Úterý 10. února 1920

Když byly soudy pro lichvu, kdo byl stíhán pro předražování? Ne ti malí, ale ti velcí, ti prodávali za libovolnou cenu, jak byla konjunktura a ti malí, kteří si přivydělávali, byli zavíráni, kdežto velcí ucházeli pořád. Zde třeba chytati ne putny a forky po Praze, nýbrž chytati uhlí na závodech a jestliže někteří zdržují monopolisaci obchodu uhelného, resp. jeho obsáhnutí státem pod záminkou, že prý jest potřebí daňové průpravy na takový monopol, nemají pravdy. Na takový monopol je potřeba odhodlané vůle, zachytit uhlí na dolech! A to jde bez daňové průpravy, na to není třeba daňových průprav.

Pan továrník Novák mluvil o tom, že znevolnění a sešněrování obchodu a pod. je prý vlastní příčina té tísně, kterou máme. Prosím, my jsme to zkoušeli všelijak. Zkoušelo to i ministerstvo zásobování, zkoušel to kde kdo. Kůže se obhospodařovala státem a rozdělovala, byla zde tak zvaná kožní centrála, na kterou se nadávalo, dobrá, byla zrušena, kůže se uvolnila. Prosím, ale co máme? Továrníci říkali otevřeně: - člověk také má k nim přístup, má známé mezi nimi - já bych byl blázen, abych dělal obyčejnou obuv pro potřebu, já budu dělati luxusní, kterou mohu vyvážeti. Jest-li je domácí potřeba uhražena anebo není, to bylo vedlejší.

Při dříví byl to podobný zjev, poněvadž při vývozu dříví do ciziny byly nepoměrně větší zisky, tedy pochopitelně hledělo se co možno nejvíce vyvážeti, to jest zájem soukromého podnikatele. Ale zájem státu jest, nevyvážeti stůj co stůj, nýbrž zajistiti si dříví na stavby, zajistiti si dříví na doly, zajistiti si dříví na nábytek, pokud jest tady potřeben a pod. Jak to chcete udělat? Ministerstvo zásobování v určitých dobách, v prvních dobách, aby se umožnil vývoz a dovoz trochu pravidelnější, pomáhalo si tím, že používalo peněz, získaných ústřednami na základě amerického úvěru, který ministerstvo zásobování, jak známo, musilo vynutiti proti vůli a odporu ministerstva financí, ve výši 54 milionů dolarů. Z toho nakupovaly zboží ústředny, které byly mu podřízeny a byly jeho obchodním orgánem, ty ústředny měly přirozeně zisky, těch chtělo ministerstvo zásobování použíti, nakupovat za ty zisky event. suroviny, objednávati zase zboží. Aby to bylo znemožněno, nařídil tehdy pan ministr financí, resp. ministerstvo financí, já nevím, jest-li některý z pánů referentů bez vůle pana ministra to nařídil, že ústředny musí odevzdati veškeré peníze ministerstvu financí, aby se nemohly použíti k těmto věcem.

Tedy o tom znemožnění zahraničního obchodu mohli bychom specielně my socialisté a myslím ti, kdo zastupují dnešní vládu, mluviti a ukázati, že u nás příčin anebo překážek nebylo. Ale překážky jsou prostě tam. Pánové továrníci, průmyslníci, když dostanou něco uvolněno, ukazují, že mají nejmenší zájem o to, čeho potřebuje republika a to její občanstvo, ale že jsou vedeni čistě zájmy soukromokapitalistickými. Ale pánové, promiňte, na nás nebude to již platiti, když se nám čtou dopisy, že ta a ta firma americká smýšlí stejně, jako majitelé těch firem tady. (Hlas: Novák!) To byl kongres v Americe. Tedy kongres, to je stejné. V Americe jsou kapitalisté jako tady, jenom že ti američtí mají miliardy a ti naši mají jen milionky.

Kapitalismus pak tkví v smýšlení a my, pánové, nikterak nepodceňujeme kapitál, jak mínil pan továrník. Ale my nepřeceňujeme kapitalisty a jejich vliv, neboť i ten kapitál dělá něco dobrého, to není nejčastěji zásluhou těch kapitalistů, zrovna tak, jako svoboda svědomí nebyla zásluhou těch, kteří měli to svědomí a náboženství chránili. Oni mají zásluhu, že svým tlakem donucují spodní vrstvy k tomu, aby se s tím kapitálem začalo rozuměji hospodařiti. To jest hlavní jejich zásluha.

Řekl jsem, jestli jsme měli překážky, měli jsme je právě proto a máme je do dnes, přes to, že se jistí činitelé a strany vysunuli ze souručenství vládního, že vláda měla k nim až příliš mnoho ohledů.

Kdyby nebyla měla ohled na tendence politické a kapitalistické, kdyby nebyla pustila kůže z hospodářství, nýbrž naopak doplnila a zdokonalila státní obhospodařovací systém, kdyby nebyla pustila potraviny ze svého obhospodařování, nýbrž ještě přitužila a zdokonalila aparát, kdyby se to bylo ještě dělalo při dříví, ať formami jakýmikoliv a kdyby dovedla zachytiti všecko, co se vyváží a na čem jsou valutní rozdíly, které padají kapitalistům k zisku, neměl by stát finančních potíží. Myslím, že nezbude vládě nic jiného, a my ji budeme o to žádati, aby vláda těch ohledů nechala, poněvadž jest třeba jíti právě opačným směrem, než do kterého nás pánové ženou a kterým chtějí jíti. Tedy to bude asi výslednicí toho. My potřebujeme zachytiti věcí. Mně nepomůže chytati látky, až jsou u drobných obchodníků a dělati soupis v jednotlivých krámech nýbrž mně pomůže, když je chytnu u pramene. Mne nepomůže říkati, bavlna přijde draho, u mně je nutno kalkulovati, jestli při drahých cenách páni továrníci vydělávají, může-li se prodávati dále, jsme-li schopni výroby. Obnoviti výrobu, ano, ale k tomu bude třeba dělati některé jiné věci, řekl bych, plánovitěji a systematičtěji.

Uvedl bych nouzové práce. Jsou některé případy, nad kterými se člověk pozastaví. Mám v úctě Karla IV., konečně i za to, že dal stavěti i hladovou zeď na Petříně, ale dnes myslím, že stát nemusí jíti podle starých receptů, nýbrž že se může při nouzových stavbách ptáti na jejich účelnost a potřebnost do budoucna. A není potřeba stavěti sinice mezi 2 obcemi v elipse s obou stran, protože tam jistí lidé mají pozemky a potřebují cestu, kterou spravovati nechtějí. Bylo by potřeba jistého plánu. Promiňte, zdá se mi, že si hodně lámeme hlavu s problémem Slovenska. Myslím, že bychom měli býti praktičtější. Co pak zařizují Angličané v koloniích, - já nepřirovnávám ke koloniím - co bylo první prací, byly železnice. Jaké máme my pořád ještě tratě a budeme míti hodně dlouho? Všechny šly na Vídeň a Pešť. Daleko snadnější jest spojení pořád tímto směrem. Nemohli bychom jako nouzové práce provádět stavby doplňovacích tratí. Trati, když bude čekat rok na koleje, než se položí a než bude ostatní materiál, nebude to nijak na škodu, poněvadž se zatím usadí a může se pak poměrně rychle uváděti v potřebu. (Hlas: Jen začíti!) Já právě jsem proto, aby se takto začalo. Ale pak prosím, nesmí přijíti nový ministr a vaditi se a hartusiti, že ministerstvo železnic chce takové a takové investiční úvěry.

Promiňte, pánové, když, - tedy musíme přejíti k jinému a systematičtějšímu hospodaření, my k němu musíme přejíti i v těch věcech a chceme-li přejíti k řádnému světovému hospodaření a volnému, chceme-li se tam dostati, musíme dnes zachytiti uhlí, dříví a výrobky, kterých je třeba, i stavební hmoty, aby byl možný vývoj, zachytiti je, aby mohly lidu býti dány v dostatečném množství. Nemyslím, že při stavební politice na příklad vyjdeme, vážené Národní shromáždění, s tím, budeme-li dávati 30 % i podporu na stavby. To jsou prošustrované, podle mého zdání prohospodařené peníze. A zdá se, že Anglie, která má podobnou věc, za tu nepříliš dlouhou dobu neudělala žádné pěkné zkušenosti. Proč? Poněvadž je absolutně vyloučeno - a zase to řeknu zcela otevřeně, - aby se činže udržely na předválečných relacích. Jakmile nastane přesun náš do světového hospodářství, přijdou pánové se zvýšením. Ale pak ti, kteří měli domy z doby předválečné, budou míti celý profit na úkor státu, kteří stavěli draho, budou míti zrovna tak to zúročení. Nebylo by rozumnější rozvrhnouti to tak, aby se upravovaly činže regulací podle doby stavby, aby věc byla regulována, aby stát netratil, a aby, když již víme, že tomu nezabrání nikdo, aby se regulovalo postupně a aby to bylo na solidním základě, aby zisky majitelů starých domů přicházely ku prospěchu celku?

To jsou věci, které budeme musiti míti na mysli, abychom se dostali do spořádanějších poměrů. My budeme musiti zachytiti i dovoz i vývoz, musíme věděti, co se k nám může dovážeti, poněvadž, co se k nám dováželo, nebylo vždy potřeba, musíme věděti, kolik můžeme vyvážeti, neboť dáme-li vyvézti všechno dříví ještě z valné části nezpracované, poškozujeme sebe, poněvadž tím bude zaražen stavební ruch a ohrožujeme po případě dolování. Tedy v tom bude nutno zasáhnouti. Ale pak nepůjdeme směrem za volným obchodem, nýbrž na delší dobu budeme musiti jíti za obchodem regulovaným, za obchodem vázaným. Ostatně myslím, že některé věci tak uzrály, že se ujasňuje i v národní demokracii, v níž právě nejvíce bylo agitace pro volný obchod. Je možno přece, že pánové, kteří ještě nedávno bouřili celou republiku Československou a okolní svět proti socialistům, kteří se spojili s agrárníky, aby prý zdražili obilí, a chtěli tenkrát, aby bylo obilí za 40 K. Nedělní "Národní Hospodář" docela klidně píše, že bude třeba zvýšiti ceny obilin, poněvadž zvýšeného jeho pěstování nelze docíliti nucením. Je to snad vliv toho, že se spojili s p. Bergmanem? Anebo poznání národohospodářské se snad změnilo? Pan Pimper, který píše v "Národním Hospodáři" úvodní stati o potížích valutních, neříká více, že jsou jimi vinni socialisté a socialisační snahy. Ukazuje, že je to macha celkem a že na západě nemají porozumění pro to, jestli nevženou všechny ty státy zde na východě do náručí bolševictví, zdá se, že přece jenom konec konců přijde se k tomu poznání, že ani nejdivočejší volební nálada ani nejdivočejší osobní odpor nemůže vésti k trvalému zapírání a zkreslování fakt.

O těch faktech poněkud, pokud bylo možno v té krátké době, jsem promluvil a ukázal na ně. Jest nevyhnutelně potřebí, aby vláda již odložila veškeré ty ohledy, které měla, a aby tento systém ve směru vázanosti učleněné a řádné, aby se umožnil přechod k řádnému hospodářství, udělala co nejdříve. Co jsme neudělali loni proto, poněvadž ministerstvo financí to zkazilo, musíme udělati letos, musíme si uvědomiti, že to budeme dělati letos za daleko těžších podmínek, než dříve. Jestliže v loni jsme mohli míti 50.000 vagonů obilí při kursu 15 K za dolar, dnes by to bylo daleko horší, dnes budeme se musiti omeziti na menší kvanta. Letos budeme se zachraňovati s bídou, budeme se třásti strachem, aby nám někde něco nevybuchlo. Nechceme-li se třásti také budoucím rokem, musí nastati úplná odluka od politiky ministerstva financí, jak jí dělalo v prvním období republiky, (Posl. Dubický: Jmenujte přímo!) tedy od politiky páně Rašínovy a jeho rádců a musíme se přikloniti na cesty úplně nové, neboť bychom jinak skutečně republiku prospořili. Že to bude letošním rokem těžší a dražší, můžeme přičísti jedině zásluze toho ministra financí, který doposud signuje všechny bankovky. Takové jsou poměry a to jest, co chceme a budeme žádati nyní důsledně, aby nám pánové již konečně jednou přestali vytýkati, že jest v republice nejasno, nikoliv to, co chceme prováděti, ale to, že jsme dosud neprovedli určité řezy. A daň z majetku patří k jednomu z těch řezů, které nás ohrožují, dokud nejsou provedeny. Jakmile budou provedeny, půjdou republice k duhu. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Konečný: Dalším řečníkem jest občan Ferdinand Jirásek. Uděluji mu slovo.

Poslanec Ferd. Jirásek: Velevážení pánové a dámy!

Když jsem se zadíval na pana dra. Zahradníka v jeho funkci jako presidenta obilního ústavu, vzpoměl jsem si, jak v jedné schůzi, kde se jednalo o zásobování železničních zřízenců, jako ministr železnic bouchl si na stůl a řekl:"Řekněte mi toho darebáka, který nechce dát železničním zřízencům, čeho oni k výživě potřebují, já ho oběsím." Dnes ovšem zde stál p. dr. Zahradník v pose docela jiné, než tehdy, jako ministr železnic. Ku všeobecné situaci připomenouti chci, že já ani malý zemědělský lid, ani rolníky neviním z toho, že by neodevzdávali, že nedávají snad tolik, kolik by měli. Mají snad k tomu určité příčiny, neb jsou zde obtíže.

Slyšeli jsme zde pana ministra zemědělství při debatě rozpočtu ministerstva zásobování. To nebyla řeč ministra zemědělství, to byla řeč agrárníka, to byla řeč z okna tohoto Národního shromáždění.

Přečtěte si, pánové, "Večer", "Venkov": Volný obchod, to je heslo, které hází se denně mezi venkovské obyvatelstvo. V koalici usnesli jsme se, že budeme trvati na státním hospodaření s obilím a přece den ze dne vzdor těžké zásobovací situaci mluví se o volném obchodě. Jestli tím způsobem docílí se od zemědělského obyvatelstva obilí a uspokojí se potřeba, jest ovšem jiná otázka. Pánové, uvedu některá fakta a ta vás zajisté musí usvědčiti, že váš systém není správný a že tento systém vede ke katastrofě. (Posl. Dubický: Chcete na věčné časy systém vázaný?) Nechceme, ale dokud je toho třeba, chceme jej zachovati.

Pánové, jsou obtíže. My je také známe, my také vůči zemědělskému obyvatelstvu nevystupujeme nepřátelsky, to je nás daleko, ale protestujeme proti celému režimu a celému duchu, jakým je výkup obilí veden. Máte-li ve straně rozpory, nesmí býti otázka zásobovací kupní cenou, aby se vám strana udržela. (Odpor v pravo. Posl. Dubický: A co vy máte ve své straně? To je jako v hokynářském krámu! - Různé výkřiky.).

Místopředseda Konečný (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Ferd. Jirásek (pokračuje): Vy chcete prodat státní obhospodařování za to, abyste udrželi vaši stranu jednotnou! To není žádný systém hospodářský, to není žádné zásobování. (Odpor v pravo. Různé výkřiky.)

V sobotu vyšlo v "Rovnosti" prohlášení, podepsané všemi českými stranami na Moravě. To šlo ze srdce všem těm stranám. Byla tam podepsána i strana lidová i agrární, sociální demokraté i národní demokraté, členové zemské hospodářské rady atd. Zdali pak jste se vy v Čechách zmohli na to, abyste učinili totéž? (Posl. Dubický: Několikrát, a vyjde nové prohlášení!)

Dnes je těžko získati cizozemské obilí a proto také jsou zbytečné rekriminace. Nutno spoléhati se na vlastní produkci a musí býti dáno k disposici spotřebitelů to, co je k dosažení. Po pět let měl jsem možnost slýchati názory vašeho zástupce p. dra Zadiny a je zajímavo, že podobnými argumenty již prvý rok války bylo operováno a uvádělo se, co se uvádí dnes, ne, jak se brambory a obilí přivedou na trh, nýbrž jak se nepřivedou. Buďto bylo málo potahů, nebo bylo málo dělníků, nebo málo benzinu, málo uhlí atd.

Pánové, vy jste povinni říci, jak by se nejdříve dostalo obilí spotřebitelům, a ne, stále uvádět, jak by se nedostalo. (Odpor na pravici.) Vy povídáte ustavičně bajky, které nejsou pravdivy. S tohoto místa p. dr. Zahradník jako president obilního ústavu neřekl nám ničeho, jak by se obilí dostalo konsumentům. (Posl. Dubický: Pane kolego, celý plán se vypracoval s vaší strany!) Nehrajte zbytečně komedii. Generálním komissionářem nad výkupem je Ústřední jednota českých hospodářských společenstev. (Poslanec Dubický: Která v obilním ústavu neznamená nic!) Má svůj výkonný výbor, který jedině ručí za všechen výkup. (Poslanec Dubický: A který vede pan Lustig, váš stoupenec!) Nikoliv, on je referentem moučného oddělení, nikoliv nákupního.

Pan dr. Zahradník jako president obilního ústavu zde tvrdil, že komissionáři nemají peněz na výkup obilí. To prostě není pravda, ani výkup obilí financuje Ústřední jednota českých hospodářských společenstev, která má přebytku 384 milionů. Tedy v tomto směru, jestli nedostávají komissionáři peníze, je to vina vaše, vaší organisace. (Posl. Dubický: Všichni komissionáři nejsou v naší Jednotě! Jsou také židovští komissionáři! Posl. Zeminová: Tak proč Zahradník nevyhází ty židy?)

Jak dovedete být, pánové, neseriosní v této těžké době, - já uvádím fakta - toho je dokladem interpelace, kterou podal jinak velice vážený a seriosní pan president Zemědělské rady Prokůpek a pp. Donát a Vraný na p. ministra zásobování. Kolega Vraný napsal do "Večera" prostě článek, že Hospodářské družstvo v Roudnici má tolik obilí, že se až stropy prohýbají a podal na základě tohoto článku interpelaci. Na tuto interpelací odpovídá p. ministr zásob takto:

"Již dne 13. října m. r. upozornil Státní obilní ústav v Praze Hospodářské družstvo v Roudnici na článek ve "Večeru" ze dne 16. října uveřejněný, kdež se uvádí, že u Hospodářského družstva v Roudnici jest uloženo takové množství obilí, až se lámou stropy. Hospodářské družstvo v Roudnici na to odpovědělo, že zpráva jest úplně nepravdivá, jelikož vůbec ničeho na skladě není, a družstvo za celou sezonu ani zrna obilí na sklad nepřevzalo."

Pánové, to jsou členové Národního shromáždění! To je president Zemědělské rady! Jestliže takto chcete zásobovat, pánové, zavádíte tímto způsobem chaos, pánové. Že někde se obilí nemůže převzíti, je faktem, ale netřeba zbytečně to zveličovat!

Uvedu další případ, jenž přihodil se na Prachaticku, a týkal se jednoho rolníka. Týž odpíral odvésti při výměře 45 korců stanovený kontingent 7 q obilí. Následkem toho nařídil okresní hejtman nucený výmlat, a poněvadž u ostatních rolníků při nuceném výmlatu došlo se ku překvapujícím číslicím, obrátil se zmíněný rolník na ministerstvo vnitra, které telefonicky nucený výmlat zastavilo. Že tento postup nebyl správný, dokazuje fakt, že u druhého rolníka, který měl odevzdati 9 q obilí, nuceným výmlatem zjistilo se o 45 q více, a týž se rovněž vzpíral stanovený kontingent dodati. Mimo to pak podána byla kol. Beranem interpelace, v níž stěžováno si bylo na ostrý postup okresního hejtmanství v Prachaticích.

Pánové, pakli takovýchhle lidí se zastáváte, to přestává všechno! Když to vidí ostatní rolnictvo, že jednotlivec je chráněn a že republikánská strana se za něj staví, ba docela že okresní hejtman musí kapitulovat před jedním sedlákem, pak zavádíte do výkupu obilí chaos.

Třeba říci pravdu, třeba byla trpkou.

Svojí činností ve vyživovací radě za starého Rakouska snažil jsem se býti loyálním vůči českému rolnictvu, poněvadž to bylo nutno v dané situaci. Nelze tedy u mne předpokládati předpojatost. Ale dnes je situace těžká, obtížná a musí se vážně vzít a na ni vážně se dívati, ale ne tak, jak vy se na ni díváte, i když píší se články, které mluví o něčem jiném, pánové. Ty nesvědčí o tom, že byste měli dobrou vůli a že byste chtěli podporovat nás, kteří máme tu těžkou zodpovědnost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP