Čtvrtek 4. prosince 1919

Nemohu nic jiného říci, než že u celních úřadů jest prapodivná politika. Tento týden byl zatčen inspektor Švarc, který nedělal nic jiného, než že odepínal vozy, vyranžíroval je na opačnou výhybku, čímž se deklarovalo, že jsou prohlédnuty. A tak se do republiky a z republiky pašuje bez ohledu, je-li toho zboží potřeba a jaké jest to zboží. Jest to patrně děláno z protekce a za provise, což bude musiti vláda radikálně odstraniti, ale vy tu debatujete, slavné Národní shromáždění, o oblecích, z čeho je obléknout, nebo že je musí vláda obléknout, ale zapomněli jste říci dvě věci: látky by se přece na konec za drahé peníze opatřily, ale neopatří se podšívky. Konstatuji, že živnostníci nemají ani jednoho metru podšívek, a bez těch podšívek obleky dělat nemůžeme.

Tak zvaný syndikát bavlnářský vám metru podšívky neprodá, prý s ohledem na místní výrobu. Nemohu si pomoci, činí to na mne dojem, že se továrníci příliš dovolávají dělnictva, že příliš prosí, aby se na to dělnictvo vzal zřetel, ať jest to v uhlí, v kterékoliv surovině, zatím jim však ta otázka dělnická tak nepřirostla k srdci, ale jest to otázka kapitalistická, výdělečná a pomocí toho dělnictva získávají určité politické kruhy, kde svolávají veřejné schůze a namlouvají, že dělníci nesmějí připustiti do republiky vzhledem na svou nezaměstnanost ani metr zboží, tak zvaného zboží hotového, poněvadž by tím byla ohrožena místní výroba.

Vážení pánové, to musíte prominouti, že my se na to díváme tak, že v republice jest příliš velká potřeba a přirozeně, když tu není dostatek surovin, musí se vláda o to přičiniti, aby, co chybí, dovezla, aby kryla potřebu, aby lid byl spokojen, poněvadž lid jest bos, bez košil, šatů, beze všeho.

Ke konci vzhledem k tomu, že jest nemožno déle mluviti, že vždycky ke všem velmi vážným důležitým předlohám vytkne se velmi krátký termín debatní, tak že musí člověk na rychlo odbýt, co by bylo potřeba velmi důkladně zdůrazniti, prohlašuji, že tuto záležitost ničím neodbudeme, než úvahou, zdali by Národní shromáždění nemělo se usnésti a doporučiti vládě, aby se provedl soupis veškerého textilního zboží, které bylo přiděleno z bavlnářské ústředny, ze syndikátu bavlnářského, aby továrníci, kteří suroviny do práce dostali, dokázali, kolik z toho všeho zhotovili a kam to zboží dali, a zjistiti to pomocí důvěrníků. Račte prominout, to není třídní, - já dnes nevěřím již těm továrníkům - žádáme, aby si dali ověřit, že se to skutečně tam zhotovilo, nebo že to zhotoveno není, aby to mělo věrohodnost, aby to důvěrníci oddílů podepsali a aby vláda žádala soupis tohoto zboží. Když to vláda neprovede, pak jsme ovšem bez ošacení, pak jest každé řešení této otázky úplně zbytečno, poněvadž továrníci nebudou se ohlížeti na místní bídu a nedostatek a provedou si svoji osobní kapitalistickou ideu. Proto upozorňuji, že jen rychlý soupis veškerého zboží, které vyrobili z 28.000 balíků a potom z těch 35.000 balíků, které teď dostávají, umožní, abychom měli dostatek zboží hned k disposici, a to bude dobrodiním nejen lidu zemědělskému, nýbrž všem, kteří jsou na ošacení lidové odkázáni. Jménem našeho výboru prohlašuji, že budeme pro to hlasovati, ovšem v předpokladu, že se Národní shromáždění přičiní, aby z této debaty čerpalo poučení a také důsledně to provedlo. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Místopředseda Konečný: Ke slovu přichází dále občan Čuřík. Uděluji mu slovo.

Poslanec Čuřík: Slavné Národní Shromáždění.

Konečně jsme si vzpoměli také na zemědělské dělnictvo, které nachází se tou dobou bez řádných obleků, bez obuvi a má v tom hrozném nečase vykonávat těžkou zemědělskou práci.

Já lituji jménem našeho klubu lidové strany československé, že teprve dnes páni přicházejí s podobným jednáním a že nepostarali se už v čas, než bylo takové nepočasí, aby se obuv pro dělnictvo řádně opatřila. A konečně je to také v době, kdy likviduje tak zvaná ústředna pro kůže a kdy také oděvní centrála nachází se také v likvidaci. Máme, bohužel, smutnou zkušenost, že v těch našich centrálách toho zboží bývá sice někdy dosti, ale je-li ho zapotřebí, tedy se okamžitě ztratí a nelze ho nikde dostati. Mám specielní případy, které týkají se dodávky obuvi pro naše dělnictvo.

Uvádím konkrétní případ, který jsem zjistil před týdnem v Novém Jičíně, kde měl jsem náhodou prohlídku tabákové továrny. Tu si mi stěžoval náš český řiditel, že objednal pro dělnictvo něco přes 400 párů obuvi z oděvny brněnské a sice na základě přímého vyzvání této oděvny. Dělnictvo se na tuto objednávku spolehlo a nepřihlásilo opatření obuvi u města, ale najednou přišla zpráva, že v oděvně obuvi není, ačkolikolivěk byla učiněna řádná objednávka včas. Nyní to dělnictvo jest bez obuvi.

Podobné případy odehrávaly se také na jiných místech, na př. ve Frenštátě u zemědělského dělnictva lesnického, kde ti horalé musí nositi obuv dohrou, aby mohli konati těžkou práci v horách a lesích, při níž ovšem spotřebují mnoho obuvi a oděvu. Ti jsou stejně dnes bez oděvu a bez obuvi a jsou téměř v zoufalém postavení, poněvadž nedostali včas vyřízení své objednávky. Těchto případů máme celou řadu na Brněnsku a na Slovensku, kde specielně nutno poznamenat, že obuv byla dodána obchodníkům židovským, kteří pak s ní prostě keťasovali, a obyvatelstvo malorolnické a dělnické bylo obuvi nesprávně podělováno.

Tento systém se bohužel zahnízdil u nás po způsobu starého Rakouska. Když bylo nějaké dobré zboží někde v centrále, věděl o něm pouze někdo vyvolený, nanejvýš nějaký přítel z kavárny, nebo ze strany, ale aby to vědělo obecenstvo, aby si mohlo včas vybrat zboží, které bylo určeno pro všecky, to se bohužel nedělo. Jsou případy, ač nemyslím, že všichni, jichž se to týká, měli zlou vůli, ale bohužel zboží dobré, jako plátno dovezené z ltalie, druhy podšívek, prádlo atd. bylo uloženo často jen ve zvláštních uzamčených komorách, kam přišel pouze někdo na zvláštní doporučení, kdežto druzí museli vybírat papírové zboží, které bylo tam na hromadách jako hnůj naházeno a dávalo se těm, kteří přišli kupovat z potřeby a bez protekce. A tyto případy bohužel - znovu to říkám - děly se všeobecně. Proto, velectěné Národní shromáždění, je mně to, řekl bych, zrovna podivné, že po všech těchto případech, po tom vyrabování dobrého zboží způsobem nelegálním, najednou chcete pomáhati těm chudákům z toho, čeho vlastně zde není. Nechci podceňovati návrh, který zde byl podán, ale považuji jej za příliš opožděný a věc samu tou dobou za méně uspokojivou.

Naše lidová strana československá má však ještě jiné stížnosti. Máme, velectění pánové, zkušenost s rozdělováním zboží. Jsou to zkušenosti z obchodu zbožím koloniálním, z obchodu různými potřebami životními a také specielně z obchodu šatstvem a obuví.

Kdo nemá legitimace, - to je všeobecně známý nejen vtip, nýbrž i fakt - nedostane žádného zboží odnikud, nanejvýše, když po případě maže. Mohl bych to dokázati příklady, ale nechci zatahovati do věci osoby, které jsou nevinné a stojí stranou celé události. Když se někam přijde a trochu se zamaže, jde to lépe, ale nestačí tu 5koruna nebo 20koruna, nýbrž to musí jíti 100koruny. To je smutná ukázka, to je hrozný šlendrián, který se nemá v našem státě trpěti. Mluví se o svobodě organisační, svobodě přesvědčení a svobodě názorů atd., ale ten, kdo má odchylné mínění, ten může klidně umřít na ulici, toho si nikdo ani nevšimne, není-li snad organisován specielně ve straně sociálně-demokratické a po případě i u českých socialistů. My máme zkušenosti, že obě dvě jsou stejné, když se jedná o příslušníka strany lidové. Já nechci někomu nadržovat a také nechci dokonce na někoho útočit, ale mám za to, že se pánové velmi dobře v této věci shodnou, a že ten systém násilí ve formě nezásobování příslušníků odchylného míněni, bohužel, zaviněn je všemi těmi, kteří mají dnes vládu v rukou. Slavné Národní shromáždění! Pak-li nás má uspokojiti jednání o tomto návrhu, tu přirozeně musíme žádati v prvé řadě okamžité uvolnění všeho zboží, které je kde na skladě, ať se nachází u velkých fabrikantů nebo někde ve skladištích družstev, ať se uvolní také suroviny na toto zboží, ať se také vláda postará, aby toto zboží bylo včas náležitě zpracováno. Mně jeden úředník brněnské oděvny ukazoval celý seznam určitých dodávek 2 různých továren.

Tyto firmy se zaručily zboží dodat, ale dnes ho jistě nedodaly, ačkoliv materiál na ně dostaly. Zboží není, materiál také není. Kde je nyní vada v tomto směru? Vada je v tom, že není u nás řádné kontroly. U nás doveze se zboží, draho se zaplatí, třeba cizí valutou, nebo nějakou kompensací, naším drahým zbožím domácím, ale kam přichází to zboží, kdo a jak je zpracuje, o to se vláda velmi málo stará. V tom nemáme skutečně naprosto žádné důležité a přísné kontroly. Ta kontrola je jen na papíře. Tedy také v tomto směru je nutno, aby se zjednala náprava, aby zásoby surovin byly také řádně k účelům svým zpracovány.

Ohledně podělování mám pouze to přání, aby hospodářské rady i korporace, jak jsou jmenovány - sociální komise a také obecní rady byly naprosto nestranné v podělování šatstvem nebo obuví. Budete-li trpěti v kterékoli straně systém, aby se měřilo podle toho, kdo kam přísluší, může se vám stát, že ti postižení s druhé strany, když budou státe odstrkáváni, vám řeknou: Pánové, tu práci vykonejte si sami! Na práci a na výživu mají všichni stejné právo, a to stejné právo na život, právo na práci a svobodu přesvědčení zde musím zdůrazniti co nejvíce.

Jinak prohlašuji, že hlasujeme pro navrženou resoluci. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda posl. Konečný (zvoní): Řečnická listina je vyčerpána. Táži se pana zpravodaje, přeje-li si slovo k doslovu.

Zpravodaj posl. Biňovec: Ano.

Místopředseda posl. Konečný: Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Biňovec: Vážené Národní shromáždění!

Z debaty jest pozoruhodno to, že někteří páni řečníci vyslovili se proti svým vlastním tendencím, a to hned pan kol. Petrovický, který jest příslušníkem strany, jež rozpoutala v poslední době boj proti přednostnímu zásobování, který se tedy velice konkretně vyslovit pro to, aby jisté vrstvy dělnické a vrstvy inteligentské skutečně do přednostního zásobování pojaty byly. (Posl. Petrovický: Aby jim bylo stejně měřeno!)

Já jsem zastával ve své původní zprávě zásadu, aby ve všeobecném zájmu byl ten, kdo produktivní práci vykonává, podle toho ceněn a aby mu fakticky bylo umožněno, aby práci tu vykonávati mohl. Tedy já jsem nevyjímal inteligencí, naopak, poukázal jsem na to, že ten, kdo dnes pracuje za mzdu a gáži, ať je to kdokoliv, opravdu nemá skoro ani možnost, aby potřeby své, jako je obuv a ošacení, získal.

Pánové, bylo by dobře, abychom si jednou ujasnili zásadu, že v této těžké situaci hospodářské, ve které se nalézá náš celý národ, musíme v první řadě vždy pamatovati těch, kteří jsou skutečnou oporou našeho státu a kteří svojí produktivností národohospodářský vývoj jeho umožňují. Padla zde poznámka, mimochodem snad, že prý zemědělské dělnictvo nepracuje. Konstatuji a podtrhuji to, co jsem řekl v úvodu své řeči zpravodajské, že bychom si skutečně měli vzíti příklad z odvahy, s jakou zemědělci tentokráte šli, aby zachránili republiku, to jest, aby republice umožnili obchodní styky s cizinou tím, že všechno co souvisí s produkcí cukerní, bylo z půdy vyzískáno. To nikdo nepopře, že kdybychom na ty zemědělské obvody pozvali kde koho z měst a menších městeček, že by se každý pěkně poděkoval, aby v tom bahně, sněhu a při tom mraze šel a dobýval to, co je podmínkou našeho hospodářského udržení. Učinili to zemědělci s opravdu nevšední odvahou a jest potřeba, ne nějakým odpuzujícím způsobem zde oceniti jejich zásluhy, nýbrž uznati je a všestranným způsobem vycházeti jim vstříc.

Pánové, měli bychom hledati pasivní resistenci někde jinde. Mám za to, že když budeme zkoumati obchodní snahy a tendence našich velkostatkářů, specielně pak velkostatkářů maďarských na Slovensku, pak přijdeme k tomu přesvědčení, že se zde již také ujímá amerikanisace, to jest, aby při pokud možná menší výrobě a menších nákladech výrobních přivodila se drahota plodin, které se v menším kvantu sklidí, ale draho pak prodají. To zejména platí a provádí se na Slovensku a všude tam, kde nemáme skutečně upřímné snahy vůči našemu státu a republice.

Nepopírejme si, že nejen na Slovensku, ale i u nás, v obvodu země české a Moravy, jest mnoho jedinců, kterým záleží na tom, aby destruktivním způsobem působili škody v naší republice. Těch jest mnoho, kteří si nepřáli, aby se vůbec sklidilo. V posledních dnech jsme mohli jistě seznat příklady, že rolník skutečně za velmi nepříjemných okolností dovedl skliditi poměrně větší kvantum plodin i při menším počtu dělnictva než velkostatkář, který odpíral platiti i tu sazbu, kterou stanovila jako honorář zemská komise mzdová. Kdybychom zde zkoumali skutečně podstatu upřímnosti a snahy vůči republice a odvahu ve výkonnosti pracovní, viděli bychom, že není tolik škůdců mezi dělnictvem, zejména zemědělci, nýbrž že jsou zcela jinde.

Pánové, pokud se týče názoru p. kol. Dubického, jest pozoruhodno to, že pravil, abychom již nechali si zajít s těmi hospodářskými radami, při tom však volal po důkladné a bezohledné úřední kontrole všech podniků a všech obchodů, zásobováním oděvním se zabývajících, a na druhé straně p. kol. z národně-sociální strany Hrizbyl zde dokazuje, že tam, kde provedli kontrolu úředníci, že selhala a že tedy se skutečně umožnilo všem majitelům velikých podniků i továren, aby dále podvodným způsobem hospodařili.

Jest viděti, že nemáme ani v úřednictvu takový počet schopných a poctivých lidí, jakého by dnes právě republika potřebovala. Jest pravda, jsou jedinci, ale o upřímné snahy těchto jedinců se rozbíjí všecko, poněvadž máme mnoho škůdců, kteří trpí ještě na úplatkářství a korupci. (Posl. Dubický: A daleko ještě více v hospodářských radách!) Na hospodářských radách nemáme konkretních případů, že by selhaly po stránce kontroly, naopak stěžujete si na přílišnou kontrolu se strany hospodářských rad. (Hluk.)

Pánové, padl zde také názor, že přicházíme s návrhem poněkud opožděně. Konstatuji, že není hříchem, přijíti s tímto návrhem, poněvadž nejedná se nám jen o výkon práce polní v této době, nýbrž o zajištění fysické schopnosti zemědělské také pro jaro, a proto není pozdě, nýbrž naopak je možností, abychom učinili naše zemědělce schopnými, aby nám zabezpečili příští sklizeň tím, že nám umožní jarní osev. Co se nemohlo vykonati na podzim, ať dohoníme schopností a pilností na jaře.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP