Úterý 10. února 1920

Naše hospodářská i vyživovací situace je velmi svízelná. Toho si netajme a nezakrývejme. Nezatajujme toho také před občanstvem našeho mladého státu, aby nebylo sváděno k zdání o neobmezených možnostech dnešní vlády a aby mnohé nedostatky dnešního našeho hospodářství nehledalo v příčinách jiných, aniž dalo se k falešným závěrům sváděti lidmi zlé vůle. Avšak tím větší chybou bylo by, líčiti naši dnešní situaci jako beznadějnou. Má-li který stát v Evropě dostatek podmínek k skvělému a všestranně zabezpečenému vývoji hospodářskému i kulturnímu, je to jistě naše Československá republika. Jsme i budeme ve větší míře soběstační, než kterýkoliv ze států okolních, vydatné jsou zdroje našich pokladů přírodních, výrobky naše mají dobré jméno daleko za hranicemi a pracovitost i odborná vyspělost našeho dělnictva je rovněž známa celému světu. Je proto jenom třeba vydržet. Musíme přetrpět neodvratitelné strádání a přitom stůj co stůj vytrvat při práci, nechť již sebe namáhavější. Musíme všichni pracovati, tvořit a hospodařit, pro sebe, pro stát a pro příští pokolení našeho národa, kterému budujeme nový, svobodný a lepší domov. Tuto práci dokončíme a ve svém historickém zápase zvítězíme jenom tehdy, vytrváme-li při práci, vytrváme-li do posledního muže a do posledního dechu. (Výborně!)

A k závěru chci říci ještě několik slov, která nespadají sice do rámce vládního prohlášení, ale musí býti rovněž řečena. Stát potřebuje peněz, protože příjmy jeho nejsou dosud tak přesně regulovány, jak bylo by potřeba a jak bude docíleno teprve dalším zákonodárným vývojem. Vláda vypíše v nejbližších dnech novou prémiovou půjčku. Učiní tak za podmínek velmi výhodných a pohodlných. Prosím Vás, dámy a pánové, pracujte ve svém okolí, aby tato půjčka byla co nejrychleji a úplně upsána. Apeluji hlavně na poslance stran lidových, neboť jenom široké vrstvy lidové mohou svými drobnými úpisy zajistiti úspěch půjčky, která nejenom dodá státu potřebných finančních prostředků, ale také přispěje ku zvýšení jeho významu za hranicemi. (Posl. Johanis: Proč ne kapitalisté, proč jen ten drobný, malý lid?) Já pravím výslovně: v první řadě, ty druhé míním přirozeně také. (Posl. Johanis: To je velká poklona pro ty nejchudší ale kapitalisté mají tu povinnost, upisovat v první řadě!)

Končím výzvou k sebevědomé odvaze i rozmyslnému klidu. Všechny pojí nás láska k svobodě našeho národa a k naší republice. A spolehlivé toto pojítko nesmí utrpěti na pevnosti jakýmkoliv stranickým sporem naším. V upevněném a dobře na pevných základech vystavěném státě vyřešíme si snadno všechny spory, které, vedeny vášnivě na rozvalinách, dovedly by nás jedině k bojům bratrovražedným. Pracujíce pro republiku, pracujeme proto všichni pro sebe! (Hlučná pochvala a potlesk.)

Předseda: Slovo dále má pan kol. inž. Novák.

Poslanec inž. L. Novák: Slavné Národní shromáždění!

Dotaz o poměrech textilního dělnictva v severovýchodní a východní české oblasti zavdal příčin k debatě, protože všichni dobře víme, že asi v dohledné době stane se povšechně aktuálním. Vyživovací poměry horší se den za dnem a není naděje, že by se mohly zlepšit, jak bychom si jistě všichni přáli. Ale řekněme si upřímně, že to nejsou jen zubožené vyživovací poměry, které jsou příčinou nespokojenosti, jíž jsou dnes zmítány všechny vrstvy našeho národa. Hlavní příčinu této všeobecné nespokojenosti dlužno přec jen hledati v tom, že náš státní apparát nepracuje tak, jak by pracovati měl. Promiňte mi, užiji-li technického přirovnání. Podobá se starému parnímu stroji, poháněnému parou z nového kotle, která výkon stroje arci nemůže zlepšiti.

Není sporu, že události náchodské zavinila především nezaměstnanost tamních továren. Náš bavlnářský průmysl mohl by exportovat 70 % vyrobeného zboží a mohl by si za to nakupovat v cizině nejen suroviny, ale i životní potřeby pro své dělnictvo. A pracovat by mohl, kdyby si směl tyto transakce provádět sám a nebyl vázán různými zákony a nařízeními, jež volný obchod znemožňují. Hned to dokáži. V listopadu m. r. podalo bavlnářské družstvo, které je pověřeno nákupem bavlny pro celý náš průmysl, žádost min. financí, aby podepsalo garanční listinu na zakoupení 50.000 balíků bavlny v Americe. Tato žádost ležela, přes opětovné ústní i písemné urgence, v ministerstvu 3,5 měsíce, pravím 3,5 měsíce!, aniž byla vyřízena. Garanční list byl podepsán teprv, když Amerika koupí pro nedodržení smluvené garanční lhůty zrušila. Jednalo se o 12,5 mil. dolarů, jichž kurs se zatím zdvojnásobil. Čím to vysvětlit, že vláda činí při každé příležitosti průmyslu takové překážky? Myslím, že je to tím, že atmosféra naší veřejnosti je zásluhou ustavičného štvaní proti průmyslu nasycena nepřátelstvím proti němu, jež se vybíjí jen ke škodě státu. A poměry se nezlepší, dokud se bude hledět na průmyslníky jako na vykořisťovatele, lumpy, zloděje a darebáky a dokud si všichni nebudeme vědomi, že s průmyslem stojíme a padáme a že vše, co se děje proti němu, je na úkor státu. Každá práce musí být odměňována. Bez vyhlídky na odměnu nikdo dnes nepracuje, ale průmyslník za dnešních poměrů nemá této vyhlídky, protože nemá právní jistoty. Koupí-li v cizině surovinu, neví, jestli mu ji stát nezabaví dříve než začne pracovat, nebo jestli mu nezabaví hotové zboží, nebo jestli mu nenařídí, za jakou cenu je musí prodávat, bez ohledu na cenu suroviny a bůh ví co ještě. Za takových okolností, vyvolaných jen a jen právní nejistotou, nelze přec pracovat.

Co se stalo na Náchodsku, jen potvrzuje, že naše hospodářství octlo se na počátku krise, o jejímž dosahu nedovedeme si učinit ani správnou představu. A proč? Jen proto, že jsme se zpronevěřili základním zákonům hospodářským, poněvadž v zemi, která může existovat jen jako země s intensivní produkcí a vývozem, činíme vše, abychom průmyslovou expansi znemožnili a tím vývoz zabili.

Podívejte se jen na naše sklářství, naše koželužství, naše lihovarství a mnohá jiná průmyslová odvětví, jež pracují dnes nejnepatrnější kapacitou a z nichž mnohé stojí před zastavením. My máme rozpočet, ve kterém jsou všemožná vydání, ale o tyto bohaté zdroje příjmů po čertech málo se staráme.

Vzpomínám zlatých slov našeho presidenta, který kladl zvláštní důraz na práci organickou a lituji, že nebylo tohoto pokynu vždy a všude dbáno.

Co se stalo na Náchodsku a co se může opakovati každé chvíle jinde, není nic, co by se nebylo dalo předvídat již před půl rokem a čemu aspoň částečně účelným hospodářstvím dalo se předejít.

Bylo zde již řečeno, že slovo "soběstačitelnost" stalo se nám osudným. Vyřkne-li se však takové slovo z rozhodujícího místa, musí se vždy počítati se všemi předvídanými i nepředvídanými okolnostmi, které ho obklopují anebo obklopit mohou. A že slovo soběstačitelnost zůstane jen na papíře, mohlo se přec předvídati po zkušenostech, kterých jsme nabyli během války. Je, bohužel, u nás ještě mnoho lidí, kterým schází nejen smysl pro kázeň, ale i mravní síla. S touto okolností mělo se od prvního okamžiku počítat. A proto mělo být ministerstvo zásobování lidu v nejužším styku se všemi ostatními ministerstvy. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nebylo by přec možno, aby teprv dnes mluvil ministr zásobování o vymílání ječmene na úkor slíbeného přídělu pivovarům, kterým slíbeno bylo nejdříve 50 %, pak 30 % a konečně 16 % a tento příděl nemůže přec být už redukován, protože pivovary kalkulovaly na základě 24 %.

A my jsme při této mizérii, která se dala předvídat, prodali za hranice 9000 vagonů sladu, z nichž mohla být dodána sotva polovina, z čehož šklebí se na nás nové nesnáze formou procesu, který nebude jistě nejlevnější. V poslední chvíli ubírat potřebnému, aby byl nasycen hladový, není jistě nejšťastnější hospodářství, neboť dobře všichni víte, jakou úlohu hraje v našem národohospodářském životě naše pivovarství, kolik tisíců lidí zaměstnává, i čím je u nás pivo lidu pracovnému. To je nešťastná homoplastická transplantace, kterou jednomu se trvale nepomůže, ale druhému se ublíží.

Abych dokázal, že jsme se včas nestarali o správné zásobování a nemyslili na budoucnost, uvádím jako příklad následující fakt: Dne 11. října m. r. vyjela z Prahy do jižního Ruska misse, vyslaná ministerstvem obchodu a zahraničních záležitostí, sestávající z 20 lidí v čele s panem předsedou Květoněm. Tato misse byla vyslána, aniž jí byla dána plná moc, za vládu mluvit a jednat. První chyba! K této missi, která měla umožnit výměnu zboží za zboží, ministerstvo pro zásobování se vůbec nepřipojilo. Chyba druhá! Následkem toho nebyl ani jeden z účastníků výpravy informován o potřebách vyživovacích a když se mluvilo o výměně našich strojů za obilí, nevěděl si nikdo rady, takže konečně misse prohlásila, že jsme v té příčině soběstačitelní a že obilí nepotřebujeme. A tehdy nabízelo se naší výpravě obilí poměrně levné (za 80 rublů pud, tudíž as za 160 K 1 q), nota bene za naše zboží a kolik jsme chtěli. I o dopravu do Terstu bylo postaráno, takže obilí mohlo dnes být již zde.

Skoro současně vyslán byl do Jihoruska jiný zástupce vlády, ten však s plnou mocí, aby uzavřel s vládou Jihoruskou obchodní a kompensační smlouvu na 100 mil. korun, jemuž v této officielní smlouvě č. 6422, ministerskou radou ratifikované, bylo vyhraženo 5 % z nákupu surovin a 5 % z prodeje našich výrobků, tedy celkem slušná sumička 10 milionů. Jak se staral tento zástupce vlády o obilí, nevím, ale dobře všichni víte, že obilí z Ruska mnoho nedostaneme.

Na Argentinu, kde byla velká neúroda, ani na Australii nemůžeme počítati, neboť v důsledku neúrody rýže v Indii diriguje se tam obilí z Australie. A mluvíme-li jíž o tomto pátém díle světa, nemohu se nezmíniti o zajímavé proklamaci, která tam byla dne 14. ledna t. r. vydána formou nařízení ministerstva obchodu a cel a dle které zakazuje se dovoz z Německa, Rakousko-Uherska, Turecka a Bulharska, nebo zboží v těchto státech vyrobeného i všechen vývoz do těchto států. A ku konci tohoto nařízení se výslovně poznamenává, že pod názvy Rakousko-Uhersko a Turecko zahrnuty jsou bezpodmínečně všecky země, které k těmto státům během války přináležely. Tato proklamace byla v Londýně ve dnech právě minulých vyhlášena a postihne citelně zvláště naši ocelářskou industrii - 80 %.

S jakým pochopením luští se u nás průmyslové a obchodní otázky, o tom svědčí případ s levnou obuví pro lid. Ministerstvo zásobování dalo uvolnění obchodníkům s kůžemi s podmínkou, že obuvnický průmysl dodá 1 a půl milionu párů obuvi pro lid za levnou cenu. Průmysl koželužský a obuvnický smluvil se, že dodají jeden pár bot za 86-100 korun. Ale ministerstvo zásobování zmařilo jednání a prohlásilo, že si obuv opatří veřejným konkursem a tvrdilo, že ji tak dostane levněji. Vypsán skutečně veřejný konkurs a následek toho byl, že pod 100 korun za pár bylo nabídnuto jen nepatrné množství od firem většinou méně schopných. Ostatní obuv musela být placena mnohem dráže. A to se stalo teprv v lednu, kdy původně nabízená obuv mohla být státu pro lid už dodána. Akce selhala jen následkem nešťastného byrokratického postupu. (Místopředseda Konečný ujímá se předsednictví.)

Jinou základní chybu našeho státního hospodářství vidím v tom, že nařízení - často sobě odporující - vydávána jsou s překotnou rychlostí, škodící zdravému rozvoji.

Mohl bych uvésti mnoho příkladů. Souvisí to často se zahraničním úvěrem. O tom chci promluvit několik slov.

Jedna z největších našich firem požádala jistý obchodní dům, s nímž je po decenia ve spojení, o úvěr 100.000 franků; a tento obchodní dům její žádost odmítl s odůvodněním, že by milerád zmíněné firmě úvěr poskytl, ale že neví, jestli nebude u nás v dohledné době vydán nějaký socialisační zákon, který by mohl znemožnit správné placení. Tak se dnes o nás soudí ve Francii, která z dohodových států byla nám vždy nejbližší. Z toho je jasno, že chceme-li získat důvěry ciziny a jejího úvěru, nezbytně musí náš stát dbát toho, aby chráněn byl soukromý majetek, neboť na sociální reformy tak, jak je provádíme, nepůjčí nám cizina ani zlámanou grešli. To by se mělo už jednou pochopit!

Výmluvným toho dokladem byla mezinárodní konference v Americe, na které předseda Bedford prohlásil, že hospodářské kruhy americké jsou ochotny, jednat s obchodními a podnikatelskými kruhy evropskými jen tehdy, budou-li Americe zodpověděny následující čtyři otázky:

1. Je-li v zemi nějaké nebezpečí pro sociální pořádek a stabilitu; není-li nebezpečí, že bude konfiskován soukromý majetek, že budou neuznána práva vlastníka neb práva volného obchodního rozhodování?

2. Jaké jsou vztahy mezi vládou a obchodním světem příslušného státu? Je-li stát ochoten poskytnouti volnost obchodu a svobodnou soutěž, nebo ohrožují-li obchod vládní zákazy nebo monopolisace?

3. Je-li zabezpečeno stejné uznání cizímu kapitálu jako domácímu?

4. Jaké jsou vyhlídky do budoucna, že budou sníženy výrobní náklady, jaké jsou vyhlídky na úpravu poměrů mezi kapitálem a prací a jaká bude pravděpodobná politika země, pokud jde o získávání trhů, o nákup surovin a podporování nových průmyslů?

Zodpovězte si tyto otázky, a řekněte sami, jsme-li schopni úvěru! Ale my chrlíme dále zákony a nejraději bychom přes noc zreformovali celou lidskou společnost, ovšem jen s ohledem na naše vnitřní poměry, a nestaráme se o to, co tomu říká cizina, jako bychom žili uprostřed oceánu na soběstačitelném ostrově. A při tom se u nás stále mluví o vládě a moci kapitálu a kapitalistů! Jak je to naivní! Vždyť už i pánové z levice, kteří byli na výzkumné cestě v Americe, loyálně vám doznali, že kdo chce mluvit o moci a vládě kapitalistů, musí se jít podívat do Ameriky, aby se přesvědčil, že u nás této velmoci vůbec není! I mezi vámi, pánové, z levice, jsou lidé, kteří vědí, že je tomu tak, ale nechtějí to přiznat, protože to není populární.

Ale přijde doba, kdy to budou musit přiznat, protože nebude jiného východiska. My víme, že nemůžeme existovat bez dělníků, ale vy nesmíte podceňovat význam kapitálu, bez něhož žádný stát nemůže obstát ve světové soutěži. Obrovský národohospodářský boj zachvátí v dohledné době celý svět. A běda nepřipraveným! To nebude boj o svobodu, to bude boj o existenci! A proto je nezbytně nutno, věnovat otázkám národohospodářským největší pozornost a pochopit, že diletantismus mohl by nás zavésti na pokraj zkázy! Náš průmysl nehledí růžové budoucnosti vstříc!

Bude-li schválen zákon o dávce z majetku, tak, jak byl předložen slavnému Národnímu shromáždění, bude to pro náš průmysl a obchod rána, která ho podlomí na léta, neboť náš zahraniční úvěr bude tím rázem zničen, nehledě ani ke všem ostatním důsledkům.

Kdyby neměly být úplně zaplaceny pohledávky, váznoucí za starým státem, bude to nová rána, neboť jde tu asi o 1 miliardu aktivních položek, o kterou by byl náš průmysl ochuzen.

Nové daně i nové zákony, znemožňující čím dále tím více volnou soutěž, v níž každý rozumný průmyslník i obchodník vidí jedinou spásu, nedostatek uhlí, zkracování pracovní doby a mnohé jiné závažné momenty sešněrují na konec náš průmyslový a obchodní život tak, že se nebude moci ani hnout. A pak bude pozdě, chtít ho křísit! Proto musíme se vyvarovat nových chyb a hledět těžit ze zkušeností, jichž tak draze jsme nabyli.

Především musí se zlepšit naše dopravnictví, které nesouvisí jen s kalamitou uhelnou, ale které pochopitelně ochromuje všechen provoz. Nedovedete si představiti, jaké potíže činí nám dovoz na př. do Francie. A k němu používáme přec vozů francouzských! Ale tyto vozy vypravují se tak ledabyle, že zůstávají po celé týdny viset v některé stanici na trati, jak stalo se před nedávnem v Čes. Budějovicích, kde stály celé tři neděle, kde si jich všimnuli jen zloději, kteří rozkradli cennější součástky, - byly to motorové pluhy - tak že stroje došly do Francie ve stavu nepotřebném, což arci vyvolalo nejen nespokojenost, ale přivodilo i mnohé jiné pochopitelné svízele a vrhlo podivné světlo na naše hospodářství.

Často se u nás mluví o nedostatku vagonů, ale při tom jejich výroba se u nás po měsíce brzdila. Ministerstvo železnic hned po převratu převzalo u jedné z největších našich vagonek všechny nevyřízené objednávky starého Rakouska, ale s podmínkou, že se s dodáváním nebude spěchat, poněvadž se více objednat nemůže. Továrně nezbylo, než uměle práci brzdit.

Tímto umělým brzděním práce přišla naše republika asi o 1500 vagonů, neboť zmíněná továrna na místo 400-450 vagonů odevzdávala státu pouze 220-240 vagonů měsíčně. A teď se objednalo v Německu 1000 vagonů, za cenu ovšem nepoměrně vyšší. Spravedlivě poznamenávám, že náprava ve příčině krajního využitkování výkonu zmíněné vagonky se již stala asi v srpnu loňského roku. Ale nesmíme zapomenout, že máme několik vagonek a že se tam před tím hospodařilo zásluhou ministerstva železnic ještě hůře.

Byla zde řeč také o benzinu a k tomu mi dovolte, pánové, několik slov.

Kompensacím se u nás vůbec nevěnuje největší pozornost. A zas sahám po výmluvných příkladech.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP