Středa 22. listopadu 1905

nou svou radnici věnuje účelům zřízení tohoto soudu, v městě jsou dvě prosperující záložny, společenské jatky ku porážení dobytka, jest zde četnická stanice, jest tu chudinský ústav, lékárna, 3 lékaři, vůbec všechno to, co chudé město může v zájmu veřejných potřeb, v zájmu veřejného zdravotnictví a v zájmu veřejného pořádku sobě dopřáti a sobě zaříditi.

Myslím, že po této stránce, velectění pánové, není žádných překážek ve příčině zřízení okresního soudu v Hostomicích.

O důvodech, jež byly velectěným panem poslancem Kubrem uvedeny a které obšírně nejen uvedl, ale zároveň vyvrátil pan referent Dr. Formánek, ovšem nebudu mluviti, neboť jsem si vzal za úkol, dokázati těm pánům, kteří se nemohou spřátelili s myšlénkou zřízení okresního soudu v Hostomicích, že zřízením tímto nečiní se nikomu újma, nýbrž že zřízením tím přispěje se, jak zpráva sama praví na první své stránce zcela výslovně a rozhodně, zájmům veřejným i hospodářským.

Zpráva tato zní:

»Se zprávou tou předložil totiž zemský výbor slavnému sněmu zároveň návrh dobrého zdání vedle § 2. zák. ze dne 11. června 1868, č. 59 ř. z., že místní a obchodní poměry, pak veřejné zájmy toho vyžadují, aby zřízen byl nový c. k. okresní soud se sídlem v Hostomicích. «

Velectění pánové! Dříve již bylo na to poukázáno panem referentem a já si dovoluji také poukázati k tomu, že celou třetinu století tato záležitost zabývá již sněm království Českého.

Kdyby každá záležitost, každý návrh, ba každý podnět k nějakému dobrému skutku ve slavném sněmu král. Českého měl potřebovati takovéto doby a zápasiti musil s takovými obtížemi, aby došel uskutečnění, pak my všichni poslanci tohoto sněmu král. Českého musili bychom dožíti se biblického věku Methusalemova, by aspoň některá částka těch prací před našimi zraky ve svém výsledku a prospěchu se objevila.

Končím, nechtěje zdržovati jiné důležité předměty, jež se nalézají na denním pořádku a jež nás všecky zajímají, a prosím Vás, abyste přistoupili na důvody komise pro okresní a obecní záležitosti, jakož i na důvody, které uvedl pan poslanec Dr. Formánek, a hlasovali pro návrh, jak z komise byl vyšel (Výborně!), vykonáte tím čin spravedlnosti a prospějete veliké části dobrého a pracovitého lidu! (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Učiním nyní dotaz na podporu návrhu pana posl. Kubra.

Ich werde die Unterstützungsfrage bezüglich des vom Herrn Abg. Kubr überreichten Antrages stellen.

Pan posl. Kubr navrhuje: »Zpráva komise pro okresní a obecní záležitosti o zprávě zemského výboru v příčině zřízení nového okresního soudu v Hostomicích vrací se zemskému výboru k novému šetření a podání nové zprávy«.

Der Herr Abg. Kubr stellt folgenden Antrag:

"Der Bericht der Kommission für Bezirksund Gemeindeangelegenheiten über den Bericht des Landesausschusses, betreffend die Errichtung eines neuen Bezirksgerichtes in Hostomitz wird dem Landesausschusse zur neuerlichen Erhebung und Berichterstattung zurückgestellt. "

Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku.

Návrh je dostatečně podporován.

Der Antrag ist hinreichend unterstützt.

Přichází nyní k řeči pan posl. red. Anýž.

Posl. Anýž: Slavný sněme! Není mi příjemno, že právě do této otázky musím debatově zasáhnouti, protože se jedná o záležitost, jejíž důležitost nijak nepodceňuji. Já, slavný sněme, několikrát jsem prohlásil, že kdykoli jde o nějaký podnět nebo zařízení, které má býti na prospěch tomu či onomu městu neb krajině, zajisté se svého stanoviska nemohl bych se proti tomu postaviti a tak mohl jsem prohlásiti také dokonce i vůči zástupcům města Hostomic.

Slavný sněme ! Kdyby bylo vše správno, co zde bylo uvedeno, že totiž zřízením okresního soudu v Hostomicích za podmínek, které jsou ve zprávě pana referenta, že nikomu újma se nestane, byl bych prvním, kdož by hlasoval pro zřízení okresního soudu v Hostomicích.

Není pochyby, že toto město zasluhuje toho, že jeho průmysl a jeho další rozvoj toho vymáhá, aby měl takový zařízení, které vyhovuje všem podmínkám jeho existence. Ale musím se také podívati, jak okresní soud v Hostomicích má býti zřízen. A co navrhuje pan zpravodaj. A tu nelze sl. sněmu, ani zemskému výboru, ani komukoli z nás jen tak přecházeti k dennímu pořádku přes obce, které s tím nesouhlasí a říci: My je prostě svým usnesením k novému okresnímu soudu připojíme. Tak to nejde. Považme, že ignorujeme nové zřízení, které po případě přináší si hned v zárodku. celou řadu sporů a výčitek, které budou trvati leta a leta a které zajisté novému okresnímu soudu dobra a blaha nepřinesou. Bylo zde velmi dobře poukázáno k tomu, že ta věc se již dlouho vleče a já lituji, že se tak dlouho vleče a že nemohla dospěti ke svému vyřízení, ale musíme také k tomu přihlédnouti, že hned poprvé, když se jednalo o zřízení samostatného okresního soudu, který má záležeti z 20 obcí, hned poprvé devět obcí a eventuelně deset, poněvadž jedna podmínečně se prohlásila proti zřízení tohoto okresního soudu - a já opakuji znovu, aby mně bylo rozumněno, prohlásilo se ne principielně proti zřízení okresního soudu v Hostomicích, ale proti tomu, aby rozvržení obcí stalo se tak, jak se navrhuje.

Ale elaborát, který velectěný pan zpravodaj patrně na základě elaborátu zemského výboru a na základě žádostí a peticí jednotlivých obcí, slavnému sněmu přednesl, zahrnuje v sobě takové nesrovnalosti, že skutečně jest nezbytno, aby věc znova byla prozkoumána.

Věc je zejména křiklavá, pokud se týče okresu berounského. Z nynějšího obvodu okresního zastupitelstva berounského vylučují se obce Bykoš, Skuhrov, Suchomasty, Svinaře a Vinařice a přidělují se k obvodu okresního zastupitelstva Hořovického jako zastupitelstva okresního. To je v návrhu zákona.

Slavný sněme, my zde přece nemůžeme k této věci přihlížeti jako k záležitosti, která se může díti pouhým odhlasováním. Tyto obce mají do této věci také slovo, a a ony své votum projevily.

Vím, že velectěný pan referent a všichni ti, kteří se touto otázkou obírají,

měli zejména v posledních dnech příležitost vyslechnouti tyto obce, a víme, že tyto s velkou rozhodností domáhají se toho, aby zřídí-li se okresní soud v Hostomicích, stalo se to na jiném podkladě a jiném seskupení, a myslím, že jest to žádost spravedlivá, které má býti vyhověno. My máme slyšeti tyto obce, my nemáme přecházeti přes jejich záležitosti k dennímu pořádku a hleděti k tomu, aby jim dána byla možnost, aby jim bylo vyhověno, když se jedná o celé seslabení okresního zastupitelstva, jako v tomto případě o seslabení okresu Berounského.

Z těchto důvodů, a nepouštěje se do podmínek, za kterých okresní soud v Hostomicích mohl by býti zřízen, musím souhlasiti s návrhem kolegy Kubra, aby věc vrácena byla zemskému výboru, aby ji ještě jednou prozkoumal a sněmu nové návrhy podal. Vždyť bude možno, při tomto novém jednání a řízení zjednati si souhlas těchto věcí.

Neuzavírejme se, neodmítejme je, ať jsou slyšeny, ať se stane takové dohodnutí, aby bylo vyhověno nejen městu Hostomicům, ale všem obcím, které k tomuto okresu soudnímu mají býti přiděleny.

Oberstlandmarschall: Der Herr Abgeord. Posselt hat sich zu diesem Punkte noch als Pro-Redner gemeldet.

Ich erteile ihm das Wort.

Abg. Posselt: Ich bin als Abg. in dieser Frage gar nicht interessiert, aber als Mitglied der Kommission möchte ich bloß das Eine hervorheben, daß gerade in der Kommission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten, namentlich bei derartigen älteren schon viele Jahre ausrecht stehenden Angelegenheiten die Prüfung eine sehr eingehende ist und zwar von beiden nationalen Seiten. Ohne irgend welche politische Rücksicht werden solche Fragen behandelt, insbesondere bei sprachlich einheitlichen Bezirken.

Mit Rücksicht gerade auch auf die Person und den Charakter des Referenten, welcher diese Angelegenheit in sehr eingehender Weise in der Kommission begründete, sind wir deutsche Mitglieder, und jene Kommissions-Mitglieder, die in der Sache nicht intressiert sind, zu der Ueberzeugung gekommen, daß der Antrag des Landesausschusses und der Antrag des Referenten, welche sich decken, sehr zu empfehlen ist, und ich empfehle deshalb auch namens jener Mitglieder der Kommission diesen Kommissionsantrag und bitte denselben anzunehmen. Sie werden eine wirtschaftlich Wichtige und beherzigenswerte Angelegenheit, die schon so lange schwebt, endlich abschließen und ich bin überzeugt auch im Interesse jener Gemeinden abschließen, die vorläufig noch dagegen sind und sich dagegen ausgesprochen haben. Als Kommissionsmitglied kann ich den Antrag des hohen Landesausschusses und des Herrn Referenten aufs Wärmste befürworten.

Nejvyšší maršálek zemský: Není nikdo více ke slovu přihlášen.

Es ist niemand mehr zum Worte gemelbet.

Prohlašuji rokování za skončené.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Po ukončeném rokování vyžádal si přísedící zemského výboru co referent zemského výboru p. dr. Škarda slovo.

Dávám mu slovo.

Der Herr Abg. Dr. Škarda hat sich als Referent des Landesausschusses das Wort erbeten.

Pan posl. Dr. Škarda: Slavný sněme! Není potřebí, abych do této věci zasahoval obšírnou řečí, poněvadž p. referent komise způsobem celou věc vystihujícím naznačil, jak v této věci poměry se mají. Pokládám jen za svou povinnost jako referent zemského výboru, doplniti několika dodatky referát pana zpravodaje a potom stručně dotknouti se námitek, které zde byly učiněny od p. posl. za město Hořovice a pak od p. poslance za venkovské obce Smíchovské.

Nejprve poukazuji k tomu, že věc byla již předmětem jednání slavného sněmu r. 1899 a že tehdá komise pro zřízení nových krajských a okresních soudů v království Českém přišla k náhledu, že uznává důvodnost návrhu na zřízení nového okresního soudu v Hostomicích a jenom vyslovila mínění, že jest potřebí, aby zemský výbor konal nová šetření o tom, které obce z okresu Hořovického a které z okresu Berounského mají býti k tomuto okresnímu soudu připojeny.

Na základě této zprávy bylo pak jednáno ve sněmu a sice v sezení dne 19. května 1899. Zpravodajem byl tehda pan koll. Dr. Pippich, který, jak si dovolím se svolením Jeho Jasnosti přečísti, pronesl se tehdy následovně: Komise uvažujíc celý stav provedeného šetření prohlásila se, že uznává důvodnost nároku na zřízení nového okres. soudu v Hostomicích. Proti tomuto návrhu nezaujal ve sněmu nikdo odpor, naopak byla bez debaty zpráva komise tehdy přijala.

Slavný sněm vykonal tehdy mínění, že jest potřebí, aby vzhledem k požadavkům od jednotlivých obcí činěným byla věc ještě jednou prozkoumána a aby pokud možná k okresu tomu byly připojeny jen ty obce, které si to přejí. Pravím: pokud možno. To stalo se roku 1899 a od té doby uplynulo celých 6 let. Konána byla šetření a sice jak u úřadů autonomních tak i u úřadů zeměpanských a o výsledku jeho poskytuje tištěná zpráva a taktéž referát ústní, který zde podal p. kol. Formánek, bezpečnostný a spolehlivý přehled.

Zemský výbor řídil se zcela svědomitě direktivou, kterou vytkl mu slavný sněm a při novém svém návrhu snažil se všemožně, aby jenom ty obce byly připojeny k novému okresu soudnímu, které si toho přejí a obmezil ony obce, které proti své vůli k tomu okresu mají býti připojeny jenom na ty, bez kterých by okresní soud vůbec zřízen býti nemohl.

Jakkoliv to již zde pan zpravodaj uvedl, připomínám, že proti své konsekventní vůli z okresu Hořovického pouze obec Lochovická má býti k novému soudnímu okresu připojena a že v obcích, které mají se vyloučiti ze soudního okresu Berounského, jsou to toliko Suchomasty, které stále rozhodně proti tomu se vyslovovaly a pak obec Vinařice, která však pří posledním šetření vůbec žádného vota nepodala, na kteroužto také sluší zřetel vzíti. Co se týče obce Svinařské a Skuhrovské, konstatoval již pan zpravodaj, že tyto obce zvláštního podnětu podaly roku 1900 jak ke slavnému sněmu tak i k místodržitelství žádost, aby byly připojeny k okresnímu soudu Hostomickému.

Já však ještě pokládám za nutné poznamenati, že zastupitelský okres Hořovický, který se hned původně nestavěl proti zřízení nového soudu, si přál, aby zřízen byl nový okres zastupitelský pro obvod Hostomický.

Tak usnesl se již r. 1896, kdy pravil, že není povolán činiti námitky proti zřízení tohoto nového soudu, podobně r. 1901, ve zprávě ze dne 24. června 1901 oznámil okresní výbor Hořovický, že se okresní zastupitelstvo nestaví zásadně proti zřízení okresního soudu v Hostomicích. Z toho jde na jevo, jednak že okresní zastupitelstvo Hořovické nestavělo se proti zřízení okresního soudu Hostomického a jednak že jeho přání, aby totiž nebyl zřízen nový zastupitelský okres Hostomický má býti vyhověno, neboť podle nynějšího návrhu má zůstati zastupitelský okres společný.

Co se týče stanoviska okresního zastupitelstva Berounského, které zde také bylo od pana zpravodaje komise označeno, podotýkám jen to, že nesluší pouštěti se zřetele, že se nejedná o nějaký slabý okres. Okres Berounský jest jeden ze silnějších okresů českých a jak lze doklady doložiti, stále na berních mu přibývá. Nelze tudíž míti za to, že by tím, kdyby některé obce od okresu byly odloučeny, okres ten utrpěl značné ujmy.

Co se týče jeho přání, aby za to dostalo se mu náhrady - jak se o tom zmínil p. kol. Kubr - z okresu Křivoklátského a Unhošťského upozorňuji na to - jak již tištěná zpráva podotýká - že žádost ta byla již předmětem šetření, že toto šetření bylo skončeno, že spisy byly zemskému výboru předloženy a že zemskému výboru bude lze v nejkratší době podati určitý návrh.

Taktéž sluší dodati, že státní správa, jakkoliv neuznala, že by bylo nutno, aby tyto obce byly ze jmenovaných okresů vyloučeny a přiděleny k Berounskému okresu, vyslovila se, že by tato změna byla účelná.

Úloha zpravodaje v podobných záležitostech jest velice nepříjemná a velice obtížná, poněvadž v těchto otázkách křižují se zájmy jednotlivých okresů a obcí a že ovšem těžko jest v jednotlivém případě vyhověti všem. Já ve všech takých otázkách o to usiluji, aby, když se nějaká změna má státi, byla věcně odůvodněna a aby se to stalo pokud možno s nejmenším nesouhlasem interesentů.

Tuto zásadu snažil jsem se zachovati také v případě tomto.

Jest mi ovšem velmi nepříjemné, že obec Lochovice a obec Senomasty proti svému odporu k novému okresu mají býti připojeny, ale jak jsem naznačil, bez těchto obcí by vůbec nebylo možno, nový soud okresní zříditi.

Ježto slavným sněmem bylo již roku 1899 uznáno, že zřízení soudního okresu Hostomického jest plně odůvodněno, jest bohužel nutno, aby i přes svůj protest byly jmenované obce k novému soudu okresnímu připojeny.

Z té příčiny dovoluji si vysloviti se znova ve prospěch návrhu, který podává komise, jež odpovídá zprávě zemského výboru. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Dávám závěrečné slovo panu zpravodajovi.

Zpravodaj poslanec Dr. Formánek: Slavný sněme! Co do věci samé je záležitost, o níž tu jde, tak vyčerpána, že bych to považoval za úmyslné přepínání trpělivosti slavného sněmu, který čeká ještě tak velká práce, abych se pouštěl do delší řeči. Proto dovolím si odpověděti jen na některé poznámky pánů řečníků, kteří mluvili proti návrhu komise.

Pan poslanec Kubr pravil, že nesmí se to bráti lehko, jestli-že jednou obce se vyjádří pro a po druhé proti; že jednou usnesení vyvolají osobní a strannické poměry, kdežto druhé usnesení může býti čistě věcné a že tedy třeba věc náležitě vyšetřiti. Tu ale myslím, že by k tomu bylo zapotřebí příliš veliké routiny v oboru psychologie u dotyčného referenta zemského výboru, aby dovedl správně rozsouditi, která usnesení dotyčného obecního zastupitelstva vycházejí z důvodů věcných a která mají snad svůj původ v důvodech osobních.

Zde myslím, že by byl výsledek šetření velmi problematický.

Dále praví pan kollega Kubr, že prý jsem řekl, jestliže 3 obce proti 14 protestují, že na protest jejich netřeba bráti zřetele a dodal, že přece každá obec má právo podati svoje vyjádření svobodně, má-li jen k tomu vážných důvodů. V tom s ním úplně souhlasím, já jsem také nikomu právo svobodného vyjádření se neupíral, zejména má-li k vyjádření tomu, jak pravil pan kollega, vážné důvody. Podá-li ale některá korporace takové vyjádření, pak jest tu právě zemský výbor, jest zde sněmovní komise a konečně slavný sněm sám jako nestranní faktorové, na nichž jest, aby po úvaze všech okolností posoudili, zdali a pokud důvody dotyčné korporace závažné považovati možno.

Ještě několik slov panu poslanci Anýžovi. On pravil, že jsem řekl ve svém referátu, že se ani žádné obci ani žádnému okresu tímto návrhem a sestrojováním obvodu nového soudu žádná újma nestane. Tak daleko jsem nešel a mohu se odvolati na stenografický protokol, že jsem řekl, že i kdyby Suchomasty z obvodu okresního soudu v Berouně vyloučeny a novému soudu připojeny byly, že nějaká újma, která se snad zdánlivě okresu Berounskému stane, jest vyvážena náhradou, jaká je slíbena a že újma ta nemůže převážeti zájem a prospěch obcí, které zřízení okresního soudu v Hostomicích si přejí.

Pan poslanec Anýž ve své velmi dobré intenci řekl dále, že by snad na základě delšího šetření podařilo se získati souhlas obcí, které dosud zřízení nového soudu odporují. Kdybych mohl souditi, že se tak stane, byl bych prvním, který bych pro to hlasoval, aby se věc vrátila zemskému výboru, aby konal nové šetření. Ale já těch růžových nadějí nemám, neboť po zkušenosti 30 let mám obavu, že kdyby hned se podařilo - což neočekávám - přimeti některé dnes odporující obce, aby od svého odporu upustily, není vyloučeno, že by snad opět jiné obce, které se dosud prohlásily pro zřízení nového soudu v Hostomicích, při budoucím šetření prohlásily se proti.

Tak by tu byl "circulus vitiosus", kde bychom nikdy k cíli nedošli. Zde jest rozhodnou otázka, zda jest slavný sněm pro to a uznává za dobré, aby se zřídil v Hostomicích soud, anebo neuznává-li jeho potřebu; jiná úprava jeho obvodu, než se navrhuje, není dobře možná, a proto také další šetření nemělo by asi žádných věcných a praktických výsledků.

Z té příčiny nezbývá, než abych návrhy zemského výboru, které komise pro okresní a obecní záležitosti za své přijala, opětně ku přijetí doporučil. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Přejdeme k hlasování.

Wir übergehen zur Tagesordnung.

Žádám pány, by ráčili zaujmouti svá místa.

Ich ersuche die Herren, ihre Plätze einzunehmen.

Předmětem hlasování je návrh komise, která navrhuje některé resoluce a osnovu zákona;pak podává návrh o resoluci.

Pan zpravodaj upozornil na to, že je v návrhu komise několik tiskových chyb, jež mají býti opraveny.

K tomuto návrhu podal pan poslanec Kubr návrh, by byla záležitost celá vrácena zemskému výboru k novému šetření.

Mám tedy úmysl zavésti hlasování tímto způsobem:

Především dám hlasovati o návrhu p. posl. Kubra, kterým zpráva komise se odkazuje zemskému výboru k novému šetření.

Pak-li by tento návrh byl přijat, odpadne hlasování o návrzích komise.

Pak-li by návrh na vrácení zemskému výboru nebyl přijat, tedy dám hlasovati, a sice jediným hlasováním o návrzích komise.

Gegenstand der Abstimmung sind die Anträge der Kommission, welche aus einigen Resolutionen und einem Gesetzentwürfe bestehen und dann aus einer Berfügung betreffend die Petitionen, welche zu dieser Angelegenheit überreicht worden sind.

Zu den Anträgen der Kommission hat der Herr Abgeordnete Kubr den Antrag gestellt, es möge die Vorlage an den Sandes ausschuß gewiesen werden zur neuerlichen Erhebung.

Ich beabsichtige demnach die Abstimmung in folgender Weise einzuleiten:

Zunächst wird über den Antrag des Herrn Abgeordneten Kubr abgestimmt werden auf Rückvertveisung der Borlage an den Landesausschuß.

Sollte dieser Antrag angenommen werden, so entfällt die Abstimmung über die Anträge der Kommission.

Sollte der Antrag des Herrn Abgeord neten Kubr nicht angenommen werden, so werbe ich über die Kommissionsantrage im Gangen abstimmen lassen unter Berücksichtigung der Vonseiten des Herrn Berichterstatters erwähnten Druckfehler.

Wird gegen diese Art der Abstimmung eine Einwendung erhoben?

Činí se proti tomuto způsobu hlasování námitka ?

Nebyla činěna žádná námitka.

Es ist keine Einwendung erhoben worden.

Návrh pana poslance Kubra zní:

Zpráva komise pro okresní a obecní záležitosti o zprávě zemského výboru v příčině zřízení nového okresního soudu v Hostomicích vrací se zemskému výboru k novému šetření a podání nové zprávy.

Der Antrag des Herrn Abgeorbneten Kubr lautet:

,, Der Bericht der Kommission für Bezirfsund Gemeindeangelegenheten über den Bericht des Landesausschusses betreffend die Errichtung eines neuen Bezirksgerichtes in Hosto mitz wird dem Landesausschusse zur neuerlichen Erhebung und Berichterstattung zurückgestellt. "

Žádám pány, kteří přijímají tento návrh, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesen Antrag annehmen, die Hand zu erheben.

Račte povstati.

Ich ersuche, auszustehen.

Ich ersuche um die Gegenprobe.

Žádám za zkoušku opačnou. Návrh je zamítnut.

Der Antrag ist abgelehnt.

Nyní dám hlasovati o návrhu komise, při čemž se vezme ohled na tiskové chyby, na které pan zpravodaj poukázal.

Nunmehr bringe ich den Kommissionsantrag, so wie er gebruckt vorliegt, zur Abstimmung unter Berücksichtigung der vom Herrn Berichterstatter erwähnten Korrekturen.

Žádám pány, kteří tyto návrhy přijímají, aby vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diese Anträge annehmen, die Hand zu erheben.

Die Anträge sind angenommen.

Návrhy jsou přijaty.

Příštím předmětem denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise rozpočtové a) o zprávách zemského výboru týkajících se zemských účtů za léta 1902, 1903 a 1904; b) o rozpočtech zemských za léta 1903, 1904 a 1905; c) o zatímním opatření finančním pro dobu od 1. ledna do 30. června 1906 a dodatečné zprávy o téže věci.

Nächster Gegenstand der Tagesordnung ist die ztveite Lesung des Berichtes der Bdgetkommission a) über die Landesausschußberichte betreffend die Landesrechnungen für die Jahre 1902, 1903 und 1904; b) über die Landesvoranschläge für die Jahre 1903, 1904 und 1905, und c) über die für die Zeitt vom 1. Jänner bis 30. Juni 1906 zu treffende provisorische finanzielle Verfügung und des Nachtragsberichtes in berselben Angelegenheit.

Zpravodajem jest pan poslanec Dr. Fořt Dávám slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj poslanec Dr. Fořt: Slavný sněme! Rozpočtová komise, podávajíc zprávu o  dosavadní práci své, týkající se otázky vyřízení zemského rozpočtu, klade si za čest předkládati slavnému sněmu ku schválení 4 skupiny návrhů.

První skupina těchto návrhů obsažena je v tištěné zprávě pod Číslem CCCLXI a týká se udělení indemnity a schválení účetních závěrek za léta 1902, 1903 a 1904.

Kromě toho týká se soubor těchto návrhů také dodatečného schválení celé řady předmětů, které již byly navrženy ke schválení slavnému sněmu zprávou rozpočtové komise o rozpočtu na rok 1903, poněvadž však k řádnému projednání jeho nedošlo, jeví se býti nutno, aby za účelem možnosti realisování dotyčných položek ještě nyní i  se strany slavného sněmu dotyčné návrhy byly schváleny.

Druhá skupina návrhů rozpočtové komise týká se vyřízení rozpočtu na r. 1905 a opatření prozatímního stran vedení hospodářství zemského v prvních - šesti měsících r. 1906.

K této druhé skupině pojí se jako skupina třetí návrhy rozpočtové komise, obsahující několik přání, jakož i jednu výhradu, kteréžto návrhy jsou pod číslem III v tištěné zprávě obsaženy.

Ke všemu pak pojí se skupina čtvrtá.

Tato obsahuje návrhy, jež vznikly z projednávání zpráv zemského výboru, ve kterých byly žádány úvěry dodatečné.

Pokud rozpočtová komise měla vůbec fysickou možnost jednotlivé z těchto návrhů, vztahujících se k rozpočtu na r. 1906 a 1905, vyříditi, tož stalo se tak, a výsledek tohoto vyřízení figuruje jako návrhy rozpočtové komise, obsažené ve skupině čtvrté.

Já poukazuji, že těchto návrhů ve skupině čtvrté jest celá řada, takže bylo nutno, když ještě první zpráva čís. CCCLXI byla v tisku, vydati zprávu dodatečnou CCCLXXIX a nejen to, bylo dále potřeba celou řadu podobných návrhů projednati teprve v době, když již oba tiskopisy nalézaly se v rukou slavného sněmu, tak že nezbývá než tyto poslední návrhy cestou ústního sdělení přivésti k známosti slavnému sněmu.

Při tom podotýkám, že jest třeba, aby byla opravena chyba ve zprávě č. CCCLXI, a sice na stránce 4., kde se pod číslem čtvrtým mluví o tom, aby anketa, která za účelem úřady o úpravě zemských financí má býti svolána, vzala při svém jednání zřetel k zásadám, vysloveným v resoluci Kaftanově. To jest chyba do té míry, že na místě v resoluci Kaftanově má státi v resoluci obsažené pod článkem IV. odstavec první.

Dále dlužno upozorniti, že v témž tiskopise se nachází ve skupině čtvrté pod článkem V. Živnosti a průmysl návrh rozpočtové komise, kterým se zemský výbor vyzývá, aby za účelem subvencování technologických museí v Čechách, v Praze a Hradci Králové, učinil vhodná šetření a příslušné návrhy podal. Poněvadž mezi tím, co tato věc nalézala se v tisku, došlo k dohodě mezi zemským výborem a rozpočtovou komisí, ze kteréžto dohody vznikl další návrh komise rozpočtové, jenž obsažen jest ve druhém tiskopise, jeví se býti nutno, aby jeden z těchto návrhů byl škrtnut, poněvadž jest bezpředmětný a bezpředmětný jest návrh první, poněvadž druhý jest výrazem rozhodujícího usnesení.

Z té příčiny prosím, aby odstavec 1. pod článkem V. na stránce 9. v první tištěné zprávě považován byl za bezpředmětný. Při tom podotýkám, že při jednání rozpočtové komise, v této věci mezi četnými členy snad ve většině jich panovalo přesvědčení, že jeví se tu ve příčině subvencionování musea Královéhradeckého, Teplického a Pražského jakási nesrovnalost. Nesrovnalost tato spočívá v tom, že museum pražské slouží pro celou zemi, za druhé vedeno jest jako technologické museum u nás a umělecko průmyslové museum v obou jazycích a konečně, že slouží jako pomocný orgán tak zvané maloživnostnické akce provozované zemským výborem.

Se zřetelem k těmto a jiným důvodům jevilo by se nutno a záhodno, aby subvence věnovaná na stavbu technologického musea v Praze poněkud ve větší míře byla udělena než jak se děje v návrhu rozpočtové komise. Avšak většina rozpočtové komise tentokráte nečiní žádného zvláštního návrhu, nýbrž vyslovuje jenom - a já mám čest, jménem jejím tomuto názoru dáti výraz - naději, že průběhem doby se snad naskytne ještě možnost, aby k této patrné nesrovnalosti vzat byl přiměřený zřetel a aby se k potřebám technologického musea Pražského vhodným způsobem přihlédalo.

Při tom budiž mně ještě dovoleno, abych celou řadu návrhů, na nichž se rozpočtová komise teprve včera a předevčírem usnesla, ústním způsobem ku vědomí slavného sněmu předvedl. Návrhy tyto týkají se jednotlivých článků rozpočtu a zní následovně:

Článek III. Polní a sadební hospodářství.

1. Ve smyslu § 20. zřízení zemského se povoluje za účelem rozšíření nádraží Ruzyňského prodej části pozemku č. k. 596 v obci Ruzyni, náležejícího k zemskému statku Ruzyně, ve výměře 17 a 36m2 to jest 482'6 čtverečních sáhů za cenu 4 korun za čtvereční sáh, celkem tedy za 1. 930 K 40 h.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP