Úterý 10. února 1920

Okresní politická správa, když jí kontingent byl předepsán s rozkazem, aby ho beze změny a bez protestu rozepsala na jednotlivé obce a velkostatky, nevěděla si rady, jak skutečně tento kontingent rozepsati, aby v některé obci nebrali ten kontingent nepříliš vážně. Poněvadž okresní politická správa byla si vědoma, že tento kontingent skutečným poměrům neodpovídá, proto se ani mnoho rozpisu jeho nevěnovala a podle výměry jej prostě na jednotlivé obce rozepsala.

Na Budějovicku byly také obce, které byly postiženy krupobitím; např. Ledenice, veliká obec, sestávající ze samých domkářů a chalupníků. Teď, jak státní obilní ústav, resp. ministerstvo pro zásobování lidu ukládalo okresním politickým správám, že do určitého dne musí býti určité procento předepsaného kontingentu odvedeno, stalo se např. v takové obci Ledenici, že tam neměl ani jeden zemědělec přebytek, nýbrž všichni nedostatek. A přece jen bylo obci uloženo, z předepsaného množství do určité doby určité množství dodati. Měl tam býti prováděn nucený výmlat. K těmto důsledkům vede přemrštěné vypisování kontingentu. Na Budějovicku také skutečně bylo v některých obcích sáhnuto k nucenému výmlatu. Ale v 90 % ten nucený výmlat skončil negativně, totiž za asistence vojenské, která oblehla celou ves, byl učiněn výmlat všeho obilí a konstatovalo se, že domkářům a chalupníkům schází vlastně na výživu, někde 4 q, někde 7 q až 9 q. Vážení! Kdo bude platiti výlohy takto nesmyslně nadělané státu a republice? Bude se to snad požadovati na zemědělcích? Ten by měl býti k zaplacení potahován, kdo je vinen s vypisováním kontingentů v této nesmyslné výši. (Posl. Biňovec: Vaše vláda kterou máte v rukou!) My nerozepisujeme kontingenty! (Posl. Biňovec: Vaši páni jsou v každém okresu!) Budiž mi dovoleno, panu kolegovi Biňovcovi odpověděti:

Prosím, zástupcové zemědělců a zástupcové naši byli jen jednou bráni v potaz ohledně vypsání kontingentu a to tehdy, když věc byla již naprosto hotova. Stalo se to asi v červenci, když již přicházelo k době žní. Ve svolané poradě kolega Kotlant protestoval proti rozepsání kontingentu v takovém způsobu. A pan referent od zemské politické správy nebyl nijak připraven, takže nedovedl sděliti, jestli z té plochy, kterou ve výkazech cituje, je odečtena plocha, náležející zemědělcům do tří hektarů výměry, či nikoli. Pan kolega Kotlant nemohl přirozeně na něj vznášeti další dotazy, poněvadž věděl, že není informován a že mu odpověď dáti nemůže. Nikdo jiný k vypisování kontingentu nebyl se strany naší volán.

Jako další doklad o nesmyslném vypsání kontingentu, velevážené Národní shromáždění, uvádím, že v obcích u Budějovic se konaly u malozemědělců nucené výmlaty, protože neměli dodáno 25 resp. 50 %. Hlubocká sekce švarcenberská, k níž náleží 9 dvorů, měla předepsáno dodati 30 vagonů a v době, když já jsem tam byl - 19. prosince 1919 - měla dodán 1 vagon. Tam, prosím, u té sekce se výmlaty nucené nekonaly, ačkoli tam byli několikráte páni úředníci z ministerstva pro zásobování. Když to lid ví a vidí, není divu, že potom mu odpadá chuť ke konání povinnosti.

Poněvadž čas již skutečně tak pokročil, že jsem upozorněn, abych skončil, - lituji, že nemohl jsem poukázati na další vady - dovolte mně, aspoň ještě poukázati na drastický případ třídního zásobování, které jsem chtěl uvádět také mezi největšími vadami, které působí rozklad v našem zásobování. Firma Schöller a spol., majitelka rozsáhlých objektů hospodářských na Čáslavsku a Mnichovohradišťsku a majitelka několika cukrovarů, měla na Čáslavsku předepsanou tuto dodávku chlebovin: 3200 q pšenice, 1280 q žita a 1560 q ječmene. Prosím,tato firma, majitelka velkých latifundií, odvedla toliko čtvrtinu a další množství odvésti se zdráhá. Byla tam vyslána revise a ta zjistila, že skutečně tato majitelka má odvedenu jen čtvrtinu chlebovin, že další odvésti se zdráhá a říká, že více nedodá. Když jí byla dána otázka, proč, odpověděla: Máme povolení od ministerstva zásobování ze dne 19. září 1919 č. 75693, dle něhož máme dáti nejen pro své deputátníky a pro své dělníky na velkostatku, ale i pro dělníky do cukrovaru ve Vrdech 1000 metráků obilí a do cukrovaru v Čakovicích - od Čáslavi do Čakovic se bude voziti 1200 metr. centů obilí - s podmínkou, že toto množství nezapočte se do kontingentu. Do Čakovic samá pšenice. Prosím, kdo tedy ručí, vážené Národní shromáždění, za to, že jest nad tím nějaká kontrola? A když se revident ptal šéfa dotyčného objektu: Kdy to bude dodávati, odpověděl: Až mne na to z Čelakovic upozorní. (Poslanec Stivín: V Čelakovicích není žádný cukrovar!) Tak pardon, odpusťte, tedy v Čakovicích. Pří revisi se zjistilo, že v cukrovaru ve Vrdech jest zaměstnáno 860 lidí a sice 320 po celou kampaň a 540 na dobu 4 měsíců.

Dále zjistilo se, že ze 240 zaměstnanců, kteří bydlí ve Vrdech - u ostatních se revidovati nemohlo, poněvadž ve Vrdech nebydlí - 142 osoby berou současně chlebenky, mouku a chléb u obce a další 24 osoby jsou samozásobiteli. (Slyšte!) Račte nyní uvážiti, kolik je jich asi z těch dalších 620 a kolik jich bude v Čakovicích! (Tak jest!) Jen tolik zde pro krátkost času nadhazuji a vyslovuji výstrahu, že, nebude-li zavedena jednotnost v zásobování, budeme státi velmi často před takovýmito rozpaky. (Výborně!)

Předseda: Slovo má pan poslanec Kadlčák.

Posl. Kadlčák: Slavné Národní shromáždění! (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kadlčák (pokračuje): Bylo mně uloženo klubem, jehož jsem členem, abych k důležité zajisté a nyní snad pro nás nejvážnější otázce náležité výživy všeho občanstva, promluvil a naznačil, jaké stanovisko zaujímáme jednak jako konsumenti, jednak jako producenti, poněvadž v naší straně soustředěny jsou oba tábory, a mně přísluší nyní, abych tlumočil názory obou těchto skupin. Já osobně patřím ke skupině první, mezi konsumenty.

Zástupci našeho dělnictva, dělnictva městského, průmyslového, domnívají se, že dokud nebude dostatek potravin a nejnutnějšího zboží, je přece jen třeba jakéhosi státního hospodaření s nejnutnějšími plodinami, a to za následujících podmínek. Předně, že zabezpečeno bude stejné zásobování všem, kteří jsou odkázáni na příděly, ne jedněm více a lepší, druhým méně; a hned k tomu dodávám: také ve stejné kvalitě, a ne, aby jedni dostávali americkou mouku bílou, pšeničnou, a ti druzí, aby se musili spokojit s plesnivým všelijakým tovarem, který se nehodí na hnůj, neřku-li dobytku, - vzorky jsem slavnému zdejšímu úřadu zaslal - nýbrž, aby všichni stejně byli poděleni i co do množství i do jakosti, aby ku příkladu družstva konsumní a živnostníci nebyli rozlišováni, aby jedněm nedalo se něco jiného než druhým.

Další podmínka je, aby byla zabezpečena sklizeň plodin, jež jsou pro konsum nejpotřebnější, neboť, pánové, můžeme posílat sebe větší a přísnější rozkazy a výkazy, když se o to nepostaráme, aby půda vůbec ještě něco plodila, všechno to nic nepomůže, sama půda to nezmůže, když jí plodnost neumožníme. Nesmíme také připustiti, aby, jako se nyní stalo ku př. letos, následkem ne nechuti dělníků zemědělců k práci, nýbrž následkem nemožnosti, aby vykonávali, čeho je třeba k opatření sklizně, že velká část úrody zůstala na poli, kde je až podnes na př. řepa a brambory. Já jsem z horského kraje, kde jsou zemáky nebo brambory hlavní výživou. Následkem nepohody - a to není planá povídačka - nesklidili ti, kteří měli jenom několik záhonů, ani semena, a ti kteří měly lány, nesklidili, poněvadž to zůstalo na poli následkem nepohod a nedostatku pracovníků. 8hodinová práce a přírodní všelijaké úkazy těžko dohromady spojit. Nepomůže nic všecka theorie, když není pohody a není dostatečných pracovníků, sklizeň se nesklidí. Já nevím, jak by se tato otázka dala řešit, aby vláda zajistila sklizeň. Má k tomu prostředky a možnost? To je důležitější, než všecky ty výmlaty na zkoušku, všecky ty výkazy a celá ta statistika s tím papírovým obilím, které nikde neexistuje a neexistovalo.

To je důležitější, velectění pánové, než aby nám kdokoli vypočítával a dokazoval, kolik g anebo kg někomu dostačí, aby prý na světě se udržel. Ovšem při tom se hned napřed myslí: to bude platit jenom pro některé.

Tedy to jsou ty podmínky, které kladou naši páni dělníci, když vyslovují souhlas nebo přání, aby to státní hospodářství bylo pro přechodnou dobu, dokud nebude dostatek zásob, zachováno.

To je stanovisko tedy oněch konsumentů. Stanovisko těch druhých nepříčí se tomuto požadavku, aby všichni dostali stejně, aby ta jakost byla stejná atd., aby výživa všech vrstev byla zabezpečena ne třídně, nýbrž všech bez rozdílu, ale při tom poukazuji na různé zjevy, které musí býti odstraněny, aby náš zemědělec, ten producent, mohl ty konsumenty skutečně vyživiti. My hned od počátku, když válka začala, byli jsme vsunuti do velmi osudných proudů. Všeobecně se myslilo a domnívalo, že my sami sobě stačíme. A ukázalo se, že to jsou nesporně nesprávné názory a že sami sobě nestačíme, i když by byla úroda skutečná, ani v těch případech nestačíme, aniž bychom musili se ohlížeti po dovozu potravin z jiných území sousedních. My již jsme tak ve vývoji průmyslu pokročili, jsme již tak silní a mohutní, že naše domácí výroba zemědělská již úplně neuhradí to, čeho potřebujeme, a to nejen proto, že ta naše milá vlast je poněkud malá, aby tolik obyvatelů vlastními plodinami vyživila, ale také z jiných příčin, na které se často zapomíná. My zapomínáme, že půda nebyla 5 roků řádně vyhnojena. Kdo se zaměstnává zemědělstvím, - ne v knihách, kdo neoře podle knih a nehospodaří podle předpisů a receptů všelikých profesorů, nýbrž prakticky to musí dělat sám na poli, - ten ví, že i ta půda na konec mu praví: Nedáš, nedám také! Pohnoj, dostaneš!

A poněvadž je nemožnost, aby naše zemědělství si opatřilo potřebná hnojiva, půda vypověděla. Na mnohých místech již ani tolik nedává sklizeň, kolik zrní se tam zaseje, nepřihlížeje k tomu, velectění, že půda má své zvláštní požadavky, i co se týče semen. Tím hospodářstvím, jaké nyní je uplatňováno, jsme dosáhli tolik, že tam, kde potřebujeme domácí tvrdé druhy otužilé, - dostáváme anglickou pšenici, která ovšem, když ucítí naši půdu na Valašsku nebo v západní Moravě nebo někde na Šumavě, vypovídá; trochu slámy, ale zrní nenaroste. Ty druhy se nehodí pro naše poměry, ale na to se nemyslí. Přijde rekvisice, posbírá všechno a řekne: Semeno vám opatříme na jaře!

Jestli to bude nebo ne, to je jiná otázka. Dejme tomu, že opatří, ale jaké; opatří osivo, které se tam nehodí. Na Šumavu pošlou pšenici anglickou, na Čáslavsko nebo na Hanou pošlou zrní z krajů tak chabých, že sklizeň neuspokojí. Pět roků nebyla půda sdělávána, neboť zůstaly pouze doma žena, stařenka-babička, drobné děti nebo nějaký ten souchotinář, který byl již tak chatrný, že sotva se došel, jak se u nás říká, na pole podívat. Kdo tu práci měl vykonávati? K zaplakání bylo, když jsem viděl, jak žena u nás před pluhem zapřažená, druhá žena za pluhem a babička poháněla. K zaplakání to bylo a víte, co se jim dostalo za odměnu? Přišla komise a posledních několik kilogramů toho, co vyrvaly půdě, jim sebrala a řeklo se jim: "My vás budeme zásobovati!" Byli stravováni shnilými, naprosto nestravitelnými věcmi, že - kdyby vám, pánům v městech, dal někomu ochutnat - jistě byste měli jiné názory o tom, jak bídně lid žije tam, kde není půda velmi úrodná. Mohl bych ještě jíti dále, ale nechám toho. Chcete-li, aby sklizeň byla zabezpečena, pak musíte opatřiti dělnictvo potřebné a pak se musíte postarati také o náležitou pohodu. To jsou věci, které jsou spolurozhodujícími a pakli nejste s to nápravu zjednat, nechte všeho poručníkováni a otročeni výrobců, poněvadž vaše moc a, řekněme, naše moc až na ty tam nad mraky nesahá.

Slyšeli jsme zde, a bylo velmi mnoho psáno, že prý byla v našich zemích československých báječná, rekordní úroda. Je to pravda? V mnohých krajinách, v mnohých rozsáhlých krajích nesklidili rolníci toho, co zaseli. Mluvím ze zkušeností, z vlastního názoru

V celých oblastech byla nesmírná pohroma, povodně, krupobití, záplavy atd. Všecko bylo zaplaveno, když tam člověk přišel a viděl to, musil se věru ustrnouti. A co se nestalo? Těmto obcím byl předepsán kontingent na základě průměru 10leté sklizně. A tak se stalo, že hospodáři bylo předepsáno chlebovin dohromady 30 q a když se usmál a řekl: "Pojďte si to sebrat, já vám to dávám k disposici!", našli 10 q centů ne zrna, nýbrž plev. Pak mluvte o nutnosti rekvisice, dokazujte, že rekvisice musila být!.

Když jsem u rekvisice, nezdám nerozumějšího počinu než násilnictví, jaké se provádí podle toho starého vzoru rakouského a bohužel, nedovedli jsme se v tom směru odrakouštit. Něco jiného tam, kde jest krajní prostředek, je odůvodněno, jako na př. v tom případě, který uvedl p. předřečník Bohužel však často provádějí se obyčejně tam, kde dotyčný hospodář nemá ani možnosti, aby se bránil, a nemá zásob dostatečných pro sebe.

Mám zde telegram, který došel tyto dny, kde se nám sděluje, že vojenská rekvisice tak si počíná, jako by byla v cizí, dobyté zemi, že berou všechno bez milosti. (Post. Šamalík: Na Znojemsku!) Ano, na Znojemsku bez ohledu na potřebu hospodáře, dělnictvo a ostatní, zkrátka všecko hlava - nehlava, a to způsobem tak drsným, nelidským, - abych řekl, - že ti lidé již jsou všichni zoufalí. A jak to vypadá na tom Znojemsku jehož se to skutečně týká?

Loňského roku měli předepsáno 550 vagonů pšenice a dodali 294! Proč ne více? Poněvadž neměli přese všecky rekvisice atd. Další podrobnosti nebudu uváděti. Letos zase přičiniti se, aby co nejvíce odvedli, ač s tím mlácením, jak bylo již řečeno, vypadá to prapodivně. U nás ve vesnici známý hospodář, který měl polní mlátičku, dostal vagon uhlí. Pan starosta se o tom dověděl, vagon zabavil a rozdělil, prý těm nejpotřebnějším; ten hospodář prý může čekat. A on čeká podnes, poněvadž druhého vagonu nedostal. A pak ještě mu vytýkají, že je keťas, jak se to říká, když nedostal ani kousku uhlí, aby mohl vymlátit a hrozí mu, že to vymlátí na jeho útraty! On řekl: "Jenom rychle, já budu sám rád, když budu míti něco vymleto, aspoň sám se najím!" Tak to tedy vypadá v praxi.

A teď jiná věc. Leckde se říká a dokazuje - brbláme - na ty zemědělce, že nám strašně zdražují ty potřeby. Je to pravda, zdražuje se hodně, - ale ovšem to říkají ti, kteří nemají ponětí o tom, co plodiny stojí zemědělce samého. My víme všichni, že na př. letos naše Obilní ústředna či obilní ústav, či jak se to jmenuje, ty nápisy se mění - platí 80 K a někteří se domnívají, že to jsou báječné výdělky. Kdybyste, pánové, uvážili, že polní dělník za 8 hodin ne práce, ale pobytu na poli žádá 20 K a zaopatření, snad byste o něm méně přísně soudili. Já sám jsem si musil do zahrady vzíti dělníka, který chodil ráno do zahrady a odpoledne po zahradě, ale 20 K jsem mu musil zaplatiti, ač ten výkon nestál ani za 4 koruny.

Takové poměry jsou u nás obyčejné. Tedy Obilní ústav platí hospodáři 80 K za žito. Z toho vymítají prý 80 % - musí to být pravda, ježto slavný úřad to předkládá k věření. Nyní k tom ještě přijdou otruby, výmel mouky prodal za 64 K, k tomu 6 K za otruby, tedy dohromady 70 K. 80 K dá a to není všecek náklad, páni sami vypočítali si, že režijní příspěvek na tu práci při 1 q vyžaduje náklad asi 30 K, tedy průměrně 10 K prodělali tak na každém q žita, úhrnem doplácíme 40 K. Za to ale kupujeme v Americe mouku za 8-9 K a včera jsem četl, že budeme platit 15 K. (Hlasy: 16 K!) Já se držím 8-10 K. Prodávat ji smí vláda za 1.50 K, tedy doplácí 6-7 K na jeden kg. Jak dlouho to bude možno, jak dlouho to poplatníci vydrží?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP