Čtvrtek 6. února 1919

Návrh, který jest vlastně návrhem resolučním, dovoluji si jménem finančního výboru v tomto směru slavnému Národnímu shromáždění předložiti.

Návrh tento zní:

Výbor finanční doporučuje proto Národnímu shromáždění, aby uloženo bylo ministerstvu financí:

1. Aby byla vytvořena evidence vzájemných pohledávek ciziny proti československé republice a této republiky proti cizině, budiž zřízen zvláštní referát při ministerstvu financí.

2. Budiž vydáno nařízení v dohodě s ministerstvy vnitra, obchodu a orby, obsahující tato podstatná ustanovení:

Každá osoba fysická nebo právnická, která má svoje sídlo v území československého státu, jest povinna do doby čtyř neděl od vydání tohoto nařízení přihlásiti na určených formulářích:

a) veškeré jmění jakéhokoliv druhu, ať vlastní nebo svěřené, umístěné v uzemí kteréhokoliv jiného státu, patřící osobám, ať fysickým nebo právnickým, které mají svoje bydliště nebo sídlo v území státu československého.

b) Veškeré jmění jakéhokoliv druhu, ať vlastní, ať svěřené, umístěné v území československého státu, patřící osobám, ať fysickým nebo právnickým, které mají svoje bydliště nebo sídlo v kterémkoliv státě jiném.

c) O každém disponování s tímto jměním nutno ministerstvo financí do 8 dnů uvědomiti.

d) Kdo by této povinnosti v jakémkoliv směru nevyhověl nebo se jí vyhnul, bude trestán pokutou, stanovenou ministrem financí v dohodě s ministrem vnitra, obchodu a orby, podle povahy případu až do výše hodnoty onoho jmění,o němž v nařízené lhůtě hlášení učiněno nebylo. Proti vyměření této pokuty není odvolání.

e) Přihlášky tyto nemohou se státi základem trestního stíhání daňového ani poplatkového.

Finanční výbor má za to, že teprve na základě výsledku těchto opatření mohly by býti učiněny další kroky, jež má na mysli návrh, čelící ke správnému zhodnocení cizích valut. Tyto kroky ovšem by nesměly nehospodářsky zatěžovati obchod a předpokládaly by úzké spojení se spolehlivou a náležitými právy vybavenou devisovou ústřednou, o níž pan ministr financí právě již vydal zvláštní nařízení. (Pochvala.)

Místopředseda dr. Hajn: Další řečníci nejsou. Přikročíme k hlasování. Prosím pány, by zaujali svá místa.

Kdo jest pro resoluční návrh finančního výboru, nechť povstane! (Děje se.) Návrhy se přijímají.

Přikročíme hned ke druhému čtení. Pan referent nepřeje si slova.

Kdo jest pro druhé čtení, nechť povstane! (Děje se.) Přijímá se.

Tím jest tento návrh vyřízen, a přejdeme k návrhu zásobovacího výboru o povinnosti odváděti tuky (tisk č. 361).

Na místě zpravodaje pana Ferdinanda Jiráska jest zpravodajem pan dr. Viškovský. Dávám mu slovo.

Posl. dr. Viškovský: Slavné Národní shromáždění!

Přejímaje jménem zpravodaje p. kol. Jiráska referát o zprávě zásobovacího výboru o návrhu členů Národního shromáždění posl. Biňovce, Hrdličky a soudruhů v příčině potřebného odvádění tuků, dovoluji si k odůvodnění referátu sděliti toto: Návrh jmenovaných poslanců nemá za účel, řešiti soustavně celou otázku tukovou, ačkoliv není pochyby, že touto otázkou bude nutno jak v zásobovacím výboru, tak i v tomto sboru jakožto neobyčejně aktuelní nejen pro nynější dobu, nýbrž i pro další budoucnost, to jest pro zabezpečení zdraví našeho obyvatelstva a jeho dorostu zejména, se podrobněji zabývati. Návrh posl. Biňovce a soudr. směřuje k úpravě způsobu nynějšího odvádění tuků při porážkách vepřů a žádá, aby místo dosavadních předpisů, dle kterých percentuelně při každé porážce má se odváděti jisté množství tuku dle velikosti, váhy kusu, bylo zavedeno jiné opatření, dle kterého by první porážka byla volná, z druhé porážky domácí odvedeno by bylo při váze vepřů do 60 kg 3 kg tuku, přes 60 kg do 100 kg 7 kg tuku a přes 100 kg pak 12 kg tuku. Při třetí porážce pak by se mělo odvésti do váhy 60 kg 5 kg tuku, přes 60 kg do 100 kg 12 kg a přes 100 kg váhy 25 kg tuku.

Dovoluji si opětovati svůj názor, že není to právě otázka, která by znamenala radikální řešení otázky tukové vůbec. Jde tedy jenom o jistou úlevu pro ty, kteří porážejí vepře a kteří mají povinnost tuky odváděti. A v tom případě mohu jenom v principu souhlasiti s myšlenkou, aby v takových hospodářstvích, kde méně vepřového dobytka se zabíjí, také relativně méně musilo býti odváděno tuků. Dovoluji si připomenouti, že také s naší strany podali jsme návrh podobný, který nachází se v projednávání a na který zvláště upozorňuji, t. j. návrh našeho kolegy Sechtra a soudr., který směřuje k tomu, aby při hospodářstvích do 3 ha vůbec od každé rekvisice bylo upuštěno a dále, aby z dodávky tuků byly vyloučeny takové případy, kde zabijí se 1 vepř pro vlastní potřebu a jde-li o rodinu přes 6 členů, aby byly také porážky 2 vepřů úplně vyloučeny z dodávky tuků. Kromě toho také žádáme, aby porážky, které dějí se u deputátníků, byly z povinného dodávání tuků vyloučeny. Jdeme tedy ve svém návrhu poněkud dále, a to zejména se zřetelem na sociální ohledy tím, že drobného člověka chceme osvoboditi od takových rekvisic, které jej zejména velmi značně tíží. Referát kol. Jiráska osvětluje číslicemi dosavadní stav nákupu tuků a jich zásobování a přimlouvá se v podstatě za provedení návrhu kol. Biňovce, Hrdličky a soudr., doporučuje je ku náležitému uvážení a případnému provedení ministerstvem zásobování lidu.

Jak jsem pravil, tímto způsobem ještě otázka tuková nebude nikterak rozřešena a sprovozena se světa. Význam tukové otázky netřeba jistě podrobně dokazovat. Často pokládány byly tuky za jakýsi luxus ve výživě, ač jistě neprávem. Fysiologie nás učí, že jest nezbytně třeba jistého minima tuků k výživě, a to platí stejně o dětech jako o dorostlých a zejména jistě to musí platiti také o osobách, které těžce pracují. A právě nedostatkem tuků také nutno si vysvětliti neobyčejný pokles výkonnosti našeho dělnictva tam, kde je nutna práce těžká, zejména tedy u hornictva. Nedostatek tuků, který za války stal se přímo kritický, působil neobyčejně těžce na zdraví lidu a zejména na zdraví naší nejmladší generace, na zdraví dětí. Viděli jsme hrozné případy ochoření oedémem z hladu, který v první řadě jest způsoben nedostatkem tuků, a jiné podobné choroby u dětí a nutno, bohužel, konstatovati, že tyto choroby i po svém zhojení zanechávají u dotyčné generace téměř trvalé stopy na zdraví a po případě i trvalou degeneraci pro dlouhou dobu. Těmto škodám aspoň v příští generaci dlužno čeliti rychlým řešením otázky tukové.

Připomínám, že naše země byla, pokud se týče tuků, již za míru odkázána na silný dovoz z ciziny, zejména z Uher, a ani tento dovoz nám nedostačoval. V poslední době byly přiváženy ve značném množství také tuky rostlinné, takže již za míru při velké intensitě našeho hospodářství není možno, domácí produkcí uhraditi spotřebu tuků. Jaké musely teprve nastati poměry během války, když zemědělství rok za rokem následkem nedostatku sil, hnojiv a ostatních známých poměrů bylo seslabováno ve své intensitě, kteréžto seslabení se objevovalo zejména v neobyčejném poklesu výroby tuků. Také zásobovací politika a s ní související opatření, zvláště také cenová politika, byly upraveny takovým způsobem, že naprosto nevyhovovaly potřebě zásobování tuky. Naše cenová politika v oboru tukovém byla zvrácená, demagogická a, řekl bych, až směšná, kdyby tato věc nebyla bývala spíše k pláči než k smíchu. Ceny, které byly na tuky stanoveny, byly cenami, které od prvního počátku vůbec nebyly s to, aby zjednaly si nějakou autoritu, neboť bylo zřejmo, a to stejně u producentů, jako u konsumentů a u vlády, že tyto ceny byly přímo jen cenami papírovými, které již předem nikdy nebudou dodržovány. A tak celá politika zásobování tuky byla u nás jen politikou papírovou a celé zásobování dálo se mimo úřední organisaci.

Velikou ujmu v oboru zásobování tuky způsobilo nejen nutné vybíjení našich vepřů následkem známých opatření v příčině politiky bramborové, následkem velkého poklesu produkce brambor, která u nás klesla téměř až o čtvrtinu plochy, nehledě ještě na intensitu její, ale také značně hluboko zasahující rekvisice našeho hovězího dobytka a tím způsobený velký pokles v mlékařství.

Jestliže je naděje, že chov vepřového dobytka bude lze při zlepšených poměrech krmivových v poměrně krátké snad době regenerovati, je tu jiná otázka v příčině chovu dobytka hovězího a zejména v příčině dojnic. Naše dojnice, které činily u nás veliké procento chovu dobytka a kterých počítali jsme v království Českém za stavu míru asi 2 a čtvrt milionů kusů dobytka, na více než 1,000.000 kusů, naše dojnice jsou nyní v naprostých troskách a sice nejen počtem, nýbrž i kvalitou. Poněvadž slepě byl rekvirován a vybíjen dobytek, bylo zasaženo zejména do našeho dorostu, a to do jaloviny. Dojnice, které byly sice šetřeny, zcela sestaraly a staly se ne způsobilými dodávati mléko; mezitím celé generace jaloviny byly vytlučeny a tak nyní schází nám řada generací těch, které by mohly při náležitém vývinu nahraditi staré dojnice, a my máme nyní v tomto oboru staré, nezpůsobilé dojnice a na druhé straně zcela mladý dorost, z nichž teď ani první ani druhá kategorie není s to, dávati nám dostatek mléka. (Posl. Merta: Ale hejtmanství to dělala ještě do předešlých dnů!) A budou to dělati ještě dále, poněvadž jsou přímo slepá v této věci.

Je to nejen interesem zemědělství samotného, ale - tu upozorňuji - je to také interesem konsumentů, aby v této otázce se spojili. A já připomínám: Stejně jako hospodářská otázka, snad ještě více je to otázka našeho zdraví a udržení naší budoucí generace, neboť bez dostatku tuků a zejména dostatku tuků ve formě mléka nemůžeme naši generaci řádným způsobem odchovati a nemůžeme zejména odčiniti ty hrozné škody, které této generaci staly se v těch nejhorších dobách války, kdy naše mládež, v době války se zrodivší, byla odkázána, vyživovati se nejhoršími náhražkami a žíti bez toho, čeho potřebuje, bez mléka, ať již je to mléko mateřské, nebo kravské, - poněvadž matka špatně krmená nemohla také krmiti řádně své děti.

V této otázce následkem porušení našeho stavu dobytka, právě v této nejcitelnější stránce nezpomůže nám nic jiného, nežli včasný dovoz dobrého dorostu hovězího dobytka, zejména mladých dojnic, od kterých bychom mohli získati jak mléko, tak i zdravý dorost dobytka pro budoucnost.

Pokud se týče sádla, tu také neočekáváme od podobných násilných opatření, která se formulují, paragrafují, ale která se velmi těžko dají prováděti, nějakých zvláštních výhod. Neočekáváme, že hospodářství se zlepší paragrafy, nýbrž racionelní hospodářskou prací. Čtyři roky pracujeme pomocí paragrafů a vždycky přicházíme jenom k největším sklamáním a myslím, že jest nejvyšší čas, abychom si řekli, že touto cestou, pomocí okresních hejtmanů, nařízení, četníků, pokut atd. nezlepšíme naše vyživovací hospodářské poměry. (Výborně.)

V té příčině bude třeba zejména starati se o zabezpečení náležitého výkrmu, krmných prostředků pro náš chov vepřového dobytka. Výživa masná a výživa tuková dle mého mínění v prvé řadě může vycházeti od regenerace chovu dobytka vepřového, která půjde mnohem rychleji, než regenerace oborů jiných, jestliže bude náležitá pozornost těmto oborům věnována.

A tu, pánové, račte uvážiti, co nutně potřebujeme. Činí se již jistá opatření, aby při vymílání našeho obilí nebylo vymletí tak vysoké, aby nám zbylo také jisté množství krmiv, lepších otrub pro krmení. To ovšem není všecko; budeme potřebovati ještě další krmiva a tyto věci budou se musiti zrovna tak dovážeti. Tedy potřebujeme dovozu, jednak hovězího dobytka, zejména dojnic, dovozu pro nejbližší dobu hotových tuků a dovozu krmiva. A tu dovoluji si upozorniti na to, že nelze jenom vysloviti tuto myšlénku dovozu, nýbrž že tuto myšlénku dlužno náležitě sledovati, a že třeba vybudovati náležitou organisaci pro náš přívoz. Dnes nelze, pánové, jenom objednáváti, platiti a čekati, dnes dlužno o dovoz postarati se jiným způsobem. Právě tak, jako během války směnný obchod nabyl neobyčejného rozšíření mezi státy a národy. (Tak jest!)

Nikdo nechce se zbaviti svých výrobků, i přebytečných - a zpravidla těchto přebytečných mnoho není - nikdo nechce se děliti s jiným státem, aniž by obdržel od druhého státu nějakou kompensaci. U nás máme prý jistou vývozní komisi. Já jsem měl příležitost nedávno viděti, jak tato komise vývozní vypadá. Byl jsem v obchodní komoře a viděl jsem v jednom patře ohromnou hromadu lidi, která se tlačí tam k jisté kanceláři, vyvolávala se tam čísla, poměrně vysoká a podle těchto čísel byli povoláváni jednotlivci, kteří hlásili se o povolení k vývozu za tím účelem, aby vyhotovené povolení obdrželi.

Velectění pánové! Když jsem viděl tuto instituci, měl jsem dojem, že jde o veliký hokynářsky krám, nebo o nějaký tandlmark. Takto si organisaci našeho zahraničního obchodu nepředstavuji (Slyšte!) Předně si nepředstavuji tu věc tak, aby dnes ještě bylo zacházeno s veřejností, s obyvatelstvem, jako s malými dětmi, a aby vůbec do veřejnosti nepronikaly zprávy, jak náš zahraniční obchod vypadá.

Rád bych věděl, proč ty věci se tají, proč, my nevíme, co se vyváží, zač a kolik se vyváží, a co se přiváží oproti tomu. V každém spořádaném státě musí býti nějaká statistika o dovozu a vývozu a kromě toho myslím, že veřejnost v hospodářských i jiných jednáních jest nejlepší kontrolou každé hospodářské politiky a tuto veřejnost reklamujeme specielně pro naši otázku dovozu a vývozu. (Výborně!) Já však poukazuji k tomu, že nevíme dosud nikterak, jak vypadá u nás otázka kompensační, a je zřejmo, že bez kompensací nebudeme dostávat potraviny jakožto nejdůležitější naši dnes potřebu. Já vím jen tolik, že se od nás vyvážejí spousty uhlí, že se vyváží cukr, a vím také dobře, že se některé věci vyvážejí za kompensace a některé věci že se vyvážejí bez kompensací, něco z protekce, něco bez protekce. (Slyšte!) Jestliže se vyváží od nás uhlí a cukr, co se tím vyváží? Nic jiného, než zase potraviny, a sice proto, poněvadž k výrobě tohoto uhlí je zapotřebí jistého množství potravin, kterými musíme živit naše horníky. My tedy indirektně pomocí tohoto uhlí vyvážíme své potraviny, které se musí tomuto horníkovi dát, a já se ptám, zdali dostáváme za tyto indirektně vyvezené potraviny, za tu vyvezenou práci našeho horníka, abstrahuji-li od toho materiálu, který se vybírá ze země, zdali dostáváme náležitou kompensaci také v jiných látkách? Tuto otázku chtěl bych míti zodpověděnu za tím účelem, aby mohlo býti ostatní obyvatelstvo, které tímto způsobem o tyto látky přichází, uspokojeno. Chci míti tuto otázku zodpověděnu proto, aby i náš zemědělec, který musí tyto látky dodávat, také věděl, jakým způsobem s těmito látkami se hospodaří.

Otázka vyživovací dle mého názoru musí býti hlediskem, se kterého celá otázka vývozu a celá otázka kompensační musí býti řešena. Pokud vím, v této vývozní komisi tato otázka kompensační dosud řešena nebyla - bylo prý sice usneseno, aby zvláštní kompensační komise byla zřízena, ale tato dosud zřízena není. Žádám tedy a reklamuji, aby tato otázka byla co možná nejdříve rozřešena, nemáme-li uváznouti, pokud se týká přívozu potravin jakýchkoli, zejména tukův a obilí, naprosto na suchu.

Čteme sice denně zprávy o tom, že se přivážejí k nám potraviny, dovídáme se nejprve z radiotelegramu, že se naší zahraniční vládě podařilo zabezpečiti tolik a tolik tun obilí nebo tuků, pak čteme novou zprávu, že ten tuk již je v přístavu ve Francii, pak čteme, že nachází se na cestě, pak čteme, že ten tuk nejspíše již se vyloží někam do Terstu nebo do Rjeky. Pánové, kdo čte tyto zprávy a sečte si tyto tuny dohromady, přichází k tak ohromným číslům (Posl. Sontág: Do příštích vánoc jsme zásobeni, my v tucích a mouce přímo plaveme! Veselost), že mně to připadá, jako když svého času jsme četli zprávy německého a rakous. generálního štábu o těch zajatcích, při nichž jistý redaktor, který si vzal tužku do ruky a sečetl cifry zajatců, přišel na číslo, které převyšovalo dvojnásobně celou výši armády druhé strany. (Veselost.) A něco podobného opakuje se nyní znova.

Upozorňuji však ještě na jednu věc. Není to zrovna příznivé, jestliže se uveřejnují zprávy o přívozu v době, kdy s tímto zbožím nemůže se naprosto disponovati, neboť se tím způsobuje jednak neklid v konsumenstvu, které totiž přímo žádá, aby tyto potraviny byly rozděleny. Já mohu ze zkušenosti říci, že po každé takovéto zprávě přichází celá řada deputací do ministerstev a Obilního ústavu a žádají, aby z té zásilky mouky, o které v novinách je zmínka, dostaly svůj příděl. Ale na druhé straně také jest pochopitelno, jestliže zemědělské kruhy, které čtou tyto zprávy a které vidí, jak u nás hromadí se tento přívoz, si řeknou: "Já nemusím právě pospíchati, vždyť mají v té Praze dost práce s tím přivezeným obilím, než je všechno složí a proto nemusím pospíchati já se svojí dodávkou." Na ty působí tyto předčasné a často nezaručené zprávy špatně a já také před tímto způsobem provozování naší dosavadní politiky naprosto varuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP