Úterý 10. února 1920

To je většina, návrh je schválen, a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen, a přistoupíme k odst. 1., který byl dán na poslední místo, totiž

3. k rozpravě o odpovědi vlády k dotazu členů Národního shromáždění Svozila, Slavíčka, Tučného, Zeminové, Laubeho a soudr. o poměrech pracovního lidu v severovýchodní a východní české oblasti textilní.

Ve smyslu § 39. našeho jednacího řádu navrhuji, abychom si určili pro tuto debatu řečnickou lhůtu 25 minutovou. Jsou snad proti tomu nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich, návrh můj jest schválen.

K slovu jsou přihlášeni pp. dr. Zahradník, inženýr Novák, Svozil, Ferdinand Jirásek, Petrovický, Slavíček, Josef Tomášek, Rudolf Mlčoch, Udržal a Biňovec.

Uděluji slovo panu kolegovi dr. Zahradníkovi.

Posl. dr. Zahradník: Vážené Národní shromáždění! Chápu-li se slova při této debatě, činím tak jménem klubu našeho, ale prosím, aby také bylo vzato v laskavé vědomí, že jsem současně předsedou státního obilního ústavu, a proto, že jsem více méně osobně angažován. Byl jsem - není tomu dávno - napaden, a učiněn odpovědným za rozvrat v zásobovacím našem systému. Konstatuji, že jsem v čele ústavu teprve vlastně 6 neděl a jest mi s podivením, že já mám býti vinen rozvratem. Přijal jsem tuto funkci po dlouhém zdráhání se, jsa si dobře vědom, že přejímám funkci neobyčejně odpovědnou v době na výsost kritické a předvídaje s mathematickou jistotou, kam to přijde, jako vidím jasně, kde budeme státi, pánové, za 8 měsíců, anebo na konci letošního roku. Kdybych ale býval věděl, jaký úřad přejímám, prohlašuji, že bych ho býval nepřijal za statisíce, ne proto, že bych se byl bál práce, ale poněvadž promiňte, nejsem ničím, mám jen titul, ale nemám naprosto žádného práva. (Slyšte!) Před mým vstupem do státního obilního ústavu byl předseda správního výboru skutečným předsedou, mne ale bylo předloženo rozhodnutí ministerské rady, dle kterého byla provedena úplně nová reorganisace obilního ústavu; byl zřízen úplně samostatný zemský obilní ústav, do jehož agendy já naprosto nevidím. Předseda správního výboru obilního ústavu jest jen vývěsní tabulkou, nic jiného, jen objektem, po kterém se může házeti blátem, ale který neví nic. Přicházím do úřadu každého dne a třebas po celý týden nepodepíši jediný akt. (Slyšte! Posl. Dubický: Kde to vězí?)

Byly zřízeny okresní obilní úřady i zemské obilní úřady a kdybych sám nejevil svůj vlastní zájem, neviděl bych dodnes ještě vůbec do celého zařízení tohoto ústavu. Státní obilní ústav má, jest pravda, import a export, to není nic jiného, než otázka peněz, valuty a u přítomnosti našeho finančního referenta a zajisté s jeho souhlasem prohlašuji, že pravidelně jsme postavení před fait accompli, ujednání našeho pana prokuristy s panem ministrem financí, poněvadž nedisponujeme žádnou valutou.

To jest otázka více méně mezinárodní, na kterou my sami nemáme nejmenší ingerence, a naprosto žádného vlivu. Jen jsem si, promiňte to triviální slovo, jednou omočil, když jsem byl já společně s celým správním výborem a se zástupcem ministerstva zásobování obviněn jedním komisionářem z nepoctivosti, jako bychom byli zadali nějakou velkou věc oferentovi, který až po uplynutí termínu podal ofertu, tedy z věcí čistě špatné. odpusťte, nemám nic jiného, než svou čest a své dobré jméno. Tím jsem se cítil přirozeně osobně uražen, jako jsem v tom viděl urážku každého z nás. Tedy když jsem volal komisionáře k zodpovědnosti, aby to potvrdil písemně, dostal jsem dopis velmi neslušným tónem psaný, ve kterém ohlašoval, že se nedá žádným dočasným předsedou obilního ústavu ve svém právu osobní kritiky omezovati, nýbrž že podá s patřičným komentářem ministrovi zásobování výpověď. Já jsem si dovolil tomuto člověku výpověď dáti sám. Ovšem nepochodil jsem, poněvadž jsem se pletl do funkce zemského obilního ústavu. Zapomněl jsem, že to musí potvrditi ministerstvo zásobování, a proto byla moje výpověď anulována. (Slyšte!) Ale když naše družstvo v Habrech stále a stále urgovalo dodání pytlů, nemajíc obilí kam dát, a prosilo od zemského obilního ústavu pytle, které stále nešly a družstvo, které ovšem neznalo finesy, psalo, že nedostane-li pytle, bude muset obilí prodati z volné ruky, dostalo bez mého vědomí a bez vědomí ministerstva zásobování od zemského obilního ústavu výpověď! (Slyšte!) Já jako president ústředního ústavu nesmím se tedy cítiti uražen, moje výpověď neplatí, ale od zemského úřadu se může dát obyčejná, razítkem potvrzená výpověď.

Já jsem tam žádného chaosu nevnesl, ani nemám té síly, ale zajímavo je, že když jsem dnes přišel do kanceláře, dostal jsem na vědomí výnos ministerstva zásobování ze dne 19. ledna, kde v prvním odstavci se mluví o dvojím zásobování, a končí ten odstavec, že organisace rozděloven přinesla do evidence místy chaos. Řeknu Vám, pánové, jen krátce: pracuje tu ministerstvo zásobovací, zemská i okresní politická správa, okresní obilní úřad svými orgány, přednostové skupin a rozděloven výkupními a rozděloven komisaři, místní a okresní hospodářské rady, Zemský obilní úřad, revisoři ministerstva i zemského obilního ústavu - mně jde hlava kolem, když o všech těchto instancích jen čtu, a teď račte uvážiti, že do toho mluví také ministerstvo veřejných prací, ministerstvo železnic, někdy něco málo ministerstvo zemědělství, račte si, pánové, představiti, že v tomto chaosu se má vyznati prostý sedlák, má věděti, co má dělat a kdo mu má co poroučet.

Je zde sto pánů, ale žádný systém. Já jen konstatuji, že sám státní obilní ústav se všemi zemskými obilními ústavy v Praze, Brně, Opavě, Vratislavi a Užhorodě představuje ohromné těleso úřednické, jdoucí do tisíců, že je to těleso ohromné a tak spletité, že já se v něm dnes - a nejsem z nejhloupějších - naprosto nevyznám. (Posl. Zeminová: Když tak k ničemu nejste, jděte domů! Veselost.)

Děkuji vám, slečno, jest-li tomu vy rozumíte lépe, rád vám udělám místo. (Posl. Laube: Pořádek se tam musí udělat, sám nejste s to nic dodat!) Já nemluvím proti pořádku, já jen říkám, že je to ohromně spletitý systém! (Posl. Zeminová: Když presidium nedá do toho systému hlavu a myšlenku, nač tam jste?) Jsem-li k něčemu, k tomu nejste vy, slečno, povolána, abyste vy řekla, mám-li něco v hlavě či ne. (Tak jest) Já milerád pracuji. (Posl. Zeminová: Jako na železnici!) Milerád jsem i tam pracoval. Nebylo to tak nejhorší, nebojte se. Zeptejte se! To nemůžete říci. Já se jistě nelekám práce ani zodpovědnosti, to jsem dokázal celým svým životem, ale chci také míti možnost, abych mohl do toho dát také své celé já, své celé přesvědčení, a pak přejmu zodpovědnost, ale přijíti k něčemu, o čem já jsem nepracoval, a přejati zodpovědnost, to je, pánové, těžko.

Já budu rád, když budu odvolán, čím dříve, tím lépe, poněvadž vidím, že kdyby tam přišel anděl z nebe, že by v té době neudělal tam nic, neudělal by žádné zázraky.

U nás byla jedna kardinální chyba, a ta kardinální chyba je ta, že se řeklo u nás, že jsme soběstační a to je prvé neštěstí, které se stalo. My soběstační nejsme v hospodářství, a s tím se musí počítat. (Posl. Petrovický: Místo 100 % odvádělo se jen 27 %!) Já vám všechno dokáži, to není pravda! Prosím, poněvadž soběstační nejsme, je neštěstí, pánové, že se nakupovalo obilí v době, kdy jsme mohli za nynější jeden vagon koupiti 3 až 4 vagony. To se na nás mstí. Já, pánové, nikoho nejmenuji, já konstatuji fakta. (Hluk. Posl. F. Jirásek: Kdo hausíruje s tím pořád po schůzích?) Já konstatuji tohle... (Posl. F. Jirásek: Rašín nechtěl dáti peníze! Hluk. - Předseda zvoní.)

Pánové, já vám jenom konstatuji na základě úředních dat, kdybychom byli soběstační, na základě přesného konstatování výnosu, musilo by na 1 ha našich pozemků uroditi se pšenice 33 q. (Hlas: To říkal Prášek!)

To je dokázáno úředně. Muselo by se tolik urodit, a poněvadž ani největší nepřítel venkovského rolníka... (Hluk.)

Předseda: (Prosil bych, aby řečník nebyl vyrušován.)

Posl. dr. Zahradník (pokračuje): ...poněvadž ani největší nepřítel venkovského zemědělce nemůže říci, že by bylo možno, aby průměrně u nás na 1 ha se udařilo 33 q pšenice, je dokázáno, že my za žádných okolností soběstačnými nemůžeme býti a já nechci vás unavovati velikými řadami čísel-jenom pravím, že my musíme míti na každý způsob kromě toho ještě reservu a to pro celou Československou republiku a že je nutno opatřiti ještě 22.870 vagonů mouky k vaření a 22.921 vagonů mouky chlebové.

O Slovensku, pánové, nechci mluviti. (Hlas: Prečo?) Na Slovensku trpíme ještě dnes, nemajíce ani žádného přesného přehledu, následky invase, trpíme tím, že 2 měsíce byl uvolněn obchod a nyní, pánové, se bojím, že až budeme tam rekvirovat, bude se toho politicky využitkovávat a že se bude s jisté strany ukazovat na to, že vyžíráme Slovensko a že je vykrádáme. Bude nutno na Slovensko apelovat, aby nám ze svých přebytků, nebo z toho, co má, rozhodně něco dalo.

Podobně se to má, pánové, s našimi brambory. Situace bramborová je přímo trapná, tragická a není jinak ani možno, neboť tisíce metráků bramborů nám zůstaly v zemi a zamrzly a já nijak se nerozpakuji říci, že mé srdce pukalo na podzim, když jsem se díval, jak na drahách celé dny v otevřených vagonech jezdily brambory sem a tam a nepokrytě tvrdím, že v tom jsem viděl úmysl, aby brambory zmrzly, aby naše vínopalny a škrobárny mohly "kšeftovati".

Abych ulomil hrot všemu podezírání, prohlašuji, že jako jsem byl zvyklý sám vždy konati svoji povinnost vůči republice, tak žádám také totéž na všech našich lidech i na všech ostatních a neračte mysliti, že budu tak pošetilým a naivním, že bych řekl, že všichni příslušníci našeho stavu jsou andělé. Mám tu kuráž to říci a my jsme si jistě toho vědomi, že v našich řadách jsou lidé, kteří své povinnosti nekonají a takové lidi do ochrany bráti nebudem. Proto prosím a budu také stejným právem žádati to, aby konali všichni v tom směru své povinnosti k republice. Jak se mají konati, dovolím si vám říci.

Neračte zapomínati, než k tomu přijdu, že válka zuřila 5 let. Vezměte si, prosím, výnosy těch 5 roků války a uvidíte s mathematickou jistotou pokles výnosu hospodářského. Jsou to eminentní zjevy nedostatku pracovních sil ve válce, nedostatek potahů, hnojiv specielně a všech ostatních potřeb zemědělských. K tomu přišlo ještě druhé a sice neobyčejné nadsazovaní výsledků loňských žní. Nebyly to žně tak vydatné, jak se myslilo. Překvapuje všeobecně na př. neobyčejná snětivost pšenice, která jest úředně dokázána a sice taková, jaká již po dlouhá léta nebyla. Mohl bych vám říci, jak nespravedlivým způsobem byly u nás vyměřovány kontingenty, a já lituji, že se nyní u nás hausíruje ve veřejností s tím, že naše německé okresy dodávají mnohem více nežli české. To není pravda. Já ponechávám to kol. Tomáškovi, aby vám na základě dat ukázal, jak nespravedlivě byly rozděleny kontigenty v severních Čechách a jak tvrdým způsobem byly vypsány na našem jihu. Konstatoval jsem v neděli nespravedlivě vysoký kontingent na Humpolecku. Konečně pravím: konati svou povinnost. Tu bych prosil a přál si, aby to pánové sdělili našim horníkům, aby nám uhlí výmlatné dodávali okamžitě. Je to smutné, když dostanem seznam jenom okresu sedlčanského, kde politická správa dokazuje, že má dostati 43 vagonů uhlí. Ukázal bych vám vzorky obilí vzrostlého ve stozích, jaké spousty se nadělají, co nám zrna uchází sežráním, zkažením se, namoknutím atd. Marně prosíme o uhlí. Tu bych prosil, aby v tom ohledu bylo působeno na naše horníky, aby dobývání výmlatového uhlí věnovali plnou pozornost.

Prosil bych též, aby dráhy konaly svou povinnost. Jest to trudné a smutné, když dostávám zprávu, že dejme tomu, z Touškova do Netolic jde vagon 16 dní (Slyšte!) Podnes dostávám zoufalé zprávy od našich komisionářů, od našich družstev, že pytle jdou někdy 3-4 neděle, že rolníci přivezou obilí do skladiště, ale že není pro ně místa, že se musí s ním nazpátek domů, že obilí se zkazí atd. Nechci mluviti o tom, co jsem v meziministerské poradě v prosinci a lednu uvedl, konstatují však, že nevidím naprosto nikde, bohužel, nápravy. Pánové, odpusťte, když nemáme uhlí, když to trvá tak dlouho, než vůz přijde, pak nikdo nemůže se diviti, že i při nejlepší vůli nedělají se zázraky.

Konečně přál bych si, pánové, aby se uhlí výmlatné nerekvirovalo. Máme dnes spoustu žádostí za příděl uhlí a uhlí je vypraveno, ale včera na př. přišel ke mne statkář, kterému uhlí sice přiděleno a vypraveno bylo také 22. prosince, ale podnes uhlí žádného nemá. Uhlí rekvirují dráhy, uhlí rekvirují okresní a místní hospodářské rady, uhlí rekvirují politické úřady a když přijde na dvůr, rekviruje je čeleď, takže nemáme možnosti vymlátit. Nepřejímám za to naprosto žádné zodpovědnosti.

Potřebujeme benzinu, ale rekvirovalo jej ministerstvo Národní obrany. Celá řada našich motorů stojí. Ujišťuji vás, že tisíce metráků mohli jsme již dávno vymlátit, kdybychom ty věci bývali zde měli.

Dále ale prosím, pánové, nesmí se podceňovat, že petroleje u nás není. Čeleď nechce za tmy do chléva, čeká až se rozední, večer do chléva nemůže jít. Sedlák petrolej nemůže dostat, pod rukou ale od městských keťase dostane 3 l petroleje za 17 kg pšeničné mouky.

U našeho lidu to vzbuzuje rozčilení, že od úřadů nemůže dostat nic, ale petroleje dostane od malých i velkých keťase pod rukou, ale jen za obilí nebo máslo a vejce.

Ovšem přál bych si také, aby se na ministerstvu veřejných prací netvrdilo, že stačí pro výplat 1 ha polí 1 q uhlí. Mně bylo řečeno, že to jistý pán tam udal. Já se ptám každého hospodáře, je-li možno s 1 q - nebo dejme tomu, že má 100 ha pozemků, t. j. 500 měr, tedy s vagonem uhlí vymlátit. Kromě toho radím vám, abyste se podívali na kvalitu uhlí, plného hlíny, kameni a vší nečistoty.

Konečně, pánové, netajím se tím a říkám vám, že kromě opožděných žní, brzké zimy, neobyčejně nám ublížila - nezlobte se, pánové - 8hodinná doba pracovní. (Výborně!) Snad to bylo dobře míněno, ale my se přesvědčili, že do zemědělství 8hod. doba pracovní naprosto se nehodí. Jako bývalý výkonný ekonom vím a zeptejte se kohokoliv, řekněte mně, že hospodářství se dá řídit podle hodin. Zemědělec, chce-li míti svůj statek v pořádku, nesmí se dívat na hodiny. Jde se do práce, když to počasí dovolí a jde se z práce zase, když to dovolí počasí. Viděl jsem to, když jsem jel na Brandýskou, na Poděbradku, na Hradecku a na Chlumecku. Divil jsem se a bylo mně k pláči, když jsem viděl ty velké lány řepy nevydobyté, pole po řepě nezoraná, když jsem viděl to ohromné procento, které nám chybí v ozimech. Budeme míti o 25 až 30 proc. ozimu méně, než jsme měli loni a naši hospodáři tvrdí, že budeme míti ještě méně. Když jsem jel na Německý Brod a mráz třeskutý tam byl a viděl jsem ty slaboučké ozimy při tom holém mrazu, chápal jsem hospodáře, když naříkali, že budou muset zaorat, a kde to nabereme, nevím. Snad se mohlo alespoň něco zachrániti.

Viděl jsem na vlastní oči, bylo mi smutno, když z pole odcházeli lidi odpoledne v 5 hodin, kdy slunce stálo vysoko nad hlavami. V Brandýse jsem to řekl výslovně: "Vy tu řepu zde nesklidíte!", a oni ji nesklidili. A to bylo v říjnu. (Post. Johanis: Mohli dělati přesčas! 12 hodin mohou dělat!)

Pánové, chtěl jsem upozorniti na něco. Jste obyčejně často pleteni určitými ciframi. A snad to není velká chvála. V Něm. Brodě v neděli, kde byl přítomen váš stoupenec pan Zvolánek na schůzi, kde nebyl žádný zemědělec, všichni mně konstatovali, že evidence zemského obilního ústavu není správná, a když jsem říkal, že podle evidence je odevzdáno 52 procent, vytáhli zápisy a dokázali mi, že je odvedeno 75 procent. Ovšem komisionáři tamní mi říkali, že nemají peníze, nemohou platiti, družstvo brodské mělo u obilního ústavu 700.000 K. Naši lidé potřebují peníze. Komisionář prosí o peníze, telegrafuje, přijede osobně... (posl. F. Jirásek: Vždyť to financuje Ústřední jednota, ty výplaty! Hluk. Předseda zvoní.) ....Konstatuji, že tím způsobem se neobyčejně protahuje výkup. Tvrdí se, že máme více vykoupeno, jak o tom má dokumenty posl. Vechtr a posl. Tomášek, dle kterých je dokázáno, že neměla El. Zeminová pravdu, když o smíchovském okresu tvrdila, že bylo zde odevzdáno 15-20 procent, nýbrž tam mají plných 82 procent kontingentu. Tedy to jsou určité věci, které zavánějí přímo štvaním. (Posl. Vechtr: To je úřední! To soukromé bude větší! Posl. Johanes: Proč nedáte korrekturu úřední? To je vaší věcí! Posl. Sechtr: Já nemám možnost, úřední agrárníky opraviti!)

Pokud se týče pytlů, tedy zde mám případ, že Spořitelní a záložní spodek, Raiffeisenka v Červených Janovicích obdržela 9. ledna disposici a teprve 22. ledna přišly pytle, aby mohla tuto disposici vykonati.

Zajímavé jest, že mně řekli přímo výkupní komisaři výslovně: "Prosím vás, neposílejte vojáky ven, škoda peněz, resultát vojenských rekvisic rovná se skoro nule. Daleko více vykoná revisní orgán, který je na okresu, ten se může o tom percentuelně přesvědčiti a nemáte takové chikány. Pánové, odpusťte, napřed dejte našemu člověku - lidu uhlí, petrolej a benzin a umožněte mu, aby dostal totéž, čeho dostává se jinému z konsumu a pak umožňujte, - já vám to řeknu upřímně - aby si mohl také jmenovati, komu chce obilí odváděti. Počítejte s tím momentem. Vychovávali jsme naše lidi v českém vlasteneckém vědomí, - viděli jsme, že mnohý komisionář dělal náhončího Rakouska, němčil a stál nad naším lidem s knutou. Pak se nedivte, že v těch lidech dnes, když jsou svobodní, ozve se kus sebevědomí a že říkají: "Já odvedu rád, ale tomu člověku neodvedu." Můžete je viniti, že je to nepoctivost v naší republice? (Posl. Stivín: Porušování zákona to je!) On porušil dříve zákon lidskosti(Nepokoj.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP