Úterý 25. února 1919

Ale ovšem to samo o sobě ještě není tím rozhodujícím. My nesmíme šetřit jenom ve státě, ale musíme šetřit vůbec. Musíme šetřit a vyrábět, jiné pomoci nám není, jinak ta koruna bude stejně devalvována, jako byla ta stará. Neboť jisto jest: máme-li si vzíti z někoho příklad, mužeme si vzíti příklad z Francie, která byla v r. 1870 skutečně uvalena do takového velikého neštěstí, jakým byla prohraná válka s Německem, kdy musila zaplatiti 5 miliard - na tu dobu ohromná suma - válečné náhrady, ta hospodářsky tu válku nad Německem vyhrála, ovšem jenom tím, že dovedla šetřit, že se vrátilo všechno její obyvatelstvo k té veliké šetrnosti, o které řekl Robert Peel, že jestliže v Anglii z pěti lidí čtyři jsou střádalové, tedy ve Francii ze 40 jest jich 39. Oni se vrátili k té své šetrnosti, ale také se neobyčejně rozmohli, pokud se týče výroby. Uvažme, že Francie, zmenšená válkou z roku 1870, Francie zpustošená, již v roce 1872 vyvezla o 81/2 milionů liber sterlingů více, kdežto vítězné Německo vyvezlo jenom o 3/4 milionů liber sterlingů více, nežli vyvezlo před válkou. Tím Francie vyhrála, vyhrála hospodářsky tu válku nad Německem, že mohla zaplatiti velmi brzo svou válečnou náhradu, a způsobila tím rychlým zaplacením válečné náhrady onen ohromný krach, který následoval v r. 1873. A proto nemohu přestati tím, abych skutečně vždycky a všude říkal, že my tady v Nár. shromáždění nějakým dekretem valutu napraviti nemůžeme, nýbrž že valutu můžeme napraviti jenom tenkráte, jestliže všichni budeme šetřit. (Výborně) Třetí oddíl jaksi návrhu, který zde byl učiněn, týká se daně z majetku. Nemohu přijíti před slavné Nár. shromáždění dnes s návrhem, jak bude daň z majetku vypadati, a pokládal bych to také za dosti nebezpečné, abych s takovým návrhem před vás nyní přicházel. Ze dvou důvodů: předně z toho důvodu, že nevím, jak velké je jmění, z kterého to mám bráti. Proto bych nemohl ustanovit procento a způsob oné úhrady. A druhý důvod je ten, že bych dnes nerad říkal, jakým způsobem bude osvobozen, poněvadž bych tím dociloval jenom jednoho: že by se každý chtěl dostati do té nižší kategorie, kdežto, když se to neví a prostě dělá se soupis majetku, abychom se dověděli, kolik ho máme, a potom to mohli rozvrhnouti, tedy žádný neví, jestli se to zrovna před tou jeho korunou nezastaví a jestli nespadne do té vyšší sazby. Ale v hlavních zásadách bych řekl toto: dávka z majetku - a proto také jmenuji to dávkou z majetku - musí býti zaplacena najednou. Nechci, abychom zavedli dávku z majetku která by byla rozvržena na 10-15 let, poněvadž by byly ty kvoty, které by na to připadaly ročně, započítávány do nákladů výrobních a přesunovány ceny zboží, kdežto když by dávka byla najednou zaplacena, není žádného důvodu pro přesun.

Ale právě proto, že bych si představoval dávku takovým způsobem placenou, musím toho dbát, aby zde byla jakási jistota, jakási záruka snadného a lehkého dobývání a zaplacení. Návrhy, o které zde jde, směřují v prvé řadě k tomu, abychom zjistili majetek movitý, majetek, který by nejsnáze mohl zmizeti, který nejsnáze by mohl utéci přes obvod našeho státu.

Já prosím, žádám Národní shromáždění o prostředky, které pan referent nazval prostředky často až brutálními a drakonickými. Já bych, prosím, nerad těch drakonických prostředků užíval, ale jednoho bych rád docílil: totiž toho, aby bylo zřejmo pro každého poplatníka, že ať dělá co chce, neuteče, poněvadž jenom potom přijdeme ku správnému odhadu svého majetku. Jestliže bude obyvatelstvo skutečně v těchto věcech pomáhat, - já říkám, že je to občanská povinnost každého člena republiky, aby pomáhal ke správnému zjištění jmění, svého i těch ostatních (Hlas: Výborně), že je to občanskou povinností proto, poněvadž, čím více toho jmění bude zjištěno, tím menší bude dávka ze jmění, čili jinými slovy: ten, kdo zatajuje toto jmění, nejedná jen proti státu, nýbrž proti každému spoluobčanu. (posl. Vaněk: Tak jest! Výborně!) Poněvadž my budeme věděti, že potřebujeme na úpravu valutní a ostatních hospodářských poměrů takový a takový obnos, a ten obnos podle zjištěného jmění navrhujeme, proto každý, kdo se bude chtíti vymknouti této povinnosti, poškozuje nejen stát, nýbrž poškozuje také své bratry. (Posl. Vaněk: Nezapomeňte na progressi! Posl. Johanis: Jen aby si to vzali k srdci keťasové)

Pánové z té strany je docela zbytečno jaksi mne upozorňovati na progressi. Já, pánové, jsem již to řekl napřed, že daň z majetku má býti pro mne jen jiným způsobem formy devalvace těch korun zbohatlických. (Souhlas. Výborně!) To, jak jsem řekl, nemohu provésti jinak než právě progressí.

Já, pánové, bych si přál, - to ovšem nezáleží na mě, nýbrž na slavném shromáždění - aby mohla býti daň z majetku provedena tím způsobem, že by majetek předválečný byl stižen co možná mírně a přírůstek válečný velmi ostře a současně abychom mohli udělati jednu věc: abychom u těch, kteří válkou na svém jmění utrpěli ztrátu, jejichž jmění se zmenšilo, mohli přikročiti k jisté degresi, ke zmenšení sazby, která by jinak platila. (Výborně!) Tím bychom zajisté docílili u všech lidí, co u daní je velice důležito: že by měli pocit, že tato dávka jest dávkou spravedlivou.

Prosím slavné shromáždění, abyste návrh, který jsem vám předložil, přijali. Jsem si plně vědom velké zodpovědnosti, kterou na sebe beru tím, že s tímto návrhem jsem před vás předstoupil. Jsem si vědom, že tím na se beru zodpovědnost do budoucnosti, jsem si vědom toho, že zde není žádného příkladu, nebo, abych tak řekl, šimla, podle kterého se dají tyto věci dělat a opisovat. Vím, že tím děláme veliký pokus, pro který jsem hleděl se získati bezpečná data, udělati zkoušky, zjistiti si celý stav našeho hospodaření tím, že jsem se jeden a půl miliardy vypůjčil z hotovostí a díval jsem se, jak bude vypadat hospodářský život, hledél jsem se dříve předem přesvědčiti o tom, zda se snad neklamu, zda bude možno docíliti jistého ozdravění, a přišel jsem k náhledu, že tato cesta, kterou vám doporučuji, jest správná.

Ovšem říkám jedno: takové veliké věci dají se provésti jen za spolupomoci, za upřímné spolupomoci veškeré veřejnosti. Bez té spolupomoci ovšem těžko může člověk zmoci to, co světová válka tady nashromáždila, a proto bych prosil všechny, ať už mají vliv v žurnálech, nebo v úřadech, nebo kdekoliv jinde, aby v těchto dobách které byly nazvány bitvou, stáli na svých místech a pomáhali bojovat, poněvadž mohou být ujištěni, že to není můj boj, že to není Rašínova bitva. Ne, to je bitva za lepší budoucnost finanční a hospodářskou České republiky a tu musí býti všichni v řadách a všichni musí státi, aby ji udržel, aby pomáhali (Výborně! Hlučný dlouhotrvající potlesk).

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata jest skončena.

Přeje si pan zpravodaj doslov?

Zpravodaj posl. dr. Horáček: Nikoliv.

Předseda: Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování.

Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se. Nepokoj. Zvoní.) Prosím o klid.

Míním při hlasování postupovati takto: Nejprve budeme hlasovat o §§1., 2., 3., 4., 5. a 6., to jsou §§, jednací o okolkování, a o těch budeme hlasovati najednou; pak o skupině II., totiž o §§ 7., 8., 9. a 10., to jsou pravidla o soupisu jmění. Pak přistoupíme k hlasování o skupině III. Zde však vyjmu § 17. proto, poněvadž jest při něm navrhována změna - tedy o §§ 11., 12., 13., 15. a 16. najednou, potom o § 17. ve smyslu změny, navrhované panem zpravodajem, a konečně o §§ 18. a 19., jakož i nadpisu zákona a o úvodní formuli.

Jsou snad proti tomuto postupu nějaké námitky? (Nebylo). Námitek není, tedy budeme hlasovati.

Prosím ty, kdož souhlasí s §§ 1. až 6. podle zprávy výborové, aby povstali se svého místa. (Děje se.) To jest většina. §§ 1., 2., 3., 4., 5. a 6. jsou schváleny.

Prosím ty, kdož souhlasí s §§ 7., 8., 9. a 10. podle návrhu zprávy výborové, aby povstali se svého místa. (Děje se.) To jest většina. §§ 7. až 10. jsou přijaty.

Prosím ty, kdož souhlasí s §§ 11., 12., 13., 14., 15. a 16. podle zprávy výborové, aby povstali se svého místa. (Děje se.) To jest většina. §§ 11. až 16. jsou schváleny.

Prosím kdo souhlasí s § 17. a sice se změnou, doporučenou p. zpravodajem, aby místo slova "šestičlennou" stálo "sedmičlennou", jakož i, aby poslední věta, která zní: "Jednací řád komise schvaluje vláda", odpadla? Kdo souhlasí s § 17. v tomto znění, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.) To jest většina, § 17. v tomto znění jest schválen.

Kdo souhlasí s §§ 18. a 19. podle zprávy výborové, jakož i s nadpisem a úvodní formulí zákona, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.) To jest většina. § 18. a 19. Jakož i nadpis zákona i úvodní formule jsou schváleny. Ke druhému čtení přeje si slovo p. zpravodaj.

Zpravodaj posl. dr. Horáček: Prosím, aby v předposlední řádce §u 16. opravena byla tisková chyba, totiž, aby místo "daně důchodkové" stálo "daně důchodové", aby to "k" bylo vynecháno.

Předseda: Kdo souhlasí s přijatým právě zákonem v prvním čtení se změnou textovou, navrženou p. zpravodajem v § 16., aby v poslední řádce místo "důchodkové" stálo, "důchodové", také v druhém čtení, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

To jest většina. Zákon je schválen také ve druhém čtení.

Tím jest první zákon vyřízen a přistoupíme ke druhému a sice:

  1. b) "zprávě finančního výboru o vládním návrhu zákona o státní půjčce ve zlatě, stříbře a cizích valutách." (Tisk č. 546).

Uděluji slovo p. zpravodaji.

Zpravodaj posl. dr. Horáček: Vážené Národní shromáždění!

Právě byl odhlasován zákon, kterým byl učiněn první krok k nápravě naší měny. S ním úzce souvisí návrh druhého zákona, který má býti druhým krokem k nápravě naší měny, totiž zákona o státní výpůjčce ve zlatě, stříbře a cizích valutách. Není pochyby, že, máme-li pokračovati na této cestě nápravy měny, že k tomu budeme potřebovati toho, čeho při každé řádné měně je zapotřebí - totiž fundování její drahým kovem, dnes ovšem zlatem. Jsou ovšem dnes různé theorie, které nám vykládají, že k řádné měně vlastně není třeba nějakého kovového základu, že i peníze papírové, které snad postrádají takového základu kovového, mohou docela dobře a nerušeně plniti funkci peněz. To je do jisté míry správné, ale v praksi tyto theorie mohou vést k velkým a povážlivým následkům. My jsme právě v nynější světové válce byli velmi trpce poučeni o tom, kam to vede, když kovový základ, který nám má podpírat tuto měnu, zmizí, když se rozplyne, když zde pak není žádných závor, které by bránily tomu, aby ty papírové peníze, které původně tím zlatem jsou fundovány, neomezeně se mohly rozmnožovat. Toho tedy chceme se v našem československém státě do budoucnosti vyvarovat. My chceme svou budoucí měnu míti skutečně kovovou a nikoli papírovou měnou. Abychom toho dosáhli, - a máme ještě k tomu dosti dalekou a nesnadnou cestu - budeme potřebovati ovšem jisté značné zásoby drahého kovu, dnes tedy ovšem zlata, kterým bychom tuto svou měnu podložili. A toto zlato mohli bychom si opatřiti jem dvojím způsobem. Buď za hranicemi, jako se to udělalo v míru a jak se také Rakousko v r. 1892 zlato opatřilo - nějakou výpůjčkou zahraniční; ale my víme, že by to dnes, po světové válce, bylo velmi nesnadné. Vždyť my budeme míti dosti nesnází jen s tím, abychom si takovou zahraniční výpůjčku ve zlatě opatřili k jinému účelu, totiž k účelu dovezení potravin a dovezení surovin.

K valutárním účelům budeme musit voliti jinou cestu a sice cestu, abychom si snad opatřili to zlato, které skutečně zde jest. A není to jen zlato, je to i stříbro, jsou to zejména i cizí valuty, t. j. takových států, které zlatou měnu skutečně mají. Tedy zejména na př. americké dolary. A je všeobecně známo, že opravdu i u nás doma dosti takových cizích valut, dosti zlata, dosti stříbra je nahromaděno a thesaurováno. Prosím, kde jsou jen, řekněme, ty stříbrné korunky, kde jsou ty dvoukoruny, ty zlaté korunky, kterých u nás přece dostatečné množství cirkulovalo? Ty jsou schovány a ty se neobjeví dříve, dokud jich nějakým způsobem z těch jejich skrýší nevylákáme. A to má za účel tento zákon. Navrhuje se totiž, aby vypsána byla půjčka ve zlatě, t. j. ve zlatě splatná a ve zlatě zúročená, tedy bez ohledu na nynější znehodnocení měny platily by se jí úroky - a sice mají býti 4% úroky a zápůjčka jen na 4 roky má býti vypsána - ve zlatě. Tím má býti dána možnost, aby ti, kteří mají ty zlaté peníze a valuty atd., které jim dnes nic nenesou, schovány, aby je mohli výhodně v této výpůjčce zužitkovati. (Hlas: Oni na to nepůjdou!) Oni na to asi půjdou, poněvadž jim to dnes nic právě nenese. Ale je ještě jedno lákadlo, a to jest jisté lákadlo, které ve finančním výboru vzbudilo jisté pochybnosti. Jinak finanční výbor s tímto návrhem úplně souhlasil. Ale ono jest zde také jisté ustanovení, že tato výpůjčka, na rozdíl ode všeho ostatního nemovitého a movitého jmění, má býti vyňata z té budoucí dávky majetkové, o které zde mluvil pan ministr financí. Tato věc, jak řečeno, vzbudila jisté námitky. Ono se totiž tvrdilo, a jistě právem se tvrdilo, že tím se dostane jistého privilegia, jisté výsady, jistého, řekl bych, presentu právě těm, kdo ho nejméně zasluhují, totiž těm syslům, kteří to sbírali a schovávali a kteří to mají nyní doma. Ti dostanou nejen úroky toho, ale ještě z toho nebudou platiti ani žádnou daň majetkovou. Ovšem správa finanční na to pravila: Jestliže to neučiníme, pak skutečně ty peníze nedostaneme, oni si je schovají nadále a budou snad s nimi platiti do ciziny a pod. Na konec finanční výbor - řekl bych, s těžkým srdcem - také i k této podmínce přistoupil, totiž, aby tato výpůjčka ve zlatě byla od té budoucí dávky majetkové odečtena, tedy z toho, co by vypadalo na tuto výpůjčku, aby se ta daň majetková neplatila. (Hluk. Předseda zvoní.) Tedy v této formě jest návrh předložen Národnímu shromáždění ku schválení a jménem finančního výboru prosím, aby Národní shromáždění mu udělilo své schválení. (Výborně! Potlesk!)

Předseda (zvoní): K slovu se přihlásil pan ministr financí, uděluji mu je.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP