Středa 9. října 1907

platí zákon ze dne 24. října 1899 č. 97 z. ř., mohla i král. Praha vybírati různé dávky a aby pro ní platil obdobný zákon. Pro ni jest to tím více potřebí, jelikož potřeby města stále rostou vzhledem ke zvýšeným finančním obětem a požadavkům, na král. Prahu kladeným.

Zákon ze dne 24. října 1899 čís. 97 z. z. pro obce venkovské, týká se daní ze psů, dávky domovské a měšťanské, dávky stavební, zdravotnické, dávky z lihových tekutin, dávky z nájemného, stočné, hřbitovní a dávky z obecního úřadování.

Dotyčný zákon předložen byl komisi, která ve své schůzi ze dne 27. září t. r. o něm jednala a jednomyslně usnesla se na tom, doporučiti slavnému sněmu tento zákon ke přijetí.

Mezi tím došlo vyřízení místodržitleství pro král. České ze dne 1. října 1907 čís. 19. 753, které vydáno bylo na základě výnosu c. k. ministerstva vnitra a financí, kterým dožadovány byly některé stylistické změny v zákoně, po případě snížení některých dávek, eventuelně zavedení dávky vodní. O tomto opraveném návrhu vlády komise opětně jednala a přistoupila na návrh vlády.

Jest tedy návrh zákona, který předkládá komise k usnesení kompromisem, abych tak řekl, mezi zemským výborem a vládou.

Komise na tento návrh kompromisní jednomyslně přistoupila.

Dovoluji si tedy přečísti návrhy komise, které doporučuji sl. sněmu ke přijetí.

Slavný sněme král. Českého, račiž se usnésti na následující osnově zákona:

Zákon daný dne..........1907, jenž týče se zavedení a vybírání obecních platů a dávek v obci král. hlav. města Prahy.

K návrhu sněmu Mého království Českého vidí se mi naříditi takto:

Článek I.

§ 106. obecního řádu královského hlavního města Prahy ze dne 27. dubna 1850, č. 85. z. z. a v. v., dále zákon ze dne 3. srpna 1900 č. 48. z. z., se zrušují a na místo nich nastupují ustanovení tato:

§ 106.

Sbor obecních starších má právo, k uhražení potřeb obecních rozepisovati dávky a jich dobývati.

I.   Obecní přirážky, které převyšují 25 procent daní přímých nebo 25 procent daně potravní, vyžadují až do výše 50 procent povolení zemského výboru ve shodě s c. k. místodržitelstvím.

Nedocílí-li se této shody, anebo převyšují-li obecní přirážky 50 procent přímých daní neb 50 procent daně potravní, mohou se přirážky vybírati jen na základě zákona zemského.

Kromě toho také potřebí jest, aby se o takový návrh vyžádání zemského zákona prve byly uradily nejméně dvě třetiny sboru obecních starších a aby jej všichni obecní starší nadpoloviční většinou byli přijali.

II.   Platy a dávky jiného způsobu, nežli jsou přirážky k daním přímým aneb k dani potravní, lze obci král. hlav. města Prahy podle následujících ustanovení zavésti, pokud se týče vybírati:

1.   Pro zavedení a vybírání daně ze psů platí ustanovení zákona ze dne 29. března 1873, č. 24. z. z. se změnou v § 2., že daň tato nesmí býti větší 20 K z jednoho psa.

U vojska k účelům vojenské služby chovaní, tak zv. váleční psi, jsou od daně ze psů osvobozeni.

2.     Vybírání poplatků za propůjčení práva domovského neb práva měšťanského v dosavadní výši stanoveno jest §§ 12. a 19. obecního řádu Pražského (zákonem z 22. března 1889, č. 20 z. z. ).

Přibližné znění.

Poplatky domovské lze vybírati dle § 9. zákona ze dne 5. prosince 1896, ř. z. č. 222 toliko za dobrovolné přijetí rakouských občanů státních a za přijetí ve smyslu § 5. téhož zákona.

3.    Pro zavedení a vybírání poplatků stavebních za výkony dozoru úřadu stavebního nad prováděním staveb, pak za odbývání komisí, konaných úřadem stavebním dle předpisu řádu stavebního, platí ustanovení § 130. řádu stavebního ze dne 10. dubna 1886, č. 40 z. z.

Mimo to může ve věcech stavebních v obcí Pražské zaveden a vybírán býti poplatek za povolení v době, kdy tento zákon nabude moci, již dané, ale dosud neprovedené, nebo za povolení, jež dáno bude k rozdělení pozemků dosud nezastavených na stavební místa (dávka parcelační).

Poplatek tento povinen jest platiti ten, jemuž povolení ku parcelaci bylo uděleno.

4.   Poplatky zdravotní mohou v obci Pražské vybírány býti za úřední řízení v záležitostech služeb zdravotnických na základě zákona ze dne 22. ledna 1891, čís. 14 z. z., při čemž se mění odstavec druhý § 2. jmenovaného zákona v tom smyslu, že usnesení sboru obecních starších v Praze k vybírání takovéhoto poplatku státi se musí u přítomnosti nejméně dvou třetin obecních starších a nadpoloviční většinou přítomných.

5.   Ustanovení zákona ze dne 20. března 1888, č. 27 z z. o dávkách z pálených tekutin lihových zůstávají i na dále v platnosti.

V oněch obvodech král. hlav. města Prahy, jež leží za čárou daně potravní, to jest v částech VII. (Holešovicích-Bubnech), VlIl. (Staré Libni), jakož i v částech města, jež po případě v budoucnu budou připojeny, mohou z piva a pálených nápojů lihových jen samostatné, toliko spotřebu v těchto obvodech stíhající platy vybírány býti.

6.   Z přiznaného, po případě c. k. berním úřadem upraveného nájemného (hodnoty nájemného) budov činžovní dani podrobených, může vybírán býti plat z nájemného

Plat tento může vybírán býti buď od nájemníků neb od vlastníků budov dani činžovní podrobených, kteří v tom případě dávku od nájemníků vyberou a odvedou obci, ručíce této za řádné její zaplacení.

7.   Vybírání dávky za povolení k zaústění stok domovních do stok obecních (stočné) stanoveno jest zákonem ze dne 19. listopadu 1888, č. 66 z. z.

8.   Dávky vodní (vodní činže) mohou vybírány býti za vodu vzatou z obecního vodovodu od majitelů domů, stavení neb nemovitostí, v nichž nebo na nichž užívá se vody z tohoto vodovodu, vzaté k jakémukoli účelu. Jsou-li dům, staveni neb nemovitost pronajaty, odvádí obci dávku tuto vlastník, ruče za řádné její zaplacení; on může však dávku tu uvaliti na nájemníky dle poměru nájemného, které tito platí.

9.   Poplatky hřbitovní vybírány býti mohou za místa pro hroby a hrobky, za pohřbívání mrtvol v hrobech a hrobkách koupených, za výkop a úpravu hrobů na obecních hřbitovech a za jiné výkony zřízenců obecních při pohřbech na těchto hřbitovech.

10.   Dávky z obecního úřadování mimo taxy kancelářské u obce již zavedené, vybírány býti mohou za oprávnění, které obec v oboru své působnosti někomu propůjčuje, neb za používání veřejných obecních zařízení aneb za úřední výkony provedené obecními zřízenci v zájmu stran.

III. Mají-li v obci zavedeny a vybírány býti daň ze psů vyšší dosavadní v obci zavedené sazby 8 K, poplatek za propůjčení práva domovského vyšší 100 K, za propůjčení práva měšťanského vyšší 400 K, plat z nájemného, přesahující výši 8% nájemného, po případě hodnoty jeho, dále stočné, přesahující výši zákonem ze dne 19. listopadu 1888 čís. 66 z. z. stanovenou, jakož i dávky z pálených tekutin lihových, jež převyšuje výměru, vynesenou zákonem ze dne 20. března 1888, čís. 27. z. z., konečně mají-li zavedeny a vybírány býti ostatní v odst. II., pod číslem 1. až 10. zmíněné platy a dávky - pokud tyto již dříve, než působnost tohoto zákona počala, po právu netrvaly, - jest k tomu zapotřebí povolení zemského výboru v dohodě s c. k. místodržitelstvím.

Jiné, v odstavci II., pod čís. 1. -10. neuvedené platy a dávky lze zavésti jen na základě zemského zákona.

Potřebné k tomu usnesení sboru obecních starších státi se musí za přítomnosti nejméně dvou třetin obecních starších a nadpoloviční většinou přítomných.

Kdyby mezi zemským výborem a c. k. místodržitelstvím nebyla docílena dohoda o povolení některého platu neb dávky neb o času, pro který mají býti povoleny, předloží se věc sněmu k usnesení. Usnesení sněmu, kterým se plat nebo dávka povoluje, potřebuje císařského schválení.

IV.   Obci Pražské se ponechává, aby o způsobu, jak vybírány býti mají jednotlivé platy a dávky, vydala bližší pravidla.

V těchto pravidlech náleží jmenovitě stanoviti:

a)  v jaké výši dávka se vybírá, pokud se týče, dle jakého měřítka se vyměřuje;

b)  kdo je povinen dávku platiti a kdo je od dávky osvobozen;

c)  kterými obecními zřízenci dávka se vybírá, pokud se týče, kterému obecnímu zřízenci sluší dávku odváděti;

d)  jaká opatření stala se za účelem dozoru, aby dávka byla řádně placena, po případě, jaké povinnosti mají občané k dávce povinné, aby dozor obecní mohl býti vykonáván;

e)  k jakému účelu upotřebeno má býti výnosu dávky;

f)  jakými pořádkovými pokutami a jinými tresty stihají se ti, kdo podniknou něco, aby se placení dávky vyhnuli, pokud se týče, kdo nešetří pravidel o vybírání dávky vydaných.

Pravidla o způsobu výběru dávky v obci budte schváleny těmi úřady, které povolují výběr dávky.

V.   Zemskému výboru náleží přihlížeti k tomu, aby výnos platu a dávek dle těchto ustanovení povolených, upotřeben byl k účelům, pro které byl povolen.

VI.   Platy a dávky, ve smyslu těchto ustanovení zavedené, vymáhají se těmiže prostředky donucovacími, jako zeměpanské daně.

Článek II.

Mému ministru vnitra se ukládá, aby zákon tento ve skutek uvedl.

Tím vyřízena jest též petice rady král. hl. města Prahy č. 7307 ai 1907.

Landtagssekretär Dr. Haasz (liest): Die Kommission beantragt:

Der hohe Landtag des Königreiches Böhmen wolle nachstehenden Gesetzentwurf beschließen:

Gesetz vom.........über die Einführung und Einhebung der Gemeindeauflagen und Abgaben der Gemeinde der königlichen Hauptstadt Prag.

Ueber Antrag des Landtages Meines Königreiches Böhmen finde Ich anzuordnen, wie folgt:

Artikel I.

§ 106 der Gemeindeordnung der königlichen Hauptstadt Prag vom 27. April 1850, L-G. -Bl. und Reg. -Bl. Nr. 85, ferner daß Gesetz vom 3. August 1900, L. -G. -Bl. Nr. 48, werden aufgehoben und es treten an Stelle derselben folgende Bestimmungen:

§ 106.

Das Stadtverordneten-Kollegium hat das Recht, zur Deckung der Gemeindebedürfnisse Abgaben auszuschreiben und einzubringen.

I.   Zur Einhebung der Gemeindeguschläge, welche 25 Prozent der direkten Steuern oder 25 Prozent der Verzehrungssteuer überschreiten, ist bis zu einer Höhe von 50 Prozent die Bewilligung des Landesausschusses im Einverständnisse mit der k. k. Statthalterei notwendig.

Wird dieses Einverständnis nicht erzielt, oder übersteigen die Gemeindezuschläge 50 Prozent der direkten Steuern oder 50 Prozent der Verzehrungssteuer, können die Zuschläge nur auf Grund eines Landesgesetzes eingehoben werden.

Es muß überdies der Antrag zur Erwirkung eines Landesgesetzes in einer Sitzung von wenigstens zwei Dritteilen des Stadtverordneten-Kollegiums beraten und mit absoluter Mehrheit sämtlicher Stadtverordneten angenommen worden sein.

II.   Auslagen und Abgaben, welche in die Kategorie der Zuschläge zu den direkten Steuern oder der Verzehrungssteuer nicht gehören, können in der Gemeinde der kgl. Hauptstadt Prag nach Maßgabe der folgenden Bestimmungen eingeführt, beziehungsweise eingehoben werden:

1. Bezüglich der Einführung und Einhebung der Hundesteuer gelten die Bestimmungen des Gesetzes vom 29. März 1873, L. -G- Bl. Nr. 24, mit der Abänderung, daß diese Steuer nicht mehr als 20 Kronen von einem Hunde betragen darf.

Die beim Heere zu militärdienstlichen Zwecken gehaltenen sogenannten Kriegshunde bleiben von der Hundesteuer frei.

2.   Die Einhebung der Taxen für die Aufnahme in den Heimatsverband oder für die Bürgerrechtsverleihung in der bisherigen Höhe ist durch die §§ 12 und 19 der Prager Gemeindeordnung (durch das Gesetz vom 22. März 1889, L -G. -Bl. Nr. 20) bestimmt.

Die Heimattaxen dürfen gemäß des § 9 des Gesetzes vom 5. Dezember 1896, R. -G. Bl. Nr. 222, nur für die freiwillige Aufnahme österreichischer Staatsbürger und für die Aufnahme im Sinne desselben Gesetzes eingehoben werden.

3.     Bezüglich der Einführung und Einhebung der Bauabgaben für die von der Baubehörde geübte Bauaufsicht, dann für die von der Baubehörde gemäß der Bauordnung abgehaltenen Kommissionen gelten die Bestimmungen des § 130 der Bauordnung vom 10. April 1886, L. -G. -Bl Nr. 40.

Außerdem kann in Bauangelegenheiten in der Gemeinde Prag eine Abgabe für die zur Zeit des Inkrafttretens dieses Gesetzes bereits erteilte, aber noch nicht durchgeführte, ober für die zu erteilende Bewilligung zur Parzellierung von unterbauten Grundstücken (Parzellierungsabgabe) eingeführt und eingehoben werden.

Zur Entrichtung dieser Abgabe ist derjenige verpflichtet, dem die Parzellierungsbewilligung erteilt wurde.

4.    Die Sanitätsabgaben können in der Gemeinde Prag für Amtshandlungen in Angelegenheiten des Sanitätsdienstes auf Grund des Gesetzes vom 22. Jänner 1891, L. -G. -Bl. Nr. 14, eingehoben werden, wobei der zweite Absatz des § 2 des erwähnten Gesetzes dahin abgeändert wird, daß die Beschlußfassung des Stadtverordneten-Kollegiums in Prag betreffs der Einhebung einer solchen Abgabe in Anwesenheit von wenigstens zwei Dritteilen der Stadtverordneten und mit absoluter Mehrheit der Anwesenden zu erfolgen hat.

5.   Die Bestimmungen des Gesetzes vom 20. März 1888, L -G. -Bl. Nr. 27, über die Abgaben von gebrannten geistigen Flüssigkeiten bleiben auch fernerhin in Kraft.

In jenen Gebieten der königlichen Hauptstadt Prag, welche außerhalb der Verzehrungssteuerlinie liegen, das ist den Teilen VII (Holeschowitz-Bubna), VIII (Alt-Lieben, sowie den eventuell in Hinkunft noch anzuschließenden Stadtteilen) können von Vier und gebrannten geistigen Getränken nur selbständige, lediglich den Verbrauch in diesen Gebieten treffende Auflagen eingehoben werden.

6.  Von dem einbekannten, beziehungsweise durch die k. k. Steuerbehörde richtiggestellten Mietzinsen (Mietwerte) der, der Hauszinssteuer unterworfenen Gebäude kann eine Mietzinsauflage eingehoben werden.

Diese Auflage kann entweder von den Mierparteien oder von den Besitzern der der Hauszinssteuer unterworfenen Gebäude eingehohen werden, welche diese Auslage in diesem Falle von den Mietparteien einheben, an die Gemeine abliefern und für deren ordentliche Entrichtung haften.

7.   Die Einhebung der Gebühr für die Bewilligung zur Einmündung der Hauskanäle in die Gemeindekanäle (Kanaleinmündungsgebühr) ist durch das Gesetz vom 19. Nov. 1888, L. -G. -Bl. Nr. 66, bestimmt.

8.   Die Wasserabgaben (Wasserzinse) können für das, der Gemeindewasserleitung entnommene Wasser von den Besitzern eines Hauses, Gebäudes oder einer Realität eingehoben werden, in oder auf welchen das aus dieser Wasserleitung bezogene Wasser, zu welchem Zwecke immer benützt wird. Wenn das Haus, das Gebäude oder die Realität vermietet sind, so führt der Besitzer diese Abgabe der Gemeinde ab und haftet für deren richtige Entrichtung; derselbe ist berechtigt, diese Abgabe auf die Mietparteien im Verhältnisse zu den von denselben entrichteten Mietzinsen zu überwälzen.

9.   Die Friedhofsgebühren können für Grab- und Gruftstellen, für -Beerdigung von Leichen in erkauften Gräbern und Grüften, für das Ausheben und Instandsetzen der Gräber auf den Gemeindefriedhöfen und für andere Verrichtungen der Gemeindeorgane bei Bestattungen auf diesen Friedhöfen eingehoben werden.

10. Die Gebühren für Amtsverrichtungen außer den in der Gemeinde bereits eingeführten Kanzleitaxen können für Berechtigungen, welche die Gemeinde innerhalb ihres Wirkungskreises Jemandem einräumt, ober für die Benützung von öffentlichen Gemeindeeinrichtungen, oder für die von den Gemeindeorganen im Interesse der Parteien vorgenommenen Amtshandlungen eingehoben werden.

III.   Die Einführung und Einhebung einer den bisherigen in der Gemeinde eingeführten Tarif von 8 K übersteigenden Hundesteuer, einer 100 K übersteigenden Heimatsabgabe, einer 400 K übersteigenden Abgabe für die Bürgerrechtsverleihung, einer das Ausmaß von 8% des Mietzinses, beziehungsweise Miet-wertes übersteigenden Mietziensauflage, ferner die Einführung und Einhebung von Kanaleinmündungsgebühren, welche die mit dem Gesetze vom 19. November 1888 L. G. Bl. Nr. 66, bestimmte Höhe übersteigen, sowie Von Abgaben von gebrannten geistigen Flüssig keiten, welche das mit dem Gesetze vom 20. März 1888 L. G. Bl. Nr. 27 normierte Ausmaß überschreiten, schließlich die Einführung und Einhebung der übrigen im Absatze II unter 1-10 erwähnten Auflagen und Abgaben - insoFerne dieselben nicht bereits bor Beginn der Wirksamkeit dieses Gesetzes zu Recht bestanden - unterliegt der Bewilligung des Landesausschusses im Einverständnisse mit der k. k. Statthalterei.

Andere, im Absatze II, Z. 1-10 nicht angeführte Auslagen und Abgaben können nur auf Grund eines Landesgesetzes eingeführt werden.

Die hiezu erforderliche Beschlußfassung des Stadtverordneten-Kollegiums hat in Anwesenheit von wenigstens zwei Dritteilen der Stadtverordneten und mit absoluter Mehrheit der Anwesenden zu erfolgen.

Wird zwischen dem Landesausschusse und der k. k. Statthalterei das Einverständnis betreffs der Bewilligung einer Ausflage oder Abgabe, ober betreffs der Zeit, für welche dieselben zu bewilligen wären, nicht erzielt, so ist die Angelegenheit dem Landtage zur Beschlußfassung vorzulegen. Ein Landtagsbeschluß, durch welchen die Auslage oder Abgabe bewilligt wird, bedarf der kaiserlichen Genehmigung.

IV.   Der Gemeinde Prag bleibt es überlassen, über die Art, wie die einzelnen Auflagen und Abgaben eingehoben werden sollen, nähere Vorschriften zu erlassen.

In diesen Vorschriften muß insbesondere bestimmt werden:

a) Die Hohe, in welcher die Abgabe eingehoben, beziehungsweise der Maßstab, nach welchem die Abgabe bemessen wird;

b)  die Personen, welche zur Entrichtung der Abgabe verpflichtet und welche hievon befreit sind;

c)  die Gemeindeorgane, durch welche die Abgabe eingehoben wird, beziehungsweise welchem Gemeindeorgane die Abgabe zu entrichten ist;

d)  die Maßregeln, welche behufs Uiberwachung der ordentlichen Abfuhr der Abgabe getroffen worden sind, beziehungsweise die Verpflichtungen, welche den abgabepflichtigen Gemeindeinsassen obliegen, damit die Uiberwachung seitens der Gemeinde ausgeübt werden kann;

e)  der Zweck, zu welchem der Ertrag der Abgabe vermendet werden soll;

f)  die Ordnungs- und andere Strafen, welche über jene Personen verhängt werden, die, um sich der Entrichtung der Abgabe zu entziehen, beziehungsweise welche die über die Einhebung der Abgabe erlassenen Vorschriften nicht befolgen.

Die über die Art der Einhebung der Abgabe erlassenen Vorschriften müssen von jenen Behörden genehmigt werden, welche die Einhebung der Abgabe bewilligen.

V.   Der Landesausschuß hat darüber zu wachen, daß der Ertrag der im Sinne dieser Bestimmungen bewilligten Auflagen und Abgaben jenen Zwecken, für welche derselbe bewilligt wurde, zukommt.

VI. Die im Sinne dieser Bestimmungen eingeführten Auflagen und Abgaben werden durch dieselben Exekutionsmittel, wie die landesfürstlichen Steuern, eingetrieben.

Artikel II.

Mit dem Vollzüge dieses Gesetzes wird Mein Minister des Innern betraut.

Hiemit ist auch die Petition des Stadtrates der königl. Hauptstadt Prag Nr. 7307 Pet. ai 1907 erledigt.

Oberstlandmarschall: Verlangt jemand das Wort?

Žáda někdo za slovo?

Wir übergehen zur Abstimmung.

Přejdeme k hlasování.

Předmětem hlasování jsou návrhy komise.

Pan zpravodaj jménem komise podal návrh na změnu některých částí tištěných návrhů a to, jak uvedl, z té příčiny, poněvadž komise přistoupila na návrhy na změny, které byly se strany vlády vyžádány.

Gegenstand der Abstimmung sind die vom Herrn Berichterstatter vorgetragenen Anträge, wobei ich bemerke, daß, gegenüber der gedruckten Vorlage einige Änderungen namens der Kommission Beantragt wurden, welche in Übereinstimmung mit dem Begehren verfaßt wurben, welches von Seite der Regierung bei der Verfassung des Gesetzentwurfes gestellt wurde.

Dám hlasovati o návrzích komise.

Ich bringe den Kommissionsantrag zur Abstimmung.

Žádám pány, kteří tyto návrhy přijímají, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche die Kommissionsanträge annehmen, die Hand zu erheben.

Návrhy jsou přijaty.

Die Anträge sind angenommen.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise rozpočtové o zprávě zemského výboru, týkající se refundace části nákladů, spojených s úpravou řeky Radbuzy, provedenou městskou obcí Plzeňskou z prostředků fondu pro regulování řek v království Českém.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Budgetkommission über den Landesausschussbericht. betreffend die Refundierung eines Teiles der, mit der Regulierung des Radbuza-Flusses in Pilsen verbundenen Kosten an die Stadtgemeinde Pilsen aus den Mitteln des Fondes für Flußregulierungen im Königreiche Böhmen.

Zpravodajem jest p. posl. dr. Kaftan. Dávám jemu slovo.

Posl. dr. Kaftan: Slavný sněme! Zemská komise pro úpravu řek v království Českém v 6. plenární schůzi ze dne 10. listopadu

1904 přijala projekt na úpravu řek Mže a Radbuzy s rozpočtem 3, 102. 284 K.

Vzhledem k tomu však, že zemská komise nemá pro naléhavě nutné provedení projektu zmíněného v. L stavebním období dostatečných prostředků - dle generálního programu jest na úpravu obou řek v Plzni po ruce pouze obnos 289. 000 K - vyslovila komise, že sluší provésti jej v II. stavebním období a pro něj již na počátku II. období prostředky poskytnouti

Zároveň se však komise usnesla pro případ, že by město Plzeň přistoupilo k provedení tohoto projektu ještě během prvního stavebního období, aby mu dle postupu stavby vyplacen byl svrchu zmíněný obnos nejvýš 289. 000 K, stanovený v jenerálním programu pro úpravné práce v Plzni v prvním stuvebním období.

Město Plzeň ještě před přijetím projektu zemskou komisí žádalo, aby mu vyplacena byla celá po ruce jsoucí částka dotace v obnosu 289. 000 K jako náhrada výloh s provedením projektu vzešlých.

Zemská komise pro úpravu řek usnesla se však ve své XI. plenární schůzi ze dne 3. července 1906, aby ze shora uvedeného obnosu na částečné provedení projektu na úpravu Radbuzy a Mže v Plzni nahražena ona částka, která se rovná skutečné ceně dílčí úpravy řečiště Radbuzy pod Pražským mostem provedené městskou obcí plzeňskou až do výše 150. 145 K 94 h. Ohledně dalších nákladů až do výše obnosu 289. 000 K, komise na žádost obce plzeňské nepřistoupila, poněvadž náklady ty nespadají v rámec regulační akce.

Posléz uvedené usnesení předložila zemská komise svým přípisem ze dne 21. července 1906 zemskému výboru ku projevení souhlasu.

Zemský výbor království Českého usnesl se dne 3. října 1906 na tom, aby zemské komisi pro úpravu řek bylo u vyřízení jejího přípisu sděleno, že zemský výbor, předpokládaje dodatečně schválení sněmu, nečiní proti právě uvedené refundaci žádných námitek a že nehodlá se domáhati zvláštních příspěvků interessentů dle shora uvedeného ustanoveni zákona.

Komise rozpočtová dovoluje sobě z naduvedených důvodů navrhnouti:

Slavný sněme, račiž se usnésti:

1. Zpráva zemského výboru bére se na vědomí.

3. Sněm schvaluje usnesení zemského výboru ze dne 3. října 1906 č. 104. 929, aby zemské komisi pro úpravu řek v král. Českém bylo sděleno, že zemský výbor nečiní proti uvedené refundaci až do výše 150. 245 K 94 h žádných námitek a že nehodlá se domáhati interessentů vzhledem k ustanovení 2. odstavce § 4. zákona ze dne 13. února

1903, č. 31 z. z.

Der Landtagsaktuar Šafařovič (liest): Die Kommission beantragt:

"Der hohe Landtag wolle beschließen:

1.     Der Bericht des Landesausschusses wird zur Kenntnis genommen.

2.    Der Landtag genehmigt den Beschluß des Landesausschusses vom 3. Oktober 1906 Nr. 104. 929, der Landeskommission für Flußregulierungen im Königreiche Böhmen zu eröffnen, daß der Landesausschuß gegen die erwähnte Refundierung bis zu dem Höchstbetrage von 150. 245 K 94 h keine Einwendung erhebt und aus die besonderen Beiträge der Interessenten im Sinne des 2. Absatzes des Gesetzes vom 13. Feber 1903 L-G. -Bl. Z. 31 verzichtet. "

Oberstlandmarschall: Verlangt jemand das Wort?

Žádá někdo za slovo?

Prohlašuji, že jest tištěný návrh komise přijat.

Ich erkläre den gedruckten Kommissionsantrag für angenommen.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Budgetkommission über den Landesausschußbericht mit dem Entwurfe eines Gesetzes, betreffend die Meliorierung von Grundstücken (Sektion III, IV und V des Meliorationsprojektes) durch die Wassergenossenschaft in Jesenitz, Bezirk Eule.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise rozpočtové o zprávě zemského výboru sosnovou zákona, týkající se meliorování pozemků (sekce III., IV. a V. melioračního projektu) vodním družstvem v Jesenicích, okres Jílové.

Berichterstatter ist der Herr Abgeordnete Dr. Schreiner.

Ich erteile dem Herrn Berichterstatter das Wort.

Berichterstatter Abgeord. Dr. Schreiner: Hoher Landtag ! In der Gemeinde Jesenitz wurde bereits für die Sektion I eine Melioration von Grundstücken durchgeführt und deren Subventionierung gesetzlich sichergestellt.

Bon der Subventionierung der Sektion II wurde Abstand genommen, weil dieselbe von der Ausführung ausgeschieden wurde. Nunmehr liegt uns die Subventionierung der Sektionen III, IV und V vor, bezüglich welcher im Einvernehmen mit dem Ackerbauministerium aus dem Landesfonde eine Subventionierung von 28. 845 K 2l h, das ist 30% des Regulierungsaufwandes und 79 523 K 3 h, das ist 20% des Meliorationsaufwandes bewilligt werden sollen.

Der Landesausschuß hat im Einvernehmen mit dem Ackerbauministerium den Gesetzentwurf seinem vollen Wortlaute nach bereits vereinbart.

Der Gesetzentwurf befindet sich in den Händen der Herren Mitglieder dieses, hohen Hauses, und ich stelle daher namens der Budgetkommission den Antrag:

Der hohe Landtag wolle:

1. dem vorliegenden Gesetzentwurfe seine Zustimmung erteilen und als erste Rate der Landessubvention in den Landesvoranschlag für das Jahr 1908 den Betrag von 36. 000 K einstellen.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Komise rozpočtová navrhuje:

Slavný sněme, račiž

1.   usnésti se na připojené osnově zákona,

2.   jako první splátku zemské subvence vložiti do zemského rozpočtu na rok 1908 36. 000 K.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP