Čtvrtek 4. prosince 1919

Doporučuji ještě jednou návrh ke přijetí sl. sněmovně a vedle toho nenamítám také ničeho proti tomu, aby přijata byla resoluce p. kol. Dubického. (Výborně!)

Předseda: Debata je skončena, přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Dám hlasovati o resolučním návrhu, obsaženém ve zprávě zásobovacího výboru. Mám jej dáti přečísti? (Hlasy: Ne!) Nikoli.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem, obsaženým ve zprávě zásobovacího výboru a doporučeným panem zpravodajem, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

To je většina; resoluční návrh zásobovacího výboru je schválen.

Dále navrhl p. kol. Dubický tuto resoluci, kterou, poněvadž je textově opravena, přečtu: "Vedle 11/2 milionu párů bot, které budou zhotoveny pro ministerstvo zásobování, budiž tímto ministerstvem zjištěna všechna hotová obuv, aby zemědělskému dělnictvu, domkářům i jiným konsumentům mohlo se co nejvíce vyjíti vstříc. Veškerých zjištěných koží, které se nalézají v továrnách, budiž užito v prvé řadě k výrobě obuvi za ceny lidové. Všechny továrny na výrobu obuvi a firmy, které s obuví obchodují, buďtež přísně kontrolovány příslušnými úřady, aby v době, kdy nedostatek obuvi je čím dál větší, byla řádně kryta potřeba domácí.

Vláda se vyzývá, aby se postarala o zajištění šatstva a to jak u továren domácích, tak i účelně organisovaným nákupem v cizině a urychleně oděv rozdělila mezi nejpotřebnější vrstvy lidové na venkově."

Kdo s tímto resolučním návrhem souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, také tento resoluční návrh jest schválen a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen a vyřízen jest tím nejen návrh p. kol. Biňovce tisk č. 1797, nýbrž také petice k této věcí se vztahující, č. 1768.

Přistoupíme k odstavci dalšímu, jímž jest

5. zpráva I. živnostenského výboru, lI. kulturního výboru o návrhu prof. dra Horáčka a soudr (tisk č. 917), aby byly prohlášeny živnosti knihtiskařské a knihkupecké za živnosti volné (tisk č. 1892).

Zpravodaj posl. Hatlák: Slavné Nár. shromáždění! Návrh prof. dra Horáčka a soudr. vyvolal ve veřejnosti zvláštní pocity a rozruch jednak v kruzích majitelů knihtiskáren a knihkupectví samotných, jednak také mezi dělnictvem knihtiskařským a knihkupeckým. Kdo sleduje činnost Národního shromáždění v oboru socialisace, jakož i v oboru jiných ustanovení zákonných, nebude se tomuto rozruchu mezi příslušníky zmíněných stavů jistě diviti, již proto ne, že v téže době, kdy byl podán návrh p. prof. dra Horáčka, vyskytl se ve veřejnosti také názor o tom, jakým způsobem bude si počínati v příští době naše unifikační ministerstvo, které má býti zřízeno. Tehda řeklo se, že unifikační ministerstvo po stránce hospodářské bude se zabývat zákonodárstvím tak, jak je upraveno v Uhrách, a tu živnostnictvo jako takové mělo oprávněné a odůvodněné obavy, že bude se hýbati se základními pojmy živnostenského řadu a že tedy návrh dra Horáčka je prvým, který má s odbouráváním starého živnostenského řádu započíti. Když živnostenský výbor o této věci ponejprve jednal, vyskytly se již tehdy různé názory o tom, má-li býti u nás, v československé republice, průkaz způsobilosti živnostenské zachován čili nic. A můžeme říci zcela otevřeně, že zejména, pokud se týče knihtiskařské a knihkupecké živnosti, bylo řečeno, že průkaz způsobilosti pro tyto živnosti má býti zachován, když má býti odstraněna tak zv. koncese.

Vážené shromáždění, tehdy navrhovat jsem v živnostenském výboru, abych si zjednal jasno, jak dělnictvo, jak příslušníci jednotlivých těchto odvětví se na věc dívají, aby byla svolána zvláštní anketa zástupců knihkupeckých, knihtiskařských a různých jiných živností do tohoto oboru spadajících. Dne 22. října 1919 skutečně anketa tato svolána byla. Dostavili se na ni zástupci jednak zaměstnavatelů knihkupeckých, zaměstnavatelů knihtiskařských, zaměstnanci obou těchto oborů, zaměstnavatelé z litografie a zaměstnanci z litografie. Možno říci, že zejména zástupci knihkupečtí a knihtiskařští z počátku bránili se tomu, aby koncese knihtiskařská a knihkupecká byla zrušena, vidouce však, že nebude jiného zbytí, nežli skutečně koncesi tuto odbourati, souhlasiti a žádali alespoň to, aby byl průkaz způsobilosti pro knihkupeckou a knihtiskařskou živnost zaveden. Pokud se týče knihtiskařské živnosti, je vázána na průkaz způsobilosti, avšak vázání to na koncesi omezovalo příslušníky této, tedy zejména dělníky knihtiskařské v tom, že bylo velmi málo vyučených typografů a strojníků knihtiskařů, kteří se sami etablovati mohli.

Návrh dra Horáčka směřuje k uvolnění těchto živností a sice odporučuje se to také hospodářskými a kulturními momenty. Pokud se týče hospodářských momentů, myslím, že nebude nikoho z Národního shromáždění, který by zejména koncesi knihtiskařskou a knihkupeckou držeti chtěl. Proč? Poněvadž, jak jsem byl ostatně řekl, nedá se tato koncese držeti, poněvadž neumožňuje vyučenému typografu, vyučenému příslušníku této živnosti, aby se etabloval, aby si sám živnost svoji zařídil. Když jednalo se o získání koncese, musel různými cestami a cestičkami o tuto jíti, tak že se zdálo, že živnost knihtiskařská jest skutečně privilegiem několika politických stran, anebo několika silných jedinců, kteří této živnosti po případě ani vyučeni nebyli. Pokud se týče kulturních momentů, prof. dr. Horáček upozorňuje na to, že kniha u nás v československé republice stala se vlastně majetkem několika desítek tisíců obyvatel, středostavec, člověk chudý, pak že nemůže si dnes knihu v československé republice pro drahotu vůbec koupiti. Toto jest jistě pravda. My to zažíváme sami na sobě. Kdo z nás jest odkázán na to, knihy kupovati, a musíme je kupovati, ten ví, za jak drahý peníz může si je poříditi.

Vážené shromáždění! Pokud se týče tedy dělnictva knihtiskařského a knihkupeckého, musím říci, že toto postavilo se úplně na stanovisko uvolnění koncese knihtiskařské a knihkupecké; pokud se týče zaměstnavatelů, ti také s tím zřízením souhlasí. Jedině zástupcové litografie, jak dělnictva, tak také zaměstnavatelů, postavili se na stanovisko, aby koncese pro tuto živnost zachována byla.

Živnostenský výbor uvažoval o otázce koncese také se stanoviska hospodářského a přišel k stejnému názoru, jako prof. dr. Horáček: že všecky koncese odbourati nelze. Z důvodů zdravotních, policejních, bezpečnostních a různých jiných není možno, aby koncese odbourána byla. Proto také, když dával své vyjádření živnostenský výbor, poukázal na věci i se stanoviska hospodářského, ale pokud se týče koncese knihtiskařské a knihkupecké, přišel k předsvědčení, že se koncese držeti nedají, že nejsou toho rázu, aby musely býti ochráněny ustanoveními koncesními jako ve starém Rakousku. Na druhé straně se namítalo, že v Německu není sice průkazu způsobilosti, že je tam úplně volna knihtiskařská živnost. Ale musí se uvážiti to, že Německo má vybudované staré školství jak pro knihkupce, tak pro knihtiskaře, ve kterém se dorost knihkupecký a knihtiskařský vzdělává.

Pánové, tyto okolnosti samozřejmě vedly nás k tomu, že živnostenský výbor přichází do Národního shromáždění s tím, že žádá pouze resolučně, aby vláda vydala osnovu zákona, kterým by se koncese knihkupecká a knihtiskařská odbourala, ale na druhé straně aby průkaz způsobilosti pro obě živnosti zachován byl. My jsme si plně vědomi, že ministerstvo obchodu jako takové může podle § 24. živnostenského řádu cestou nařizovací tuto věc provésti. Přes to žádáme, aby ta věc byla podána Národnímu shromáždění, aby definitivně o věci rozhodlo.

Zajímavo jest, - a to dlužno konstatovati zde - že v živnostenském výboru všichni zástupci socialistických stran souhlasili také plně se zachováním průkazu způsobilosti pro tyto dvě živnosti. Pánové, je to praejudicielní otázka, a myslím, že to znamená pro nás v Československé republice velmi mnoho. Jsme si plně vědomi toho, že průkaz způsobilosti nezajišťuje žádnému živnostníku a dělníku existenci, ale že ochraňuje jak toho dělníka, tak také zaměstnavatele i konsumenta, a že skutečně důvěra hospodářská může jíti jedině za člověkem, který věc, kterou po něm žádám, skutečně zhotoviti dovede, který jest mi zárukou, že mi věc pořádně podá.

My jsme do živnostenského výboru pozvali také zástupce spisovatelů. Tito byli přítomni. Ovšem názor spisovatelů kolísal ve věci volnosti a nevolnosti živnosti knih tiskařské a knihkupecké. Proč? Poněvadž ze zcela jednoduchých příčin spisovateli se jedná o to, aby knihu presentoval knihtiskaři aneb knihkupci a tento aby ji levným způsobem na kulturní trh podal, a že za nynějšího stavu věci, za nynější drahoty, není naprosto možno, aby se jen tak přes to přešlo k dennímu pořádku. Je samozřejmo, a páni spisovatelé plně souhlasí s tím, když se budeme starati o to, aby knihkupecká a knihtiskařská živnost byla jaksi uvolněna aspoň po této stránce, aby do těchto živností mohli vcházeti všichni ti, kdož se příslušnému řemeslu knihtiskařskému nebo živnosti knihkupecké byli vyučili. Při tom se žádá, aby doba karenční pro knihtiskaře byla 2letá a sice z toho důvodu, protože se jedná přece jenom o to, aby zde zaveden byl pořádek. V knihkupectví se tento pořádek sice nedá přelomiti přes koleno, tato věc se prostě nedá vyříditi odstraněním koncesí, odstraněním příslušných privilegií. Poněvadž tato živnost byla pod policejním dohledem starého Rakouska a musíme i my pro tuto dobu v Československé republice míti na ni vliv, musíme dbáti o to, aby v této živnosti byl pořádek a aby se nám z této živnosti.

Také zástupci knihtiskařů s tímto názorem úplně souhlasili a žádají, aby se v tomto směru u nás, v Národním shromáždění, pokračovalo.

Pokud se týče půjčoven knih, poněvadž zařazujeme všechny živnosti knihtiskařské a knihkupecké se všemi jejich odvětvími, které jsou v § 15. živn. řádu uvedeny, pod § 1. živn. řádu, a že žádáme pro všechny průkaz způsobilosti, a pokud se týče knihkupecké živnosti, do § 38., a mezi těmi jest půjčování knih, nutno žádati pro půjčování knih, stejně jako pro knihtiskárny, aby podléhaly censuře. Není totiž možno v knihtiskařství a není možno ani v knihkupectví pouštěti při jich uvolnění ze zřetele censuru, aby se nám nedostal do knihoven a do rodin různý knižní brak, který by více mohl věc poškoditi, než sledovati účel, který knihovny mají.

Z toho důvodu navrhuje vám živnostenský výbor resoluci, kterou prosím, abyste v tom smyslu, jak jednohlasně usnesena byla v živnostenském výboru, schválili.

Předseda: Pan zpravodaj výboru kulturního, dr. Budínský, vzdal se slova, jelikož kulturní výbor prostě připojil se ke zprávě a návrhu živnostenského výboru.

Přistoupíme k debatě. Přihlášeni jsou: kol. Slavíček, dr. Horáček a pan kol. Němeček. Než udělím slovo prvnímu řečníku, jest nám rozhodnouti o lhůtě řečnické.

Navrhuji po dohodě s pány předsedy klubovními lhůtu 20 minut. Není proti tomu námitka? (Nebyla.) Není. Lhůta tato jest schválena.

Uděluji slovo panu kol. Slavíčkovi.

Posl. Slavíček: Slavné Národní shromáždění!

Jest pochopitelno, že když jsme tuto předlohu, lépe řečeno, tento návrh na zrušení koncesí knihtiskařské a knihkupecké projednávali v živnostenském výboru, jehož mám čest býti předsedou, nemůže býti jiné stanovisko moje, než jest stanovisko kolegy zpravodaje a že ve věci samé s ním přirozeně souhlasím a zprávu živnostenského výboru doporučuji Vám k přijetí. Nejde mně tak o tuto specielní věc, jako mně jde o zásadu a jako mně jde o směr celé živnostenské politiky po stránce zákonodárství živnostenského, po stránce oprávnění živnostenského, ba i po stránce celého hospodářského vývoje našeho středního stavu.

Tu, prosím, v těchto směrech dovolte mně několik vět říci. Ale než k nim přijdu, projevím svůj názor, i názor klubu, že nemůžeme nijak pochopiti, proč by několik málo jednotlivců, snad jen několik set, - i třeba kdyby jich bylo několik set - mělo míti správu a privileje v celé československé republice, provozovat svou živnost na základě koncese, co zatím řada, tisíce a snad desetitisíce dohře kvalifikovaných lidí by mělo znemožněno jednou pro vždy, stát se samostatnými a svou pílí a odbornou schopností ukázati, co mohou dovésti. Nemůžeme to pochopiti tím spíše, poněvadž při povolování různých koncesí děl se takový šlendrián, který bych označil jedním příkladem, který stačí.

Měl jsem příležitost, před převratem projednávat stížnost jednoho ze žadatelů o knihkupeckou koncesi, nejlépe kvalifikovaného ze tří žadatelů. Měl střední školu odbytou, měl praxi v knihkupeckém závodě, vedle toho měl praxi v knihařském závodě i v papírnickém obchodě, koncese ale nedostal, naopak přímým zasáhnutím bývalého knížete Schwarzenberga byla udělena koncesse člověku nejméně vzdělanému (Slyšte!), člověku nejméně kvalifikovanému a dokonce člověku, který již vlastnil jednu koncesi. Může býti něco křiklavějšího, než tento případ, když se všichni zamítají a jednomu člověku udělují se koncese dvě? Nemůže být nic křiklavějšího. Anebo v ohledu koncese knihkupecké. Vím velmi dobře ze žalob spisovatelů, kulturních pracovníků, jak tam se hospodaří ve prospěch kultury celku. Máme řadu lidí, kteří jsou opravdu neobyčejně hospodářsky silní, může se říci, že jsou to snad dokonce i milionáři. Ti zaměstnávají po řadu let lidi akademicky vzdělané, lidi odborně vzdělané, lidi, kteří mají přehled po celé světové literatuře, kteří byli by oprávněni, obchodovat s literárními předměty, a lidé tito, nemajíce prostředků, strýčků, přátel, protekce, nemohou a nemohou za žádných okolností se samostatně uplatniti. Tedy již tyto důvody nám stačí k tomu, abychom byli pro zprávu, jak ji zde pan zpravodaj přednesl.

Ale vrátím se k tomu, co jsem zde napověděl, k celé stavovské politice, lépe řečeno, k živnostenské politice. Jak věc stojí? Ještě před převratem, za starého Rakouska, bylo Rakousko ojedinělým státem na světě, který koketoval na jedné straně s industrií, se svobodou podnikání a na druhé straně s ochranářskou politikou středostavovských živností. Bylo by to snad pochopitelno proto, poněvadž bývalý stát rakousko-uherský nebyl ani industrielní, ani nebyl v tak zaostalém stavu, jako země východní, aby se byl plně vyslovil pro ochranářskou politiku středostavovskou. Nikde, v žádném státě nebylo také tolik drobných živnostníků a řemeslníků jako ve starém Rakousku a specielně v naší zemi. Stačí, když se uvede, že jen v Čechách bylo před převratem přes 300 tisíc samostatných výdělečných osob, řemeslníků, živnostníků a obchodníků, stačí uvésti, že jenom sama bývalá Vídeň měla 180 tisíc samostatných živnostníků, obchodníků a řemeslníků, cifry to tak ohromné proti jiným státům, že opravdu bývalý stát rakouský byl v tomto směru ojedinělý.

My za starého Rakouska nemohli jsme ven do světa po stránce odborné. Konečnou stanicí naší byla Vídeň. Jako učedníci rekrutoval se živnostenský dorost z naší země a z našeho národa do Vídně, aby se tam vyučil a usadil, a dále ani nešel. Tak český řemeslník, obchodník, živnostník byl odkázán nákupem, myšlenkovým směrem i spojením do ciziny jedině na Vídeň a nanejvýš přes Vídeň, takže jsme byli úplně odvislí na centrálním městě bývalého Rakouska.

Dnes jsou poměry ovšem jiné. Velmi pěkně o té věci již někteří řečníci mluvili. Vzpomínám zásad prof. Horáčka, vzpomínám nedávno projevených zásad dra Gust. Heidlera a zásad pana ministra obchodu. V Čechách jsme dnes mostem mezi západem a východem, jsme v postavení docela zvláštním. V Americe, v Anglii a ve Francii mají naprostou svobodu veškerého podnikání. A tak, jako si každý může vzíti několik tkaniček do bot a obchodovati jimi kde chce, může si také kterýkoli dělník, umí-li něco, je-li něčemu vyučen, sednouti, když mu to ta obec dovolí, někde za rohem, otevříti si dílnu nebo krám a může dělati co chce. Také dílny řemeslnické a živnostenské jsou tam docela jiné než u nás. U nás pod slovem "živnostník" nebo "řemeslník" se vyrozumívá člověk, který má sice živnostenský list, ale pracuje v jedné dílně, má jeden pokoj, který je mu dílnou, ložnicí, jídelnou a vším, a přece má na firmě nápis "samostatný mistr" ten neb onen. Ve Francii pod slovem "živnostník" rozumí se člověk, který zaměstnává 60, 80, ba až 150 dělníků. U nás se tito lidé označují již přímo za továrníky.

V Německu až na tak zvaný malý průkaz způsobilosti je naprostá svoboda živnostenská. Malý průkaz způsobilosti týče se jen těch, kteří smějí nebo chtějí držeti učně, vzdělávati a vychovávati je. Německý zákon jde ze zásady, že kdo chce býti učitelem, musí sám něco umět a, když chce někdo držet učně, udělá zkoušku odbornou a pak má právo, dát si na firmu: "samostatný mistr krejčovský", "samostatný mistr obuvnický" atd. V Rusku, nyní v Ukrajině, v Rumunsku, ale také v Bosně a Hercegovině, v Jugoslavii a na celém balkánském poloostrově jsou ještě živnostenské poměry tak primitivní, že tam není společenstev živnostenských, namnoze tam není pokladen, není stanovena doba učební. Jinými slovy řečeno: na západě z přílišného pokroku industrielního, v těchto zemích pak zase vzhledem k primitivním poměrům není živnostenských řádů, není živnostenské politiky, není takových poměrů, jako jsou u nás. Nyní, prosím, slavné Národní shromáždění, uvažte: k nám se tlačí anglický, k nám se tlačí francouzský i americký kapitál, a my si říkáme: Existence naše po stránce hospodářské spočívá ve zpracování surovin ze západních států a v prodávání hotových tovarů na východ, do zemí dnes snad nám neznámých, ale jistě do zemí, které budou těch produktů velmi potřebovat. Myslíte, že kdybychom se postavili na precisní stanovisko ochranářské politiky živnostenské, že my ve světovém víru vydržíme s tímto stanoviskem? Absolutně ne! Již za 5 nebo 10 let bude naše republika tak silně industrialisována, jako při nejmenším je v některých oborech Německo. Vždyť denně a denně vznikají velké podniky tovární, ať už na podkladě soukromého podnikání jednotlivých osob, nebo na podkladě družstevním. My jsme si této věci vědomi a říkáme, že než budeme dělat živnostenský řád u nás, pro republiku, - a dělat ho musíme brzy, poněvadž starý rakouský řád živnostenský platí pro Čechy, Moravu a Slezsko a uherský pro Slovensko - musíme uvážiti všechny možné okolnosti, které časem a vývojem věcí se nám nahodí, nebo které přijdou.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP