Čtvrtek 6. února 1919

Co se týče otázky tukové, jsem ovšem přesvědčen, že v zcela krátké době nenastane snad nějaký veliký obrat, ale tuším, že přívozem může tato otázka řešena býti snadněji proto, poněvadž otázka dopravně-technická není při tucích, které jsou látkou relativně hutnou, tak nesnadná jako při obilí, mouce atd., které vyžadují ohromného aparátu, vagonů a vůbec voziva. Vedle této vlastní otázky upozorňuje referát také ještě na různá opatření jiná, která jsou v souvislosti s otázkou tukovou, zejména také na to, aby upraveny byly vhodným způsobem ceny selat v dohodě s odbornými korporacemi. Ten, kdo s otázkou touto měl co dělati, ten ví jistě, jak demagogicky byla provozována zejména otázka cen selat a co škody bylo spácháno tím, že nevhodným způsobem okresními hejtmanstvími ceny selat byly stanoveny. Vůbec upozorňuji na různé důsledky cenové politiky našich okresních hejtmanství, která udělala se pro sebe malými státy a nyní provozují svoji hospodářskou a cenovou politiku pro sebe. Já upozorňuji na tu ohromnou demagogii, která byla v poslední době prováděna tím, že byly nařizovány hromadné výprodeje různého druhu zboží v obchodech. Jaké jsou následky? Že nepovolané živly zmocnily se tohoto zboží a že toto zboží nachází se nyní v rukou podloudného obchodu, a za krátkou dobu objeví se to na našem obchodě. Na venkově nebudou míti zboží žádného, poněvadž každý se bude báti nějaké zboží koupiti, aby podobný úředně uspořádaný run, nebo abych tak řekl, drancování na poukázku okresního hejtmanství anebo purkmistrovského úřadu nemusil již po druhé zažíti. Nebyl by to také, pánové, vzhledem k tomuto stavu věci špatný obchod, kdyby bylo možno kupovati zboží v jednom okresním hejtmanství podle tamních maximálních cen a prodávati je v druhém okresním hejtmanství. Upozorňuji na to veškeré spekulanty, že z tohoto obchodu by mohli u nás, dík tomu, že sousední okresní hejtmanství se ani nedohodnou a často mají ceny, na příklad u mléka, které jsou o 50 % různé, velmi dobře zbohatnouti, jestli by si jen opatřili ceníky různých okresních hejtmanství.

Pokud se týče tísně tukové, o které tak často se u nás mluví a která pokládá se zajisté za charakteristiku našich poměrů, tu k jistému uspokojení našeho konsumentstva musím říci, že ten, kdo se zabývá nyní četbou cizozemských časopisů, které k nám již nyní přicházejí, sezná, že to není jen specialita naše. Četl jsem nedávno ve francouzských listech neobyčejný nářek na drahotu. Všecko jest drahé, a nejen drahé, nýbrž stále dražší. Musíme ovšem uvážiti rozpětí tamějších peněz a peněz našich. Je tam konstatováno, že se máslo nedodává podle úředních předpisů, že na trhy nejde, že ono množství, které mají dodávati zemědělci, se nedodává, že ceny maximální se naprosto nedodržují atd.

Cena másla jest nyní ve Francii okolo 16-20 i více franků za 1 kilogram. Násobte to, pánové, pouze třemi, což jest velice výhodný poměr pro naši valutu, a máte cenu 60 korun, tedy zrovna ceny naše. Cena vajec ve velkém jest 80 centimů za kus, jistě v malém budou státi frank i více. Násobte to třemi a máte cenu 3 koruny za jedno vejce. To jest, pánové, ve státě, který netrpěl tím uzavřením od ostatního přívozu, který má své moře, který má své styky s Amerikou, který má za sebou Španělsko a jiné země. Přes to vše jsou ceny poměrně vysoké, nedostatek másla velmi značný, na trhu téměř žádné a máslo je pravou raritou, jak se můžete, pánové, dočísti v odborných článcích francouzských listů, kde to slovo drahota, la vie chére, opakuje se téměř v každém čísle. Tolik jen k jistému uspokojení těch, kteří mohou býti uspokojeni tím, jestliže mají vědomí, že druhému se vede také špatně podle zásady: solatium miseris, socios habuisse malorum.

Na základě těchto vývodů svých dovoluji si doporučiti návrhy, na kterých se usnesl zásobovací výbor a které znějí:

Ministerstvo pro zásobování lidu se vyzývá, aby

1. Stanoven byl co nejdříve jednotný zásobovací plán pro zásobování tuky, aby na základě tohoto zásobovacího plánu stanoveno bylo opatřování tuků.

2. Aby důsledně byla provedena opatření týkající se sběru másla a sádla politickými a obecními úřady.

3. Přiděleno bylo pěstitelům vepřového dobytka na výkrm dostatečné množství krmiv z vlastní sklizně.

4. Doporučeno bylo velkostatkům, věnovati ve větší míře péči chovu vepřového dobytka.

5. Stanoveny byly nejvyšší ceny selat v dohodě s odbornými korporacemi.

6. Umožněno bylo větším přídělem krmiv, pěstovati výkrm husí jednak v soukromých domácnostech soukromými podnikateli a příslušnými korporacemi.

7. Přidělováno bylo dostatečné množství vydatného krmiva majitelům výdojných hospodářství.

8. Stanoveny byly směrné ceny vepřového sádla a másla, přihlížeje k ceně krmiv a ostatním výrobním nákladům.

9. Zahájena akce za nejrychlejší přívoz tuků z přátelské a neutrální ciziny.

10. Působeno bylo, aby cestou kompensací dostalo se nám tuků z Uher a Jugoslavie.

Dovoluji si tyto návrhy doporučiti slavnému Národnímu shromáždění k přijetí. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda dr. Hajn: Není nikdo přihlášen ke slovu. Debata jest ukončena, budeme hlasovati. Prosím, aby pánové zaujali svá místa.

Kdo jest pro návrh páně referentův, račiž povstati. (Děje se.) Návrh se přijímá.

Tím jest tento předmět vyčerpán. Přikročíme k dalšímu bodu programu, to jest ke zprávám o podaných peticích.

Protože všichni zpravodajové se vzdali slova, nejsou žádní řečníci; budeme - není-li námitek - hlasovati en bloc o všech těchto návrzích a peticích. Jednak se navrhuje, aby dotyčné petice byly přiděleny příslušnému ministerstvu, jednak celé vládě; také někde se navrhuje přechod k dennímu pořádku. (Námitky se nečiní.)

Námitek není. Budeme hlasovati. Kdo jest en bloc pro návrh výboru, račiž povstati! (Děje se.) Přijímá se.

Dodatečně se omluvil pro dnešní schůzi nemocí člen Národního shromáždění pan Pelikán.

Tím jednání dnešní schůze ukončeno a činím návrh v příčině příští schůze.

Navrhuji, aby příští schůze byla konána zítra o 11. hodině dopoledne s tímto denním pořadem:

1. Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů (tisk 381) - to jest pokračování v dnešním denním pořadu.

2. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o státních tajemnících (tisk 301).

3. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o přejímání státních úředníkův a zřízenců, jakož i úředníkův a zřízenců státních podnikův a fondů (tisk 424).

4. Zpráva kulturního výboru o zákoně o organisaci, lidových kursů občanské výchovy (tisk 428).

5. Zpráva zásobovacího výboru o návrhu Šamalíka, Čapky, Františka Navrátila a soudr., aby byla vydána jednotná nařízení pro odevzdání dobytka ve všech zemích státu československého (tisk 429).

Činí někdo námitky v příčině data nebo pořadu schůze? (Nečiní se.) Není tomu tak. Návrh se přijímá.

Ukončuji schůzi.

(Konec schůze 4 hod. 50 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP