Pátek 23. května 1919

Toho zamýšlí vláda dosáhnouti tím, že vydá hned nařízení, obsahující tyto zásady: Každý, kdo vyrábí a prodává látky, nitě, obleky, prádlo, klobouky, kůže, boty a podobné nejnutnější potřeby pro ošacení obyvatelstva, jest povinen oznámiti obecnímu úřadu do 48 hodin, kde tyto zásoby jsou uloženy, a jest dále povinen každou změnu uložení oznámiti do 24 hod. (Výborně!). Zásoby uložené v místnostech neohlášených, propadají ve prospěch republiky. (Výborně!) Tím budou všecky zásoby toho druhu zjištěny. Za účelem zjištění množství jejich jsou výrobci a obchodující povinni přihlásiti množství, jímž právě disponují, a na příště přihlašovati postupně množství, které vyrobí a prodají, pokud se týče nakoupí a doplní zase své zásoby. K tomu cíli budou všecky tyto osoby, které mají zboží uvedeného druhu na prodej, povinny ve skladních knihách vésti přesné záznamy o pohybu svých zásob. Kontrola bude prováděna především úřadem pro potírání lichvy a revisním odborem ministerstva financí.

Nařízením bude pak majitelům zásob takto zjištěných uložena povinnost, aby na vyzvání prodali zásoby tyto státu, který je uvede bez výdělku do prodeje, při čemž přirozeně vláda bude se snažiti použíti zejména rozvětvené organisace svépomocné, družstev konsumních atd., jež při dosavadních zásobovacích akcích se osvědčily. (Slyšte! Posl. Johanis: Vzdor tomu byly před válkou potírány!)

Dovoz surovin a látek ze zahraničních obvodů jest arciť stěžován značně tím, že v cizích státech uloženy jsou značné zásoby zboží nakoupeného za vysoké ceny válečné a že je tam přirozená snaha, aby zboží to za tyto vysoké ceny bylo nám prodáno.

Na základě povolení Národního shromáždění vyjednávala vláda s konsorciem amerických bank o poskytnutí surovinového úvěru v částce 25,000.000 dolarů. Pohříchu došly v posledních dnech zprávy, že jednání to bylo americkými bankami přerušeno pro nejisté poměry, které v střední Evropě dosud vládnou.

Přes to podařilo se obstarati vedle jistého množství podšívkových látek, krejčovských příprav, nití a příze také nákup 20.000 balíků bavlny a nejnutnějších látek bavlněných, které v nejbližší době dojdou.

Při těchto akcích musí ovšem vláda dbáti toho, aby se vyhnula ztrátám, vznikajícím z mezinárodního řetězového obchodu, který bují tím více, čím více zahraniční prodavači se domnívají, že musíme od nich nakoupiti zboží za každou cenu.

Také pro budoucnost vláda bude se starati o to, aby dovážela v prvé řadě intensivním způsobem suroviny, by zaměstnanost domácího dělnictva a průmyslu stoupala, při čemž přirozeně připouštěti bude také polotovary a hotové zboží, pokud by nebylo naděje, že budou moci býti vyrobeny doma pro nedostatek surovin. Vláda nezatajuje si, že tyto úkoly jsou veliké a obtížné, poněvadž průmysl náš potřebuje mnoho surovin, jejichž ceny na mezinárodním trhu jsou velmi značné, a vedle toho jest nutno dovážeti potraviny, potřebné pro výživu obyvatelstva.

Vláda však očekává, že po žních bude moci také po stránce zásobení surovinami učiniti daleko pronikavější opatření, když odpadne jí starost o zásobení obyvatelstva potravinami z ciziny dováženými. Pokud pak se týče stíhání lichvy samotné, tu nutno konstatovati, že podle platných předpisů zákonných stíhá se lichva nejenom jako přestupek a přečin, nýbrž tam, kde jest zájem veřejný zvláště těžce ohrožen, také jako zločin a trestá se těžkým žalářem až do 3 let, i peněžitou pokutou do 1/2 milionu korun.

K tomu přistupují ještě ostré tresty vedlejší, jimiž se zabavené zboží prohlašuje za propadlé, vyslovuje se částečná nebo i trvalá ztráta živnostenského oprávnění, přibití rozsudku na vyhlašovací desky v obci a uveřejnění jeho v novinách. Kromě toho jsou odsouzení dáváni i pod policejní dohled a úřady bezpečnostní jsou oprávněny u osob, takto pod dohled postavených vykonati kdykoliv prohlídku domovní nebo osobní.

Všem státním zastupitelstvům byly vydány v poslední době znova přísné výnosy, aby se vším důrazem prováděly šetření všech trestních oznámení a pečovaly o jejich nejrychlejší skončení. Za účelem urychlení trestního řízení byly zřízeny zvláštní senáty lichevní, jež se výhradně zabývají trestními věcmi lichevními a zasedají permanentně. Opatření tato jsou velice účinná, poněvadž řada trestních oznámení a trestních řízení stoupá, což vychází na jevo již z té skutečnosti, že za celý rok 1918 projednáváno bylo na př. u zemského trestního soudu v Praze pouze 472 trestních činů proti válečné lichvě, kdežto v roku letošním počet ten velice stoupl, a zemský trestní soud v Praze zaznamenává již nyní od 1. ledna do 14. května 403 těchto trestních případů.

Vláda očekává, že v tomto směru bude podporována také vším občanstvem, aby trestních případů bylo všude co nejvíce zjištěno a trestní pravomoci předáno.

Vláda také jest přesvědčena, že právě vybudováním zvláštního úřadu lichevního při ministerstvu zásobování a odboru revisního při ministerstvu financí bude i soudům usnadněn jejich těžký úkol. V tom směru bude nyní vláda také s to, aby předložila v nejbližší chvíli osnovu zákona, jíž budou dosavadní trestní sazby za činy lichevní ještě pronikavě zostřeny a trestní řízení proti obviněným co nejvíce zkráceno. (Posl. dr. Bouček: Soudcům vzíti právo mimořádného práva zmírňovacího, poněvadž jeho zneužíváno, a tím se každý zákon stává bezúčinným. Posl. Stivín: Pro odsouzené rezervovati Špilberk! Různé výkřiky.)

Vláda republiky učiní v tomto směru na ochranu obyvatelstva k zabezpečení výživy, klidného a bezpečného žití vše, co jest v její sílách a co jí ukládá povinnost proti státu.

Použije všech, i nejkrajnějších prostředků ku znemožnění a potírání lichvy, tohoto zla. Vláda vznáší vroucí apel na všechny vrstvy obyvatelstva, aby v této snaze byla jí poskytnuta nejvydatnější podpora, bez níž všechny, i ty nejlepší její snahy zůstaly by bez výsledku. (Výborně!) Vláda republiky se stejnou spravedlností a přísností, jako jest pevně odhodlána potírati a trestati lichvu, chrániti bude pokoj, klid, pořádek a bezpečnost všeho obyvatelstva a všemi prostředky své moci zamezí všem pokusům o násilí. (Posl. Brodecký: Také proti provokatérům?) Zajisté. V mezích zákona jest ochotna působiti k luštění všech otázek i nejobtížnějších a nejspletitějších i ke všemu, co směřuje k zabezpečení výživy, ochrany bezpečnosti, svobody a blahobytu obyvatelstva. Považujeme však za svou svatou povinnost, zabrániti všemi prostředky zákona všem počinům jakýchkoliv nezákonností a násilí, jakých se dnes na př. dopustili nezodpovědní živlové v době, kdy poctivé dělnictvo v továrnách pracovalo (Výborně!) a jichž jakékoliv opakování nesmí býti připuštěno (Tak jest!), neboť tím byl by ohrožen nejen klid, pořádek a bezpečnost, ale také dobrá pověst a čest ostatního obyvatelstva a našeho národa. (Výborně! Potlesk.)

V tomto směru pokládá vláda za právo prohlásiti, že všech těchto cest a prostředků použije ve směru prvém i druhém prosí a žádá, aby podpora se strany jak Národního shromáždění, tak i celé naší veřejnosti jí byla zabezpečena. (Posl. Brodecký: Ohledně cen postrádáme, jak mají býti stanoveny!) Připomenul jsem, že bude následovat věc postupně takto: v prvé řadě zjištění, pak závěra a po té zákonná kontrola. (Posl. Johanis: Označení je důležité, já ho navrhoval hned po 28. říjnu!) Tak nejdříve zabezpečena bude tím výroba. Vedení evidence o celém stavu našich zásob bude zabezpečeno tím, že musí býti vše oznamováno, ohlašováno a stát bere si nyní právo, aby mohl tu kterou část pojati pro sebe, na př. část prodat konsumům, o ostatní části pak určí, jak se má distribuovati. To je celý problém distribuce. Určení cen vzejde v komisích vzájemných, které budou za tím účelem jako cenové komise odborníků ihned stanoveny. (Hlas: Kdy?) Hned. (Hlas: Stát bez výdělku to prodá!) To jsem konstatoval!

Nyní bude věc vypadati následovně: Výroba zboží ihned bude postřehována, jak hotového, tak i ve svém stadiu dalším. Dále bude provázena kontrolou, určováním cen, jakož i určením distribuce. V tomto směru myslím, že postihneme aspoň, co je v rámci možnosti, aby bylo docíleno. Pokud se týče zboží přiváženého z ciziny, jest věc mnohem snazší, poněvadž to přichází pod přímou kontrolou státní.

Velectění pánové a dámy! Podnikáme nyní tímto otevřený boj proti lichvě. (Výborně!) Jsem přesvědčen, že když jsme svedli řadu zápasů s despocií a jinými zločiny, že společným úsilím poctivých lidí a odhodlaných potírati zločin, ať jej provádí kdokoliv, (Výborně!) podaří se i nám v tomto směru odvrátiti toto nebezpečí, které jest i nyní v této chvíli naším společným nepřítelem. (Výborně!) Prosím o tuto součinnost a jsem jist, že mohu prohlásiti, že nejen Národní shromáždění, nýbrž i celá česká veřejnost bude v tomto boji jednosvorná. (Posl. dr. Bouček: Ale jest potřebí občas podávat zprávy! Posl. Štychová-Landová: A aby to naše byrokracie nekazila!) V tomto směru prosím o součinnost občanstva. (Posl. dr. Bouček: Byrokracie jest největší nepřítel!) Ano jest! Ale prosím, když již o tom byla učiněna zmínka, neračte zapomínati, že velmi často obtížné úkoly orgánů kontrolujících byly znemožněny a křižovány nedostatkem porozumění našeho obecenstva. (Tak jest! Posl. Štychová-Landová: A naopak! Posl. Jaroš: Také některé politické úřady dělají pasivní resistenci. Udělal jsem oznámení v Mladé Boleslavi na obchodníka Pika který prodával jeden kilogram kůže za 360 K tedy o 200% dráže. Dvakrát jsem již žádal dotyčný úřad o sdělení, co se stalo, ale dosud nestalo se nic. V Třebíči jsem učinil trestní oznámení na obchodníka Neunera, který prodával kůže také o 200% dráže. Do dnes nedostal jsem zprávu, že by úřad byl něco učinil!).

Prosím, pánové, od toho jsme my a nyní stáváme se my nejen vykonavateli, nýbrž i kontrolními orgány, a kdyby každý z nás přijal za svou povinnost, k takovým případům mlčky nepřihlížeti (Výborně!), nýbrž jíti a učiniti to, co zde konstatoval kolega Jaroš, není nejmenší pochybnosti, že bychom brzy byli s touto hydrou hotoví. Ale zde nesmí platiti indolence a spoléhání se jen na několik orgánů státních (Tak jest!). Není přece možná, aby úřad pro potírání lichvy, i kdyby měl 20 nebo 300 zřízenců, ve všech vlacích a vůbec všude byl na stráži. (Posl. Jaroš: Dokud to lidé budou krýti, není to nic platno!)

Nemohu zatajiti, že i v tomto směru se musíme odrakouštiti. (Výborně!) Zvykli jsme si příliš mnoho na onu strašnou demoralisaci, kterou jsme prožívali v prohnitém státě rakouském (Tak jest!) a ztratili jsme smysl nejen pro právo a zákon, nýbrž i pro nejzákladnější pojmy mravnosti. Sobectví, lichva a mamon staly se naším bohem. (Výborně! Potlesk.)

Žádný z nás neznal nic jiného, nežli aby při každé příležitosti docela zřejmě, ba často i za souhlasu nás všech páchal největší prohřešení proti těmto pojmům. Není možno, aby tento stav defektů, tento hrozný, přímo úpadkový stav náš, který se vytvořil za celá desítiletí pomocí rafinovaných prostředků a často právě za součinnosti orgánů vládních, se náhle změnil. Neočekávejme to, neoddávejme se illusi, že 28. října jsme se probudili a stali se prostými všech těchto hrozných zlořádů, hříchů a nečistých zjevů, které na nás lpěly. Mějme odvahu a upřímnost, sami k sobě si říci: Ano, jest to na nás, byli jsme demoralisováni! Není vinou a není zlým úkazem, když se někdo přiznává k vině. Horší by bylo, poznanou vinu nenapraviti. A to nás čeká, tento druhý úkol jest před námi, abychom všichni šli každý do sebe. Udělejme každý sám zpověď a jděme sami od sebe dále k rodině a ke společnosti a když přesvědčeni, že ze všeho, co škodí mne, druhému, třetímu, vzniká škoda celému státu, naši drahé republice, přejde v krev a maso nás všech, neznám žádný zločin, který by byl u nás možný, neřeknu měsíce, nýbrž ani několik hodin, poněvadž jenom v nás jest nedostatečné pochopení svých povinností vůči státu a sobě, to je prosím, příčinou, že smí pár lidí, hamižných, darebáků, ještě dnes sloužiti mamonu a lichvě. (Hluk. Posl. Aust: Dovoz se ústřednám nepovoluje, ale soukromým společnostem, které lichvaří, ano!) Prosím, i pokud se týče dovozu... (Posl. dr. Bouček: Devisová centrála!) Všude je možno, pánové, že jsou defekty; ale prosím, i v tom ohledu bych o jedno vás žádal: nečekejme my, každý z nás, až ten defekt snad udělá druhému škodu. Nečekejme jedenkaždý z nás, až z toho vznikne druhé straně agitační prostředek.

Řekněme si, kdykoliv přijdeme na stopu, každý bez ohledu na své strany, že je povinností naší, hned v zárodku jít ve velmi mnohých případech, prosím, pokud... (Posl. Brodecký: Zrušit všechny syndikáty!) Prosím, i o tom se zmíním - když pánové činí dotaz - i o syndikátech. V tomto směru máme závady. Vždyť jsme mladý stát, vždyť z ničeho, na troskách zničené a vyrabované země, tvoříme svůj stát. Může to být ideální, může každý z vás být pln zkušeností a obezřetností? Naopak! Ještě dlouho budeme vyžadovati vzájemné podpory, pomoci, rad a pokynů, a jen touto vzájemnou činností dovedeme to odstraniti.

Pokud se týče syndikátů, vážení pánové, jistě je to zlo. Skoro stalo se okřídleným slovo: centrála, syndikát atd. Máme již jisté obtíže, řekl bych, ve zbyrokratisování, které nás beztoho tíží. Ale do té doby, dokud budeme musit žít ve výjimečném stavu válečném, pánové, prohlašuji, že budeme musit míti tyto ústředny, nebo krátce jiné orgány, - ať se nazývají jakkoli - orgány, kontrolující a soustřeďující, poněvadž bez nich volnost obchodu dle mého mínění by byla sama o sobě lichvou. (Posl. Brodecký: Úřední, ne soukromé! Posl. Buříval: Ale nevyzbrojujte je takovou pravomocí!) Ano, to je něco jiného, to jest organisace exportu, jak jsem rozuměl. Prosím, pokud se týče dovozu, řekl jsem, že to je velmi jednoduchá věc. (Posl. Brodecký: To bude monopol vládní!) Monopol vládní je již v některých oborech, a snad kdybychom jej mohli v něčem provésti, nebudeme se rozpakovati.

Vždyť to, co jsem si dovolil zde naznačiti, přeložme to do češtiny - je monopol. Kontrola státu bude zasahovati tak, že bude do nejmenších nuancí znáti kalkul, výrobní náklady atd. To je monopol. Více my nechceme. My chceme jen, aby práce, a výsledek její dál se pod přímou kontrolou nás všech, a výrobky této práce aby byly rozděleny v poměru k tomu, jak kdo přispěl k tomuto výsledku. (Výborně!) To je cíl, kterého chceme dosáhnouti. A k tomu činíme všechny možné cesty - snad jich bude více - v tom či onom směru a nebude to jistě jedna šablona. Já mohu jenom zase ku konci prositi o součinnost, o spolupráci a plnou podporu a jsem si jist, že když všichni stejně, prodchnutí jsouce nejen odporem, ale i přesvědčením, a vědomím povinnosti budeme pracovati v tomto směru, že také práce naše setká se s výsledkem. (Výborně! Dlouhotrvající potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. K formálnímu návrhu se přihlásil posl. Brodecký.

Poslanec Brodecký: Navrhuji, aby řeč pana ministra Švehly byla ve formě lidové brožury vytištěna a rozkolportována po celé československé republice. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP