Pátek 23. května 1919

Předseda: Pánové, o té věci, žel, podle našeho jednacího řádu nemohu dát hlasovat. Myslím však, že vláda, resp. pan ministr vnitra přání tuto vyslovenému vyhoví, a že je uvede ve skutek. - Ostatně souhlas pánů z celého Národního shromáždění dal na jevo, že v té věci jsou téhož názoru.

Podle § 67 jed. ř. jest zakončiti debatu o prohlášení ministerském o pilném dotazu hlasováním, schvaluje-li Národní shromáždění prohlášení ministrovo čili nic. Dám o této věci hlasovati. Prosím pány, aby zaujali svá místa.

Kdo souhlasí s učiněným právě prohlášením p. zástupce ministerského předsedy, ministra vnitra Švehly, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Prohlášení p. ministra vnitra jest schváleno.

Přerušuji jednání a přistoupím k ukončení schůze. Došel mne tento dopis.

Pane předsedo

prvního Národního Shromáždění!

Byl mi svěřen ministerstvem školství a národní osvěty nanejvýše čestný a radostný pro mne úkol, portraitovati našeho prvního presidenta republiky, dřevorytem, jehož listy jsou určeny pro úřady a školy.

Tento původní grafický list, věnovaný mnou našemu osvoboditeli, slavným legiím a Národnímu shromáždění, dovoluji si právě slavnému Národnímu shromáždění předložiti s uctivou prosbou, by byl pro všecky časy umístěn v některé z úřadoven sněmovny.

Prosím Vás, pane předsedo, abyste dobrotivě tuto mou žádost slavnému Národnímu shromáždění tlumočil a zůstávám Vám, slovutný pane předsedo,

v hluboké úctě oddaný

M. Švabinský,

malíř a ryjec, prof. a t. č. rektor

Akademie výtvarných umění.

V hlavním městě Praze, dne 22. května 1919. (výborně!)

Tlumoče toto přání našeho slavného umělce, doufám, že bude to v intencích vážené sněmovny, vyslovím-li slovutnému umělci vřelý dík za vzácný tento dar. O umístění uměleckého díla, jež jest vystaveno ve sněmovně proti předsednické tribuně, učiním vhodné opatření. (Výborně! Potlesk.)

Navrhuji, aby příští schůze se konala v úterý dne 27. května 1919 o 2. hodině odpolední s tímto denním pořadem:

1. Nevyřízený odstavec dnešního denního pořadu a to:

Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 897), kterým se upravuje správa obcí, o jejichž sloučení nebo rozloučení se jedná (tisk č. 977)

2. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 961.), kterým se mění licenční poplatek z dovezeného tabáku a tabákových tovarů (tisk č. 1034.)

3. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 936.), jímž se mění některá ustanovení zákona o přímých daních osobních ze dne 25. října 1896 (tisk č. 200. ř. z. o dani důchodové, tisk č. 1049.).

4. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 963.) o poplatku z cizozemských cenných papírů, jakož i z obchodování cizozemskými právními subjekty (tisk č. 1050.).

5. Zpráva finančního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 965.) o doplňování komisí pro daň z příjmu (tisk č. 1073).

6. Zpráva výboru státně-zřízeneckého o návrhu členů Národního shromáždění dra Frant. Lukavského, dra J. Matouška a soudruhů (tisk č. 255.) na započítání služebních let soudních kancelářských úředníků se středoškolským vzděláním, přijatých do prakse r. 1898 (tisk č. 1048.).

7. Zpráva výboru školského o vládním návrhu na prozatímní úpravu studia a státních zkoušek na fakultách věd právních a státních (tisk č. 1033.).

8. Zpráva školského výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 905.) o změně platnosti ustanovení o středních školách na Slovensku (tisk č. 988.).

9. Zpráva právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 505.), který se týče prozatímních opatření na ochranu vynálezů (tisk č. 1020.).

10. Zpráva imunitního výboru o žádosti, aby bylo povoleno stíhání člena Nár. shr. Josefa Kouši k žalobě Jaroslava J. Horáka v Praze (tisk č. 1069.).

11. Zpráva imunitního výboru o žádosti, aby bylo povoleno stíhání člena Nár. shr. Josefa Kouši k žalobě Antonína Hurta v Nuslích (tisk č. 1070.), po případě:

12. Zpráva výboru pro reformu pozemkovou o vládním návrhu zákon a (tisk č. 909.) o převodu drobně pachtovaných pozemků velkostatkářských do vlastnictví pachtýřů (tisk č. 1099.).

13. Zpráva ústavního výboru o návrhu členů Nár. shr. K. Vaňka, Konečného, Buriána a soudr. (tisk č. 222.) na změnu zemského zřízení pro Moravu (tisk č. 1085.).

14. Zpráva výborů: I. sociálně-politického, II. právního o vládním návrhu zákona o zabírání budov neb jejich částí pro účely veřejné (tisk č. 1091 a 1092.), a konečně:

15. Doplňovací volba.

Jsou snad proti tomuto návrhu, jak pokud se týče dne, tak pokud se týče denního pořadu, nějaké námitky?

Není jich. Považuji jej tedy za přijatý.

Schůze je skončena.

(Konec schůze o 5 hod. 25 min. odp.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP