Úterý 21. listopadu 1905

A já mu výslovně za to vzdávám díky, že jest nezbytno opatřiti místnosti pro kliniky vnitřních nemocí a že jest potřeba zejména nové budovy pro kliniku gynekologickou, jejíž poměry se líčí jako příšerné, rovněž i pro ústav psychiatrický a rovněž i pro polykliniku, jejíž poměry ubytovací, zvláště tohoto ústavu - nejsem s těmito místnostmi sám podrobně obeznámen odporují nejprimitivnějším požadavkům hygienickým, takže zemská komise zdravotní měla již dávno zde zakročiti. (Tak jest!)

V tom smyslu znějí ovšem resoluce, které školská komise slavnému sněmu předkládá, a školská komise má na mysli netoliko definitivní upravení těchto poměrů, nýbrž i tu potřebu, aby přechod stal se tím způsobem, kde je to možné, alespoň nájmem větších místností a stanovením nových sil učitelských zjednati patřičné odpomoci. Proto navrhuji:

Slavný sněme, račiž se usnésti: »C. k. vláda se vyzývá:

1.   aby co nejdříve odpomohla nedostatkům na c. k. české universitě Karlo-Ferdinandově v Praze pořízením zvláštní, moderním požadavkům vyhovující ústřední budovy, jež by obsahovala všechny posluchárny, semináře a podobná zařízení, kteráž nevyžadují zvláštních ústavův aneb pro něž jinde nebudou definitivně vhodné místnosti opatřeny;

2.    aby s všemožným urychlením provedla stavbu budov pro ústavy fysikální, mathematické a přírodovědecké na Slupi, jakož i aby novými potřebnými budovami opatřila ústavy lékařské fakulty, zejména pathologicko-anatomický, hygienický a fysiologický, též obě kliniky vnitřních nemocí, chirurgickou, kliniku gynekologickou a kliniku psychiatrickou, jakož i polikliniku, a

3.   aby, pokud nedojde na defitivní umístění zejména fakult právnické a filosofické, hleděla nedostatkům jich odpomoci prozatímním opatřením vhodnějších a prostrannějších místností nájmem, aneb tím způsobem, aby četně navštěvované přednášky byly obsazeny, pokud poměry osobní toho připouštějí, dvěma silami učitelskými, jež by parallelní čtení odbývaly. «

Dovoluji si, slavný sněme, tyto resoluce doporučiti a zároveň této příležitosti se chápu, abych pozornost jeho Excellence pana místodržitele jako zástupce vlády a vyučovací správy vůbec obrátil na všechny stížnosti, které ve zprávách komise školské a i v jiných zprávách byly proneseny, žádám, aby je ráčil netoliko sám vzíti na vědomí, nýbrž blahovolně a všemožně doporučiti vládě, by kroky co nejrychlejší se mohly státi, kterými by se těmto nedostatkům odpomohlo. (Výborně! Výborně! Hlučný souhlas a potlesk. )

Landtagssetretär Dr. Haasz (liest): Die Schulkommission beantragt:

Der hohe Landtag wolle beschließen: Die k. k. Regierung wird aufgefordert:

1.   ehebaldigst den an der k. k. böhmischen Karl-Ferdinanderschen Universität in Prag obwaltenden Mängeln durch die Errichtung eines den modernen Anforderungen entsprechenden Kollegienhauses abzuhelfen, welches sämtliche Auditorien, Seminarien und derartige Einrichtungen umfassen wurde, für welche nicht besondere Institute erforderlich sind, oder für welche anderseitig durch eine definitive, zweckentsprechende Unterbringung vorgesorgt wurde;

2.     mit möglichster Beschleunigung die Aufführung der Neubauten für das physikalische Institut, sowie für die Lehrkanzel für Mathematik und die Naturwissenschaften auf den Sluper Gründen zu bewerkstelligen, sowie auch für die Institute der medizinischen Fakultät, besonders für das pathologisch-anatomische, hygienische und physiologische, und für die beiden Kliniken für interne Krankheiten, für die zweite chirurgische Klinik, für die gynaekologische und psychiatrische Klinik, sowie für die Poliklinik neue notwendige Bauten vorzunehmen und

3.   bis zur definitiven Unterbringung besonders der juridischen und philosophischen Fakultäten den obwaltenden Mängeln durch mietweise Anschaffung von geeigneten und geräumigen Lokalitäten oder durch Besetzung der zahlreich besuchten Vorlesungen, insoweit es die persönlichen Verhältnisse erlauben, mit zwei Lehrkräften, welche parallele Vorlesungen abhalten würben, abzuhelfen.

Nejvyšší maršálek zemský: Dovoluji si sděliti, že jsou přihlášeni k tomuto předmětu:

Především Jeho Excellence pan místodržitel a pak jakožto řečníci pro návrhy: pan rektor české university dr. Vřešťál a pp. poslanci: svob. pán dr. Rieger, dr. Maixner, dr. Fiedler a dr. Podlipný.

Ich erlaube mir mitzuteilen, daß sich zu diesem Gegenstande als Redner gemeldet haben zunächst Seine Excellenz der Herr Statthalter und dann als proredner der Rektor der böhmischen Universität Prof. Dr. Přeštál und dann die Herren Abg. Prof. Dr. Freiherr von Rieger, Prof. Dr. Maixner, Prof. Dr. Fiedler und Dr. Podlipný.

Dávám slovo Jeho Excellenci panu místodržiteli.

C. k. místodržitel král. Českého hrabě Coudenhove: Slavný sněme! Jen některými poznámkami chci se súčastniti porady o tomto předmětu a především vysloviti upřímnou radost a potěšení nad tím, že v okamžiku, kdy sl. sněmovna přistupuje k jednání o tomto důležitém a zajisté celou veřejnost zajímajícím předmětu, totiž o náležitém umístění stolic české university, že v tomto okamžiku vyhlídky na splnění dotyčných a zajisté velmi oprávněných požadavků a přání jsou mnohem příznivější než tenkráte, kdy před dvěma roky rektor české university a rektor německé university svými návrhy dali podnět k dnešnímu jednání.

Školská komise ve zprávě sama poukazuje na to, jak důležitý krok se činil se strany vlády, jak jsem se již dříve zmínil tím, že vláda podala říšské radě communique, v němž prohlásila, jak hodlá těm nedostatkům místností i české universitě odpomoci.

V tomto exposé ustanovuje vláda, že se má dle přání, vyslovených akademickým senátem české university, především stavěti v asanačním obvodu v Josefově kolejní dům pro stolice právnické a filosofické fakulty, a sice v takových rozměrech, že skutečně budou tím odstraněny nedostatky při těchto fakultách, na něž si tak často vším právem bylo stěžováno.

Mimo to vyslovila vláda také úmysl, že v akci zastavování Slupských pozemků bude pokračovati.

Dle toho budou pro českou universitu vystavěny na Slupi, kde již byl zřízen chemický ústav užívaný od studijního roku 1904-5 a kde se nyní staví ústav pro experimentální fysiku, ještě další dva ústavy, určené pro učitelské stolice mathematiky, mathematické fysiky, meteorologie, po případě anthropologie, geologie, mineralogie, paleontologie, zoologie, geografie a etnologie.

Přihlížeje k potřebám praktickým odborů fakulty lékařské béře především již státní rozpočet na r. 1906 zřetel na přístavbu pro českou kliniku pro dermatologii a syfilis, umístěnou ve všeobecné nemocnici v Praze, a jednají dále toho času centrální úřady, k tomu povolané, o větší přístavbě k české chirurgické klinice dle návrhu nově jmenovaného přednosty této kliniky.

Provedení novostavby pro českou kliniku porodnickou a po případě i pro kliniku ušní - kterážto novostavba v zásadě již před delší dobou byla usnesena, - závisí podstatně na finančním stavu fondu nemocničního, poněvadž vybudování pražské všeobecné nemocnice má se díti vzhledem k tomu, že tu jsou vedle klinik i oddělení nemocniční, za finančního spolupůsobení etapu vyučovacího a fondu nemocničního. (Hlas. Jen pro repetýrky a kanóny, to budou!)

Státní správa se snaží vyjednáváním se spolu súčastněnými činitely dosíci toho, aby fond ten opět stal se schopným tento svůj úkol plniti.

Odstranění závad na české psychiatrické klinice, pokud se týče provedení novostavby pro tuto kliniku, jest již po několik let předmětem jednání u zemského výboru království Českého.

Poliklinika bude prozatím rozšířena tím, že se přeloží ústav zubního lékařství do jiné budovy, kde také bude umístěn nový laryngologický ústav české fakulty lékařské.

Každým způsobem vezme se po vypršení nynější smlouvy nájemné zřetel na výhodnější nájemné, umístění polikliniky dle přání súčastněných profesorů.

Bude-li možno provésti rozsáhlejší akci stavební pro pathologicko-anatomický ústav, bude lze také upraviti jednotlivé theoretické lékařské ústavy jmenované fakulty - jak to zpráva komise školské za nutné uznává -

a zejména lépe umístiti ústav hygienický a fysiologický.

Jak samo sebou se rozumí, bude správa vyučovací hleděti k tomu, aby na obě pražské university co do potřebných místností stejný zřetel byl vzat a aby při tom také jak jen možno vyhovělo požadavkům české university ve příčině větších místností následkem větší její frekvence.

Jakmile v průběhu posledních let se ukázala nutnost prozatímními opatřeními vyhověti okamžitým požadavkům university, nemeškal jsem v mezích působnosti své zaříditi důkladně a rychle to, čeho bylo zapotřebí anebo činiti na příslušných místech dotyčné návrhy. Těm návrhům bylo také, jak se zajisté uzná, dle možnosti vždycky vyhověno a vyhověno bude, jak mohu ujistiti, také v budoucnosti.

Jestliže pan zpravodaj se na mne obrátil se žádostí, abych jednotlivé návrhy, které podala školská komise, také podporoval, mohu ujistiti, že pokládám to za svou povinnost jako místodržitel v tomto směru se vším úsilím býti činným.

V tom, že vláda ve svém commnuique, o kterém jsem se zmínil, vyměřila první stavební periodu dobou 3 let, lze čerpati raději a přesvědčení, že má pevnou vůli se vší silou dle přání již dlouho živě pociťovaného přistoupiti k odstranění nedostatků na vysokých školách a lze tedy doufati, že v dohledné době nastanou i na universitě české poměry, které budou odpovídati významu tohoto prvního českého účeliště v království Českém. (Výborně! Souhlas. Posl. Dr. Stranecký: Dej to nebeský Pán Bůh!)

Nejvyšší maršálek zemský: Přichází nyní k slovu Jeho Magnificence Dr. Vřešťál.

Dávám jemu slovo.

Jeho Magnificence Dr. Vřešťál: Slavný sněme! Již před 2 roky akademický senát uložil tehdejšímu rektoru, aby návrhy, o něž právě dnes jde, v tomto slavném sněmu předložil. Důvody, které tehdy akademický senát vedl, trvají, velectění pánové, dosud. Můžeme říci, že nejsou menší, ba naopak jsou spíše ostřejší a palčivější.

Vy máte, velectění pánové, zprávu školské komise v ruce a dovolím si vás upozorniti, že netísní nás jen to, co v této zprávě jest obsaženo, naše stesky jsou mnohem četnější, ale zde jen nejvážnější jsou vybrány, řekl bych jen, co nás nejvíce tísní. Kdyby mělo to všechno zde obsaženo býti, nestačily by tlusté svazky.

Tedy jen ty nejvážnější a nejkřiklavější nepřístojnosti jsou zde.

Byl jsem dnes velice potěšen, když jsem z úst Jeho Excelence zaslechl, že nyní jsou naše vyhlídky mnohem příznivější než byly před 2 léty a jménem university za jeho slova mu vzdávám srdečné díky. Avšak myslím, velectění pánové, že také máme právo na důstojné umístění university. (Tak jest!)

Právo na to mají, abych začal od professorů, právo na to mají professoři, kteří přece nemohou býti nuceni, aby v nezdravých a nedůstojných místnostech zbytečně obětovati síly své a zdraví své. (Tak jest! Výborně!)

Právo na to mají dále naší posluchači, kteří platí své kolejné a to kolejné dosti značné (mimochodem řečeno) a zajisté, jak již pan referent podotknul, zasluhují toho, aby v posluchárnách nalezli své umístění. (Tak jest!)

Ale, jak již pan referent vyložil, naši posluchači velmi často nemohou navštěvovati přednášky a sice z toho jednoduchého důvodu, že posluchárna ustanovená pro ten neb onen předmět nepojme počet posluchačů do tohoto předmětu zapsaných, a jiných vhodnějších a prostrannějších poslucháren není.

Jsem velmi povděčen, že bylo slíbeno, že bude stejný zřetel vzat na obě university. Spokojujeme se s tím milerádi, ačkoliv počet našich posluchačů jest mnohem četnější než posluchačů na universitě německé.

Potom ještě, velectění pánové, má také dozajista to naše staroslavné království České právo, aby jeho vysoké školy byly důstojně umístěny. (Výborně!) Jak již pan referent k tomu poukázal, má náš národ český právo, aby jediná jeho doposud universita byla důstojně umístěna. Prosím, račte si všimnouti slov, která jsou ve zprávě obsažena: »zjednání odpomoci vyžaduje důstojnost vysokého učení a prospěch země,jejížto mládeži v první řadě má universita býti netoliko dle slov slavného zakladatele svého Karla IV.. přípravným stolem k nalévání (paratam mensam propinationis), ale i příkladem vzorného pořádku a ušlechtilého snažení a zápolení vědeckého. «

Proto, velectění pánové, s povděkem vítám, že nyní po dvou opětně létech přišla tato předloha zase do této slavné sněmovny a vřelé díky vzdávám školské komisi, jakož i jejímu předsedovi a referentovi, že s takovou pílí sebral materiál, a Vám pánové to zde předložil.

Dovolil bych si jenom dvě malé poznámky; jednu totiž ku třetímu bodu, kde jest řeč o nájmu. Jest to prostředek, který na naší universitě v posledních letech, abych tak řekl, téměř zdomácněl. Nájem jest odpomocí vždy jen dočasnou, která závisí téměř od libovůle toho kterého domácího pána, ale byt bych i o tom pomlčel, jsou tady ještě jiné vady. Najmouti lze jen místnosti, které byly k jiným účelům vystavěny, nikdy k účelům školským. (Tak jest!) Proto také i při veškeré adaptaci najatá místnost nikdy nestačí, (Tak jest!) tak jako místnost ad hoc stavěná. Snad rozhoduje tady otázka nákladu, ačkoliv myslím, že při věci tak vážné, jako jest důstojné umístění university, by náklad rozhodovati neměl. Ale i když k této otázce přihlížíme, musíme říci, že sumy, kterých se potřebuje na nájem, překročují dozajista úroky kapitálu na novostavbu potřebného, (Tak jest!) tak že kdyby se kapitál opatřil, řekněme, na anuity v dozírné době šetřeným úrokem, byl by uhrazen.

Proto, upřímně řečeno, nikterak se mi nezamlouvá, je-li zde řeč o nájmu, ačkoliv arciť nahlížím, že alespoň pro první dobu jest to jediné východisko z nepříjemné situace. Ale za to se mně zamlouvá, že jest zde řeč o párallelních silách učitelských, ty bychom arciť velmi vítali a bylo by to také, smím-li na to poukázati, jaksi semeniště pro budoucí naší moravskou universitu, že by zde byly již síly připraveny.

Ještě o jednom bodu promluvím.

V prvním bodě žádáme arciť moderním požadavkům vyhovující ústřední budovu. To musí býti budova, která by nejenom dnes vyhovovala, nýbrž musí tu býti ohled brán také na budoucnost a aby budova také v dozírné době vyhovovala. Nemýlím-li se, jsou již dnes obavy, že v zamýšlené novostavbě nedaleko Rudolfina stěží jen obě fakulty, které tam mají býti, totiž právnická a filosofická, umístiti se dají.

Má-li novostavba vyhovovati, nesmí býti zřízena tak, aby snad jen nyní vyhovovala. Představuji si to tak, že bude obsahovati několik síní reservních, aby v případě potřeby mohly býti tyto reservní síně také upotřebeny, po případě že má býti již předem postaráno o to, by nějaké to rozšíření v budoucích dobách státi se mohlo.

Arciť uvažovati o tom jest úkolem vysoké vlády.

A tak, pánové, abych spěl ke konci, vřele vítám snahu školské komise a návrhy jí vypracované, a byl bych velice potěšen, kdyby tento krok k urychlení naší nejsnažnější tužby něčím přispěl. Proto dovoluji si snažně se přimlouvati za přijetí této předlohy a prositi slavný sněm, aby přistoupil na návrhy předložené. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Dávám slovo panu poslanci prof. Dru. Riegrovi.

Poslanec prof. Dr. Rieger: Slavný sněme! Chci si dovoliti pouze několik poznámek. Netřeba mně již poukazovati na nedostatečnost místností české university, která jest dobře známa. Dovoluji si jen připomenouti, že za poslední návštěvy Jeho Veličenstva v Praze r. 1901 tehdejší ministr vyučování Hartel navštívil také český kout Karolina, kde jsem byl tehdáž děkanem, a že byl jsem svědkem toho, jak sám vyslovil se, že poměry umístění jsou hanbou.

Tím, pánové, jsem odbyl jednu poznámku a nebudu se více jednotlivými stesky pro minulost zabývati. Mohu nyní s potěšením vítati, že správa vyučování v říjnu t. r. podala exposé o potřebě 25 millionů na vybudování a vyzbrojení stávajících universit, mezi nimi též university české.

Jestliže čtyři léta uplynula od r. 1901, slibuje se nám nyní, že věc bude provedena ve třech nejbližších letech. Dovolte, bych vyslovil některé své pochybnosti a obavy, že věc tak rychle nebude provedena. Dosavadní postup tomu nenasvědčuje.

Čeho potřeba k rychlému provedení,abychom r. 1908 dočkali se zejména nové ústřední koleje pro českou fakultu právnickou a filosofickou ? Především staveniště, pak plánův a konečně stavby. Pokud jde o staveniště, mohu ujistiti, že město Praha 22. listopadu 1904 učinila poslední nabídku o ceně jejich, a od té doby nestalo se téměř po celý rok ničeho. (Slyšte!)

Pokud jde o tato staveniště, je vytčeno ve zprávě školské komise, že cifry uvedené jako ceny za ně za blok X. pro českou a za blok III. pro německou universitu jsou zcela nesprávné, a je naprosto nevysvětlitelno, jakým způsobem pro českou universitu uvádí se cena na 1, 040. 000 K, pro německou na 740. 000 K, kdežto město Praha požadovalo v prvním případě 973. 000 K, ve druhém 942. 000 K, tedy sumu skoro stejnou.

A prosím, pánové, nejen že se věc táhla; jest dále potřebí upozorniti na to, ze blok III. v asanaci pro německou universitu vyvolený jest k disposici, naproti tomu blok X. ještě v disposici města Prahy není a třeba tam ještě prováděti vyvlastnění. A poněvadž se na věc nespěchá, jest otázka, zda máme důvod domnívati se, že věc skutečně ve třech letech bude provedena.

Co se týče plánů, byl v listopadu 1902 předložen přesný program potřebných místností pro fakultu filosofickou a právnickou, a žádány první předběžné přípravné skizy plánů pro tyto stavby. Leč po dnes nemáme nic! (Slyšte!)

A konečně, kdyby tyto skizzy byly došly, jest otázka, zdali vyhoví dostatečně našim potřebám. Posud - bohužel - akademický senát měl v r. 1901 příležitost pouze protestovati a odmítnouti skizzy, které byly vypracovány na přestavbu české části Karolina; musil protestovati, že by tehdejší řešení bylo novým ponížením českého národa a jeho kulturních snah.

Dále, jak možno nadíti se spravedlivého lokte, když vidíme, že nesprávné cifry jako cena staveniště se uvádějí? Ostatně ceny ty ani v rozpočtu 25 millionů nejsou zařaděny. Mimo to pro budovu českou, která má mnohem větší frekvenci, více než jednou takovou jako universita německá, preliminuje se pouze 2, 500. 000 K a na německou 2, 000. 000 kor.

Pánové, račte pohlédnout na poměry stavenišť.

Staveniště vyvolené pro německou universitu, blok III., ' jest sice menší, ale výborně situováno, na volném prostranství. Má frontu na nábřeží úplně volnou, skoro 100 metrů a druhou vedlejší frontu 50 m do hlavní třídy Mikulášské, 24 m široké. Prostranství to jest úplně volné, a může se stavebně a technicky v plné míře výhodně využitkovati.

Naproti tomu stavba na bloku X. pro českou universitu bude vyžadovati mnohem většího nákladu, arci nejen k vůli většímu rozsahu, nýbrž k vůli tomu, že jest to místo utopené, kde bude potřebí navážky více než dvou metrů výšky. Také poloha je mnohom nevýhodnější. To právě vysvětluje, proč cena staveniště české university jest poměrně lacinější než cena za staveniště na bloku III. Fronta českého bloku X, jde na náměstí u Rudolfina pouze 56. 8 m. Pak máme dlouhou, hlubokou čáru dovnitř, jest to tedy úzký podélník do ulice Kaprovy a Josefovské, a na zadní straně stojí již dva činžáky, zaujímající 1100 m2 plochy. Proto již není možno stavěti budovu volnou se všech stran, celá konfigurace jest zkažena, zadní část nemůže býti vůbec příhodně využita; jdeť tu též o ulici pouze 12 m širokou.

Jest tedy otázka, proč asi   čeští profesoři, proč akademický senát   volil toto místo? A tu pokládám za svoji   povinnost, celou věc veřejně vyložiti.

V červenci 1901 ponejprv bylo poukázáno na blok X. v asanaci. Tehdy, prosím, však šlo pouze o novou kolej pro fakultu právnickou, a nejvýše některé ústavy fakulty filosofické, nikoliv pro tuto vůbec. Tehdáž šlo o budovu, která by byla tvořila čtverec, zaujímala pouze 3300 čtverečních metrů; byla by to budova úplně volně stojící, s frontou na náměstí u Rudolfina.

Později však byla uznána zejména potřeba také novostavby pro fakultu filosofickou; a jak již praveno v listopadu roku 1902 byl shotoven přesný program potřebných místností pro fakultu právnickou i filosofickou. Tu bylo nutno opustiti původní plán volné budovy čtvercové, bylo nutno zabrati další pozemek až k postavěným již domům. Jiného dosti velkého staveniště v asanaci vůbec nebylo. Mimo to mluvily jisté důvody pro tento pozemek i potom, protože byl na blízku Klementina s universitní knihovnou a takto byla možná aspoň částečná koncentrace místností universitních. Ovšem byla žádána celá plocha zbývající, toliko s výjimkou oněch dvou domů.

Tu ministerstvo vyučování teprve dne 23. února roku 1904 vyhovělo žádosti české university, že se má pro ni zakoupiti blok X., avšak s tím obmezením, že parcely nebo staveniště č. 7 a 8 ve výměře asi 970 metrů čtverečních zakoupiti se nemají. Povolena tedy pouze plocha menší, celkem jen 5407 metrů čtverečních (německé staveniště činilo asi 4716 metrů čtverečních). A město Praha dne 28. května 1904 žádalo za toto staveniště 830. 000 korun, za německé pak 942. 000 korun, tedy za toto o víc než 100. 000 korun více.

Tuť arci akademický senát české university dne 2. května 1904 usnesl se odmítnouti pro sebe zodpovědnost za takovéto staveniště. Můžeme arci nyní s potěšením vyknouti, že ministerstvo vyučování konečně dne 13. února 1905 vyhovujíc této žádosti, přijalo do svého programu zakoupení celé zbývající plochy bloku X., arci s vyloučením již stávajících domů. Tato celá část ve výměře asi 6335 metrů čtverečních byla městem Prahou oceněna na 973. 000 korun, tedy jen 30. 000 korun více než staveniště německé.

Velectění pánové, ukázal jsem k různým nevýhodám tohoto staveniště, které jsou patrný z nižší ceny a z větší nákladnosti, čím také věc se protáhne. Přes to akademický senát posud trvá na tomto místě, ačkoli ve veřejnosti vyskytla se zpráva, že hledá se ještě staveniště jiné na Letné v prodloužení mostu na hlavní třídě Mikulášské. Jest tomu ovšem tak. Vady staveniště bloku X. jsou dosti značné, tak že senát nechtěl to vzíti na sebe, odmítnouti možnost nového šetření, zdali by se na Letné našlo příhodné staveniště, proto požádán spolek architektů a inženýrů o urychlené zdání. Ale mohu dodati, že tento nový projekt velké naděje nemá do uskutečnění, poněvadž, jak jsem slyšel, plán polohy pro město Prahu v těch končinách ještě není ustanoven a znamenalo by to tedy odložení stavby na dlouhou řadu let.

Nezbude tedy nic jiného, než aby zůstalo při bloku X, tak jak věc dnes jest povolena. Ale jest tu potřeba ještě některé

opravy, některého zlepšení. Ve stavebním plánu projektují se na bloku XI, v místech mezi budoucí kolejí českou a budovou umělecko-průmyslového musea ještě úzké, vysoké činžáky.

Již bylo žádáno město Praha, aby nepřipustilo mezi samými veřejnými budovami nějaké vysoké činžáky, jako zohyzdění na věky. Jest projekt zejména ten, aby tam byla postavena nižší výstavní budova pro spolek »Manes. «

Dovoluji si k této věci veřejně poukázati, aby i se strany vlády bylo k tomu působeno, aby mezi samými veřejnými budovami na škodu české university takové činžáky tam nebyly vystaveny. (Výborně!)

To jest podmínka, pod kterou jedině blok X může se ještě pokládati za příhodný pro stavbu české university.

Jestliže jsem zde uvedl jednotlivé obavy a pochybnosti, zdali projekt ohlášený v ministerském exposé bude tak brzo proveden, mám také pochybnosti, zda-li bude také řešen spravedlivým loktem pro českou universitu.

Ty cifry, které se v ministerském exposé navrhují na stavbu university české a university německé, věru neznamenají stejný loket.

Nebudu se pouštěti do podrobností, ale dovolím si jen stručně několik dat uvésti.

Dle posledního sčítání lidu jest v našem mocnářství Němců 37. 78 procent. Naproti tomu posluchačů německé národnosti dle statistiky z roku 1901-2 46 procent. Na německých universitách jest 60 proc. všech posluchačů a 5 německých universit z 8 v celém Předlitavsku činí 62. 5 proc. (u porovnání se 378 proc. obyvatelstva). Pokud jde o Poláky, čítají 16. 59 proč. obyvatelstva; studujících polské národnosti bylo v uvedené době 17. 9 proc; na dvou universitách je 22 proc. posluchačů celého Předlitavska a dvě university polské tvoří 25% všech. Jde tedy vesměs o číslice stále stoupající.

Pokud jde o Čechy, tvoří 23. 24 proč obyvatelstva. Studujících české národnosti je méně: 20. 7 proč. Na české universitě jest jen 18 proč. všeho posluchačstva a majíce jen jedinou universitu, máme jen 12. 5 proc.

stávajících universit. Tu číslice u nás stále klesá. Kdežto Němci při 37 proc. mají 62. 5 universit, my Češi při 23-24 proc obyvatelstva máme při universitách pouze podíl 12. 5 proc.

A podobně, pánové, jest to i co se týká nákladů. Nechci zde podrobně věc rozebírati. Připomínám jedině, že frekvence university české tvoří jen málo méně než polovici frekvence university Vídeňské; tak roku 1902 až 1903 česká universita čítala 3550, následujícího roku 3708, roku 1904/5 4017 posluchačů, kdežto universita Vídeňská čítala mezi 7 až 8 tisíci posluchačů. Naproti tomu frekvence pražské university německé nedosahuje ani polovice frekvence university české, kolem 1500 posluchačů. A přece, pánové řádný náklad na rok 1906 činí na universitu německou 1, 360. 000 K a na českou 1, 363. 000 K. Tedy, pánové, to jest ta parita, a nikterak spravedlnost poměrná. Jest to dosavadní hospodářský loket pro národ český u nás.

Abych se ještě zmínil o právnické fakultě, která jest mi nejbližší, připomínám, že právnická fakulta vídeňská má 19 ordinářů, 9 extraordinářů, tedy 28 sil systemisovaných, pražská Česká 14 ordinářů, 3 extraordináře, tedy 17 sil, tolik jako Krakovská, kdežto Lvovská má více, totiž 19 sil. Jestliže přihlédneme k poměru, kolik studujících připadá na jednu placenou sílu na fakultách právnických dle 4 let: Za rok 1901-1904, tedy rozumí se sice samo sebou, že na menších universitách vypadá počet menší. Tak připadá na 1 učitelskou sílu v Insbrucku 22 posluchačů, v Krakově 44, v Praze na německé fakultě právnické 64, ve Lvově 70 a ve Vídni 141; v říši německé pak na universitě mnichovské v roce 1904/5 maximum posluchačů na 1 placenou sílu činilo 106 a minimum bylo r. 1901/2 na universitě v Roztokách - pouze 11. A jak tomu jest na právnické fakultě české ? Tu v těchže létech maximum činilo 160 posluchačů, což jest nejvyšší číslo i v říši německé i v Rakousku vůbec

A pánové, když pokazuji k tomuto dosavadnímu loktu, tedy nezapomínám, že úkoly university české jsou větší, poněvadž ona je universita jediná (Tak jest! Výborně!), universita jediná národa 6 milionového. A není nikde v Evropě, že by národ 6 millionový měl jen jedinou universitu. A tato jediná universita má úkol i proto větší, že má býti semeništěm pro další vývoj vědeckých sil u nás, nejen na téže jediné universitě, která sama o své síly do budoucnosti se starati musí a nemůže čekati na síly odjinud, - ona jest zároveň semeništěm pro druhou příští bohdá universitu na Moravě. (Výborně!) Arciť nejprve prý se jedná o vybudování a vyzbrojení stávajících universit a pak teprve o university nové. Tedy právě dnes, zde - jde o to slibované vybudování a vyzbrojení university stávající.

Poukázal jsem k otázce se stránky stavebně-technické a se stránky finanční, ale nejde tu, jak již bylo panem referentem poukázáno, jen o otázku technickou a finanční, nýbrž jde tu o ideální a reální prospěchy naší vlasti vůbec, pro kterou právě Karel IV. universitu tu byl založil. Jde tu o otázku kulturní a národní zároveň v nejvyšším slova smyslu.

Nebudu vykládati, že universita je dnes ústavem vědeckým, a co jest věda, co ona znamená? Ona je chlebem vzdělanosti, v ní tkví i mravní důstojnost celého národa, moc a blahobyt, čest a sláva jeho. (Výborně!)

A nejde tu snad jenom o otázku pouze vědeckou, kulturní, nýbrž i zároveň národní, neboť dnes, pánové, to dvojí děliti nelze. I když jsme si toho vědomi, že věda v mnohém ohledu jest mezinárodní, světová, že my zde v Čechách jsme účastníky tisíciletého vývoje lidstva veškerého, účastníky všeobecných dějin kulturních, přece nezapomínáme, že zároveň náš stav osvětový přece není pouhým odleskem dějin všeobecných, že jest zároveň výsledkem konkrétních dějin našich, našeho vlastního prostředí, naší vlastní práce historické i moderní. (Výborně!)

Národ český zajisté prokázal i v historii vzácné snahy kulturní, pěstuje vlastní osvětu; my také přispěli jsme svou hřivnou lidstvu k jeho vývoji, měly jsme své historické i kulturní velikány. My také prokázali jsme zase životní sílu svým národním probuzením.

V tom je zřejmá snaha, abychom se domohli zase vlastní snahou, vlastní prací osvěty, svérázné, samorodé a samodělné ve svém přirozeném jazyku.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP