Úterý 10. února 1920

V srpnu loňského roku obrátil se jeden z našich průmyslových závodů na vývozní a kompensační úřad se žádostí o možnost vývozu těžných strojů na naftu, kterých Polsko nezbytně potřebuje a kterých měl několik vagonů na skladě. Navrhována byla výměna za naftu. Kompensační úřad, na místě aby sám záležitost vyšetřil, odkázal onu firmu na vyslanectví ve Varšavě, jako bychom petroleje a benzinu vůbec nepotřebovali. Zmíněný závod poslušně dopsal na naše vyslanectví ve Varšavě a to dne 29. srpna m. r., ale dodnes neobdržel odpověď. Mezitím (v prosinci) přijel do Prahy ředitel naftové společnosti z Boryslavi, koupil k odeslání připravené stroje, zaopatřil si během dvou dnů povolení k vývozu a vyvezl je bez kompensací do Polska. A my přec potřebujeme petroleje stejně nutně, jako benzinu. Mluvit o nedostatku petroleje, znamenalo by nosit moudrost do Athén, ale o benzinu je přec jen nutno říci několiv slov. Nedostatek benzinu úzce souvisí s naším automobilovým průmyslem, jenž utěšeně se rozvíjí nejen v oboru všeobecného dopravnictví (osob i zboží), ale i na poli hospodářském, ať již vzpomínám pluhů neb motorů, pohánějících stroje hospodářské. A tato skutečná chlouba našeho průmyslu, která české industrii společně s českými techniky i dělníky dobyla vavřínu na trhu světovém, stojí dnes před zastavením v důsledku nedostatku benzinu. A při tom největší továrna automobilová potřebuje měsíčně pouze 2 cisterny benzinu, o něž musí se s úřady přímo rvát. Automobilové drožky množí se však jako houby po dešti a jezdí vesele po Praze, sloužíce hlavně válečným zbohatlíkům, neboť reelní obchodník nemůže přec používati tohoto, dnes tak luxuriosního dopravního prostředku. Lépe tomu není s automobily vládními, o nichž raději nebudu ani mluvit. Zde je zapotřebí nápravy okamžité! Počet automobilových drožek měl by se omeziti na minimum, jízdy pro zábavu měly by se co nejpřísněji zakázati a v neděli by se nemělo jezditi vůbec.

A ještě něco o benzinu. Nevím, je-li známo vládě, že v poslední době na Slovensku ujalo se pašování benzinu a petroleje ve velkém z Polska do Uher přes náš stát a to jako výměna za líh a tabák. Děje se tak přes Bardějov, Prešov a Košici. I sůl vyměňují si tak podloudníci obou sousedních států přes naši republiku velmi pohodlně. Našim hranicím se vůbec nevěnuje žádoucí pozornost.

Očitý svědek mně podal doklady, že se to neděje snad jen ve vagonech, nýbrž v celých vlacích. To je skutečně podivuhodné, když vzpomeneme, jakým nedostatkem my zde trpíme!

Chtěl jsem jen na těchto příkladech demonstrovat, jak náš vládní apparát nespolehlivě funguje, že desorganisace jeho zasahuje závažně do našeho národohospodářského života, že tato desorganizace mohla by se nám stát osudnou a že jistě není z posledních příčin východčeských událostí. Náš průmysl očekávají velké úkoly, neboť nezbytně musí rozvětvit svou působnost, a to se může státi jen za všeobecné podpory vlády. Ukažte, velectěné dámy a pánové, že se k nám z ciziny dovážejí kosy, srpy, vidle, podkovy, drátěná lana a nesčetné jiné důležité předměty, na jichž výrobu nejsme dosud zařízeni tak, abychom mohli krýti domácí spotřebu. Ale kdo by měl chuti, zakládat dnes novou továrnu, když neví, co průmysl čeká v nejbližší chvíli?

Volá se ustavičně po práci. Pracujte! Pracujte! Pracujte! Slyšíme ze všech stran, ale zapomíná se, že k práci průmyslové nestačí holé ruce a dobrá vůle! My jsme všichni za ten rok vyplýtvali mnoho životní síly, protože nám scházelo jediné vedení. A proto pravím, že nás zachránit může jen práce účelně organisovaná. Opakuji, co častěji bylo z naší strany řečeno: dejte dělníkovi najíst, oblečte ho a on bude pracovat, ale nežádejte od průmyslu, aby vše to obstarával sám, neboť to není v jeho moci. Zvyšováním mezd - zvláště děje-li se formou systému - nic se nenapraví, tím klesáme jen hlouběji do propasti, kterou válka rozevřela a v níž přec nechceme zahynout. Ano, nás spasiti může jen rozumné hospodaření státní a účelně zorganisovaná práce, - a to je věc vlády - práce vytrvalá, ale klidná, provázená národním sebevědomím, které zachránilo čackou Francii, které nám dobylo svobody, a která jedině může vtisknout našemu národohospodářskému životu znamení individuality, kterého je nám nezbytně třeba, abychom nepodlehli v boji - o existenci! (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Konečný (zvoní): Slovo si vyžádal pan ministr obchodu, občan dr. Heidler. Uděluji mu slovo.

Ministr obchodu dr. Ferd. Heidler: Slavné Národní shromáždění!

Já pouze pokládám za svou povinnost, ihned opraviti dvě tvrzení, která předchozí pan řečník zde pronesl, a sice týká se to našeho jednání s jižním Ruskem. Já jsem celé to jednání vedl a hned od počátku jsem stál na stanovisku, že stát jako takový podobné obchody provádět nesmí. My také nikoho nezplnomocnili k uzávěru nějakých obchodů, nýbrž my jsme jen pověřili, akreditovali osoby, obchody jsme na účet státní neuzavírali, nýbrž byl obchod uzavřen tím způsobem, že zástupcové ruských kooperativních sdružení přišli sem, zde nakoupili zboží, vyhledali si ústav, který nákupy financoval, poněvadž v podstatě se vyrovnání hodnot mělo díti tím způsobem, že zboží od nás tam dovezené mělo býti zaplaceno surovinami, které kooperativy prostřednictvím svých filiálek nasbíraly. Pro tuto dobu poskytla zálohu Moravská agrární a průmyslová banka na základě soukromé dohody se zástupci Ruska. Zato ministerstvo a ministerská rada vzaly pouze tuto smlouvu na vědomí a bylo uloženo ministerstvu obchodu, aby provádění její, zejména pokud se týče přiměřenosti, podmínek s naší strany resp. Se strany našich interesentů požadovaných, kontrolovalo, aby se zabránilo nějakým nepříjemným nedorozuměním a dodatečným výtkám. V tom ohledu byl tedy pan předřečník na omylu, že by stát byl již nějaký obchod uzavřel a že by si byl nějaké provise vymínil.

Co se týče druhého jednání, je to hospodářská misse, kterou jsme vyslali do jižního Ruska. Ta misse byla vedena úředníkem ministerstva obchodu p. Květoněm a její úkol byl výslovně misse studijní. K ní přidání byli zástupci jednotlivých oborů průmyslových, kteří se odebrali s missí, jednak za účely studijními, jednak za účely obchodními. Během jednání v jižním Rusku na nátlak ruské vlády uzavřela tato misse jistou smlouvu o plnění, kde bylo předpokládáno, že stát československý bude plniti smlouvu. Toto stalo se s podmínkou, že bude ratifikována dodatečně naší vládou v Praze. Já ratifikaci odepřel, poněvadž následkem změněných poměrů tamnějších smlouva sama stala se úplně bezpředmětnou. Delegáti zde jednají znova na základě jiných poměrů.

Pokud se týče kombinace s obilím, byla situace ta, že Rusové nabízeli nám obilí za světové ceny a žádali, abychom my dodávali naproti tomu zboží za ceny naše domácí. To byla podmínka, kterou ze zásadních důvodů nemohli jsme přijmout a postavili jsme se na stanovisko: Když světové ceny, tedy světové ceny pro obě strany, což vyvolalo na jejich straně jisté roztrpčení, a firma, která provozovala to pro účet jihoruské firmy Paramelov, přijíždí nyní do Prahy, aby jednala dále a aby nám dala možnost obilí to zakoupiti, protože, když lodě byly v Cařihradu, telegrafovali jsme, že na lodě reflektujeme a že jsme vyjednavači na ně. Já konstatuji, že pro účet státní žádný obchod nebyl uzavírán, protože to nebylo pro povahu celé věci a celou situaci možno. Rusko bylo příliš zničeno a provedení obchodu příliš obtížné, a tím odpadají také všechny důsledky, které pan poslanec z těchto dvou nedostatečných informací vyvozoval.

Místopředseda posl. Konečný: Uděluji slovo dalšímu řečníku, občanu Svozilovi.

Posl. Svozil:

Vážené Národní shromáždění!

Podávali-li jsme dotaz o poměrech textilního dělnictva na Náchodsku, tedy v celé oblasti severní a severovýchodní, nepodávali jsme jej proto, abychom - jako za starých dob rakouských - hleděli vytlouci pro tamní krajinu něco specielního, abychom pokračovali v této taktice, kterou Rakousko dělávalo, když se na jedné straně ukázala nespokojenost, hodilo se tam honem něco víc, než těm druhým a čekalo se, až to vypukne jinde a strkalo se to z místa na místo, nýbrž podávali jsme ten dotaz proto, poněvadž jsme si řekli, že je to symptom, který ukazuje k tomu, že je nevyhnutelně třeba, stanoviti již konečně jednou jakýsi pevný systém hospodářský, a to stanoviti ten systém co možná nejdříve, aby nám jeho nedostatky neotřásly republikou ještě také po volbách případně více, než před volbami.

Ti, kteří počítali nebo si myslili, že je možná věc odkládati, nebo kteří čekali, že se Evropa tak nějak brzy uklidní, že to přece půjde, a byli po té stránce optimisty, jak viděti, se mýlili; záruky bezpečnosti a pokoje nejsou dodnes, a to, co se očekávalo od výsledků války, se nedostavuje. A my - málo naplat - budeme nuceni podívat se poměrům tak, jak jsou, pevně do očí a podle nich se zaříditi.

Že na Náchodsku a tam na Orlicku a Ústecku se jeví ta nespokojenost nejvíce, je pochopitelno. Stačí, - není potřebí, aby tam člověk příliš často jezdil - kdo se tam podívá aspoň na 2 dni a projde některý z těch okresů, vidí, jak to vypadá; ti lidé nevydělali za svátky skoro nic. (Posl. Kouša: Před válkou málo!) Před válkou ovšem se vydělalo málo, ale to by se mohlo říci, že byli zvyklí trpět nouzi, jenom že se ta nouze za války vystupňovala. Ti lidé neměli blízko bohatších zemědělských krajů, takže ve většině okresů pod rukou ani za nejdražší ceny nemohli nic sehnat, neměli na to; a ty poměry se valně a podstatně nezměnily, třeba že nutno přiznati, že republika měří těm lidem a stará se o ně nepoměrně lépe než Rakousko: aspoň pokud se týče udílení podpor těm lidem tam. Ale nemohou tyto věci stačiti. A tu bych se dotkl jisté věci, kterou tvrdil p. inž. Novák, že jakési to štvaní proti průmyslu má za účinek, že se průmysl poškozuje a že se pro průmysl nedělá to, co jest zapotřebí a že v tamějším dělnictvu jest proto nespokojenost. Zde nám bylo sděleno, jak draho nám přijde asi kilogram bavlny z ciziny. Při té nejdražší bavlně kalkulační cenu nějakého metru kalika odhadují odborníci textilní na K 12 -, ale fabrikanti žádají K 24-. V tom mají hraženu mzdu a vše a proč tedy těch 100 procent plus k tomu?

Dělníci se pozastavují nad tím, proč takové zisky, jsou-li odůvodněny, proč oni při všem tom mají vlastně tříti bídu. Vycházejí-li továrníci ze zásady, že je zapotřebí, aby při poloviční zaměstnanosti dělnictva vydělali právě tolik, jako při úplné, pak nevím, zdali jest reelní, když nepřikloňují se k zásadě, že by těm dělníkům za poloviční práci měli také platiti jako za celou. Uvádějí-li se dále určitá tvrzení a jsou-li tak podložena, jako tvrzení pana inženýra Jahna, (Hlasy: Nováka - to je jen druhá polovice firmy!) že nám byl nabízen pud obilí za 80 K, pak promiňte, nebyl metrický cent za 160 korun, nýbrž za 500 korun, poněvadž pud má 16 kg. (výkřiky.) Jsou-li ty číslice všechny tak správné, jako byla správná tato poslední, pak je to divné.

Další věc jest taková: Bylo mluveno o dodávkách obuvi, jak prý Svaz průmyslníků a průmyslníci chtěli benevolentně k republice se zachovati. Ta benevolence vypadá takto: Svaz fabrikantů, výhradně fabrikantů, nabízel obuv jeden pár po 98 korunách, z nichž 49 korun měly bráti koželužské továrny. a 49 obuvnické továrny. Ministerstvo zásobování, které jest ovšem socialistické, jak říkáte a kterému se vytýká, že se nestará o střední stavy, řeklo:"Ne, dodávka se nemůže dáti jen fabrikantům, nýbrž musí ji dostati družstva drobných výrobců, drobní výrobci atd." Proto ji zadalo na základě veřejného konkursu, obuv dostává, nezkrachovalo to, obuv se řádně dodává a vypravuje za 86 do 110 korun, takže průměrná cena není vyšší, než od továrníků.

Tedy prosím, když se již operuje fakty, aby se uváděla fakta správná. Jinak mám z celé debaty to zadostiučinění, že se zde pochopilo, že zde nejde jen o jednotlivý zjev, že tu nejde jen o jednotlivý kraj, nýbrž o celý systém. A když jde o systém, tedy o celý systém.

Pan inženýr řekl docela správně: "Dejte dělníkovi najísti, oblečte ho a on bude pracovati! Nežádejte toho však na samém průmyslu!" Myslím, že kdo z toho dělníka vydělává, má také povinnost se postarati o to, aby mohl býti živ. To jaksi zdá se mi pravidlem, které jest národohospodářsky dosti správné. Jděme dále: Bylo ukazováno na to, že nebylo možno dostati obilí, to se nekupovalo. Já jsem ochoten přejíti k tomu, proč se to obilí nekoupilo v cizině. Jsem také ochoten mluviti o faktech, která křičí trochu více. Bylo-li řečeno, že se nemohlo nic koupiti, divím se, že se pan inženýr vyhnul tak tomu, jak ochotně povolovalo tehdejší ministerstvo financí úvěry, jak ochotně povolovalo valuty a podobně.

Uvedl bych tedy takový případ. Ministerskou radou bylo schváleno zakoupiti 5000 vagonů australské pšenice, - výslovně konstatuji, že to bylo schváleno ministerskou radou - ale tehdejší pan ministr financí postavil si hlavu a řekl, že jednoduše nepovolí prostředky. Prosím, to bylo již v květnu loňského roku. Konstatuji, že jsme tehdy měli koupenu rýži, obilní ústav, kterému to bylo nařízeno, to provedl - 3000 vagonů loni z jara a tato rýže byla by přišla na 4 koruny, ale my to nesměli koupiti, poněvadž pan ministr financí činil vše možné, abychom to koupiti nemohli. Dnes, pokud vím, jest stát žalován, poněvadž uzavřená smlouva se nedodržela právě na základě toho, co provedl tehdejší pan ministr financí.

Pánové oddávali se tehdá jen optimismu; nechtěli mysliti na úvěr na př. v těch dobách, kdy úvěry pro nás byly možné, poněvadž situace vojenská byla prostě jiná a v Rusku také jiná - to bylo v době, kdy jsme měli ještě legie v Rusku, kdy dohoda se ještě toho trochu více bála, kdy bylo možno mysliti na úvěr, ale tehdá na něco takového se nemyslilo, poněvadž ministr dr. Rašín počítal s bůhví jakými válečnými náhradami a proto také se nestaral o úvěry na nutné věci.

Mám-li dnes mluviti o rekvisicích, nemohu říci, že bych byl proti nim, jsou-li nutné, ale nepovažuji je za nějaké opatření vexativní proti zemědělcům. My loni k nim musili sáhnouti v březnu a ty vynesly nám, jak s povděkem bylo konstatováno, o 2000 vagonů více, než původně se počítalo. Proč? Poněvadž je spousta lidí, kteří neodevzdávají včas, ne tak z lehkomyslnosti, jako proto, že si neuvědomují ten pressantní stav, ve kterém je případně republika. Není to nucení, nýbrž je to, abych tak řekl, drastické upozornění, když toho právě potřebujeme, není to vexativní prostředek. Vážené Národní shromáždění, my jsme právě chtěli přejíti k tomu, aby nebylo nutno sahat vůbec k rekvisicím, abychom si zabezpečili obilí bez nich. My jsme přec v obilním ústavu navrhli loni z jara plán, podle něhož měla a mohla republika zakoupiti při kursu dolaru 15 K dostatečné kvantum obilí již napřed, abychom nebyli odkázáni, abychom jaksi neviseli na tom, co se doma urodí, abychom mohli zabezpečiti každému nesamozásobiteli dostatečnou dávku, aby pak, když by nesamozásobitelé při půl druhém kg bílé mouky vedle mouky chlebové nepotřebovali nic shánět pod rukou, zamezil se každý prodej pod rukou a uschování zásob. Kdybychom byli zakoupili nějakých 40 až 50.000 vagonů, měli bychom v květnu, červnu plus. Jakou cenu by to plus mělo, kdybychom toho nepotřebovali pro sebe a dali dál těm, kteří budou mít větší hlad než my v těch měsících? Zkrátka, nepočítalo se nikdy ani obchodnicky a říkalo se, že chceme my socialisté republiku prožrat a zatím, jak víte, není možno republiku jen prožrat, nýbrž také prospořovat a prospořit, poněvadž, když se spoří tam, kde se spořit nemá, když se spoří neobchodnicky, pak ty důsledky se musí ukázati. Já nejsem přítelem policejních opatření v hospodářství, poněvadž já nevěřím, že všechna policejní opatření dohromady nám pomohou k tomu, čeho potřebujeme. Jeví se na konec jako vexativní a jak se jeví? My stiháme pomalu každou nůši a každou forku uhlí po Praze, která se prodává neprávem, my stíháme každý kousek masa v bezmasé dni ještě teď, kdy vepřové maso je volné, - Bůh ví, co má za smysl, aby byl stíhán ten, kdo v bezmasný den prodává párek anebo kousek masa, které je jinak volné.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP