Úterý 10. února 1920

Schůze zahájena ve 2 hod.30 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Konečný, Udržal;

zapisovatelé: dr. B. Němec, dr. Stojan;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar a členové vlády: dr Franke, Habrman, Hampl, dr. Heidler, dr. Hodža, Houdek, Prášek, Sonntág, Staněk, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

117. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 10. února 1920 o 2. hodině odpolední.

1. Rozprava o odpovědi vlády k dotazu členů Národního shromáždění Svozila, Slavíčka, Tučného, Zeminové, Laube a soudr. o poměrech pracovního lidu v severovýchodní a východní české oblasti textilní.

2. Zpravodaj dr. Budínský. Zpráva kulturního výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra Budínského a soudr. (tisk č. 676), aby byla zřízena mistrovská škola elektrotechnická v Brně (tisk č. 2336).

3. Zpravodaj dr. Hruban. Zpráva imunitního výboru o žádostech na vydání člena Národního shromáždění Jos. Stivína (tisk č. 2344).

Předseda: Národní shromáždění je schopno se usnášeti; zahajuji schůzi.

Nepřítomnost svoji v dnešní schůzi omluvili:

churavostí: dr. Matoušek, Method Zavoral (pro tento týden), dr. Franta;

zaměstnáním: Štěpánek (na neurčito), Fr. Mlčoch;

onemocněním v rodině: Časný;

úmrtím v rodině: Čipera (na neurčito).

Za příčinou přivtělení Hlučínska k republice československé zaslalo předsednictvo pozdravný telegram zmocněnému komisaři republiky československé pro Ratibořsko.

Tiskem byly rozdány tiskopisy. Žádám pana sekretáře, aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz čte:

Tisk 2357. Odpověď min. předsedy, min. veř. prací a min. obchodu na dotaz čl. N. S. F. Petrovického a soudr. o neodůvodněném zadržování sjednané výplaty za řemeslnické práce.

Tisk 2358. odpověď min. předsedy a min. vnitra na dotaz čl. N. S. F. Síse a soudr. o uveřejňování zákonů.

Tisk 2363. odpověď min. veř. prací na dotaz čl. N. S. dra Zahradníka a soudr. o dodávce uhlí pro drtiče štěrku na veřejných silnicích.

Tisk 2372. odpověd min. nár. obr. na dotaz čl. N. S. A. Čuříka, Rýpala, Bezděka a soudr. o nesprávném postupu při jednání stížnostní komise pro průmyslové závody v Brně.

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 2347. Návrh čl. N. S. dra Lukavského a soudr. na zařazení obce Lobez do I. třídy aktivních přídavků. (Současně přikázán též výboru rozpočtovému.)

Tisk 2352. Návrh čl. N. S. dra Matouška a spol., aby město Turnov zařazeno bylo do vyšší třídy místních přídavků.

Tisk 2353. Návrh čl. N. S. dra Matouška a soudr., aby město Křivoklát zařazeno bylo ze IV. třídy místních přídavků do třídy III.

Výboru dopravnímu:

Tisk 2348. Návrh čl. N. S. Vahaly, Kadlčáka a soudr. o snížení dopravních tarifů pro chovný a užitkový dobytek.

Výboru soc.-politickému:

Tisk 2349. Návrh čl. N. S. Václava Johanise a soudr. o zásadách starobního a invalidního pojištění.

Výboru kulturnímu:

Tisk 2351. Návrh čl. N. S. Landové-Štychové, Freimana, Zeminové, Konečného a spol. na uzákonění stavu učitelek na mateřských školách.

Předseda (zvoní).

Výborům přikázány jsou z předsednictva:

Výboru rozpočtovému:

Tisk 2363. Vládní návrh zákona o přechodných daňových výhodách pro stavby.

Tisk 2364. Vládní návrh zákona o podpoře soukromého stavebního podnikání. (Současně přikázán byl též výboru technickému.)

Vláda žádá, by o návrzích byla podána zpráva ve lhůtě tří dnů.

Jsou snad proti tomu nějaké námitky? (Nebyly)

Není jich, lhůty jsou schváleny.

Dále výborům z předsednictva přikázán byl:

Výboru ústavnímu:

Tisk 2362. Návrh čl. N. S. dra Ivana Markoviča, Igora Hrušovského, Vil. Paulinyho, Josefa Siváka a spol. na vydání zákona o prevziati a zariadeni úradníkov a zamestnancov zrušených autonomných korporací a ich ústavov.

Navrhuje se, aby byla podána zpráva do tří dnů.

Jsou proti tomu námitky? (Nebyly.) Nejsou, také tato lhůta je schválena.

Konečně výboru pro pozemkovou reformu:

Tisk 2363. Návrh čl. N. S. Igora Hrušovského a spol. na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon ze dne 27. května 1919 č. 318 sb. z. a nař. o zajištění půdy drobným pachtýřům.

Navrhuje se, aby o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě tří dnů. Jest námitka proti tomu? (Nebyla.)

Námitka proti tomu není, lhůta jest schválena.

Jednací zápisy o 115. a 116. schůzi Národního shromáždění československého byly vyloženy po 48 hodin ve sněmovní kanceláři.

Protože písemné námitky proti nim podány nebyly, jsou podle § 77. jednacího řádu schváleny a budou podle § 79. téhož řádu vytištěny. (Zvoní.) Přistoupíme

k dennímu pořadu.

Navrhuji v dohodě s konferencí pp. předsedů klubovních, aby byl denní pořádek přesunut a to tím způsobem, aby prvý odstavec byl dán na třetí místo. Jest snad proti tomu námitka? (Nebyla.) Není, pokládám svůj návrh za schválený a přistoupíme nyní ke

1. Zprávě kulturního výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra Budínského a soudr. (tisk č. 676), aby byla zřízena mistrovská škola elektrotechnická v Brně. (Tisk 2336.)

Zpravodajem je kol. dr. Budínský, uděluji mu slovo.

Poslanec dr. Budínský: Slavné Národní shromáždění!

Elektrisace československých zemí a rozvoj průmyslu vyžadovati bude nutně, aby bylo v čas postaráno dostatečným způsobem o náležitě školený dorost, pokud tohoto oboru se týče. Jediná elektrotechnická škola, která je v republice, nestačí zásobiti tento průmysl školenými silami, což vysvítá z toho, že v oboru elektrotechnickém nutno upotřebiti sil, které absolvovaly strojnické školy.

Absolventi elektrotechnických mistrovských škol jsou v praksi činni ponejvíce při elektrických centrálách a sítích jako správci, dozorci, montéři a samostatní instalatéři, potom v elektrotechnických továrnách jako techničtí úředníci pro dílnu a konstrukci, nebo jako mistři a vrchní montéři, v jiném průmyslu pak jako správci závodních elektráren a elektrikáři a konečně ve státní službě jako dozorci a montéři při stavbě telegrafův a telefonů.

Jak známo, má se započíti se soustavnou elektrisací všech českých zemí a podle různých odhadův a projektů má býti tato elektrisace provedena během 15 až 20 let. To vyžaduje, aby se ročně zelektrisovalo 500 až 600 obcí v českých a slovenských krajinách. Tyto ročně zelektrizované obce zaměstnají trvale aspoň 40 absolventů mistrovské školy jako správce sítí, dozorce, montéry a samostatné instalatéry.

České elektrotechnické továrny v Praze a v Brně, které zaměstnávají dnes aspoň 50 absolventů mistrovských škol, budou nuceny v krátké době svůj personál při nejmenším ztrojnásobit, aby elektrizaci prováděti mohly.

Rovněž jiné podniky průmyslové, jako železárny, doly, strojnické a chemické továrny, zaměstnají při svých elektrických zařízeních velký počet absolventů. Také při velkých stavbách telegrafův a telefonů, k nímž ministerstvo pošt koná přípravy, nalezne mnoho absolventů výhodné zaměstnání. Konečně je třeba nahrazovati přirozený úbytek celkového stavu elektrotechniků z mistrovských škol.

Celkovou roční potřebu pro nejbližší dobu je tedy možno podle předcházejících výkladům odhadnout aspoň na 80 až 100 absolventův elektrotechnických škol mistrovských. Je tedy nanejvýš potřeba, aby vedle jediné školy elektrotechnické na Smíchově, zřízena byla škola druhá téhož druhu.

V Brně jsou pro tu školu nejpříznivější podmínky: Morava, Slezsko i Slovensko nemají dosud žádné takové školy, a je tedy přirozeno, by založena byla v největším městě těchto území. V Brně je veliký počet strojnických továren a dvě továrny elektrotechnické, je zde tedy dorost, který mistrovskou školu elektrotechnickou hledá, a část absolventů najde tam vždy upotřebení a zaměstnání.

V Brně je možno mistrovskou školu elektrotechnickou výhodně přepojiti ku průmyslové škole strojnické (s oddělením mistrovským a vyšším) a k vyšší škole elektrotechnické. Na průmyslové škole v Brně jsou dílny strojnické a sbírky, jakož i knihovna, a zřizují se právě dílny elektrotechnické i laboratoře; na škole působí již jako odborní profesoři elektrotechničtí inženýři. Nevyžadovalo by tedy zřízení mistrovské školy elektrotechnické v Brně žádných zvláštních výdajů a pokud se týče umístění školy bude v dohledné době možno postarati se o vhodné místnosti.

Dlužno podotknouti, že právě Morava, která, pokud se týče elektrisace, předstihla Čechy jíž před válkou, bude míti zapotřebí těchto absolventů pokud možno nejvíce.

Pokud se týče učebné osnovy, jest zapotřebí, upraviti učebnou osnovu podle osnovy učebné, která slouží za základ vyškolení a vzdělání těchto odborníků na smíchovské škole elektrotechnické.

Kulturní výbor, uváživ všechny tyto důvody, dospěl k jednomyslnému usnesení, kterým žádá vládu, aby pokud možno urychleným způsobem takovou elektrotechnickou školu v Brně při vyšší průmyslové škole zřídila.

Já tudíž jménem kulturního výboru navrhuji, aby resoluce, která je připojena ku zprávě, a která zní:

"Vládě se ukládá, by se při státní průmyslové škole v Brně s veškerým urychlením zřídila mistrovskou školu elektrotechnickou," byla Národním shromážděním přijata. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

(Zvoní): Jest nám hlasovati o resolučním návrhu, obsaženém ve zprávě kulturního výboru, o resoluci, kterou přečetl jíž pan zpravodaj; tedy nepotřebuji ji čísti znovu.

Kdo s resolucí touto souhlasí, prosím, by povstal. (Děje se.)

To je většina. Návrh resoluční je schválen a tím tento odstavec denního pořadu je vyřízen, a přistoupíme k dalšímu, jímž jest:

2. zpráva imunitního výboru o žádostech za vydání člena Národního shromáždění Jos. Stivína (tisk č. 2344).

Zpravodajem je pan kol. dr. Hruban, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Hruban: Slavné Národní shromáždění!

Imunitní výbor usnesl se ve schůzi dne 3. února zásadně, aby vydán byl každý člen Národního shromáždění, který ve své vlastnosti jako odpovědný redaktor některého listu neuveřejní opravy nebo odepře uveřejnění opravy. V důsledku tohoto zásadního usnesení navrhuje imunitní výbor, aby žádostem okresního soudu pro přestupky v Praze, odd. II. ze dne 24. října 1919 a druhé žádosti téhož soudu ze dne 20. listopadu 1919 o vydání člena Národního shromáždění Josefa Stivína bylo vyhověno a aby člen Národního shromáždění Josef Stivín pro přestupky § 21. tiskového zákona byl vydán.

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá.

Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Hluk.)

(Zvoní): Prosím o zaujetí míst. (Nepokoj).

(Zvoní): Jest nám hlasovati o návrhu imunitního výboru, aby žádostem okresního soudu pro přestupky v Praze, oddělení II. ze dne 24. října 1919 a 20. listopadu 1919, aby byl vydán člen Národního shromáždění Josef Stivín pro přestupek § 21. tisk. zákona, se vyhovělo.

Kdo souhlasí s návrhem tímto, prosím, aby povstal. (Děje se.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP