Středa 22. listopadu 1905

stomicích připojeny, podaly roku 1900 žádost k c. k. místodržitelství i k slavnému sněmu, aby byly připojeny k okresnímu soudu Hostomickému. Návrh na připojení stal se tedy z jejich vlastního popudu a dnes prohlásily se též proti.

A tu komise a také já sám jsme toho náhledu, že na odpor obcí takových, které jednou pro a druhé proti se prohlásí, nelze klásti přílišně váhy, poněvadž mohou to býti různé lokální i osobní poměry a styky, které tuto změnu v názorech přivodí, neboť jinak není možno, aby jednou uznaly za výhodné, a podruhé, že jest to naprosto nevýhodné, když se připojí k nově zřízenému soudu. Protože na odpor těchto obcí neklade se velká váha, zůstávají obce, které od počátku důsledně proti přidělení k novému okresu se prohlásily, a tu zbývají celkem obce tři a sice: z obvodu okresního soudu v Hořovicích Lochovice a z Berounského Suchomasty a Vinařice. Tu pak, velectění pánové, nezbývá nic jiného než zkoumati, zdali skutečně odpor dotyčných obcí spočívá na tak vážných důvodech, aby mohl zmařiti zřízení navrhovaného soudu a aby vyvážil také zájmy obcí ostatních se zřízením jeho souhlasících.

Zmíním se v první řadě o Lochovicích.

Lochovice - aspoň dnes, - zdá se, že nestranně musí se to uznati, - mají s Hostomicemi daleko bližší spojení nežli s Hořovicemi, zejména, kdy nyní zřízena jest místní dráha z Hostomic do Zadní Třebáně, kde obnáší vzdálenost Lochovic od Hostomic 10 km., tak že jsou za 33 minut v Hostomicích a jdou denně dva vlaky tam a zpět. Snad nejsou dnes vlaky ty tak uspořádány, aby vyhovovaly potřebným dochůzkám k soudu, - avšak v té příčine myslím, že by se nechala zjednati snadno náprava. Poukážu zde ještě na jednu věc. Jak jsem řekl, Libomyšl původně v r. 1900 sama se přihlásila pro připojení k Hostomicím, a předce by občané z Libomyšle musely choditi k novému soudu přes Libochovice. Uznává-li tedy Libomyšl, že jest pro ně připojení k novému soudu v Hostomicích výhodné, musí se uznati, že jest aspoň stejně výhodné také pro Libochovice.

Dále máme obec Vinařice z okresu Berounského. Tato obec při prvním šetření, kde se jednalo o utvoření nového zastupitelského okresu, se vyjádřila proti připojení, ve svém protokole však neuvedla žádných skutečných důvodů, ale jenom pravila zcela všeobecně, že z různých okolností bylo by pro ni výhodnější, aby zůstala při okrese Berounském.

Když bylo pak šetření nové, tu nepodala obec ta žádného dalšího prohlášeni, tak že se zdá, že odpor její proti přidělení k okresnímu soudu v Hostomicích nebyl příliš důrazný. Dá se to vysvětliti tím, že vzdálenost Vinařic k novému soudu jest o něco menší než k okresnímu soudu Berounskému.

Zbývá obec Suchomasty, a tu nejen obec Suchomasty, nýbrž také okresní výbor Berounský od prvopočátku protestovali proti přidělení obce Suchomasty ku okresnímu soudu v Hostomicích. Pakli se ale obec tato po návrhu okresního soudu v Hořovicích, má přes to přikázati k obvodu nového okresního soudu v Hostomicích, stalo se to proto, poněvadž podle názoru zemského soudu a okresního soudu v Hořovicích jednalo se jednak o žádoucí zaokrouhlení obvodu nového okresu, dále o to, aby nový okres nebyl příliš nepatrný co do počtu obyvatelstva a konečně tu rozhodovala, abych tak řekl, opětně vzdálenost, poněvadž vzdálenost Suchomat do Hostomic jako do sídla nového okresního soudu obnáší jen 101/2 km., z čehož patrno, že nemůže zajisté nikdo nazvati spojení obce té s novým okresním soudem nevýhodným.

Jak pravím, obce, které se důsledně prohlásili proti zřízení nového soudu, jsou jen tři a to: Lochovice, Suchomasty a Vinařice.

Dejme ale tomu, pánové, že odpor těchto tří obcí byl by skutečně odůvodněn, že by obce připojením k novému okresu byly opravdu stížený, - a že budou míti k soudu delší cestu, nebo že snad nebudou moc tak pohodlně opatřovali své potřeby v Hostomicích jako dosud v Berouně nebo v Hořovicích, - tu jest otázka, zda-li odpor těchto tří obcí jest dostatečným, aby vyvážil zájem a přání těchto 14ti obcí, které si zřízení nového soudu v Hostomicích přejí.

Bylo by jednání spravedlivé, aby pro odpor těchto tří obcí dávnému přání jak města Hostomic tak i všech vůkolnich obcí se nevyhovělo, aby se přes toto jejich přání po 30 letech přešlo k dennímu pořádku?

Komise a zemský výbor vycházely z náhledu, že souhlas obcí, které mají býti připojeny k tomu kterému novému okresnímu soudu, jest sice v největší míře žádoucí, - a že jest také povinností povolaných orgánů, aby hleděli souhlas ten si opatřiti, - ale není-li to možno, pak musí orgánové ti aspoň hleděti, aby se počet obcí, které mají býti k novému soudu proti své vůli připojeny, zmenšil. Ale, velectění pánové, souhlas nebo nesouhlas súčastněných obcí sám o sobě nemůže pro vyřízení podobné otázky býti přece jedině a výhradně rozhodujícím, neboť myslím, že, kdybychom měli při zřizování každého nového okresního soudu čekati až veškeré obce, jichž se týče, příznivě se vyjádří, žádný z nás nedosáhl by takového stáří, aby se zřízení snad jen jediného soudu v Čechách dočkal. Ležíť to v povaze lidské! Každé město, zejména, kde byl dosud okresní soud, tím, že se zřídí v sousedství soud nový a některá obec z obvodu staršího soudu odpadnou, utrpí poněkud materielně, poněvadž se dojisté míry ztenčí návštěva venkovského lidu, a tu přirozeno, že se každé město, pokud to jde, proti ztrátě takové brání. Při rozhodování otázek ale, o jakou zde jde, musí po našem náhledu v první řadě rozhodovati zájem veřejný a zájem veřejný u soudu spočívá v první řadě v účelném vykonávání spravedlnosti. Účel veřejný spočívá také v tom, aby soud všem přiděleným obcím a jejich obyvatelstvu byl co nejvíce a nejsnadněji přístupen, tak aby styk mezi soudem, soudcovskými úředníky i stranami byl co nejsnadnější, nejjednodušší a také co nejbezprostřednější. Dnes tendence vším právem na základě nového soudního řádu nese se za tím, aby zřízeny byly okresní soudy co možná v malých rozměrech, poněvadž bezprostřednosť řízení vyžaduje, aby soudce vstoupil co nejvíce v bezprostřední styk s obyvatelstvem, aby jeho potřeby poznal a sice sám poznal. Musíme uvítati ostatně jen s povděkem, když nám vláda na zřízení některého nového soudu v naší vlasti vůbec přistoupí a musíme proto hleděti, abychom překážky, které se zřízení tomu v cestu staví, odstranili neb aspoň na míru co nejmenší omezili. Ostatně musím ještě podotknouti, že pro zřízení okresního okresního soudu v Hostomicích prohlásili se někteří povolaní orgánové, jak soudní, tak i finanční zemské ředitelství a že i okresní zastupitelstva berounské i hořovické v zásadě neměla proti zřízení toho soudu námitek, bráníce se pouze proti utvoření nového okresního zastupitelstva. Od zřízení nového okresu zastupitelského zemský výbor ale, jak řečeno, ve své zprávě již ustoupil.

Tím se stává, že hořovický okres nedochází žádné proň nevýhodné změny, zejména žádného zmenšení; naopak že obvod zastupitelského okresu toho má býti ještě o některé obce, které mají býti vyloučeny z okresu berounského, rozšířen a zvětšen.

S druhé strany nedá se sice upříti, že zastupitelský okres berounský má doznati jakéhosi zmenšení a tu musíme bedlivě uvážiti, jak se věci mají. Proti přidělení obcí Býkoše a po případě Skuhrova a Vinaříc k novému okresnímu soudu v Hostonicích okresní výbor v Berouně, zásadně ničeho nenamítal, žádaje jen jakousi náhradu. Jeho hlavní odpor směřoval proti vyloučení Suchomast, Tmáně a Málkova s Lounínem.

Návrhem okresního výboru v Hořovicích, který přijal zemský výbor za svůj, vyhovělo se tomuto odporu, pokud se týká obcí Tmáně, Málkova a Lounína a zůstaly ještě Suchomasty. Proti vyloučení Suchomast bránil se okresní výbor se vším důrazem do poslední chvíle, prohlásil ale, že kdyby proti jeho vůli navrhované obce měly býti z obvodu jeho vyloučeny, mohl by se s tím spokojiti jenom tehda, dostanou-li se mu v náhradu tři obce z okresu unhoštského a tři obce z okresu křivoklátského.

A tu, velectění pánové, jak vidíte ze zprávy zemského výboru, zemský výbor na tyto požadavky okresu berounského přistoupil a učinil kroky, aby tato záměna státi se mohla, a jak se praví také ve zprávě c. k. místodržitelství z měsíce května t. r. prohlásilo místodržitelství, že vláda vyloučení zmíněných 6 obcí z okresu křivoklatsko-unhoštského nepokládá sice za nutné, ale za účelné.

A tu jest k očekávání, a zemský výbor také slibuje, že v nejbližší době podá se předloha, aby tomuto požadavku okresu berounského bylo vyhověno.

Jest tedy sice pravda, že okres berounský aspoň vyloučením obce Suchomasty o kterou se mu patrně nejvíce jednalo dojde jakéhosi zmenšení, ale má s druhé strany nejen vyhlídku, ale opravdovou naději, že se mu dostane požadované náhrady.

Ostatně finanční síla okresu berounského jest tak značná, že i po vyloučení několika obcí zůstane s dostatek silným, aby mohl dostáti svým veřejným povinnostem a vykonávati i na dále nerušeně svoje veřejné funkce, a to tím více, že s vyloučením navrhovaných obcí zbaví se poměrné části svých břemen.

Zemský výbor v uvážení odporu okresního výboru berounského řekl ve své zprávě, že by snad byla možnou nějaká změna v hranicích obvodu nového okresního soudu v Hostomicích v ten smysl, že by Suchomasty neb Svinaře mohly se z obvodu jeho vypustiti a přiděliti k němu na místě jich obec Jince z obvodu okresního soudu Hořovického. Avšak tu k mému návrhu, který jsem pronesl v komisi pro obecní a okresní záležitosti, komise ta v uvážení, že tento obvod okresního soudu byl již schválen vrchním zemským soudem i ministerstvem práv, a v uvážení, že nebylo uvedeno nějakých zvláštních, neobyčejně pádných důvodů, které by vyžadovaly, aby Suchomasty nebo Svinaře byly při okres, soudě v Berouně ponechány a aby za to obec Jince k novému soudu přidělena, a konečně v uvážení že by pak obvod okresního soudu hostomického šel takměř až na hranice města Hořovice, neuznala komise za nutné, aby na navrženém obvodě nového okres. soudu něco změnila

Velectění pánové, v posledních dnech, a byly toho důkazem četné deputace, které zejména sem do tohoto domu se dostavily, bylo patrno, že tato otázka zřízení nového okresního soudu značně rozvířila tichou hladinu veřejného mínění v krajích, o které se jedná.

Připouštím, že snad některé obce v této chvíli připojení k novému soudu pokládají pro sebe za nevýhodné a že pokládají se za poškozeny. Ale, velectění pánové, jsem zrovna tak přesvědčen, že než dojde k zřízení navrhovaného okresního solidu - a až do toho okamžiku uplyne, bohužel, snad ještě dlouhá doba - nynější rozbouřené vlny dávno se uklidní a že nastane spokojenost s novým stavem věcí.

Tyto důvody, kterých jsem se stručně dotkl, přiměly komisi, že přistoupila na návrh zemského výboru, a nemohu jinak než doporučiti návrh ten, jakož i návrh osnovy zákona - se změnou, jež týká se obce Velké - co nejvřeleji ku přijmutí, po případě schválení.

Při tom dovoluji si poukázati na některé tiskové chyby jež vloudily se do textu zákona.

Tak má státi na př. na str. 16. textu německého na prvnířádce shora místo Winařitz geschieden Winařitz ausgeschieden.

Dále v zákoně, a sice v textu německém:

Uber Antrag...... stojí pak: Nr. 27

Gesetz-und Verordnungsblatt, má býti des Gesetz- und Verordnungsblattes; dále na stránce 17. českého i německého textu stojí: ve kterém jest výnos okresní přirážky předepsané v roce rozdělení předcházejícím.., což není správné a má státi na místě slova rozdělení vyloučení těchto obcí předcházejícím; a taktéž v německém textu: in dem der Teilung má státi Ausscheidung dieser Gemeinden vorangehenden Jahre vorgeschriebenen místo vorgeschrieben.

V  § 4. řádek 1.: silnice okresní, jež vedou v obvodu má státi obvodem a okresu Hořovického Hořovického čárka na i sem nepatří; v německém textu pak § 4. řádka 7. má státi místo slova Teilung Ausscheidung; v §. odstavec 2. předposlední řádka budiž vsunuto za slovo náklad slovíčko onoho, tak že pak zní text na náklad onoho zastupitelského okresu; v 3. odstavci téhož § řádka 3. má býti místo spor, který spory, které, a v poslední řádce místo vzešel vzešly.

V  § 6. v řádce 5. má státi místo Bezdědice Velké Bezdědice a slovo Želkovice má býti škrtnuto, jakož i Velká (Velcí). Za Všeradice přijde pak a Želkovice.

V  německém textu téhož § má následkem toho státi: Groß-Bezděditz a za slovem Wscheraditz und Želkowitz.

Landtagssekretär Dr. Haasz: Der Herr Berichterstatter hat auf folgende Druckfehler aufmerksam gemacht: u. zw. im böhmischen Texte der Resolution aus Seite 15 soll "Velké (Velcí) und im deutschen Texte "Welkau" ausgeschaltet werden.

Ferner soll es heißen aus Seite 16, erste Zeile "ausgeschieden" anstatt "geschieden"..

Ferner nach "Nr. 27" soll es heißen: "des Gesetz- und Verordnungsblattes"; ferner aus Seite 17 im böhmischen Texte des § 3 soll es statt "předepsané v roce rozdělení předcházejícím" heißen: "předepsané v roce yyloučení těchto obcí předcházejícím" und im deutschen Texte anstatt "der in dem der Teilung Vorangehenden Jahre" soll es heißen "in dem der Ausscheidung dieser Gemeinden Vorausgehenden Jahre vorgeschriebenen", ferner im § 4, erste Zeile anstatt,, v obvodu" soll es heißen "obvodem" und in der fünsten Zeile soll bei dem Worte "Hořovického" der Strich aus dem "i" ausgelassen werden, und im deutschen Texte des § 4, vorletzte Zeile soll es statt "Teilung" "Ausscheidung" heißen. Im § 5, Absatz 2, vorletzte Zeile soll nach den Worten,, na náklad" eingeschaltet Werden das Wort "onoho" und im 3. Absatz in der 3. Zeile anstatt "spor, který" soll es heißen "spory, které" und in der letzten Zeile desselben Absatzes anstatt "vzešel" "vzešly".

Im § 6 soll es heißen statt "Bezdědice" ,, Velké Bezdědice" und das Wort "Želkovice" soll gestrichen werden, ebenso die Worte "Velká (Velcí)". Nach dem Worte "Všeradice" kommt "a Želkovice".

Im deutschen Texte hat es insolgedessen statt "Bezděditz" "Große-Bezděditz" zu heißen.

Ferner soll "Welkau" gestrichen werden und nach dem Worte "Wscheraditz" sollen die Worte "und Želkowitz" eingeschaltet werden.

Nejvyšší maršálek zemský (zvoní): Dovoluji si sděliti, že jsou přihlášeni k tomuto bodu řečníci: 

contra: Páni posl. Kubr, Anýž; pro: Pan posl. Němec.

Ich erlaube mir mitzuteilen, daß zu diesem Gegenstande Redner gemeldet worden sind:

contra: die Herren Abgeordneten Kubr, Anýž.

pro: der Herr Abgeordne Němec. Es gelangt zum Worte der erste Kontraredner.

Přichází k řeči první pán, který jest zanesen proti návrhu, a dávám slovo panu poslanci Kubrovi.

Poslanec Kubr: Slavný sněme ! Jako zástupce okresu Berounského na sněmu království českého musím především prohlásiti, že se zprávou zemského výboru, jak vyšla z komise pro okresní a obecní záležitosti, naprosto nesouhlasím a dovolte mně, velectění pánové, abych přednesl důvody, pro které tak činiti nemohu.

Pan zpravodaj sám ve své řeči se zmínil o tom, že tato záležitost, kterou se zde dnes obíráme, není novou a že ní slavný sněm se obíral již třikráte, a typické jest, že v roce 1880 sněm království Českého postavil se na úplně jiné stanovisko, než se staví dnes, na stanovisko, na kterém já stojím, totiž zamítavé. Tehdy přešel o žádosti města Hostomic k dennímu pořádku, a řekl, ze nevidí se mu podporovati žádost za utvoření okresního soudu v Hostomicích.

Dnes přichází zemský výbor a komise pro záležitosti okresní a obecní s návrhem docela jiným, a já nevím, jestli skutečně změnily se poměry od té doby tak, že jsou návrhy tyto oprávněny.

Velectění pánové, dnes se jedná o okresí který zastupuji na sněmu království Českého a tu musím říci, že jest to zvláštní, jak mohla přes protest tak velké obce jako jsou Suchomasty, -o které není zde možno říci, co možno říci o některých jiných obcích, že by snad řekla jednou, že jest pro, po druhé, že je proti a po třetí opětně jinak, nýbrž zásadně obec Suchomastská tvrdí, že nepřeje si přidělení k hostomickému soudu, - komise pro okresní a obecní záležitosti a zemský výbor naprosto přejíti k dennímu pořádku. Proč? Což nemá každá obec v zastupitelském celku a okresním celku zastoupená práva žádati, aby mohla zůstati tam, kde se jí dobře vede, kde jest spokojena a aby nebyla přidělena k okresu docela jinému proti své vůli?

Tento náhled nesdílím a sám pan zpravodaj řekl, že i bez vyloučení obce Suchomastské poměry v soudním okresu Hostomickém by se nezměnily, ale že toho vyžaduje zaokrouhlení jeho a snad počet obyvatelstva. To nejsou pro mne důvody, kde by se mohlo přejíti k dennímu pořádku přes protest obcí.

Jestli ještě jest druhá obec v okresu Berounském, která se tak silné vzpírá proti tomuto stavu, jest to obec Svinařská. O této obci možno říci, že se jednou vyslovila pro, podruhé proti. Leč, když se posuzuje stanovisko komise i slavného sněmu, který změnil svůj náhled v této otázce proti roku 1880, promiňte, že i obec může analogicky změniti své přesvědčení o tom, jestli si něco přeje neb nepřeje, poněvadž jistě má důvody proto, proč si toho přeje.

Tvrdím ale dále, když okresní výbor berounský nevyslovil se zásadně proti vyloučení jistých obcí a přidělení jich k Hostomickému okresu, že činí to i jiné obce a mají k tomu i jiné velice záhadné důvody. Ale budou zde početní důvody, pro které okresní soud Berounský naprosto se nemůže vysloviti pro vyloučení těchto dvou obcí, čímž by okres berounského okresního zastupitelstva se zmenšil; berounský okres jest bez toho jedním z nejmenších v království Českém; a na druhé straně se přidělují okresnímu zastupitelství v Hořovicích. Nemám nic proti tomu kdyby se to stalo po dobrovolném projevu, ale nechci aby jedno okresní zastupitelstvo se zvětšilo a druhé, aby se zmenšilo. K tomu nevidím příčiny a nevím jestli by to bylo v pořádku.

Vážení pánové! Pan zpravodaj zmínil se o tom a řekl, že není snad potřeba vážně se na to dívati, když obec se postaví jednou pro a po druhé proti. Kdo zná zřízení obecní a život v obcích samých ví, že přicházejí často osobní náhledy k platnosti a pak ví, že jednou bývá návrh osobní, po druhé věcný. Nechci se zde zmiňovati o obci Svinařské, ale mám za to, že i v té příčině jest to pravda, poněvadž zásadný odpor, který se dnes staví, není z letošního roku, nýbrž již před několika roky se obec proti připojení stavěla. Tu přicházim ještě k dalším momentům pokud se týká okresu hořovického. To samé, co se děje se Suchomasty, děje se i s městysem Lochovicemi. Tento městys stojí od začátku na stanovisku, že si nepřeje, aby byl k Hostomickému soudu přidělen. Pan zpravodaj tvrdil, že má spojení s dráhou, ale kdo zná spojení na lokálkách v království Českém ví, že by tam byl někdy člověk dříve pěšky nežli dráhou. Proto ten důvod nemůže býti nic platný, poněvadž toto spojení pro obec Lochovickou je naprosto bezvýznamné a musilo by se železniční spojení upraviti jinak. Na druhé straně je zde obec Libomyšl, o které se tvrdí, že taktéž se jednou vyslovila proti po druhé pro a po třetí opět proti a když se to vezme algebraicky, dvakrát proti jednou pro a proč se to jedenkrát stalo pro, bylo mně stvrzeno, že to byl osobní náhled jistého předáka obecního, který si to přál z osobních důvodů. Obec Libomyšl stojí zásadně proti jako obec Lochovická, o čemž svědčí telegram, který mně dnes právě došel a kde se žádá, abychom se zasadili proti přidělení obce Lochovic a Libomyšle k soudnímu okresu Hostomickému.

Velevážení pánové, že obec Suchomasty nepřeje si přidělení k fondu Hostomickému je zcela přirozeno. Vzdálenost k Hostomicům a Berounu samotná se vyrovnává bez mála, k Berounu je poměrně o něco menší. Kdo zná život obchodní a živnosti v Hostomicích, kdo zná poměry tržní a jiné v Berouně, musí rozhodně přiznati, že obec gravituje více k Berounu, který je přece větší a poměry jsou tam daleko lepší než v Hostomicích. A tato okolnost jest také k uvážení a myslím, že není správno, když by se nebral na ni zřetel. Pan zpravodaj zmínil se, jak prý se může bráti, když by se celkově na to dívalo, v úvahu odpor 3 obcí proti přání 14 obcí. Tento důvod není správný, poněvadž dle mého náhledu je přece každému možno a svobodno vysloviti se, a když pozná se důvodný odpor 3 obcí malých a jsou-li vážné důvody, mám za to, že sněm království Českého musí tento odpor uvážiti a lehce přes něj k dennímu pořádku nepřecházeti. Jak známo, musí každému býti ponechána možnost říci »ne« a toto »ne« nesmí býti odpíráno proto, poněvadž by měl býti jenom okres zaokrouhlen.

Ve zprávě zem. výboru resp. v jednom místě přichází bod, kde okres. výbor resp. okres. zastupitelství berounské nevyslovuje se zásadně proti oddělení těchto obcí a přidělení jich okres. soudu v Hostomicích v tom případě kdyby se jim dostalo náhrady.

Vážení pánové! Račte mi prominouti, že napřed upozorňuji, že tato věc bude opětně obtížnější než dnešní věc. Bude se zde jednati o okresy křivoklátský a unhoštský. A to mi račte prominouti, že effekt resp.

poplatní síla okresu křivoklátského bude hráti jednou velkou roli a nevím, bude-li k tomu mocí přistoupiti zemský výbor resp. sněm, aby poplatnost v tomto okresu byla tak silně zmenšena, jak by se to stalo tímto způsobem.

Zde budou jen jiné důvody hráti důležitou roli, které mluví, že není možno na tuto otázku tak lehce přistoupiti.

Totéž bude i s okresem unhoštským, který nebude chtíti sobě velké obce, jako jsou Lhotka, Železná, Chrustenice dáti vzíti.

Pánové; Tyto obce jsou poměrně dosti poplatné, v Chrustenicích je dosti vyvinut průmysl a také okres unhoštský bude se tomu vzpouzeti.

Je jisto, vážení pánové, že v této věci nebude výsledek takový, jak se zmiňuje zemský výbor a p. zpravodaj, a mám za to, že ještě uplyne mnoho vody, než bychom se toho dočkali.

Vážení pánové! Konám své povinnosti upřímně a otevřeně, a jako zástupce těchto okresů jsem povinen, abych zde upozornil slavný sněm král. Českého na to, že by okresu berounskému se stalo bezpráví, kdyby se usneslo tak jak navrhuje komise pro okresní a obecní záležitosti.

Já bych prosil, velevážení pánové, abyste se mnou souhlasili, abychom místo návrhu, který učiněn je v závěrku »Sl. sněme, račiž se usnésti« a pak přicházejí odstavce, které jsou návrhy komise, aby sl. sněm odhlasoval návrh můj, který zní: »Zpráva komise pro okresní a obecní záležitosti o zprávě zemského výboru král. Českého v příčině zřízení nového okresního soudu se sídlem v Hostomicích, (čís. tisku CCCLVI. vrací se zemskému výboru k novému šetření a k podání nové zprávy. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Račte mi podati návrh písemně.

Až p. posl. Kubr mi odevzdá písemný návrh, učiním dotaz na jeho podporu a zatím mám za to, že můžeme pokračovati v jednání.

Der Herr Abg. Kubr hat einen Antrag gestellt, welchen er mir erst schriftlich übergeben wird; ich werde einstweilen in der Verhandlung fortfahren.

Přichází nyní ke slovu p. posl. Němec Dávám jemu slovo.

Posl. Němec: Slavný sněme! Budiž mi dovoleno, abych, dříve než přikročím k vývodům samým, mohl předeslati ujištění slavnému sněmu, že nemám nijakého ani soukromého ani nějakého veřejného zájmu v městě Hostomicích, ani ve kterékoli obci, jež s Hostomicemi se domáhá zřízení okresního soudu v Podbrdsku.

Nejsem ani poslancem města Hostomic a nemám jakéhokoliv zájmu soukromého v této skupině a když se přece ujímám slova, abych promluvil v zájmu kotliny Podbrdské, činím to se zřetelem na zájmy průmyslu, obchodu a živnosti ve skupině této.

Velectěný pan zpravodaj poukázal již k tomu, že 31 roků, tedy skorem již třetinu století, otázka tato zabývá slavný sněm království Českého. Dne 19. května příštího roku bude tomu, velectění pánové, 7 roků, co zemský výbor podal zprávu na základě důkladného šetření a jednání s dotyčnými činiteli slavnému sněmu v tom znění, že učinil návrh, aby byl zřízen okresní soud a spolu okresní zastupitelstvo v Hostomicích.

Pan zpravodaj ukázal k tomu, že během šetření v těchto sedmi létech bylo upuštěno od zřízení okresního zastupitelstva v Hostomicích a celá žádost tohoto kraje podbrdského restringována na žádost za zřízení okresního soudu v Hostomicích. Pravilo se, že utrpí újmu sousední okresy Hořovický a Berounský. Tož poukazuji na zprávu, která zřejmě vypočítává, že nový okres soudní má míti, mluvím v okrouhlých sumách, 14 až 15. 000 obyvatel, že pak okresu Hořovickému zůstává na dále 26 až 27. 000 obyvatelů a Berounskému pří vyloučení těchto obcí, o kterých se ve zprávě a návrhu jedná, zbývá ještě 29. 000 obyvatel. Račte souditi, velectění pánové, činí-li se některému z okresů zde jmenovaných újma tím, že se zřídí nový okres soudní a pánové, notabene na útraty státní a zájmu poplatníků, nejvíce kruhům živnostenským a průmyslnickým náležející. (Výborně !)

Velectění pánové, spravedlivost požadavku, jak dovodil pan referent, byla uznána veškerými úřady zeměpanskými a také korporacemi autonomními byla uznána a i slavný sněm království Českého, jak vás zpráva může o tom přesvědčiti, pro zřízení okresního soudu v Hostomicích se vyslovil.

Pro zřízení okresního soudu tohoto vyslovilo se také okresní hejtmanství Hořovické, zajisté nejkompetentnější a nejlepší znalec poměrů místních, pro zřízení tohoto soudu vyslovily se okresní soudy Hořovický i Berounský, vyslovil se zemský soud Pražský, vyslovilo se zemské finanční ředitelství, vyslovila se obchodní a živnostenská komora pražská a vyslovil se posléze vrchní zemský soud pro království České. Pro zřízení okresního soudu v Hostomicích přimlouvalo se obchodní ministerstvo u ministerstva justice s odvoláním na to, že hospodářské ohledy a živnostenské poměry nevyhnutelně vyžadují, aby v této kotlině zřízen byl a sice v Hostomicích okresní soud, poněvadž veškeré obce kotliny té gravitují svými hospodářskými a kulturními potřebami k městu Hostomicům.

Velectění pánové, město Hostomice čítá na 400 domovních čísel, má 2400 obyvatel a obce nejbližšího sousedství takřka srostlé s Hostomicemi čítají 1600 obyvatel. V městě Hostomicích nalézá se 95 podniků obchodních a průmyslových, 300 živností po domácku provozovaných. V obcích Vřeštíně a Bezdědicích nalézá se 46 podniků průmyslových a obchodních a 200 živností domácích, vesměs odkázaných na spojení s Hostomicemi, kde jest sídlo domáckého průmyslu.

Velectění pánové, položme si otázku kterak povstala vůbec otázka zřízení okresního soudu v Hostomicích a chci zodpověděti tuto otázku. Všem pánům jest zajisté známo, že v městě tomto a v jeho okolí kvetl průmysl kovářský a hřebíčkářský. Všem pánům jest také známo, že moderní výroba tovární zavedouc výrobu drátěných hřebů vytlačila tento průmysl z této kotliny, že se obyvatelstvo tohoto města nalézalo v těžké situaci a také jest zajisté většině pánů poslanců tohoto sněmu známo, že se odehrály v tomto městě krvavé bouře, které měly za následek, že se veškeří činitelé a veškeré úřady i občanstvo z dálného okolí o to starali, kterak napraviti tyto neblahé poměry v tomto městě. Tu se zodpověděla otázka, že se to stane tím, když se nahradí tomuto městu jiný průmysl, když tomuto pracovitému lidu, který, jak jsme, pánové, shledali, od tří hodin ráno v zimě i v létě s celou rodinou se věnuje těžké, neúmorné práci při nejskrovnějším žití, že tomuto pracovitému lidu alespoň při nejmenším musí býti pomáháno tím, aby se poměry hospodářské v městě a jeho okolí ve prospěch tohoto pracovitého lidu změnily. A kterak jinak měly býti změněny tyto poměry, nežli tím, že se má poskytnouti možnost, aby město přišlo ku rozkvětu, a aby si mohlo založiti svůj obchod a průmysl.

Celá řada podnikatelů, mluvím také na základě zkušeností ze šetření, jež mám z obchodní komory - chtěla zaříditi různé podniky v tomto městě, proto, poněvadž město samo majíc rozsáhlé vlastní lesy, majíc dostatek výtečného jílu a jiných podmínek, stavební a dlažební kámen ve svém okolí, jest způsobilé ku založení rozmanitých podniků průmyslových a založení takových podniků rozbilo se o okolnost, že tu není okresní soud, že podnikatelé se obávali jednak s ohledem na vzdálenost soudu, jednak na nutné řízení soudní, intabulační a soudní jednání vůbec, že nemohou v tomto městě založiti většího podniku, který často přichází ve styk se soudem a s potřebami soudními, dokud nebude tu soudu okresního.

Město samo poskytuje také veškeré podmínky, které můžeme žádati od okresního města, a vyhovuje plnou měrou všem nárokům, jež na město okresní se činiti mohou.

Město leží na dráze, jak dovodil pan referent, ono jest spojeno pohodlně a řádnými silnicemi se všemi obcemi, o které se jedná, aby připojeny byly k tomuto novému okresu. V městě tomto nalézá se úřad poštovní, úřad telegrafní, jest tam městský úřad lesní, vedle toho jsou zde mimo obecných škol též školy měšťanské, dívčí a chlapecké, škola pokračovací průmyslová, o které právě tak jako o měšťanské škole mohu tvrditi, že obyvatelé celé podbrdské krajiny vyhledávají tyto školy. Statistika o návštěvě těchto škol Vás o tom může přesvědčiti.

V městě jsou i jinak všechny podmínky k tomu, aby okresní soud byl tu zřízen, město prohlásilo již protokolárně, že výstav-


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP