Úterý 28. ledna 1919

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Slovo má p. kol. Juriga.

Posl. Juriga. Slavné shromaždenie! Správa školského výboru k predmetu o brnenskej universite hovorí, že hoc i v posledných 2 desaťoročiach nebolo už sporu o tom, že druhá universita patrí na Moravu, kde sídlom jejím môže byť len Brno, vyskytly sa predsa názory, že druhá universita nemá byť zariadená na Morave v Brne, ale na Slovensku v Prešporku, prípadne v Olomúci. Mimo toho bolo navrhnuté, aby súčasne boly zariadené university 2, jedna na Morave, druhá na Slovensku, prípadne aby bola jedna spoločná universita pre Moravu a Slovensko, ako súbor samostatných fakúlt, ktoré by maly byť osobitne umiestené v Brne, Prešporku a Olomúci. Keď boly náležite objasnené pomery university v Prešporku, poukázali na to, že slovenskí politici si túto druhú universitu z dôvodov ľahko srozumiteľných prozatým sami neprajú - prof. Vlček, a keď sa konečně uvážilo, že není možné, aby Morava so Slezskom ostala bez university, bolo odhlasované, aby universita ostala v Brne.

Slávne shromáždenie! Pri tejto príležitosti otázky university v Brne není mne možno ako Slovákovi niekoľko slov neprehovoriť proti tomuto vysvetleniu a podaniu zprávy školského výboru, kde sa hovorí, že keď s povolanej strany boly náležite objasnené pomery university v Prešporku, že slovenskí politikovia z dôvodov pováženia súcich teraz zriadenie university sami si neprajú. Proti tomuto považujem za moju slovenskú národniu povinnosť sa ohradiť, že by slovenskí politikovia, slovenský ľud a slovenská inteligencia čím skorej si nepriali vybudovať v Bratislave slávnu slovenskú universitu.

Uznáte, slávne shromáždenie, že čo nám toľko a toľko rokov sľubovala maďarská vláda, za čím sme tak túžili, za čo sme toľko rokov bojovali, podstúpili pokút a žalárov, to iste očekávame, že bratský český národ nám dá, čím skorej, ako svadobný dar Popeluške, svojej neveste. (Výborně! Potlesk.)

Ohradzujem sa proti tomu, že kdokoľvek to hovoril, bol by sa ohromne mýlil, keď myslel, že Slováci na teraz pre nejaké na závade ležiace príčiny by si university nepriali. Je to naša najväčšia túžba, aby naša slovenčina prišla k rozkvetu, aby ona bola posvätená. Vieme, kde zapadla Slávov sláva, ako to naša pieseň hovorí:

"Bratislava, Bratislava,

tam zapadla Slávov sláva,

tam pohanské hordy sa vztekaly,

Slávsku chasu dorúbaly."

Ozvena naša je:

"Bratislava, Bratislava,

tam zasvitne Slávov sláva,

keď slovenské hroby sa otvoria,

a nový život nám utvoria."

Pánovia, bratia, jestli je niekde hrob Slovanov, odkiaľ má byť znovu vzkriesený československý národ, jestli že je niekde mesto, kde ten český človek má volnú cestu do života a do sveta, kde potečie duch, priemysel a hmota československej republiky, je to ten slávny, dumný Dunaj a Bratislava je tým hrobom a tou udalosťou v tejto vojne najzvláštnejšou, čo sa nestalo iba s Jerusalemom: že po 1000 rokoch povstalo mesto z hrobu, ktoré založil náš prvý panovník, náš dávny kráľ Rostislav a že oživený bol divný Devin, kde sídlil Svatopluk a pred ním Rostislav.

Ajhľa, to sú iste prvé podmienky a žiadosti mojej slovenskej duše, tento najkrásnejší dar a najväčším jásotom by bolo na Slovensku a zahanbením jeho tyranov a otrokárov maďarských, že: ajhľa slovenská Popeluško, nese ti tvoj svadebný dar brat Čech, tvoju záhradu a ráj milej slovenčiny!

A preto najkrásnejšie by bolo, keď spojene s universitou brnenskou - hneď by bola založená i universita v Bratislave. Je-li to možné, neodďaľujte, spravíte-li universitu v Brne, zriaďte ju čím skôr i v Bratislave, hneď a spoločne!

Nie sú tu nesnádze! Maďari tam majú všetky podmienky, veď universita sa tam tento rok otvorila, je tam budova, mesto krásne, ktoré len universitou môžeme ožiariť a osvietiť, vydobiť pre nás a otvoriť ten československý hrob, ktorý stvorí nový život. Ale je toho i treba, pánovia moji. Na universite v Brne nebude sa iste vyučovať nárečím slovenským, a dobre viete, že zákon československej republiky hovorí o tom, že úradná reč na Slovensku je slovenčina; vy sami milujete slovenčinu, radi ju počúvate a očakávate od slovenčiny, obrodenie češtiny, ktorá je vysoko kultúrnejšia, vybrúsenejšia, aby som tak povedal, je to elegantná dáma, kdežto slovenčina je tá prirodzená ešte žena, je to krv a mlieko, tá opravdová pravda. A vy iste budete museť postaviť oltár tej slovenčine, aby vaši básníci a spisovatelia pili z toho prastarého, prvotriedneho čistého prazdroja slovenčiny, lebo slovenčina není nič iného, než mladšia sestra, nie tak prebrúsená ako čeština, ale prirodzený, nezakalený pravý prazdroj. A je treba - a to nestrpí odkladu - mnoho úradníkov, lekárov, aby i oni sa cvičili v slovenčine. (Posl. dr. Markovič: Ale je treba na universitu profesorov!) Áno, je treba na universitu profesorov. Či to nechceš snáď? Veď tam ešte sú Slováci! Nie sme tak sprostý národ, že by sme nenašli na universitu toľko ľudí, koľko ich je treba. My máme toľko ľudí, že by zapol roka, najviac za rok, dohonili Slováci to, čemu se Češi učili dva roky. To si trúfame so svojim rozumom. Máme a budeme mať toľko sily. Máte-li k nám Slovákom lásku a milujete-li nás slovom i činom, je prvou vašou povinnosťou, dať svadobný dar vašej neveste slovenskej, a to je slovenská universita v Prešporku. (Výborně! Potlesk.)

Chceme videť skutky, pravé skutky a pravú lásku k slovenčine. (Výborně!) Nech si niekdo nemyslí, že bude v Brne universita, že Slováci budú chodiť na tú universitu a že sa tam úplne počeštia a potom že celá slovenčina zaspí.

Ja to nepredpokladám, ale ľahko sa nájdu i v českom obecenstve ľudia, ktorých duša zvučí vždycky: Slováci, prečo ste sa odtrhli, prečo hovoríte nárečím iným a nie českým?

Áno, ja by som si prial, aby sa Češi poslovenčili, totiž aby tou ľubozvučnosťou, tou naivnosťou a primitívnosťou slovenčiny obrodili vysokú kulturu a vedecký štil český.

Je pri tom treba úradníkov, profesorov a pracovníkov všetkých vrstiev, aby sa mohli uplatniť na Slovensku v jeho rozvoji. Sú tu všetky podmienky k tomu.

Bratislava je jedným z najkrásnejších mest, ma 80. 000 obyvatelov a ja vám tvrdím, že za nejakých 20 - 25 rokov pôjde Bratislava so zlatou Prahou ako mládenec s mladuchou, ako rovnoprávna.

A upozorňujem Vaše lásky: že tam "tomu dumnému Dunaji, k východným krásnym krajom obráťte zraky svoje: k Bratislave a k tomu prúdu, lebo tam sú všetky podmienky hospodárske a existenčne.

Je to snadné i preto, že Maďari už mali v Prešporku vlastnú universitu a ona nám padla takto do lôna hotová, že by to nebolo spojené so žiadným väčším nákladom.

Prosím lásky vaše - ja to nežiadam hneď, ale pri uskutočnení brnenskej university by som prosil, aby sme ako positívny dar a svadobný sľub priniesli domov nášmu ľudu záruku toho, že uskutoční sa to, za čo sme 50 rokov bojovali, za čo sme sa dali zatvárať. Ajhľa brat Čech vyvedie Popelušku slovenskú a zavedie ju do kultúry svetovej, kde ona zažiari v svojej kráse, zažiari do slovenských hrobov, aby sa otvorili v Bratislave, odkiaľ se má podať bratrská pravica Juhoslovanom a kde sa má vytvoriť nový život. Prosím lásky vaše s tohoto miesta, aby ste nám dali záväzný sľub, že československá republika považuje za svoju povinnosť, dať slovenskej popeluške svadobným darom universitu v Bratislave. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: K formálnímu návrhu se přihlásil pan kolega Bradáč.

Posl. Bradáč: Vážené Národní shromáždění! Poněvadž mluvilo již v této věci 5 řečníků a poněvadž konference předsedů se usnesla, že návrh tento má býti projednán bez debaty, navrhuji konec debaty (Výborně!)

Předseda: Přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Zvoní.) Prosím pány, kdo souhlasí s návrhem pana kolegy Bradáče, aby povstal se svého místa. To jest většina. Návrh jest přijat.

Ve smyslu §u 50. našeho jednacího řádu, schválilo-li Národní shromáždění návrh na konec debaty, zvolí řečníci dříve zapsaní ze svého středu v odděleném hlasovaní po generálním řečníku "pro" a "proti".

V řečnické listině jsou zapsáni tito kolegové: Prof. Mareš, Rouček, Dr Hajn, Bohumil Němec, Svozil, Pik, Johanis, Slavíček, Ferdinand Jirásek, Vochoč, Ant. Nováka dr. Uhlíř.

Prosil bych pány, aby mi každý oznámil, zdali chce mluviti pro předlohu, nebo proti. (Předseda čte jména zapsaných řečníků a tito odpovídají:)

p. prof. Mareš proti,

posl. Rouček pro,

posl. dr. Hajn proti,

posl. Bohumil Němec proti,

posl. Svozil proti,

posl. Pik pro,

posl. Johanis pro,

posl. Slavíček pro,

posl. Jirásek pro,

posl. Vochoč proti,

posl. Ant. Novák pro,

posl. dr. Uhlíř pro.

Žádám pány, kteří se přihlásili "pro", aby na levé straně a "proti" na pravé straně odevzdali lístky, kterými volí generálního řečníka.

Prosil bych p. sekretáře a dra. Trmala, aby převzali lístky. (Zvoní.)

(Po přestávce)

Předseda (zvoní): Generálním řečníkem pro předlohu byl zvolen pan kol. Rouček, generálním řečníkem proti pan kol. Bohumil Němec. Uděluji nejprve slovo řečníku proti, panu kol. dru Němcovi.

Posl. dr. Němec: Slavné Národní shromáždění!

Shodou okolností stala se předloha o moravské universitě východiskem, od kterého zabočila na pole, k němuž jisté náběhy již v této síni byly učiněny, k čemuž jistě ještě několikráte dojde, poněvadž návrh na zřízení druhé university dotýká se do jisté míry velice důležité otázky poměru církví a státu. Ale nebylo zde mluveno tak konkretně, nýbrž ta otázka přešla na pole filosofické a metafysické a částečně také theologické. A dal-li jsem se zapsat do listiny řečníků, učinil jsem tak proto, poněvadž jsem cítil jako přírodozpytec potřebu, říci několik slov, týkajících se toho, co zde před tím byl pronesl pan kol. dr. Kordač.

Slavné Národní shromáždění jistě zná výrok Hamletův, že mezi nebem a zemí je mnoho věcí, o nichž moudrost naše nemá ani zdám. My přírodozpytci jsme si toho stále více vědomi, že skutečně je mnoho takových věcí, o nichž moudrost naše nemá ani zdání. My přiznáváme docela ochotně, že pravdu měl Dubois Raymond, když řekl "ignoramus", to jest my velmi mnoho věcí neznáme, a když řekl "ignorabimus", t. j. my určité věci nikdy nebudeme vědět v tom smyslu, abychom je smysly anebo fysicky poznali. To je ale proto, poněvadž otázky po těchto věcech jsou nesprávně kladeny, anebo jsou kladeny již předem tak, že naše poznávací schopnosti vylučují předem, že bychom mohli tyto veci poznati.

Nikdo jiný, než-li moderní přírodozpytec neví lépe, jak těžko jest ve vědě docházeti k novým poznatkům, jak velmi hmotný svět, který nás obklopuje, a který nás samy činí, nám klade překážky, abychom ve vědeckém poznání činili pokroky a každý opravdový přírodozpytec jest velmi skromný v určitých věcech, které se právě týkají takovýchto otázek metafysických. Ano, my jsme skromni i v těch věcech, týkajících se přímo otázek přírodovědeckých.

My ku př. tvrdíme docela ochotně, že na otázku, co jest hmota, nedovedeme odpověděti docela přesně (Tak jest!), ale dodávám k tomu, že ta otázka, co jest hmota, jest falešně položena vůbec, že ten pojem hmoty jest jen pojem, který pro nás samotný existuje. Vážené shromáždění, snad by se mohlo mysliti, že se tedy blížím k tomu názoru, který zde hlásal pan kolega Kordač, ale není tomu tak.

My přírodozpytci víme, že jest velmi mnoho neznámého a nepoznatelného, ale my se k tomu neznámému a nepoznatelnému stavíme úplně objektivně. My tvrdíme, že část můžeme poznati, část nepoznáme. Ale o tom, co nepoznáme, nedovolíme si pražádného úsudku. (Tak jest!) A naproti tomu, vážené shromáždění, každý, kdo věří, ten staví se na to stanovisko, že i ty věci nepoznatelné anebo neznámé zná, anebo ze o nich něco ví, (Výborně!) a poněvadž jich nemůže přesnými methodami přírodovědeckými dokázati, tedy v ně musí věřiti. Jest tedy veliký rozdíl mezi našim agnosticismem a mezi vírou, která praví, že zná to, o čem my tvrdíme, že to neznáme, že to nepoznáme.

My netvrdíme, že není Boha, ani nám to nenapadne. My netvrdíme, že není možné, aby lidé věřili a nejen aby věřili v ten nejvyšší pojem náboženský, nýbrž také i v ty některé docela konkretní věci, aby věřili. Ale tato víra jest věcí čistě subjektivní, je to věc, kterou nelze dokázati, která jest citová; jest to moje vlastní věc, jest to věc čistě arbitrární, a my se o to nepřeme, má-li kdo pravdu, čili nic, ponecháváme to citu a rozumové úvaze každého jednotlivce.

Nepopírám, že mezi přírodovědci byli lidé, kteří věřili v Boha, neho kteří přijímali, že existuje něco, co jest nepoznatelného a neznámého, a shrnuli celý ten komplex toho neznámého v pojem Boha a operovali s ním, přikládali mu také vlastnosti anthropomorfické, čistě lidské, životní, činili jej zodpovědným za určité přírodní zjevy a za určité přírodní pochody, které nebylo možno rozřešiti na základě smyslného i rozumového poznání přírodovědeckého. Ale přírodozpytec ve své práci vědecké musí se stavěti na stanovisko naprosto odmítavé ke všem těmto subjektivním názorům, musí jíti ke své vědě, nezaujat takovými názory. Jemu do jisté míry může býti lhostejno, zda-li existuje Bůh čili nic, ano do jisté míry může mu býti lhostejno, zda-li jest naše poznání omezeno čili nic a zda-li za tou hranicí ještě jest něco čili nic. Tak to řekl na př. vynikající fysik a filosof Arnošt Mach o přírodozpytcích, poněvadž přírodozpytec má určité methody, ty methody může zlepšovati a pomocí jich snaží se na základě toho, co bylo vykonáno, na základě svých dosavadních poznatků, aby došel k poznatkům novým, po případě lepším.

Ale do těch otázek, týkajících se existence boha, se nemíchá proto, že se jemu zdají býti docela subjektivními a nedokázatelnými, a jest u přírodozpytců vlastně zcela lhostejno, zdali věří v boha čili nic. V jejich vědecké práci se tato víra nebo nevíra nemá projevovati a jestliže se v ní projevuje, pak podle mého názoru to není správně přírodovědecké, a jen taková věda je správná, která vychází beze všech předpokladů, jest nepředpojatá, a v níž právě tyto věci metafysické nebo theologické není naprosto znáti a v níž se nejeví. Proto přírodozpytec nemůže se vysloviti pro nějaký názor, týkající se existence boha nebo také popírati boha. Pro přírodozpytce jako takového ten bůh neexistuje a z velké části, slavné Národní shromáždění, víme to od starodávna: tito bohové jsou výplodem člověka samotného, jeho touhy, jeho přání, on sám sebe v ne vtěluje; ovšem ze původně ti bohové byli mu bližší, ale čím dále se před ním vzdalovali a konečně bůh se stal souborem toho neznámého, co některý člověk cítí, některý člověk v to věří a jiný konečně opatřuje tento dojem boha konkrétními přívlastky; on ho vidí, on ho dovedl opatřiti celou řadou vlastností a na konec z toho vyjde ten člověk sám.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP