Zřídila se tedy tato instituce; do této se však nasadili zástupci největších velkopodniků, po většině židovsko-německých, kteří si prostě usurpovali naprostou moc rozhodující a měli v těchto syndikátech na dovoz surovin prostě monopol a rozdíleli suroviny vlastně sami sobě. Malí živnostníci, malí výrobci a malopodnikatelé nedostávají z těchto syndikátů ničeho a jsou nuceni pak k takovým výstřelkům, na jaké poukázal již pan kol. Kadlčák, že stojí boty dnes - není to sice ještě pravda - až 600 korun. A proč? Poněvadž tu kůži ten maloživnostník nedostane prostřednictvím syndikátu za nízké ceny, on musí kupovati kůži pod rukou až z několikáté ruky od těch, kteří obstarali si tuto protekci syndikátu, anebo za vysoké ceny od továrníků, tak že kůži, kterou kupuje velkoprůmyslník dnes za 60 až 80 K, platí náš malý obuvník za 140 až 170 K. Jest přirozeno pak, že výrobek se mu staví daleko výše než velikému podnikatelovi.

To jsou chyby systému vůbec. Jaká je v tom logika, když chceme zcentralisovati zásobovací a hospodářský systém do rukou vládních orgánů, ačkoli víme, že vládní orgány, alespoň v tom složení jako jsou, provádějí z veliké části sabotáž proti vládě, ačkoliv víme, že úředníci ze značné části úmyslně stěžují agendu po případě z příčin čistě politických? Ačkoliv víme, že nemůžeme míti důvěru v tento administrativní systém, chceme mu svěřiti dokonce náš celý život, zásobování veškerými životními potřebami a surovinami, přes to, že víme, že není schopen dosud ani k normální administrativní správě našeho státu. Já protestuji proti systému státního zásobování, poněvadž jsem přesvědčen, že tento zásobovací systém již dnes přesvědčil nás, že jest neschopen, aby nám zajistil opravdu normální výživu. Jsem pro to, aby se dala volná ruka obchodu, aby nám mohl dovézti, ať již za jakoukoliv cenu, suroviny a za každou cenu potraviny. Volný obchod si opatří i úvěr, poněvadž má namnoze větší důvěru v cizině, než naše vláda sama, a jsem jist, že kdybychom to uvolnili, budeme míti daleko větší množství surovin a potravin, než máme dnes, kdy dokonce vláda chce uchopiti se sestátnění obchodu, dovozu a vývozu vůbec. Myslím, že by se přesvědčilo ministerstvo a vláda naše, kdyby se toho obchodu uchopila, že by to bylo pravé neštěstí pro hospodářskou potenci našeho státu.

Předseda (zvoní): Prosím pana řečníka, aby ukončil.

Posl. R. Mlčoch (pokračuje):

Já bohužel musím již ukončiti. Chci ještě říci něco politického. Jsem zde jediným představitelem československé strany živnostensko-obchodnicko-středostavovské. Strana tato jaké má cíle? Co chce? Chce, aby systém politiky hospodářské byl postaven proti velkokapitalismu na idee politiky středostavovsko-sociální, na idee politiky, která by každému občanu dala rovné právo a možnost, státi se hospodářsky samostatným. Strana, která staví se tudíž proti překotné a násilné socialisaci, proti komunismu a zrušení soukromého vlastnictví vrstev lidových a středních zrovna tak, jako proti kapitalismu, která chce, aby každý občan byl v demokratické republice sociálně a hospodářsky pokud možno samostatným. Jest jisto, že v zápase o své uplatnění střetneme se s dosavadními politickými stranami a já lituji jen toho, že pánové zde ze středu, s nimiž zvláště svádíme politický zápas, nejsou přítomni. Chtěl jsem je totiž varovati, aby na ty cesty, na které se dnes pouštějí vůči dnes elementárnímu hnutí středostavovsko-živnostenskému, se nepouštěli, jako se stalo předevčírem o veřejném našem sjezdu v Plzni, který nám pánové z národní demokracie násilím rozbili. Takovým způsobem ve volebním zápasu, myslím, že v demokratickém státě postupovati se nesmí a nemá.

Nechceme, abychom byli nuceni na tyto cesty snad s těmi pány po případě jíti, ale nebojíme se jich. My chceme hájiti existenci středních stavů, existenci živnostnictva a obchodnictva a spoluúčast jeho v životě veřejném, politickém, zákonodárném i v samosprávných sborech, poctivě a do krajnosti. To nedáme si nikým bráti a nejméně již násilím z kterékoliv strany.

Jménem strany prohlašuji, že pokud je na nás, živnostnictvu organisovaném, že se přičiníme všemožně, abychom v této kritické situaci, v níž se ocitl náš stát, pomohli ze všech svých sil i jako výrobci, i jako obchodníci, abychom se z této krise dostali, poněvadž nám záleží na tom, aby republika naše byla silná a hospodářsky a sociálně zajištěna (Výborně!).

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání denního pořádku dnešního a přistoupím k ukončení schůze.

Předem ještě sděluji, že dodatečně omluvil nepřítomnost svou zaměstnáním pan kol. Kvapil, nemocí v rodině kol. Kypr a churavostí člen Národního shromáždění Jonáš.

Navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 12. února o 2. hod. odpoledne s tímto

denním pořadem:
  1. Rozprava o odpovědi vlády k dotazu členů Národního shromáždění Svozila, Slavíčka, Tučného, Zeminové, Laube a soudr. o poměrech pracovního lidu v severovýchodní a východní české oblasti textilní.


2. Zpráva kulturního výboru o vládním návrhu zákona, č. t. 2209 o služebním slibu učitelstva. Č. t. 2359.

3. Zpráva výboru pro pozemkovou reformu o osnově zákona o hospodaření na zabraném majetku pozemkovém. Š t. 2373.

4. Zpráva imunitního výboru o žádostech okresního soudu v Jičíně a okresního soudu pro přestupky v Praze za vydání člena Národního shromáždění Frant. Hummelhanse pro přestupky podle §§ 11. a 17. zákona o tisku. Č. t. 2369.

5. Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského trestního soudu v Praze za svolení k trestnímu stíhání člena Národního shromáždění Josefa Stivína pro přečin podle §§ 487., 488. a 491 trestního zákona k žalobě Marie Slabé. Č. t. 2370.

6. Zpráva imunitního výboru ve věci člena Národního shromáždění Ferdinanda Jiráska, který jest žalován Adolfem Kohnem a Růženou Adlerovou, majiteli firmy "Vršovická rafinerie na cukr, syrob Kohn a Adler" ve Vršovicích u okresního soudu pro přestupky v Praze pro přestupek proti bezpečnosti cti. Č. t. 2371.

Jsou snad proti mému návrhu nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich.

Návrh můj jest přijat a končím schůzi.

Konec schůze v 7 hodin 18 minut večer.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP