Úterý 11. února 1919

Především - pánové, trošku logiky do toho! Mám dojem, že - je-li tu pan kol. Fišer jako zástupce živnostnictva, nesmí mi upříti, že bych v té chvíli nemluvil pravdu - jest především mravní povinností vaší strany, nevyhledávati dělníky, nýbrž řádné mistry a obchody. To je povinností vašich poslanců a vašich lidí. A já prohlašuji, že to, co je v "Nár. Listech", jest nepravda. Krejčovský dělník v Praze má nejvyšší mzdu 120 K, a za to musí, vážené Národní shromáždění, udělat dva kabáty nebo dva žakety, jak tomu kdo chceš, nebo půldruhého zimníku. Je to prosím 300 K? Jestliže se našel ničema, - ale můj dojem je, že to není pravda - který si tyto peníze dal zaplatit, pak by měl pisatel zásadně nevyhledávati pokoutní, nelegální, neoprávněné podnikatele, nýbrž jíti na řádné zaměstnavatele, aby své straně nedělal ostudu.

Vážené shromáždění! Já to proto přináším, že to má nějaký osten. Můj dojem jest, že to jest mobilisace před volbami do obecních zastupitelstev.

Vysoce vážené Národní shromáždění! Zahájíme-li tímto způsobem bitvu, zaneseme do měst a malých městeček rozvrat, který pisatel v "Národních Listech" nezodpoví, nýbrž následek bitvy, která se z toho vyvodí, bude dlouholetým balastem a rvanicí, kterými bude poškozena Československá republika.

Já, jako člověk hrdě se hlásící ke krejčovskému dělníku, jako krejčovský dělník, mám uctivou prosbu k tomuto shromáždění, aby nepaušalovalo zejména krejčovské dělnictvo a aby toto vážené Národní shromáždění bylo přesvědčeno, že krejčovské dělnictvo toho času jest úplně bez zaměstnání, poněvadž došly státní zakázky, stát nemá materiálu, nemá také tu velkou potřebu a následkem toho dělnictvo stojí úplně bez práce. Já se vás, vysoce vážení pánové, v tomto bloku ve středu sedících, ptám, jak a z čeho ti dělníci budou živi? Pane chefredaktore Síse! Víte, že krejčovský dělník dělá jen 7 měsíců v roce, víte, že těch 120 K týdně bere jen po 7 měsíců, ve kterých pracuje a že po ostatní čas musí dosazovati, poněvadž není saisona?! Měl bych uctivou a vřelou prosbu na zodpovědné činitele "Národních Listů," aby dříve takové lokálky nedávali, dokud by nenabyli určitých informací, poněvadž v této době rozhodně nenesou dobro, kterého dnes potřebuje celá soustava československé republiky.

Mám dojem, že jsem vykonal jako referent za svou stranu to, co nutně vzhledem na obmezený čas povinen jsem byl. Naše strana, kollegové našeho klubu, budou hlasovati pro předloženou osnovu zákona o podpoře v nezaměstnání s tou výhradou, že vláda, opět nepřijde, abychom ji ještě jednou prodloužili a že vláda jest zodpovědna za to, aby se postarala o náležitou práci, o práci, na kterou dělnictvo čeká. K těm činitelům, kteří se práci vyhýbají, nemá československá republika povinnosti. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Uděluji slovo panu kol. Čuříkovi.

Posl. Čuřík: Slavné Národní shromáždění!

Otázka podpory nezaměstnaných, o které se jedná zase dnes na základě návrhu vlády o prodloužení tohoto zákona, jest celkem ve veřejnosti nechutně vykládána. V zásadě všichni zajisté s tím souhlasíme, aby dělníkům, kteří o svou práci přišli bez vlastní viny, bez osobní nějaké účasti, byl poskytnut nárok na řádnou výživu rodinnou ve smyslu podpory v nezaměstnání. V té zásadě celkem se shodujeme, ať náležíme k té neb oné straně, aneb k těm či oněm stavům. Hlavní, co chci zde vytknouti, při takovém vykládání mínění o této podpoře jest to, že existují názory jako by skutečně pouze lenoši a zahaleči tohoto zákona potřebovali. Kdybych chtěl snad dokazovati, kdo z těch nezaměstnaných zneužívá podpory, pak musím říci, že dělnictvo poctivé, dělnictvo prácechtivé, dělnictvo opravdu citlivé tohoto zákona nezneužívá. Pak-li ho někdo zneužívá, pak jsou to skutečně povaleči a osoby, kterých my hájiti nikdy nebudeme a také jich nehájíme.

Tentýž názor převládl mezi dělnictvem. I pokud znám názory dělnictva organisovaného odborově, mohu říci, že dělník organisovaný považuje podporu za nejzazší prostředek, když se mu odpírá možnost práce, a každý dělník sáhá po této podpoře teprve tehdy, když práce najíti nemůže. Účelem tohoto zákona má býti tedy skutečně jen těm nejpotřebnějším dělníkům prací nezaměstnaným poskytnouti náležité podpory. Jestliže se tohoto účelu zneužívá, jest věcí kontrolních orgánů a úřadů samých, aby náležitě na to dohlíželi, by se těchto podpor nezneužívalo.

Velectěné shromáždění! Nedostatek materiálu, který zavinil hlavně v textilním oboru nezaměstnanost, v jistých případech není tak odůvodněn, poněvadž v jistých odvětvích materiál tento skutečně máme, (Souhlas) jenom že nechce se uvolniti, poněvadž jednak ponechává se pro další zase zbohatnutí nebo zvýšení cen jistých spekulantů konfekcionářských. Při tom ovšem přehlíží se to, že tento materiál má býti majetkem státním, že tedy skutečně jím je a že má býti uvolněn tak dalece, aby se ho mohlo použíti v době nejhorší krise nezaměstnanosti.

Nezaměstnaní dělníci v textilním oboru nenesou tedy žádné viny, že práce nemají. Ale velkou vinu na tom nesou fabrikanti textilní a já zejména na základě zkušeností z Brna poukazuji, že brněnští továrníci, jakmile viděli, že konjuktura poněkud klesá a že by vyráběli s jistým větším risikem a menším ziskem, okamžitě propouštěli dělnictvo z práce, spekulujíce na to, že to dělnictvo opět do práce přijde, až ho budou potřebovati. Když ovšem viděli, že dělnictvo se rozprchává, přišli k poznání, že by škodili tím sami sobě, ihned vyjednávali s vládou, aby pro ně stanovila jisté výhody dle tohoto zákona. Byli zde páni, súčastnivší se jednání s ministerstvem sociální péče a s ministerstvem financí a ujednali, že pro fabrikanty textilní na Brněnsku bude se prostě zákon prováděti tak, aby oni dostávali náhradu 75 procent vyplacené podpory, dělnické, že dělníci zůstanou v továrnách s pracovními knížkami; dělníci se nerozutekou, továrníci mají ty dělníky zabezpečeny pro případ nutné potřeby pro sebe a ti dělníci jsou podporováni ze státních prostředků. Já se táži: Je to odůvodněno zákonným způsobem, aby továrníci, kteří vydělávali po celou dobu války ohromné sumy peněz, jenom proto, že si chtějí uchovati materiál pracovní, dostávali náhradu v té výši, jaká jim vládou zde stanovena? Já připouštím, že jsou fabrikanti, kteří vydělávali za války poměrně málo anebo sem tam byli poměry válečnými dotčeni, ale brněnští fabrikanti, kteří vyráběli většinou práce vojenské, z větší částí za války vydělávali mnoho a byli také stále zaměstnáni a dnes mohou klidně udržet dělníky v práci tovární. Tu bylo by potřebí, aby povolaní činitelé obrátili se na tyto fabrikanty a se zvláštním důrazem aby od nich žádali, aby v této krisi dělníků z práce nepropouštěli, aby je v továrnách ponechali a aby případně učinili opatření taková, která jsou možna na základě těchto poměrů, jako na př. o omezení doby pracovní na několik dnů v týdnu. Tím způsobem byli by pak dělníci náležitě zaměstnáni. Je to možno, jsme o tom přesvědčeni. Skutečně v některých továrnách byli dělníci staří v práci ponecháni, ale v jistých továrnách docela paušálně se dělníci z práce propouštějí, aniž by se bral ohled na to, jestli byli ve válce nebo před válkou přijati do práce. Tedy v tom směru je nutno, aby vláda, jak jsem také navrhoval v resoluci přijaté v sociálně-politickém výboru, působila k tomu, aby veškeří podnikatelé bez příčiny dělníky z práce nepropouštěli a aby je v továrnách ponechali a tím způsobem umožnili, aby poněkud zmenšeny byly náklady na vydání podpor v nezaměstnanosti.

Proč dělnictvo bylo z práce propuštěno, jsou bohužel také různé příčiny, které neodpovídají těm opravdovým nutnostem po této stránce. Já přicházím, velectěné shromáždění, opětně k té bolavé otázce, o níž jsme mluvili při prohlášení vládním před nějakým časem zde: k té otázce, kde dělníci byli propuštěni na nátlak jistých živlů. Jest to věc, která opravdu jest bolestna pro nás, když musíme mluviti o tom, že dělníci jsou propouštěni také vinou některých spoludělníků a snad dokonce vinou spoludůvěrníků v továrnách anebo v dílnách. Mám opět nové doklady o tom, doklady o terroru v jistých továrnách, na př. v severní Moravě v továrně papírnické v Aloisově, okres Šumperk, kde bylo naléháno na to, aby naše dělnice v továrně zaměstnané, pracující tam již léta před válkou, z práce byly propuštěny, protože nejsou v organisaci sociálně-demokratické. (Slyšte!) Jest zde interpelace podaná také od kolegy Kadlčáka a soudruhů, kde v závodech vítkovických bylo žádáno, aby dělník, který jest mimo organisaci socialistickou, byl z práce propuštěn. Jsou doklady z továrny v Čes. Budějovicích, jsou doklady četné, nové a nové doklady, které uvádím proto, abych tím dokumentoval, že jsou nezaměstnaní také, kteří odcházejí z práce pod nátlakem, zuřivým nátlakem, terrorem jistých živlů. A přátelé, velevážené shromáždění, to musím pranýřovat a tím chci říci, že organisace a povolaní činitelé nemají to trpěti, aby se zbavoval práce člověk, který chce pracovati, který má šlechetné úmysly spoludělnické, soudružné a solidární, ale jen proto, že neplatí určitý příspěvek do té neb oné organisace, bývá z práce propuštěn. Takové vydání na podporu jest zajisté zbytečné, pravda, ničím neodůvodněné a plně odporuje každému pojmu o svobodě a demokracii, na jaké právě trvají a budují se naše zákony.

Otázka demobilisovaných sil potřebných dotýká se v prvé řadě ovšem i vojenských úřadů a slyšeli jsme po této stránce stížnosti, že mnoho takovýchto rodin demobilisovaných ještě dosud - ačkoliv mají svá hospodářství určitá - nechává se ve svazku povolaných, spoléhá na podporu a tím způsobem vlastně čerpá podporu bez příčiny. Jest potřeba zde kontroly, aby rodiny demobilisovaných záložníků anebo vojínů po návratu z vojny skutečně narukovaných byly také vedeny v evidenci. Má-li taková rodina hospodářství, ze kterého žije a, nežije-li přímo z výdělečné práce, pak není potřeba dávati jim podporu v plné výši, je možno snad hraditi úbytek, který nastal tím, že dotyčný práce domácí zastávati nemůže, ale není potřebí, dávati podporu v plné výši, jak ji zákon přímo stanoví.

V tom směru je potřeba omezení, ale omezení to spočívati musí v tom, že bude kontrola, která vede v evidenci náležitě také ten způsob usazení dotýčných rodin, resp. vojínů, kteří se vracejí z vojny. Mnoho těch, kteří doposud spoléhají na podpory, nachází se ovšem na vojně a jsou zde také stížnosti, že jsou mnozí demobilisovaní, kteří zůstávají na vojně jen proto, aby čerpali podporu jednak pro rodinu a také brali svůj tak zvaný poplatek stravovací a při tom nemusí konec konců na vojně mnoho pracovati. Jest to jistě šlendrián, který se zde ještě doposud trpí ve velkém rozměru a nutno proto, aby stala se zde náprava v tom ohledu, aby narukované mužstvo bylo potud udržováno, pokud jest ho na vojně potřebí v zájmu klidu a pořádku.

Složení výboru demobilisačního, pokud se týče organisace samé těchto výborů, neodpovídá plně principu spravedlnosti o zastoupení všech súčastněných. Jsou tam súčastněni zaměstnavatelé, dělníci, a sice, jak známo, 3 a 3 osoby se sedmým předsedou. Upozorňoval jsem na to v sociálně-politickém výboru, že na mnohých místech nám se odpírá anebo se nedá možnost, súčastniti se té společné kontroly při provádění tohoto zákona, při udělování těchto podpor. Ovšem, řeklo se, že již je zákon tak dalece hotov, že na tu krátkou dobu není možno měniti to celé zřízení organisační v tomto zákoně, poněvadž také doba pro trvání toho zákona jest již krátká, že to nestojí za to. Připouštím, že potíže do jisté míry by zde byly, ale mám tu naději, že tam, kde naše organisace československého dělnictva a křesťansko-sociálního jsou četně súčastněny, mají tam silné posice a kádr členstva, že se nám také umožní, aby ještě v této době byli povoláni do komise demobilisační také naši členové, kteří budou spolukontrolovati ty živly, které zneužívají dobrodiní tohoto zákona.

Tím nechci snad činiti překážky, ale myslím, že je to možno, aby se nám vyšlo vstříc.

Jsou výbory, které se dosud nesešly. Zákon trvá od prosince a mám zde doklady, kde výbory demobilisační se dosud nesešly a neprovádějí žádné kontroly.

Taková kontrola je sice na papíře, ale nemá žádného efektivního účinku, poněvadž nemůže docíliti toho, co jest nám kladeno. Tu jest potřeba také kontroly úřadů demobilisačních. Ministerstvo sociální péče musí si nechati občas předkládati zprávy s jistým urychlením, ne pouze, jak to kdy výbory napadne, a když budou zprávy často vyžadovány a urgovány, pak jest možno docíliti, že ta organisace bude fungovati dobře na všech místech a vyhoví potřebám tohoto zákona.

Poukazuji na to dále, že kontrola organisacemi odborovými byla by zde na místě. Ten názor, že vlastně vyplácení podpor mají prováděti organisace samy, jest celkem správný a myslím, že kdyby zde to bylo usneseno, - ovšem dnes jest ta otázka více méně odstavena - že by organisace, které mají v té věci velkou praxi, v mnohých případech znemožnily již svým vlivem a svou znalostí zneužívání těchto podpor a ty také značně omezily.

Vyplácení podpor se zneužívá také úřady, řekněme, jistými živly politickými. Slyšíme zprávy, že v severních Čechách se vyplácí poměrně mnoho na podporách nezaměstnaným proti českým okresům, kde se vyplácí průměrně asi 20.000 až 30.000 týdně; v severních Čechách vyplácí se naproti tomu 200.000 až 300.000 na podporách nezaměstnaným. Tedy jest v tom jistý háček a já se tím netajím, když tvrdím, že politická správa německá jistě tomu dobře rozumí, že využívá plně naší republiky k tomu, aby do německých krajů vrhla určité sumy peněz na úkor naší československé republiky. Tady třeba i po té stránce jíti trochu ostřejším tempem a nebáti se, sem tam přišlápnouti někomu ostřeji na jeho pracky, zneužívá-li toho, co má býti hraženo na účet všeho poplatnictva.

Totéž platí o fabrikantech, kteří jsou i v českých krajích a jsou toho stylu, jako v severních Čechách. I tam třeba kontroly a měřítka, které musí býti spravedlivé pro posouzení potřeby a nutnosti podpory v nezaměstnání.

Velectěné shromáždění, přicházím k otázce poskytnutí práce nezaměstnaným. Vytýkalo se zde p. kolegovi, který mluvil přede mnou, že ministerstvo veřejných prací doposud nedalo tolik možnosti, aby uspíšilo stavbu silnic okresních, obvodových atd. K tomuto názoru se musím přikloniti a mám zde doklad, že na příklad v okrese blanském, kde máme zaměstnáno přímo několik tisíc dělníků v tom kraji bydlících, jest rozdělána stavba okresní silnice, ale tamnější správa nemůže s tím nic dělati, poněvadž stavební úřad nemá k tomu finančních prostředků, aby mohl tuto stavbu urychliti.

Slavné Národní shromáždění, tu jest těžko žehrati na nezaměstnané, že zneužívají podpor, když jim neposkytnete práci. Račte to urychliti, těm dělníkům práci opatřiti, umožniti stavbu těchto silnic, kde je to nutno a v zájmu veřejné potřeby a pak se také umožní mnohým lidem, aby pracovali a také rádi pracovati budou.

Přicházím k otázce dělníků, kteří nejsou v továrnách zaměstnáni, mají pracovní knížky v továrnách. Těchto lidí jest celá spousta, kteří dnes odcházejí pouze, aby vysazovali; jest jich nepřehledná řada. V těchto případech se věc poněkud komplikuje. Ta nutnost nebo ta možnost, najíti práci nebo práci poukázati, zde ovšem více méně odpadá. Zákon stanoví, že se musí přijmouti práce tam, kde ji poukáže demobilisační výbor nebo okresní nebo obecní správa. A tu těm dělníkům, kteří na práci čekají, knížky mají v továrnách ponechány, není možno odcházeti na práci vzdálenější, poněvadž čekají na práci ve svém blízkém závodě.

Tu jest třeba jisté benevolence a doufám, že při kontrole, která i zde musí býti dobrá a zdravá, podaří se, aby se těmto dělníkům usnadnilo, aby té podpory používali. Kde není možno z důvodu rodinných je na práci posílati do vzdálenějšího místa, jistý ohled zde musí býti. Mnohým pánům snad se zdá, že názor ohledně fysických aneb duševních sil má býti vymýtěn ze zákona, že prostě bezohledně má zde býti přikazována práce každému jakákoliv, ale já se k tomu názoru nekloním, poněvadž takoví lidé, kteří opravdu nemají fysických sil k tomu, ani způsobilosti k tělesné práci, nemohou k tomu býti donuceni zákonnými prostředky a dokonce ne odpíráním podpory v nezaměstnanosti. Máme případy, že právě fabrikanti by toho zneužívali v největší míře, dávali by dělníkům práci naprosto nesnesitelnou, jejich silám neodpovídající. Jest nutno, tento passus o tělesných nebo duševních schopnostech, které odpovídají pracovnímu výkonu dotyčného dělníka, ponechati.

Co se týče doma usedlých, i tu jest třeba jistých ohledů. Máme dělnictvo, které bydlí v obcích, blíže průmyslových obvodů. Když těmto lidem poukážete práci vzdálenější, zbavujete je domácího přístřeší, dáváte jim větší povinnost vůči sobě i rodině, a odměna, kterou dostávají, nemůže stačiti na to, aby se uživili, platí-li byt pro rodinu i pro sebe. Zde jest třeba jistých ohledů sociálních, rozumových, ohledů společenských.

Ohledně řešení úkolů, které souvisí s podporou v nezaměstnanosti, jest zde otázka pracovní povinnosti. Ta se vyslovuje jaksi zásadně jako heslo, které má působiti morálním způsobem mezi lidem. Není to ještě tedy trestní sankce, kterou bychom dávali tomuto zákonu, abychom donucovali určité kruhy lidí ku práci. Kloním se k tomu názoru, že nemůžeme připustiti, aby pouze určitá část obyvatelstva, určitá třída byla k práci donucována a byla vymycována z této povinnosti celá ostatní řada jiných stavů, které nejsou dělnické a které požívají doposud jakýchsi výsad a zvláštních privilegií ohledne nazírání na společnost.

Pracovní povinnost musí býti měřítkem pro všechny; kdo jest schopen práce, ať duševní, neb tělesné, ten ať práci vykonává. Ale samozřejmě takovýto morální nátlak ještě nepostačí. Zde musí býti jistý cit odpovědnosti vůči veřejnému zájmu, vůči veřejnému dobru a doufám, velectěné shromáždění, že tento cit odpovědnosti není možný tam, kde postrádáme jisté mravní opory, jistých mravních názorů a kde postrádáme také poctivého zájmu pro společenské republikánské zřízení. Dovolte, abych při této příležitosti dotkl se aspoň několika slovy úkolů, které nás očekávají jako úkoly velmi důležité, které souvisí právě s dělnickými třídami. Nám se hrozí bolševismem, nám se hrozí jistým nepořádkem, nám se vyhrožuje, že ty či ony živly, když je neuspokojí, způsobí nepořádek. Ale zapomíná se, že nejsou zde jen živly bolševické, nejsou zde právě jen lidé, kteří chtějí zneužívat jistých zřízení sociálních, ale jest zde ohromná masa, ohromná část lidí, kteří jsou poctivými republikány, a kteří jsou také lidé mravně založení, lidé práce schopní a prácechtiví. Těm se znemožňuje ten opravdu jakýsi blahý pocit z těchto našich zařízení republikánských, jim se ztrpčuje pobyt v naší vlastní domovině.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP