Úterý 25. února 1919

Ministr financí dr. Rašín: Slavné shromáždění!

K tomuto zákonu chci říci jen několik slov. U nás veřejnost celá vycházela z toho názoru, že budeme moci pro úpravu svých valutních poměrů dosíci velikých valutních zápůjček v cizině. Zkušenosti, které se zápůjčkami v cizině až dosud jsme udělali, nejsou toho rázu, abychom si měli říci, že také po této stránce máme povinnosti, abychom v prvé řadě spoléhali se sami na sebe. Dělali jsme to dlouhá léta, po 300 let své poroby, že v prvé řadě sami na sebe jsme spoléhali, a myslím, že to musíme dělati také nyní, v dobách své mladé svobody. Já vypsáním této půjčky chci poskytnouti všem těm lidem, kteří mají ležeti bezúročně peníze cizí, aby je na 4 roky půjčili republice proti tomu, že po 4 letech jim budou vráceny zase a sice v těch valutách, ve kterých je dnes půjčili. Já chci skutečně na ně appelovati, aby zde učinili tu výpůjčku, pro nynější dobu pro nás tak nutnou a potřebnou. Jestliže tak neučiní, bude záležeti na Národním shromáždění, aby volilo jiné formy, jakými by skutečně k valutním půjčkám rozsáhlého způsobu se dostalo. Já chci rozšířiti tuto půjčku na široké vrstvy, poněvadž vím, že v širokých vrstvách, specielně venkovských, je dosti zlata, stříbra a také valut cizích hojně, a proto chci, aby mohly býti spořitelny a jiné peněžní ústavy zmocněny, aby na knížky přijímali tyto cizí valuty i zlato a takovým způsobem sebrané obnosy aby mohly býti zapůjčeny státu do velké valutní půjčky. (Výkřik: Pan ministr má rád venkov!) Prosím, pánové, to není žádnou hanbou venkova, že skutečně hleděl si zaopatřiti již na počátku války zlaté mince a že thesauroval ty zlaté mince. Já bych byl málem za to oběšen, že jsem se opovážil před soudem ve Vídni hájiti, že taková thesaurace ve státě jest krásná, prospěšná tomu státu, poněvadž to zlato, kdybychom je odevzdali Rakousko-uherské bance, bylo by dávno již uteklo do Německa. (Veselost) Jen prosím, jestli tuto thesauraci, která byla provedena na počátku války a průběhem války, chválím, tak ji chválím jen pod jednou podmínkou: že to, co bylo tenkrát thesaurováno, dá se k posílení Československé republiky. (výborně! Posl. Johanis: Dáme heslo: Vlastenci punčochy ven!)

Velectění pánové, jsem přesvědčen, dáme-li této výpůjčce jistou privilej tím, že ji osvobozuji od budoucí dávky z majetku, tedy myslím, že to může skutečně zlákati všecky ty, aby ji nenechali ležeti nečinně a dali ji tam, kde jí všichni takovým způsobem potřebujeme. (Hlas: Jen jestli tak učiní!) Tedy prosím, můžeme pochybovati nebo nepochybovati, ale to jsou nejen vrstvy venkovské, ale také vrstvy městské, poněvadž ve městech je velmi mnoho specielně cizích valut thesaurováno ve velkých obnosech. Prosím, abyste neházeli všechno na jednu stranu, ale vezměme si to k srdci také my v městech. Poněvadž pak současně budeme sepisovati pod těžkými tresty tyto valuty pro majetkovou daň, doufáme, že by tato půjčka mohla míti úspěch a z toho důvodu ji také Národnímu shromáždění doporučuji. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Přeje si pan zpravodaj doslov? Ne. přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa. Hlasovati budeme, poněvadž tato předloha předně není obsáhlá, - má jem 8 paragrafů - a poněvadž jest, pokud se týče materií, jednotná, o celém zákoně, o § 1.-8., jakož i o nadpisu, najednou. Jest proti tomu námitka? (Nebyla) Není. Přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s § 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. a 8., jakož i s nadpisem zákonem a úvodní formulí, prosím, aby povstal se svého místa. (Stalo se.) To je většina. §§ 1.-8., jakož i nadpis a úvodní formule zákona jsou schváleny.

Přeje si pan zpravodaj ke druhému čtení slovo?

Zpravodaj posl. dr. Horáček: Nikoli.

Předseda: Kdo souhlasí s právě přijatým zákonem v prvním čtení také ve druhém čtení, prosím, aby povstal se svého místa. (Stalo se.) To jest většina, zákon je schválen také ve druhém čtení a tím jest tento odstavec denního pořádku vyčerpán.

Přistoupíme k dalšímu odstavci denního pořadu a sice:

2) ke zprávě imunitního výboru o žádosti zemského trestního soudu v Praze za vydání člena Národního shromáždění Josefa Vraného k trestnímu stíhání pro přečin urážky na cti (tisk č. 550). Zpravodajem jest pan kolega Jonáš, uděluji mu slovo.

Posl. Jonáš: Slavné shromáždění!

Sněm slavný právě jednal o okolkování bankovek a teď budeme jednati o okolkování redaktorů-poslanců. (Veselost). Za poslední doby zahnízdil se u nás zlozvyk, ba přímo jakýsi druh sportu, podávati lehkomyslně žádosti slavnému shromáždění za trestní stíhání redaktorů-poslanců. Patrně se tu počítá na nevraživost politických táborů a myslí se, že jedna strana vydá ochotně redaktora druhé strany a naopak. Jedná se zde o dna případy: O případ redaktora Stivína a redaktora Vraného. Oba dva jsou klasickým případem toho, co jsem tu pravil. (Hlas: Konečně jednou pohromadě! Veselost.)

Imunitní výbor pověřil mne jako referenta, abych Vám podal zprávu o případu kolegy Vraného.

Imunitní výbor jednal o žádosti zemského soudu k Praze za svolení k trestnímu stíhání člena Národního shromáždění Josefa Vraného, o žalobě, kterou podal na něho pan dr. Otakar Ševčík v Praze pro obsah článku, uveřejněného v časopise "Večer" dne 27. listopadu 1918.

Při rozhodování této věci byla pro výbor imunitní směrodatna tato hlediska:

Článek téhož obsahu, obviňující pana dra. Ševčíka ze závažných věcí, vyšel v tutéž dobu v několika časopisech. Pan dr. Ševčík u žádného z těchto časopisů nežaluje odpovědného redaktora, nýbrž dotyčného lokálkáře, pouze u člena Národního shromáždění Josefa Vraného činí výjimku a žaluje ho jako odpovědného redaktora, ač i v tomto případě je panu dru. Ševčíkovi pisatel článku znám. Pisatel článku je také ochoten, pravdivost tvrzení inkriminované lokálky před soudem dokázati, takže pan dr. Otakar Ševčík má dostatek možnosti, aby nepravdivost obvinění, v časopisech proti němu uveřejněných, před soudem prokázal.

Zřetelem k těmto okolnostem má imunitní výbor za to, že může Národnímu shromáždění doporučiti, aby pan Josef Vraný nebyl vydán za účelem trestního stíhání v této věci. (Výborně!)

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen, debata jest skončena. Přistoupíme k hlasování; prosím pány, by zaujali svá místa.

Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje, prosím, by povstal se svého místa. (Děje se.) To jest většina. Návrh jest přijat.

Tím jest také tento odstavec denního pořádku vyčerpán.

3. Není-li proti tomu námitek, přistoupíme k dodatečné volbě do výboru jednak ústavního, jednak sociálně-politického. (Nebyly.)

Námitek proti tomu není. Přistoupíme k volbě. Za Josefa Koušu, člena Národního shromáždění, člena výboru ústavního, jest navrhován Rudolf Bechyně, za dra Dérera, odstupujícího člena ústavního výboru, jest navrhován dr. Juraj Slávik. Do sociálně politického výboru se navrhuje místo Jakubky člen Národního shromáždění Němeček Václav.

Kdo souhlasí s navrženými změnami, prosím, by povstal se svého místa (Děje se.) To jest většina. Jmenovaní a navržení jsou zvoleni.

Přistoupíme k ukončení schůze a navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 27. února o 2. hod. odpolední, s tímto denním pořadem:

1. Zpráva školského výboru o návrzích dra Mareše, dra Srdínka a dra Krejčího na změnu zákona ze dne 28. února 1882 ř. z. č. 24. o universitě Karlově-Ferdinandově v Praze. (Tisk č. 433.)

2. Zpráva ústavního výboru o návrhu posl. dra B. Němce a soudr., aby všecka úřednická místa při nově zřizovaných státních úřadech republiky československé byla obsazována odborníky veřejným konkursem. (Tisk 503).

3. Zpráva právního výboru o návrhu zákona na reformu manželského práva. (Tisk 298.)

4. Zpráva výboru finančního a ústavního o vládním návrhu zákona, jímž zřizuje se nejvyšší důchodkový soud. (Tisk 513.)

5. Zpráva technického výboru o rychlém provedení nouzových staveb silničních, aby byla odstraněna nezaměstnanost dělnictva. (Tisk 520.)

Jsou snad proti tomuto mému návrhu, jak pokud se týče dne, tak pokud se týče denního pořádku, nějaké námitky? (Nebyly.) Není tomu tak, Prohlašuji jej za přijatý.

Schůze jest skončena.

(Konec schůze v 6 h 10 m).

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP