Čtvrtek 15. října 1908

Reform der Einhebung und Bemessung der Landes, Bezirfs- und Gemeindeumlagen zu veranlassen.

Prag, am 14. Oktober 1908.

Abgeordneter Ingrisch und Genossen.

Náměstek nejvyššího maršálka zemského Dr. Urban: Dotaz pana poslance Blahovce a soudruhů k Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Sněmovní aktuár dr. Šafařovič (čte): Dotaz poslance Františka Blahovce a soudr. k Jeho Excellenci panu místodržiteli království Českého v příčině vyměřování nespravedlivého vojenské taxy.

Vaše Excellence ! Vyměřování vojenské taxy děje se s libovolností úžasnou. Zeměpanskému úředníku (koncipistovi) vyměřena byla vojenská taxa 17 korun, kdežto samosprávnému úředníku, který má gáži v poloviční výši gáže předešlého, bylo vyměřeno 34 korun a kolegovi tohoto samosprávného úředníka ve stejné hodnostní třídě a se stejným platem opět jen 17 korun. V uvážení těchto okolností činí podepsaní dotaz k Vaší Excellenci: Jest Vaše Excellence ochotna ve věci této zakročiti a vyměřování vojenské taxy dle stejné normy naříditi?

V Praze, dne 9. října 1908.

František Blahovec a soudr.

Náměstek nejvyššího maršálka zemského Dr. Urban: Dotaz pana poslance Dra Baxy a soudr. k Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Sněmovní aktuár dr. Bébr (čte): Dotaz posl. dra K. Baxy a spolupodepsaných na J. E. p. místodržitele v příčině nedodržování zákonného nedělního klidu v pisárnách a v kancelářích.

Dle nařízení c. k. místodržitelství o úpravě klidu nedělního a svátečního při provozování živností ze dne 19. října 1905, č. 132 z. z. měly, počínaje dnem 1. ledna 1906 přestati zúplna nedělní práce v písárnách v kancelářích až na výjimky obsažené ve vyhlášce ze dne 24. prosince 1905, číslo 310. 534.

Nařízení toto se však v četných závodech porušuje, neboť dozorčí orgány se o dodržování jeho - mnohdy vzdor přímému upozornění - nestarají, jako se na př. děje u c. k. okresního hejtmanství v Nové Pace.

Vzhledem k tomu dovolují si podepsaní následující dotaz:

Jest Vaší Excellenci známo, že se předpisů o klidu nedělním, pokud jde o práci úředníků při provozování živnosti, zejména v obvodech venkovských politických úřadů okresních nedbá?

Co hodlá Vaše Excellence proti tomu učiniti ?

V Praze, dne 12. října 1908.

Dr. Baxa a soudr.

Náměstek nejvyššího maršálka zemského dr. Urban: Dotaz p. poslance Ant. Mohla a soudr. k Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Sněmovní aktuár dr. Šafařovič (čte): Dotaz poslance Ant. Mohla a soudruhů k Jeho Excellenci panu místodržiteli hrab. Coudenhoveovi v příčině jednání o novou celní smlouvu s Rumunskem.

Vaše Excellence! Zemědělská tíseň v této říši již po desítiletí panující zasluhovala by konečně, aby při sjednávání nových celních smluv nebyly zájmy naší zemědělské prvovýroby staveny v područí, neb dokonce obětovány zájmům průmyslu.

Leč při sjednávání těchto smluv i těch nejposlednějších ukázalo se, že vládní národohospodářská celní politika dosud neutěšené zdejší zemědělské poměry buď nedoceňuje, aneb stále ještě nemůže se vymaniti z jednostranného hlediska, jakoby předním jejím úkolem mělo býti na prvém místě podporovati jen a jen zájmy průmyslové.

Není proto divu, jestli poslední tyto příhody zemědělské naše kruhy do krajní míry roztrpčily a vyvolaly odhodlání na příště všemi zákonnými prostředky se vzepříti každé nové zájmům jeho se nehodící smlouvě.

Proto také s napjetím sleduje nynější jednání o novou celní smlouvu s Rumunskem a důtklivě naléhá, aby konečně více bylo bráno zřetele k jeho zájmům, ano i jeho stále více ohrožované existenci. Z té příčiny také podepsaní táží se Vaší Excellence, jako zástupce c. k. vlády:

Jest c. k. vláda ochotna, při jednání o novou celní smlouvu s Rumunskem hájili důrazněji a neústupněji naše zájmy zemědělské, než se dělo v podobných případech dosud?

V  Praze, dne 13. října 1908.

Ant. Mohl a soudr.

Náměstek nejvyššího maršálka zemského dr. Urban: Dotaz pana posl. Frant. Trojana a Mohla k J. E. panu místodržiteli.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Dotaz posl. F. Trojana a Mohla a soudr. k Jeho Excellenci Karlu hraběti Coudenhovovi, místodržiteli království Českého ve příčině nezákonného a bezohledného jednání c. k. berních úřadů při vyšetřování, vyměřování a vybírání daní a ve příčině úřadování c. k. berního inspektora p. Kemlinka v Rychnově n. Kn.

Vaše Excellence! Ačkoliv jest dokázáno, že poměry hospodářské v království Českém velice jsou neutěšené a následkem stále se opakujících živelních pohrom zemědělství nalézá se ve stavu přímo kritickém, i nutno by bylo ulehčiti poplatková břemena na kruhy lidu venkovského těžce doléhající, pozoruje a těžce pociťuje se naopak v poslední době bezohledné přitahování berního šroubu v kruzích venkovského obyvatelstva tohoto království.

Ustálilo se v lidu přesvědčení, že úředníci berních referátů a úřadů berních jednají na základě daných jim pokynů úřady vyššími a že chtíce dokázati horlivost v konání úřadu, poplatniclvo jednáním svým přímo týrají.

V  následcích toho čím dále tím více z kruhů poplatnictva ozývají se stezky na způsob vyšetřování, vyměřování a vybírání daní. Někde na berním referátu, jako dle dosud nijak nevyvrácené zprávy jistého časopisu za úřadování c. k. finanančního sekretáře p. Kemlinka v Rychnově nad Kn., zahnízdilo se tam špiclovství a denunciantství v nejodpornější formě. Občanům, kteří podali přiznání v pravdě dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, vydávají se dekrety, jimiž se urážejí a přímo z nepoctivosti viní.

Hájí-li se poplatník proti takovému jednání a ukazuje-li se na nesprávnost berním referátem získaných informací, vyhrožuje se mu trestním vyšetřováním a volá se na něho státní návladnictví.

Na základě nesprávných informací vyměřují se pak daně a poplatnictvu upírá se možnost nahlédnouti ve spisy, na jichž základě se mu nesprávná daň vyměřila, aby se mohl platně proti tomu ohraditi. Berně vybírají se bezohledným způsobem a stísněným poplatníkům venkovským vrhá se na krk exekuce, přede žněmi a ve chvílích, kdy není možno bez citelných ztrát potřebných peněz opatřiti.

Ačkoliv případy tyto v království Českém vyskytují se skoro v každém okrese berním, uvádíme na doklad svého tvrzení aspoň tento jeden případ. Jistý v okresu Rychnovském nad Kn. všeobecné vážnosti se těšící občan uvedl ve přiznání ku dani ze příjmů přesně dle pravdy veškeren svůj příjem a majetek a dostalo se mu k tomu dekretu od berního referátu v Rychnově n. Kn., v němž vytýká se mu, že uvádí malý příjem z tržby pozemkové vzhledem k tomu, že pěstuje na celém poli ve výměře 5 korců výhradně zeleninu a že se musí tedy předpokládati, že docílí většího zisku než přiznává, že uvedl malou daň činžovní a že uvedl malý příjem z kapitálu, ježto byl dobrým hospodářem, vážná nehoda ho nestihla, požíval různých subvencí zemských i státních za vzorné hospodářství a manželka jeho navštěvuje prý často vzdálené lázně. Tyto výtky nezakládají se na pravdě. Na pozemku výše uvedeném zelenina vůbec nikdy za hospodaření dotčeného občana pěstována nebyla a ani by se na něm s prospěchem pěstovati nedala; stavení jeho od cesty odlehlé v obci větší činže než uvedeno docíliti by nemohlo, protože tam obyvatelstva nepřibývá, ale spíše ho ubývá, ježto vše v okolí tíhne do měst a míst průmyslových. Dne 26. listopadu 1883 po desetiletém hospodaření statek výše uvedeného občana do základů vyhořel a r. 1904 utrpěl velikou škodu na svém hospodářství suchem a krupobitím. Majetek svůj rozdělil dětem a podržel si tolik, co nejnutněji potřebuje, ale v dekretu se mu přidává o 9000 K více než má. Manželka jeho vzhledem ku vážné nemoci, již přivodila si intensivní prací navštívila pouze jednou vzdálené lázně v Píšťanech. Subvence za vzorné hospodářství se vůbec neudělují a svědčí to o neznalosti poměrů hospodářských, uvádí-li se v dekretu, že občan ten dostal subvence za vzorné hospodářství. Správným je, že dostal subvence na zakoupení plemenného dobytka, jehož chov se hospodářům v okresu vůbec nevyplácí a proto se tento subvenční dobytek vůbec těžko umísťuje, ježto na chovateli vyžaduje jeho držení dosti značné oběti. Když občan ten chtěl správně informovati p. berního inspektora, bylo mu jím pohroženo berním referentem trestním udáním, že podezřívá jeho informátory, a když uvedl, že si na toto jednání veřejně postěžuje, udán byl státnímu návladnictví. Když pak po vyměření daně ze příjmu žádal, aby mohl nahlédnouti do spisů, na jichž základě mu byla daň vyměřena, bylo mu to odepřeno.

Za takovýchto okolností vzrůstá odpor proti nynějšímu bernímu systému a mohlo by to vésti k vážným a nemilým důsledkům.

Z té příčiny předkládají podepsaní k Vaší Excellenci tento dotaz:

1. Jest Vaší Excellenci toto nezákonné a bezohledné jednání c. k. berních úřadů v království Českém známo?

2.   Hodlá Vaše Excellence zakročiti, aby příště se tak nedělo a aby každé protizákonné, bezohledné a neslušné jednání takové bylo stíháno?

3.   Jest Vaší Excellenci znám případ zde uvedený, týkající se c. k. inspektora p. Kemlinka v Rychnově n. Kn. a hodlá Vaše Excellence, dáti tomuto náležité poučení, jak vésti si má, aby jednáním jeho poplatnictvo nijak netrpělo?

V Praze, dne 14. října 1908.

F. Trojan, Mohl a soudr.

Náměstek nejvyššího maršálka zemského Dr. Urban: Dotaz pana posl. Dra Pinkasa a soudruhů na J. E. pana místodržitele.

Sněmovní aktuár Dr. Béfr (čte): Dotaz posl. JUDra Ladislava Pinkasa a soudruhů na Jeho Excellenci pana místodržitele.

Vaše Excellence! Proklamací k obyvatelstvu Bosny a Hercegoviny a kabinetními listy danými v Budapešti dne 5. října 1908 prohlásilo Jeho Veličenstvo císař a král. František Josef L, že rozšiřuje právo své svrchovanosti na Bosnu a Hercegovinu a nařídilo, aby také v těchto zemích platila posloupnost dědická platná pro dům Habsbursko-Lotrinský. Zároveň rozhodlo se Jeho Veličenstvo, zachovávajíc na dále pro obě země zvláštní správu a zvláštní zákonodárství, uděliti jim ústavní zřízení. V uvážení, že posloupnost dědická nejjasnějšího domu Habsbursko-Lotrinského upravena jest pragmatickou sankcí Karla VI. ze dne 19. dubna 1713, na níž také stavové království Českého dne 16. října 1720 přistoupili, že pragmatická sankce výslovně směřuje k nedílnému zachování dědičných království a zemí, tedy také zvláště království Českého v domu panovnickém, zakládajíc takto zároveň povinnosti a to také povinnost obyvatelstva tato dědičná království a země brániti proti útokům nepřátel a že tudíž proklamací a kabinetními listy Jeho Veličenstva z 5. října 1908 povinnosti ty došly podstatného rozšíření na nové veliké dvě země, táží se podepsaní: Vaše Excellence! Hodlá c. k. vláda neprodleně sděliti slavnému sněmu ku projednání proklamaci a kabinetní listy Jeho Veličenstva císaře a krále z 5. října 1903 ohledně Bosny a Hercegoviny?

V Praze, dne 14. října 1908.

Dr. Ladislav Pinkas a soudr.

Oberstlandmarschall - Stellvertreter Dr. Urban: Anfrage der Herren Abgeordneten Robert Hüttet und Genossen an Seine Durchlaucht den Herrn Oberstlandmarschall.

Landtagsaktuar Dr. Šafařovič (liest): Anfrage der Abg. Robert Hütter und Genossen an Seine Durchlaucht den Herrn Oberstlandmarschall, betreffend die Beschaffung besserer Räumlichkeiten für das Landtagsstenographenbureau.

Der gefertigte Abgeordnete Robert Hütter, selbst Stenograph und stenographischer Praktiker, hat sich durch den Besuch der Stenographenkanzei des Landtages von der Unzulänglichkeit der Räume dieser Kanzlei überzeugt und stellt, mit den unterzeichneten Abgeordneten an Seine Durchlaucht den Herrn Oberstlandmarschall die Anfrage:

1.   Ist Seiner Durchlaucht bekannt, daß das Stenographenbureau des tschechischen Stenographenvereines und des deutschen Stenographenvereines, bestehend aus 4 Revisoren, 16 Kammerstenographen und einer ganzen Reihe von Hilsskraften, insgesamt 36 Personen, in einem einzigen vollkommen unzureichenden Raume den überaus schwierigen und aufreibenden Dienst der stenographischen Landtagskanzlei zu besorgen genötigt ist?

2.   Was gebenkt Seine Durchlaucht der Herr Oberstlandmarschall zur Abhilfe dieses, den Grundsätzen der Menschlichkeit und der Hygiene widersprechenden, des hohen Landtages selbst geradezu unwürdigen Zustände borzukehren ?

3.   Gedenkt Seine Durchlaucht der Herr Oberstlandmarschall vorläufig wenigstens durch den Anschluß eines Kommissionszimmers, Nr. 6, diese Zustände einigermaßen besser zu gestalten, da hier durch die einfache Durchbrechung einer Mauer leicht, zumindest vorderhand, Abhilfe geschaffen werden kann?

Prag, am 14. Oktober 1908.

Abgeordneter Robert Hütter und Genossen.

Náměstek nejvyššího maršálka Dr. Urban: Dotaz pana poslance dra. Koernera a soudruhů k J. E. panu c. k. místodržiteli jakožto předsedovi c. k. zemského finančního ředitelství v Praze vzhledem k činnosti c. k. vrch. fin. rady p. Josefa Freitingra, přednosty berního inspektorátu na Král. Vinohradech.

Sněmovní aktuár dr. Šafařovič (čte): Dotaz poslance dra Koernera a soudruhů k J. E. panu c. k. místodržiteli, jakožto předsedovi c. k. zemského finančního řiditelství v Praze, vzhledem k činnosti c. k. vrchního fin. rady p. Josefa Freitingera, přednosty berního inspektorátu na Král. Vinohradech.

Veškeré obyvatelstvo, majitelé domů, živnostníci a obchodníci a jiní malí poplatníci neméně pak úřednictvo a zřízenectvo berního inspektorátu trpce si stěžuje do činnosti svrchu jmenovaného pana c. k. vrchního finančního rady Josefa Freitingera, který jest přednostou berního inspektorátu na Král. Vinohradech.

Stěžují si majitelé domů na šikany pro podané fasse, stěžují si živnostníci a obchodníci, že přes nejpoctivější přiznání k dani jest jim vyměřována daň bezohledně nad jejich poplatnost a že jsou nuceni k rekursům a stížnostem.

Daně předpisují se i takovým drobným prodavačům, kteří vlastně prodejem pouličním jen vyhýbají se žebrotě.

Přiřozeno jest, že takovýmto nemírným přitahováním berního šroubu působí se v úřadě úřednictvu a zřízenectvu přebytek zbytečné agendy, které nelze zmoci v úředních hodinách i jest úřednictvo a zřízenectvo přetěžováno prací a obíráno o volný čas, na který má přece po vykonané povinnosti plný nárok.

Důsledkem nesmyslného přepínání berních sil poplatnictva jest spousta bezvýsledných arci exekucí, jimiž nejen orgánům úředním, k tomu určeným působí se nadbytek práce, ale i roztrpčení a rozhořčení v obyvatelstvu, zvláště drobném poplatnictvu.

Obyvatelstvo Vinohradské pociťuje činnost pana c. k. vrchního fin. rady Freitingra jako pravou metlu a žádá a volá, aby byl zmíněný pán s místa toho odstraněn a nahražen osobou, která pro poplatnictvo a jeho síly má pravé porozumění.

Tážeme se tedy: Je-li Vaší Excellenci tato činnost jmenovaného pana Josefa Freitingra známa a zda-li jest V. E. ochotna zakročiti a vyhověti naléhavému přání obyvatelstva Král. Vinohradů tím, aby jmenovaného pána z úřadu berního inspektorátu při c. k. okr. hejtmanství na Král. Vinohradech co nejdříve odvolala.

V Praze, dne 14. října 1908, Dr. Koerner a soudr.

Náměstek nejvyššího zem. maršálka dr. Urban: Dotaz pana posl. Choce a spol. k Jeho Excellenci panu místodržiteli království Českého ve věci ukládání a vybírání daní na Král. Vinohradech.

Sněmovní aktuár dr. Šafařovič (čte): Dotaz poslance Choce a spol. k Jeho Excellenci panu místodržiteli království Českého ve věci ukládání a vybírání daní na Král. Vinohradech.

Vyměřování daní, zejména však daně výdělkové a daně osobní z příjmů na Král. Vinohradech za úřadování pana vrchního finančního rady Freitingra, smutně pověstného již z Plzně, jest příčinou stále stoupajícího roztrpčeni ve všech kruzích tamního poplatnictva, stížností obecenstva proti ustavičnému zvyšování daní stále přibývá a důvodná nespokojenost obyvatelstva projevuje se nejen v nebývalém množství rekursů, nýbrž i ve protestních schůzích občanstva, z nichž jedna usnesla se žádati, aby pan vrchní finanční rada Freitinger byl z Král. Vinohrad odvolán.

Ozdravění nesnesitelných poměrů u vyměřování daně na Král. Vinohradech bylo by možno především řádným vyšetřováním příjmů poplatnictva a to lze jedině vyslýcháním znalců a důvěrníků z každé kategorie živnosti, čímž odpadlo by zejména ono paušální a naprosto libovolné odhadování příjmu úřednictvem, jež poměry různých živností nezná a znáti nemůže a jež, jak ostatně při nedostatku zákona o služební pragmatice, nedostatku spravedlivého disciplinárního řádu a při posavádním zlořádu tajných kvalifikačních tabulek přirozeně podléhá terroristickým nařízením a příkazům svého chéfa, který nemá jiné touhy, než vykazovati vždy větší effekt daňový.

Aby se však náprava mohla státi, jest dle přesvědčení poplatníků a členů komise odhadní potřebí, aby na Král. Vinohradech ustanoven byl dostatečný počet úřednictva a to tím spíse, když jest všeobecně známo, že dosavadní počet dávno jeví se při chvatem stoupající populaci naprosto nedostatečným. Pak bylo by teprve možno žádati řádné vyšetřováni důchodových poměrů poplatnictva, a nedocházelo by k tak křiklavému lámání aktů přes koleno a k neslýchanému zdaňování poplatníkova důchodu, který se pouze předpokládá, ve skutečnosti však neexistuje.

Současně jest potřebí také odvolati z Vinohrad pana vrchn. finančního radu Freitingra a nahraditi ho mužem, jenž by ve shodě s odhadní komisí podroboval zdaňováni poplatnictva řádné úvaze a ne tak, jako se dnes děje při osobní dani, kde odbude se uložení veškerých osobních daní na Král. Vinohradech během pouhých dvou tří dnů, což jest hotovým výsměchem zákonu.

Přednášíme proto Vaší Excellenci tento stav věcí a tážeme se:

Jest Vaše Excellence ochotna pečovati o to, aby na Král. Vinohradech jmenován byl dostatečný počet úředníků finančních?

Jest Vaše Excellence také ochotna dáti správě finanční o tom vědomost, že občanstvo Vinohradské protestuje proti krajnímu terroru p. vrchn. finančního rady Freitingra ?

Jest konečně Vaše Excellence, jako náčelník finanční správy v království Českém ochoten dáti pana vrchn. finančního radu Freitingra z Král. Vinohrad odvolati a nahraditi ho novým spravedlivějším úředníkem.

Choc a soudr.

Oberstlandmarschall- Stellvertreter Dr. Urban: Anfrage der Abgeordneten Morawetz, Heiser und Genossen an Seine Durchlaucht den Herrn Oberstlandmarschall.

Landtagssekretär Dr. Haasz (liest): Anfrage der Abg. Worawetz, Heiser und Genossen an Seine Durchtaucht den Herrn Oberstlandmarschall bezüglich eines völlig ungerechtfertigten Vorganges des Kuratoriums vom Landes-Jubiläums-Kreditfonde zur Unterstützung von Kleingewerbetreibenden.

Besagter Fond hat den Zweck, die Gewerbetreibenden beider Nationen des Landesin ihren Bestrebungen zur Verbesserung ihrer geldlichen Lage zu unterstützen. In dem Berichte des erwähnten Kuratoriums Druck CXLVL. ist nun auf Seite 5 folgende Mitteilung enthalten:

Bon der Erkenntnis geleitet, daß durch Reugründung von Kreditgenossenschaften nur einem Teile der Gewerbetreibenden gedient wird und daß diese Hilfe sich nicht nur als ungleichmäßig verteilt erweißt, sondern mit Rücksicht auf die beschränkten Mittel des Fondes und die Schwierigkeiten der Beschaffung von Einlagen für die neugegründeten Genossenschaften - auf jeden Fall unzureichend bleiben muß, befaßte sich der Fond mit der naheliegenden Frage, ob die Förderung des gewerblichen Personalkredits nicht auch im Wege der bestehenden Schulze-Delitzschen Vorschußvereine und unter deren Mitwirkung anzustreben wäre.

Zu diesem Zwecke wurde eine vorbereitende schriftliche Enquete bei diesen Vorschußvereinen von Seite des Fondes durchgeführt, deren Ergebnis bei der bevorstehenden Erörterung der Frage im Schöße des Kuratoriums verwertet werden soll.

Im Dezember 1907 wurde dann von dem Verbande der böhmischen Borschusßkassen (Jednota záložen v Čechách, na Moravě a ve Slezsku) eine mündliche Enquete über denselben Gegenstand abgehalten, an welcher auch der Fond durch seinen Sekretär teilnahm. Die Angelegenheit wird auch im lausenden Jahre eifrig weiter verfolgt, und hofft das Kuratorium im nächsten Jahresberichte bereits über positive Schritte in dieser Richtung Mitteilung machen zu können.

Ist es Seiner Durchlaucht bekannt, warum im Dezember 1907 ausschließlich die Vertreter der tschechischen Vorschußkassen (Jednota záložen v Čechách, na Moravě a ve Slezsku) zu dieser mündlichen Besprechung einberufen wurden, warum nicht auch den Vertretern der deutschen Borschußvereinen Gelegenheit geboten wurde, in dieser hochwichtigen Sache mit Kuratorium des Fondes Beratungen zu pflegen ?

Was gedenkt Seine Durchlaucht der Herr Oberstlandmarschall zu veranlassen, um vor der angedeuteten Möglichkeit im nächsten Jahresberichte bereits über positive Schritte dieses Kuratoriums Berichte vernehmen zu. müssen, auch noch die Meinung der deutschen Vorschußkassen des Landes hören?

Wie gedenkt ferner Seine Durchlaucht der Herr Oberstlandmarschall in Zukunft derartige Zurücksetzung der deutschen Gewerbetreibenden des Landes hintanzuhalten?

Prag, am 14. Oktober 1908.

Abg. Max Morawetz und Genossen.

Oberstlandmarschall - Stellvertreter Dr. Urban: Anfrage der Abgeordneten Dr. Schreiner und Genossen an Seine Durchlaucht den Herrn Oberstlandmarschall als Borsitzenden des Landesausschusses.

Landtagssekretär Dr. Haasz und die Landtagsaktuare Dr. Šafařovič und Dr. Bébr (lesen abwechselnd): Anfrage der Abg. Dr. Schreiner an Seine Durchlaucht den Herrn Oberstlandmarschall als Vorsitzenden des Landesausschusses.

Nachdem das Gesetz über die landwirtschaftlichen Berufsgenossenschaften seitens des Reichsrates beschlossen und sodann sanktioniert wurde, sind die deutschen Landwirte Böhmens sofort daran gegangen, die Borbereitungen für das bezügliche Landesgesetz zu treffen, weil sie von der Überzeugung durchdrungen waren, daß eine berussgenossenschaftliche Organisation der Landwirtschaft für diese Heil und Segen bringen, ja die einzige Möglichkeit einer dauernden Erhaltung der heimatlichen Scholle Bieten könne.

Infolge dieses, in allen Kreisen der deutschen Landwirte Böhmens zum Ausdruck gelangten Wunsches, hat sich auch die Deutsche Sektion des Landeskulturrates für das Königreich Böhmen mit der Frage der Borbereitung des bezüglichen Landesgesetzes eingehend beschäftigt und gemeinsam mit der tschechischen Sektion dieses Landeskulturrates Beratungen über den Wortlaut der betreffenden dem hohen Landtage vorzulegenden Borlage gepflogen.

Man einigte sich tatsächlich über die wichtigsten Grundsätze dieses Landesgesetzes, indem schließlich ein Entwurf Vereinbart wurde, welcher nachstehenden Wortlaut hat.

Gesetz-Entwurf.

Gesetz vom ............ betreffend die Berufsgenossenschaften der Landwirte im Königreiche Böhmen.

Bertretung der Interessen der Landwirtschaft; Begriff und Zweck.

Im Sinne des Reichsgesetzes vom 27. März 1902, betreffend die Errichtung von Berufsgenossenschaften, R. -G. -Bl. Nr. 91, werden im Königreiche Böhmen errichtet:

I.   Bezirks- und eventuell Gemeinde-Genossenschaften der Landwirte und

II.    der Landeskulturrat für das König reich Böhmen, welcher von allen Genossenschaften mit ihren Mitgliedern gebildet wird und besteht:

1. aus einer böhmischen Sektion als Landesgenossenschaft für den Bereich der Genossenschaften böhmischer Nationalität;

2.     aus einer deutschen Sektion als Landesgenossenschaft für den Bereich der Genossenschaften deutscher Nationalität und

3.   aus dem Zentralkollegium für gemeinsame Angelegenheiten.

Der Landeskulturrat ist ein LandesInstitut, hat seinen Sitz in Prag und in seinem Siegel das Landeswappen.

(R. -G. § 2. )

§ 2.

Aufgaben der Berufsgenossenschaften der Landwirte und des Landeskulturrates sind: Die Vertretung der berufsständigen Interessen der Angehörigen der Landwirtschaft, die Verbesserung der sittlichen und materiellen Verhältnisse derselben durch Pflege des Gemeingeistes, gegenseitige Belehrung und Unterstützung, Erhaltung und Hebung des Standesbewußtseins, sowie durch Förderung der wirtschaftlichen Interessen derselben.

(R. -G. § 11. )

§ 3.

Insbesondere kommen diesen BerufsGenossenschaften und dem Landeskulturrate folgende Aufgaben zu:

a) die Erstattung von Gutachten in landwirtschaftlichen Fragen einschließlich Forstwesen und landwirtschaftlicher Industrie an die Staats- oder autonomen Behörden, über deren Aufforderung oder aus eigener Initiative, sowie auch die Mitwirkung bei den Maßnahmen des Staates ober der autonomen Körperschaften zur Förderung der Landeskultur, insbesondere auf dem Gebiete des Subventions- und Meliorationswesens nach den hiefür grundsätzlich getroffenen oder im Einzelnfalle vereinbarten näheren Bestimmungen;

b)    die Vermittlung des Ankaufes der von den Genossenschaften in ihrem Betriebe benötigten landwirtschaftlichen Bedarfsartikel;

c)   die Vermittlung des Verkaufes der landwirtschaftlichen Produkte der Genossenschafter, insbesondere auch zur Versorgung des Heeresbedarfes;

d)  die Anregung zur Bildung und Förderung, sowie die Beaufsichtigung von Erwerbs- und Wirtschaftsgenossenschaften zur Errichtung von Magazinen und Speichern für die Lagerung und den gemeinsamen Verkauf landwirtschaftlicher Produkte, dann zur Errichtung von Kellereien, Sennereien, Schlachthäufern, Backhäusern und anderen für die gemeinsame Verarbeitung und Verwertung landwirtschaftlicher Produkte bestimmten Unternehmungen;

e)  die Anregung zur Bildung und Förderung von Genossenschaften und sonstigen Vereinigungen, welche sich die Pflege der Land- und Forstwirtschaft oder die sonstige Hebung der wirtschaftlichen Verhältnisse der Land- oder Forstwirte zur Aufgabe stellen;

f)  die Anregung zur Bildung neuer und die Förderung oder Vereinigung bestehender Darlehenskassen, insbesondere von Raiffeisenkassen behufs Personal- und Lombardkredites;

g)  die Vermittlung zwischen den Genossenschaftern und den Landes-Hypothekenbanken bei Aufnahme unfündbarer, dem Amortisationszwange unterworfener Hypothekardarlehen;

h) die Vermittlung der Konvertierung hochverzinslicher in minderverzinsliche, fündbarer in unkündbare, dem Amortisationszwange unterworfener Hypothekarschulden;

i) die Mitwirkung bei der Organisation, Verwaltung und den Preisnotierungen der landwirtschaftlichen Börsen und Märkte, sowie die Heranziehung von Mitgliedern der Berufsgenossenschaften zu den Schiedsgerichten der Produktenbörsen im Rahmen der jeweilig über die Börsenorganisation bestehenden Normen;

k) die Mitwirkung bei der Durchführung der Lebens-, der Kranken-, Unfall-, Invaliditäts- und Altersversicherung der in der Landund Forstwirtschaft beschäftigten Personen, sowie die Mitwirkung bei der Durchführung der Feuer-, Hagel- und Viehversicherung, endlich die Mitwirkung bei der Durchführung landeskultureller Gesetze, insoweit die Berufsgenossenschaft zu diesen Aufgaben durch besondere Bestimmungen herangezogen wird;

l) die Förderung des landwirtschaftlichen Unterrichtswesens sowie die Veranstaltung von Vorträgen und Versammlungen zur Hebung der landwirtschaftlichen Kenntnisse; die Herausgabe landwirtschaftlicher Schriften;


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP