Středa 16. dubna 1919

Prováděti reformu bude pozemkový úřad, jemu připadne velký a čestný úkol, aby byla provedena ku spokojenosti nás, všech. Zájem na tom má celý národ, proto si přejeme, aby byl úřad veden správou volenou Národním shromážděním.

Velké reformy vyžadují velkých lidí. Nechci tvrdit, že my, kteří připravujeme zákony pro reformu půdy, jimi jsme. Přál bych si, aby v zájmu naší drahé republiky, mezi těmi, kteří zákony o vlastnictví půdy budou prováděti, vskutku nalezli se velcí lidé, nezištní, demokraticky a sociálně cítící. Přál bych si, aby pracovali bez ohledu na okamžitou náladu široké veřejnosti a aby jediným cílem jejich byl prospěch republiky. Přál bych si ze srdce a myslím, že to je přáním celého tohoto Národního shromáždění, aby naše česká půda, která se stává dnešním dnem skutečně majetkem národa, přinesla mu požehnání pro všechny věky. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Konečný: K slovu přichází další řečník občan Biňovec. Uděluji mu slovo.

Posl. Biňovec: Vážení pánové!

Jestli-že socialistické strany svým vlivem působily, aby socialisace soukromého vlastnictví započala právě v oboru zemědělském, pak je to jen výsledkem poměrů, které právě v zemědělství jsou zakořeněny, a které jsou hospodářsky daleko horší, než poměry v průmyslu a živnostech. Třídní protivy soukromého kapitalismu právě nejvíce řádí v našem zemědělství, kde jejich výrazem jest na jedné straně velký přepych, velké zbohatlictví, zejména šlechty a na druhé straně bezmezná bída a nahota zemědělského dělnictva. Příklady zlé, příklady, které dávala majitelům velkých statků šlechta, byly ve velké míře také i majiteli velkostatků bez titulů následovány. Naše šlechta neznala své statky, neznala své dělníky, neznala své zřízence a hospodáře, jen tenkráte, když přijela na hon, jen tenkráte, když použila zemědělských dělníků jako náhončích při střílení zvěře. Právě tyto okolnosti nutily k tomu, aby otázka skutečných zemědělců byla rozřešena, a aby půda dostala se těm, kteří skutečně na ní pracují.

Tyto třídní protivy, které právě v nynější době válečné byly vyvrcholeny, přiměly nás socialisty k tomu, abychom řekli, že ne od komínů, nýbrž v prvé řadě od půdy, která jest základem celého hospodářského života a blahobytu celé lidské společnosti, započala socialisace. Pánové, snaha naše po socialisaci půdy nesměřuje proti těm, kteří na půdě poctivě a spravedlivě na prospěch celé lidské společnosti pracují a pracovati chtějí, nýbrž směřuje proti těm, kteří z půdy a na účet lidí produktivních a pilných bohatli, svůj soukromý život zabezpečovali, ale ničím na zhodnocení a produktivnost naší půdy nepřispěli.

Zemědělští dělníci, zřízenci a namnoze i úředníci nebyli uznáni majiteli dosavadních statků za svou práci. Velkostatky resp. majitelé jejich byli překážkami rozvoje ostatního, přímo na velkostatku nezávislého obyvatelstva. Náš malorolník a domkář ve svém existenčním vývoji byl tlumen a držiteli velkých statků držán zpátky, nebyl nikde uznáván, nebyla mu vůbec dána možnost, aby existenci svou náležitým způsobem mohl založiti a aby mohl také své rodině život člověka hodný a spravedlivý zabezpečiti. Nejen pak soukromníci, ale v mnohých případech i obce, zejména v místech, kde se jedná o fideikomisní statky, statky císařské a majetek různé šlechty, trpěli nesmírně na svém vývoji; nebyloť možno ani kousek půdy ke stavbě domků, ke stavbě různých podniků živnostenských zakoupiti proto, poněvadž majitelé velkostatků všemi prostředky bránili se tomu, aby majetek jejich nebyl zcizován a aby se nestal štěstím všeobecnosti, nýbrž aby byl držán na účet a úkor naší společnosti ve vlastnictví soukromém.

Tyto okolnosti a tyto příčiny vedly nás k tomu, abychom zlomili monopol soukromého vlastnictví v půdě a tato snaha právě tímto zákonem se uskutečňuje, stává se skutkem to, po čem touží nesmírné massy zemědělského dělnictva, po čem touží celá naše republika, poněvadž v republice záleží na tom, aby výživa veškerého našeho obyvatelstva byla náležitým způsobem nejen zajištěna, nýbrž i práce a pilnost lidí na půdě pracujících byla uznána a náležitým způsobem oceňována. Pánové, nám jde při řešení tohoto problému také o to, aby produktivnost našeho zemědělství byla, pokud možno, povznesena. Reforma pozemkové otázky nesmí znamenati to, co spatřujeme dnes v Rusku, nesmí znamenati zmenšení produkce, nýbrž její zvětšení a tím také zhodnocení práce a pilnosti našich zemědělců. Naše republika v této otázce musí jíti tak daleko, abychom se úplně emancipovali ze závislosti v otázce výživy na jiných státech proto, poněvadž naše obvody zemědělské jsou s to, aby nám daly tolik předmětů k výživě, kolik potřebujeme k výživě našeho obyvatelstva.

K tomuto účelu vedlo nás řešení zemědělské otázky a k tomu také byly vedeny socialistické strany, aby tak základna existence naší republiky byla zajištěna. Proto jsme, pánové, nemohli vejíti při řešení této otázky a při projednávání osnovy zákona o reformě půdy na nějaký zmocňovací zákon, musili jsme zde míti pevné slovo, které říká, že republika, resp. stát, zabírá určité obvody majetkové, které se stávají vyhlášením zákona skutečným majetkem naší republiky a umožňují, aby republika pak pracujícímu zemědělci mohla půdu poskytnouti. Tato předloha zákona, a my si to, velevážení pánové, nijak nezapíráme, jest výsledkem revolučního vývoje, jest výsledkem, který si vynutily massy dělnictva svým právem na život, na rozhodování v této republice. Jest současně také po stránce formální výsledkem dohody mezi politickými stranami a my jen můžeme konstatovati, že i strany, které až dosud lpějí na půdě jako soukromém vlastnictví, byly také při projednávání dotyčné osnovy, přece jenom šly tak daleko, že tomu tlaku ze zdola povolily a daly možnost, že ten zákon mohl býti dnes projednáván a dokonce odhlasován.

Účelem tohoto zákona jest v první řadě zabrati veškeré velkostatky všech těch hříšníků, kteří se prohřešili na zájmu obyvatelstva naší republiky, zabrat je bez náhrady jako pokutu a trest za to, co proti našemu národu spácháno bylo. Vedle toho ale také budeme vyvlastňovat velkostatky, o jichž náhradě není ještě rozhodnuto. Jde zde o to, jestli nebudou zde nalezeny příčiny, pro něž by se mohlo říci, že dosavadním držitelům statku nenáleží náhrada proto, poněvadž jsou stejnými vinníky jako Habsburgové, Lichtenštejnští a snad i Černínové, a těm by ještě při prováděcím řízení neměla býti dána náhrada. Pokud pak bude přiznána náhrada, jest třeba nalézti formu podkladu, v jaké výši a na jakém základě může býti náhrada vyplacena. Výboru pro pozemkovou reformu nepodařilo se tuto základnu najíti a v osnově zákona se praví, že o této otázce rozhodne se v budoucím zákoně, který bude projednáván. Nám jde o to, aby náhrada byla taková, aby umožnila jednak existenci všech těch, kteří na půdě pracovati budou, a za druhé aby umožnila těm, kteří své produkty a předměty dávají do trhu veřejného a všem konsumentům za takové peníze, abychom odstranili nynější drahotu a abychom umožnili veškerému obyvatelstvu levnější živobytí a existenci. (Výborně!)

Tedy tato otázka bude padat hodně na váhu při řešení všeobecných hospodářských poměrů a budeme muset míti ten cíl na zřeteli, abychom neřešili naše hospodářské poměry tím, že budeme za různé předměty a práci více platiti, nýbrž musíme i v tomto zákoně dáti přednost tomu, abychom při menších příjmech a menších vydáních zabezpečili lepší existenci našemu obyvatelstvu. Na drahotě není žádné požehnání. Toto staročeské přísloví se musí uplatniti a musíme pečovati o to, aby zemědělec neplatil 180-200 K za korec a aby produkty své práce mohl levným způsobem veřejnosti nabízeti.

Pánové! V osnově zákona není realisován, není uskutečněn náš pravý názor a náš požadavek ohledně rozlohy a rozměru půdy. My jsme přistoupili na číslici, která zabezpečuje ještě držení přímo velkých statků v rukou jedinců. 150-250 hektarový statek neznamená středního nebo obyčejného rolníka. To jest ještě kapitalista, to je majitel, který pomocí svého mocenského a hospodářského postavení bude moci ještě utlačovati ostatní obyvatele. O tom není žádného sporu. Jestliže jsme na to přistoupili, učinili jsme tak jenom s výhradou, že pozemkový úřad ve své pravomoci, kterou mu právě tímto zákonem dáváme, bude moci řešiti otázku reformy pozemkové v takovém smyslu, aby všude tam, kde touha po půdě byla a jest, aby se zemědělci dostala, a proto jest tu odstavec zmocňovací, ve kterém se praví, že tam, kde je toho potřeba a kde okolnosti toho vyžadují, může se jíti pod tu cifru 150 až 250 ha. A já dodávám, že půjdeme tak daleko, až do existenčního minima našeho zemědělce. Toto existenční minimum vyjádřil bych slovy, že půjdeme až tam, kde osobní práce a přičinění majitele půdy a jeho rodiny nebude nijak dotčena. Tam, kde je nouze o půdu, nemůžeme držeti stav, aby lidé v námezdním poměru pracovali na někoho jiného, nýbrž musíme pečovati o to, aby každý svou vlastní prací si zabezpečil existenci a svou budoucnost. Pánové, také na druhé straně, kde se v zmocňovacím odstavci praví, že může se jíti až do 500 ha, varoval bych před tím, aby se tato cifra vzala jako základ pro soukromé vlastnictví, a doporučuji, aby se tak stalo jenom tenkráte a v tom smyslu, když na takovém statku se bude jednati o produkty a předměty, které zpět našemu zemědělci budou vráceny.

Pánové dokládali tuto zásadu Slovenskem, ale právě z úst našich Slováků jsme slyšeli, že když takto budeme vyvlastňovat, ani jeden rolník, ani jeden sedlák nebude tím dotčen, a my tvrdíme, že na Slovensku budeme půdu dávat a ne brát, jen velkostatkářům, kteří vůbec Slovenska neznali, nežli když tam šli na medvědy nebo nějakou jinou zvěř. Těm se tedy půda bude brát, ale ani jeden rolník nebude tím dotčen a podle názoru lidí, kteří jsou do tamějších poměrů zasvěceni, mohli jsme jíti ještě níže. Proto již s těchto hledisek jest nutno, aby na Slovensku a zejména v obvodech, kde touha po půdě jest nejakutnější, se pozemkový úřad této cifry nedržel, nýbrž, aby dbal toho, aby nejširším vrstvám lidovým bez ohledu na velikost těchto statků a udržení jich se půdy skutečně také dostalo.

To by byly, vážení pánové, direktivy pro úřad, o jehož vnitřní formě budeme dále jednati, a předpokládáme, že ta tolerance, která se ukázala při projednávání této osnovy zákona v našem výboru, bude stejným způsobem prováděna také i v pozemkovém úřadě. Nám skutečně jde o to, aby se půda dostala tomu, kdo na ní pracovati chce, nebo pracuje.

My těch lidí lačných po půdě máme mnoho, ale máme mnoho lidí takových, u nichž se ještě spekuluje s jejich prací na půdě. Vedle všech těch vyjmenovaných kategorií, zemědělců, živnostníků, domkářů atd. a družstev, padají zde na váhu ještě různé jiné kategorie. Podívejte se na naše košíkáře, kteří jsou dnes předmětem spekulace také majitelů půdy a dokonce i spekulace ostatní! Právě dnes dostal se nám do ruky případ, že náš stát, naše republika, ministerské úřady nebo místodržitelství, pronajímá půdu sedlákům, kteří si jí však nenechají, nýbrž pronajímají ji dále. Takový sedlák má půdu spachtovanou korec za 35 K, ale propachtuje ji dále jinému za 250- 300 K korec. (Slyšte!) Taková spekulace se dělat nesmí! Upozorňuji, že naše místodržitelství pronajalo na př. prutníky kolem řek sedlákům a ti je pronajímají dále košikářům za horrentní cenu, takže na nich ještě vydělávají.

Také rybáři budou musiti přijíti první na řadu, kde se jedná o vody a rybolov. Rovněž tak sadaři. Právě válečná doba nám ukazuje, že nebudeme moci trpěti takových spekulací s ovocem, jakých jsme se dožili v době válečné. Musí se to tudíž dostati z první ruky producentům a od nich konsumentům. Tyto otázky bude moci pozemkový úřad řešiti tak, aby konsumentům dostalo se ovoce a zemědělské produkty za ceny nejlevnější.

Tímto zákonem ovšem nezasáhneme všechny nervy našeho zemědělství a našeho venkova. Vezmeme-li cifru 150-250 ha, necháváme ještě veliké soukromé vlastnictví, na němž také dělnická třída zemědělská bude ještě dále pracovat, a kdybychom neměli také k tomu nějaké slovo pronésti, jistě by pracovala v takových poměrech námezdních jako dnes. Máme sice naději, že, jakmile na některém vyvlastněném statku se práce zemědělského dělnictva zhodnotí a zcení, bude to míti nepřímo vliv také na statky, které zůstanou stále v soukromém vlastnictví a že podle tohoto barometru mzdového a hospodářského, jak bude stoupati na družstevních statcích, budou se zlepšovati také hospodářské poměry zemědělského dělnictva u zaměstnavatelů soukromých.

Pakli se tak nestane, máme připravený návrh zákona, kterým žádáme, že nejen v zemědělství, nýbrž ve všech průmyslových a živnostenských podnicích soukromých musí býti zavedena povinnost veřejného účtování a bilancování a poskytování podílu na čistém zisku všem, kteří dnes v námezdním poměru pracují a stojí.

Pánové, při projednávání této osnovy zákona málo se mluví o dosavadních zaměstnancích na velkostatcích. Máme tam úředníky a zřízence, máme tam zemědělské dělníky, pro něž jsou tu a tam nějaké fondy zřízeny. Všechny tyto stavy na zemědělství súčastněné svou prací a pilností jistě mají zájem na tom, aby N.S. také řeklo, jak jejich hospodářské postavení a jejich starobní a invalidní pojištění bude zařízeno a zabezpečeno. Konstatuji, že budeme musit přikročiti co nejdříve k sestátnění všech pojišťovacích fondů starobních, na různých statcích již stávajících, k tomu účelu, aby pro všechny zřízence a úředníky dostalo se zabezpečení ve státu. Také jsou různé fondy pro pense z milosti pro naše zemědělské dělníky. I tomu musíme věnovati náležitou pozornost, aby zemědělský dělník nebyl vydán starosti a strachu o poslední léta svého života.

Vážení pánové! Tyto otázky bude musit jednak sledovati pozemkový úřad, jednak také i náš výbor pro pozemkovou reformu, aby co možná nejdříve vešly v platnost a ve skutek. Žádáme-li dnes na úřednictvu a na zřízenectvu hospodářském, žádáme-li na zemědělském dělnictvu, aby nám zabezpečili letošní sklizeň, žádáme-li, aby projevili více produktivnosti a schopnosti k práci atd., pak musíme v prvé řadě zabezpečiti hospodářské a sociální otázky těch lidí a stavů, a proto také budeme musit říci, že všem těm, kteří na půdě budou pracovati, postaráme se o to, aby pro případ stáří, pro invaliditu a pro případ nemoci byli pojištěni a zabezpečeni.

Pánové, my tímto zákonem, který právě je projednáván, nerozřešíme celý problém socialisace našeho zemědělství. Budou jistě následovati další otázky, další zákony, kterými se budeme musit zabývat, a já mám za to, že vedle všech těchto otázek, o kterých jsem se zmínil, bude musit padnout též rozřešení o otázce pachtýřů, a to nejen pachtýřů, kteří jsou vázáni již dlouholetou dobou na majetek, který obdělávají, nýbrž zejména také pachtýřů, kterým se dostala v pronájem půda v době válečné. Musíme si uvědomit, že právě doba válečná dala možnost jedincům, jednotlivým majitelům statků, aby válečné konjunktury využili k tomu, by svoje statky a svou půdu za drahé peníze propachtovali našim domkářům a malozemědělcům. To má za následek, že také ten malý člověk zase po drahotě touží, aby co nejvíce za své produkty stržil, a tím přivádí stav, ve kterém se nacházíme, ve kterém se lichvaří, ve kterém ničím a nikomu neposloužíme. (Posl. Špaček: A co když se před válkou pronajalo?)

Pokud se týče pronajmutí půdy lacino, to bych rád viděl vyloženo. Já nevím, ve kterých obvodech anebo kdo by byl před válkou pronajal půdu po 30, 36 nebo 40 K. (Posl. Špaček: Já mám pronajatu za 30 korun v Dobřichovicích!) To jsou velmi ojedinělé případy, ale 95% případů je těch, kde jsou pronajaty půdy za 80, 100, 120 a 200 zlatých za korec.

Tyto případy budou se musit řešit proto, poněvadž se nám jedná o to, aby produkty zemědělské, které jsou základem výživy celého našeho národa, celé naší republiky, pokud možno byly zlevněny. Musíme pracovat od kořene. Nemůžeme chtíti, aby ten, kdo na té půdě pracuje, a kdo hodně platí z té půdy, nám něco dával levně. Musíme mu umožniti, aby za levný peníz mohl pronajmouti půdu a z té půdy plod své práce nám levně prodával.

To jsou otázky, které my budeme při řešení všech těchto záležitostí sledovati a prohlašujeme, že ač nejsou splněny zásady stran socialistických, socialistického bloku, zvedneme své hlasy pro tento návrh u vědomí, že jest to vážný krok k socialisaci veškeré naší výroby, že jest to krok k tomu, aby práce byla ku prospěchu a užitku všech těch, kteří ji vykonávají, aby byla ctěna a ceněna, aby byla štěstím těch, kteří pracují. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Slovo dále má p. kolega dr. Viškovský.

Posl. dr. Viškovský: Slavné Národní shromáždění!

Předem bych rád rozptýlil omyl, který jest s to vyvolati různé projevy ve veřejnosti, jakoby běželo o akci, která jest výsledkem a zásluhou snahy jedné neb některých stran. Ačkoliv iniciativa vyšla z řad strany, ke které také my máme čest náležeti, jsem o tom přesvědčen a myslím, že toto přesvědčení chová jistě valná většina celého Národního shromáždění, že běží o věc, která tryská ze silné, veliké vůle národa, a že běží tedy o akci celého národa. Myslím také, že nebudou to strany, které dávati budou někomu půdu, které budou půdu vyvlastňovat nebo přidělovati, nýbrž že k tomu jest povolán zákonem národ a jeho jménem stát, jakožto ten, který povede celou tuto akci. Nerad bych, aby tato akce pojímána byla jen jako strannická, aby se ve veřejnosti prohlašovalo, že ta nebo ona strana chtěla dáti více nebo méně, nýbrž my všichni měli jsme velkou a silnou vůli, tuto akci uskutečniti, a šli jsme všichni tak daleko, jak bylo možno a jak bylo nutno k rozřešení této otázky. (Poslanec Johanis: Vždyť se kolíčkovalo k návrhu vaší organisace!) K tomu jsme byli oprávněni, ale neříkáme, že budeme rozdělovati půdu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP