Úterý 10. února 1920

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. dr. Zahradník (pokračuje): Rád bych, pánové, abychom tu otázku řešili klidně. Je to otázka neobyčejně vážná. Nejedná se nám jen o dnešek, já se více bojím prázdnin a podzimu, než nynějška. Rád bych, aby bylo porozuměno. Tak na př. jednalo se o uhlí orebné v krajinách, kde se mohlo orati, ale ministerstvo veřejných prací vydá výnos, že orebné uhlí smí býti vydáváno až v březnu. Udělejte si pořádek v zásobování, aby nebylo dvojí a trojí zásobování. Jsem pro to, aby každý, když jest zásoben, poctivě to udal, ale máte příklady, jako Rakovník nebo Tvrdé Bučice na Čáslavku, které křičí. Ty věci musejí ustoupiti, jinak budeme míti více nesamozásobitelů, než obyvatelů vůbec.

Pánové, resumuji a vznáším apel na všecky lidi dobré vůle, aby v této době udělali všecko, čeho republika k životu potřebuje, vznáším apel jménem klubu na naše lidi. Ale přeji si, aby všecky strany věděly, že je to situace neobyčejně svízelná. Pánové, nadáváním a štvaním se nepomůže nic, vzbudí se jen hořkost, trpkost a odpor. Hleďte vychovávati své lidi, jako my se snažíme a vychováváme je. Ale na konec řekněme si upřímně, píše se... (Posl. Biňovec.:"Večer"! Strana vaše působí, aby se neodvádělo, ovšem dělá se to proti oficielnímu vedení!) Ono se dělá také mnoho proti vašemu oficielnímu vedení, velmi mnoho. (Potlesk.) (Posl. Biňovec.: Ti, kteří to dělají, konají povinnost vůči republice!).

Nyní vezměte si ceny všeho ostatního, v jaké úžasné míře stoupají. Sedlák dostává 80 K za q. Musíte, pánové, uznati, že to není žádný poměr a že mnohého ženete k tomu, aby si vydělával na druhé straně krmením drůbeže nebo prasete. Musí to býti veliký sedlák, který může odevzdati 1 vagon obilí a dnes stojí vůz 4.000 K. (Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím, aby řečník nebyl vyrušován.

Posl. dr. Zahradník (pokračuje): Odpusťte, pánové, když začneme s vepřovým dobytkem na statku, pak přijdeme do chalup k tomu drobnému člověku a uvidíme, že to dělá každý. Obilí samo mu nevynáší. (Posl. Biňovec: Teď se jedná o to, jak máme obilí dostati, to jste nám, pane presidente, neřekl!) Předně dodati uhlí, benzin a mlátiti. (Posl. Johanis: K dodávání bramborů je také třeba uhlí?) Pokud se týče dodávání bramborů, dnes s brambory hýbati nemůžete. Jednak jsou v zemi, jednak shnilé, zmrzlé, ve vínopalnách a ve škrobárnách. Řekl jsem, jak se tam dostaly. (Hluk. Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím, aby řečník nebyl vyrušován.

Posl. dr. Zahradník (pokračuje): Mám pár minut, jak k tomu přijdu? Tam, kde poznáte, že skutečně je trestuhodná nedbalost nebo nechuť, nebudeme žádného šetřiti, proti tomu rozumnými prostředky zakročte, ale neodsuzujte a nešikanujte celý stav, pánové! (Výkřiky.) Ostatně nejsou agrárníci všichni našimi příslušníky. Věděl jsem, pánové, že ta první řeč narazí na velký odpor, ale vykonal jsem svou povinnost. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Slovo si vyžádal pan ministerský předseda. Uděluji mu je. (Hluk. Výkřiky posl. Sechtra.)

(Zvoní.) Prosím o klid. Pane kolego Sechtře!

Min. předs. Tusar: Slavné Národní shromáždění! Vláda považuje za svou povinnost, aby v době, kdy chystáme se položiti pevné ústavní základy svému státu... (Hluk).

Předseda: Pane kolego Velichu!

Min. předs. Tusar (pokračuje): zkoumala pečlivě nejenom politické, nýbrž také hospodářské poměry, z nichž dílo naší konstituce se zrodí. A tu musíme si přiznati bez obalu, že nežijeme v období utěšeném, nýbrž že účinky světové hospodářské krise otřásají i naším mladým ústrojím vší silou. Byť i naše odolnost osvědčila již svou zdatnost, přece jen trpíme těžce tísnivou konjunkturou států sousedních a celého evropského kontingentu.

Víte, pánové, že největší starosti všech odpovědných státních činitelů a finančníků je dnes otázka měny. Ještě nikdy nezažil svět tak všeobecné a katastrofální devalvace platidel, jako v nynějším poválečném období. Stojíme tu před zjevem, jejž marně theoretikové i praktikové, finanční i národohospodářští snaží se dostatečně vysvětliti. Hádanka valutové sfingy, je, aspoň prozatím, nerozluštitelná. Kursovní lístek bursy curyšské a ženevské je záhadný, kursy nejen naší koruny, nýbrž již všech států evropských, mimo zbohatlé neutrály, klesají rapidně a nikdo nemůže říci, proč dnes, za poměrů nezměněných, vykazuje záznam opět o tolik a tolik centimů méně. Zajisté hraje bezohledná spekulace důležitou roli v této devisové mystice. Není v tom logiky, hospodářského zákona, ani obchodního pravidla, vše je z vůle finančních veličin a nepřehledných řad jejich spekulujících příživníků. Proti tomuto řádění jsme bezbrannými. Vídeňský tisk vyčítá nám často, že prý jsme odlukou od rakousko-uherské banky zavinili deroutu naší i rakouské valuty. Tomu není tak. Jednali jsme zajisté jen v přirozené sebeobraně, když vystavěli jsme ochranné hráze proti papírové záplavě vídeňské, která hrozila i náš trh úplně zavaliti. Rovněž nemůžeme přiznati, že by se srovnávalo se skutečností tvrzení některých přísných kritiků, že je to marnivost velké části našeho obyvatelstva a všeobecná nechuť k práci, jež zaviňuje rapidní pokles našeho kursu. Nechci se ovšem zastávati oněch skupin společnosti, jichž příslušníci své lehké výdělky opět vyhazují, ale přece nutno říci, že ve srovnání s jinými státy a jinými velkoměsty nejeví se u nás sklon k rozmařilosti tak nápadně, aby vysvětloval zahraniční tlak na náš úvěr Také pověstná "vlna lenosti" nezasáhla Československou republiku tak mimořádnou silou, aby tu ohrožovala pravidelný chod naší výrobní činnosti, kdyby nebylo oněch všeobecných poruch, vnesených z venčí do našeho hospodářského ústrojí a společných nám s celou Evropou.

Uvádím vše, to ne proto, abych polemizoval nebo rekriminoval, nýbrž proto, že se musíme brániti proti tomuto zjevu mezinárodnímu a mezistátnímu, jehož epidemické šíření je neodvratné. Chorobě tak všeobecné možno čeliti opět jen společným úsilím a možno ji léčiti pouze za účasti světového konsilia. Právě dnes sdělují depeše, že finanční ministři Anglie, Francie, ltalie a Belgie se sejdou ku společné poradě o prostředcích proti valutové krisi, která zachvátila již i státy, vykazující největší kovové poklady. Např. Francie, která má ryzího zlata téměř za 6 miliard franků, nemůže udržeti svůj kurs ani na 50 procentech hodnoty franku švýcarského. I z tohoto příkladu je tedy patrno, že není možno hledati příčiny valutového poklesu naší koruny v okolnostech domácích, nýbrž jedině ve spodních proudech mezinárodního peněžního trhu. Jsem přesvědčen, že zmíněné schůzce zástupců velmocí musí následovati záhy konference všech interesovaných mocí velkých i malých, evropských i mimoevropských, nemá-li dojíti ku zhroucení celého světového hospodářství a tím ku katastrofě, která svými důsledky by byla ještě daleko osudnější, než sama světová válka. Francouzský tisk také píše již ve vší formě o zřízení mezinárodní ligy na záchranu evropské měny.

Arciť nemůžeme u nás čekati se založenýma rukama, až nám spása přijde z ciziny, nýbrž musíme vykonati vše, - co jest v našich silách, abychom si pomohli aspoň přes nejkritičtější okamžiky hospodářské tísně, v níž se nalézáme. Dle toho, co jsem uvedl, není možno nadíti se ovšem, že bychom svou valutovou chorobu vyhojili domácími prostředky, ale přece jen jsme s to, abychom průběh její značně zmírnili. Nejlepším a nejjistějším lékem je a zůstane obecné zvýšení výroby a rozšíření a prohloubení pracovní energie národa vůbec. To si musíme všichni uvědomiti a toto vědomí musí proniknouti celý stát, všechny jeho vrstvy a orgány. Teoretické poznání ovšem nestačí, nýbrž musí každý občan odvoditi z toho praktické důsledky především sám pro sebe a pak v nejbližším okruhu své působnosti, přesným konáním svých povinností oproti sobě, vlastní rodině, republice i lidstvu.

Dobrá vůle a chuť k dílu bohužel nestačí nám ještě ku zvýšení naší výrobnosti, potřebujeme k tomu také surovin a uhlí. Dosud nikdy nebyl hlad po uhlí tak nezkrotný a všeobecný. Proto nemůžeme si představiti protikulturnějšího činu, než-li bylo zasypání severofrancouzských uhelných ložisk. Miliony tun, které tím pro světovou produkci byly ztraceny, jsou ztrátou nenahraditelnou při všeobecném poklesu těžby, zaviněném extensivním hospodářstvím válečným a spustnutím technického zařízení důlního. Otázka průmyslového a hospodářského povznesení je mezi jiným také otázkou zvýšení uhelné těžby a zde musíme nasaditi všechny páky, má-li dojíti k zdravému obratu v naší ekonomické soustavě.

Vláda nezavírá také oči před nedostatky nynějšího našeho vývozního zřízení. Užívá se zde namnoze neracionálních method a dochází k odchylkám od zdravých obchodních zásad. Vláda chystá proto důkladnou revisi naší zahraniční politiky obchodní s nutnými kontrolními opatřeními a zároveň účelnými závorami proti výstřednostem spekulace. Tato revise jest nutná již z důvodu rozvratu valutového na světovém finančním trhu. Spoléhali jsme bezpodmínečně na vývoz, že nám opatří prostředky ku zaplacení životních potřeb a surovin nutně nám potřebných. Pokles hodnoty našich platidel na zahraničních trzích vyvolal však křiklavou disparitu mezi touto zahraniční cenou a kupní hodnotou ve vnitrozemí. Neregulovaný vývoz hledí způsobiti nepřiměřenou poptávku po zboží k vývozu určeném a vyhnati doma ceny na úroveň hodnoty vývozní. Naší snahou musí tudíž býti, jednak zachovati tuzemské ceny pro domácí konsum a udržovati tak kupní sílu naší měny ve vnitrozemí, na druhé straně pak dbáti, aby zboží naše nebylo vyváženo za ceny v poměru k cenám světového trhu nepřiměřeně nízké. Vláda zabývá se řešením problému o účasti na konjunkturálních ziscích vývozních, aniž by se podlamoval pravidelný běh hospodářského života.

V těsné souvislosti s naším všeobecným životem hospodářským jest přirozeně naše situace vyživovací, kterou vylíčil zde již beze všech příkras pan ministr zásobování a která vskutku nejeví se uspokojivou. Naše výživa není jen problémem zemědělské výroby, byť tato byla sebe důležitější, nýbrž také otázkou dopravních prostředků a souvisí úzce i s činností ostatních výrobních oblastí, jež mají vztah k aprovisaci obyvatelstva. Už ke zužitkování domácí výroby jest nezbytně zapotřebí, aby bylo co nejrychleji vymláceno a co nejrychleji semleto a také co nejrychleji obstarána doprava na jednotlivá místa určení. Neméně jasně vyniká potřeba této součinnosti při nezbytnosti, doplniti domácí produkci dovozem z ciziny. Pří vylíčené depresi valutové není možno nakoupiti za naše peníze dostatečného množství potravin z ciziny, nýbrž možno uspokojiti naši potřebu jedině kompensací za vyvezený přebytek z jiných oborů výrobních, jakými jsou u nás hlavně oblasti zemědělského průmyslu a jeho výrobky, cukr, líh, slad, vedle toho ovšem dříví a hodnotné produkty našeho sklářství. Naše výživa bude tedy obstarána dle toho, jak výroba v těchto oborech naší činnosti bude se vyvíjeti. Tento veřejný zájem odůvodňuje naléhavý požadavek vlády,aby do výroby nebylo rušivě zasahováno. Pohříchu právě v poslední době došlo k některým poruchám vážnějšího rázu, jež přes hlavu a proti vůli odpovědných organisací byly vyvolány živly neodpovědnými. Konstatuji s povděkem, že organisace pracujících tříd, pochopivše správně zájem, jejž všechno občanstvo a tudíž i ony samy mají na ozdravění našeho hospodářského života, takřka veskrze obětavě v tomto směru působily na svoje, stále novými řadami rozmnožující se členstvo.

Je-li někde tato činnost organisací rušena postranními vlivy, ať již ze zlé vůle, nebo z nepochopení věci, jest si vláda vědoma jednomyslného souhlasu celého národa, prohlašuje-li s důrazem, že proti těmto vlivům vystoupí se vší bezohledností. (Výborně! Zcela správně!) Vůči nedisciplinovaným rušitelům solidarity, kteří lehkovážně ohrožují naši výrobu, bude přísně uplatňována autorita státní moci. (Výborně!) Neboť přes hrozivé potíže nejbližších měsíců možno stát přenést jedině cílevědomou spoluprací všech. Kdo porušuje tuto spolupráci, která jest dnes životní otázkou každého jednotlivce v nejvlastnějším slova smyslu, jest společný nepřítel celé společnosti.

Těžká je odpovědnost vlády v poměrech, neobyčejně komplikovaných následky několikaletého světového krveprolévání a ničení hodnot hospodářských a velmi obtížným je úkol, opatřiti všem vrstvám obyvatelstva potřebné množství chleba i nezbytných potřeb životních, včetně obuvi a šatu. Vláda je si vědoma svých povinností a učiní na prospěch vydatného zásobování obyvatelstva vše, co se učiniti dá. (Hluk. Předseda zvoní.)

Vláda dodá zemědělské výrobě se vším možným urychlením dostatečné množství pohonných prostředků pro výmlat obilí. Ministerstvo veřejných prací zavázalo se dodati v nejbližších dnech několik set vagonů uhlí pro velkostatky, které dosavadní neodvádění předepsaného množství obilí omlouvaly nedostatkem topiva pro výplat obilné sklizně. Také další dodávání uhlí bude zrychleno a kontingent pro výmlat bude značně zvýšen. Velkostatky budou vyzvány, aby učinily hned zvláštní přihlášku o uhlí pro výmlat, ale současně budou důtklivě poučeny, že bude prováděna velmi přísná kontrola, aby vydávané uhlí dostalo se skutečně tomuto účelu a že eventuelní nesprávné údaje nebo zneužití uhlí pro výmlat k účelům jiným bude přísně trestáno. (Výborně!) Stejně rychle bude postaráno o dostatečný příděl benzinu pro výmlat obilí u drobnějších zemědělských producentů. Pro zrychlený výmlat smí být rekvirovány pohotové zásoby a reservy uhlí i benzinu, které budou doplňovány z pozdějších pravidelných dodávek.

Takto hodlá vláda odstraniti nejvážnější příčiny nedodávání kontingentů, aby potom všeobecným výkupem obilí, který musí být proveden do konce března tohoto roku, dostala a ministerstvo pro zásobování lidu k disposici dala předepsané dávky. Aby nemohlo být nikomu ukřivděno, provede ministerstvo pro zásobování lidu společně s ministerstvem zemědělství revisi obilních kontingentů, aby odstraněny byly nesrovnalosti, které se v předepsaných kvantech tu a tam vyskytují, ale potom použije vláda všech prostředků a opatření, aby spravedlivě upravené kontingenty byly co nejdříve a úplně svému účelu odvedeny.

Je mi příjemno, konstatovati s tohoto místa, že máme mnoho zemědělských výrobců, kteří pochopili, co je jejich mravní povinností k osvobozenému národu a mladé republice, kteří nadšeně pracovali a radostně odváděli výsledek svého namáhání k společnému prospěchu. Ti dávali dvakrát, protože dali rychle. Děkujeme jim za obětavé pochopení potřeb republiky a žádáme je, aby, pokud je jim možno odváděli i dále, nad kontingent předepsaný. Vláda hodlá ustanoviti výkupní premie a vypláceti je těm, kdož odvedou více, než bylo jejich povinností. Naproti tomu nelze ovšem zamlčeti, že byli jednotlivci, ba dokonce, že byly celé obvody zemědělské, které nesplnily svou povinnost a neodvedly ani předepsaných kontingentů. Nejbližší dny ukáží prakticky, jak dalece byly oprávněny jejich výmluvy na nedostatek pohonných prostředků pro výmlat a kterak zrychleno bude nyní dodávání předepsaných dávek soustavným a vydatným poukazováním uhlí a benzinu. Ministerstvo pro zásobování lidu v dohodě s ministerstvem zemědělství učiní všechna opatření pro zrychlené vykupování obilí a kde by narazilo na neochotu a neporozumění, tam použije ostřejších prostředků donucovacích rekvisicemi za asistence vojenské a četnické. Vláda však doufá, že prostředku tohoto bude nucena použíti v míře co nejmenší.

V jednotlivých obvodech pohraničních bylo úředně zjištěno, že provozuje se tam podloudný vývoz obilí, mouky a jiných potravin i předmětů denní spotřeby, k němuž dali se mnozí výrobci i překupníci zlákati vysokou nabídkou cenovou. Proti tomuto podloudnému obchodu bude zakročeno s největší přísností. Takovýmto ochuzováním státu a vyhladovováním našeho obyvatelstva dopouští se podloudní vývozci těžkého zločinu zemězrady, na který žádný z trestů není dost těžký. (Výborně!) Bude proto vláda plniti jen svou povinnost, rozhodne-li se pro mimořádná opatření trestná a použije-li i ustanovení stanného práva pro takové obvody, ve kterých nebyly by mírnější prostředky s to, aby zabránily podloudnému vyvážení našich potravin za hranice. (Výborně! Zcela správně!) Nejpřísnější tresty postihnou nejenom zištné výrobce a překupníky, ale také všechny spoluvinníky, jakýmkoliv způsobem zúčastněné na našem ochuzování. Stejně přísně a spravedlivě chce vláda dohlížeti k rovnoměrnému přidělování potřebných potravin všem vrstvám obyvatelstva. Pro nikoho nesmí býti dovoleno zásobování podvojné, opatřované jednak z veřejných přídělů a po druhé z tajných nákupů za přemrštěné ceny. (Výborně!) Budou provedeny prohlídky domácností, aby porovnány byly přihlášky k veřejnému zásobování se skutečným stavem zásob soukromých a eventuelní falešné údaje budou přísně potrestány.

Vláda očekává, že při všem tomto počínání budou jí všechny vrstvy obyvatelstva vydatně nápomocny nestrannou kontrolou a obětavou součinností. Úplný výkup předepsaných kontingentů, spojený s revisí všech zemědělských podniků, bude prováděn stálým výkupním aparátem, složeným ze zástupců okresního obilního úřadu, zemědělského znalce, z komisionářů a ze zástupců místních producentů i konsumentů. Nařízení všeobecného výkupu bude předcházeti výzva celé vlády o nutnosti této akce a vydána bude instrukce, vypracovaná ministerstvem pro zásobování lidu a ministerstvem zemědělství, která bude vhodným způsobem publikována.

Všechna naše domácí zemědělská výroba nedostačí ovšem k úplnému a dostatečnému zásobení všeho našeho obyvatelstva. Nedostačovala k tomu nikdy před světovou válkou a nevystačíme s ní tím spíše nyní, kdy i v zemědělství bolestně pociťujeme následky pětiletého spánku produktivní činnosti a nad to ještě nedostatek chemických hnojiv, vyráběných v cizině, jemuž není možno odpomoci tak rychle a vydatně, jak bylo by třeba. Vláda nelení ani v tomto směru, jako chce i nadále vydatně podporovati všechno možné zdokonalování zemědělské výroby, ale prozatím musí se starati o vydatné nákupy v cizině, jimiž byly by výsledky naší výroby doplněny na nezbytně potřebnou míru.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP