Čtvrtek 18. prosince 1919

Útočí se na dra Beneše pro jeho názor na politiku rakouskou. (Posl. Dyk: O to běží, můžeme-li dodávat cukr, uhlí atd., když sami nemáme!) Když se projednávala mírová smlouva, jistě o této věci bylo mluveno. Já netvrdím, že můžeme dodávat uhlí tolik, kolik by náš soused potřeboval, ale tolik tvrdím, že již tenkrát jsme ty závazky měli. Původní vláda je přijala za své a jestliže, se nyní proti této vládě z těchto hospodářských důsledků vyvozují důsledky politické, není to ovšem správné. (Posl. Sechtr: Minulá vláda se k tomu zavázala a nynější vláda to musela převzíti!) Ovšem že, hned původní vláda se k tomu zavázala, to se samo sebou rozumí!

Upozorňuji zejména na to, že stát, jako jsme my, kterému se dělají, jak jsme z úst pana ministra financí slyšeli, překážky s dovozem surovin z ciziny přes Jugoslavii a snad po Dunaji, stát malý, jakým jsme my, který je obklopen většinou nám národnostně nepřátelskými anebo aspoň proti nám zaujatými státy, nemůže voliti politiku velké domýšlivosti, jak to snad dělali Němci a jak by si to snad i mnozí naši lidé přáli. (Posl. Dyk: Přejeme si jen, aby se náš stát staral více o sebe, než o jiné!) Já jen tvrdím, že směrnice naší zahraniční politiky nezměnila ani tato vláda, a že tato vláda v zahraniční politice postupuje jenom ve šlépějích, určených mezinárodní situací, snad našimi povinnostmi, a určených dřívější vládou koncentrační. Poměrů vnitřních v naší republice vláda také nezměnila. Aspoň ne tak podstatně, aby některá ze stran měla příčinu, nejen projevovat nedůvěru a nespokojenost s vládou, - o to se mi nejedná - ale aby některá ze stran českých prohlašovala: já nehlasuji pro státní rozpočet.

Co se změnilo u nás? Slavné Národní shromáždění, ta obava z násilné socialisace u nás, ta obava, že soukromým podnikatelům bude znemožněno individuelně se rozvíjeti, podnikat, vyrábět, ta již je dávno překonána a nevěří tomu nikdo, ani z těch, kteří se jí bojí a kteří o ní píší a mluví. Dělnictvo samo, které je na socialisaci hospodářsky nejvíce interesováno, řeklo svými ústy a svými časopisy, že překotné socialisace si nepřeje a že jen cestou evoluční v hospodářském podnikání můžeme jíti ku předu. (Poslanec dr. Jar. Stránský: Jen si přečtěte "Červen"!)

Ale "Červen" předně není dělnickým orgánem, za druhé není to orgán naší strany a za třetí je to soukromý podnik. (Posl. dr. Jar. Stránský: Kdo je kolega Neumann?) Kol. Neumann není ani majitelem, ani vydavatelem ani redaktorem. A jestliže se projevují i odchylná mínění v tomto směru, není myšlenky, není programu, který by byl veden a o který by se bojovalo tak zvanou avantgardou, středem, a ne také eventuelně i pozadím. To je přece známá věc.

Uvnitř našeho státu nezměnilo se, zejména v byrokratismu, nic. Strana národní demokracie ví velmi dobře, že ve vyšších kruzích naší republikánské byrokracie ona participuje svými lidmi velikým procentem, ohromně větším procentem, než strana naše.

A máme snad my, když tu a tam z důvodů programových a třeba i někdy osobních, dojde k nějakým kyselostem mezi stranami, dělati konsekvence snad i v tomto směru, máme dělati konsekvence dokonce i v naší byrokracii? To jistě ne. Tedy také se nezměnily po této stránce u nás poměry vnitřní. A tvrdí-li někdo, že u nás jdeme příliš rychle socialistickým programem ku předu, nechť nikdo nezapomene, - to je štěstí po mém soudu pro republiku - že u nás sociální zápasy v zásadě jsou již vyřešeny, že je to štěstím pro republiku, že lidé cítí záruku v budoucnosti ve své věci, neboť v jiných státech, i tak zvaných silných, ententových, nevidíme té jistoty. Třeba bychom viděli Francii opitou vítězstvím a měšťanské nacionální kruhy opité vítězstvím nad volebním výsledkem, nezapomeňme, že tam dochází k velkým a těžkým bojům a srážkám o programy sociální. Vidíme tak v Anglii, kde anglická vláda předchází těmto sociálním bojům sama svými návrhy o socialisaci atd.

Vidíme, že v Anglii tekla krev ze srážek o sociální principy, tedy já tvrdím pro svou osobu, že považuji naši republiku o hodně honů u předu oproti ententovým státům v ohledech sociálních a že republika naše jest mimo krisi z bojů sociálních. (Výborně!)

Tedy nezměnilo se ani v tom směru nic, co se však změnilo, slavné Národní shromáždění? Já to chápu! Změnily se mocenské poměry stranické u nás v republice. Strana, která od let devadesátých vedla národ politicky, kulturně, hospodářsky, strana, která v sobě soustředila určitou sílu potence duševní, strana taková, samo sebou se rozumí, musí býti roztrpčena nad tím, když najednou mocenské poměry stranické stranu odstaví za druhořadého nebo v třetí řadě činitele státního. Chápu to. (Posl. Dyk: My nejsme žádná mladočeská strana, s tou legendou byste mohli již skončiti!) Ale jste zbytky mladočeské strany, mistře. (Posl. Špaček: Jakživ jsem nebyl v mladočeské straně!) Tak jste přeorganisováni. Pánové, není to na vás útok, nýbrž jest to prostě konstatování fakta s mé strany. (Posl. Stivín: Vašatý umřel, Špaček nastal! Veselost.) Jest to konstatování fakta, musím však k tomu dodati: Kdo bere politiku reálně, musí se spokojiti s vlivem takovým ve veřejném životě a na vedení státu, jaký mu počtem náleží, a nesmí po mém soudě, ne nesmí, nemá chtíti větší krajíc chleba politického, než mu patří. Tak bychom se, myslím, velmi dobře dohodli. Abych vás přesvědčil, pánové, o svém subjektivním názoru na tuto věc ... (Poslanec Šrámek: To jest individualistické a ne socialistické!)

Socialismus přece nezamítá individualismu. Poznamenávám, že pro svou osobu bych si byl přál, aby až do provedení voleb byly ve vládě a souručenství státním všecky politické strany, a jestli někdo toto souručenství někdy porušili, byli jste to vy, kteří jste je porušili sami. (Hlas: Proč?) Vždyť vás odtamtud nikdo nevyháněl. (Posl. Dyk: Co psal kol. Bechyně? Posl. Pelikán: Měli jste zůstat v Luhačovicích a nejezdit do Turnova!)

Tedy co z této věci vyplývá pro mne? - Hádejme se o programy politické, přeme se o ideály, definujme si ty problémy, na které se díváme každý zvláštním svým způsobem, ale, přátelé a velectěné shromáždění, rok po převratu odpírati státu a republice její existenční podmínky, odpírati ji rozpočet, prohlašovati, že pro rozpočet hlasovati nebudu, to nemohu pochopiti za žádných okolností. (Výborně! potlesk.)

Kdyby to bylo staré Rakousko, kdyby byli zde Němci, kdyby nás tiskli národnostně, kdyby nás tiskli kulturně, kdyby nás tiskli hospodářsky, chápal bych vše, ale lidé, kteří o sobě tvrdí, že jsou republikány, lidé, kteří o sobě tvrdí a tvrdili, když z vlády šli, že pro republiku vykonají vše, a nyní prohlašují, že budou hlasovati proti rozpočtu, tedy, pánové, proti komu jste, proti vládě? (Hluk.) Vláda jest stát, vláda jest rozpočet? Opakuji to, co jsem řekl: Ve Vídni to byli příslušníci nynější strany národní demokracie, kteří o rozpočtu tvrdili, že, co je císářovo, dejme císaři (Výkřiky: Kramár a Rašín!), tak to bylo ve Vídni. (Posl. dr. Jar. Stránský: Když byli v oposici, hlasovali vždycky proti rozpočtu!) Ne, pánové, to je vaše věc, já říkám, že to nemohu pochopiti. (Opětovný hluk.)

Přicházím, slavné Národní shromáždění, ke druhému heslu: "pracovat a šetřit". Dobrá. Jsem pro to, pracovat. Dejme si otázku a zodpovězme, kdo u nás pracuje a kdo u nás nepracuje. Nepracuje u nás dělnictvo? Já to nemohu tvrditi. Ale vy, pánové, také ne, poněvadž jen ono dělnictvo nepracuje u nás, pro které, bohužel, není možno práci sehnati a zjednati. Nepracuje snad hornictvo u nás na Ostravsku? (Posl. Sladký: A jak pracuje!) Vždyť víte, že hornictvo pracovalo i určité doby přes čas (Hlasy: I v neděli!), když vidělo, že republika toho potřebuje. (Posl. Pelikán: Brněnský projev železničních zřízenců! Hlas: I na Kladně!)

Na Kladně také. Slavné Národní shromáždění, o Kladně, myslím, že máte mylný názor. Na Kladně jsou poměry jiné, než celá řada vás si představuje, věřte tomu, že ano. Nepracují snad naši státní zřízenci? Já, pánové, jsem byl svědkem dvou případů, které mne až zarážejí. Železniční zřízenci, pomocní dělníci z dráhy, musili dokonce sáhnouti k vyhrůžkám proti některým úředníkům (Posl. Freimann: Státoprávním demokratům!), když tito zúmyslně, ať již z důvodů jakýchkoli, zdržovali dopravu na drahách. Ten případ byl v Libni a ten případ byl v Bubnech. Dělnictvo prohlašovalo, že, nebude-li vláda míti tolik síly, aby poručila svým úředníkům konati povinnost, že ji vykoná samo. (Posl. Aust: To říkají i dnes, včera mně to řekli železniční zřízenci!)

Tedy dělnictvo pracuje, státní zřízenectvo pracuje, zemské zřízenectvo pracuje a, slavné Národní shromáždění (Hlas: To také pracuje!), všechno by pracovalo, i ti, kteří berou podporu, - až ovšem na výjimky individuelní, které byly ale ve všech stavech - kdyby podnikatelé mohli dělnictvu a lidem pracujícím zisk anebo práci dát. Tedy mluviti o tom, že nikdo nechce u nás pracovat, mně připadá jako pohádka. Slova "keťas" a "nechce se pracovat" tak zevšeobecněla a tak se jich oboustranně zneužívá, že již jest opravdu nutno, abychom tu věc náležitě definovali.

Přicházím k otázce šetření. Jsem také pro ně a zejména tam, kde to jest nutno a kde to jest zdravé, ale, slavné Národní shromáždění, šetřením jsme si vždy nepomohli a já vím dokonce několik konkretních případů bez vášně, nýbrž věcných.

Když byl ministrem zásobování dr. Vrbenský, - a dr. Vrbenský staral se opravdu o zásobování - tak kde kdo na něho útočil a také pan kol. dr. Rašín, zejména tehdy, když složil svůj úřad ministerský, a z dra Vrbenského fáma by byla udělala největšího darebáka a největšího poškozovatele zájmů lidu. Teď se najednou ukázalo, že ten Vrbenský vlastně byl geniální člověk proti poměrům nynějším. (Posl. Sladký: Musel teprve cestovati a navazovati se světem styky!) A na co narážel tentokráte tehdejší ministr zásobování? Na setření pana ministra financí. Kdybychom byli bývali koupili potraviny v Americe, když stál dolar 15-20 K, nebyli bychom jej platili 50 K, jako to děláme dnes. Pan dr. Rašín šetřil také na jiných věcech nesprávně. Kol. Jaroš na jednu věc ťukl ve své řeči.

My jsme kupovali pro průmysl obuvnický kůže z ciziny, platili bychom je bývali v naší měně asi 40 K za 1 kg. Tenkráte pan dr. Rašín nám valutu nechtěl povoliti. Když jsme dělali nátlak, povolil nám ji tenkráte, když již nebyla. Nástupce jeho prof. Horáček při nejlepší vůli nemohl nám vyhověti, poněvadž řekl: "Mám snědený krám, nemám vůbec žádné cizí valuty. " (Hlas: Kam přišla?) Dnes kilogram kůže, kterou náš průmysl obuvnický kupuje v cizině, stojí jen 140 K. (Hlasy: Slyšte! Slyšte!) Tedy na každém jednotlivém kilogramu kůže prodělává republika šetrností bývalého ministerstva 100 K. (Hlasy: Slyšte! Slyšte! Potom jdou agitovati mezi živnostníky!) Teď mi řekněte, je-li toto šetření správné.

Já vám dám další konkretní případ. Pan dr. Rašín jako ministr financí ze šetrnosti a ve snaze, - já mu ji přiznávám - pomoci státu a státním financím, zadržel polovinu peněz při okolkování. My jsme žádali pro malé drobné živnostníky alespoň vrácení těch malých obnosů, které by byly nepřesahovaly 10.000 K. Pan dr. Rašín nás zamítl. (Posl. Petrovický: Nyní se to zamítá také!) Nezamítá, individuelně se ty věci povolují, pane kolego! (Posl. Petrovický: To jest pohádka o červené Karkulce!) Vy jste pracovník živnostenský, povězte mi, pane kolego, když ministr financí sebral obchodníku a živnostníku všechny peníze, jak má podnikati, z čeho, za co? Má jíti k bankám? Banky ani vůbec s nimi nemluví. (Hlas: Za lichvářský úrok! Posl. Aust: Tady dostane jedno procento ze zabavených peněz a musí platiti 12 proc. z dluhu! Zeptejte se bank! Posl. Svozil: Oni musí napravovat, co Rašín zfušoval!)

Předseda (zvoní): Slovo má pan kol. Slavíček.

Posl. Slavíček (pokračuje): Vidíte tedy ze tří konkretních případů, že není docela zdravé, šetřiti za každou cenu a zcela správně, byť bych se všemi jeho vývody nesouhlasil, ministr financí řekl: Musíme dělati rozdíl v šetření a šetření, v investicích a v investicích. Když se mi investice zaručeně budou rentovati, pak nemám práva šetřiti a chybuje, národohospodářsky vzato, ten, kdo šetří. Podám jen malý příklad na př. s telefony. My jsme nadávali na rakouskou vládu, vytýkali jsme jí to ve vídeňské sněmovně, že nechce dělati telefony, ač jest dokázanou věcí, že na každé telefonní lince stát vydělává ohromné peníze. Tedy proč šetřiti na takových věcech, když stát má garantováno, že vydělávati bude? Tedy to heslo, šetřiti a pracovati: mělo by být ještě doplněno: Modli se, pracuj a mlč! (Posl. Dyk: A koalice ti požehná! Veselost.)

Nyní prosím, dovolte ještě jen malou věc zodpověděti. Vytýkaly se dělnictvu vyšší mzdy, vytýkaly se úředníkům vyšší platy, vytýkaly se zřízencům vyšší příjmy.

Upozorňuji, že je to jen zase záměna slov a sice proto, kdyby část těchto platů unikala za hranice, pak bych řekl: Ano, máte pravdu, stát se tím ochuzuje. Když my ale bezpečně víme, že vyšší mzda jednoho, druhého i třetího elementu zůstává uvnitř republiky, pak, národohospodářsky vzato, jest to jen určité přesunutí hospodářských pramenů jedné vrstvy na druhou, je to určitá změna cirkulace hospodářských poměrů v republice, ale nikoli škoda státu, škoda republiky.

Upozorňuji ještě na jednu věc. Mluvčí národní demokracie dr. Rašín se zmínil o podpoře v nezaměstnanosti. Nikdo jí více nepotírá než socialisti, a socialisti měli tolik kuráže, že vydávali i seznamy osob, podporu nezaměstnaných beroucích, aby je přinutili mravně konati svou povinnost jako občany. Ale, pánové a dámy, není třeba o té věci dlouho mluviti. Jestli se děly chyby tam, děly se i jinde. Znám lidi, kteří se honosili cítěním národním, nosili sokolské odznaky, byli ve všech národních spolcích, a při tom bez ohledu na národ a republiku pašovali věci, ať zboží nebo potraviny, za hranice za ceny nehorázně vysoké, neohlížejíce se na ideály, ani na morálnost, ani na republiku.

Tedy paušalovat jest velmi těžko. A podpory v nezaměstnanosti neodklidíme tím, když budeme posílati legiony našich dělníků do Francie. Jaké bychom to dělali hospodářství, když na jedné straně statisíce lidí z ciziny se k nám vrací, kdy se vrací sta lidí z Dolních Rakous, z Rakouska a z alpských zemí vůbec, a když na druhé straně budeme posílati svou hospodářskou mízu na práci do ciziny, do Francie? Udělejme třeba 10 miliard dluhů, kupme zboží, zaměstnejme lid doma a vyvážejme hotové výrobky, ale nevyvážejme naší mízy národohospodářské pryč. (Souhlas.)

Upozorňuji na konec na vývody p. kol. inž. Bečky, pokud tiskové kanceláře se týče, že neběželo nám o to, zda banky ji budou financovati nebo ne, ale běželo nám o to, aby se neopakovala analogie poměrů vídeňských. Tisková kancelář, peněžní bursa, noviny, vždyť to všecko bylo v rukou určité kliky, která si dělala kursy jednotlivých kapacit peněžních, jak chtěla. Pamatuji se na jeden případ ve Vídni, že tato klika hodila ve Vídni heslo, že je zavražděn ruský car. Tři dny tato klika, mající tiskovou kancelář v rukou, nevyvrátila této zprávy a ruské cenné papíry letěly tou měrou dolů, že konsorcium bank a tato klika vydělaly za tři dny 21 milionů rublů. (Posl. Bečka: To byla zcela jiná banka a jiné poměry! Toho nejsou naše schopny!) Já bych si to přál, kdyby tomu tak bylo.

Máte pravdu, že naše banky vznikly z původních počátků a z hospodářské poroby našeho národa, vždyť to víme, jak se to zřizovalo při první záložně ve Vlašimi - mistrem obuvnickým a plátenickým atd., atd. Vždyť to víme. (Hlasy: Máte pravdu!)

Jenže bohužel je také ještě jedna pravda a ta značí, že celá řada bank se pouštěla do obchodů, které nebyly dvakrát korrektní a které končily soudním projednáváním. My to nebezpečí jsme oprávněně viděli a proto jsme se dotazovali.

Štěstí pro stát a tiskovou kancelář by to žádné nebylo, kdyby banky financovaly tiskovou kancelář se zárukou státu, že investovaný kapitál se zúročí 6 proc. Já jsem žebrák proti bankám, jsem žebrák proti nim, ale tolik vám řeknu, že když mi stát zaručí 6procentní zúročení kapitálu investovaného, i naše maloživnostenské záložny ten kapitál půjčí. (Hlasy: Tak to udělejte!) Ovšem že je půjčí, každý je půjčí. Není to žádné štěstí. A jestli dle konce řeči pana inž. Bečky, když se tady podala interpelace, banky řekly: Ne, my do toho nepůjdeme, je zase nejlépe vidět, že ti pánové jsou tak citliví, že ani nesnesou veřejné kritiky. Ale, pánové, nezapomínejte ... (Hluk a výkřiky.)

Místopředseda Konečný (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Slavíček (pokračuje): ... ještě na jednu věc. My jsme dělali expropriační zákon, prozatím jenom pozemků se týkající. Nezapomínejte, že národ má ve své moci, když to uzná, třeba kuratelu na banky dáti. Nezapomínejte, že tu moc má. (Hluk. Výkřiky.)

Dvě věcné poznámky. Musím ukončiti, poněvadž mě pan předseda upomíná. Jedna z nich značí: nepřál bych si, aby cedulová banka naší republiky byla akciovou, poněvadž se právě obávám toho, že by se akcií mohli zmocniti lidé, kteří by udávali hospodářský tón v republice, jako jej udávali za starého Rakouska. Nevím, nebylo-li by lépe, kdybychom do cedulové banky zatáhli konsorcium našich bank na jednom, svazy družstevní na druhém, svazy zemědělských společenstev a zemskou jednotu hospodářských společenstev na třetím místě, aby všecky složky národa hospodářsky participovaly na cedulové bance, aby se tak mohly umisťovati event. peněžní transakce, o nichž mluvil pan ministr financí.

Na konec pak prosím jen o zodpovědění otázky celého Národního shromáždění: Co bude škoditi republice v cizině na reputaci více, zda rozumná kritika, zda evoluce v hospodářském vývinu, ať třeba v socialisačním, rychlý postup v kulturních věcech, nebo když jedna ze stran, která tradicionelně dělávala positivní politiku a která pomáhala ... (Výkřiky ve středu: Vždyť ta strana tu není!) Pánové! Že se tolik stydíte za minulost! Já ne. Já se tomu divím. Naše strana také. (Hluk a výkřiky.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP