Čtvrtek 19. prosince 1918

Se stanoviska nynějšího přechodného rozvratu můžeme s povděkem uvítati, že 8hodinová pracovní doba, bude-li možno co nejrychleji prakticky ji uspořádati, mohla by býti lékem v těžké chorobě, kterou trpí mladý náš organismus státní. Ona mohla by býti jistým lékem proti nezaměstnanosti dělnictva. Myšlenka zkrácením pracovní doby zmenšovati nezaměstnanost dělnictva není nová. My víme, že organisace dělnické i zaměstnavatelské sáhly k ní opětovně na podkladě dohody. Víme, že na př. velké kolektivistické, případně i komunistické asociace zemědělského pachtu v Italii sáhly k takovémuto omezení pracovní doby za tím účelem, aby možnost práce lidské i ve výrobě zemědělské co nejvíce byla stupňována a aby tím umožněno bylo přistupování co největšího počtu členů do těchto společenstev.

Ovšem musíme si uvědomiti, že praktická proveditelnost této therapie nezaměstnanosti pomocí 8hodinové doby pracovní jest jen omezená a že vázána jest zejména také různými poměry v jednotlivých oborech zaměstnání podle toho, jestli pro toto zaměstnání dělník průmyslový a zejména tovární pokládán je za masovou jednotu, která může býti lehce vyměňována, nebo jde-li zde o individuum, o vyškolenost, o práci, kterou koná vycvičený dělník.

Jak se poměry dále vyvinou, nelze ovšem v této době posouditi. Uvážíme-li, že v budoucnosti budeme míti možná zvýšenou potřebu práce, pak zajisté odhodláme se svorně všichni k tomu, že otázku té případné práce přes počet, po případě za zvláštní úplatu, budeme nově řešiti, a že jak zaměstnavatelé, tak i zaměstnanci dohodnou se, aby mohlo býti bez újmy pro dělnictvo a také bez újmy pro zaměstnavatele ve veřejném zájmu pracováno přes počet. Zejména my, členové Národního shromáždění, musíme míti vždy na zřeteli, že jednotlivá - a to i velmi důležitá - odvětví průmyslové výroby prosila, aby v této nejkritičtější době přechodné byl jim v pravém slova smyslu dán pardon a aby nebylo snad s celou tíhou zákona v době příliš krátké, přímo a bez přípravy proti nim zakročeno, nýbrž aby se mohla zaříditi na nové poměry, aby mohla si opatřiti potřebné náhrady pracovních sil, aby mohla zlepšiti svoje závody potřebným zařízením provozovacím.

Pro další budoucnost ovšem, jak jsem se již zmínil, naskytuje se nová otázka: zda toto limitování hodin přes čas, které předsevzal zákon, dostačí. Nebudiž o tom dnes v slavném Národním shromáždění rozhodováno.

Pro soukromé podnikatele i pro stát bude ovšem zavedení 8hodinové doby pracovní znamenati zvýšeni mzdy a tudíž i zvýšení výrobních nákladů, které v první době přechodné bude rozhodně neuvarovatelno, poněvadž se změna stane za rozvrácené měny rakousko-uherské. Je nutno vyčkat teprve dalšího vývoje v budoucnosti, snad ne příliš daleké, zda naše hospodářská i sociální organisace a naše styky mezinárodní umožní podnikateli, aby přece jen navzdor těm slavnostním výhradám zastřeně a snad také bez odporu zaměstnaných zavedena byla jistá úprava mzdy, která by částečně, větší měrou ovšem v neprospěch zaměstnavatelův, eskontovala toto snížení 8hodinové pracovní doby tam, kde přechod z nynější doby pracovní na 8hodinovou pracovní dobu děje se snad přece jen příliš náhle.

Otázka tato dotýká se zajisté zájmu všeobecného, a ani při dobré vůli všech zúčastněných nemůže býti zajisté odbyta pouhým pokrčením ramen, že tomu či onomu jest zkáza hospodářského podnikatele soukromého lhostejná. Neboť i soukromému podnikateli musí býti ve státě demokracie a občanské i politické rovnosti přiznáno právo na existenci zaměstnání, jemu odpovídajícího (Výborně!), bezpodmínečně stejně jako každému jinému, kdo opravdu a poctivě pracovati chce, kdo své pracovní síly chce postaviti do vyšších služeb veřejných a nečiniti je pouze a výhradně nástrojem pro své kořistnictví soukromokapitalistické.

Tyto obtíže, tyto rozpory, před kterými by se v jednotlivém případě octl soukromý podnikatel, nemohou a nebudou odstraněny za nynějšího řádu sociálního prostě převzetím závodů dělnictvem aneb státem. Musíme si dále uvědomiti, že zavedení 8hodinné doby pracovní bude míti bezesporně za následek jistou reorganisaci pro využití pracovních sil dělnických. Nesmí se tak ovšem státi ve smyslu, který by chtěl dobrodiní tohoto zákona prostě obejíti aneb v niveč uvésti, nýbrž tak, aby umožněno bylo, aby se neuplatnila ona příkrost, jež je podmíněna přílišnou složitostí skutečného života, aby příkrost dosavadního drakonického provádění tohoto zákona podle možnosti byla mírněna.

Bude-li napříště práce 8hodinná pro dělníka maximem, znamená to zároveň, že zaměstnavatel bude se snažiti, aby tato osmihodinná práce dělníka zároveň znamenala pro něho minimum výkonu pracovního. Kruhy dělnické naznačily, že se tomuto výkladu 8hodinné doby pracovní neuzavírají. Tomu nasvědčuje zejména dodatek, který byl do zákona pojat dobrovolně zástupci kruhů dělnických z toho důvodu, poněvadž se ukázalo, že se způsobem úpravy osmihodinné doby pracovní není v určitých podnicích, a to zejména v takových, které slouží téměř výlučně - zájmům veřejným, možno vystačiti; aby byla učiněna koncese těmto veřejným podnikům, byla vedle 8hodinné doby pracovní povolena také delší pracovní pohotovost.

Jest přirozeno, že i u dělníka setkáme se brzy se snahami, které budou čeliti k tomu, aby i při limitované pracovní době ve prospěch dělníkův umožněno bylo zvláštní využití a odměňování pracovních schopností dělníkových, poněvadž přece není možno rázem provésti naprostou nivelisaci všech těch lidských schopností a pudů, poněvadž taková nivelisace a vyrovnávání sociálních růzností a individuálních zvláštností může přece jen zůstati vyhrazena až další budoucnosti, až tomu příštímu, šťastnému státu, kde opravdu nebude utiskovaných a utiskovatelů, kde nebude vládnoucích a ovládaných, ač-li ovšem k úplnému ideálu těchto poměrů lidstva vůbec kdy propracovati se můžeme.

Zaměstnavatel zcela určitě zavede racionální soustavu za tím účelem, aby se dobral co možno nepřetržitého a kontrolovaného výkonu dělníkova. Dělník octne se pravděpodobně tváří v tvář, aniž si toho bude vědom a aniž se tomu bude chtíti brániti, systému Taylorovu, který v dobách útisků dělnictva a v dobách přepínání pracovních sil dělnictva byl dělnictvem zásadně odmítán.

Mluvím-li se stanoviska zemědělství, musím vysloviti upřímné politování nad tím, že zemědělstvo nemohlo se této pronikavé reformy zúčastniti tou měrou, jakou by chtělo, nuceno jsouc k tomu vlastními zájmy a zájmy života na venkově vůbec. Odlišnost poměrů výroby zemědělské má za následek poměrně menší proveditelnost 8hodinové doby pracovní a to především a převážně z technických důvodů, z technických růzností organisace výroby zemědělské. Jest to vázanost na denní světlo, na roční dobu, na činitele vegetační atd., ale i na nepravidelnost, částečnou osamocenost a dělenost jednotlivých úkonů pracovních, na rodinné i hospodářské pospolitosti zaměstnavatele i zaměstnaných, na bezpodmínečnou nutnost určité práce v určitém, pevně vyměřeném čase bez zřetele na zdraví lidské s krajním vynaložením veškerých fysických sil.

Musí se tak státi nejen v zájmu soukromém, nýbrž hlavně a převážně v zájmu veřejném, v zájmu veřejného zásobování.

Přes to však souhlasíme i my, aby i v zemědělství 8hodinová doba pracovní všude tam, kde jest technicky proveditelná, zavedena byla.

Vzhledem k zemědělství byla ovšem stylisace povinné 8hodinové doby pracovní velice obtížná, a netajili jsme se ve výboru sociálně-politickém s těmito obtížemi. V zemědělství jest 8hodinová doba pracovní za nynější organisace zemědělství - snad se poměry v budoucnosti komercialisací a industrialisací zemědělství změní - přece jen výjimkou, kdežto zákon přirozeně 8hodinovou dobu pracovní i pro zemědělství stanoviti musil jako pravidlo, chtěl-li býti důsledný. V zemědělství jest práce přes počet a práce bez určitého omezení časového pravidlem, avšak zákon ze zásadních a zákonodárně-technických důvodů musí tuto práci přes počet i pro zemědělství formulovati jako výminku. Ta věc nemohla býti jinak provedena a naše obyvatelstvo venkovské zajisté přinese této okolnosti plné pochopení vstříc.

Doufám, že praktické provádění 8hodinné doby pracovní v zemědělství bude objasněno prováděcím nařízením, které bude vydáno ministerstvem zemědělství.

Avšak, slavné Národní shromáždění, k nejdůležitějšímu momentu, jejž pod tíhou odpovědnosti pokládal jsem za potřebné sděliti se slavným Národním shromážděním i s celou naší veřejností, přicházím teprve nyní na konec.

Jest to, drazí přátelé, otázka mezinárodní povahy tohoto velkého problému sociálně-politického. Tomuto mezinárodnímu významu osmihodinné doby pracovní propůjčen byl výraz i výborem sociálně-politickým tím, že k mému podnětu se usnesl na resoluci, kterou dovolím si vám přednésti a za její schválení poprositi, a která právě má tento mezinárodní význam zákonodárné reformy, o které nyní jednáme, osvětliti. Není pochybnosti, že mezinárodní orientace pro zákonnou úpravu osmihodinové doby pracovní nemůže býti založena na jednostranném zhodnocování těchto mezinárodních styků se stanoviska zaměstnavatelova, že větší úlohu budou zde hráti mezinárodní styky sociálně-politické, tedy orientace zaměstnancova. Zaměstnavatel byl by přirozeně ochoten, především se zřetelem k těmto mezinárodním stykům poukázati na to, že cena jeho výrobků, jež přece zcela určitě podmiňuje placení vyšších nákladů výrobních a tudíž také vyšší mzdy dělnické, jest závislá na mezinárodní soutěži, a že v této soutěži mají výhodu ony státy, které mají nižší náklady výrobní a tudíž že mají přednost ony státy, kde výroba se stanoviska zaměstnavatelova vykazuje výhodnější podmínky pracovní.

Podle našeho přesvědčení nemůže tento argument býti pro úpravu mezinárodní rozhodující. Více než mezinárodní soutěž hospodářská rozhodne o mezinárodní jednotné úpravě této otázky mezinárodní solidarita lidskosti, demokracie a sociálního pokroku, jež se začínají na troskách předstírané dřívější jednostranné mezinárodní solidarity třídních zájmů seřaďovati pod vítězně vlající červenobílou vlajkou se 48 bílými hvězdami v modrém poli za vrchního velení nejšlechetnějšího muže, jejž zrodilo lidstvo, a nejslavnějšího presidenta Spojených států severoamerických, v kteréžto armádě i my za vedení svého presidenta republiky jako vůdce chceme závoditi na poli cti a slávy nikoli dobýváním, nýbrž pokojnou prací, která by zaručila a umožnila mír a pokrok celého lidstva. (Výborně! Potlesk.)

Již noční práce žen, slavné shromáždění, řešena byla na podkladě mezinárodním; na podkladě mezinárodní úmluvy z roku 1911 vydán byl v zúčastněných státech zákon, jímž upravuje se noční práce žen. Tím jsme se na podkladě mezinárodním dostali k řešení tohoto tak palčivého problému.

Nutno zdůrazniti, že by dílčím řešením těchto otázek se stanoviska nacionalistického nebyli dělníci jednotlivých tátů postaveni sobě a roveň, nýbrž že by vznikly vědomé různosti, které by během času zcela určitě beztoho tak jako tak vnitřním otřesem státu pokulhávajícího musily býti vyrovnávány.

Jest zajisté v zájmu lidstva, abychom se těmto otřesům, včasnou dohodou mezinárodní co nejvíce snažili vyhnouti.

Také by vznikly ovšem touto různorodostí úpravy pracovní doby v jednotlivých státech obtíže pro přímo nastávající úpravu mezinárodních styků hospodářských mezi státy se čtyřdohodovou orientací.

Tato orientace čtyřdohodová jest založena, jak známo, na úplné paritě účastníků a volnosti hospodářských styků. - Není pochyby, že by tyto vůdčí zásady Wilsonova nového orientačního programu kříženy byly růzností problémů sociálně-politických, přílišnou jednostraností úpravy doby pracovní pro dělnictvo.

Podnikatelé států, které by zůstaly v této otázce pozadu, žádali by určitě, aby na sociálně-politické vymoženosti států sociálně-politicky pokročilých nebyl vzat žádný zřetel, aby státy právě proto, že chtěly býti průkopníky pokroku sociálně-politického, ponechány byly prostě svému osudu. Proti těmto snahám z hospodářského egoismu stály by zase snahy průmyslníkův a zaměstnavatelů ve státech pokročilých, které by bezesporně žádaly ochrany pro domácí práci, které by se domáhaly ochrany od soutěže zahraničního průmyslu levněji, poněvadž za horších poměrů sociálně-politických pracujícího.

My bychom při trvalé nesrovnalosti sociálně-politických poměrů v různých státech, slavné Národní shromáždění, s matematickou jistotou dospěti musili k nesmírnému komplexu mezinárodních styků hospodářských. My bychom se musili vrátiti k tomu neproniknutelnému rozebírání obchodních a tarifních smluv mezi různými státy, my bychom se musili vrátiti k soustavě ochranných cel, jejíž příkrost, doufáme, že bude moci býti mírněna v době nejbližší.

Zkušenosti Nov. Zeelandu, jenž zavedl 8hodinovou dobu pracovní, jsou zřejmým dokladem pro toto tvrzení.

Avšak vedle tohoto mezinárodního charakteru 8hodinové doby pracovní nesmíme přezírat ještě další důležitý moment, který v otázce této vynese své konečné slovo a který 8hodinové době pracovní dá konečnou svou sankci. Jest to otázka měny, otázka příští úpravy naší rozvrácené měny rakousko-uherské. Není nejmenší pochybnosti, že nemůžeme dnes přehlédnouti důsledky, jež může míti a jež bude míti zavedení 8hodinové doby pracovní na skutečnou, nikoli nominální mzdu dělníkovu. My připraveni jsme všichni, pokud se týče nominální mzdy dělnické, pokud se týče nominálních cen za veškeré výrobky hospodářské a pokud jde o znehodnocování majetku a hospodářských hodnot, vůbec na pokles cen.

Slavné Národní shromáždění! Není pochyby, že v konečné úpravě měny eskomptovány budou veškeré hospodářské přesuny, které přivoděny byly válkou v době suspense normální funkce našich měnových zařízení a které přivoděny budou v přechodné době, v době nového zrodu a počátečných nesnází naší republiky.

Není pochyby, že jako všechny momenty, také zavedení 8hodinové doby pracovní do jisté míry eskomptováno bude v nové měně. My všichni přejeme si upřímně, aby, když již dělnictvo bude musit a také bude chtíti zúčastniti se toho nového konsolidování našich hospodářských poměrů pomocí měny, oběti dělnictva jako hospodářsky nejslabšího byly také poměrně nejmenší.

Ale, slavné Národní shromáždění, nemůžeme předstírati dělnictvu, že obtíží těch, byť i nepatrných, vůbec bude ušetřeno.

Zcela určitě, slavné Národní shromáždění, budou nové mzdy dělnické částečně korrektivem pro neuvarovatelné příkrosti, které v provedení takového kategorického a dalekosahajícího zákona musí býti tu i tam obsaženy.

A jestliže, slavné Národní shromáždění, sdíleli jsme pocit oné úzkostlivosti, se kterou jsme projednávali ve výboru soc. politickém v době poměrně krátké osnovu tak velice důležitou, nemohu nevzíti v ochranu jednoho činitele, který zasluhuje naší největší účasti, který však zde dosud byl opominut. Nemohu nevzpomenouti vlády, které bylo - bohužel - překotným chvatem na ni kvapících velikých událostí znemožněno, aby i v této otázce byla našim vůdcem a rádcem, aby v této otázce iniciativa vyšla z ní samé. My jsme resignovali, my jsme poznali, že není možno požadovati od vlády, která nemůže tvořiti projekty, sáhající a vypočítané do daleké budoucnosti, na léta, na měsíce, která řešiti musí problémy nejbližších hodin a která tísněna jest starostmi o zítřek, my jsme uznali, že tato vláda v této nejkritičtější chvíli nemohla nám býti rádcem. A proto prosím jak dělnictvo, tak i zaměstnavatele, jestliže najdou něco nedosti dokonalého v této osnově, aby také tato omluva vzata byla jimi ve spravedlivou úvahu.

Právě proto však, že jsme si vědomi, že jednali jsme v časové tísni, pod dojmem pociťované potřeby určitých, nejhůře postavených vrstev dělnických, pod dojmem jistých obav o svou budoucnost, přejeme si snažně, abychom nic neopominuli, co by mohlo odkliditi překážky, jež se staví nebo by se mohly postaviti v cestu klidnému vývoji našeho státu a jeho přechodu v nové, bohdá lepší poměry mírové, a musíme se zároveň ohraditi proti tomu, abychom vzbuzovali dojem snad u dějepisce, který bude psát dějiny těchto velikých okamžiků, proti jeho případné reminiscenci na onu starou bajku o zvědavé Pandoře, která z pouhé zvědavosti otevřela skřínku, o níž se domnívala, že obsahuje požehnání bohů, v níž však obsažena byla kletba a neštěstí.

Této úlohy Pandořiny jsme nehráli; my jsme pečlivě uvážili a poctivě projednali všechny eventuality, všechny možnosti, které z této veliké reformy sociálně-politické mohou vyplývati. A my zajisté zároveň projevíme i odhodlání v budoucnosti, bez zřetele na tradice a bez jakýchkoliv předsudků, přiložiti případně opět společně ruku k dílu, abychom napravili to, co se nebude zdáti zdařilé a co bude potřebovati změny nejen se stanoviska státu, nýbrž i se stanoviska dělníkova a se stanoviska zaměstnavatelova.

Jen toto naše odhodlání, nepovažovati dílo jednou vykonané za definitivní slovo člověka na liteře lpícího, který z důvodů prestyže nebo dokonce z důvodu justamentu zavíral by se skutečnému vývoji alogickému řetězu neúprosných událostí, jen pod dojmem takového odhodlání můžeme s klidným svědomím říci všem: Přijměte toto velké sociálně-politické dílo a čiňte je základem našeho bohdá příštího trvalého ozdravění všech poměrů sociálně-politických.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP