Sobota 5. října 1907

rytíř Perger 74 hlasy, pan hrabě Vojtěch Schönborn 42 hlasy.

Následkem toho se přistoupí nyní k užší volbě mezi panem drem Gabrielem Blažkem a panem drem rytířem Pergerem.

Das Ergebnis der zweiten Wahl ist folgendes:

Es wurden abgegeben 203 Stimmen; die absolute Majorität beträgt demnach 102 Stimmen.

Es erhielten:

Herr Dr. Gabriel Blažek 87 Stimmen, Herr Dr. Rudolf Ritter von Perger 74 Stimmen, Herr Adalbert Graf Schönborn 42 Stimmen.

Es wird daher zur engeren Wahl geschritten werden müssen zwischen den Herren: Dr. Gabriel Blažek und Herrn Dr. Rudolf Ritter von Perger.

Žádám pány venfikátory, by opět zaujali svá místa a by byla přečtena jména pánů Členů sněmu.

Podotýkám, že každý lístek, na kterém by nebylo psáno jméno jednoho ze dvou pánů, totiž pana dra Gabriela Blažka anebo pana dra rytíře Pergera, se bude považovati za neplatný.

Ich bemerke, daß, bei der engeren Wahl jeder Wahlzettel, auf welchem nicht entweder der Name des Herrn Dr. Blažek oder der Name des Herrn Dr. Ritter von Perger stehen wird, als ungiltig zu betrachten fein wird.

Žádám, by jména pánů členů sněmu byla přečtena.

Ich ersuche, die Namen der Herren Mitglieder zu verlesen.

Landtagssekretär Dr. Haasz liest die Namen der Landtagsmitglieder und dieselben geben ihre Stimmzettel ab.

Sněmovní sekretář Dr. Haasz čte jména členů sněmu a přítomní odevzdávají hlasovací lístky.

Oberstlandmarschall: Ich unterbreche wieder die Sitzung und erwarte den Ausfall des Skrutiniums

Přerušuji opět schůzi a očekávám výsledek skrutinia.

(Přerušení schůze o 4. hod. 20 min. Unterbrechung der Sitzung um 4 Uhr 20 Minuten. )

(Schůze opět zahájena o 4. hod. 30 min. Wiederaufnahme der Sitzung um 4 Uhr 30 Min. )

Oberstlandmarschall: Ich eröffne wieder die Sitzung.

Zahajuji opět schůzi.

Při užší volbě byl odevzdán 201 hlasovací lístek. Naprostá většina obnáší tudíž 101 hlas, a obdržel p. prof. dr. Blažek 116 hlasů a pan dr. ryt. Perger 85 hlasů. Jest tedy zvolen p. dr. Gabriel Blažek.

Bei der engeren Wahl wurden 201 Stimmzettel abgegeben, die absolute Majorität ist demnach 101.

Es erhielt der Herr Abg. Professor Dr. Gabriel Blažek 116 Stimmen und der Herr Abg. Ritter von Perger 85 Stimmen.

Es erscheint demnach Herr Professor Dr. Gabriel Blažek zum Generaldirektor der Hypothenbank gewählt.

Příštím předmětem denního pořádku jest: druhé čtení zprávy komise pro záležitosti Zemské banky o zprávách výboru zemského ve příčině pensionování práv znalého ředitele zemské banky království Českého JUDra Jana Lošťáka, dále o žádosti téhož za vpočtení 12 let při výměře výslužného a obsazení uprázdněného takto místa.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Kommission für Angelegenheiten der Landesbank über die Landesausschußberichte, betreffend die Pensionierung des rechtskundigen Direktors der Landesbank des Königreiches Böhmen JUDr. Johann Lošťák, ferner über das Ansuchen desselben um Einrechnung von 12 Jahren bei Bemessung des Ruhegehaltes sowie in betreff der Wiederbesetzung dieser Stelle.

Zpravodajem jest p. posl. dr. Dvořák. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj posl. Dr. L. Dvořák: Slavný sněme! Před více nežli 21/2 rokem podal stálý, práv znalý ředitel zemské banky pan Dr. Jan Lošťák žádost, aby dán byl na trvalý odpočinek z důvodů zdravotních. Ředitel Dr. Lošták nastoupil úřad úředníka práv znalého při Zemské bance 16. března 1890.

1. ledna 1891 stal se tajemníkem po úmrtí ředitele dr. Lirsche, pak byl jmenován usnesením sl. sněmu ze dne 28. září 1892 stálým práv znalým ředitelem Zemské banky. Pan řed. Dr. Lošťák byl činným, nepřihlížeje k některým delším mimořádným dovoleným, uděleným jenom z důvodů zdravotních až do 19. září 1906, kdy byla mu udělena dovolená na určitou dobu až do vyřízení žádosti o pensi, takže přihlížíme-li ke dni, od kterého skutečně v bance působil, byl činným celkem 16 roků 6 měsíců a 3 dny. Podle čl. 3. smlouvy písemné uzavřené s p. drem Lošťákem, platí, pokud se týče pensionování, pravidla platná pro úředníky zemské a rozhoduje podle posledního odstavce téhož paragrafu ve všech případech o pensionování sněm. Podle § 3. pensijního normálu pro zemské úředníky může býti dán úředník na odpočinek trvalý, když buď dosloužil předepsanou dobu, tedy 35 let, anebo, když podal průkaz o tom, že jest dále ke službě neschopen. Podle lékařských vysvědčení prof. dr. Maixnera, dr. Haškovce v Praze a dr. Glaxe stižen jest neurassthenií a zdravotní jeho stav vyžaduje úplný klid. Dr. Lošták prokázal tedy podmínky pensionování, a má právní nárok, aby mu byla pense vyměřena.

Co se týče obnosu výslužného, které jemu má býti vyměřeno, předpisuje § 6. pensijního normálu, že má býti vzat za základ roční plat, kterého žadatel používal v činné službě, nepočítaje v to příbytečné.

Poněvadž pan dr. Lošťák požíval služného 10. 000 K s pětiletými přídavky po 3000 K, celkem tedy 13. 000 K, při čemž nepočítá se příbytečné 2000 K, tak že za základ se béře obnos 13. 000 K. sluší mu z tohoto obnosu vyměřiti výslužné dle doby až do dnešního dne. Co se tedy týče právního nároku, může ředitel dr. Lošťák žádati, aby z tohoto obnosu 13. 000 K bylo mu vyměřeno výslužné dle doby až do dnešního dne, což činí dobu 17 let, 6 měsíců a 20 dnů. Dle předpisu pensijního normálu vyměřuje se výslužné tím způsobem, že za prvních 10 roků vypočte se 40% služného a za každý další rok připočítávají se 2. 4%, tak že panu řediteli dru Lošťákovi až do dnešního dne, 5. října l907, přísluší mu právní nárok na vyměření 58. 2% ze služného 13. 000 K, což činí 7. 566 K.

V té výši měla by tedy p. řediteli dru Lošťákovi býti vyměřena pense, kdyby jen čistě právní stav rozhodoval. Pan dr. Lošťák podal však 19. května 1905 zemskému výboru žádost, aby vzhledem k tomu, že některým starším úředníkům bylo připočteno 12 služebních let, byla tato doba připočtena také jemu. O této žádosti podal zemský výbor slavnému sněmu zprávu tištěnou ze dne 3. listopadu r. 1905 čís. CCLXXV. tisku, ale slavný sněm o této zprávě dosud nerozhodl, tak že panu řediteli dru Lošťákovi tento obnos dosud započten nebyl.

Komise, uvažujíc o doporučení ředitelství banky zemského výboru, kteréžto korporace vyslovily se pro vyhovění žádosti dra Lošťáka, uvážila, že ve skutečnosti pan ředitel dr. Lošták od 19. září loňského roku měl - jak jsem již dříve konstatoval trvalou dovolenou a připočítá-li se k tomu dřívější dovolená, měl dovolenou asi 15 měsíců, kdy v bance již neúřadoval a přihlíží-li se k tomu, že za tuto dobu požíval celého platu, příslušícího mu jako stálému řediteli v činné službě, totiž v obnosu 15. 000 K, že mu vybývá, jak později ještě vypočtu, obnos přes 4. 200 K, který mu byl přeplacen nad výslužné, které komise navrhuje mu vyměřiti.

Komise navrhuje totiž, aby řediteli panu dru Lošťákovi byla celkem započtena nejen ona doba skutečného úřadování jeho, totiž 16 let, 6 měsíců a 3 dnů, aneb ona doba, kdy formálně byl ve stavu úřednictva právního až do dnešního dne, totiž 17 let, 6 měsíců a 2 dny, nýbrž, by mu byla započtena doba 28-ti roků, celkem tedy více, než jedenáct a půl roku nad dobu, kdy skutečně ve službách banky úřadoval. Komise tedy navrhuje, aby ve smyslu předpisů pensijního fondu, bylo mu vyměřeno výslužné ve výši 83. 2 procent posledního vpočítatelného služného a sice obnosem 10. 816 K.

Přihlížíme-li k tomu, že řediteli panu dru Lošťákovi přísluší právní nárok na pensi 7. 566 K, tedy vidíme vzhledem k tomu, že komise navrhuje v souhlasu se zemským výborem, aby mu vyměřeno bylo výslužné ve výši 10. 816 K, že mu má býti vyměřeno roční plus 3. 350 K a tolikéž více než 4. 200 K, které byly panu dru. Lošťákovi za dobu, kdy formálně byl až do dnešního dne ve službách banky, ale kdy fakticky se již úřadování nezúčastnil, přiznány.

Komise vychází tedy z přesvědčení, že obnos, který dnes navrhuje, jest dostatečným honorářem, který doporučuje, aby slavný sněm řediteli dru Lošťákovi, jako pensi vyměřil.

Odchodem pana dra Lošťáka a jeho pensionováním nastává nutnost obsaditi místo jeho odchodem uprázdněné, a zemský výbor i ředitelství banky uvažovalo o této věci, rovněž komise téměř již po celé dva roky, zabývala se touto záležitostí, a všecky tyto korporace vycházely z toho předpokladu, že skutečně v tomto případě jde o činnost, která vyžaduje zvláštní způsobilosti, které nelze, anebo velmi těžko lze najíti mimo kruhy zvláštní speciální činnosti v oboru právní a právně-bankovní činnosti. A z toho důvodu, poněvadž Zemská banka disponuje zdatným sborem úřednictva a ve sboru úřednictva Zemské banky objevila se velmi schopná síla v osobě dosavadního ředitelského rady dra Jiřího Tilšera, navrhl zemský výbor slavnému sněmu, a komise připojila se k tomuto návrhu, aby pan dr. Jiří Tilšer, dosud ředitelský rada Zemské banky, byl jmenován na místo, odchodem pana dra Lošťáka uprázdněné.

Pan dr. Jiří Tilšer jest nyní 47 roků stár, s výtečným prospěchem absolvoval právnická studia na universitě v Praze, s velmi dobrým prospěchem mimo právnická studia absolvoval matematická studia na vysoké škole technické, mimo to odbyl zkoušku soudcovskou po dvouleté praxi soudní a 16. prosince r. 1891 stal koncipistou Zemské banky, tak že dnes téměř 16 roků v téže bance působí. Prvního srpna r. 1896, byl jmenován druhým, a 1. ledna o dva roky později prvním tajemníkem, a od ledna 1903 jest ředitelským radou Zemské banky.

Ředitelství Zemské banky i zemský výbor označil dra Tilšera jako výbornou, znamenitou sílu, výminečně kvalifikovanou, která nejen v oboru prakse právněbankovní se osvědčila. Dovoluji si také na to poukázati, že pan ředitel dř. Jiří Tilšer byl vždycky povoláván, aby stál v čele úřednictva právnického a v té době, kdy pan ředitel Lošťák odcházel na dovolenou, kusy approboval a jako skutečný ředitel na všech odvětvích se osvědčil. Také ve směru literárním se osvědčil jako velmi dobrý právnický spisovatel svými články v »Právníku« a v »Ottově Naučném Slovníku. «

Komise pro záležitosti Zemské Banky jednak již ve zprávě ze dne 3. listopadu 1905, jednak v tištěné zprávě tohoto roku slavnému sněmu podané ze dne 15. března uvažovala o této záležitosti, uvažovala zejména také o návrhu pana dra. Mallého, který byl podán ze středu tohoto slavného sněmu za tím účelem aby na toto místo byl vypsán konkurs, a z důvodů těch, které jsem uvedl, po opětných a opětných poradách, při čemž si dovoluji připomenouti, že při prvních poradách také pánové z německé strany souhlasili s tímto jmenováním respektive povýšením dra. Jiřího Tilšera, dosud ředitelský, rada byl jmenován ředitelem práv znalým.

Pokud se týče vyměření požitků, navrhuji, aby přiznáno bylo dru. Tilšerovi dosavadní služné práv znalého ředitele dle úpravy provedené snesením slavného sněmu ze dne 10. února 1898 obnosem deseti tisíc korun s příbytečným dvou tisíc korun, s nárokem na pětileté přídavky po tisíci korunách s tím, že dru. Tilšerovi vpočte se do pense doba služební, kterou týž strávil ve službách Zemské banky jako úředník t. j. doba ode dne 16. prosince 1891 do dne nastoupení v úřad ředitele, a pak další doba dvou let soudní praxe dle § 8. normálu pensijního pro úředníky Zemské banky do pense vpočítatelná.

Dovoluji si v souhlasu se zemským výborem navrhnouti.

Slavný sněme, račiž se usnésti:

I.   Vyhovuje se žádosti stálého práv znalého ředitele Zemské banky království Českého JUDra. Jana Lošťáka, aby dán byl trvalý odpočinek.

II.   JUDru. Janu Lošťákovi přiznává se a započítává celkem 28letá služební doba a vyměřuje se mu dle paragrafu 6 pensijního normálu 83. 2% posledního vpočítatelného platu obnosem 13. 000 K výslužné částkou ročních 10. 816 K, t. j. desíti tisíc osmi set šestnácti korun, a sice prvním dnem měsíce následujícího po té, když ředitel Dr. Lošťák úřad opustí.

III. Řediteli Dru. Lošťákovi vyslovuje sněm díky a uznání za osvědčenou činnost a služby bance Zemské prokázané.

IV. Místo stálého práv znalého ředitele Zemské banky království Českého propůjčuje se ředitelskému radovi ústavu tohoto JUDru. Jiřímu Tilšerovi, připojená. /. osnova smlouvy služební, která se s Drem. Tilšerem uzavříti má, se schvaluje a zemský výbor se zmocňuje, aby dle osnovy této konečnou smlouvu s Drem. Jiřím Tilšerem uzavřel.

Landtagssekretär Dr. Haasz (liest): Die Kommission beantragt:

Der hohe Landtag wolle beschließen:

1.   Dem Ansuchen des rechtskundigen ständigen Direktors der Landesbank des Königreiches Böhmen JUDr. Johann Lošťák um Besetzung in den bleibenden Ruhestand wird stattgegeben.

2.   Dem JUDr. Johann Lošťák wird im gangen eine 28 jährige Dienstzeit zuerkannt und eingerechnet und unter Zugrundelegung der Einberechnung einer 28 jährigen Dienstzeit nach Maßgabe des § 6 des Pensionsnormales der Ruhegehalt mit 83. 2% des letzten einrechenbaren Gehaltes per 13. 000 K, daher mit dem Betrage von 10. 816 K, d. i. zehn Tausend acht Hundert sechzehn Kronen, und zwar mit dem ersten Tage des seinem Austritte aus dem Amte folgenden Monates bemessen.

3.   Dem Direktor Dr. Lošťák wird vom Landtage der Dank und die Anerkennung für keine bewährte Tätigkeit und die der Landesbank erwiesenen Dienste ausgesprochen.

4. Die Stelle eines Ständigen rechtskundigen Direktors der Landesbank des Königreiches Böhmen wird dem Direktionsrat dieser Anstalt JUDr. Georg Tilšer verliehen. Der beiliegende Entwurf des mit Dr. Tilšer abzuschließenden Dienstvertrages wird genehmigt und der Landesausschuß ermächtigt, im Sinne dieses Entwurfes einen endgiltigen Vertrag mit dem JUDr. Georg Tilšer abzuschließen.

Nejvyšší maršálek zemský.: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Prohlašuji, že jsou tištěné návrhy komise přijaty.

Ich erkläre die gedrückten Kommisstonsanträge für angenommen.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist der Bericht des Landesausschusses, betreffend die Besetzung der Stelle eines zweiten rechtskundigen Direktors bei der Landesbank des Königreiches Böhmen.

Příštím předmětem denního pořádku jest zpráva zemského výboru v příčině obsazení místa druhého stálého ředitele práv znalého při Zemské bance království Českého.

Berichterstatter ist der Herr Abg. Dr. Eppinger.

Ich erteile ihm das Wort.

Berichterstatter Landesausschußbeisitzer Dr. Karl Eppinger: Hoher Landtag! In der am 1. Oktober 1907 abgehaltenen Sitzung des hohen Landtages wurde nachstehender Beschluß gefaßt:

1.   Bei der Landesbank des Königreiches Böhmen wird eine neue (zweite) Stelle eines ständigen echtskundigen Direktors errichtet.

2.     Dem Landesausschusse wird aufgetragen, geeignete Vorschläge für die Besetzung dieser Stelle zu unterbreiten (§ 56 des Statuts).

Der Landesausschuß hat diese Angelegenheit in der am 2. Oktober 1907 abgehaltenen Sitzung in Behandlung gezogen und beschlossen, mit Rücksicht auf die bei der Landesbank obwaltenden Verhältnisse dem hohen Landtage die Besetzung der neukreierten Stelle sofort vorzuschlagen, da die unverzügliche Erledigung des zitierten Landtagsbeschlusses noch in dieser Session aus den im Kommissionsberichte vom 18. September 1907, Z. 100. 813, näher angeführten Gründen notwendig erscheint.

Der Landesausschuß hat sich, daher dafür entschieden, von der Ausschreibung eines Konkurses auf die vom hohen Landtage systemisierte Stelle abzusehen, und um eine Verzögerung der Sache zu vermeiden, ohne den Beschluß ober Antrag der Bankdirektion abzuwarten, im Stunde des § 56 des Statutes und seines einjährigen Beschlusses dem hohen Landtage für diese Stelle, die ihm seitens der kompetenten Kreise als qualifizierte Kraft bezeichnete Person vorzuschlagen.

JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg, Advokat in Prag, welcher zum Direktor ernannt werden soll, ist laut des Tausscheines de dato Preßburg vom 27. August 1867 in Wien am 18 Feber 1866 geboren, steht daher im 41. Lebensjahre, katholisch, laut Heimatschein de dato 23. März 1892 nach Prag zuständig, studierte das deutsche Staatsgymnasium in Prag-Kleinseite vom Jahre 1876 bis 1885, legte daselbst die Maturitätsprüfung am 27. Juni 1885 ab, absolvierte juristische Studien an der deutschen Universität in Prag, wurde im Jahre 1890 daselbst zum Doktor der Rechte promoviert, war seit 1. Feber 1891 bis 20. April 1892 in der Gerichtspraxis beim k. k. Landesgerichte, beim Strafgerichte in Prag und beim k. k. Bezirksgerichte für die Neustadt und Wyschehrad, seit 3. Mai 1892 bis 12. Dezember 1892 Advokaturskonzipient in der Kanzlei des JUDr. Jaroslaus Ritter von Rilke und seit 13. Dezember 1892 bis 1895 in der Kanzlei des Doktor Wenzel Stark in Prag. Der letztere bezeugt im Zeugnisse vom 22. Juni 1894, daß Dr. Maczak von Ottenburg während dieser Zeit mit Konzeptarbeit aller Art, insbesondere Tabularurkunden und Fideikommißangelegenheiten, sowie auch mit Arbeiten in böhmischer Sprache betraut worden ist und hiebei auf allen Gebieten sich bewahrt hat.

Laut Zeugnisses des k. k. Oberlandesgerichtes vom 13. August 1895, Z. 19. 078. hat er im Jahre 1895 die Advokatenprüfung in deutscher Sprache mit gutem Erfolge abgelegt und wurde laut Zeugnisses des Ausschusses der Advokatenkammer vom 10. März 1898, Z. 1000, in die Liste der hierländigen Advokaten eingetragen.

Dr. Maczak von Ottenburg ist beider Landessprachen mächtig. Der Landesausschuß hält ihn als eine qualifizierte Kraft für die Stelle eines ständigen rechtskundigen Direktors und befürwortet seine Ernennung dem hohen Landtage.

Was die Bemessung der Bezüge anbelangt, hat der Landesausschuß beschlossen, daß dem neuen Direktor der bisherige Gehalt des rechtskundigen Direktors nach der mit dem Beschluß des hohen Landtages vom 10.

Feber 1898 vorgenommener Regelung mit dem Betrage von 10 000 K, mit einem Quartiergelde von 2000 K und mit dem Anspruche auf 4 Quinqnennalzulagen per 1000 K mit dem Tage des Antrittes der Stelle zuerkannt werde.

Die Zeit der Gerichtspraxis wird im § 8 des Pensionsnormales für Beamte der Landesbank in die Pension eingerechnet.

Im Sinne dieser Grundsätze wurde mit Dr. Maczak von Ottenburg der Entwurf eines Dienstvertrages vereinbart, welcher unter einem dem hohen Landtage im Sinne des § 56 des Statutes zur Genehmigung vorgelegt wird.

Der Wortlaut dieses Entwurfes ist mit dem seinerzeit mit Direktor Dr. Loštál abgeschlossenen Vertrage identisch.

Am 3. Oktober 1907 hat Dr. Maczak von Ottenburg beim Landesausschusse erklärt, daß er mit diesem Vertragsentwurfe einverstanden ist.

In formaler Beziehung wird beantragt, daß der vorliegende Bericht nach § 37 der Geschäftsordnung sofort in zweiter Lesung in Verhandlung gezogen werde.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Zemský výbor navrhuje ve formální příčině, by tato zpráva ihned byla projednána dle § 37. jednacího rádu.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ve formálním ohledu?

Verlangt jemand in formaler Beziehung das Wort?

Nachdem dies nicht der Fall ist, so schreite ich über den formalen Antrag, welcher dahin geht, daß sofort die zweite Lesung vorgenommen werde, zur Abstimmung.

Přikročíme k hlasování o formálním návrhu, aby se přistoupilo ihned ke druhému čtení o zprávě výboru zemského.

Žádám pány, kteří přijímají formální návrh, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche den formalen Antrag der Kommission annehmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Berichterstatter Herr Landesausschußbeisitzer Dr. Eppinger: In merito stellt der Landesausschuß die Anträge:

Der hohe Landtag wolle beschließen:

Erstens: Die mit Beschluß des hohen Landtages vom 1. Oktober 1907 systemisierte Stelle eines ständigen rechtskundigen Direktors bei der Landesbank des Königreiches Böhmen wird dem JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg, Advokaten in Prag, Verliehen. "

Zweitens: "Der beiliegende Entwurf des mit JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg abzuschließenden Dienstvertrages wird genehmigt"

Drittens: "Der Landesausschuß wird ermächtigt, im Sinne des Entwurfes einen endgiltigen Vertrag mit JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg abzuschließen. "

Der fragliche Vertragsentwurf lautet, wie folgt:

Vertrag, welcher auf Grund der mit Beschluß des hohen Landtages des Königreiches Böhmen vom 5. Oktober 1907 erteilten Genehmigung zwischen dem Landesausschusse des Königreiches Böhmen und dem Herrn JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg unter folgenden Bedingungen abgeschlossen wurde:

Art. 1.

Herr JUDr. Victor Maczak von Ottenburg wurde mit dem oben zitierten Beschlusse des hohen Landtages vom 5. Oktober 1907 zum zweiten ständigen Direktor der Landesbank des Königreiches Böhmen ernannt und verpflichtet sich, alle jene Pflichten, welche nach dem Wesen dieses Dienstes, nach dem Statute der Landesbank, nach der Geschäftsordnung oder Schließlich auf Grund besonderer Instruktionen den ständigen Direktoren obliegen oder obliegen werden, gewissenhaft und eifrig zu erfüllen.

Art 2.

Dem Herrn JUDr. Viktor Masczak von Ottenburg als zweiten ständigen Direktor der Landesbank des Königreiches Böhmen wird für die Dauer seines Verbleibens im Amte ein Jahresgehalt von 10. 000 K, d. i. zehn Tausend Kronen, ein jährlicher Quartierbeitrag von 2000 K, d. i. zwei tausend Kronen, ferner der Anspruch auf 4 Quinquennalzulagen zu 1000 K, d. i. ein Taufend Kronen, zugesichert.

Diese Zahlungen werden von der Kassa der Landesbank des Königreiches Böhmen, und zwar der Gehalt und die Quinquennalzulagen in monatlichen, der Quartierbeitrag in vierteljährigen Antizipatraten geleistet.

Art. 3.

Diejenigen Vorschriften, welche bezüglich der Dienstverhältnisse der Landesbeamten, bezüglich der Suspendierung, Quieszierung oder Pensionierung derselben derzeit bestehen oder künftig bestehen werden, haben auch für den Herrn JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg als ständigen zweiten Direktor der Landesbank des Königreiches Böhmen zu gelten und es haben insbesondere bezüglich seiner eigenen Person sowie bezüglich seiner Ehegattin und seiner Kinder die Vorschriften des Pensionsnormales für Landesbeamte mit der Modifikation Anwendung zu finden, daß dem Herrn JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg die nach § 8 des Pensionsnormales für Beamte der Landesbank einrechenbare Zeit der Gerichtspraxis in die Pension eingerechnet wird.

Der Anspruch aus Quinquennalzulagen (Art. 2) kommt demselben erst mit dem Tage des Antrittes der Stelle des Direktors zu.

Die Vorschriften über die Pensionierung finden auch in dem Falle Anwendung, wenn die Stelle des ständigen zweiten Direktors der Landesbank aus welcher Ursache immer aufgelassen werden sollte.

In allen eben angeführten Fällen steht die Entscheidung dem Landtage zu, welchem der Landesausschuß entsprechende Anträge zu stellen hat.

Art. 4.

Die von diesem Vertrage, welcher in einem einzigen Exemplare angefertigt und bei dem Landesausschusse verwahrt werden wird, zu entrichtenden Gebühren hat der ständige zweite Direktor der Landesbank JUDr. Viktor Maczak von Ottenburg zu tragen.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Ve věci samé navrhuje zemský výbor:

Slavný sněme, račiž se usnésti:

1. Usnesením sněmu ze dne 1. října 1907 systemisované místo druhého stálého ředitele, práv znalého při Zemské bance království Českého propůjčuje se J. U. Dru. Viktoru Maczakovi z Ottenburgu, advokátu v Praze;

2.   připojená osnova služební smlouvy, která se má uzavříti s J. U. Drem Viktorem Maczakem z Ottenburgu se schvaluje;

3.   Zemský výbor se zmocňuje, aby dle osnovy léto konečnou smlouvu s Drem Maczakem z Ottenburgu uzavřel.

Návrh smlouvy pak zní:

Smlouva mezi zemským výborem král. Českého a panem J. U. Drem Viktorem Maczakem z Ottenburgu na základě schválení, daného usnesením slavného sněmu král. Českého ze dne 5. října 1907, za podmínek těchto:

Čl. 1.

Pan J. U. Dr. Viktor Maczak z Ottenburgu byl jmenován zmíněným usnesením slavného sněmu ze dne 5. října 1907. druhým stálým ředitelem Zemské banky král. Českého a zavazuje se plniti svědomitě a horlivě všecky povinnosti, které dle povahy služby té, podle stanov Zemské banky a řádu jednacího nebo konečně zvláštními instrukcemi stálým řiditelům uloženy jsou nebo budou.

Čl. 2.

Panu J. U. Dru. Viktoru Maczakovi z Ottenburgu zabezpečuje se jakožto druhému stálému řediteli Zemské banky království Českého, pokud v úřadě potrvá, roční služné 10. 000 K, slovy: deset tisíc korun, roční příbytečné 2000 K, slovy: dva tisíce korun a nárok na 4 pětileté přídavky po 1000 K, slovy: tisíci korunách.

Platy tyto vyplácí pokladna Zemské banky království Českého ve lhůtách napřed jdoucích a to pokud jde o služné a přídavky pětileté měsičně, pokud běží o príbytečné, čtvrtletně.

Čl. 3.

Pravidla, která toho času platí nebo budoucně platnosti nabudou v příčině služebních poměrů úředníků zemských, jich suspendování, propuštění, přikázání na odpočinek nebo do výslužby, platí též pro p. J. U. Dra. Viktora Maczaka z Ottenburgu, jakožto druhého stálého ředitele Zemské banky království Českého a má zejména v příčině jeho, jeho manželky, jeho ditek, použíti se pravidel pensijního normálu pro úředníky zemské s tím, že Dru Viktoru Maczakovi z Ottenburgu v počte se do pense soudní praxe dle § 8. normálu pensijního pro úředníky Zemské banky do pense vpočítatelná.

Nárok na 5 leté přídavky (čl. 2. ) přísluší mu teprve ode dne nastoupení v úřad ředitele.

Pravidla o výslužbě, platí též v případě, kdyby z jakékoliv příčiny, místo stálého, druhého ředitele Zemské banky se zrušilo.

Ve všech případech právě uvedených rozhodne sněm, jemuž zemský výbor návrh učiní.

Čl. 4.

Poplatky z této smlouvy, vyhotovené v jednom exempláři, jenž bude schován u zemského výboru, povinen jest sám stálý druhý ředitel Zemské banky J. U. Dr. Viktor Maczak z Ottenburgu zaplatiti.

Nejvyšší maršálek zemský: K tomuto předmětu se přihlásili řečníci.

Zu diesem Gegenstande haben sich folgende Redner zu Worte gemeldet.

Contra: pan poslanec dr. Ladislav Dvořák.

Pro: pan poslanec dr. Škarda. Dávám slovo panu posl. dr. Dvořákovi.

Poslanec Dr. Dvořák: Slavný sněme I Záležitosti, které se týkají Zemské banky, bývají pravidelně vyřizovány hladce, bez debaty v tomto slavném sněmu, a sice i v tom případě, když jde o záležitosti dosti důležité.

Myslím, že není to náhodné, nýbrž že slavný sněm důvěřuje komisi pro záležitosti Zemské banky, která pravidelně svědomitě a zevrubně prozkoumává každý návrh, podaný zemským výborem neb ředitelstvem banky, než jej slavnému sněmu k rozhodnutí předloží.

Také dnes se jedná o důležitou záležitost, jde o to, velectění pánové, aby dosazen byl do zemské banky stálý ředitel práv znalý, jde tedy o ustanovení úředníka velice důležitého, o ustanovení šéfa celého právního oddělení, tedy o záležitost, která podle jednacího řádu byla způsobilá, aby byla přikázána komisi k předběžné poradě. Avšak tato záležitost komisi k předběžné


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP