Úterý 10. února 1920

Velevážení pánové, v okresu smíchovském byl nařízen nucený výmlat a došlo se k zajímavým výsledkům, jež svědčí o tom, že vaše číslice o průměrné sklizni neodpovídají pravdě.

Podívejte se: V jednom dvoře Radlicích při osevné ploše 16 ha výmlat činil 500 q pšenice. Žita bylo oseto 10 ha a bylo vymláceno 284 q žita. Připadlo průměrně 28 q na 1 ha. Mám zde případ Frische a celou řadu jiných. (Post. Sechtr: Já bych si přál věděti, kde to bylo!) Pan Ženíšek v Radlicích měl oseto žita 2,70 ha, výmlat činil 41,60 q; měl oseto pšenice 3,45 ha a výmlat činil 110 q. Račte si to vypočítat, kolik je to průměrně na 1 ha. (Odpor na pravo.)

Nechci tvrditi, že tento výsledek je průměrem, ale přece jen potvrzuje naše tvrzení, že výsledek sklizně je jiný, než všeobecně nám se tvrdí. (Hlas: To jest 31 metráků po korci, to není možné!) Ale bylo také 35, ovšem ne všeobecně. (Hlas: To jest řídký případ!) Ano, to jest řídký případ. (Hlas: Na základě toho nemůžete generalisovati!) Ale mezi 7 a 31 je veliký rozdíl.

Já nejsem odborník. (Posl. Sechtr: My to víme!) Vy také nejste velký odborník, pane kolego. Ale když pan ministr zemědělství tvrdí, že průměrná úroda na 1 ha obnáší 6-7 q, pak jest to odborník, jest to ministr zemědělství a přirozeně to padá více na váhu. Já uvádím fakta, která jsou úředně zjištěna. (Posl. Sedláček: Úředně se přehání!) Přeháněti se může také i s druhé strany. Pan dr. Zahradník si stěžoval, že jsou rekvisice prováděny ministerstvem zásobování, revisory obilního ústavu, revisory ministerstva zásobování, ale proč ten celý aparát jest, když to má Ústřední jednota v rukou? Když se provádí generální revise, tak to vypadá tak, jako když se obsazuje nějaký stát nebo území. Jest toho potřebí? Kdybyste použili svého slova a působili k tomu, aby obilí bylo odváděno, nebylo by třeba k tomu používati donucovacích prostředků. I my často, když se jedná o zahnání dělníků do továren, musíme celou svou autoritu a popularitu dáti na pospas. (Posl. Dubický: To se dělá!) To se nedělá, soudě tak dle způsobu psaní vašich listů.

Pánové, chci tím říci, že takovýmito donucovacími prostředky zbytečně se dráždí venkovský lid a nevychovává se k solidaritě, poněvadž se spíše a v každém případě vzbuzují pocity nepřátelství a rozšiřuje propast mezi venkovem a městem. Nejlepším dokladem toho jest, že pan dr. Zahradník, když stál často před. zastavením práce železničních zřízenců a zastavením železniční dopravy, byl také bezohledným a mnohem bezohlednějším, nežli my a používal argumentů mnohdy také dosti ostrých.

Nedovedu dobře chápati, proč má býti používáno násilných a nucených prostředků tam, kde na místě bylo by třeba dobré vůle. A že nekoná se povinnost ani se strany výkupních komisařů, toho dokladem jest zpráva revisijní kanceláře ministerstva zásobování, dle níž od počátku žní do konce roku nuceným výkupem vykoupeno bylo 1578 vagonů obilí. A přece i toto revisijní oddělení bylo za ministra dra Vrbenského předmětem těch nejbezohlednějších útoků proto, že mělo kontrolovati činnost obilního ústavu.

Přicházím na jiné pole a to jest mnohem choulostivější: to jest činnost vaše a vašich kolegů na Slovensku. Jestli poměry u nás v Čechách jsou nezdravé, tam jsou daleko horší. Revisní zprávy o zásobovacích poměrech na Slovensku jsou hotové romány. To, co provádí Ustredné družstvo, Dobytkárské družstvo atd. na poli zásobování, je smutná kapitola, která nebude nám nikdy sloužiti ke cti. Zde jest zpráva revisní a sice týká se Ústředního družstva. V revisní zprávě té výslovně se uvádí, že Ústřední družstvo zpronevěřilo přes několik set dopravních osvědčení a použilo jich ke svému kšeftování. (Posl. Merta: Ale to není možné!) Ano, to je možné - na osvědčení neprávem získané - a vyváželo se z Bratislavy do Čech nebo z Čech do Bratislavy různé zboží - celkem asi 125 vagonův a dovážela a vyvážela se mrkev, cukr, semena, ječmen, fasole, proso, zinkový plech, barvy, různý papír atd. Co tam provádí Dobytkářské družstvo a zejména pověstný Rataj, o tom mám doklady po ruce. Tam se vykupoval dobytek živé váhy za 4-5 korun, a na konsignaci se pod to udělala čára, napsalo se 7-8 korun a prodávalo se to potom do Mostu horníkům. (Slyšte!) To jsou věci, nad nimiž se nutno zamysliti, - kdyby široké massy lidu o tom věděly, ony mají sice jakési tušení, ony vědí, že to není v pořádku - zamysliti nad tím, jak lehkomyslně se na to nazírá a jak bezohledným způsobem zde se jedná.

Četl jsem v "Robotnických novinách" článek, pod názvem "Od alkoholu k petroleji", kde se výslovně praví: "Maďaři nás otravovali alkoholem a teď rolnická strana otravuje nás petrolejem". Na Slovensku slibuje se 10 litrů petroleje tomu, kdo je členem "Domoviny". (Posl. Štefánek: To není pravda!) Mám k tomu doklady. (Hluk.) Nutno se také zmíniti o tom, co se stalo s uhlím, kterého přijmulo ústřední družstvo v množství 2600 vagonů a kolik přidělilo se sedlákům na výmlat a kolik šlo do volného obchodu. (Výkřiky na slovenské straně.) Vyžádejte si od ministerstva zásobování revisní nález, tam se toho dočtete. Já netvrdím ničeho, co by se nedalo dokázati, to jsou skutečná fakta. (Hlasy: To jsou novinářská fakta! Hluk.)

Račte se dotázati některého revisora, jenž měl možnost do hospodářství na Slovensku nahlédnouti.

Hlavním činitelem v Domovinách na Slovensku jest pan dr. Zadina. Pan dr. Zadina zneužívá svého referátu v zemědělství a svého postavení jako státní úředník k čistě stranickým účelům. Zde se nám vyčítá, když máme jednoho nebo dva úředníky v ministerstvu (Posl. Merta: Je všech dohromady!), že dělají politiku sociálně demokratickou. A zde vidíme, že zneužívá se bídy lidu na Slovensku. Jak nevážně si pánové počínají, toho dokladem je dopis, jejž mám v rukou, dle něhož uspokojí se deputace "Domoviny" dopisem na zásobovací hřad, v němž se důtklivě žádá o vydání nějakého metrického centu sádla, ač předem se ví, že žádné není k disposici. Tím se vzbuzuje zdání, jak veliký vliv p. dr. Zadina má. Tímto způsobem, pánové, přece nezískáme si sympatií slovenského lidu. (Hlas: To jsou tendenční zprávy!) Nejsou, skutečnost je daleko hroznější, každý znatel slovenských poměrů vám to řekne. (Posl. Štefánek: Víme, odkud to je! Z "Robotnických Novin"!) Já byl na Slovensku čtyřikrát a informoval jsem se na místech. Já vás na to již soukromě upozornil. (Hlas: To je volební materiál!)

Nikoli, vážení pánové, já uvádím jen fakta, a mou snahou jest, aby nastala náprava.

Pánové, mluví se zde také o cenách a tvrdí se, že u nás jsou ceny za obilí nejnižší; naproti tomu píše se v časopise "Venkov", že anglickou vládou byla stanovena cena pšenice a žita za quarter (2,17 kg) 75 šilinků. Počítejte šilink z předválečné doby a kolik to obnáší za dva metrické centy. Je to okolo 90 korun předválečných. Tedy v Anglii stanovena byla cena pšenice za K 45, -. Vy tvrdíte, že cena u nás stanovená, 80 K, neodpovídá světové ceně. Tam dělník nekupuje za koruny, a také mlynář nekupuje obilí za koruny, nýbrž za šilinky. (Hlas: To je možné, poněvadž - Američané nejsou dotčeni válečnou katastrofou! Jiný hlas: To se týká Anglie! Stejně je tomu ve Francii. Tam byla stanovena cena 75 šilinků za pšenici za 1 quarter a 75 franků za žito. Jistě, že tato cena odpovídá poměrně cenám, jak jsou stanoveny u nás, poněvadž Francie nekupuje za československé koruny, nýbrž ve francích.(Hlas: Chcete říci, že cena 80 K je mnoho?) To já neříkám! (Jiný hlas: Mnoho-li nakoupí oni za 75 šilinků?) To jest otázka další, když přistoupíte na ten systém, jakého my jsme se dovolávali, aby byla ustanovena určitá relace mezi cenami jednotlivých výrobků průmyslových a životních potřeb i mzdy. Pánové, když jsme se k tomu nedostali, pak ta aneb ona strana musí trpěti, ale v tom smyslu se cen nedotýkám a vím, když se zavede volný obchod, že ceny značně stoupnou.

Malý příklad, který se týká polooficielní organisace zásobovací. Svého času vyskytla se v novinách zpráva, že jest obchod kůžemi uvolněn, jež nezakládala se na pravdě. Co udělala Zemědělská společnost, která měla monopol pro výkup dobytka a která byla státem uznána jako monopolní společnost? Prostě prodala kůže, 49 surových koží za 24 K kilogram v době, kdy cena kůže obnášela 3.50 za 1 kg. Následkem toho se strany ministerstva zásobování bylo učiněno trestní oznámení na Zemědělskou společnost.

Pánové, račte dovoliti, v tomto případě, když se toho dopustí orgán, který je povolán státem... (Posl. Chaloupka: To bych si já nedat líbiti!) Je to korporace, která má ráz poloúřední. (Hlas: Nemá poloúřední ráz! - Posl. Rašín: Já také řeknu něco v tom směru!) S tím vaším třídním zásobováním již přestaňte, pane doktore! (Posl. Rašín: Prosím, jen ku předu! Ani lot jsem nevzal od nákupní společnosti!)

Vy jste, pane doktore Rašíne, nevzal, ale jistě jste si dovedl opatřiti zboží a to za ceny poměrně levné, ačkoliv jste skutečně nároku na to neměl. Vy jste bral na jatkách maso jako bývaly ministr, ačkoliv jste nároku na to neměl (Slyšte! Slyšte!), za 8 K, kdy každý dělník musil je platiti za 24 K. (Posl. dr. Rašín: Za 20 K!) Za 8 K! (Posl. Rašín: Ne, jako každý jiný!) Já bych k takovým argumentům nesahal, kdybyste ustavičně nemluvil na schůzích o třídním zásobování. (Posl. Rašín: A budu také hausírovat dále!) Vy jste hausíroval v Nymburce s tím, že si vypůjčujete brambory od domovnice a zatím jste si vyzvedl u obilního ústavu poukázku na 7 q bramborů. (Posl. Rašín: Ale kdy?) Já tu možnost nemám. (Hlas: To je polemika? Hlas: To je neparlamentární způsob!) My to neustále slyšíme, že dělnictvo je třídně zásobováno, ačkoliv se nejedná o zásobování přednostní, nýbrž o organisaci spotřebitelů. Nám jedná se o to, aby tento způsob který rozeštvává dělnictvo byl zanechán. (Vřava, trvalý nepokoj, výkřiky.)

Uváděl jsem pouze fakta a mým úmyslem jest, aby sjednána byla náprava dnešních hrozných vyživovacích poměrů. (Ministr Prášek: Dal válečný obilní ústav více lístků, než měl dáti?) Do toho mi nic není, pane ministře! (Ministr Prášek: To je pěkné! Výkřiky. Hluk. Ministr Prášek: Proti tomu ústavu bychom museli zakročiti! On nesmí dáti ministru více. Jestli dal více, je to nesprávné!)

To je vedlejší, pane ministře Prášku. (Posl. Petrovický: To jste dal tomu korunu!)

To nemusí udělati, to není také mým účelem, ale když vyčítá dělníkům, že jsou třídně zásobení a pak jde na jatka a tam za 8 K bere maso, pak to není žádná morálka (Potlesk v levo.), anebo když někdo jde 30. prosince a nakoupí za 420 K doutníků, aby je nemusil platiti dráže, pak to není také žádná morálka. (Hlas: Nejvíce cigaret mají tovární dělníci! Výkřiky.)

Já uvádím jen fakta a prohlašuji... (Posl. dr. Rašín: To jste si vypůjčil od Brodeckého!)

Toho já nepotřebuji. Zajisté, pánové, my nemáme důvodů, abychom někomu vyčítali a také nikomu nic nevyčítáme. (Trvalý hluk.) Ale pakli někdo chodí a vyčítá hladovému dělnictvu deko mouky (Hluk.), pak také podléhá té samé kritice. (Výkřiky.)

Místopřed. Konečný (zvoní): Prosím, aby řečník nebyl vyrušován. (Výkřiky.) Pane kol. Merto!

Posl. Jirásek (pokračuje): Pánové říkali, že jsme dva světy, dva směry zde. My je také pozorujeme. To jest viděti již z toho, co vyplynulo z této debaty. Pánové, ruku na srdce. Četl jsem "Národní Politiku" a tam bylo prohlášení známého mlynáře Formánka v Kolíně, o kterém bylo zjištěno, že si zahospodařil po dobu války 4 - 5 milionů korun a že prodával velmi levně mouku. V prohlášení tom doslovně Formánek volal na soud vládu, volal na soud všechny úředníky, kteří byli příčinou jeho zatknutí a děkuje všem lidem, kteří mu poslali soustrastné přípisy.

Druhý případ týká se mlynáře Nováka v Hředlích, který byl zatčen pro podvodné manipulace s moukou a zjištěno to revisním úřadem, že si našetřil ve válce 7 milionů. Tam jej dělníci nechtěli trpěti a na základě toho se přestěhoval do Loun. Nežli se odstěhovat do Loun, dával hostinu. (Hlas: To bylo v novinách!) Ano, bylo to v novinách. Člověk, který z bídy vyzískal miliony, pořádá hostinu, pozve si celou řadu sobě rovných keťasů, pozve si umělce a tam hodují. (Posl. Petrovický: Které umělce?) Umělce z Prahy si pozval. To je příšerné, hrozné, a to jest to, před čím my varujeme (Hluk. Výkřiky.), před tou mravní skleslostí. O dělníku, který vezme bochník chleba, bylo mluveno a bylo to vyčítáno na nymburské schůzí jako o zločinci, a zde hájí a oslavuje se zloděj, který vydělal 7 milionů z chudého lidu. (Hlas: On se oslavoval sám!) To je morálka naší společnosti. Nad touto morálkou se ani dr. Rašín, ani naše celá národně demokratická společnost nerozčilovala. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Konečný: Další slovo má občan Petrovický. Uděluji mu je. (Zvoní.) Prosím o klid!

Posl. Petrovický: Paní a pánové! Kol. Svozil a soudruzi podali pilný dotaz na vládu o opravdu smutných poměrech zásobovacích dělnictva, hlavně textilního na okresu náchodském, a zejména v městě Náchodě samém. Několik pánů řečníků zde promluvilo jíž k tomu pilnému návrhu, mnozí opravdu věcně, ale mnozí mluvili s oken a snad také jen proto, že se se blíží volby do Národního shromáždění (Tak jest!) a ne proto, aby skutečně vylíčili této vládě ty poměry tristní dělnictva Náchodského.

Když jsem byl stanoven naším klubem jako řečník k tomuto pilnému návrhu, snažil jsem se zjednati si informace. A to věcné, o těchto poměrech na Náchodsku a v Náchodě samém. A tu, paní a pánové, poznal jsem a přesvědčil jsem se, že již ve válce a zejména v r. 1917 a 1918, byla velice silná nezaměstnanost a zejména nezaměstnanost textilního dělnictva v okresu Náchodském, a vůbec v těch okresích severovýchodních Čech a najmě v Náchodě samém. Tato nezaměstnanost, vážené Národní shromáždění, se zhoršila u nás po převratu. S nezaměstnaností šla ruku v ruce otázka zásobovací, která rovněž v tomto okresu, zejména v městě Náchodě, jest dnes velice smutná. Po převratu byla dosti obstojná, avšak zhoršila se na podzim a tak se stupňovala, že došlo k známým vám nepokojům. Chci jenom stručně zmíniti se o příčinách těchto nepokojů. Před těmito nepokoji předcházela velká schůze dělnictva textilního, ve které bylo shromážděno kolem půltřetího tisíce dělnictva a na té zejména předák dělnictva, sekretář Šlechta, promluvil nejenom o nezaměstnanosti, ale zejména o špatném zásobování tohoto okresu a města. A výsledek této schůze byl ten, že byla vyslána deputace k naší vládě do Prahy. Tuto deputaci přijal náš pan ministerský předseda a sice ještě s několika ministry, vyslechl mluvčího deputace, který zejména poukázal na ty smutné zásobovací poměry, který zároveň poukázal, že nebyly dodrženy sliby, jež byly dány v otázce zásobovací a takovými přesvědčivými slovy mluvil, že prý pan ministerský předseda byl do srdce dojat. Slíbil této deputaci, že se přičiní, aby byla zjednána náprava, že bude konána 3. t. m. anketa, do které se do Náchoda dostaví, ne-li všichni zájemní ministři, tedy aspoň jeden a úředníci ostatních ministerstev jaksi vybaveni plnou mocí, udělat nápravu ve stížnostech vládě přednesených. Na konci při těch různých výtkách, které přednesla tato deputace, vláda prohlásila, že nebyla o těchto smutných poměrech informována tamním okresním hejtmanstvím. (Slyšte!)

Vážené shromáždění! Byla anketa svolána. V této anketě byli zastoupeni zástupci města, úřadů, dělnictva, konsumů, hospodářské rady, ale kdo tam nepřišel, nebyl ani jediný ministr (Slyšte!), ministerstvo obchodu, ministerstvo veřejných prací, sociální péče poslalo tam několik mladých pánů úředníků a jenom ministerstvo zásobování pana ministerského radu Jíru. Schůzi zahájil okresní hejtman. Mluvil znovu o poměrech tamnějších zmíněný předák pan Šlechta a ostatní řečníci s politováním, že vláda nedodržela ani jeden slib, že ministr žádný mezi ně se nedostavil. Následoval řečník z této deputace, a když přišel k tomu passu, kde prohlásil, že vláda řekla deputací, že nebyla informována okresním hejtmanstvím, tu tento okresní hejtman, nanejvýše vzrušen a bledý jako stěna dovolával se cti všech přítomných, aby mu dosvědčili, zda-li se nestaral s nimi sám, zda-li neužít všech prostředků, aby vládě poukázal na ty smutné poměry v Náchodě, že si je béře za svědka a že nevěří řečníku, že by vláda to mohla prohlásiti, což jest nepravdivé a nebylo opravdu založeno na těch předpokladech, o kterých bylo v této schůzi mluveno. Vážené shromáždění! Řečník byl uveden v takovou pochybnost, že se musil dovolávati přítomných členů, kteří byli v deputaci, kteří potvrdili, že skutečně takto vládou bylo jim odpověděno. Samozřejmě, že všichni ti, tedy i zástupci dělnictva potvrdili okresnímu hejtmanovi, že jednal nejen korektně a úředně, nýbrž že se staral podle své moci co nejvíce a vyzýval vládu, aby zjednala pořádek. A to mu potvrdili jak jsem řekl, všichni přítomní.

A jestliže, vážené shromáždění, můžeme si opravdu tato pronesená slova představiti z úst vlády vůči opravdu samotné státní autoritě, a jestliže tato vláda nevysvětlí, že snad ten vůdčí deputace se mýlil anebo snad skreslil, tu nevíme sami, co si máme mysliti o této vládě, když takovým způsobem jaksi svrhuje zodpovědnost na úředníka, který v rozeštvaných a nepokojných dobách mohl by to případně odnésti i na svém těle.

Vážené shromáždění, těmito slovy jistě u nás neutužuje se ohrožená beztak administrativa úřední. Musí samozřejmě nastati roztrpčení, a to oprávněné roztrpčení nejen v kruzích úřednictva, ale i samotného občanstva, které si přeje, aby úřady zjednávaly kýžený klid, kterého je potřebí k pracím v naší republice. (Souhlas.) Vážené shromáždění, na této schůzi také bylo konstatováno, že ministerstvo zásobování ani snad neví, že tento náchodský okres je nouzový. Tento okres má celkem 59.330 obyvatel a v samém Náchodě žije 11.804 obyvatel, je v tomto městě přes 24 továren textilních a také několik tkalců ručních. Počítá se dnes, že je zaměstnáno asi 30 % předválečného dělnictva. Ovšem toto zaměstnání je podmínečné, bude-li surovina a bude-li uhlí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP